hero
  1. Hem
  2. >
  3. Elbilsladdare hemma – Tänk på detta när du laddar din elbil

Elbilsladdare hemma - Tänk på detta när du laddar din elbil

Om du ska köpa, eller har köpt, en elbil och börjat fundera över laddning så har du förmodligen insett att det finns en hel del att fundera över. Kanske funderar du över om det är säkert och effektivt att ladda bilen via vanligt eluttag, och om det blir någon skillnad kostnadsmässigt jämfört med laddbox. Väljer du bort eluttaget så finns det ändå en del alternativ kvar - laddbox, laddstolpe, portabel laddbox och portabel laddare. Många väljer förstås att installera en laddbox, men innan man tar det beslutet funderar man förmodligen på om det är värt det, och vad som egentligen är skillnaden mellan en laddbox och en laddstolpe. Här kommer vi att gå igenom allting du behöver veta när du ska ladda din elbil hemma. Om du inte har hittat rätt elbil ännu så kan du även kolla in vårt test av laddboxar.

Elbilsladdare-hemma

Tänk på detta när du laddar din elbil hemma

Det är ganska lätt att konstatera att en laddbox ofta är det bästa alternativet om du ska ladda din elbil hemma, medan det vanliga eluttaget är det sämsta alternativet. Många avråder helt från laddning av elbil via vanligt eluttag, och det endast på grund av säkerheten. En laddbox är helt enkelt ett säkrare alternativ, men det är även effektivare och går betydligt snabbare. Därtill kan laddboxar ha många smarta funktioner och egenskaper som gör laddningen ännu enklare och effektivare. Ofta finns det till exempel en app som gör att du kan ha full koll på allt som rör laddningen, till exempel hålla koll på den pågående laddningen och se historik samt schemalägga laddning och ställa in timer, till exempel.

Väljer du att installera en laddbox så finns det förstås en hel del att fundera på - till exempel den maximala effekten, lastbalansering och placering. När det gäller placering så är det förstås viktigt att det finns en lämplig plats att placera laddboxen. Om du till exempel har ett garage eller en carport, eller parkerar bilen i närheten av husväggen, så är det sällan några större problem att installera en laddbox där. Finns det ingen vägg, garage eller carport i närheten så krävs det istället en laddstolpe, vilket är ett dyrare alternativ.

Många funderar förstås på om det verkligen är värt att installera en laddbox eller laddstolpe, rent ekonomiskt, eftersom de kostar en hel del. Har du redan köpt en elbil så kommer du förmodligen spara in pengar på att ladda istället för att tanka, men behöver du möjlighet att ladda bilen hemma så är frågan förmodligen snarare om det blir värt det att installera en laddbox istället för att ladda via det vanliga eluttaget. Det finns som sagt flera fördelar med laddbox, till exempel att det är säkrare och går snabbare. Bara dessa är förstås stora anledningar till att installera en laddbox, men det blir faktiskt billigare även rent ekonomiskt. Laddningen går fortare, och dessutom kan du även välja att ladda elbilen under natten när elen ofta är billigare, förutsatt att du har ett timavtal på ditt elabonnemang vill säga. Det finns alltså en hel del fördelar med laddboxar.

Alternativ för laddning av elbil

Även om laddbox ofta är det bästa alternativet så är det som sagt inte det enda alternativet. Det är inte heller alltid det bästa alternativet, eftersom det kräver att du parkerar i närheten av husväggen alternativt i ett garage eller i en carport, bland annat. Här kommer vi därför att gå igenom några olika alternativ för laddning av elbil hemma.

Laddbox

Det här är som sagt ofta ett bra alternativ när man ska ladda elbilen hemma. En laddbox ger en snabb, säker och tillförlitlig laddning som vanliga eluttag inte kan erbjuda. Det finns som sagt många fördelar med laddboxar - de är säkrare, snabbare, effektivare och billigare att använda än vanligt eluttag.

Laddstolpe

En laddstolpe kan vara ett alternativ om det inte finns en lämplig placering för en laddbox, det vill säga om bilen inte parkeras i närheten av en husvägg eller i ett garage eller carport. En laddstolpe kostar mer än en laddbox, men har i övrigt samma fördelar som en laddbox - laddstolpen låter dig ladda din elbil snabbt, säkert och effektivt.

Portabel laddare

Med en portabel laddare till elbilen kan du ladda säkert via ett vanligt eluttag. Ett vanligt eluttag är egentligen inte anpassat för den höga belastningen som laddning av en elbil innebär, men med en portabel laddare kan man faktiskt ladda via det vanliga uttaget. Laddningen med en portable laddare kan anpassas mellan 10, 13 och 16 A beroende på vägguttagets säkring, vilket gör att du tryggt kan ladda elbilen eller elhybriden. Även om en portabel laddare kanske inte har fullt lika många fördelar som till exempel laddboxar, så är en stor fördel ändå att den gör laddningen säkrare, och dessutom är de ofta lite billigare än laddboxar och kräver dessutom ingen installation.

Portabel laddbox

En portabel laddbox är lite av en blandning mellan en laddbox och en portabel laddare. En portabel laddbox ger snabb, säker och effektiv laddning samtidigt som den är flexibel och inte kräver någon montering eller installation. Den är helt enkelt enklare att använda och smidigare än en vanlig laddbox, men har flera fördelar än en portabel laddare. Det enda som behövs för att använda en portabel laddbox är ett 3-fasuttag, och laddningskapaciteten kan uppgå till 11 kW. Dessutom kan laddningen anpassas mellan 8-10 och 13-16 A, beroende på vägguttagets säkring. På så sätt kan du ladda din elbil på ett säkert, effektivt och snabbt sätt utan att du behöver installera en laddbox. En portabel laddbox kan dock kosta lika mycket som en vanlig laddbox, vilket kan vara värt att tänka på.

Vanliga frågor och svar om elbilsladdning

Hur laddar man elbil hemma?

Man kan ladda bilen i ett vanligt eluttag, men det är inte lika säkert eller lika effektivt som att använda till exempel laddbox. Det tar även betydligt längre tid att ladda via ett vanligt eluttag. Det absolut bästa är alltså att ladda via en laddstation, det vill säga antingen en laddbox eller en laddstolpe.

Vad kostar elbilsladdare?

Priset för en laddbox kan variera väldigt mycket, men ligger ofta mellan 12 000 och 20 000 kronor för både laddbox och installation. Med avdraget för Grön teknik, som innebär att du får 50 procents avdrag, så blir det dock bara hälften. En laddstolpe är dyrare, och där ligger priset på ungefär 20 000 till 50 000 kronor för stolpe och installation.

Varför ska man ha laddbox till elbil?

Det finns flera anledningar att installera en laddbox. För det första är det säkrare, och många avråder helt från att ladda bilen med ett vanligt eluttag. Laddningen blir också effektivare och går betydligt snabbare, ofta tio gånger snabbare än laddning via eluttag. Ofta är det också smidigare, och laddboxar kan ha många smarta och användbara funktioner och egenskaper.

Senaste testerna

 

Det bästa blancolånet 2024 – En jämförelse av långivare 

Det bästa blancolånet är rimligt och säkert. Vi har sett närmre på aktuella erbjudanden från kreditgivare för att kora bästa blancolån just nu. Läs även vår guide för att ta lån som du har råd med och för att ta reda på de krav du kan ställa på ditt bla...

Så lyckas du med takbelysningen! 10 Taklampor som gör hemmet 2024

Välj belysning i taket som skapar den stämning du är ute efter. Här finner du takbelysning bäst i test samt all information som du behöver för att välja belysningen som kommer att passa allra bäst i ditt hem. Vi har testat och jämfört för att göra livet...

Bäst i Test: Matkasse – Här är årets mest prisvärda och smakrika matkassar!

Vi har testat matkassar från ledande matkassetjänster för att hjälpa dig att hitta den som passar dina behov allra bäst. Välj en matkasse bäst i test med rätt typ av ingredienser och läs vår guide för att komma fram till vad du är ute efter för vardag o...

Bäst i test: Bilförsäkring – Vi jämför så att du slipper!

Kör tryggt och säkert med bästa bilförsäkringen som du kan lita på när olyckan är framme. Vi har testat och jämfört för att få fram de bästa försäkringarna för din bil. Läs vår guide och välj försäkringen som kommer att passa dig och din bil som handske...

Bäst i test: Hemförsäkring – Hem ljuva hem!

Vad händer om något i ditt hem går sönder eller om det blir inbrott? Vi har tagit fram bästa hemförsäkring och ger dig flera alternativ så att du kan ta det lugnt om något oväntat inträffar. Vi guidar dig också till försäkringen som stämmer bäst överens...

Bäst i test: Elavtal – Det bästa & billigaste elavtalet 2024!

Det finns prisvärd energi! Vi har undersökt elbolagens erbjudanden för att få fram bästa elavtal för lägenheter och hus. Vi har också beaktat olika typer av behov som möjligheten att sälja överskottsel och att få en specifik typ av energi för att hjälpa...

Hitta privatlån – De billigaste privatlånen med låg ränta!

Ta ett lån som är till din fördel. Vi har jämfört villkor för att komma fram till bästa privatlån du kan få just nu. Du kan också dra nytta av vår guide med tips och råd omkring hur du bör tänka då du ska välja ett lån utan säkerhet.

Mikroplaster

Vad vet du om mikroplaster? De finns i ditt hem och kanske också i din kropp! Här finner du säkra produkter som är utan mikroplaster och som därmed inte kommer vara skadliga för dig och miljön. Läs mer och sätt dig in i dessa miljöbovar och var de finns.

Test av massagepistolen Flowlife Flowgun som blev bäst i test i mellanklassen

Ska du göra som så många andra och satsa på en Flowgun från Flowlife? Denna modell har utsetts som bästa valet i så många massagepistol test men läs vår ingående recension innan du köper för att säkra dig om att modellen passar dig och dina specifika be...

Test av massagepistolen Flowlife Flowgun Go – vår utmanare i mellanklassen

Ska du satsa på klassikern Flowlife GO som är en mycket populär massagepistol? Läs vår recension och se närmre på denna massagepistols egenskaper. Chansen är god att du som så många andra blir mycket nöjd men det gäller att du förstår precis vad denna m...

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser