Elcykel dam bäst i test – Bästa elcykeln för dam 2022 blev Batavus Harlem E-Go Dam

En elcykel kan vara ett perfekt val för den som vill ha mer motion, men samtidigt vill få lite extra kraft. Eller för den som vill ha en billigare och smidigare transportmetod, kanske till och från jobbet eller vid andra tillfällen. Det finns dock många olika elcyklar att välja mellan, och här har vi tittat närmare på elcyklar för dam – och tagit fram de bästa. Vi kommer också gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en elcykel av dammodell i detta Bäst i Test.

Elcykel dam bäst i test – de bästa damelcyklarna 2022

Köpguide för elcykel dam

Det finns som sagt mycket som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en elcykel. Här kommer vi att kolla närmare på några av dessa saker – nämligen räckvidden, modell och funktioner. Kom ihåg att utgå från det som är viktigast för just dig när du väljer elcykel. En ordentlig räckvidd kan förstås vara väldigt bra, men har du inte behov av det så är det inte det som du ska fokusera på.

Räckvidd

Räckvidden på en elcykel är ofta 45 – 150 kilometer, och den exakta räckvidden beror främst på två olika saker: Hur du använder den, och vilken elcykel du har. En del elcyklar har helt enkelt längre räckvidd än andra, och om du kommer att använda elcykeln ofta och vill kunna använda elassistans så ofta som möjligt så är detta förstås viktigt.

En elyckel kan även användas som en vanlig cykel, och du väljer själv när du vill använda batteriet. Om du gör det sällan så räcker batteriet förstås längre, men om du alltid cyklar med elassistans så töms batteriet betydligt fortare.

Börja med att fundera över hur du kommer att använda din elcykel. Om du ofta, eller alltid, vill använda batteriet så behöver du förstås en längre räckvidd. Är du osäker kan det också vara bra att ha en längre räckvidd, eftersom du ändå kan välja att cykla utan att använda batteriet. Om du däremot är helt säker på att du inte kommer att använda elassistans särskilt mycket, kanske endast i uppförsbackar, så är det här ingenting du behöver fokusera på.

Modell

Även när det modell så bör du fundera över hur du ska använda din elcykel. Är det för att cykla till och från jobbet, när du ska uträtta ärenden, till vardags, för friluftsliv eller kanske i stort sett hela tiden? Det finns några olika modeller, och vilken som passar bäst beror ofta på hur du ska använda den.

Först och främst så finns den ”klassiska elcykeln”. Den här ser ut ungefär som en vanlig damcykel, med en U-ram som gör att den är enkel att kliva på och av. Det här är den modell som passar bäst till vardagsanvändning.

Det finns även elhybrider, och elmountainbikes. Elhybrider är sportigare, och har smalare däck, vilket gör att du kan cykla lite snabbare än på en klassisk elcykel. Elmountainbiken passar bra om du vill kunna cykla på många olika underlag, till exempel grus eller i skog och terräng.

Funktioner

Precis som vanliga cyklar så kan elcyklarna ha många olika egenskaper och funktioner. Här gäller det att fundera över vad som kan vara användbart för dig – en funktion som är ytterst användbar för en person, kanske är helt onödig för någon annan.

Här kan det handla om allt från egenskaper som gör cykeln enklare att använda till sådant som gör den smidigare. En del elcyklar är till exempel vikbara, vilket gör dem enkla att ta med när man åker bort samt förvara om man har ont om plats. Det kan också handla om förvaring, säkerhet, komfort eller i stort sett vad som helst.

Kolla gärna runt på olika elcyklar och ta reda på vilka funktioner och egenskaper som finns, och fundera sedan över vilka du behöver och vill ha. Det kan vara en bra idé att göra en lista, och helt enkelt skriva ned de viktigaste egenskaperna och funktionerna, och sedan utgå från den när det sedan är dags att välja elcykel.

Hemfaktas test av elcykel dam

Här har vi tagit fram några av de bästa elcyklarna som går att hitta. För att göra det enklare för dig att hitta rätt så har vi delat upp dessa i tre olika kategorier, utifrån prisklass – premium, mellan och budget. Vi hoppas att detta ska göra det enklare för dig att hitta rätt.

Bäst i test premiumklassen: Batavus Harlem E-Go Dam – bästa elcykeln för dam 2022

Det här är en riktigt bra och högkvalitativ elcykel som är smidig, enkel att underhålla och passar perfekt för stadscykling. Ca pris 28 490 kr.

bästa elcykeln för dam 2021

På denna elcykel är motorn placerad på ramen, vilket gör att cykeln är både kraftfull och stabil. Det finns fyra olika assistansnivåer att välja mellan, vilket gör att du kan välja hur mycket kraft du vill ha.

Denna elcykel har även en pakethållare i fram, på styret, och styret har ett styrlås som gör att du kan lasta på pakethållaren på ett stabilt sätt. Cykeln har även Walk-Assist, som gör att du kan få extra hjälp även när du leder cykeln.

Med denna fina elcykel kommer du 4-7 mil på varje laddning, och laddningstiden är 3,5 timmar. Det här är helt enkelt en riktigt bra elcykel, för den som vill ha det allra bästa.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Enkel att underhålla
 • Smidig
 • Perfekt för stadscykling
 • Kraftfull och stabil
 • Fyra olika assistansnivåer
 • Pakethållare i fram på styret
 • Styrlås
 • Walk-Assist
 • 3,5 timmes laddningstid

Nackdelar

 • Kostar en del

Specifikation

 • Räckvidd: 4-7 mil
 • Laddningstid: 3,5 h
 • Färg: Mattsvart
 • Vikt: 22 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare premiumklassen: Batavus Luca

Denna fina elcykel håller hög kvalitet, är enkel att använda, snygg och väldigt praktisk. Ett bra val för den som vill ha en riktigt bra och snygg elcykel. Ca pris 28 500 kr.

fin elcykel dam

Här finns många smarta och användbara detaljer så som stadig korg, styrlås samt inkapslad kedja som gör cykeln bekymmersfri och praktisk. Cykeln har fotbroms bak, och rullbroms i fram. Med den kraftiga mittmotorn från Bosch så klarar denna cykel av både cykelkärror och barn i cykelstol utan några som helst problem.

Fördelar

 • Snygg
 • Hög kvalitet
 • Enkel att använda
 • Praktisk
 • Stadig korg
 • Styrlås
 • Inkapslad kedja
 • Kraftig mittmotor

Nackdelar

 • Kostar en del

Specifikation

 • Färg: Blå
 • Laddningstid: 3,5 h
 • Räckvidd: 4-7 mil
 • Antal växlar: 7

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Bäst i test mellanklassen: BEEQ Elcykel C500 Urban Motion – Shimano Steps – prisvärd elcykel

Vår vinnare i mellanklassen är den här fina, prisvärda och högkvalitativa elcykeln från BEEQ. Det är en riktigt bekväm elcykel med kvalitetskomponenter, som är framtagen för regelbundna turer i stadsmiljö. Ca pris 25 000 kr.

Prisvärd elcykel dam

Den här prisvärda och fina elcykeln har många fördelar: Den håller hög kvalitet, har en snygg design, erbjuder hög komfort, en aluminiumram med lågt insteg, en jämn och mjuk elassistans och en räckvidd på upp till hela 110 kilometer. Räckvidden kan dock variera beroende på vikten på den som cyklar, vägens lutning och andra saker, men det här är knappast något som är unikt för denna cykel utan sådan saker påverkar alltid räckvidden. Det här är dock en riktigt generös räckvidd, vilket gör denna elcykel till ett bra val för dig som önskar just en lång räckvidd.

Men detta är knappast det enda som är bra med denna elcykel. Den håller också en riktigt hög kvalitet och är tillverkad av kvalitetskomponenter, och den erbjuder en riktigt hög komfort. Den ger en rakryggad och bekväm sittställning när du cyklar, och en hög säkerhet med framlyset AXA Blueline 30 och baklyset Picadilly LED. Denna elcykel är även kompatibel med pakethållaren Atranvelo F-Fix med integrerat AVS Easy System. Motorn Shimano Steps E500 är på 250 W med vridmoment på 40 Nm.

Ramen är av aluminium med en pulverlackering som motverkar repor. Här finns fyra olika assistanslägen: High, Normal, Eco och Walk. High ger dig full assistans när det behövs, och 200 procent draghjälp. Normal ger en mjuk och bekväm assistans med 100 procent draghjälp. Eco är ett sparläge som passar bra för långa turer, med 40 procent draghjälp. Walk ger dig hjälp att leda cykeln när du går, upp till 6 km/h.

Laddaren är på 2 A och det tar 6 timmar att uppnå full laddning, vilket är en hyfsat kort laddningstid med tanke på den långa räckvidden man får efter full laddning. Det här är en riktigt prisvärd och högkvalitativ elcykel som passar bra för de flesta – för dig som söker en elcykel med lång räckvidd, för dig som önskar hög kvalitet eller för dig som bara vill ha en riktigt bra och snygg elcykel.

Fördelar

 • Håller hög kvalitet
 • Lång räckvidd
 • Erbjuder hög komfort
 • Fyra olika assistanslägen
 • Aluminiumram med lågt insteg
 • Hyfsat kort laddningstid

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Laddningstid: 6 timmar
 • Räckvidd: 110 km
 • Motor: 250 W, vridmoment 40 Nm
 • Material: Aluminium
 • Cykelns vikt: 25 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare mellanklassen: Elops Smart Elcitycykel 920 E Connect LF

Även vår utmanare i mellanklassen är en riktigt prisvärd elcykel som håller en hög kvalitet, och även har en riktigt snygg och stilren design. Den är uppkopplad så att du kan hålla koll på allt du behöver ha koll på i den smarta appen, och den har en kraftfull mittmotor. Ca pris 20 000 kr.

Elcykel dam med app

Även detta är en mycket prisvärd elcykel med många fördelar. Det här är en uppkopplad elcykel som har en smart app, där du kan hålla koll på allt som rör cykeln. Denna cykel har en kraftfull mittmotor och den är framtagen för vardagsturer i stadsmiljö, och för att du ska kunna transportera det du behöver ha med dig.

Här finns också gott om fördelar, till exempel det kraftfulla batteriet som ger en räckvidd på 50-90 km. Denna cykel har även en riktigt snygg och stilren design, som också blir ett stort plus. Du kan koppla ihop cykeln med din smartphone, via appen Decathlon Mobility. Där kan du se vart cykeln är hela tiden, och du varnas direkt om cykeln stjäls, bland mycket annat.

Växelnavet Shimano Nexus 7 gör att du kan växla stillastående, med ett vridreglage. Här finns även hydrauliska skivbromsar från Tektro som ger en riktigt god bromskraft, och motorn på 50 Nm tar dig snabbt och smidigt upp för backar. Denna elcykel erbjuder även en hög komfort med dämpad framgaffel, ett klassiskt styre och en bred sadel som ger dig en rak sittställning.

För hög säkerhet finns även fasta LED-lysen, och framlyset sitter fast i ramen medan baklyset sitter i stänkskärmen. Denna elcykel är även kompatibel med korgen och en pakethållarmonterad barnstol i samma serie. Här finns tre olika assistansnivåer, och du kan även stänga av assistansen helt. Läge 1 är ekonomiskt och ger upp till 60 procent assistans, läga två är normalläget med upp till 120 procent assistans och läge 3 är sportläget med upp till 320 procent assistans. Dessutom finns ett walk-läge som ger dig lite hjälp när du leder cykeln, med assistans upp till 6 km/h.

På displayen kan du se den återstående batterikapaciteten i procent, aktuell hastighet, total sträcka, daglig sträcka som kan nollställas och återstående räckvidd utifrån det assistansläge som används. Displayen används även för att slå på lysen, vilket samtidigt aktiverar skärmens bakgrundsbelysning. Det finns också en inbyggd USB-port under displayen som du kan använda för att hålla laddningsnivån uppe i mobilen eller powerbanken samtidigt.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Prisvärd
 • Smart app
 • Flera assistanslägen
 • Praktisk display

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Maxvikt pakethållare: 27 kg
 • Batteri: Litiumjonbatteri, 36 V / 11 Ah
 • Räckvidd: 50-90 km

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Bäst i test budgetklassen: Lifebike Chick+ G8 – billig och bra elcykel

Om du söker en riktigt bra elcykel men samtidigt ett bra pris, då kanske det här kan vara rätt val för dig. Ca pris 18 000 kr.

billig och bra elcykel

Denna elcykel har en stark motor, hydraulisk och effektiv handbroms och en stabil korg som rymmer det mesta – handväska eller ryggsäck, matinköp eller vad man än behöver få med sig. Cykeln har kromade fälgar, och en batterikapacitet som ger en räckvidd på 5-8 mil. Den är enkel att använda, smidig och dessutom snygg med sin rosa färg och bruna detaljer.

Fördelar

 • Bra pris
 • Stark motor
 • Hydraulisk och effektiv handbroms
 • Stabil korg med gott om plats
 • Kromade fälgar
 • Räckvidd på 5-8 mil
 • Enkel att använda
 • Smidig
 • Snygg

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Färg: Rosa
 • Laddningstid: 6 h
 • Räckvidd: 5-8 mil
 • Vikt: 25 kg
 • Antal växlar: 7

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare budgetklassen: Prima Elcykel Cream – billigaste elcykeln för dam i vårt test

Det här är en riktigt fin elcykel som är ett perfekt val för dig som tycker det är viktigt att cykeln inte bara är bra och effektiv, utan även snygg. Ca pris 17 000 kr.

billigaste elcykeln för dam i vårt test

Trots sitt låga pris är denna elcykel riktigt bra och effektiv, och dessutom är den väldigt snygg. Den har en snygg och tilltalande färg och design, men också en stark och tyst motor, ett rejält batteri, en regnsäker färgdisplay med all nödvändig information, tre integrerade växlar, praktisk och stabil korg av rostfritt stål, pakethållare i bak, ramlås samt belysning. Här finns alltså allt du behöver, och mer därtill, till ett riktigt bra pris.

Fördelar

 • Snygg design och färg
 • Bra pris
 • Effektiv
 • Stark och tyst motor
 • Rejält batteri
 • Regnsäker färgdisplay
 • Tre integrerade växlar
 • Praktisk och stabil korg av rostfritt stål
 • Pakethållare i bak
 • Ramlås
 • Belysning

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Broms: Fotbroms/handbroms
 • Räckvidd: 5-7 mil
 • Laddningstid: 4-6 timmar
 • Vikt: 24 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Avslutande ord inför ditt köp av elcykel

En elcykel kan vara ett perfekt komplement till bilen – och i bästa fall kan den till och med ersätta bilen, eller andra transportmedel. Det är dock först när du har testat att ha en elcykel som du vet huruvida den kommer att ersätta eller komplettera andra transportmedel. Sannolikheten är stor att du kommer att vilja använda den mer än vad du först trodde – det är billigare än andra transportmedel, och samtidigt enklare än att cykla på vanlig cykel.

Tänk dock på att det är viktigt att välja rätt modell för just dig, för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av din elcykel. Det innebär dels att det är viktigt att fundera ordentligt innan köp, dels att inte helt utgå från vad andra rekommenderar. Det kan vara jättebra att fråga vänner och bekanta om råd samt läsa recensioner, men använd den informationen för att bilda dig en uppfattning om olika modeller. En elcykel som är helt rätt för någon annan kan vara fel val för dig – eller tvärtom.

Ta i stället god tid på dig och läs på om olika alternativ, jämför olika modeller och ta reda på vad som finns att välja mellan. Fundera sedan över vad som är viktigt för just dig. Hur ska du använda din elcykel? Hur ofta ska den användas? Kommer du att cykla längre sträckor, eller främst kortare? Är det bara du som ska använda den, eller kanske flera i familjen? Vad behöver du för dina cykelturer – förvaringsmöjligheter, mycket kraft eller kanske smidighet?

 

Vanliga frågor och svar om elcykel

Hur fungerar en elcykel?

En elcykel fungerar i princip som en vanlig cykel, och den kan också användas precis som en vanlig cykel. Skillnaden är att med en elcykel kan man få elassistans, vilket innebär att man får extra kraft när man trampar.

Vilken elcykel är bäst?

Det finns många elcyklar som är bra, och vilken som passar bäst beror på vad som är viktigt för dig. Den damelcykel vi har utsett till bäst är Batavus Harlem E-Go Dam.

Kan man använda cykelsits för barn på en elcykel?

Ja, cykelsits för barn kan användas på elcykel, precis som på vanliga cyklar. Det vanligaste är att den placeras i bak på pakethållaren. Det är dock viktigt att kontrollera så att pakethållaren klarar barnets vikt innan man monterar dit cykelsitsen.

Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar