1. Hem
 2. >
 3. Skönhet
 4. >
 5. Bäst i Test: Foundation – Årets bästa Foundations för glow, täckning, korrigering och känslig hy!
1-2.jpg

Lyx

SENSAI Flawless Satin Moisture Foundation - bästa foundation 2023

SENSAI Flawless Satin

9

Mellan

Bäst i test mellanklassen: Clinique Even Better Makeup SPF 15 - prisvärd foundation

Clinique Even Better Makeup

8.4

Budget

Bäst i test budgetklassen: Lumene Blur 16H Longwear Foundation SPF 15 - billig men riktigt bra foundation

Lumene Blur 16H Longwear

8.8

Inledning

Är huden ojämn och glåmig? Finnig eller torr? Lite brustna blodkärl här och var? Ja men det är väl inga problem att tala om – det löser en foundation! En bra foundation är lite av nyckeln i makeupen, oavsett om du vill ha en heltäckande foundation eller om du vill ha en lätt och hudkorrigerande som ger ett härligt glow! Vi har provat oss fram – oljebaserade foundations, vattenbaserade foundations, billiga foundations, influensernas favoriter till klassiker som aldrig går ur tiden! Det är dags att ge det där fejset en riktigt schysst bas så nu kickar vi igång! Här är årets bästa foundation 2024! 

Vi på Hemfakta har utsett SENSAI Flawless Satin Moisture Foundation till årets bästa foundation! Dess förmåga att ge en silkeslen finish, återfukta, skydda mot solen, ge glow och samtidigt förbättra hudens naturliga utseende är oöverträffad. En investering i hudhälsan om du frågar oss!

Våra experter har landat i sex prima Foundations i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I jakten på den bästa Foundation har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den Foundation som är bäst från den som inte är det. När det kommer till Foundation är det givetvis lite olika kvaliteter man är ute efter, smink är ju som bekant oerhört individuellt och smaken är som baken! Vissa vill ha heltäckande, andra vill ha lättare konsistens och mycket glow, mycket beror givetsvis på hudton. Vi har i vårt test försökt hitta en balans, där vi gillar samtliga resultat.

1

SENSAI Flawless Satin Moisture Foundation – Bästa foundation 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
SENSAI Flawless Satin Moisture Foundation - bästa foundation 2023

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Återfuktande förmåga

10

Finish och Lyster

9

Passande för hudtyper

9

Totalpoäng

Motivering: SENSAI Flawless Satin Moisture Foundation är en högpresterande lyxprodukt som erbjuder en utmärkt återfuktande förmåga och en enastående finish med lyster. Den passar flertalet hudtyper, särskilt torr hud, och dess hållbarhet i kombination med miljövänliga aspekter gör den till en stjärnprodukt i lyxkategorin.

Återfuktande, solskyddande och riktigt lyxig är årets bästa foundation! Perfekt för dig med torr hud! Pris ca. 450 kr.

Vi på Hemfakta har utsett SENSAI Flawless Satin Moisture Foundation till årets bästa foundation! Dess förmåga att ge en silkeslen finish, återfukta, skydda mot solen, ge glow och samtidigt förbättra hudens naturliga utseende är oöverträffad. En investering i hudhälsan om du frågar oss!

Den är återfuktande, den känns som silke mot huden, den ger en perfekt täckning och den är enkel att applicera. Den korrigerar hudens ojämnheter samtidigt som huden ser ut och känns som sig själv, men ännu mer perfekt. Formulan är creme-liknande och ger ett uppfriskande, återfuktande, hållbart och mjukt glow. Denna foundation innehåller dessutom ljusreflekterande puder som ger fantastisk lyster och glow. Ett annat stort plus är SPF25, som gör att huden dessutom skyddas från solens strålar.

Så här tycker experterna om SENSAI Flawless Satin Moisture Foundation

Enligt Elles beautyexpert Veronica Henriksson är Flawless Satin Moisture Foundation från Sensai en riktig stjärnprodukt. Hon lyfter fram att denna uppdaterade foundation erbjuder en snygg, lätt glowig och återfuktad bas som håller hela dagen. Dessutom poängterar hon att den krämiga konsistensen ger perfekt täckning och en airbrush-finish, vilket gör den till en idealisk hybrid mellan hudvård och makeup.((Elle, 2023-11-11))

 • Hudtyp: Torr hud
 • Konsistens: Kräm
 • Mängd: 30 ml
 • Solskyddsfaktor: SPF25
 • Egenskaper: SPF, återfuktande, ger glow

Fördelar

 • Många användare upplever att foundationen smälter in väl i huden och ger en naturlig, silkeslen finish.
 • Den är ofta berömd för sin långvariga hållbarhet och förmåga att bibehålla en återfuktad känsla under hela dagen.
 • Användare noterar att den ger en lätt och naturlig täckning, vilket skapar en glowig och fräsch look.
 • Produkten är lämplig för olika hudtyper, inklusive torr och känslig hud, och upplevs inte som kakig.
 • Flawless Satin Moisture Foundation beskrivs ofta som lätt att applicera och ger ett jämnt resultat.

Nackdelar

 • Et fåtal användare tycker att foundationen är överprissatt och inte alltid lever upp till förväntningarna, särskilt i jämförelse med tidigare versioner.
 • Några recensenter nämner att den kan vara svår att sätta ordentligt och kan bli kladdig utan användning av puder.

Sammanfattning: Denna översikt över användarnas åsikter är baserad på recensioner från Nordic Feel((Nordic Feel, 2023-11-12)), Åhléns((Åhléns, 2023-11-12)) och Kicks((Kicks, 2023-11-12)). Sammanlagt har över 150 recensioner analyserats för att ge en omfattande bild av användarnas erfarenheter och åsikter om produkten.

2

Yves Saint Laurent Touche Eclat Le Teint

Foundation bäst i test Yves Saint Laurent Touche Eclat Le Teint

Lyx

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Återfuktande förmåga

9

Finish och Lyster

9

Passande för hudtyper

8.2

Totalpoäng

Motivering: Yves Saint Laurent Touche Eclat Le Teint ger en utmärkt balans av prisvärdhet och kvalitet. Dess förmåga att anpassa sig till olika hudtoner och ge en naturlig lyster skiljer den från andra produkter, även om den inte når upp till samma nivå som SENSAI i lyxkategorin.

Grym anpassning till hudton och naturlig lyster! Pris ca. 300 kr.

En av alla fördelar med denna foundation är att den finns i många olika nyanser, vilket gör det enklare att hitta en som passar just din hudton. Några av alla andra fördelar är till exempel att den är återfuktande, har en medelhög täckförmåga i 24 timmar, känns skön mot huden och innehåller extrakt från stockros och ringblomma samt E-vitamin. Denna formula ger dig en perfekt hud, med en naturlig och frisk lyster. En riktigt högkvalitativ och lyxig foundation med många fördelar, helt enkelt.

 • Hudtyp: Fet hud, kombinerad hud, känslig hud, mogen hud, torr hud, normal hud
 • Konsistens: Flytande
 • Mängd: 25 ml
 • Solskyddsfaktor: Nej
 • Egenskaper: Glow, vitaminer, återfuktande, Finns i många nyanser, Medelhög täckförmåga i 24 timmar

Fördelar

 • Användare uppskattar att produkten ger en naturlig och jämn täckning utan att kännas kakig.
 • Många lyfter fram att foundationen har en lätt och behaglig konsistens och skapar en hälsosam lyster.
 • Den beskrivs som mycket dryg, vilket innebär att en liten mängd räcker långt, vilket ger bra valuta för pengarna.
 • Produkten finns i ett brett utbud av nyanser, vilket gör det lätt för användare att hitta en matchande nyans för sin hudton.
 • Användare noterar att den är lätt att applicera och tvätta av, samt att den har en långvarig hållbarhet.

Nackdelar

 • Vissa användare kritiserar produkten för att innehålla parabener, vilket kan vara en oro för dem som föredrar mer naturliga ingredienser.
 • En del recensenter upplever att resultatet inte alltid är lika täckande som förväntat.

Sammanfattning: Dessa för- och nackdelar är sammanställda från användarrecensioner på Lyko((Lyko, 2023-11-12)), Åhléns((Åhléns, 2023-11-12)) och Sephora((Sephora, 2023-11-12)). Med cirka 100 recensioner som grund, ger denna sammanställning en övergripande bild av användarnas åsikter och erfarenheter med Yves Saint Laurent Touche Eclat Le Teint foundation.

Duellen

Lyx

SENSAI Flawless Satin Moisture Foundation – Bästa foundation 2024! vs. Yves Saint Laurent Touche Eclat Le Teint

I lyxklassen står den silkiga och återfuktande SENSAI Flawless Satin Moisture Foundation mot den mångsidiga och hudtonanpassande Yves Saint Laurent Touche Eclat Le Teint. SENSAI lyckas överglänsa med sin creme-liknande konsistens som levererar både perfekt täckning och lyster, samtidigt som den korrigerar hudens ojämnheter. Den erbjuder ett mer komplett paket med SPF25, vilket Yves Saint Laurent saknar. Yves Saint Laurents produkt är dock prisvärd och imponerar med sin breda nyanspalett och medelhög täckförmåga som håller i 24 timmar. SENSAI tar dock hem segern för sin överlägsna formula och förmåga att skapa en felfri och lystergivande finish.

3

Clinique Even Better Makeup SPF 15

Bäst i test mellanklassen: Clinique Even Better Makeup SPF 15 - prisvärd foundation

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Återfuktande förmåga

8

Finish och Lyster

9

Passande för hudtyper

8.4

Totalpoäng

Motivering: Clinique Even Better Makeup SPF 15 erbjuder en fantastisk kombination av prisvärdhet och kvalitet. Dess ingredienser som förbättrar huden, tillsammans med en mångsidig formula, gör den till den främsta vinnaren i mellanklassen.

Medeltäckning och full av antioxidanter och c-vitamin som aktivt jobbar på att förbättra huden! Pris ca. 250 kr.

Denna effektiva foundation är dermatologiskt utvecklad, ger en perfekt finish och förbättrar aktivt missfärgningar, mörka fläckar och ojämn hudton. Den krämiga formulan ger huden en naturlig finish och gör den slätare. Denna foundation är medeltäckande, och den innehåller C-vitaminer och antioxidanter som minskar uppkomsten av pigmentfläckar, åldersfläckar samt acneärr. Här finns även SPF 15 som skyddar mot pigmentfläckar. Andra fördelar med denna foundation är till exempel att den ger en jämnare hudton, och den innehåller pigment som inte ändrar färg på huden, och den ger en felfri och osynlig täckning. Den är enkel att använda och tona ut, och lägger sig inte i veck. Dessutom tål den fukt, svett och vatten.

 • Hudtyp: Fet hud, torr hud, kombinerad hud
 • Konsistens: Flytande
 • Mängd: 30 ml
 • Solskyddsfaktor: SPF15
 • Egenskaper: Dermatologiskt testad, parabenfri, parfymfri, vitaminer, Förbättrar aktivt missfärgningar, mörka fläcka och ojämn hudton, Innehåller C-vitaminer och antioxidanter, Minskar uppkomsten av fläckar och acneärr, Lägger sig inte i veck, Resistent mot svett, fukt och vatten

Fördelar

 • Användarna upplever att produkten har en lätt konsistens som är enkel att applicera och smälter in väl i huden.
 • Många uppskattar att den erbjuder en medium till god täckning utan att se kakig eller överdrivet sminkad ut.
 • Ett uppskattat inslag är att foundationen innehåller SPF 15, vilket bidrar till extra skydd mot solens strålar.
 • Recensenter noterar att produkten är hållbar och sitter bra under dagen, även under mer aktiva förhållanden.
 • Foundationen är lämplig för känslig hud och verkar inte orsaka irritation eller tilltäppning av porer.

Nackdelar

 • En del användare tycker att produkten inte är tillräckligt täckande för vissa hudproblem som pigmentfläckar eller rodnad.
 • Några recensenter nämner att foundationen kan ha en tendens att inte hålla hela dagen utan behov av påfyllning eller fixering med puder.

Sammanfattning: Dessa för- och nackdelar är baserade på över 200 användarrecensioner från Lyko((Lyko, 2023-11-12)), Åhléns((Åhléns, 2023-11-12)) och Cliniques egen hemsida((Clinique, 2023-11-10)). Dessa recensioner ger en bred bild av konsumenternas erfarenheter och åsikter om Clinique Even Better Makeup SPF 15.

4

bareMinerals Matte Foundation SPF 15

Utmanare mellanklassen: bareMinerals Matte Foundation SPF 15

Mellan

Utmanare

10

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

7

Återfuktande förmåga

7

Finish och Lyster

8

Passande för hudtyper

8.2

Totalpoäng

Motivering: bareMinerals Matte Foundation SPF 15 står ut med sin höga miljömässiga hållbarhet och prisvärdhet. Även om den inte erbjuder samma återfuktande effekt eller lyster som Clinique, är den ett utmärkt val för känslig och fet hud.

Bara naturliga ingredienser, naturligt resultat och perfekt size för handväskan! Pris ca. 160 kr.

Om du letar efter en naturlig foundation kan det här vara ett bra val, denna innehåller nämligen bara sju ingredienser, som alla är naturliga – inklusive naturligt UV-filter med SPF15. Denna foundation har en ultralätt och silkeslen konsistens, den är i pulverform men känns som en kräm när den appliceras. Den håller hela dagen, och den torkar inte ut huden. Den ger en lätt till full täckning, med naturlig matt finish och den minskar synligheten av ofullkomligheter men utan att kännas tung eller kakig. Den känns skön mot huden och ger dessutom en klarare och mer hälsosam hud över tid, samtidigt som den minimerar synligheten av porer och reducerar blank hud. Den är även dermatologiskt testad och allergitestad, och den täpper inte igen porerna, och den är vegansk.

 • Hudtyp: Bra för fet eller känslig hud
 • Konsistens: Löst puder
 • Mängd: 6 gram
 • Solskyddsfaktor: SPF15
 • Egenskaper: Dermatologiskt testad, ej djurtestad, matt, mineral, parabenfri, SPF, vegansk, Allergitestad, Täpper inte igen porerna, ger en klarare och mer hälsosam hud över tid, Ger en lätt till full täckning, Består av endast sju naturliga ingredienser

Fördelar

 • Många användare uppskattar att produkten ger en naturlig och lätt känsla på huden, utan att kännas tung eller se “kakig” ut.
 • Användare med fet hud och de som tenderar att bli blanka i pannan rapporterar att produkten är effektiv för att matta ner huden.
 • Recensionerna lyfter fram produktens förmåga att täcka väl och jämna ut hudtonen, samtidigt som den tillåter huden att andas.
 • Flera användare nämner att produkten är långvarig och håller bra under dagen, även vid aktivitet och svett.

Nackdelar

 • Ett fåtal användare upplever att produkten kan klia eller irritera huden, särskilt hos dem med känslig hud.
 • Några recensenter nämner svårigheter med att hitta rätt nyans, och att vissa nyanser kan upplevas som för gula eller för varma.

Sammanfattning: För att ge en övergripande bild av bareMinerals Matte Foundation SPF 15 har vi samlat och analyserat användarrecensioner från Lyko((Lyko, 2023-11-12)), Hudoteket((Hudoteket, 2023-11-12)) och Kicks((Kicks, 2023-11-12)). Totalt baseras denna sammanställning på drygt 200 användarrecensioner. Dessa recensioner erbjuder en insiktsfull översikt över produkten, från dess förmåga att ge en naturlig finish till dess förmåga att täcka och matta ner huden.

Duellen

Mellan

Clinique Even Better Makeup SPF 15 vs. bareMinerals Matte Foundation SPF 15

Clinique Even Better Makeup SPF 15 står ut i mellanklassen med sin medeltäckande formula rik på C-vitamin och antioxidanter, som arbetar aktivt för att förbättra hudens utseende. Den erbjuder en jämnare hudton och tål svett och fukt, vilket gör den till en robust allierad i vardagen. Å andra sidan, erbjuder bareMinerals Matte Foundation en unik upplevelse med sin lätta, puderliknande konsistens som är idealisk för fet eller känslig hud. Med bara sju naturliga ingredienser och SPF15, är den ett utmärkt val för dem som föredrar minimalistiska och naturliga produkter. Clinique tar dock ledningen med sin mångsidighet och förmåga att tackla ett bredare spektrum av hudproblem.

5

Lumene Blur 16H Longwear Foundation SPF 15

Bäst i test budgetklassen: Lumene Blur 16H Longwear Foundation SPF 15 - billig men riktigt bra foundation

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Återfuktande förmåga

8

Finish och Lyster

10

Passande för hudtyper

8.8

Totalpoäng

Motivering: Lumene Blur 16H Longwear Foundation SPF 15 är en prisvärd produkt som erbjuder utmärkt hållbarhet och passar alla hudtyper. Dess förmåga att sudda ut porer och ge en halvmatt finish gör den till bästa valet i budgetkategorin.

Solskydd, bra täckning, återfuktande och vårdande – till en riktigt bra peng! Pris ca. 100 kr.

Det här är en riktigt prisvärd foundation som trots sitt låga pris har många fördelar. Det här är egentligen mycket mer än en foundation då den även har många egenskaper. Som foundation fungerar den dock riktigt bra – den är krämig och högtäckande, och den suddar ut porer och ojämnheter för att ge en felfri och halvmatt finish hela dagen. Den innehåller en utsuddande teknik som tonar ut fina linjer och ojämnheter, och dessutom känns den skön mot huden och är mycket enkel att applicera. Några av alla andra fördelar är att denna foundation även innehåller solskyddsfaktor 15, och den är berikad med återfuktande, rent, nordiskt källvatten och vårdande nordisk ljung för att ge en optimal känsla mot huden. Dessutom är denna foundation oparfymerad, har en vegansk formula och den passar för alla hudtyper.

     

 • Hudtyp: Fet hud, känslig hud, kombinerad hud, mogen hud, normal hud, torr hud
 • Konsistens: Mousse
 • Mängd: 30 ml
 • Solskyddsfaktor: SPF15
 • Egenskaper: Matt, SPF, vegansk, parfymfri, återfuktande, Suddar ut porer och ojämnheter

Fördelar

 • Användare upplever att foundationen är lättapplicerad och dryg, vilket innebär att lite produkt går långt.
 • Många lyfter fram att produkten ger en naturlig look och fin lyster, vilket bidrar till en mer levande och fräsch hudton.
 • Recensenter nämner att produkten har bra hållbarhet och sitter bra under dagen, även vid aktiviteter som kan orsaka svett.
 • Foundationen är mångsidig och kan byggas upp från lätt till full täckning, vilket gör den lämplig för både vardag och fest.
 • Produkten uppfattas som behaglig på huden, inte för klibbig eller tung.

Nackdelar

 • Vissa användare upplever att det krävs mer produkt för att uppnå fullständig täckning, vilket kan leda till högre förbrukning.
 • Några recensenter noterar att det kan vara svårt att hitta rätt nyans, och att vissa nyanser kan vara för ljusa eller ha fel underton.

Sammanfattning: För att få en övergripande bild av Lumene Blur 16H Longwear Foundation SPF 15 har vi analyserat recensioner från Lyko((Lyko, 2023-11-12)) och Åhléns((Åhléns, 2023-11-12)). Denna sammanställning baseras på drygt 100 användarrecensioner. Dessa recensioner ger en mångfacetterad inblick i användarnas upplevelser av produkten, från dess mångsidighet i täckning till dess hållbarhet och finish.

6

L’ORÉAL PARIS Infaillible 32H Fresh Wear Foundation

Utmanare budgetklassen: L'ORÉAL PARIS Infaillible 32H Fresh Wear Foundation - billigaste foundationen i vårt test

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Återfuktande förmåga

8

Finish och Lyster

9

Passande för hudtyper

8.6

Totalpoäng

Motivering: Lumene Blur 16H Longwear Foundation SPF 15 är en prisvärd produkt som erbjuder utmärkt hållbarhet och passar alla hudtyper. Dess förmåga att sudda ut porer och ge en halvmatt finish gör att den ligger i linje med budgetklassvinnaren ovan.

Heltäckande och grym budgetfoundation som reducerar ålderstecken och blemmor! Pris ca. 120 kr.

Det här är en heltäckande foundation som är enkel att använda och som sitter bra, hela dagen. Denna foundation förebygger effekten av yttre påverkan, och håller sig jämn och snygg under hela dagen. Den reducerar synlighet av blemmor och trötthetstecken och samtidigt tillför den energi och lämnar huden jämn och mjuk. Denna foundation sitter fantastiskt bra, i upp till 24 timmar, och är vattenfast. Dessutom är den dryg och räcker därför länge, och den känns lätt och blir inte kakig på huden, trots att den är heltäckande. Den ger en semi-matt finish och ger ett naturligt, men samtidigt täckande, resultat.

 • Hudtyp: Fet hud, kombinerad hud, mogen hud, känslig hud, torr hud, normal hud
 • Konsistens: Flytande
 • Mängd: 30 ml
 • Solskyddsfaktor: Nej
 • Egenskaper: Heltäckande, Vattenfast, Förebygger effekten av yttre påverkar

Fördelar

 • Användare upplever att denna foundation håller bra på oljig hy, krackelerar inte och ger en smidig applicering.
 • Många användare uppskattar den lätta konsistensen som gör att foundationen känns lätt på huden.
 • Recensenter noterar att produkten ger en slät och något “blurry” finish, samt att den går att bygga upp för att uppnå önskad täckning.
 • Foundationen prisas för sin hållbarhet och förmåga att hålla hela dagen utan att bli oljig eller för matt.
 • En del upplever att produkten fungerar bra även för torr hud och att den inte torkar ut huden.

Nackdelar

 • Några användare påpekar att foundationen har en stark parfymdoft, vilket kan vara irriterande för känslig hy.
 • Vissa recensenter nämner att produkten kan accentuera torra hudpartier.

Sammanfattning: För att få en helhetsbild av L’ORÉAL PARIS Infaillible 32H Fresh Wear Foundation har vi analyserat användarrecensioner från Lyko((Lyko, 2023-11-12)) och Bangerhead((Bangerhead, 2023-11-12)). Totalt har vi granskat cirka 200 recensioner. Dessa recensioner ger en mångfacetterad inblick i användarnas erfarenheter av produkten, där dess hållbarhet, finish och användarvänlighet betonas.

Duellen

Budget

Lumene Blur 16H Longwear Foundation SPF 15 vs. L’ORÉAL PARIS Infaillible 32H Fresh Wear Foundation

I budgetklassen imponerar Lumene Blur 16H Longwear Foundation med sin prisvärdhet och förmåga att ge en felfri, halvmatt finish. Dess formula, berikad med nordiskt källvatten och nordisk ljung, skiljer sig från L’ORÉAL PARIS Infaillible 32H Fresh Wear Foundation, som fokuserar mer på att ge en heltäckande och långvarig finish som är vattenfast. Lumene sticker ut med sin återfuktande och vårdande effekt, medan L’ORÉAL erbjuder en robust hållbarhet. Lumene vinner dock för sin förmåga att erbjuda en högkvalitativ upplevelse till ett överkomligt pris.

Köpguide för foundation

När du ska köpa foundation bör du först och främst hitta ett märke som passar just dig. Här handlar det om flera saker, men framför allt egenskaper och täckning är viktigt. Kanske vill du främst ha en foundation som jämnar ut hudtonen men samtidigt låter din egen hud synas, eller kanske vill du ha full täckning. Även sådant som innehåll är förstås viktigt – en del föredrar produkter med så naturligt innehåll som möjligt, eller som även innehåller solskydd eller återfuktning. Därefter bör du se till att hitta precis rätt nyans för dig. Här kommer vi att gå in närmare på dessa saker.

Täckning

Något som är viktigt att tänka på när det gäller foundation är att de kan ha olika täckningsgrad, vilket helt enkelt betyder att de täcker olika mycket. Det här låter kanske enkelt, men att veta vilken täckningsgrad som är rätt kan faktiskt vara svårt. Generellt kan man säga att om du har en jämnt pigmenterad hud så är ofta en mindre täckning ett bra val, men om huden inte är lika jämn så behövs kanske en högre täckning.

Det här är dock framför allt en smaksak – fundera över hur mycket du vill täcka. Är du osäker på det här så kan du behöva prova dig fram för att se vad du föredrar. Börja gärna med medeltäckning, och fundera sedan över om du vill täcka mer eller mindre.

Egenskaper

Även om alla foundations har samma syfte, att jämna ut hudtonen, så kan de ha flera andra egenskaper och dessa kan variera en hel del. En del foundations innehåller till exempel solskydd, vilket innebär att den samtidigt skyddar huden mot solen. En foundation kan även vara återfuktande, vilket förstås är bra om man har en hy som är i behov av det.

En foundation kan även innehålla sådant som vårdar och behandlar huden på andra sätt, som till exempel C-vitamin och antioxidanter. Dessa kan minska uppkomsten av sådant som pigmentfläckar, acneärr och åldersfläckar. Med sådant innehåll får man alltså en foundation som samtidigt vårdar och skyddar huden.

Det finns även alternativ som är veganska, oparfymerade eller har helt naturligt innehåll. Här är det alltså värt att fundera ordentligt på vad man behöver, och vill ha. Kanske söker man endast en foundation som effektivt jämnar ut, eller kanske vill man samtidigt skydda huden mot sol. Fundera över hur viktigt innehållet är – vill du ha en så naturlig produkt som möjligt, till exempel? När det gäller solskyddsfaktor kan det också vara bra att känna till att den kan vara både lägre och lite högre, till exempel SPF 15 eller 25, och en högre solskyddsfaktor är förstås alltid att föredra – även om en lägre är bättre än ingenting.

Nyans

Att välja rätt nyans på foundation kan vara svårt, och man kan behöva prova sig fram. För att förklara det här enkelt så kan man säga att nyansen ska matcha hudtonen, och att man bör jämföra i dagsljus. Testa färgen på käkbenet mot halsen, och jämför olika nyanser för att se vilken som bäst smälter in i din egen hudton. Tänk på att det ofta blir missvisande i ljus, så stå gärna i ett fönster med handspegel.

Det kan vara svårt att hitta rätt nyans, men det går även att blanda två stycken om du skulle behöva det. Det är också vanligt att man behöver olika nyanser under sommaren och vintern, eftersom man ofta får en lite mörkare hudton av solen under sommaren. Då är det också en fördel att ha olika nyanser hemma, och om det behövs kan man då blanda nyanserna för att alltid få fram en perfekt nyans, oavsett årstid.

Avslutande ord inför ditt köp av foundation

Här har vi gått igenom hur man väljer rätt foundation, utifrån allt från täckning och egenskaper till nyans. Vi har även presenterat några riktigt bra alternativ. Men en fråga återstår förstås, nämligen: hur applicerar man foundation?

Först och främst så kan det här förstås bero på vilken foundation man väljer. Konsistensen kan variera en hel del – det finns till exempel foundation i pulverform, även om många är flytande. Olika konsistenser och typer av foundation kan också passa bra för olika hudtyper, till exempel oljebaserad respektive vattenbaserad foundation. En oljebaserad foundation kan till exempel passa bra för den med mycket torr hy, medan en vattenbaserad passar bra för den som är lite oljig i huden.

Hur man applicerar foundation på bästa sätt kan alltså variera mellan olika sorter och konsistenser. Ofta är en foundation dock flytande och kommer i en pumpflaska eller tub, de i tub kan vara något tjockare och ibland ha en krämig konsistens. Först och främst bör du dock återfukta huden, och låt hudkrämen sjunka in ordentligt i ansiktet innan du fortsätter.

Börja sedan gärna med primer eller setting spray. Primer gör så att sminket fäster bättre och kan därför vara ett bra val innan foundation. Vad man använder när man applicerar foundation – till exempel sminksvamp, borste eller fingrar – är främst en smaksak. Prova dig fram för att hitta det som fungerar bäst för dig.

Tänk också på att det oftast går åt betydligt mindre foundation än vad man tror, börja därför med en mindre mängd. Börja sedan i mitten av ansiktet och jobba dig utåt, och tänk på att buffa istället för att måla. Använder du en borste ska du alltså inte måla med den, eftersom det ger ett ojämnt och fläckigt resultat. Jobba uppifrån och ned om du använder en sminkborste. Det kan vara enklast att använda fingrar eller sminksvamp för att buffa in foundation, eftersom det är lätt hänt att man istället börjar måla om man använder sminkborste. Men som sagt, det är en smaksak och man kan behöva prova sig fram.

Avsluta gärna med ett fixeringspuder för att få din foundation att sitta hela dagen. Du kan även använda en fukt-mist eller setting spray för att undvika att resultatet blir kakigt, och det kan också göra att sminket sitter bättre. Därefter kan du gå vidare till övrigt smink – om du använder till exempel concealer så ska den på efter foundation. Foundation kommer alltid först – även om primer eller liknande kan användas innan, och huden bör som sagt återfuktas innan man börjar.

Frågor och svar om foundation

Vi har tagit fram 7 olika foundations som allihop ger riktigt vassa resultat. Beroende på vad du är ute efter garanterar vi att du hittar något som passar just din hudtyp i vårt test! Vinnaren blev SENSAI Flawless Satin Moisture Foundation eftersom det är en foundation som ger grym täckning och lyster utan att bli kakig och som håller hela dagen. Dessutom är det en foundation perfekt för dig med torr hud, vilket kan vara snårigt att hitta!

Foundation används som underlag eller bas, och den används helt enkelt för att jämna ut hudtonen och dölja ojämnheter. En foundation kan antingen täcka ordentligt, eller vara mindre täckande och främst jämna ut men utan att dölja den egna hudtonen. Därtill kan det finnas flera egenskaper – en foundation kan till exempel vara återfuktande eller innehålla solskydd.

Först och främst bör man hitta en foundation som uppfyller ens behov och kriterier, till exempel är så täckande som man önskar och har de egenskaper man behöver och vill ha. Utöver det handlar det förstås om att hitta en nyans som passar den egna hudtonen. En del märken har inte så många olika nyanser, vilket kan göra det svårt att hitta en som passar perfekt.

Överlag är smink inte särskilt bra för huden, och det är förstås viktigt att ta bort det på kvällen och låta huden vila emellanåt. Det finns dock bättre och sämre märken, förstås. Det finns även foundations som är till exempel återfuktande eller innehåller solskydd, vilket förstås är bra för huden. Hur bra eller dålig en foundation är handlar också till stor del om vad den innehåller – naturliga ingredienser är förstås att föredra.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser