Fyra tips för dig som funderar på att ta ett privatlån

Att ansöka om ett privatlån kan vara skrämmande, men oroa dig inte. Det finns dock några saker att tänka på. Den enkla processen för att få ett lån betyder inte att lån från snabba kreditföretag behöver betraktas lättvindigt. Detta är ett allvarligt ekonomiskt åtagande som du måste vara beredd på. Följ tipsen nedan för att veta vad du behöver för att ett privatlån hos en långivare i Sverige!

1. Kontrollera dina ekonomiska uppgifter

Innan du ansöker om ett lån ska du först kontrollera dina ekonomiska uppgifter. Det första som banken tittar på är den ekonomiska bakgrunden hos den person som ansöker om lånet. Oavsett om det är via UC eller någon annan kreditupplysningstjänst. Hos Matchbanker kan du se en överblick över vilka långivare som använder sig av UC eller inte. Det är också viktigt att kunna beräkna om du kan betala tillbaka lånet inom den tidsfrist som angivits. 

2. Att vara disciplinerad

Innan du ansöker om ett lån ska du tänka över om du är disciplinerad nog och tänker på vikten av att betala alla dina ekonomiska åtaganden, t.ex. billån eller återbetalning av kreditkort i tid. Kom ihåg att även om du inte har för avsikt att ansöka om ett lån inom den närmaste framtiden är det bra att betala alla dina ekonomiska åtaganden i förtid. 

Din disciplinerade attityd till återbetalning avgör också hur din ekonomiska situation kommer att se ut. Om du ofta är långsam eller ännu värre, inte betalar dina andra ekonomiska åtaganden, kommer detta att synas i dina finansiella uppgifter.

3. Läs alla villkor

Hälften av personerna glömmer eller underskattar villkoren. Se till att du kontrollerar minimilönen, åldern och även den lånegräns som banken ger dig innan du påbörjar din ansökan. På så sätt kan du försäkra dig om att du är berättigad eller inte och slippa slösa tid på att ansöka för att sedan få avslag på din ansökan eftersom du inte är berättigad, vilket du faktiskt kan veta om du tittar på de villkor som anges.

4. Att starta en kreditupplysning

Det finns banker som är tveksamma till att godkänna låneansökningar från personer som inte har någon kreditvärdighet. Detta innebär att du inte har några ekonomiska åtaganden som t.ex. billån, bostadslån eller kreditkort.

Dessa personer har ingen kreditupplysning och banken kan därför inte se eller tvivla på deras återbetalningsmönster. Innan du ansöker om ett lån bör du därför upprätta en kreditupplysning, eftersom det ökar chanserna att din låneansökan godkänns. De flesta personer som hör ordet “kreditupplysning” tänker nog på UC. Men det få personer vet är att moderna långivare har flera olika kreditupplysningssystem.

Läs gärna Hemfaktas fullständiga guide om privatlån.

 

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar