Fotmassage bäst i test – bästa fotmassageapparaten 2022 blev Flowfeet

Anledningarna att få en skön fotmassage är många. Först och främst är det förstås skönt och avslappnande, men det finns många andra fördelar. Det kan hjälpa trötta och ömma fötter efter en lång dag, användas för att förbättra blodcirkulationen och det har även många andra hälsofördelar. För bästa effekt bör man dock få fotmassage ofta, men att regelbundet gå på massage blir både dyrt och tidskrävande. Med en fotmassageapparat hemma kan man få fötterna masserade hur ofta man vill, när man vill och i sitt eget hem. En fotmassage kan enkelt och bekvämt användas framför tv:n, till exempel, eller varför inte medan man sitter och jobbar. Det finns dock många olika varianter och att hitta rätt kan vara svårt. Därför har vi här tagit fram några av de bästa, och vi kommer även att gå igenom vad du bör tänka på när du köper en sådan.

Köpguide för fotmassage


Det finns som sagt många olika modeller att välja mellan, och olika fotmassörer använder olika metoder. Det här kan vara det allra viktigaste att tänka på när man köper en fotmassage, vilken modell man föredrar – en som knådar, en som vibrerar eller kanske en mer manuell modell som inte gör något av det. Det är framför allt modellen som avgör vilken utformning fotmassagen har, men inte enbart, och även utformningen kan vara bra att fundera över. Vill man ha en fotmassage som omsluter fötterna helt, eller kanske en som endast behandlar vissa delar av fötterna? Utöver det bör man förstås även tänka på om man vill ha några speciella funktioner. Framför allt knådande modeller kan ha olika funktioner, till exempel att man kan ställa in hastighet eller välja olika program. 

Modell

Att välja rätt modell är viktigt, eftersom det är avgörande för vilken metod fotmassören använder. Vill man att det ska påminna så mycket som möjligt om en riktig massage så bör man välja en modell som knådar. Då finns det ett antal ”bollar” inuti som roterar, vilket gör att det känns som en knådande massage. En annan modell är den som vibrerar, vilket förstås inte känns som en massage men det kan vara avslappnande och skönt. Dessutom finns även modeller som inte gör någonting alls, då får du själv göra jobbet genom att röra dina fötter över produkten. Det kan vara en platta med upphöjda partier som masserar dina fötter när du rör dem över den, eller en mindre ställning med ojämna rullar som du rullar fötterna över för att de ska masseras.

Vilken modell som passar bäst är förstås individuellt, och det beror helt på vilken metod du föredrar. Generellt kan man dock säga att den knådande modellen har flest fördelar, då den mest påminner om en riktig massage. Med det sagt kanske man inte alls gillar knådandet, och då kanske en annan modell passar bättre. Samtliga metoder är bra, och det finns fördelar med alla, även om knådandet har flest fördelar. Det viktigaste är att man väljer en modell man själv gillar, annars är sannolikheten stor att man inte ens använder fotmassagen så ofta man skulle behöva.

Utformning

Vilken utformning fotmassagen har beror till stor del på vilken modell det är, men inte enbart. Många fotmassörer är utformade för att omsluta fötterna helt, framför allt de modeller som knådar men även en del vibrerande modeller. Denna utformning är förstås effektiv eftersom hela foten blir behandlad, men det förutsätter förstås även att man faktiskt vill ha hela foten masserad. För en del är det kanske framför allt undersidan av foten som behöver masseras.

Det finns väldigt många olika utformningar – allt från mattor med små inbyggda bollar eller ställningar med rullar, till fotbad med massage, öppna modeller som man sätter in fötterna i och stängda modeller som omsluter fötterna. Fundera över hurdan massage du önskar, och vilken utformning som passar dig bäst.

Funktioner

Desto mer avancerad en fotmassage är, desto fler funktioner kan den ha. Det är främst knådande fotmassörer som har olika funktioner, till exempel möjlighet att välja olika program och olika styrkor. Ibland kan man även värmefunktion finnas. En vibrerande fotmassör kan också ha olika funktioner, men då framför allt att man kan välja hastighet. Timer är en annan funktion som kan finnas.

Generellt kan man säga att andra saker är viktigare än just funktionerna – till exempel modell och effektivitet. Med det sagt kan det ändå vara så att man önskar någon speciell funktion, till exempel flera olika massageprogram eller värmefunktion. Just värmefunktion kan också vara väldigt praktiskt och göra fotmassören ännu mer användbar, och ge ännu flera hälsofördelar. Fundera gärna över vilka funktioner du behöver, och vill ha, men fokusera framför allt på vilken modell som är rätt för dig.

Hemfaktas test av fotmassageapparater

Det kan som sagt vara svårt att veta vilken fotmassageapparat som är rätt, så vi har tagit fram några av de bästa för att göra det lättare. Här finns allt från enklare, manuella, modeller till avancerade modeller – och även ett fotbad med massagefunktion. Dessa är uppdelade i tre olika kategorier utifrån prisklass: premium, mellan och budget. Vi hoppas att detta gör det lättare för dig att hitta den fotmassage som är rätt för just dig.

 

Bäst i test premiumklassen: Flowfeet – bästa fotmassagemaskinen

Det här är en riktig premiumprodukt som ger en skön fotmassage, här finns dessutom en del funktioner för att kunna anpassa massagen så du får precis det du behöver. Ca pris 2490 kr.

bästa fotmassagen

Här finns många fördelar – till exempel luftrenare, tvättbar insida, tre olika program och styrkor samt värmelampa. Värmelampan håller en temperatur på 45-50 grader en stund in i behandlingen, vilket ökar blodcirkulationen ytterligare och håller fötterna skönt varma.

Denna fotmassage masserar, kramar och värmer fötterna för att ge en massage som är både avslappnande och effektiv. Denna produkt är utformad på ett sådant sätt att du sätter in hela fötterna i den, den omsluter alltså hela fötterna. Den är enkel att använda, och gör det enkelt att få en skön fotmassage – vart och när du vill.

Fördelar

 • Luftrenare
 • Tvättbar insida
 • Tre olika program och styrkor
 • Värmelampa
 • Omsluter hela fötterna
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Vikt: 6,5 kg
 • Mått: 45 x 40 x 27 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare premiumklassen: Beurer fotmassage fm 90

Det här är en högkvalitativ och effektiv fotmassagemaskin, som ger en massage som nästan känns som en riktig. Den har flera program och även värmefunktion. Ca pris 1800 kr.

effektiv och bra fotmassage

Denna fotmassage ger shiatsu- och tryckluftsmassage, och den ger en massage som nästan känns som om någon masserar med händerna. Här finns tre olika massageprogram med klassisk massage och shiatsumassage, vilket är en kraftfull tryckluftsmassage. På den enkla displayen kan du dessutom välja till värme, för att värma upp frusna fötter och förbättra blodcirkulationen ytterligare.

Här får du en skön massage för fötter och hälar, i cirkulerande rörelser. Du stoppar in fötterna i den, så att hela fötterna omsluts. Dessutom är den mycket enkel att använda, med en tydlig display och massageprogram att välja mellan. Det finns även ett avtagbart skydd som kan tvättas, och den rymliga fotmassagen rymmer fötter i storlekar upp till 46.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Tre olika program
 • Värmefunktion
 • Shiatsu- och tryckluftsmassage
 • Enkel display
 • Omsluter hela fötterna
 • Enkel att använda
 • Avtagbart, tvättbart skydd
 • Rymmer fötter i upp till storlek 46

Nackdelar

 • Masserar mest på undersidan av foten

Specifikation

 • Mått: 42 x 36 x 25 cm
 • Vikt: 5 kg
 • Effekt: 48 W

MER INFORMATION OCH PRIS:


Bäst i test mellanklassen: Beurer Shiatsu fotmassage FM 60 – prisvärd fotmassageapparat


Det här är en riktigt prisvärd fotmassage som ger en skön shiatsumassage till fötterna. Den är enkel att använda och har en lugnande värmefunktion. Ca pris 840 kr.

bra fotmassage

För den som bara vill massera undersidan av fötterna så kan denna fotmassage vara helt rätt val. Den är enkel att använda, och har 18 massagehuvuden som ger en zonmassage, och shiatstumassage. Perfekt för trötta och ömma fötter, eller när man behöver en stunds avkoppling med skön fotmassage.

Här finns värmefunktion och två olika massagehastigheter. Det finns också en funktionsdisplay med färgad lysdiod för av- och påknappen. Den bekväma ytan är av andningsväv, och det finns praktisk kabelförvaring. Det finns också en individuellt justerbar lutningsvinkel, med fötter som är höjdjusterbara.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Shiatsumassage
 • Zonmassage
 • 18 massagehuvuden
 • Enkel att använda
 • Värmefunktion
 • Två olika massagehastigheter
 • Funktionsdisplay med färgad lysdiod
 • Bekväm yta av andningsväv
 • Praktisk kabelförvaring
 • Individuellt justerbar lutningsvinkel
 • Höjdjusterbara fötter

Nackdelar

 • Masserar endast undersidan av foten

Specifikation

 • Effekt: 50 W
 • Massagehuvuden: 18 st (3 x 3 per fotområde)
 • Massagehastigheter: 2 st

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare mellanklassen: Rubicson Fotbad med massage


Detta fotbad med massagefunktion har flera massagelägen, justerbar vattentemperatur och en praktisk timer. Ca pris 1000 kr.

bra fotbad med massagefunktion

Det här är egentligen inte en fotmassage – eller inte enbart. Det är ett fotbad med massagefunktion, som ger en skön massage samtidigt som du badar fötterna. Den har flera massagelägen som du kan välja mellan, och temperaturen kan justeras mellan 35 och 48 grader. Det finns också en praktisk timer som kan ställas in mellan 10 och 60 minuter.

Här finns roterande massagevalsar som får igång blodcirkulationen och ger en skön massage, samt pimpsten som tar bort förhårdnader. Du får även uppfriskande spa-bubblor och ett behagligt rött ljus som får behandlingen att kännas extra lyxig. En annan praktisk detalj är de fyra hjulen, som gör fotbadet enkelt att flytta även när det är vatten i den.

Fördelar

 • Fotbad med massagefunktion
 • Flera massagelägen
 • Justerbar vattentemperatur
 • Praktisk timer
 • Pimpsten som tar bort förhårdnader
 • Spa-bubblor
 • Behagligt rött ljus
 • Fyra hjul för enkel förflyttning

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Effekt: Max 500 W
 • Vikt: 4 kg
 • Mått: 40 x 39 x 44 cm
 • Vattenkapacitet: Upp till 13,6 liter
 • Timer: 10-60 minuter (6 steg)
 • Vattentemperatur: 35-48 grader

MER INFORMATION OCH PRIS:

Bäst i test budgetklassen: Rubicson Fotmassageapparat med värme – billig och bra fotmassage

Den här fotmassagen ger en shiatsuinspirerad och djupgående massage, den är enkel att använda och har en timer på 15 minuter. Ca pris 500 kr.

billig och bra fotmassage

Den här sköna fotmassagen ger en djupgående shiatsumassage med roterande massagehuvuden och värme. Den här fotmassagen är mycket enkel att använda, med tryckknappar på sidan, och den har en timer på 15 minuter.

Även om denna fotmassage ser väldigt enkel ut, så är den också riktigt effektiv och ger en skön massage. Den ger en knådande massage och kommer åt överallt, och den går även att använda för ryggmassage om man skulle vilja.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Djupgående shiatsumassage
 • Enkel att använda
 • Timer på 15 minuter
 • Roterande massagehuvuden
 • Värmefunktion
 • Kommer åt överallt
 • Kan även användas för ryggmassage

Nackdelar

 • Möjligen något stor

Specifikation

 • Vikt: 1,3 kg
 • Storlek: 31 x 29,5 x 17 cm
 • Timer: 15 minuter

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare budgetklassen: Casall foot massage platform – billigaste fotmassagen i vårt test


Den här enkla fotmassagen kräver ingen el, och den tar nästan ingen plats alls. Denna matta är mycket enkel att använda, och lika enkel att förvara. Ca pris 400 kr.

För den som vill ha en enklare fotmassage, och inte har något emot att göra lite av jobbet själv, kan det här vara rätt val. Den passar även perfekt för den som inte vill vara beroende av eluttag eller batterier, och som vill ha en fotmassage som knappt tar upp någon plats alls och som dessutom är enkel att ta med.

Det här är en manuell fotmassage, en platta med små upphöjningar som du trycker dina fötter emot. Plattan passar perfekt att ha under skrivbordet när du jobbar, eller nedanför soffan när du ser på tv. Den är lätt och smidig, och tillverkad i ett miljövänligt material. Trots sin enkelhet kan denna platta ge en djupverkande massage som stimulerar blodcirkulationen och tryckpunkter på ett mycket effektivt sätt. Den lindrar ömhet och värk, ökar blodcirkulationen och minskar risken för skador.

Fördelar

 • Tar knappt någon plats
 • Enkel att använda
 • Enkel att förvara och ta med
 • Lätt och smidig
 • Tillverkad i miljövänligt material
 • Ger en djupverkande massage

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: EVA skum av hård densitet
 • Storlek: 46 x 0,15 x 30 cm
 • Vikt: 0,25 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:

Avslutande ord inför ditt köp av fotmassage

Precis som all annan ryggmassage har fotmassage många fördelar för hälsan, faktiskt många fler än vad man kan tro. För att ge några exempel så förbättrar det blodcirkulationen, det sänker blodtrycket, hjälper mot smärta och spänningshuvudvärk, det kan motverka stress, hjälpa vid ångest och depression, skyddar fötterna mot skador och fotproblem, det kan hjälpa mot PMS, det kan förbättra sömnen och minska svullnaden i fötter och ben – bland mycket annat.

Exakt vilka fördelar massagen har, eller hur effektiv den är, beror till stor del på vilken modell man väljer. En vibrerande fotmassage gör till exempel inte lika mycket som en knådande, men den kan ändå ha många fördelar och hjälpa till med att öka blodcirkulationen, till exempel. En fotmassage med värmefunktion är extra effektiv, inte minst för att öka blodcirkulationen och minska smärta.

Ofta används dock fotmassage för avkoppling, vilket gör det viktigt att man väljer en modell man faktiskt gillar. Många föredrar den knådande modellen som påminner om en riktig massage, men andra tycker bättre om vibrationer eller manuella modeller. Det är också viktigt att tänka på att alla fotmassörer inte är likadana, även om de använder samma metod. En knådande modell kan ta i för mycket, medan en annan ger precis perfekt massage.

Det viktiga när du väljer fotmassage är att hitta en modell som du gillar. Fundera över hurdan massage du vill ha, vilka funktioner du önskar och vad som är viktigt för dig. Läs beskrivningar och gärna även omdömen, för att få en uppfattning om olika modeller och hitta den som passar just dig bäst. Även om en modell är väldigt effektiv och bra så gör den förstås ingen större nytta om du inte gillar den, och inte använder den, så välj hellre en modell som du faktiskt gillar och vill använda.

 

Vanliga frågor och svar om fotmassage

Vilka fördelar finns det med fotmassage?

Massage har många fördelar, och det gäller även fotmassage. Det förbättrar blodcirkulationen, sänker blodtrycket, lindrar smärta, kan hjälpa mot spänningshuvudvärk, det motverkar stress, kan hjälpa mot ångest och depression, kan hjälpa mot PMS, förbättra sömnen och mycket annat.

Hur ofta ska man använda fotmassage?

Om man använder fotmassage för att förbättra blodcirkulationen eller liknande kan det vara en bra idé att använda den regelbundet, gärna dagligen, men det är inget måste. Använd den så ofta du behöver, eller när du känner för en avkopplande massage.

Vad kostar en fotmassage?

Det finns många olika typer av fotmassage, och därmed varierar priset en del. Enklare modeller kan kosta från ett par hundra kronor, medan mer avancerade modeller kan kosta flera tusenlappar.

Fotmassage bäst i test – bästa fotmassagen 2022

 • Bäst i test premiumklassen: Flowfeet – bästa fotmassagen
 • Utmanare premiumklassen: Beurer fotmassage fm 90
 • Bäst i test mellanklassen: Beurer Shiatsu fotmassage FM 60 – prisvärd fotmassage
 • Utmanare mellanklassen: Rubicson Fotbad med massage
 • Bäst i test budgetklassen: Rubicson Fotmassageapparat med värme – billig och bra fotmassage
 • Utmanare budgetklassen: Casall foot massage platform – billigaste fotmassagen i vårt test
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar