Febertermometer bäst i test – Bästa febertermometern 2022 blev MediConcepts No-Touch 7-in-1

Det är förstås viktigt att ha en febertermometer hemma, inte minst när man har barn och vill ha möjlighet att hålla koll på febern under sjukdom. Det är dock väldigt stora skillnader mellan olika termometrar, inte minst när det gäller noggrannheten. Självklart man mycket annat också skilja sig åt, men framför allt noggrannheten är förstås viktig för att febertermometern överhuvudtaget ska vara till nytta.

Här kommer vi att gå igenom det som är viktigast att tänka på när du ska köpa en febertermometer, med fokus på just skillnader mellan dem. I testet kommer du sedan få ta del av flera riktigt bra febertermometrar, och förhoppningsvis kan det göra ditt val lite enklare.

Köpguide för febertermometer

När du ska köpa en febertermometer är som sagt noggrannheten viktig. Även om de flesta förstår att alla febertermometrar är olika exakta, så vet man kanske inte att det kan skilja sig åt ganska mycket. Något annat som är viktigt att fundera över är vilken modell man föredrar – alltså vart och hur man vill mäta temperaturen. Rektala febertermometrar kan kännas omodernt, men är faktiskt fortfarande de allra säkraste. En nyare modell som har blivit populär är beröringsfria termometrar, som ofta hålls framför pannan.

Noggrannhet

Vi ska vara ärliga – det är omöjligt att veta hur exakt en termometer är. Skulle du använda tre helt olika modeller så är sannolikheten stor att de visar tre olika temperaturer, och det går inte att veta vilken som har rätt. Trots detta är noggrannheten förstås viktig, men hur ska man då tänka när man ändå inte kan vara säker på att termometern är pålitlig?

Först och främst kan det vara bra att känna till att rektala termometrar generellt är mest exakta, medan panntermometrar och beröringsfria ofta är mindre säkra – där kan noggrannheten faktiskt vara så låg som +/- 1,5 grad.

Med det sagt så är noggrannheten inte alltid jätteviktig. En mindre noggrann termometer kan ge en indikation på huruvida man har feber eller inte, vilket många gånger räcker. Andra gånger vill man veta exakt temperatur.

Om det är viktigt att ta reda på exakt temperatur så bör man leta efter en med så hög noggrannhet som möjligt. Tyvärr kan noggrannheten vara svårt att veta ibland, eftersom det inte alltid står i produktbeskrivningen. Om noggrannheten ligger runt +/- 0,2 eller 0,3 ungefär så är den hög och termometern kan vara ett bra val.

Olika modeller

Något annat som är viktigt att tänka på när man ska köpa febertermometer är att det finns olika modeller som används på olika sätt. Rektala termometrar har funnits länge, men är också mycket pålitliga. Örontermometrar är också vanliga, och smidiga att använda. Allra enklast att använda är dock beröringsfria febertermometrar som har blivit väldigt populära senaste åren, och dessa används ofta några centimeter från pannan.

Valet av modell hänger delvis ihop med noggrannheten, men inte fullständigt. Även om rektala termometrar ofta har högst noggrannhet så stämmer det inte alltid – det finns bättre och sämre produkter även när det gäller rektala termometrar, och det finns andra modeller som också har en hög noggrannhet.

Såväl örontermometrar som beröringsfria termometrar av olika slag är ofta populära att använda på barn. Dels för att många barn kan tycka att det känns obehagligt med rektala termometrar, medan andra modeller är betydligt mindre obehagliga. Tvärtom tycker många barn att örontermometrar och beröringsfria termometrar är roliga.

En annan fördel är att mätningen ofta bara tar någon sekund med dessa alternativ. Med det sagt är de flesta termometrar snabba i dag. Örontermometrar och beröringsfria termometrar kan dock även användas när barnet sover, vilket är väldigt smidigt om man vill hålla koll på febern utan att riskera att väcka barnet.

Funktioner

Även om alla febertermometrar har samma syfte så kan de också ha en hel del olika funktioner, och dessa kan variera väldigt mycket mellan olika modeller. En del beröringsfria termometrar kan även användas för att mäta temperaturer på ytor – till exempel badvattnet och vällingflaskan.

Det finns också febertermometrar som har minnesfunktion och kan lagra flera temperaturer, vilket är smart om man vill hålla koll på huruvida temperaturen stiger eller sjunker. En del kan även användas med en app, vilket gör det ännu enklare att hålla koll på temperaturen. En annan funktion som kan finnas är att termometern gör ett speciellt ljud vid feber, eller att den visar olika färger beroende på om temperaturen innebär feber eller inte.

En smart funktion som inte är särskilt vanlig, men som förekommer ibland, är åldersprecision. Då används ofta färgkodning för att visa vad temperaturen innebär för olika åldersgrupper. Detta kan framför allt vara användbart om hela familjen använder termometern, och man enkelt vill kunna bedöma temperaturen efter ålder.

Hemfaktas test av febertermometer – vi listar 6 modeller

Vi har gått igenom ett stort antal olika febertermometrar och valt ut de bästa. Här hittar du febertermometrar i tre olika prisklasser – premium, mellan och budget. Premiumklassen kan vara ett bra val för dig som vill ha det mest avancerade, i mellanklassen hittar du prisvärda och bra produkter till bra pris, medan budgetklassen presenterar bra termometrar till bra pris.

Bäst i test premiumklassen: MediConcepts No-Touch 7-in-1 panntermometer – bästa febertermometern


Det här är en snabb och hygienisk febertermometer som är mycket enkel att använda. Den mäter temperaturer kontaktfritt, och kan även mäta temperatur på föremål. Ca pris 650 kr.

Febertermometer bäst i test

Denna febertermometer är ett bra val för dig som vill göra det enkelt att ta ditt barns temperatur. Den är snabb och beröringsfri, och mätningen sker med infraröd teknologi. Det tar bara en sekund, och termometern larmar vid feber.

Förutom kroppstemperatur kan denna smarta febertermometer även mäta rumstemperatur, på föremål och temperatur på vätskor. Här får du alltså flera smarta funktioner – du kan enkelt ta reda på temperaturen i rummet, barnets badvatten eller vällingens temperatur.

Termometern har även en LED-indikator som snabbt visar om temperaturen innebär feber eller inte med olika färger. Grön betyder normal temperatur upp till 36.5, gul betyder risk för feber och temperaturer mellan 36.5 och 37.8 medan röd innebär feber och temperatur över 37.9. På så sätt får du snabbt koll på både temperaturen och eventuell feber.

En stor fördel med denna febertermometer är den höga noggrannheten – +/- 0,2 grader för pannmätning. För föremålsmätning är noggrannheten +/-2 grader. En annan fördel är minnet med plats för 32 mätningar. Termometern stänger av sig själv efter 30 sekunder för att spara batteri. Det här är helt enkelt en riktigt bra febertermometer med många användningsområden.

Fördelar

 • Snabb – mäter på en sekund
 • Hygienisk
 • Beröringsfri
 • Enkel att använda
 • Kan även visa rumstemperatur
 • Kan användas på föremål/vätskor
 • Larmar vid feber
 • LED-indikation med olika färger
 • Hög noggrannhet på +/- 0,2 grader (pannmäning)
 • Minnesfunktion med 32 platser
 • Automatisk avstängning efter 30 sekunder

Nackdelar

 • Möjligen något högt pris 

Specifikation

 • Minne: 32 platser
 • Tidsåtgång: 1 sekund
 • Drivs med: Batteri, ingår inte
 • Område: Panna

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare premiumklassen: Braun No Touch Plus

Denna beröringsfria febertermometer är snabb och enkel att använda. Den har ett tyst läge som gör den perfekt att använda på sovande barn. Ca pris 550 kr.

Prisvärd febertermometer

Även detta är en beröringsfri och snabb febertermometer. Den här har även ett tyst läge, vilket gör att den fungerar utmärkt att använda på sovande barn – termometern behöver inte komma i kontakt med barnet, och den ger inte ifrån sig några ljud.

Denna febertermometer har ett mätavstånd på upp till fem centimeter, och den mäter med infraröd belysning. På termometerns display visas en färgkodad temperaturangivelse, som visar om temperaturen är förhöjd eller inte.

