Fritös bäst i test 2022 – den bästa fritösen blev Tefal Easy Pro FR333070

Det finns få saker som är så gott som friterad mat. Lökringar, pommes frites och mycket annat kan förvandla enkla råvaror till en riktig festmåltid. Trots att det ser avancerat ut så är det inte alls så svårt att fritera själv hemma, det viktiga är att man har rätt utrustning och bra basprodukter. Vi har listat några kandidater för bästa fritösen att fritera hemma med.

Hur man lyckas med friteringen

Det mesta går att fritera även om grönsaker, kyckling och fisk hör till de mest populära. Men även pannkakor och andra efterrätter blir supergoda med fritering, likaså vårrullar och olika örter. I princip kan man prova på det mesta när man väl lärt sig grunderna och kan hantera den heta oljan. Om du vill fritera utan olja rekommenderar vi att du läser vår artikel om Airfryer (ångfritös).

För ett gott resultat är det bäst att panera maten först, det vill säga doppa den i frityrsmet innan man lägger ner den i oljan. Detta ger ett krispigt skal som blir en värdig balans till den stekta maten, och som kapslar in smaken i råvaran. Allt, inklusive denna smet, bör vara kallt för bästa resultat. Man kan med fördel låta grönsakerna ligga i kallt vatten inne i kylskåpet tills det är dags.

Innan friteringen är det viktigt att få bort all överflödig fukt från matvarorna. Torka av med en torr handduk innan de doppas i frityrsmeten, för annars kan lätt fukten sippra ut och göra att det inte blir lika knaprigt och gott.

Så väljer du bästa fritösen

Det går naturligtvis att fritera i en stekpanna eller wok, helst en med höga kanter. Men eftersom resultatet blir så mycket bättre med en fritös kan detta vara en god investering. Den bästa fritösen är reglerad med ett termostat och att det finns ett överhettningsskydd. häll på oljan eller annat fett innan fritösen sätts på, och se till att det håller rätt temperatur. Det är bättre att den är lite för låg än att bränna maten på grund av allt för het olja.

Med en liten fritös så slipper man använda så mycket olja, men å andra sidan så tar det tid att fritera allt om man har en hel familj som väntar på till exempel pommes. Om man ska fritera snart igen så kan man återanvända samma olja, det viktiga är att det inte ligger några matbitar kvar som bränns. Den bästa fritösen ska också vara lätt att få ut oljan och göra rent den.

Att fritera mat är en konst, precis som allt annat inom matlagningen, men det är inte allt för svårt att bli riktigt skicklig och imponera på familj och vänner.

Bäst i test: Tefal Easy Pro FR333070 Fritös

Tefal easy pro fritös FR333070

Fritösen Easy Pro från Tefal är den bästa fritösen i flera tester. Det mycket överkomliga priset i kombination med den tekniska prestandan gör den här Easy Pro till en given vinnare. Friteringsbehållaren är mycket lätt att rengöra och kan även diskas i maskin. Då fritösen har en emaljerad behållare slipper du att maten fastnar. Överhettningsskydd gör att du kan känna dig säker, då olja kan bli fruktansvärt het.

Prisvärd: OBH Nordica Friture 6357 Fritös

OBH Nordica 6357 Fritös

Traditionell fritös i borstat stål, med samtliga funktioner som krävs för en bra fritering. Oljan hettas upp snabbt och håller en jämn värme. Funktionen Cool Zone gör att oljan får längre livslängd och minskar risken för att matrester bränns vid. Stort plus för den digitala displayen som visar tid och temperatur. Behållaren är lätt att göra ren då den både kan diskas i maskin och har ett ytmaterial av non-stick beläggning. Kapaciteten är 4 liter. Det är inte den bästa fritösen men inte långt ifrån.

Lyxvarianten: DeLonghi Multifry FH1396 Fritös

Den bästa fritösen om du söker en exklusiv multicooker. Den här fritösen från Delonghi som kan göra fantastisk mat. Då det är en multiprodukt kan du även använda maskinen till att göra pizza, tårtor, kakor, risotto, grytor, kött, fisk med mera. I en omgång kan den här fritösen klara av hela 1,7 kg färsk potatis för att göra exempelvis pommes frites, dessutom med mindre fett (1,4 dl per kg potatis). Maten får en krispig och härlig yta och bibehåller sin saftighet på insidan. Den digitala displayen hjälper dig att ställa in effekt och tid. Behållaren har en keramisk non-stick beläggning med anti-scratch funktion. Fritösen är lätt att göra ren då du kan ta loss locket, omröraren och skålen.

Fritös Bäst i Test 2022

  • Bäst i test: Tefal Easy Pro FR333070 Fritös
  • Prisvärd: OBH Nordica Friture 6357 Fritös
  • Lyxvarianten: DeLonghi Multifry FH1396 Fritös
Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar