Elbilsladdare hemma – Tänk på detta när du laddar din elbil

Innehållsansvarig

Om du ska köpa, eller har köpt, en elbil och börjat fundera över laddning så har du förmodligen insett att det finns en hel del att fundera över. Kanske funderar du över om det är säkert och effektivt att ladda bilen via vanligt eluttag, och om det blir någon skillnad kostnadsmässigt jämfört med laddbox. Väljer du bort eluttaget så finns det ändå en del alternativ kvar – laddbox, laddstolpe, portabel laddbox och portabel laddare. Många väljer förstås att installera en laddbox, men innan man tar det beslutet funderar man förmodligen på om det är värt det, och vad som egentligen är skillnaden mellan en laddbox och en laddstolpe. Här kommer vi att gå igenom allting du behöver veta när du ska ladda din elbil hemma. Om du inte har hittat rätt elbil ännu så kan du även kolla in vårt test av laddboxar.

Tänk på detta när du laddar din elbil hemma

Det är ganska lätt att konstatera att en laddbox ofta är det bästa alternativet om du ska ladda din elbil hemma, medan det vanliga eluttaget är det sämsta alternativet. Många avråder helt från laddning av elbil via vanligt eluttag, och det endast på grund av säkerheten. En laddbox är helt enkelt ett säkrare alternativ, men det är även effektivare och går betydligt snabbare. Därtill kan laddboxar ha många smarta funktioner och egenskaper som gör laddningen ännu enklare och effektivare. Ofta finns det till exempel en app som gör att du kan ha full koll på allt som rör laddningen, till exempel hålla koll på den pågående laddningen och se historik samt schemalägga laddning och ställa in timer, till exempel.

Väljer du att installera en laddbox så finns det förstås en hel del att fundera på – till exempel den maximala effekten, lastbalansering och placering. När det gäller placering så är det förstås viktigt att det finns en lämplig plats att placera laddboxen. Om du till exempel har ett garage eller en carport, eller parkerar bilen i närheten av husväggen, så är det sällan några större problem att installera en laddbox där. Finns det ingen vägg, garage eller carport i närheten så krävs det istället en laddstolpe, vilket är ett dyrare alternativ.

Många funderar förstås på om det verkligen är värt att installera en laddbox eller laddstolpe, rent ekonomiskt, eftersom de kostar en hel del. Har du redan köpt en elbil så kommer du förmodligen spara in pengar på att ladda istället för att tanka, men behöver du möjlighet att ladda bilen hemma så är frågan förmodligen snarare om det blir värt det att installera en laddbox istället för att ladda via det vanliga eluttaget. Det finns som sagt flera fördelar med laddbox, till exempel att det är säkrare och går snabbare. Bara dessa är förstås stora anledningar till att installera en laddbox, men det blir faktiskt billigare även rent ekonomiskt. Laddningen går fortare, och dessutom kan du även välja att ladda elbilen under natten när elen ofta är billigare, förutsatt att du har ett timavtal på ditt elabonnemang vill säga. Det finns alltså en hel del fördelar med laddboxar.

Alternativ för laddning av elbil

Även om laddbox ofta är det bästa alternativet så är det som sagt inte det enda alternativet. Det är inte heller alltid det bästa alternativet, eftersom det kräver att du parkerar i närheten av husväggen alternativt i ett garage eller i en carport, bland annat. Här kommer vi därför att gå igenom några olika alternativ för laddning av elbil hemma.

Laddbox

Det här är som sagt ofta ett bra alternativ när man ska ladda elbilen hemma. En laddbox ger en snabb, säker och tillförlitlig laddning som vanliga eluttag inte kan erbjuda. Det finns som sagt många fördelar med laddboxar – de är säkrare, snabbare, effektivare och billigare att använda än vanligt eluttag.

Laddstolpe

En laddstolpe kan vara ett alternativ om det inte finns en lämplig placering för en laddbox, det vill säga om bilen inte parkeras i närheten av en husvägg eller i ett garage eller carport. En laddstolpe kostar mer än en laddbox, men har i övrigt samma fördelar som en laddbox – laddstolpen låter dig ladda din elbil snabbt, säkert och effektivt.

Portabel laddare

Med en portabel laddare till elbilen kan du ladda säkert via ett vanligt eluttag. Ett vanligt eluttag är egentligen inte anpassat för den höga belastningen som laddning av en elbil innebär, men med en portabel laddare kan man faktiskt ladda via det vanliga uttaget. Laddningen med en portable laddare kan anpassas mellan 10, 13 och 16 A beroende på vägguttagets säkring, vilket gör att du tryggt kan ladda elbilen eller elhybriden. Även om en portabel laddare kanske inte har fullt lika många fördelar som till exempel laddboxar, så är en stor fördel ändå att den gör laddningen säkrare, och dessutom är de ofta lite billigare än laddboxar och kräver dessutom ingen installation.

Portabel laddbox

En portabel laddbox är lite av en blandning mellan en laddbox och en portabel laddare. En portabel laddbox ger snabb, säker och effektiv laddning samtidigt som den är flexibel och inte kräver någon montering eller installation. Den är helt enkelt enklare att använda och smidigare än en vanlig laddbox, men har flera fördelar än en portabel laddare. Det enda som behövs för att använda en portabel laddbox är ett 3-fasuttag, och laddningskapaciteten kan uppgå till 11 kW. Dessutom kan laddningen anpassas mellan 8-10 och 13-16 A, beroende på vägguttagets säkring. På så sätt kan du ladda din elbil på ett säkert, effektivt och snabbt sätt utan att du behöver installera en laddbox. En portabel laddbox kan dock kosta lika mycket som en vanlig laddbox, vilket kan vara värt att tänka på.

Vanliga frågor och svar om elbilsladdning

Hur laddar man elbil hemma?

Man kan ladda bilen i ett vanligt eluttag, men det är inte lika säkert eller lika effektivt som att använda till exempel laddbox. Det tar även betydligt längre tid att ladda via ett vanligt eluttag. Det absolut bästa är alltså att ladda via en laddstation, det vill säga antingen en laddbox eller en laddstolpe.

Vad kostar elbilsladdare?

Priset för en laddbox kan variera väldigt mycket, men ligger ofta mellan 12 000 och 20 000 kronor för både laddbox och installation. Med avdraget för Grön teknik, som innebär att du får 50 procents avdrag, så blir det dock bara hälften. En laddstolpe är dyrare, och där ligger priset på ungefär 20 000 till 50 000 kronor för stolpe och installation.

Varför ska man ha laddbox till elbil?

Det finns flera anledningar att installera en laddbox. För det första är det säkrare, och många avråder helt från att ladda bilen med ett vanligt eluttag. Laddningen blir också effektivare och går betydligt snabbare, ofta tio gånger snabbare än laddning via eluttag. Ofta är det också smidigare, och laddboxar kan ha många smarta och användbara funktioner och egenskaper.

Lämna en kommentar