1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i Test: Frys – Avfrostningens tidsera är förbi!
GS36NAIDP-5f5f24b5c7fd0964eb00010b.jpg

Lyx

Siemens GS36NAIDP bäst i test frys 2023

Siemens iQ500 GS36NAIDP

9.2

Mellan

LG GFT41PZGSZ (Rostfri) bäst i test frys

LG GFT41PZGSZ 

8.6

Budget

Electrolux LUB1AF19W bäst i test billig frys

Electrolux LUB1AF19W

7.8

Inledning

Dags att köpa frys? Du kanske har ett rejält lass av årets viltskörd? Plockat bär så det står härliga till? Oavsett så är en bra frys A och O i ett kök! Men här gäller det att ligga några schackdrag fram, hur ser köket ut? Ska du ha ett fristående frysskåp eller ett integrerat som smälter in i kulissen? I ett mindre hushåll kan en kombinerad kyl och frys vara det perfekta alternativet! Får du hem stora lass som ska frysas kanske en liten frysbox kan vara ett schysst komplement! Oavsett vilken frys du är på jakt efter ska vi nu spana in några riktigt vassa kandidater – och här är dom: Årets bästa frysar!

Frysen som seglat upp i ledning och blivit utsedd till årets bästa frys hos oss på Hemfakta är Siemens GS36NAIDP! Här har vi en noFrost-frys som aldrig behöver frostas av. Vi har behagligt och långlivat LED-ljus, frysdörrar i rostfritt stål (med speciell ytfinish som håller fingeravtryck borta) och en riktigt bra snabb-infrysningsfunktion! Dessutom går insidan att skräddarsy efter behov och det är minsann aldrig fel med en ismaskin. Top notch!

Våra iskalla experter har landat i sju frysar i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. 

I testet blev Siemens GS36NAIDP bäst i test, tack vare dess egenskaper. Nätt snygg design, 255 liter i volym, låg ljudnivå, bra energiklass och väldigt många smarta funktioner är den prisvärd och ett väldigt bra val bland frysarna på marknaden. Dessutom har den en energiförbrukning på blotta 158 KwH per år och inbyggd ismaskin. Det ska också sägas att det inte är bara vi som verkligen gillar den här frysen, den har korats till pallplats hos både användare och experter!

I jakten på den bästa frysen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild som möjligt av vad som faktiskt skiljer den frys som är bäst från det som inte är det. När det kommer till frysar är användarvänlighet, energi, volym och smarta funktioner avgörande komponenter i vårt test. Med de sju frysar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

 

1

LyxSiemens iQ500 GS36NAIDP – Bästa Frysen 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Siemens GS36NAIDP bäst i test frys 2023

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Kapacitet

10

Funktioner

10

Användarupplevelse

9.2

Totalpoäng

Motivering: Siemens iQ500 GS36NAIDP har en hög kapacitet och en mängd användbara funktioner som snabbinfrysning och ismaskin. Dess hållbarhet och miljöhänsyn är också bra. Priset är något högre, men det rättfärdigas av de extra funktionerna och kapaciteten.

Frysen som seglat upp i ledning och blivit utsedd till årets bästa frys hos oss på Hemfakta är Siemens GS36NAIDP! Här har vi en noFrost-frys som aldrig behöver frostas av. Vi har behagligt och långlivat LED-ljus, frysdörrar i rostfritt stål (med speciell ytfinish som håller fingeravtryck borta) och en riktigt bra snabb-infrysningsfunktion! Dessutom går insidan att skräddarsy efter behov och det är minsann aldrig fel med en ismaskin. Top notch!

Genom torr luft förhindras att is bildas och lägger sig på maten eller frysens insida. Den har ett behaglig och långlivat LED-ljus, frysdörrar i rostfritt stål (med speciell ytfinish som håller fingeravtryck borta) och en riktigt bra snabb-infrysningsfunktion. Denna funktion är toppen om du exempelvis storhandlat och ska dundra in ett storlass i frysen och vill förhindra att det avbryter frysprocessen! Frysen är lättmöblerad och kan anpassas helt efter behov när det gäller lådor och glashyllor. Dessutom har du din egen isservice! Genom en vattenbehållare du enkelt tar ut och fyller på dundrar den ut 20 isbitar på direkten. Övriga bra grejer: LED-belysning ger ett jämnt ljus utan att blända. Mindre behov av att rengöra dörrar i rostfritt stål – antiFingerprint. SuperFreezing sänker temperaturen inom en angiven tid så att nya matvaror kan frysas in extra snabbt. VarioZone: alla lådor och glashyllor är enkla att ta ut. Detta skapar snabbt extra utrymme i frysen.

 • Mått (H, B, D): 186 cm, 60 cm, 65 cm
 • Totalvolym: 255 liter
 • Årlig energiförbrukning (kWh/år): 158
 • Ismaskin: Ja, manuell
 • Snabbinfrysningsfunktion: JA
 • Självavfrostande frys: Ja
 • Energiklass: D

Fördelar

 • Många användare prisar frysskåpets rymliga lådor, vilket ger gott om utrymme för förvaring av mat.
 • Den inbyggda ismaskinen är en funktion som uppskattas av användarna, vilket gör det enkelt att alltid ha is till hands.
 • Produkten anses vara stilren och snygg i designen av flera användare.
 • En del recensenter noterar att frysskåpet är tyst i drift och inte störande i hemmet.
 • Användare upplever att noFrost-tekniken motverkar isbildning bra och att det är skönt att den avfrostar automatiskt.

Nackdelar

 • En användare nämner att lådorna i frysskåpet är stora och kan ibland leda till oordning och svårigheter att hålla maten organiserad.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-17)), Elon((Elon, 2023-10-17)), NetonNet((NetonNet, 2023-10-17)) och Whiteaway((Whiteaway, 2023-10-17)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är runt 400 stycken. Dessa recensioner ger en mångsidig inblick i användarnas erfarenheter med produkten.

2

Electrolux LUT6NE18C

Electrolux LUT6NE18C (Vit) Integrerad bäst i test

Lyx

Utmanare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

8

Kapacitet

8

Funktioner

10

Användarupplevelse

8.6

Totalpoäng

Motivering: Electrolux LUT6NE18C är en integrerad frys med bra kapacitet och användarupplevelse till ett rimligt pris. Den har dock något färre funktioner jämfört med Siemens.

Här har vi en integrerad frys som liksom vinnaren har No Frost-teknik som förhindrar isbildning. Att slippa avfrosta frysen är verkligen inte att underskatta och verkligen något man vill åt om man köper ny frys idag. Electrolux – LUT6NE18C har elektroniska touch kontroller som ger dig lätt åtkomst till frysens funktioner där du enkelt kan korrigera frysens temperatur exempelvis. Utöver det har vi här en imponerande tyst och mjukstängande dörr och en riktigt bra snabbfrysningsfunktion som ser till att alla livsmedel bevarar sin näring och konsistens! Övriga bra egenskaper du hittar i denna frys är; Touchkontroll, FrostFree, Larm vid öppen dörr, Larm vid hög temperatur och FastFreeze – snabbinfrysning.

 • Mått (H, B, D): 176,9 cm, 55,6 cm, 54,9 cm
 • Totalvolym: 204 liter
 • Årlig energiförbrukning (kWh/år): 233
 • Ismaskin: Nej
 • Snabbinfrysningsfunktion: Ja
 • Självavfrostande frys: Ja
 • Energiklass: E

Fördelar

 • Många användare uppskattar den tysta driften av frysskåpet.
 • Designen med lådor och hyllor har fått beröm för att ge bra förvaringsmöjligheter.
 • En positiv funktion som nämns är snabbfrysfunktionen.
 • Vissa användare noterar att frysskåpet kyler effektivt och att det enkelt hanterar sina grundläggande funktioner.

Nackdelar

 • Någon användare har rapporterat om att plastfronten har spruckit på lådor.
 • En användare har kommenterat att frysskåpet genererar mer ljud än förväntat.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-17)), Tretti((Tretti, 2023-10-17)) och Electrolux egen hemsida((Electrolux, 2023-10-17)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är runt 30 stycken. Dessa recensioner ger en mångsidig inblick i användarnas erfarenheter med produkten. Antalet recensioner är begränsat till de tillgängliga källorna.

Duellen

Lyx

Siemens iQ500 GS36NAIDP vs. Electrolux LUT6NE18C

Siemens GS36NAIDP är en riktig toppmodell i lyxklassen med en prislapp på cirka 13 000 kr. Det som verkligen sticker ut med denna frysen är:

 • NoFrost-teknik: Du slipper frosta av den, vilket är en stor fördel.
 • Isservice: Den har en inbyggd ismaskin som kan producera 20 isbitar på direkten.
 • Flexibilitet: Lådor och hyllor är enkla att anpassa och skapar extra utrymme.
 • LED-belysning: Ger jämnt ljus utan att blända.

Electrolux LUT6NE18C, prissatt runt 11 000 kr, utmärker sig med:

 • NoFrost-teknik: Undvik isbildning och avfrostning.
 • Elektroniska touchkontroller: Enkelt justera frystemperaturen.
 • Tyst och mjukstängande dörr: Minimalt störande.
 • Snabbfrysningsfunktion: Bevarar livsmedlens kvalitet.
3

LG GFT41PZGSZ 

LG GFT41PZGSZ (Rostfri) bäst i test frys

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Kapacitet

8

Funktioner

8

Användarupplevelse

8.6

Totalpoäng

Motivering: LG GFT41PZGSZ erbjuder en bra kombination av pris, kapacitet och användarupplevelse. Den har en hög poäng för prisvärdhet och en imponerande kapacitet.

Här har vi en riktigt snygg och stilren frys från LG! Som dessutom ligger på ett riktigt bra pris. På samma sätt som sina lyx-kokurrenter ovan i detta test har vi total no frost-teknologi och du slipper lägga energi på att frosta av frysen. Även snabbfrysningsfunktion och en riktigt bra kapacitet har vi i den här frysen! Den rymmer hela 324 liter. Den platta, eleganta dörren ger intryck av att vara inbyggd i kulissen vilket vi verkligen gillar! Och psst: det är inte bara vi som är storfans av den här frysen, den har även fått högsta betyg hos Råd & Rön! Här har du även Express Freeze för att få det svalt på ett ögonblick, ljudnivå på 38 dB samt som tidigare nämnts, en total No Frost-kylsystem med Multi Air Flow.

 • Mått (H, B, D): 186 cm, 59,5 cm, 70,7 cm
 • Totalvolym: 324 liter
 • Årlig energiförbrukning (kWh/år): 264
 • Ismaskin: Nej
 • Snabbinfrysningsfunktion: Ja
 • Självavfrostande frys: Ja
 • Energiklass: E

Fördelar

 • Många användare är nöjda med frysen och noterar att den är rymlig och har bra belysning, vilket gör det lätt att se vad som finns i den.
 • En del användare har märkt att frysen fryser snabbt och är frostfri, vilket minskar behovet av avfrostning.
 • Vissa användare tycker att frysen har en stilren design med raka linjer och att den passar bra in i köket.

Nackdelar

 • En användare nämner att frysen brummar, vilket kan vara störande i hemmet.

Sammanfattning: Recensionerna för LG GFT41PZGSZ kommer från olika källor, inklusive Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-17)) och Tretti((Tretti, 2023-10-17)). Antalet recensioner som användes för dessa för- och nackdelar är begränsade till de tillgängliga källorna. Totalt sett verkar många användare vara nöjda med frysen på grund av dess rymlighet, belysning och snabba frysning, även om det finns en rapport om bullerproblem.

4

Samsung RZ32M7005WW

Samsung (Rostfri) bäst i test frys

Mellan

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Kapacitet

8

Funktioner

8

Användarupplevelse

8

Totalpoäng

Motivering: Samsung RZ32M7005WW har ett rimligt pris och bra kapacitet, men den har något lägre betyg för hållbarhet jämfört med LG.

Mellanklassutmanaren heter Samsung RZ32M7005WW och är även den en frys med god kapacitet på hela 315 liter. Du har automatisk avfrostning och ett effektiv kylsystem som justerar temperaturen från hörn till hörn. Du har snabbinfrysningsfunktion och en snygg, stilren LED-belysning. Även designen är tjusig med platt front och smidig disponering. Den här frysen har något högre energiförbrukning än sina testkamrater ovan, men den är fortfarande fullt godkänd och dessutom för en riktigt bra peng!

 • Mått (H, B, D): 185,3 cm, 59,5 cm, 64,4 cm
 • Totalvolym: 315 liter
 • Årlig energiförbrukning (kWh/år): 329
 • Ismaskin: Nej
 • Snabbinfrysningsfunktion: Ja
 • Självavfrostande frys: Ja
 • Energiklass: F

Fördelar

 • Rymlig och praktisk: Användare uppskattar att frysen har gott om utrymme, praktiska lådor och ett smart handtag som gör det enkelt att öppna.
 • God kapacitet: Många användare noterar att frysen har en imponerande kapacitet och bra funktionalitet för priset.
 • Låg ljudnivå: Trots sin storlek är en fördel att frysen inte är särskilt högljudd, vilket bidrar till en tystare omgivning.

Nackdelar

 • Någon användare har påpekat att frysen kan vara lite högljudd med pulserande ljud, vilket kan vara störande.

Sammanfattning: För att ge en översikt över användarnas upplevelser har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-17)) och Samsungs egen hemsida((Samsung, 2023-10-17)). Antalet recensioner som vi baserade våra för- och nackdelar på är begränsade till de tillgängliga källorna. De flesta användarna verkar nöjda med frysen och dess kapacitet, även om vissa nämner ljudnivån som en potentiell nackdel.

Duellen

Mellan

LG GFT41PZGSZ (Rostfri) vs. Samsung RZ32M7005WW

LG GFT41PZGSZ, prissatt cirka 7 000 kr, erbjuder:

 • Total NoFrost-teknik: Slipp avfrostning och snabbfrysning.
 • Stilren design: Platta dörren ger intryck av inbyggnad.
 • Rymlighet: 324 liters kapacitet.
 • Express Freeze: Snabb kylning och låg ljudnivå.

Samsung RZ32M7005WW, prissatt ungefär 8 000 kr, är en konkurrent med:

 • God kapacitet: 315 liter för matförvaring.
 • Effektivt kylsystem: Jämn temperatur och snabbfrysning.
 • Snygg design: Platta fronten och smidig disponering.
5

Electrolux LUB1AF19W

Electrolux LUB1AF19W bäst i test billig frys

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

7

Kapacitet

7

Funktioner

8

Användarupplevelse

7.8

Totalpoäng

Motivering: Electrolux LUB1AF19W erbjuder en mycket bra prisvärdhet och är lämplig för mindre utrymmen.

Vinnaren i budgetklassen hittar vi hos Electrolux! Den här frysen är lite mindre, bara 125 centimeter hög vilket passar fint  i en mindre lägenhet eller om du exempelvis har ett kök med snedtak! Med en totalvolym på 168 liter har du fortfarande gott om plats för en rejäl mängd mat i frysen! Här har du smarta förvaringslösningar både på och mellan hyllorna, vilka du även kan plocka bort vid behov. Du har en elektronisk touch-kontroll för enkel korrigering av temperatur, larm vid hög temperatur och du har en snabbinfrysningsfunktion.

 • Mått (H, B, D): 125 cm, 54,5 cm, 63 cm
 • Totalvolym: 168 liter
 • Årlig energiförbrukning (kWh/år): 246
 • Ismaskin: Nej
 • Snabbinfrysningsfunktion: Ja
 • Självavfrostande frys: Nej
 • Energiklass: F

Fördelar

 • Många användare är nöjda med produkten och upplever den som över förväntan.
 • En användare nämner att frysen är tyst i drift, vilket är en positiv egenskap.
 • Det noteras att frysskåpet har bra kapacitet och är praktiskt att använda.
 • En användare nämner möjligheten att ta ut skuffarna för att skapa mer utrymme som en fördel.

Nackdelar

 • En nackdel som framhävs är att frysen kan vara högljudd under initial uppstart.

Sammanfattning: För att sammanställa användarnas åsikter om Electrolux LUB1AF19W har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-17)), NetonNet((NetonNet, 2023-10-17)) och Electrolux egen hemsida((Electrolux, 2023-10-17)). Antalet recensioner är begränsat till de tillgängliga källorna, sammantaget verkar dock många användare vara nöjda med produkten och upplever den som tyst och praktisk.

6

Cylinda F1085F 

Cylinda F1085F (Vit) – Liten & Billig frys

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

6

Kapacitet

6

Funktioner

8

Användarupplevelse

7.6

Totalpoäng

Motivering: Cylinda F1085F är det mest prisvärda alternativet med ett mycket lågt pris. Den är kompakt och passar bra i små kök, om än med färre funktioner.

Vare sig du är ute efter en extra frys eller om du bor tight och och vill få plats med frysen på en mindre utrymme så är Cylinda – F1085F en vass kandidat. Den har stora lådor och en praktiskt hylla högst upp, utanpåliggande termostat och omhängningsbar dörr. Trots att den inte är mer är knapp 84 centimeter hög är den förvånansvärt rymlig och effektiv! En liten hake skulle vara att den låter en aning, men vi tycker inte att det är på en särskilt störande nivå. Och att det finns en liten utvecklingspotential tycker vi är fullt rimligt att till den väldigt snälla prislappen!

 • Mått (H, B, D): 83,8 cm, 54 cm, 61,5 cm
 • Totalvolym: 102 liter
 • Årlig energiförbrukning (kWh/år): 191
 • Ismaskin: Nej
 • Snabbinfrysningsfunktion: Nej
 • Självavfrostande frys: Nej
 • Energiklass: F

Fördelar

 • Många användare upplever att frysen fungerar perfekt och är mycket energisparande.
 • Det noteras att frysen har gott om plats för infrysning och är perfekt som ett komplement till ett vanligt frysskåp utan att ta mycket plats.
 • Användare har nämnt att produkten har en bra fördelning av hyllor, vilket gör den praktisk för organisationen.
 • En användare är nöjd med belysningen och designen på frysen och tycker att den passar perfekt för deras sommarstuga.
 • En annan användare uppskattar att frysen är tyst i drift och sparar dem en massa steg och spring i trappan i deras sutteränghus.

Nackdelar

 • Det finns inga nämnvärda nackdelar som framhävs i recensionerna.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive NetonNet((NetonNet, 2023-10-17)), Elon((Elon, 2023-10-17)) och Power((Power, 2023-10-17)). Antalet recensioner är begränsade, men de ger en övervägande positiv bild av Cylinda F1085F.

Duellen

Budget

Electrolux LUB1AF19W vs. Cylinda F1085F (Vit)

I budgetklassen, till ett pris av cirka 6 000 kr, finns Electrolux LUB1AF19W som erbjuder:

 • Liten och praktisk: Perfekt för små utrymmen.
 • Enkel temperaturjustering: Elektronisk touch-kontroll.
 • Tyst drift: Minimalt störande.

Cylinda F1085F, prissatt runt 3 000 kr, är en prisvärd lösning med:

 • Kompakt design: Perfekt för trånga utrymmen.
 • Energisparande: Många användare noterar dess effektivitet.
 • Låg ljudnivå: Trots storleken, minimalt störande.
7

Smeg FAB32LPG5 

Smeg FAB32LPG5 kyl o frys kombinerad bäst i test

6

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Kapacitet

10

Funktioner

9

Användarupplevelse

8.4

Totalpoäng

Motivering: Cylinda F1085F är det mest prisvärda alternativet med ett mycket lågt pris. Den är kompakt och passar bra i små kök, om än med färre funktioner.

Vare sig du är ute efter en extra frys eller om du bor tight och och vill få plats med frysen på en mindre utrymme så är Cylinda – F1085F en vass kandidat. Den har stora lådor och en praktiskt hylla högst upp, utanpåliggande termostat och omhängningsbar dörr. Trots att den inte är mer är knapp 84 centimeter hög är den förvånansvärt rymlig och effektiv! En liten hake skulle vara att den låter en aning, men vi tycker inte att det är på en särskilt störande nivå. Och att det finns en liten utvecklingspotential tycker vi är fullt rimligt att till den väldigt snälla prislappen!

Motivering: Smeg FAB32LPG5 har en fantastisk retrodesign som lyfter upp köket och ger det ett stiligt utseende. Dess kapacitet är imponerande och den är användarvänlig. Dessutom har den en låg ljudnivå och är relativt hållbar och miljövänlig. Dock är priset något högre jämfört med andra modeller i testet.

En klassisk snygging för den som vill ha den gyllene kombon och en statement piece i köket! Pris ca. 23 000 kr.

Ja finns det en snyggare kyl och frys? Tveksamt. Smegs retrodesign lyfter alltid upp en köks-look enligt oss och den här mintgröna är en riktig favorit! Givetvis finns den i en massa fler färger. Men så till dess egenskaper! En kyl och frys kombinerad kan verkligen vara rätt i många kök, hur man än vrider och vänder på det tar ju kyl och frys i full storlek upp en hel del plats. Den här kyl och frysen har en gedigen volym, är tystlåten (på bara 37dB) och riktigt användarvänlig. Bra och väldisponerad inredning och sköna handtag. Vi älskar!

 • Mått (H, B, D): 196,8 cm, 60,1 cm, 72,8 cm
 • Fryskapacitet: 97 liter
 • Kylkapacitet: 234 liter
 • Årlig energiförbrukning (kWh/år): 178
 • Ismaskin: Nej
 • Snabbinfrysningsfunktion: Ja
 • Display funktion: Semesterfunktion, snabbfrys, Eco, Temperaturlarm
 • Energiklass: D

Fördelar

 • Många användare är nöjda med designen och utseendet på den kombinerade kyl- och frysen och anser att den lever upp till förväntningarna.
 • Produkten har fungerat bra i enlighet med användarnas förväntningar, vilket ger ett positivt intryck av dess prestanda.

Nackdelar

 • Det finns inga nämnvärda nackdelar som framhävs i recensionerna.

Sammanfattning: Vi har baserat våra för- och nackdelar på användarrecensioner från Elgiganten. Tyvärr har vi inte kunnat hitta fler recensioner, så antalet källor är begränsade1.

Duellen

EXTRA! Smeg FAB32LPG5 – Kyl och frys kombinerade!

Smeg FAB32LPG5, prissatt runt 23 000 kr, är ett statement-piece med:

 • Retrodesign: En klassisk och snygg look.
 • Kombinerad kyl och frys: Perfekt för kök med begränsat utrymme.
 • Tystlåten drift: Endast 37 dB.

Sammanfattningsvis, oavsett din budget eller utrymmesbehov, finns det en frys som passar dina behov bland dessa alternativ. Var noga med att överväga vilka funktioner och egenskaper som är viktigast för dig när du väljer din nästa frys!

Köpguide Frysar – Fullstor frys, kombinerad kyl o frys eller frysbox?

Ja. Det finns många varianter! För den med mindre utrymme kan en kombinerad kyl och frys vara det bästa alternativet, och för den som får hem stora partier av mat som bör frysas kanske en frysbox i förrådet är det du är ute efter? I det här testet har vi testat fullstora frysar och ett par lite mindre varianter. För att underlätta har vi samlat en ypperlig guide som hjälper dig hitta din match made in heaven!

Att köpa en frys är en viktig beslut då det är en apparat som kommer att vara en del av ditt hushåll under lång tid framöver. Här är en köpguide som kommer att hjälpa dig att välja rätt frys baserat på dina behov och preferenser.

 1. Fristående frys eller integrerad frys: Först måste du bestämma om du vill ha en fristående frys eller en integrerad frys. En fristående frys är en fristående enhet som kan placeras var som helst i ditt hem. Dessa frysar erbjuder oftast mer flexibilitet när det gäller placering och storlek. Å andra sidan är en integrerad frys designad för att smälta in i ditt köksskåp och skapa en enhetlig utseende. Om du vill att din frys ska passa sömlöst med resten av ditt kök, kan en integrerad frys vara ett bra val.
 2. Energiklass: När det kommer till bedömningen av en frys energiklass, använder sig leverantörer och tillverkare av den klassiska A-G-skalan, där A är den bästa märkningen och G den sämsta. I dag är det ytterst få frysar som har en lägre märkning än C i energiskalan. I det här testet är D den lägsta energiskalan – och det är riktigt bra! Moderna kylskåp är nämligen betydligt mer energisnåla än för 10-15 år sedan.
 3. Volym och kapacitet: Fryskapaciteten är en viktig faktor att tänka på när du väljer en frys. Det är viktigt att välja en frys med tillräckligt med utrymme för att rymma dina frysta varor. Volymen anges vanligtvis i liter eller kubikfot. Ta hänsyn till dina behov och hur mycket fryst mat du förväntar dig att lagra. En större familj kan behöva en frys med större kapacitet medan en mindre hushåll kan klara sig med en mindre frys.
 4. Snabbfrysning: Snabbfrysning är en praktisk funktion som gör att du kan frysa in matvaror snabbt. Genom att frysa in maten snabbt behålls dess smak, konsistens och näringsvärde bättre. Detta är särskilt användbart när du ska frysa in större mängder mat på kort tid. Se till att frysmodellen du väljer har en snabbfrysningsfunktion om det är något du är intresserad av.
 5. No Frost-teknik: Traditionella frysar kan drabbas av isbildning och frost, vilket kräver regelbundet avfrostning. No Frost-teknik förhindrar isbildning genom att cirkulera kall luft jämnt i frysen. Detta innebär att du inte längre behöver avfrosta frysen manuellt, vilket sparar tid och energi. Om du vill slippa avfrostning är en frys med No Frost-teknik ett bra alternativ.
 6. Ljudnivå: Ljudnivån är en annan viktig faktor att tänka på, särskilt om du planerar att placera frysen i ett öppet område eller nära sovrummet. Vissa frysmodeller har tystare drift än andra, så se efter en frys med låg ljudnivå om detta är viktigt för dig.
 7. Display och kontroller: En tydlig och användarvänlig display på frysen kan vara till stor hjälp för att övervaka och justera inställningar. Kontrollera att frysen har en lättläst display och intuitiva kontroller som gör det enkelt att ändra temperaturen och använda olika funktioner.

Genom att överväga dessa faktorer kan du välja en frys som passar dina behov och ger dig en pålitlig och effektiv frysning av dina livsmedel. Kom ihåg att jämföra olika märken och modeller, läsa recensioner och ta hänsyn till dina specifika krav och budget innan du gör ditt val.

 

Frågor och svar om Frysar

Det kostar el för dig att kyla ned dina varor och el kostar pengar. Därför är det viktigt att din frys drar så få kilowatt per år som möjligt – det är tacksamt för både din ekonomi och för miljön. Sammanfattningsvis så kan man säga att alla frysar på marknaden är relativt energieffektiva.

Värt att slänga en tanke på är bland annat ljudnivå, energiklass och förbrukning per år, volym samt hur många smarta funktioner frysen har!

Enligt vår frostiga jury blev Siemens GS36NAIDP bäst i test, tack vare dess egenskaper. Med flera smarta funktioner, generöst utrymme, låg energiförbrukning och ett snitsigt yttre är det en frys som passar alla!

 1. Elgiganten, 2023-10-17 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser