Det bästa & billigaste elavtalet 2022 – en jämförelse

När man väljer elbolag är det ofta priset som är viktigast, men man kan också ha andra krav. Det bästa elbolaget för dig är kanske ett med enbart miljövänlig el, eller ett med bra kundservice. Även vilka avtal som erbjuds kan bli avgörande, eller vilka betalsätt som erbjuds. Ofta önskar man mer än bara billig el, även om priset förstås har väldigt stor betydelse. Att hitta ett elbolag som uppfyller alla krav man har kan vara svårt, men det finns i dag många elbolag att välja mellan så det är knappast omöjligt att hitta rätt. Här kommer vi hjälpa dig att hitta billigaste elen, vi kommer att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när du ska teckna elavtal och vi har även tagit fram bästa och billigaste elbolaget. Vi hoppas att det här ska göra det enklare för dig att hitta rätt elbolag för just dig.

Elavtal Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

 1. Fortum – bästa elavtalet 2022
 2. Greenely – billigaste elavtalet 
 3. Skellefteå Kraft
 4. Telge Energi
 5. Göta Energi

Att tänka på när du väljer elavtal

När man ska välja elbolag finns det förstås en hel del att tänka på: elpriset, om man ska ha fast eller rörligt elpris, eventuella elavtal erbjudanden och förstås vilka som har de bästa elavtalen. Det finns även sådant som man lätt kan missa, men som också kan vara viktigt för en del, som vilka betalningsmetoder elbolaget erbjuder eller om de har så kallad samlingsfaktura. De flesta vill hitta billigaste elavtalen, och självklart är det här något som kan vara bra att fokusera på, men det finns också en hel del annat att fundera över.

Här kommer vi att gå igenom en del av allt detta. Vi kommer att fokusera på priset, och hur du gör för att få billigaste elavtalet – men också så billig el som möjligt oavsett avtal. Vi kommer även att gå igenom hur olika elavtal fungerar, och om du ska välja fast eller rörligt pris. Vidare kommer vi även att gå igenom sådant som miljövänlig el, olika betalsätt som elbolagen kan erbjuda samt vad samlingsfaktura är och varför det kan vara praktiskt. Det här kommer med stor sannolikhet att göra det enklare för dig när det sedan är dags att välja elavtal, men om inte så är det bara att fortsätta läsa för att hitta bästa och billigaste elavtalet – vi har nämligen tagit fram 6 olika elbolag som alla är riktigt bra.

Priset

Vi har redan konstaterat flera gånger att elpriser är viktigt i valet för de flesta, och det är knappast konstigt. Många förbrukar relativt mycket el, inte minst om man bor i hus, och i längden kan elpriset göra riktigt stor skillnad för ekonomin – men även kortsiktigt kan det ha betydelse.

Priset kan variera ganska mycket mellan olika elbolag, vilket gör det viktigt att jämföra ordentligt innan man gör sitt val. Använd gärna jämförelsetjänster för att hitta elbolagen med lägst pris. Att välja det elbolag som erbjuder billigast elavtal kan som sagt göra stor skillnad både på kort och lång sikt.

Många väljer att byta elbolag regelbundet, just för att hela tiden få det lägsta priset. Det här kan dock kännas krångligt, inte minst om man sådant som e-faktura och samlingsfaktura, då det innebär att man även behöver ändra dessa regelbundet. Det här kan vara bra att ha i åtanke om man vill byta elbolag för att få ned priset, kan man spara mycket pengar på ett byte så kan det förstås vara värt det, men kanske inte annars.

Något annat som kan spara in en hel del på är att försöka använda mest el när den är som billigast, och försöka undvika att använda el när den är dyrare. För att det här ska fungera krävs det dock att man har ett timprisavtal, då det inte fungerar med fasta elpriser. Nedan kommer vi att kolla närmare på just detta.

Fast eller rörligt avtal

Något som ibland gör det svårt att teckna elavtal är det här med fast och rörligt pris. För det första bör man se till att ha koll på vad det här innebär, men det gäller också att avgöra vilket som är bäst val för en själv. Även om ett fast avtal är bäst för någon annan kanske ett rörligt avtal är det bästa valet för dig, eller tvärtom. Det är helt enkelt individuellt vilken typ av elavtal som passar bäst.

Ett rörligt avtal innebär att du köper el för det aktuella elpriset. Elpriset varierar ofta mycket mellan olika årstider. Under vintern är elen ofta betydligt dyrare till exempel, vilket gör att man med ett rörligt elavtal får dyrare elräkningar under just vintern, men istället får lägre pris när elen är billig. Det här innebär både att man får ta del av riktigt låga elpriser när elen är som billigast, och att man kan få mindre trevliga överraskningar under riktigt kalla vintrar. Det innebär alltså risker för höga elräkningar, men trots det brukar det här elavtalet faktiskt vara det som blir billigast i längden.

Ett fast elavtal är inte lika osäkert, utan innebär att du hela tiden betalar lika mycket för inköpt el – oavsett om priserna går upp eller ned. Det här innebär förstås inte att elräkningen alltid kommer att vara på samma belopp, utan din förbrukning avgör fortfarande hur mycket du betalar, men priset för elen är alltid densamma. Att binda elavtal innebär helt enkelt en större trygghet, då variationer i elpriset inte har någon betydelse för dig. När du binder ditt avtal kan du välja hur länge du vill binda det, och ofta kan du välja allt från 3 månader och upp till många år. Ditt pris blir det aktuella elpriset, men det kan också variera lite beroende på hur länge du binder dig.

Även om ett bundet elavtal kan skona dig från riktigt höga elräkningar under väldigt kalla vintrar, så är det som sagt rörligt avtal som oftast blir billigast i längden. Men ett bra val för den som vill kunna påverka elräkningen mycket är timprisavtalet, som ger dig möjlighet att spara in pengar genom att främst förbruka el när den är som billigast. Om du håller koll på elpriser timme för timme kan du helt enkelt välja att tvätta, diska och liknande när elen är som billigast. Detta är oftast på kvällar och nätter, från klockan 22 på kvällen och framåt – till omkring 05:30. Allra billigast är elen 02-04. Som dyrast är elen mellan 7 och 9 på morgonen, samt 17-19 då många kommer hem från jobbet.

Självklart kan du även spara in pengar på ditt fasta elavtal, och det gör du lättast genom att binda avtalet när elen är som billigast. Detta är vanligtvis på våren eller sommaren, och som dyrast är elen ofta från september och några månader framåt. Undvik därför att binda elen under höst och vinter, utan gör det istället under vår eller sommar för att få det bästa priset.

Förutom fast avtal, rörligt avtal och timprisavtal så erbjuder även en del elbolag mixavtal som innebär att avtalet är rörligt när elen är som billigast och fast under till exempel vintern när priset brukar gå upp. På så sätt kan du ta del av billigare el under våren och sommaren och följa med när priset sjunker, samtidigt som du är trygg under vintern och slipper dyra överraskningar. De vanligaste elavtalen är dock fast och rörligt, så om du vill ha timprisavtal eller mixavtal så gäller det att välja ett elbolag som erbjuder just detta.

Miljövänlig el

För många är det viktigt med miljövänlig el, vilket helt enkelt innebär att elen kommer från förnyelsebara källor. Miljövänliga alternativ är vindkraft, vattenkraft och solkraft. De flesta elbolag erbjuder sådan el, och du har ofta möjlighet att själv välja vilken el du önskar. Du kan då välja helt miljövänlig el om det är vad du vill ha.

Om du vill slippa fundera över det här kan det vara bra att välja ett elbolag som enbart använder fossilfri el, då vet du att du får bra el utan att du behöver välja något speciellt. Det här innebär dock inte automatiskt att elen kommer från sol, vind eller vatten utan den kan även vara från kärnkraft. Du vet dock att elen alltid är helt fossilfri, vilket också är en stor fördel. Därtill kan du ofta välja om du vill ha el från vind-, vatten- och solkraft. Elbolag som har enbart fossilfri el är till exempel Fortum och Telge Energi.

Tillgängliga betalsätt & samlingsfaktura

Något man sällan tänker på när man ska välja elavtal, men som faktiskt kan vara viktigt ibland, är vilka betalsätt elbolaget erbjuder. Det här kan ibland variera en del. I dag vill många ha e-faktura för att slippa lägga in räkningen i internetbanken själv när det är dags att betala, och då är det förstås viktigt att välja ett elbolag som erbjuder just detta. Men det kan förstås även vara så att man vill ha pappersfaktura, autogiro eller något annat betalsätt – och då gäller det istället att välja ett elbolag som erbjuder detta.

Något annat som man bör fundera över är om elbolaget erbjuder så kallad samlingsfaktura. Det här är dock också något man sällan tänker på, men som är väldigt smidigt. För att förklara vad samlingsfaktura är måste vi först nämna att du vanligtvis betalar två olika räkningar som rör elen: En från elbolaget som tar betalt för den el du har köpt, och en från elnätsägaren som helt enkelt äger elnätet där du bor. Vilken elnätsägare man har varierar alltså beroende på vart man bor, och det här är ingenting man kan påverka själv. Du kan inte välja elnätsägare på samma sätt som du väljer elbolag, och du kan inte heller välja bort detta eller påverka deras priser på något sätt.

Det finns dock en sak du kan göra: välja att få en samlingsfaktura med avgifterna från både elbolaget och elnätsägaren på samma faktura. Det är dock inte alla elbolag som erbjuder detta, så för att kunna få en sådan måste du välja ett elbolag som erbjuder samlingsfaktura. Har du ett elbolag som erbjuder detta, och du väljer att få samlingsfaktura, så får du bara en räkning med alla avgifter inkluderade – och den räkningen kommer från elbolaget. Elbolaget ser sedan till att betala elnätsägaren åt dig, så att du slipper tänka på det. Samlingsfaktura är helt enkelt väldigt smidigt, och något som kan vara en väldigt bra idé för den som vill slippa hålla reda på flera olika räkningar.

Bästa & billigaste elavtalet 2022 

1. Fortum – bästa elavtalet

Fortum elavtal - bästa elavtalet

Fortum erbjuder 100 procent fossilfri el som kommer från sol, vind och vatten eller kärnkraft. Hos Fortum kan du välja mellan rörligt elpris utan bindningstid eller fast elpris med ett avtal på 1 eller 3 år. Fortum erbjuder även olika tilläggstjänster: Prisskydd, Trygghetspaketet och Miljöpaketet. Prisskydd innebär att du tillfälligt får ett fast elpris under perioder då elen brukar vara som högst, och avtalet löper i två månader i taget med möjlighet till att binda det på nytt vid behov. Trygghetspaketet ersätter dina utgifter för elräkningen om du skulle drabbas av långvarig sjukdom eller arbetslöshet, med en lägsta ersättning på 2000 kronor per månad. Med miljöpaketet får du 100 procent förnyrbar energi från sol, vind och vatten. Du får även energirådgivning så att du kan använda elen på ett effektivare sätt.

Med Fortum kan du även hålla koll på elpriser och din egen elförbrukning, med deras app ”Mitt Fortum”. Där kan du följa elpriset timme för timme och anpassa din elanvändning efter detta för att sänka dina elkostnader. Du kan även se all information om din faktura och betala den med Swish direkt i appen, och du kan även få 24 timmars fri el genom att anta olika klimatutmaningar.

Fördelar

 • 100 procent fossilfri el
 • Smarta tilläggstjänster
 • Praktisk app
 • Betala med Swish
 • 24 timmars fri el genom klimatutmaningar

Specifikation

 • Elavtal: Fast och rörligt
 • Tilläggstjänster: Prisskydd, trygghetspaketet, miljöpaketet
 • Uppsägningstid: 2 månader
 • Bindningstid rörligt avtal: 0 månader
 • Bindningstid fast avtal: 1 år, 3 år

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

2. Greenely

Greenely elavtal - billigaste elavtalet

Greenely är ett smart elbolag som låter dig ta kontrollen över din elförbrukning. De optimerar din elanvändning genom en smart app, ger dig full kontroll över din elanvändning, analyserar ditt beteende och optimerar din förbrukning med smarta algoritmer. Greenely har inga bindningstider och med deras app kan du göra allt – om du har solceller på taket kan du lägga in dem i appen för att hålla koll på produktion och försäljning, du kan ansluta hemmets uppvärmning så att Greenley kan styra den automatiskt mot billiga timmar, jämföra din elförbrukning med liknande hushåll, se vad elen kostar just nu och följa din förbrukning över tid – bland mycket annat.

Greenely erbjuder 100 procent förnybar energi som är märkt Bra miljöval, och de erbjuder även elen till självkostnadspris. Du får ett timprisavtal, och vid höga elpriser får du varningar. Elavtalet kostar bara 69 kronor per månad, eller 588 kronor för ett år, och det finns ingen bindningstid. Greenely gör det enkelt att köpa billig el och minska dina elkostnader, samtidigt som du får full koll på din förbrukning. Att de använder sig av timprisavtal är också en fördel, då du kan påverka din elkostnad genom att förbruka mest el när elen är som billigast och så lite som möjligt när elen är dyrare.

Fördelar

 • Ger dig full kontroll över din elförbrukning
 • Smart app med många funktioner
 • 100 procent förnybar energi märkt Bra miljöval
 • El till självkostnadspris
 • Ingen bindningstid
 • Timprisavtal som ger dig möjlighet att påverka elräkningen

Specifikation

 • Avtal: Timprisavtal
 • Bindningstid: Nej
 • Avgift: 69:-/mån eller 588:-/år
 • Uppsägningstid: 14 dagar

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

3. Skellefteå Kraft

Skellefteå kraft elavtal

Även Skellefteå Kraft erbjuder 100 procent förnybar energi, och de erbjuder både fast och rörligt avtal. Som tillval till rörligt avtal finns ”Timme för timme”. Då byter nätägaren i ditt område kostnadsfritt ut din mätare och sedan betalar du för din förbrukning timme för timme. Det här blir alltså samma sak som om du har ett timprisavtal, då betalar vad elen kostar när du förbrukar den, och kan alltså välja att förbruka mindre när elen är som dyrast och istället förbruka mer när elen är billigare – till exempel kvällar och nätter. Det finns även ett tillval som heter ”Min stora dag” som innebär att du skänker 0,25 öre per kWh till Stiftelsen Min stora dag – om Skellefteå Kraft skänker lika mycket. Ett enkelt sätt att göra något bra, helt enkelt.

Fördelar

 • 100 procent förnybar energi
 • Tillval ”Timme för timme”
 • Tillval ”Min stora dag”
 • Bra kundtjänst

Specifikation

 • Månadskostnad: 45 kr
 • Uppsägningstid rörligt avtal: 1 månad
 • Bindningstid rörligt avtal: Nej

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

4. Telge Energi

Telge energi elavtal

Hos Telge Energi finns flera olika alternativ: Rörligt avtal, rörligt avtal utan påslag, tryggt avtal samt tilläggstjänsterna 100 procent svensk sol och 100 procent vind. En fördel är att Telge Energi bara köper in el från sol, vind och vatten vilket gör att du inte behöver göra något speciellt för att få ett miljövänligt elavtal – du behöver bara välja det avtal som passar dig bäst. Ett rörligt avtal har ingen bindningstid och en fast avgift på 49 kronor per månad, samt ett påslag på 5 öre per kWh. Ett rörligt avtal utan påslag kostar mer, 99 kronor per månad, men istället får du köpa el till inköpspris – utan påslag och även detta avtal är utan bindningstid. Ett tryggt elavtal innebär att Telge Energi regelbundet säkrar ditt pris, så att du slipper stora svängningar, och priset förändras varje månad men med mindre svängningar än med rörligt avtal. Lägger du till 100 procent svensk sol i avtalet så kommer din el enbart från solceller, och med 100 procent vind så kommer den helt från vinden.

Fördelar

 • Flera alternativ för elavtal
 • Tilläggstjänster
 • All el kommer från sol, vind och vatten
 • Ingen bindningstid på rörliga avtal
 • Möjlighet att välja avtal med el till inköpspris

Specifikation

 • Elavtal: Rörligt avtal, rörligt avtal utan påslag, tryggt avtal
 • Månadsavgift rörliga avtal: 49 respektive 99 kronor
 • Tilläggstjänster: 100 procent svensk sol, 100 procent vind
 • Uppsägningstid rörligt avtal: 1 månad
 • Bindningstid rörligt avtal: 0 månader

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

5. Göta Energi

Göta energi elavtal

Hos Göta Energi kan du välja mellan rörligt avtal, mixat elavtal och fast elavtal. Det mixade elavtalet byts automatiskt varje säsong och skyddar dig mot pristoppar. Det rörliga elavtalet har ingen bindningstid och blir ofta billigast i längden. Det fasta avtalet ger dig samma pris året runt utan överraskningar, och har en fast månadsavgift. En stor fördel med Göta Energi är att de bjuder på en timme el om dagen, varje dag. De erbjuder även ett elkonto som gör att du kan jämna ut din faktura och betala ungefär samma belopp varje månad – dyrare elräkningar under vintern kan delbetalas, och när elen är billigare kan du betala mer. En liten nackdel är dock att Göta Energi har lång uppsägningstid på sitt rörliga avtal – 90 dagar.

Fördelar

 • Erbjuder rörligt avtal, mixat avtal och fast avtal
 • Mixat avtal byts automatiskt varje säsong
 • Bonustimmen ger en timmes gratis el varje dag
 • Erbjuder elkonto för att jämna ut elräkningarna

Specifikation

 • Uppsägningstid: 90 dagar
 • Bindningstid rörligt avtal: 0 månader
 • Månadskostnad rörligt avtal: 49 kr

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

6. Vattenfall

Vattenfall elavtal

Vattenfall ger dig el från fossilfria elkällor som kommer från vatten-, sol-, vind- och kärnkraft. Du har även möjlighet att själv välja energikälla för ditt elavtal. Hos Vattenfall kan du välja mellan fast avtal och rörligt avtal. Med fast avtal kan du välja mellan kortare och längre perioder, upp till 3 år. Vattenfall är certifierade enligt branschorganisationen Energiföretagens Schysst Elhandel. De är även det grönaste elbolaget av alla elbolag i Sverige. Bindningstiden för rörligt avtal är 0 månader, och uppsägningstiden 1 månad.

Fördelar

 • Fossilfri el
 • Möjlighet att välja energikälla
 • Fast avtal upp till 3 år
 • Certifierade ”Schysst Elhandel”
 • Sveriges grönaste elbolag

Specifikation

 • Bindningstid rörligt avtal: 0 månader
 • Uppsägningstid rörligt avtal: 1 månad
 • Månadskostnad rörligt avtal: 45 kr

 

Vanliga frågor och svar om elavtal

Vad innebär rörligt avtal?

Ett rörligt elavtal innebär att du alltid betalar det elen kostar för tillfället, och på så sätt får billigare el när priset är som lägst – men också riskerar höga elräkningar under till exempel kalla vintrar. Generellt brukar rörligt avtal bli billigast i längden, men det innebär också större risker.

Vilken är den bästa månaden att binda elen?

Ofta är elen som billigast under våren, mellan mars och maj. Även sommarmånaderna när det är varmare kan innebär billigare elpriser. Ska man binda elen så bör man alltså göra det under vår eller sommar när priserna är som lägst, men undvika att göra det från september och några månader framåt då elen är som dyrast.

Vilken tid på dygnet är elen billigast?

Kvällar och nätter är elen allra billigast – från 22 och fram till 05:30. Allra billigast är elen ofta mellan 2 och 4 på natten. De dyraste timmarna inträffar ofta klockan 7-9 på morgonen och klockan 17-19, då många kommer hem från jobbet och lagar middag.

Att välja elbolag är inte alltid så enkelt som man kan tro, och de flesta vill ha både bra pris och miljövänlig el. Här hittar du de bästa elavtalen.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar