Innehållsförteckning
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar

Den som ska ta beslut gällande införskaffandet av ett garagetält brukar vanligtvis ha en del frågor. Vad för typ av garagetält ska du investera i? Vilket material ska du välja? Vad bör du ha i åtanke före du köper ett garagetält? Läs vår köpguide om stora garagetält – bäst i test för att få mer insikter om ämnet.

Garagetält, förrådstält, förvaringstält som det några gånger heter, används just för förvaring. Ett garagetält är optimalt för dig som inte har ett riktigt garage eller om du behöver en extra förvaringsplats för fler fordon, husvagnen eller övriga föremål. En stor fördel med garagetältet är att det är portabelt och kan med fördel monteras ner när du inte använder det. Med ett garagetält får du en skyddad plats och du kan även använda det på vintern, men då gäller det att köpa rätt garagetält som står emot snö och väta. 

Tänk på detta när du ska köpa ett garagetält

Har du aldrig förr ägt ett garagetält är det naturligtvis inte helt enkelt att att veta vilka faktorer man ska tänka på före köpet. Det finns otroligt många olika garagetält på marknaden för olika ändamål, i olika storlekar samt i olika prisklasser. Det viktigaste är att hitta ett förvaringstält som känns bra för just dig och som uppfyller dina önskemål och behov. Det första du bör fråga dig själv är vad du tänkt använda ditt garagetält till samt hur länge du planerar att ha det uppe innan du monterar ner det. Skall du endast ha garagetältet över sommarmånaderna eller behöver du ha det stående året runt? Då är det viktigt att du köper ett tält som tål snö och kyla. Tänk också på att ett garagetält som ska stå uppe under en lång tid kanske behöver ha bygglov. 

Garagetält som tål snö, PVC vs PE

Presenningarna på garagetält är som regel oftast tillverkade i polyetylen (PE)§ eller polyvinylklorid (PVC)§. Både PE och PVC är populära syntetiska material och används med anledning av dess mångsidighet.

PE är ett något mjukare material vilket således betyder att det är mer formbart. Utöver detta är PE vattentätt, tåligt mot kemikalier och skyddar mot UV-ljus. Garagetält med PE används först och främst under sommarmånaderna då det inte tål snö så bra. PVC är däremot ett mer hållbart material som lämpar sig betydligt bättre under vintern då det är både kraftigt, slittåligt och tål snö bättre. Planerar du att använda ditt garagetält året om eller främst som vinterförvaring rekommenderar vi att du köper ett garagetält som tål snö, tillverkat i PVC.

Ett garagetält för husbil eller husvagn

Nästa sak du bör fundera över är hur stort garagetält du behöver. Storleken på ett garagetält brukar variera från 2,4 x 3,6 meter upp till 6 x 6 meter eller alternativt 3,6 x 9,6 meter. Ett garagetält bör givetvis vara tillräckligt stort så att ditt fordon får plats och kanske vill du även får plats med ytterligare förvaring också. Planerar du att få plats med husbilen eller husvagnen i garagetältet? Då är det således bättre att välja ett garagetält som är något större än vad du först tänkt, än att välja ett tält som är för litet. Stora garagetält har dock en dyrare prislapp. Om du känner att du behöver en ännu större storlek så ska du kolla in lagertält istället, vilket är exakt som ett garagetält fast i större format. Behöver du istället ett mindre garagetält kan det vara värt att kika efter förrådstält eller förvaringstält.

Bygglov och garagetält

Du bör alltid undersöka om du behöver ett bygglov för garagetältet eftersom det kan vara stora skillnader mellan olika områden och kommuner. Har du ett mindre garagetält stående över vintern så behövs det oftast inget bygglov. Om du däremot sätter upp ett stort garagetält som står uppe året runt kan det vara nödvändigt med ett bygglov.§ Kolla saken med din kommun för att vara på den säkra sidan. 

Läs vårt bäst i test om garagetält för att skaffa dig en översikt över de bästa tälten i olika prisklasser.

Vinnare i Premiumklassen: VidaXL Förrådstält PVC 5×10- Bästa garagetält som tål snö

Garagetält som tål snö

Vår vinnare i premiumklassen blev ett garagetält från VidaXL då detta tält har en mycket hög kapacitet med plats för förvaring av en mängd olika prylar, pris ca 25039 kr.

Med VidaXL Förvaringstält PVC har du obegränsat med möjligheter tack vare dess stora storlek på 5×10 meter. Allt du förvarar i garagetältet kommer även skyddas mot olika väderförhållanden och tältet är tillverkat av 100 procent PVC-material vilket således gör att både tak och sidoväggar är vattenbeständiga. Ramen är tillverkad av rostfritt galvaniserat stål vilket gör att tältet står mycket stadigt. Den enda nackdelen är det höga priset.

Fördelar

 • Vattenbeständigt med 100% PVC-material
 • Hög kapacitet
 • Stabil ram

Nackdelar

 • Priset är högt

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare premiumklassen: Garagetält Original 23 m2

Garagetält original 23 m2

Detta blev vår utmanare i premiumklassen då detta är ett mycket stabilt och robust garagetält som klarar av att stå ute året runt, pris 12999 kr.

Garagetält Original har en bra storlek på 23 m2 vilket gör att du får plats med ett större fordon och med plats till övrig förvaring om du så önskar. Materialtypen är av pulverlackerat stålarmerad polyetenväv. Det här tältet ser dessutom snyggt ut med sitt läderliknande utseende. Tältet kan med fördel användas även under vintern och klarar alla slags väder, regn som snö. Det enda som drar ned betyget är att tältet är något svårt att montera upp.

Fördelar

 • Mycket robust garagetält
 • Snyggt utseende
 • Tål allt slags väder

Nackdelar

 • Något svår att montera upp

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare mellanklassen: Garagetält GOP Original

GARAGETÄLT GOP ORIGINAL

Detta garagetält är vår vinnare i mellanklassen då tältet har en mycket slitstark tältduk som är både armerad och består av vattenavvisande polyetenväv, pris ca 6500 kr.

Garagetältet Gop Original är 23 m2 och kommer i måtten: 370x610x260cm. Detta betyder att du har gott om plats för en större bil, släpkärra eller traktor. Tältet är gjort av ett vattenavvisande material och saknar helt sömmar för att ge maximal vattentäthet.

Duken är enkel att montera upp på det robusta ramverket av pulverlackerat stål och kommer med slitstarka spännband. Du kan med fördel flytta på garagetältet efter att det är uppmonterat.

Fördelar

 • skyddar mot UV strålning
 • Vattentätt material
 • Mycket slitstark tältduk
 • Robust ramverk

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Mellanklassen: VidaXL Garagetält PVC 2,4×3,6 m grön

vidaXL Garagetält PVC 2,4x3,6 m grön

Detta garagetält blev vår utmanare i mellanklassen då detta är ett kvalitetstält i bra storlek för ett rimligt pris på ca 4359 kr.

VidaXL Garagetält PVC har en storlek på 2,4 x 3,6 meter vilket gör att du får plats med ett normalstort fordon eller annat du önskar förvara. Garagetältet är enkelt att montera tack vare de tydliga instruktionerna som medföljer. Vid leverans ingår följande ram, taköverdrag, sidoväggar samt övriga tillbehör som är nödvändiga för att resa garagetältet. Enda nackdelen är att tältet ej tål snö så det bör ej stå uppe på vintern.

Fördelar

 • Enkelt att montera upp
 • Tillverkat av PVC-material som är vattenbeständigt
 • Bra storlek och rymmer det mesta

Nackdelar

 • Tål ej snö så tältet är ej lämpligt under vintern

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: VidaXL Garagetält PVC 1,6×2,4 m grön

vidaXL Garagetält PVC 1,6x2,4 m grön

Vår vinnare i budgetklassen blev ytterligare ett garagetält från VidaXL eftersom detta är ännu ett hållbart och vattenbeständigt tält med bra pris, ca 2829 kr.

Garagetältet från VidaXL har plats för ett mindre fordon eller släpvagn, motorcykel och mycket annat. Behöver du ett mindre garagetält som är smidigt att montera upp så är detta för dig. Du kan också vara helt säker på att det du förvarar i tältet är helt skyddat mot alla möjliga ogynnsamma väderförhållanden som regn och vind. Garagetältet är tillverkat av ett vattenbeständigt PVC-material och ramen är av rostfritt galvaniserat stål, vilket gör det extremt hållbart. Dock kan det ej används under vintern. 

Fördelar

 • Bra plats trots allt tältet är av den mindre storleken
 • Vattenbeständigt tält
 • Väldigt hållbar och stabilt tält

Nackdelar

 • Ej lämpligt under vintern

PRIS OCH INFORMATION:

 

Flyttbart garage med oändliga möjligheter

Ett garagetält har många fördelar och användningsområden och tack vare dess smidiga utformning så passar de flesta tält i något specifikt avseende. Kanske är den främsta anledningen till att du funderar på att köpa ett garagetält just för att du ska slippa skrapa bort snö och is från bilrutorna på vintern, eller kanske är det för att du ska kunna ha ditt fordon stående i skugga under de varma sommarmånaderna. Många använder också garagetältet för att kunna meka med fordonet i lugn och ro eller för att ha ett flyttbart garage. Behöver du byta plats på garagetältet så gör du detta smidigt när tältet är uppmonterat.

Vi hoppas att du har fått dig en bra överblick över marknaden i detta garagetält bäst i test och att det nu är enklare att välja det tält som passar dina behov och plånbok.

Frågor och svar om garagetält

Vad är ett garagetält?

Garagetält är ett förvaringstält som kan brukas som förvaringsplats för bland annat fordon.

Går det att laga ett garagetält?

Ja, det går bra att laga både laga revor och hål på ett garagetält och två viktiga komponenter är lagningslapp och ett stycke tältduk.

Vad kostar ett garagetält?

Kostnaden för ett garagetält varierar och där dess storlek och material avgör. De billigaste tälten kostar drygt 2000 kronor medan de dyrare ligger på runt 26 000 kronor. 

Garagetält Bäst i Test 2021

 • Vinnare i Premiumklassen: VidaXL Förrådstält PVC 5×10- Bästa garagetält som tål snö
 • Utmanare premiumklassen: Garagetält original 23 m2
 • Testvinnare mellanklassen: Garagetält GOP ORIGINAL
 • Utmanare Mellanklassen: VidaXL Garagetält PVC 2,4×3,6 m grön
 • Testvinnare Budgetklassen: VidaXL Garagetält PVC 1,6×2,4 m grön

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här