Foam roller är väldigt smarta och har många olika användningsområden. De kan användas innan, under och efter träning, men också vid helt andra tillfällen. Det här är ett riktigt prisvärt redskap som passar i stort sett alla – den som tränar, den som gillar massage eller den som har problem med värk och/eller muskelknutor och liknande, till exempel. Det finns dock väldigt många att välja mellan, och här kommer vi att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en foam roller. Självklart kommer vi även att presentera några riktigt bra alternativ för dig som letar efter en sådan.
Foam Roller Bäst i Test 2023 – Hemfaktas lista
I listan nedan hittar du samtliga vinnare och utmanare i premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen.
- Bäst i test premiumklassen: Casall Foam Roll Large – bästa foam roller 2023
- Utmanare premiumklassen: Tiguar Foamroller
- Bäst i test mellanklassen: Casall Foam Roll Medium
- Utmanare mellanklassen: VidaXL Skumrulle
- Bäst i test budgetklassen: Gaiam Restore Compact Foam
- Utmanare budgetklassen: Gymstick Vivid Camo Roller
Köpguide för Foam Roller
När du ska köpa en foam roller så finns det en hel del saker som kan vara bra att fundera över. Det finns ett väldigt stort utbud och det kan kännas smått förvirrande, men det viktigaste är att utgå från vad man behöver. Om du till exempel har väldigt känsliga muskler kanske en mjuk foam roller är rätt val, vill du komma åt mindre muskelgrupper så kan en kort vara ett bra alternativ och vill du ha en riktigt effektiv massage och punktbehandling så kan en trigger roller vara det bästa. I vår utförligare köpguide som du hittar längre ned kommer vi att kolla närmare på några saker som kan vara bra att fokusera lite extra på – nämligen hårdhet, storlek och textur.
Bästa Foam Roller 2023 – vi listar 6 modeller
Här har vi tagit fram 6 olika foam rollers, för olika behov. Här finns allt från högkvalitativa, mångsidiga och riktigt effektiva alternativ till mycket prisvärda modeller och riktigt bra budgetalternativ. För att du enkelt ska hitta rätt bland dessa har vi delat upp dem i tre olika kategorier utifrån prisklass: premium, mellan och budget.
Denna högkvalitativa och effektiva foam roller är lång, och har många användningsområden. Ca pris 400-750 kr.
Det här är en foam roller på hela 90 centimeter. Den kan användas för att göra pilatesträningen effektivare och mer varierad, för en bättre stretchning, för att maximera träningsresultaten och mycket annat. Den håller en hög kvalitet och tillverkad av Polyetylen och EVA-skum, med en hårdhet på 30-35 D.
Fördelar
- Hög kvalitet
- Effektiv
- 90 centimeter
- Många användningsområden
Nackdelar
- Möjligen priset
Specifikation
- Längd: 90 cm
- Vikt: 0,65 kg
- Material: Polyetylen, EVA-skum
MER INFORMATION OCH PRIS:
Även detta är en lång foam roller med många olika användningsområden, och en hög kvalitet. Ca pris 700 kr.
Denna foam roller passar perfekt för muskelstimulans, balansträning, stretchning, pilates, yoga, för att lindra spända muskler och mycket annat. Den har en halkfri yta som gör den ännu enklare att använda, och den är enkel att rengöra. Dessutom håller den en hög kvalitet.
Fördelar
- Många användningsområden
- Halkfri yta
- Enkel att rengöra
- Hög kvalitet
Nackdelar
- Möjligen priset
Specifikation
- Mått: 90 x 15 cm
MER INFORMATION OCH PRIS:
Bäst i test mellanklassen: Casall Foam Roll Medium – prisvärd foam roller
Denna prisvärda foam roller är högkvalitativ och har många användningsområden. Ca pris 550 kr.
Det här är en riktigt prisvärd och högkvalitativ foam roller. Den kan användas uppvärmning, för återhämtning, för att minska risken för skador, för att öka rörligheten och för att lindra värk och ömhet – bland mycket annat. Denna är i en praktisk mellanstorlek på 60 centimeter, och den är tillverkad av polyetylen och EVA-skum.
Fördelar
- Mycket prisvärd
- Hög kvalitet
- Många användningsomården
Nackdelar
- Inga nackdelar
Specifikation
- Mått: 61 x 15 cm
- Material: Polyetylen, EVA-skum
MER INFORMATION OCH PRIS:
Utmanare mellanklassen: VidaXL Skumrulle
Även detta är en mycket prisvärd foam roller, med väldigt många användningsområden. Ca pris 600 kr.
Detta är en riktigt prisvärd foam roller, och ett bra val för dig som vill ha en lång modell till ett bra pris. Den är 90 centimeter lång och passar för bland annat yoga och pilates, för att lindra ömma och stela muskler, förbättra hållningen, öka flexibiliteten, minska ryggvärk och påskynda återhämtningen. Den håller hög kvalitet och är tillverkad av EPE-skum.
Fördelar
- Mycket prisvärd
- Hög kvalitet
- Många användningsområden
- 90 centimeter lång
Nackdelar
- Inga nackdelar
Specifikation
- Längd: 90 cm
- Material: EPE-skum
MER INFORMATION OCH PRIS:
Bäst i test budgetklassen: Gaiam Restore Compact Foam – billigaste foam roller i vårt test
Det här är en riktigt prisvärd liten foam roller, och ett bra val för dig som vill ha en smidig modell eller ett bra budgetalternativ. Ca pris 200 kr.
Det här är en väldigt prisvärd foam roller som trots sitt låga pris har många fördelar. Den håller en hög kvalitet, har en smidig storlek och en halkfri yta. Den har väldigt många användningsområden, men den korta foam rollern lämpar sig extra bra för att komma åt mindre muskelgrupper. Ett bra val för den som vill ha en billig foam roller, eller en smidig modell som enkelt kan tas med till gymmet, träningslokalen eller på resan.
Fördelar
- Mycket prisvärd
- Hög kvalitet
- Smidig storlek
- Halkfri yta
- Många användningsområden
Nackdelar
- Inga nackdelar
Specifikation
- Längd: 30 cm
MER INFORMATION OCH PRIS:
Utmanare budgetklassen: Gymstick Vivid Camo Roller – billig och bra foam roller
Även detta är en väldigt smidig, och mycket prisvärd, foam roller. Ca pris 200 kr.
Denna smidiga och prisvärda foam roller har en hel del fördelar. Förutom ett lågt pris och en hög kvalitet så imponerar den med sin effektivitet, och en textur som gör att den når djupt in i muskeln. Hårdheten passar för hela kroppen, och den är bekväm tack vare sin behagliga yta. Den mindre storleken gör att den även passar perfekt för att komma åt mindre muskelgrupper.
Fördelar
- Smidig
- Mycket prisvärd
- Hög kvalitet
- Når djupt in i muskeln
- Passar hela kroppen
- Behaglig yta
Nackdelar
- Inga nackdelar
Specifikation
- Längd: 33 cm
- Diameter: 14 cm
- Material: EVA, PVC
MER INFORMATION OCH PRIS:
Köpguide för foam roller
En foam roller har riktigt många fördelar, men det finns också väldigt många att välja mellan. Foam rollern kan bland annat lindra muskelvärk, påskynda återhämtningen, minska ryggvärk, förbättra rörelseomfånget, hjälpa till vid avslappning och vara effektiv vid fibromyalgi. Det finns som sagt många sätt att använda en foam roller, och även om de flesta fungerar för det mesta så fungerar de olika bra för olika ändamål. Det kan alltså vara en bra idé att utgå från hur man vill använda sin foam roller när man väljer vilken man ska köpa.
Att det finns så många att välja mellan gör visserligen att du kan hitta rätt modell för just dig, men det kan också göra det svårt att veta vilken man ska välja. Det finns också en hel del saker som skiljer sig åt mellan olika modeller, och en hel del som kan vara bra att tänka på när man gör sitt val. Här kommer vi därför att gå igenom sådant som kan vara bra att fundera över. Vi kommer att fokusera på hårdhet, storlek och textur.
Hårdhet
Något man ofta pratar om när det gäller foam rollers är hårdheten, eftersom detta ger olika egenskaper. Ibland talar man om “fast” eller “mjuk”, men det finns även en hårdhet som ligger mellan dessa. En mjuk foam roller fjädrar mycket, och den går inte lika mycket på djupet som en fastare modell. Dessa kan dock passa bra för den som har känsliga muskler, eller den som vill ha en mildare massage. Den kan också vara ett bra val för en del nybörjare, för den som vill börja försiktigt, helt enkelt.
En foam roller med hårdhet “mellan” är lite mer universell, och fungerar för både träning och massage. De är också tillräckligt fasta för att ge en djupmassage, men de ger fortfarande efter lite. Dessa passar ofta bra som träningsredskap om man tränar till exempel yoga eller pilates. En hård, eller fast, foam roller är bäst om man vill ha en massage som verkligen går på djupet. Dessa är även bäst för den som verkligen går in för sin träning, och för den som vill ha en lite hårdare massage.
Det finns även andra saker att tänka på när man väljer hårdhet. Om man till exempel har så kallat löparknä så kan det passa bra med en mjukare foam roller, som kan massera ut ITB-muskeln. Om man däremot vill massera rumpa och lår så kan en lite hårdare foam roller vara ett bättre val, för bättre åtkomst.
Storlek
Längden på en foam roller kan vara till exempel 90, 60 eller 30 centimeter. En på 30 centimeter är alltså en väldigt liten, och smidig modell som är enkel att ta med – till exempel till träningen, gymmet eller på resan. En annan fördel med en kortare modell är att det blir enklare att träffa rätt på mindre muskelgrupper. En lång foam roller passar bra vid till exempel avslappningsövningar eller när man stretchar nacke, rygg och höfter.
Generellt kan man säga att de flesta storlekar fungerar för det mesta, men kanske olika bra. Det kan alltså vara en bra idé att fundera lite extra över detta, och välja en längd som passar bra beroende på hur rullen ska användas. Är man osäker kanske 60 centimeter kan vara bra att börja med.
Textur
När det gäller texturen så finns det både släta modeller, och så kallade “trigger roller”. En trigger roller har någon form av mönster, gropar, pucklar eller en räfflad yta. Strukturen är alltså inte helt slät, som på en vanlig foam roller. En yta med djupare mönster eller speciell textur kan vara extra bra vid massage, och framför allt är det bra för triggerpunkter – därav kallas de just trigger rollers.
En trigger roller passar framför allt bra vid triggerpunktsbehandling, vilket innebär att man mjukar upp knutar. Dessa foam rollers är alltså extra effektiva för att mjuka upp områden som är väldigt stela, och passar även bra för smärtlindring. Om man är nybörjare så kan det dock vara en bra idé att börja med en vanlig, slät foam roller eftersom den har tillräckligt många användningsområden ändå. Det kommer med stor sannolikhet finnas tillräckligt att lära och testa med en sådan. När man har vant sig vid denna kan man avancera till en trigger roller, som är ännu effektivare.
Avslutande ord inför ditt köp av foam roller
En foam roller är väldigt smart och har många användningsområden. Om man tränar kan den användas innan och efter träning, men även under själva träningspasset – den fungerar till exempel när man tränar bålen, balansen och vid yoga och pilates. Även den som inte tränar kan ha användning av en foam roller, till exempel för en avslappnande massage eller för att behandla värk och/eller knutor.
Foam rollern kan bland annat användas för att massera ömma muskler, som träningsredskap, för att värma upp musklerna innan träning, för att påskynda återhämtning, för att lindra träningsvärk eller bara för en skön själv-massage. För den som tränar och ägnar sig åt till exempel styrketräning, löpning och joggning kan en foam roller verkligen vara användbar innan och efter, men vid en del träningsformer kan den som sagt även användas under själva träningspasset.
Hur man använder en foam roller beror ofta på vad syftet är. Den vanligaste sättet att använda den är med kroppstyngden, att man helt enkelt ligger på den, eller placerar den kroppsdel som ska behandlas på rullen. Därefter adderar man så mycket tryck som känns behagligt, och rullar fram och tillbaka över den. Rullen manglar sedan musklerna, det blir nästan som om man använder en kavel, vilket i sin tur gör att muskler, bindväv och ligament mjukas upp.
Har man muskelknutor som man vill massera ut så använder man istället triggerpunktsbehandling. Då sätter man rullen mot den punkt som man vill behandla, och lägger på kroppsvikt tills dess att spänningen släpper. Efter det kan man rulla fram och tillbaka på rullen så som vi beskrev ovan, i ungefär 60-100 sekunder. Använder man rullen under träningspasset så används den förstås på ytterligare ett annat sätt.
Oavsett hur och varför man använder en foam roller så bör man alltid börja med ett lätt tryck, och sedan öka trycket gradvis. Trycket justeras med mer eller mindre kroppstyngd. Det är vanligt att det gör lite ont i början, men det ska aldrig göra så ont att man inte kan slappna av, då bör man minska trycket. Rullar man över den så ska man rulla sakta fram och tillbaka, och det kan vara en bra idé att börja med några sekunder bara, och att sedan öka det gradvis. Efter användning bör man dricka rikligt med vatten, eftersom kroppen behöver vätska efter massage, och det kan dessutom skynda på återhämtningen ännu mer.
Vanliga frågor och svar om foam roller
Vilken är den bästa foam roller som blev bäst i test 2023?
I vårt test av foam roller blev Casall Foam Roll Large utsedd till bäst i test. Detta då det är en stor, effektiv och högkvalitativ foam roller som passar för det mesta.
Vad är en foam roller?
En foam roller är ett redskap som kan användas innan, under och efter träning men även vid andra tillfällen och av andra anledningar. Det är en rulle, tillverkad av skum som är tätt packat, och som används för självmassage. Den kan bland annat mjuka upp musklerna, lindra träningsvärk, används för triggerpunktsbehandling och för att träna bålen och balansen.
Hur använder man en foam roller?
Hur man använder foam rollern beror till viss del på vad man använder den till – under träning används den till exempel på ett annat sätt än vid massage. Generellt kan man dock säga att det ofta handlar om att använda kroppstyngden för att addera ett tryck mot rullen, sedan kan man antingen rulla över den eller applicera trycket mot en viss punkt.
En foam roller har många användningsområden. Den passar perfekt vid träning, men även för en skön massage. Här hittar du den bästa foam rollern.