Få bort håret på ett effektivt sätt med en epilator bäst i test. Här finner du de allra bästa modellerna och du kan läsa mer innan du väljer bäst epilator för dig. Vi har också skapat en guide med tips och råd för vad du bör tänka på inför köpet.
Lyx
8.8
Mellan
8
Budget
8.4
Lyssna upp alla ni där ute som fortfarande kör på det gamla vanliga med rakhyveln, det är dags att uppgradera! Dags att bli hårfri 2.0 (om det nu är hårfri du vill bli!) med en epilator! Ja varför sitta med stubbiga ben efter ett par dar när man kan hålla borta stråna i veckor med en epilator? Det är ju dessutom förbannat tråkigt att raka sig. Kasta bort alla gamla idéer, glöm smärtsamma vaxningar på salong, eller att bokstavligen rycka ut dina hårstrån med pincett – epilatorn fixar allt! Med en snabb rörelse rycker den ut håren från roten, vilket betyder att du kan gå längre tid mellan hårborttagning. Och tro mig, när du väl har vant dig kommer du aldrig vilja gå tillbaka till en rakhyvel igen. Överallt funkar – axlar, armar, bikinilinjen, you name it! Nu kickar vi igång vårt Epilator Bäst i Test!
På Hemfakta är vi rörande överens om att Braun Silk-épil Flex 9 är årets bästa epilator 2024, då den med sitt flexibla och breda huvud gör att du kommer åt EXAKT överallt. Dessutom kommer den med en drös spännande tillbehör!
Våra experter har landat i sex prima epilatorer i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.
Vi har i det här testet presenterat sex olika epilatorer med olika egenskaper. I jakten på bästa epilator har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det. När det kommer till epilator är det såklart resultatet vi främst är ute efter, men även andra aspekter så som bekvämlighet (vissa kan göra ont!), pris och användarvänlighet. Med de sex produkter vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du kommer hitta en epilator som inte kommer gör dig besviken!
Om du inte riktigt fått kläm på vilken epilator du ska köpa kommer här en jämförelse av alla epilatorer i testet!
Det är som sagt inte alltid det enklaste att veta vilken epilator man ska välja, och det finns många saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en sådan. För att göra det lite enklare och begränsa urvalet så kan det vara en bra idé att först fundera över prisklassen. Det finns epilatorer i många olika prisklasser – från ett par hundra och upp till flera tusenlappar – så oavsett vilken prisklass du tänker dig så finns det med stor sannolikhet en del att välja bland. Fundera över hur mycket du kan och vill betala.
Därefter kan det förstås vara en bra idé att kolla igenom utbudet och ta reda på vad som finns att välja mellan. Fundera över om det är något som känns extra viktigt för dig, någon funktion du vill ha eller kanske en speciell utformning eller storlek. Ta reda på vad som är viktigt för dig helt enkelt, då kommer det med stor sannolikhet att bli enklare att hitta det.
Andra saker som kan vara bra att tänka på är till exempel om epilatorn ska vara batteridriven eller ha sladd, hur epilatorhuvudet ser ut och fungerar samt vilka tillbehör som ingår – och då främst om det finns olika munstycken, och om man behöver sådana. Dessa saker kommer vi att gå igenom här.
Det finns både epilatorer med sladd och utan. De sladdlösa som drivs av batterier, och ofta uppladdningsbara sådana, är förmodligen vanligast i dag. Vad man föredrar är förstås en smaksak, men batteridrivna epilatorer har förstås flera fördelar där den främsta förmodligen är att den blir smidigare att använda. Du kan använda den vart du vill och blir inte begränsad av någon sladd som är i vägen. En del batteridrivna epilatorer kan även användas i badet och duschen.
Nackdelen med en batteridriven epilator är att de ofta har ett inbyggt, uppladdningsbart batteri. Det här är förstås inte enbart en nackdel, utan det gör att du inte behöver köpa hem batterier utan bara behöver ladda den. Nackdelen är dock att du måste komma ihåg att ladda den regelbundet för att ens kunna använda den. Det finns dock batteridrivna modeller som även kan användas med sladd, men det är inte alla som fungerar så.
Om du väljer en batteridriven epilator med uppladdningsbart batteri så kan det vara bra att tänka på att det kan variera ganska mycket hur länge batteriet håller, och hur länge det behöver laddas. Självklart kan det vara en fördel med en lång batteritid, men det är inte alltid det går att hitta någon information om detta. Det man framför allt behöver tänka på med en batteridriven epilator är att ladda den med jämna mellanrum, förutsatt att det är en modell med uppladdningsbart batteri.
Om du istället väljer en epilator med sladd så bör du tänka på att du kommer bli begränsad när det gäller vart i hemmet du använder epilatorn, och hur mycket du kan röra dig. Eftersom du behöver ha ett eluttag i närheten så kan du inte använda epilatorn vart som helst. Säkerligen finns det ändå minst ett ställe i hemmet där du kan sitta eller stå bekvämt i närheten av ett eluttag, men det kan ändå vara bra att fundera över detta.
Även om det finns epilatorer i olika storlekar och med olika utformningar så har förstås alla ett epilatorhuvud. Ibland sitter det långt ut och är en egen del, och ibland är det mer som integrerat med resten av epilatorn. Generellt kan man säga att det förstnämnda är det bästa alternativet, åtminstone om det innebär att huvudet är rörligt.
Här kan det vara bra att tänka på att långt ifrån alla epilatorhuvuden är rörliga och flexibla, men det kan vara en stor fördel om de är det, eftersom de då kan följa kroppens former på ett annat sätt och ofta blir betydligt enklare att använda. Ett rörligt, eller flexibelt, huvud kan alltså vara en stor fördel – även om epilatorer utan sådana huvuden förstås också kan fungera riktigt bra.
Något annat som kan skilja sig åt en del mellan olika epilatorhuvuden är storleken, och då kanske framför allt bredden. Det här har faktiskt större betydelse än vad man kan tro. Även om ett mindre huvud kan innebära att epilatorn är lite mindre och smidigare, så innebär det även att det inte kan lika många hårstrån. En epilator med ett mindre huvud kan alltså ta längre tid att använda, än en epilator med ett bredare huvud.
För att förklara detta bättre kan vi nämna att epilatorer har små pincetter som används för att dra upp hårstråna från roten, precis som när man nopprar ögonbrynen. Antalet pincetter är förstås avgörande för hur många hårstrån som kan dras upp samtidigt, och därmed hur snabbt det går. En del epilatorer har 20 pincetter, medan andra har 40 eller så många som 60 stycken. Som du säkerligen förstår går det betydligt snabbare att använda en epilator med 60 pincetter än en med 20.
En epilator kan komma med många tillbehör, eller helt utan tillbehör. Självklart behöver du inga tillbehör för att kunna använda epilatorn, men med det sagt så kan det ändå vara en fördel om det ingår användbara tillbehör – förutsatt att du behöver dessa. Det kan alltså vara en bra idé att även fundera över tillbehör, huruvida du behöver dessa och i så fall vilka som skulle vara användbara för just dig.
Det vanligaste tillbehöret till en epilator, förutom laddare som förstås ingår till de modeller som har uppladdningsbart batteri, är förmodligen munstycken. Självklart behöver du inte använda dessa när du ska epilera, men det kan göra att du får flera användningsområden, till exempel.
Ett munstycke kan till exempel vara ett rak- och trimmerhuvud, en massagemunstycke eller detaljmunstycke. Namnen avslöjar ganska bra vad dessa gör, men generellt kan man säga att munstyckena kan användas för till exempel känsliga områden eller för att minska orenheterna i huden eller helt enkelt massera huden. Munstycken gör helt enkelt att du får flera användningsområden, som sagt. Det handlar alltså om att epilatorn kan användas på flera sätt med dessa, till exempel för rengöring eller massage.
Andra tillbehör som kan ingå är till exempel rengöringsborste som används för att rengöra epilatorn, och förvaringspåse där man kan förvara både epilatorn och tillbehör. Detta ingår inte alltid, men ibland ingår sådana tillbehör. Att rengöra epilatorn från håstrån som ligger kvar är förstås viktigt för att den ska fungera så bra som möjligt, så det kan vara praktiskt med en speciell rengöringsborste för detta, även om man förstås kan använda annat.
När det gäller hårborttagning så finns många olika metoder att välja mellan – rakning, vaxning, hårborttagningskräm och epilator är bara några av alla metoder som finns. Samtliga metoder har förstås både fördelar och nackdelar, och det gäller att hitta en metod man själv gillar. Vad som är viktigt när det gäller hårborttagning är förstås individuellt, en del vill ha en så enkel metod som möjligt medan andra önskar ett så långvarigt resultat som möjligt så att proceduren inte behöver upprepas allt för ofta. Ibland vill man ha en metod som är så smärtfri som möjligt och helt utan obehag.
När det kommer till smärta och obehag så är det bland annat epilatorn som är förknippat med detta, då epilatorn rycker ut hårstråna från roten – precis som när man nopprar ögonbrynen. Detta innebär förstås att det känns lite, men de flesta epilatorer som finns i dag orsakar betydligt mindre smärta än vad de gjorde tidigare. Med det sagt så kan det förstås kännas lite, även om smärtan ändå är fullt uthärdlig för de flesta. Exakt hur mycket det känns kan också variera mellan olika modeller.
Även vaxning medför förstås smärta, men skillnaden här är att vaxning inte kan göras på något annat sätt. Det innebär att metoden inte blir mindre smärtsam med tiden, till skillnad från när det gäller epilering där man faktiskt har hittat sätt att göra det mindre smärtsamt. Även rakning kan medföra obehag, men då främst efteråt när håret växer ut igen och det kliar, eller strax efteråt om huden blir irriterad. Råkar man skära sig med rakhyveln så kan förstås även det innebära smärta.
Vill man ha en metod som är helt utan smärta och obehag så är det alltså hårborttagningskräm som är det bästa alternativet. Nackdelen med hårborttagningskrämen är att det är ganska kladdigt och omständligt att använda den. Det är alltså inte den smidigaste metoden för hårborttagning, och dessutom lukar hårborttagningskräm ganska mycket, och inte särskilt gott heller.
Som sagt har de flesta hårborttagningsmetoder sina nackdelar, så det gäller att välja en metod vars nackdelar man kan stå ut med. På samma sätt har alla metoder sina fördelar. När det gäller epilering så är fördelarna att det är en smidig och ganska snabb metod, som dessutom ger ett långvarigt resultat. Eftersom hårstråna rycks upp från roten så tar det längre tid innan de växer ut igen, till skillnad från när man rakar och hårstråna bara kapas och snart växer ut igen.
Även vid vaxning dras hårstråna upp från roten, men den metoden är som sagt ofta mer smärtsam än epilering. En annan fördel med att epilera är att epilatorn ofta kan ta även små hårstrån. När du vaxar så följer inte de minsta hårstråna med, och det brukar också vara en fördel att låta håret växa ut lite innan man vaxar, vilket man kanske inte vill göra. Då är alltså epilering ett bättre alternativ, eftersom även de minsta hårstråna följer med och du inte behöver spara ut håret innan du epilerar.
En epilator är alltså ett bra val på flera sätt. Många epilatorer kan även användas i duschen eller badet, vilket kan göra att det känns ännu mindre. Det är dock inte alltid resultatet blir lika bra i duschen eller badet, ibland fungerar epilatorn helt enkelt bättre på torr hud, och då kan det istället kännas lite mer.
Den största fördelen med epilering är förmodligen det långvariga resultatet – som ibland är så långvarigt som upp till en månad. En annan fördel är att det förmodligen blir billigare i längden om man köper en epilator, istället för att ständigt köpa nya rakhyvlar eller nytt vax. Självklart kostar en epilator betydligt mer än rakhyvlar och vax, men det är en engångskostnad, och med tanke på att epilatorn kommer att hänga med länge så blir det ändå billigare i längden. En epilator kan kosta allt från ett par hundra till flera tusenlappar, men då har man en hårborttagningsmetod som kan användas om och om igen under flera år, och slipper köpa nytt vax eller nya rakblad eller rakhyvlar regelbundet.
Att använda en epilator är dessutom enkelt. Epilatorn är som en blandning av en rakapparat och en, eller närmare bestämt flera, pincetter. Den används sedan som en vanlig rakapparat, du låter den röra sig över benen eller den kroppsdel du vill epilera. När du sedan är klar så har du silkeslen hud i flera veckor.
En epilator är en hårborttagare, precis som en rakapparat. Den ser också ut ungefär som en sådan, och fungerar på ungefär samma sätt. Epilatorn är ofta anpassad för att ta bort hår på kroppen, till exempel på ben och i armhålor, men det finns även de som är anpassade för ansiktet. Skillnaden mellan en rakapparat och en epilator är att epilatorn inte klipper av hårstråna, utan drar upp dem från roten och avlägsnar dem helt, vilket gör att resultatet blir långvarigare.
En epilator används på ungefär samma sätt som en rakapparat, den flyttas helt enkelt över området som ska epileras. De flesta är mycket enkla att använda, och ofta går det hyfsat fort att epilera även lite större områden. Det finns även epilator för ansikte, och de används på samma sätt som på kroppen, men är helt enkelt anpassade för ansiktet.
I detta test har vi valt ut Braun Silk-épil 9 som vinnare, då den tar även de kortaste hårstråna och är mycket enkel att använda. Vilken som är bäst kan dock vara individuellt, det beror helt på vad du behöver och vad du föredrar. Kanske är det viktigaste för dig att den är sladdlös, eller att den har flera munstycken och flera funktioner.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