Vill du också få superkrafter utan att behöva bli biten av en radioaktiv spindel? SE HIT!! Okej, förlåt. Vi blev lite överexalterade. En elcykel ger dig inga faktiska superkrafter. Men, den kan åtminstone få dig att cykla galet snabbt i uppförsbackar, och det är lite av en superkraft det med! Så, vill du kunna cykla i uppförsbackar utan att känna att livet långsamt lämnar din kropp? Då är det faktiskt en elcykel du behöver. Här har vi listat årets bästa elcyklar – för din rätt till svettfria cykelturer!
Våra trampande experter har knappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima elcyklar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du, är det en herrcykel du söker, kolla här istället!
Bästa elcykeln för dam 2023
- Bäst i test Lyxklassen: MOMAS Aurora 2023 – Bäst i test!
- Utmanare Lyxklassen: Batavus Luca
- Bäst i test Mellanklassen: Lifebike Classic+ G8
- Utmanare Mellanklassen: Elops Smart Elcitycykel 920 E Connect LF
- Bäst i test Budgetklassen: AVELO Paris 2023
- Utmanare Budgetklassen: Lifebike Chick+ G8
Vilken är då den bästa elcykeln för dam? Juryn är enhällig! MOMAS Aurora 2023 från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.
Bäst i test: Lyx
MOMAS Aurora 2023 – bästa elcykeln 2023!
Fungerar lika bra i stan som på landet! Pris fr. 26.000 kr.
Vår testvinnare kommer från Momas, och är den mest prisvärda elcykel vi någonsin har sett. Den har exempelvis Shimanoväxlar, litiumbatteri från Samsung och en extremt kraftfull mittmonterad motor med hela 8 Nm. Den har en räckvidd på otroliga 100 kilometer, vilket gör att den fungerar lika bra att ta till jobbet som på längre resor. På styret finns en display som visar dig alltifrån hastighet till batterinivå och distans. Aurora är en riktigt bra stadscykel tack vare dess skärmar, pakethållare och otroligt bekväma säte, men då den även har en genomtänkt dämpargaffel fungerar den lika bra på grus, skogsvägar och ojämn terräng.
Motorn är tyst och energisnål samt konstruerad för att klara av våra nordiska förhållanden med snö, slask, regn och många uppförsbackar. Det är en av de starkaste motorerna på den nordiska marknaden.
Specifikationer:
- Räckvidd: 10 mil
- Hastighet: 25 km/h
- Dämpning: Dämpargaffel
- Motortyp: Mittmonterad
- Laddningstid:
HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN:
Utmanare Lyxklassen: Batavus Luca LX
Denna snygga elcykel håller hög kvalitet, är enkel att använda och väldigt praktisk! Pris fr. 26.000 kr.
Här finns många smarta och användbara detaljer så som stadig korg, styrlås samt inkapslad kedja som gör cykeln bekymmersfri och praktisk. Cykeln har fotbroms bak, och rullbroms i fram. Med den kraftiga mittmotorn från Bosch så klarar denna cykel av både cykelkärror och barn i cykelstol utan några som helst problem.
- Hög kvalitet
- Enkel att använda
- Praktisk
- Stadig korg
- Styrlås
- Inkapslad kedja
- Kraftig mittmotor
Specifikationer:
- Färg: Grå
- Laddningstid: 3,5 h
- Räckvidd: 4-7 mil
- Antal växlar: 7
HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN:
Bäst i test: Mittemellan
Vinnare Mellanklassen: Lifebike Classic+ G8
En populär klassiker! Pris fr. 20.000 kr.
Den här elcykeln har länge varit en av LifeBikes bästsäljare. Det är en traditionell damcykel med lågt insteg, bekvämt styre, bra belysning och sju växlar. Den har ett kraftfullt batteri med samsungceller som har en laddningstid på 6h som räcker i ca. 8 mil. På styret finns en bakbelyst display där du enkelt kan reglera hur mycket hjälp motorn ska ge samt se saker som batteritid, hastighet och total körsträcka. Dessutom är den helt sanslöst bekväm! Classic+ G8 följer svensk standard för elcyklar vilket innebär att den hjälper till upp till 25 km/h.
Specifikationer:
- Laddningstid: 6h
- Räckvidd: 5-8 mil
- Antal växlar: 7
- Motortyp: Framhjulsmotor
- Dämpning: Odämpad
- Hastighet: 25 km/h
HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN:
Utmanare Mellanklassen: Elops Smart Elcitycykel 920 E Connect LF
En prisvärd elcykel som är uppkopplad så att du kan hålla koll på allt i en och samma app! Pris fr. 24.000 kr.
Även detta är en mycket prisvärd elcykel med många fördelar. Det här är en uppkopplad elcykel som har en smart app, där du kan hålla koll på allt som rör cykeln. Denna cykel har en kraftfull mittmotor och den är framtagen för vardagsturer i stadsmiljö, och för att du ska kunna transportera det du behöver ha med dig.
Växelnavet Shimano Nexus 7 gör att du kan växla stillastående, med ett vridreglage. Här finns även hydrauliska skivbromsar från Tektro som ger en riktigt god bromskraft, och motorn på 50 Nm tar dig snabbt och smidigt upp för backar. Denna elcykel erbjuder även en hög komfort med dämpad framgaffel, ett klassiskt styre och en bred sadel som ger dig en rak sittställning.
På displayen kan du se den återstående batterikapaciteten i procent, aktuell hastighet, total sträcka, daglig sträcka som kan nollställas och återstående räckvidd utifrån det assistansläge som används. Displayen används även för att slå på lysen, vilket samtidigt aktiverar skärmens bakgrundsbelysning. Det finns också en inbyggd USB-port under displayen som du kan använda för att hålla laddningsnivån uppe i mobilen eller powerbanken samtidigt.
- Prisvärd
- Smart app
- Flera assistanslägen
- Praktisk display
SpecifikationER:
- Maxvikt pakethållare: 27 kg
- Batteri: Litiumjonbatteri, 36 V / 11 Ah
- Räckvidd: 50-90 km
HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN:
Bäst i test: Budget
Bäst i test Budgetklassen: AVELO Paris 2023 – billig elcykel för dam!
En riktigt prisvärd elcykel perfekt för stadsresorna! Pris fr. 15.000 kr.
Avelo Paris är en perfekt för dig som vill ha en högkvalitativ elcykel utan att punga ut alldeles för mycket. Det är en klassisk, modern elcykel med riktigt lågt insteg som gör det enkelt att både gå på och av, och den trivs absolut bäst i stadsmiljö. Den har 7 växlar, mekaniska skivbromsar både bak och fram samt en rymlig pakethållare. På styret finns en elektronisk display som visar saker som hastighet, batteri och distans.
- Stadscykel
- Elektronisk display
- Speciellt anpassad ram för enkel påstigning
Specifikationer:
- Hastighet: 25 km/h
- Räckvidd: 6.5 mil
- Antar växlar: 7
HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN:
Utmanare Budgetklassen: Lifebike Chick+ G8 – billig och bra elcykel dam
En billigare elcykel med stark motor! Pris fr. 17.000 kr.
Denna elcykel har en stark motor, hydraulisk och effektiv handbroms och en stabil korg som rymmer det mesta – handväska eller ryggsäck, matinköp eller vad man än behöver få med sig. Cykeln har kromade fälgar, och en batterikapacitet som ger en räckvidd på 5-8 mil. Den är enkel att använda, smidig och dessutom snygg med sin rosa färg och bruna detaljer.
- Stark motor
- Hydraulisk och effektiv handbroms
- Stabil korg med gott om plats
- Kromade fälgar
Specifikationer:
- Färg: Rosa
- Laddningstid: 6 h
- Räckvidd: 5-8 mil
- Vikt: 25 kg
- Antal växlar: 7
HÄR HITTAR DU DEN BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJAREN:
Så här utsåg vi testvinnarna:
I vårt test blev MOMAS Aurora 2023 testvinnare, helt enkelt då den erbjuder absolut mest elcykel för pengarna. Den har en av marknadens starkaste motorer speciellt anpassad för nordiskt klimat, en otrolig räckvidd på 100 km och en riktigt bekväm sadel.
När det kommer till elcyklar är funktioner, motortyp, hastighet, räckvidd och pris viktiga komponenter. I jakten på den bästa elcykeln för dam har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer med laserblick – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den elcykel som är bäst från den som inte är det.
Med de sex elcyklar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Köpguide för elcyklar dam
Det finns som sagt mycket som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en elcykel. Här kommer vi att kolla närmare på några av dessa saker – nämligen räckvidden, modell och funktioner. Kom ihåg att utgå från det som är viktigast för just dig när du väljer elcykel. En ordentlig räckvidd kan förstås vara väldigt bra, men har du inte behov av det så är det inte det som du ska fokusera på.
Räckvidd
Räckvidden på en elcykel är ofta 45 – 150 kilometer, och den exakta räckvidden beror främst på två olika saker: Hur du använder den, och vilken elcykel du har. En del elcyklar har helt enkelt längre räckvidd än andra, och om du kommer att använda elcykeln ofta och vill kunna använda elassistans så ofta som möjligt så är detta förstås viktigt.
En elyckel kan även användas som en vanlig cykel, och du väljer själv när du vill använda batteriet. Om du gör det sällan så räcker batteriet förstås längre, men om du alltid cyklar med elassistans så töms batteriet betydligt fortare.
Börja med att fundera över hur du kommer att använda din elcykel. Om du ofta, eller alltid, vill använda batteriet så behöver du förstås en längre räckvidd. Är du osäker kan det också vara bra att ha en längre räckvidd, eftersom du ändå kan välja att cykla utan att använda batteriet. Om du däremot är helt säker på att du inte kommer att använda elassistans särskilt mycket, kanske endast i uppförsbackar, så är det här ingenting du behöver fokusera på.
Modell
Även när det modell så bör du fundera över hur du ska använda din elcykel. Är det för att cykla till och från jobbet, när du ska uträtta ärenden, till vardags, för friluftsliv eller kanske i stort sett hela tiden? Det finns några olika modeller, och vilken som passar bäst beror ofta på hur du ska använda den.
Först och främst så finns den ”klassiska elcykeln”. Den här ser ut ungefär som en vanlig damcykel, med en U-ram som gör att den är enkel att kliva på och av. Det här är den modell som passar bäst till vardagsanvändning.
Det finns även elhybrider, och elmountainbikes. Elhybrider är sportigare, och har smalare däck, vilket gör att du kan cykla lite snabbare än på en klassisk elcykel. Elmountainbiken passar bra om du vill kunna cykla på många olika underlag, till exempel grus eller i skog och terräng.
Funktioner
Precis som vanliga cyklar så kan elcyklarna ha många olika egenskaper och funktioner. Här gäller det att fundera över vad som kan vara användbart för dig – en funktion som är ytterst användbar för en person, kanske är helt onödig för någon annan.
Här kan det handla om allt från egenskaper som gör cykeln enklare att använda till sådant som gör den smidigare. En del elcyklar är till exempel vikbara, vilket gör dem enkla att ta med när man åker bort samt förvara om man har ont om plats. Det kan också handla om förvaring, säkerhet, komfort eller i stort sett vad som helst.
Kolla gärna runt på olika elcyklar och ta reda på vilka funktioner och egenskaper som finns, och fundera sedan över vilka du behöver och vill ha. Det kan vara en bra idé att göra en lista, och helt enkelt skriva ned de viktigaste egenskaperna och funktionerna, och sedan utgå från den när det sedan är dags att välja elcykel
Avslutande ord inför ditt köp av elcykel
En elcykel kan vara ett perfekt komplement till bilen – och i bästa fall kan den till och med ersätta bilen, eller andra transportmedel. Det är dock först när du har testat att ha en elcykel som du vet huruvida den kommer att ersätta eller komplettera andra transportmedel. Sannolikheten är stor att du kommer att vilja använda den mer än vad du först trodde – det är billigare än andra transportmedel, och samtidigt enklare än att cykla på vanlig cykel.
Tänk dock på att det är viktigt att välja rätt modell för just dig, för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av din elcykel. Det innebär dels att det är viktigt att fundera ordentligt innan köp, dels att inte helt utgå från vad andra rekommenderar. Det kan vara jättebra att fråga vänner och bekanta om råd samt läsa recensioner, men använd den informationen för att bilda dig en uppfattning om olika modeller. En elcykel som är helt rätt för någon annan kan vara fel val för dig – eller tvärtom.
Ta i stället god tid på dig och läs på om olika alternativ, jämför olika modeller och ta reda på vad som finns att välja mellan. Fundera sedan över vad som är viktigt för just dig. Hur ska du använda din elcykel? Hur ofta ska den användas? Kommer du att cykla längre sträckor, eller främst kortare? Är det bara du som ska använda den, eller kanske flera i familjen? Vad behöver du för dina cykelturer – förvaringsmöjligheter, mycket kraft eller kanske smidighet?
Vanliga frågor och svar om elcykel dam
Hur fungerar en elcykel?
En elcykel fungerar i princip som en vanlig cykel, och den kan också användas precis som en vanlig cykel. Skillnaden är att med en elcykel kan man få elassistans, vilket innebär att man får extra kraft när man trampar.
Vilken elcykel är bäst i test?
Det finns många elcyklar som är bra, och vilken som passar bäst beror på vad som är viktigt för dig. Den damelcykel vi har utsett till bäst är MOMAS Aurora 2023.
Kan man använda cykelsits för barn på en elcykel?
Ja, cykelsits för barn kan användas på elcykel, precis som på vanliga cyklar. Det vanligaste är att den placeras i bak på pakethållaren. Det är dock viktigt att kontrollera så att pakethållaren klarar barnets vikt innan man monterar dit cykelsitsen.