Är det fart, vind i håret och enkel styrning du gillar är det en elscooter du är ute efter. Visst – de finns att hyra i varje gatuhörn men vore det inte en gnutta coolare att faktiskt äga en själv? Dessutom slipper du betala hundratals kronor för en resa på några ynka minuter – för det är ju faktiskt under din värdighet! Att välja rätt är dock inte alltid lätt – därför har vi här tagit fram årets bästa elscootrar – för att du ska kunna flyga fram med stil!
Våra snabba experter har plockat fram sex elsparkcyklar i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.
Bästa elscooter / elsparkcykel 2023
- Bäst i test Lyxklassen: E-Wheels E7 -Bästa elscootern!
- Utmanare Lyxklassen: Ninebot by Segway KickScooter Max G30E II
- Bäst i test Mellanklassen: Xiaomi elscooter Mi Electric Scooter Pro 2
- Utmanare Mellanklassen: Xiaomi elscooter Mi Electric Scooter 3 Nordic Edition
- Bäst i test Budgetklassen: E2S V2 Lite 2023 – Bästa billiga elsparkcykel!
- Utmanare Budgetklassen: Xiaomi elscooter Mi Electric Scooter Essential
Så vilken är den bästa elscootern? Jo, E-Wheels E7 från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.
Bäst i test: Lyx
E-Wheels E7 – Bästa elsparkcykeln 2023!
Extremt kraftfull med många smarta funktioner! Pris: 13.000 kr 11 290kr.
Elscootrarnas motsvarighet till en formel 1-bil stavas E7! Här får du hela två motorer med en imponerande maxeffekt på 2500 watt. Denna elsparkcykel har mekaniska skivbromsar på både fram- och bakhjulen för att du ska kunna bromsa hur hårt du vill utan att riskera att falla av. Dessutom har den flera körlägen att välja mellan och hydrauliska dämpare vid alla hjul.
E7 har en mängd inställningar som tillåter dig att anpassa scootern helt efter din körstil, och displayen har flera olika körlägen där du kan välja effekt, toppfart och acceleration. Som toppet på moset är ståplattan riktigt bred och styret helt justerbart. En elscooter för en mästare!
- Har farthållare
- Enkel att fälla ihop
Specifikationer:
- Maxeffekt: 2500 watt (2x1200w)
- Batteri: 780Wh
- Optimal räckvidd: 70 km
- Maxvikt förare: 125 kg
- Maxhastighet: 20 km/h
Pris och mer information:
Utmanare Lyxklassen: Ninebot by Segway KickScooter Max G30E II
Kraftfull med en räckvidd på 65 km! Pris fr. 9.000 kr.
Wroom wrom… Det mina vänner, är ljudet av MAX GR0E, en elektrisk sparkcykel från Ninebot by Segway. G30E har en kraftfull motor på 350 watt och kan klättra i 20 graders lutning som om det vore en enkel promenad i parken. Batteriet räcker till upp till 65 km körning, och är placerat under brädan för att ge den en låg tyngdpunkt och smidigare körning. Den har dubbla bromssystem med trumbroms fram och elektrisk broms bak, ringklocka, reflexer samt lyse både bak och fram. På styret finns en färgskärm fär du kan se din hastighet, körläge, batteriladdning och underhållsbehov.
- Laddtid: 6 timmar
- Går att koppla ihop med app
Specifikationer:
- Maxeffekt: 350 watt
- Batteri: 551 Wh
- Optimal räckvidd: 65 km
- Maxvikt förare: 100 kg
- Maxhastighet: 25 km/h
Pris och mer information:
Bäst i test: Mittemellan
Vinnare Mellanklassen: Xiaomi elscooter Mi Electric Scooter Pro 2
För dig som gillar lagom! Pris fr. 6.000 kr.
I mellanklassen hittar vi en elsparkcykel från Xiaomi, som med en minimalistisk design är byggd med noggrant utvalda material som exempelvis stryktåligt flygplansaluminium. Denna scooter är perfekt att bära med sig, då den viks ihop på ynka tre sekunder och tar extremt lite plats. Dessutom har den stötabsorberande däck som garanterar en mjuk och skön körupplevelse. På styret finns en fiffig display där du kan hålla koll på kapacitet, hastighet, uppdateringar och en uppsjö andra inställningar.
- Kan kopplas ihop med Mi Home-appen
- Laddtid: 8-9 h
Specifikationer:
- Maxeffekt: 600 watt
- Batteri: 461 Wh
- Optimal räckvidd: 45 km
- Maxvikt förare: 110 kg
- Maxhastighet: 25 km/h
Pris och mer information:
Utmanare Mellanklassen: Xiaomi elscooter Mi Electric Scooter 3 Nordic Edition
Lång livslängd! Pris fr. 5.500 kr.
Ja du ser rätt, här kommer ännu en elscooter från Xiaomi! Mi Electric Scooter 3 är en kraftfull elspark som kan åka i upp till 20 km/h och klättra i backar med 16% lutning. Det smarta batteriet går alltid i viloläge när det inte används för att förlänga livslängden, och BMS 5th Generation Intelligent Battery Management System säkerställer att batteriet alltid fungerar optimalt. Den har en främre lampa, en bakre LED-varningslampa, en stor reflex i fronten och stora sidoreflexer för att garantera din säkerhet. Dessutom ger det nya bromsoket en effektivare bromsning och förlänger livslängden på bromsbeläggen. En säker och smidig körning i världsklass, helt enkelt!
- Kan kopplas ihop med Mi Home-appen
- Laddtid: 3,5 h
Specifikationer:
- Maxeffekt: 300 watt
- Batteri: 275 Wh
- Optimal räckvidd: 30 km
- Maxvikt förare: 100 kg
- Maxhastighet: 20 km/h
Pris och mer information:
Bäst i test: Budget
Bäst i test Budgetklassen: E2S V2 Lite 2023
Lätthanterlig och populär! Pris fr. 4.000 kr.
E2S V2 från E-wheels är en populär och kraftfull elsparkcykel som ger dig allt du behöver för ett billigare pris. Den kommer med en skivbroms bak och en regeneretiv elektronisk motorbroms fram, vilket gör att du kan bromsa plötsligt utan att oroa dig för att falla av. Den har dessutom ett starkt LED-lyse både bak och fram, och en display där du enkelt kan se hastighet, kapacitet och andra inställningar. Via appen kan du dessutom låsa elsparkcykeln och ställa in farthållare. Kan du få en bättre elscooter för pengarna? Nej, jag skulle inte tro det.
- Laddtid: 3-4 timmar
- Kan kopplas ihop med app
Specifikationer:
- Maxeffekt: 700 watt
- Batteri: 270 Wh
- Optimal räckvidd: 25 km
- Maxvikt förare: 125 kg
- Maxhastighet: 20 km/h
Pris och mer information:
Utmanare Budgetklassen: Xiaomi elscooter Mi Electric Scooter Essential
Testets billigaste elscooter! Pris fr. 3.900 kr.
Vår billigaste testdeltagare kommer även den från Xiaomi och är både snabb och säker. Den har en topphastighet på 20 km/h, är tillåten att använda i trafik och kommer med alla nödvändiga ljus och reflexer. Den vikbara designen gör den dessutom otroligt praktisk att bära med sig. Med två pneumatiska däck, stötdämpare och anti-slip, garanteras du en unik körupplevelse. Som om inte det vore nog, har den också ett dubbelt bromssystem och cruise control. Far fram med stil och enkelhet!
- Kan kopplas ihop med app
- Har farthållare
- Laddtid: 5-6 timmar
Specifikationer:
- Maxeffekt: 250 watt
- Batteri: 187 Wh
- Optimal räckvidd: 20 km
- Maxvikt förare: 100 kg
- Maxhastighet: 20 km/h
Pris och mer information:
Så här utsåg vi testvinnarna:
I vårt test blev E-Wheels E7 elscooter testvinnare. Detta tack vare sin otroligt stora kraft och dess smarta, genomtänkta funktioner där. Det känns som att den klarar i princip vad som helst och det med bravur! Vi älskar den.
När vi sammanställt vårt test har vi jämfört de bästa elscootrarna på marknaden. Vi har gjort grundlig research, gått igenom labbtester, konsumentupplevelser och rannsakat specifikationer. I vår bedömning har vi främst tittat på kapacitet, kraft, hastighet och funktioner.
Med de sex elscootrar vi handplockat i detta test är vi stensäkra på att det finns någon som passar just dig. Det är ett brett prisspann men samtliga håller hög kvalitet!
Tänk på detta innan du ska köpa en elkickbike
Jo visst finns det många fördelar med en elsparkcykel. Utmaningen ligger ju mest i att hitta rätt modell och märke som passar just dig. Det finns flera olika faktorer att ha i åtanke före du införskaffar ditt fordon och några av dessa är: fordonets drifttid, prestanda, köregenskaper, hastighet samt viktkapacitet, eftersom dessa faktorer skiljer sig mycket åt mellan olika märken och modeller.
Det är väl värt att ta ett ögonblick till att fundera på hur och var du primärt tänker köra med ditt nya fordon. Däcken är ju nämligen en viktig komponent som har en stor påverkan på fordonets köregenskaper och komfort. Vissa elsparkcyklar har fjädring, primärt på framdelen, medan andra är helt stumma. Kommer du mestadels köra på slät och jämn asfalt behöver du inte tänka på detta, men på sämre väglag behöver du välja en modell med fjädring – om du inte har en modell med luftfyllda däck, vill säga.
Du vill naturligtvis inte heller råka köpa en elscooter som endast tar dig halvvägs till din arbetsplats. Om du vill ha en kraftfull elsparkcykel bör du därför satsa på en modell med stark motoreffekt och en maxvikt som är högre än vad du behöver.
Avslutande ord inför ditt köp av elektrisk sparkcykel
Vi hoppas innerligt att vårt test och vår köpguide har varit till stor hjälp, och att du har fått svar på alla dina frågor inför ditt köp. Lycka till på vägarna!
Frågor och svar om elscooter
Vad innebär en elsparkcykels angivna maxvikt?
Den angivna maxvikten hos en elscooter innebär den maxvikt som fordonet klarar av innan konstruktionen löper risk att gå sönder. Vi på Hemfakta rekommenderar att du införskaffar en elscooter med extra viktmarginal. Detta av den anledningen att elscootern kommer gå långsammare om du ligger tätt på viktgränsen. Om du önskar ha en kraftfull elscooter/elsparkcykel, bör du alltså satsa på ett fordon med stark motoreffekt samt en maxvikt som är högre än vad du egentligen behöver.
Vilken hastighet bör min elscooter ha?
De flesta elscootrar kommer med en hastighet mellan 20–30 km/h. Det finns givetvis modeller som har en högre hastighet än så. Ha också i åtanke att många olika faktorer spelar in när det kommer till maxhastigheten, till exempel: vind, körsätt, lufttryck i däcken, underlag, lutning och användarvikt. Om du främst kommer använda din elscooter för pendling så rekommenderar vi en modell med en hastighet på 20 km/h.
Tänk på att ditt fordon bör vara utrustad med ett batteri som ger en lång räckvidd, så att du löper mindre risk för att batteriet laddas ur. Sikta därför på att köpa en modell som har en räckvidd på minst 25 km. Vissa elsparkcyklar har en räckvidd på upp till hela 70 km.
Vilka regler gäller för elsparkcyklar?
I Sverige delas elscootrarna vanligtvis in i de två kategorierna cykelklass och mopedklass. Det är motoreffekt, hastighet och och användningsområde som avgör vilken kategori den hamnar i. Det är viktigt att vara medveten om skillnaden då det påverkar eventuella krav på allt i från ålders- och försäkringskrav till krav på körkort eller förarbevis.
En cykelklassad elscooter kommer med en maxhastighet på 20 km/h samt en motoreffekt på max 250 W. Den måste även vara försedd med både ringklocka och broms.
En mopedklassad elscooter är konstruerad för en hastighet av högst 25 kilometer i timmen och kommer med en motoreffekt på maximalt 1000 W. Modellen måste ha ett så kallat CoC-dokument, eller typintyg, som visar att den uppfyller Europeiska Unionens (EU) säkerhetsmässiga krav. Föraren måste också se till att ha en giltig trafikförsäkring, ha förarbevis/körkort och måste vara minst 15 år gammal.
Andra regler som man bör hålla koll på om man kör elsparkcykel är vart man får framföra och parkera elkickbiken. De får inte framföras på gångbanor och trottoarer, och de får inte parkeras på gång- eller cykelbanor. Undantaget är om det finns cykelställ eller liknande.
Toppen hemsidan, med mycket bra och nyttiga informationer kring olika produkter.
Tack själv för din kommentar!