Fördelar

 • Beröringsfri
 • Tyst läge
 • Snabb
 • Enkel att använda
 • Mätavstånd på upp till fem centimeter
 • Visar färgkodad temperaturangivelse

Nackdelar

 • Möjligen något dyr

Specifikation

 • Temperaturer: 34,4 – 42,2
 • Drivs med: 2 st AA-batterier (medföljer)
 • Område: Panna
 • Avstånd: Upp till fem centimeter

PRIS OCH MER INFORMATION:

Bäst i test mellanklassen: Braun ThermoScan IRT6520 örontermometer – prisvärd febertermometer

Den här smarta febertermometern har många användbara funktioner så som Age Precision och minnesfunktion. Den är även snabb och enkel att använda. Ca pris 500 kr.

Braun ThermoScan IRT6520 örontermometer

Detta är en digital örontermometer som passar att använda på hela familjen, inte minst tack vare den smarta Age Precision funktionen som gör det lätt att tolka olika temperaturer för olika åldrar med hjälp av färgkodning.

Termometern är väldigt snabb, enkel att använda och har dessutom en minnesfunktion med lagring för de nio senaste mätningarna. Perfekt när man vill kunna hålla koll på hur temperaturen förändras. Denna örontermometer mäter infraröd värme som avges av örats vävnader och trumhinnan.

För hygienisk användning och för att skydda linsen på termometern används den tillsammans med engångsfilter. 21 sådana ingår, därefter kan nya köpas separat.

Fördelar

 • Age precision
 • Minnesfunktion med 9 platser
 • Snabb
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Bör användas med engångsfilter

Specifikation

 • Drivs med: Batteri
 • Område: Öra
 • Minne: 9 platser

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

 
Utmanare mellanklassen: Medisana TM750 Connect Termometer IR

Denna febertermometer utmanar på grund av att den har många smarta funktioner och erbjuder en hög komfort, samt är väldigt enkel att använda. Ca pris 450 kr.

Medisana TM750 Connect Termometer IR

Även detta är en mycket prisvärd febertermometer. Det är en multifunktionstermometer som har en rad stora fördelar: Hög komfort, mätning med minsta möjliga beröring, snabbhet och många användningsområden. Den här febertermometern kan användas för mer än mätning av kroppstemperatur, den kan även mäta föremål och vätskor samt rumstemperatur. Febertermometern är kompatibel med appen VitaDock+ som är prisbelönt, gratis och finns till både Android och iOS.

Med denna termometer mäter du temperaturen på pannan eller i örat på bara någon sekund, och mätningen ger ett exakt resultat. Det finns även ett visuellt feberlarm med färger. En akustisk signal visar när mätningen påbörjas och är klar.

Andra fördelar är minnesfunktionen som sparar de 30 senaste mätningarna, att datum och klockslag visas i displayen och den praktiska förvaringsväskan. Denna febertermometer är dessutom certifierad som medicinsk utrustning enligt MDD.

Fördelar

 • Hög komfort
 • Enkel att använda
 • Mycket prisvärd
 • Mäter med minsta möjliga beröring
 • Snabb mätning
 • Kan även mäta föremål och rumstemperatur
 • Kompatibel med prisbelönt och gratis app
 • Kan användas i örat eller på pannan
 • Akustisk signal när mätning påbörjas och är klar
 • Minnesfunktion med 30 platser
 • Datum och klockslag på skärmen
 • Smart förvaringsväska ingår
 • Certifierad som medicinsk utrustning enligt MDD

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Område: Öra eller panna
 • Minne: 30 platser
 • Ingår: Förvaringsväska

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Bäst i test budgetklassen: Reer Termometer Infrared 3-In-1 – billig men riktigt bra febertermometer

Vår vinnare i budgetklassen är en flerfunktionell termometer som är smart, enkel att använda och dessutom väldigt prisvärd. Ca pris 400 kr.

Billig febertermometer

Det här är en smart och prisvärd febertermometer som passar perfekt för hela familjen. Den kan användas i örat eller vid tinningen, den är säker och väldigt snabb. Den passar lika bra för spädbarn och barn som för vuxna.

Förutom att den kan mäta temperaturen på alla i familjen så kan den även mäta rumstemperatur och yttemperatur. Perfekt om du vill ha en termometer med flera funktioner. Resultatet av mätningen visas på en sekund och det finns ett inbyggt larm som varnar vid förhöjd kroppstemperatur.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Enkel att använda
 • Passar hela familjen
 • Snabb mätning
 • Kan mäta rumstemperatur
 • Kan mäta yttemperatur
 • Varnar vid förhöjd temperatur

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Område: Öra eller tinning
 • Passar för: Spädbarn, barn, vuxna

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare budgetklassen: Microlife NC150 Non Contact – billigaste produkten i vårt test av febertermometrar

Det här är en mycket prisvärd febertermometer som är beröringsfri och dessutom kan mäta temperaturer på ytor. Den är snabb och enkel att använda. Ca pris 350 kr.

billigaste febertermometern i vårt test

Det här kan vara en av de billigaste beröringsfria termometrar som går att hitta, men trots sitt låga pris är den riktigt bra och har många smarta funktioner. Den kan till exempel mäta såväl kroppstemperatur som temperatur på olika ytor – perfekt för att kontrollera temperaturen på till exempel nappflaskan eller badvattnet.

Den är också mycket enkel att använda, och placeras 3 till 5 centimeter från den eller det som ska mätas. Mätningen går snabbt, och termometern kan lagra 30 avläsningar. Mätningen bör göras strax ovanför ögonbrynen för högst noggrannhet, och med ett blått ljus kan man enkelt se vart man mäter någonstans.

Är temperaturen över 37,5 så signalerar termometern med tio korta signaler, och displayen blir röd. Det finns ett reglage på sidan, och för att mäta objekt så flyttas detta till symbolen med ett hus. På så sätt kan du enkelt använda denna smarta termometer till mer än bara mätning av kroppstemperatur.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Beröringsfri
 • Enkel att använda
 • Kan även mäta temperatur på ytor
 • Lagrar 30 avläsningar
 • Blått ljus visar vart man mäter
 • Signalerar vid hög temperatur

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Minne: 30 platser
 • Område: Panna
 • Avstånd: 3-5 centimeter

PRIS OCH MER INFORMATION:

Avslutande ord inför ditt köp av febertermometer

När du ska köpa en febertermometer bör du först och främst fundera över vad du letar efter, och då kanske främst vilken modell du vill ha. Örontermometrar och beröringsfria termometrar har fördelen att det blir enklare, dels för att de är smidiga, dels för att barn ofta upplever dem som mindre obehagliga – ibland till och med roliga. Dessutom blir det enkelt att ta tempen även när barnet sover. Rektala termometrar är billigare, och har oftare en hög noggrannhet, även om övriga modeller också kan ha hög noggrannhet.

Därefter bör du fundera över vilka funktioner du vill ha. Minnesfunktion kan till exempel vara en användbar funktion, men det finns också många andra funktioner som kan vara bra. Sedan är det dags att börja leta. Ta gärna god tid på dig och läs på ordentligt om olika alternativ innan du bestämmer dig.

Vanliga frågor och svar om febertermometer

 

Vilken febertermometer är mest tillförlitlig?

Tillförlitligheten varierar väldigt mycket, men generellt brukar man säga att rektala termometrar är mest tillförlitliga. Det finns dock även många örontermometrar och beröringsfria termometrar som har hög tillförlitlighet.

Är beröringsfria febertermometrar bra för barn?

Beröringsfria febertermometrar har den fördelen att de sällan upplevs som lika obehagliga för barn. Dessutom blir det enkelt att ta tempen även när barnet sover. Även örontermometrar fungerar ofta bra för barn av dessa anledningar. En del föredrar dock rektala termometrar eftersom de ofta är väldigt tillförlitliga.

Behöver man en febertermometer med minnesfunktion?

Minnesfunktion är smart eftersom den gör det enkelt att hålla koll på hur febern förändras, utan att man behöver ha det i huvudet eller skriva ned det. Huruvida det är något man verkligen behöver eller inte är det dock bara man själv som kan avgöra.

 

Febertermometer bäst i test – de bästa febertermometrarna 2022

 • Bäst i test premiumklassen: MediConcepts No-Touch 7-in-1 panntermometer – bästa febertermometern
 • Utmanare premiumklassen: Braun No Touch Plus
 • Bäst i test mellanklassen:Braun ThermoScan IRT6520 örontermometer – prisvärd febertermometer
 • Utmanare mellanklassen: Medisana TM750 Connect Termometer IR
 • Bäst i test budgetklassen: Reer Termometer Infrared 3-In-1 – billig men riktigt bra febertermometer
 • Utmanare budgetklassen: Microlife NC150 Non Contact – billigaste produkten i vårt test av febertermometrar
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar