FRITERA MERA! Skrek folket på gatorna och majsolen sken sitt varmasta leende! Ja, för vem blir inte glad av tanken på friterad banan med glass, chicken nuggets, falafel, tonkatsu – ja egentligen blir väl allt godare med lite olja? Så nu när du väckt aptiten är det väl dags att sätta igång fritösen? Men vänta nu… du har ju ingen! Så ska vi ta reda på vilken du ska bege dig ut och införskaffa? Tänkte väl det.
Men du, ska det vara en varmluftsfritös eller oljefritös? En dubbelfritös eller enkelfritös? I det här testet går vi på dom klassiska oljefritöserna, men är du mer inne på en så kallad airfryer – en fritös utan olja helt enkelt – då hittar du årets bästa här!
Bästa Fritös 2023
- Bäst i test Lyxklassen: DeLonghi Multifry FH1396 (2700)
- Utmanare Lyxklassen: Princess Dubbelfritös (1300)
- Bäst i test Mellanklassen: Tefal Oleoclean Pro Inox (1100)
- Utmanare Mellanklassen: Tristar FR-6937 6L(800)
- Bäst i test Budgetklassen: Tefal Easy Pro FR333070 (700)
- Utmanare Budgetklassen: Severin FR 2408(300)
- Extra: Airfyer Cosori – fritera utan olja!
Så vilken är den bästa fritösen? Jo den bästa fritösen 2023 blev DeLonghi Multifry FH1396 från kategorin Lyx! Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare utifrån kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.
Bäst i test Lyx
DeLonghi Multifry FH1396
En allround fritös som löser världens alla rätter! Pris fr. 2700 kr.
VIll du ha alla möjligheter på samma ställe? Då är Delonghi multicookern svaret för dig! Den här maskinen kan inte bara lösa gyllene krispiga pommes – den kan göra pizza, tårtor, kakor, risotto, grytor, kött, fisk och massa mer! I en omgång klarar den av hela 1,7 kg färsk potatis för att göra (exempelvis) pommes frites. Dessutom med mindre fett (1,4 dl per kg potatis), men ger ändå maten en krispig och härlig yta och bibehåller saftigheten på insidan. Den digitala displayen hjälper dig dessutom att ställa in effekt och tid. Behållaren har en keramisk non-stick beläggning med anti-scratch funktion och fritösen är lätt att göra ren då du kan ta loss locket, omröraren och skålen!
Specifikationer
- Typ: Multifritös
- Kapacitet: 1,7 kg
- Maximal Effekt: 1400 W
- Mått: 40 x 29 x 33 cm
- Funktioner: Automatisk avstängning, Display, Mobilapp för styrning av funktioner, Maskindiskvänlig, Non-stick, Timer, Ugnsfast
Pris och mer information
Utmanare Lyx: Princess Dubbelfritös
För den som vill fritera mycket och olika! Pris fr. 1300 kr.
Vill du fritera flera saker samtidigt? Ja men då är ju en dubbelfritös grejen för dig! Här hittar du en hyllad variant från Princess med god kapacitet. Tack vare innerpannorna kan du hålla smakerna i de båda korgarna åtskilda, ja du kanske friterar churros i den ena och fläskkotletter i andra och det är inga konstigheter! Den är dessutom väldigt enkel att ta isär för praktisk rengöring och delarna är diskmaskinsäkra.
Specifikationer
- Typ: Oljefritös
- Kapacitet: 2 x 3 l
- Maximal Effekt: 2 x 1800 Watt.
- Funktioner: Avtagbar innerpanna, Svalt hölje, Säkerhetsoljefilter, Maxnivå indikator, Skydd mot överhettning, 1-elementssystem för extra säkerhet, Strömindikeringslampa
Pris och mer information
Bäst i test Mittemellan
Telfan Oleoclean PRO FR804
En riktig användarfavorit! Pris fr. 1100 kr.
Få fritöser har blivit så uppskattade på marknaden som Telfan Oleoclean Pro. Ja det finns en stabil kör av fans om du ger dig ut och skannar recensionerna. Oleoclean Pro är den ultimata fritösen för dig som gillar klassisk fritering, med den stora uspen att oljan kan användas en massa gånger! Med sin världspatenterade teknik silar nämligen Oleoclean Pro rent oljan när friteringen är klar. Där hamnar oljan i en oljeuppsamlare och du kan använda den igen å igen å igen – Hållbart ur alla synvinklar! Dessutom har den en härlig kapacitet på 3,5 liter som räcker till att mätta många munnar. Denna fritös har även en avtagbar skål i rostfritt stål och en digital timer, så att du kan ställa in precis den tid du behöver för att få dina livsmedel perfekt friterade.
Specifikationer
- Typ: Oljefritös
- Kapacitet: 1,2 kg (volym: 3,5 l)
- Maximal Effekt: 2300 Watt
- Mått: 47.5 x 41.3 x 36.3 cm
- Funktioner: Automatisk oljefiltrering, Coolzone-system, Smart EKO Filtreringsläge, Timerfunktion, löstagbara delar kan samtliga diskas i maskin
Pris och mer information
Utmanare Mellanklassen: Tristar FR-6937 Dubbelfritös – 6L
För den som vill fritera mycket och olika – för en lite mindre peng! Pris fr. 800 kr.
Ja även här har vi en dubbelfritös! Den här goingen från Tristar är också en stark kandidat, särskilt om du gillar att fritera mycket och kanske prova dig fram med olika grejer! På grund av den dubbla termostatfunktionen kan båda behållarna användas separat. Idealisk för den stora familjen!
Specifikationer
- Typ: Oljefritös
- Kapacitet: 2 x 3.0 L
- Maximal Effekt: 2 x 1800 Watt
- Funktioner: Justerbar termostat, Enkel isärtagning för praktisk rengöring, Frityrkorg med löstagbart handtag, Diskmaskinssäkra delar, Svalt hölje, Strömindikeringslampa, Sladdförvaring
Pris och mer information
Bäst i test Budget
Tefal Easy Pro FR333070
Spara stålar utan att tumma på kvaliteten! Pris fr. 700 kr.
Det lite billigare syskonet till vinnaren i mellanklassen heter Tefaln Easy Pro och är ett utmärkt budgetalternartiv. Med en volym på 3 liter kan du enkelt fritera upp till 1,2 kg av potatisar, svampkroketter eller chicken wings! Fritösen har ett nedsänkt värmeelement för snabba, snygga resultat, och en avtagbar emaljskål som är lätt att rengöra. Alla delar av fritösen (utom uppvärmningsblocket) är diskmaskinssäkra och temperaturen kan ställas in mellan 150°C och 190°C. Locket har även ett övervakningsfönster så du kan ha koll på läckerheterna utan att behöva slänga med lock! Dags att börja imponera med dina nya friteringstalanger!
(Fritösen Easy Pro från Tefal är den bästa fritösen i flera tester. Det mycket överkomliga priset i kombination med den tekniska prestandan gör den här Easy Pro till en given vinnare. Friteringsbehållaren är mycket lätt att rengöra och kan även diskas i maskin. Då fritösen har en emaljerad behållare slipper du att maten fastnar. Överhettningsskydd gör att du kan känna dig säker, då olja kan bli fruktansvärt het.)
Specifikationer
- Typ: OljeFritös
- Kapacitet: 1,2 kg (3 l)
- Maximal effekt: 2100 W
- Mått: 32,3 x 28 x 44 cm
- Funktioner: Coolzone-system, löstagbara delar kan samtliga diskas i maskin, reglerbar termostat, lätthanterliga stora handtag
Pris och mer information
Utmanare Budget: Severin FR 2408
För nybörjarfriteraren med tight om stålar! Pris fr. 300 kr.
Vill du kanske prova på livet med fritös utan att lägga en så stor slant? Eller har det kanske dragit ihop sig till fonduekväll på fredag och lönen har inte kommit? Då kan det nog vara den här goa fritösen från Severin du letar efter! Den kan nämligen göra båda två. Den är dessutom liten och kompakt, perfekt för ett litet kök. Med en kapacitet på nästan en liter, en justerbar termostat som går upp till 190 grader och varmhållningsfunktion är den en prima kandidat i det här testet. Dessutom har den ett avtagbart handtag på fritöskorgen, vilket gör den otroligt funktionell och lätt att rengöra. För att göra det hela ännu roligare medföljer även 6 stycken fonduegafflar och en lås till maskinen, så du kan känna dig trygg med att ingen kommer och tjyvar dina pommes (och inga barnfingrar hamnar i hettan).
Specifikationer
- Typ: OljeFritös
- Kapacitet: ca 1 l
- Mått:
- Funktioner: Justerbar termostat upp till 190° C, Korg med avtagbart handtag, Signallampa, 6 fonduegafflar medföljer
Pris och mer information
Extra: Bäst i test Lyx – Airfryer
Cosori Premium Smart
Om du ändå vill kolla in luftvarianten – släng ett öga på Cosoris hyllade airfryer! Pris fr. 3000 kr.
Det här är en airfryer med riktigt många fördelar: Den håller en hög kvalitet, har 11 stycken förhandsinställningar, en kapacitet på 2,2 kg eller 5,5 liter, den friterar med 90 procent mindre fett och den har en smart app som gör att du kan kontrollera alla funktioner direkt från din telefon. Här finns även en praktisk, vinklad pekskärm som gör det enkelt att ställa in program om man föredrar att göra det direkt på skärmen istället för med appen. Consori är 1,5 gånger snabbare än en vanlig ugn men ger samma resultat – krispigt och smakfullt. I den smarta appen kan du bland annat skapa och spara smarta recept. Med Google Home och Alexa kan du även använda röststyrning.
Denna praktiska airfryer passar perfekt för en familj på 2-5 personer. Efter användning är den enkel att rengöra tack vare non-stick beläggningen i korgarna som gör att det inte fastnar något fett eller matrester. Det går enkelt att skölja av dem under rinnande vatten, eller diska i diskmaskinen. Consori har även en snygg design som gör att den även blir en snygg detalj när den står framme. Utöver det har det ytterligare många fina funktioner som Pre Heat- och Keep Warm-funktioner; Pre Heat ser till att Cosori airfryer värms upp innan du börjar laga mat och Keep Warm när du vill hålla maten varm! Den har även en SHAKE-funktion som uppmärksammar dig på när det är läge att skaka om eller vända på maten.
Specifikationer
- Typ: Airfryer
- Kapacitet: 2,2 kg (5,5 l)
- Mått: 30 × 30 × 32 cm
- 90 procent mindre fett
- Funktioner: Smart app, Vinklad pekskärm, Non stick-beläggning, 11 förhandsinställningar
Pris och mer information
Så här utsåg vi testvinnarna:
I vårt test blev DeLonghi Multifry FH1396 testvinnare, tack vare sin allroundiga funktion! Här kan du inte bara fritera knastrande pommes, du kan göra typ allt! Från Pizza till tårtor till grytor i stora lass! Dessutom med en mindre mängd olja. Den är uppskattad av användare världen över och har ett gäng smidiga funktioner, inte minst en app så du kan styra den vart än du är.
I jakten på den bästa fritösen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer till ögonen ploppat ur sin hålor – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den maskin som är bäst från den som inte är det. När det gäller fritöser är såklart krispigheten en avgörande faktor, men sen tillkommer det såklart energiförbrukning, hastighet, storlek och funktionsbredd!
Med de sju fritöser vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Hur man lyckas med friteringen
Det mesta går att fritera även om grönsaker, kyckling och fisk hör till de mest populära. Men även pannkakor och andra efterrätter blir supergoda med fritering, likaså vårrullar och olika örter. I princip kan man prova på det mesta när man väl lärt sig grunderna och kan hantera den heta oljan. Om du vill fritera utan olja rekommenderar vi att du läser vår artikel om Airfryer (ångfritös).
För ett gott resultat är det bäst att panera maten först, det vill säga doppa den i frityrsmet innan man lägger ner den i oljan. Detta ger ett krispigt skal som blir en värdig balans till den stekta maten, och som kapslar in smaken i råvaran. Allt, inklusive denna smet, bör vara kallt för bästa resultat. Man kan med fördel låta grönsakerna ligga i kallt vatten inne i kylskåpet tills det är dags.
Innan friteringen är det viktigt att få bort all överflödig fukt från matvarorna. Torka av med en torr handduk innan de doppas i frityrsmeten, för annars kan lätt fukten sippra ut och göra att det inte blir lika knaprigt och gott.
Så väljer du bästa fritösen
Det går naturligtvis att fritera i en stekpanna eller wok, helst en med höga kanter. Men eftersom resultatet blir så mycket bättre med en fritös kan detta vara en god investering. Den bästa fritösen är reglerad med ett termostat och att det finns ett överhettningsskydd. häll på oljan eller annat fett innan fritösen sätts på, och se till att det håller rätt temperatur. Det är bättre att den är lite för låg än att bränna maten på grund av allt för het olja.
Med en liten fritös så slipper man använda så mycket olja, men å andra sidan så tar det tid att fritera allt om man har en hel familj som väntar på till exempel pommes. Om man ska fritera snart igen så kan man återanvända samma olja, det viktiga är att det inte ligger några matbitar kvar som bränns. Den bästa fritösen ska också vara lätt att få ut oljan och göra rent den.
Att fritera mat är en konst, precis som allt annat inom matlagningen, men det är inte allt för svårt att bli riktigt skicklig och imponera på familj och vänner.
Frågor och svar om Fritöser
Hur ofta ska man byta olja i en fritös?
I en klassisk fritös friterar du i olja, medan du i en airfryer gör krubbet krispigt med varmluft! Resultatet skiljer sig något, i slutändan blir krispigheten skarpare med olja, men det finns ju även en hälsoaspekt! Vissa föredrar helt enkelt luft framför olja:)
Hur ofta ska man byta olja i en fritös?
Olja håller länge! Så om du är noga med att rengöra oljan (eller sitter inne på Telfans fina separeringsfunktion som du kan läsa om ovan) så kan du använda det om och om igen. Man brukar säga 8-10 gånger, men öga och näsa är fina domare!
Hur stor fritös behöver man?
Det varierar såklart, men lite mindre än en liter per person kan man tänka om man vill göra all mat samtidigt. 2-4 liter för en liten familj eller ett par och 4-6 liter om ni är några fler! Men du kan ju såklart ha en mindre fritös och tillaga maten i omgångar!