1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i test: Duntäcke – För en gudalik nattsömn!
ringsted_dun_svinedrengen_dyne_varm_3000px-2.jpg

Lyx

Bäst i test duntäcke

Engmo Dun Astrid 

8.9

Mellan

Bäst i test duntäcke

Engmo Dun Cecilia

8.9

Budget

Bäst i test duntäcke

Ringsted Dun Svinaherden

9.7

Inledning

Vad tänker du på när jag säger duntäcke? Jo, det ska jag tala om för dig – du tänker nämligen på fluffighet, krispighet, elegans, mjukhet och på en alldeles gudalik sömn! Om du inte har köpt dig ett duntäcke än bör du alltså göra det typ nu, helst igår. Att hitta rätt är dock inte alltid lätt men du, min vän, behöver inte oroa dig – här har det nämligen blivit dags att kora årets sex bästa duntäcken – för din rätt till en alldeles alldeles underbar nattsömn! 

Här på Hemfakta har vi utsett det ack så eleganta duntäcket Ringsted Dun Svinaherden till årets bästa duntäcke 2024! Här har du hög kvalité på både fyllning och material – som dessutom är både allergitestat och NOMITE-certifierat. Ja, extremt mycket fluff för pengarna, helt enkelt. 

Våra sovande experter har knappat och vänt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima duntäcken i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. I vårt test har vi testat medelvarma enkeltäcken – men majoriteten av dom finns i olika värmeskalor och i olika storlekar! Och du, behöver du lite extra tyngd i livet kan du kolla in vårt bäst i test Tyngdtäcke här! 

1

Engmo Dun Astrid 

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test duntäcke

Lyx

Vinnare

5

Pris

9

Bärighet

10

Kvalitet på fyllning och material

10

Anpassningsbarhet (temperatur, olika kroppstyper)

10

Extra egenskaper

8.9

Totalpoäng

Motivering: Ett mycket högkvalitativt täcke med utmärkt bärighet och anpassningsförmåga. Det är allergitestat och NOMITE-certifierat, men dess höga pris drar ner betyget något.

Duntäcke som kombinerar funktion och elegans på bästa sätt! Pris ca. 3.500 kr.

Engmo Dun Astrid täcke är verkligen en pärla. Namngivet efter prinsessan Astrid, en elegant och skicklig sömmerska, lever detta täcke upp till sitt namn genom att erbjuda enastående elegans och välkonstruktion. Det är tillverkat av noga utvalda gåsdun och klätt i ett mjukt bomullstyg med ett vackert vitrandigt mönster.

Astrid täcke är skräddarsytt för olika kroppstyper och temperaturbehov. Oavsett om du är varm eller frusen finns det en variant som passar dig perfekt. För de som alltid fryser finns en variant med extra värme – vilket enligt användare verkligen håller kylan borta. För de som fryser ibland finns en mellanvariant med precis lagom mängd gåsdun för en medelvarm känsla. Och för de som aldrig fryser finns den tunnaste varianten som är i princip viktlös men ändå ger en behaglig värme.

Täcket är konstruerat med kvadratiska rutor och mellanväggar som fördelar dunet jämnt över ytan. Detta skapar en väldigt behaglig känsla när man ligger under täcket. Tyget är tätt och mjukt i fin bomullscambric/twill och har en vitrandig ovansida samt en vit undersida med passpoal och broderi för extra stil och detalj. Enligt användare är det perfekt för dig som vill ha ett lättviktigt, fluffigt och mjukt täcke!

 • Fyllning: 100% vitt europeisk gåsdun
 • Dunkvalitet: Klass 1 (bäst av tre klasser)
 • Dunets ursprung: Europa
 • Allergitestad: Ja
 • ÖKO-TEX Klass 1 (Standard 100)
 • Nomite: Fri från kvalster
 • Bärighet: 10

Fördelar 

 • Lätt och fluffigt
 • Hög kvalité
 • Dunet stannar kvar där det ska och flyttar sig inte tack vara de små, sydda rutorna
 • Varmt och skönt utan att man blir svettig

Nackdelar 

 • Enstaka användare menar att täcket var lite för varmt/varmare än dom trodde

Sammanfattning: För att skapa en bred bild av duntäcket har vi hämtat cirka 100 recensioner från Dunbutiken1 .

2

Värnamo of Sweden Lilja

Bästa duntäcket

Lyx

Utmanare

5

Pris

9

Bärighet

9

Kvalitet på fyllning och material

8

Anpassningsbarhet (temperatur, olika kroppstyper)

10

Extra egenskaper

8.5

Totalpoäng

Motivering: Ett lyxigt täcke med hög bärighet och etiskt producerat dun, men något begränsad anpassningsförmåga jämfört med andra täcken.

Täcke med hög bärighet och trådtäthet! Pris ca. 3.400 kr.

Det exklusiva duntäcket från Värnamo är en lyxig pärla för den som värdesätter hög kvalitet och komfort. Täcket är tillverkat av det finaste 100% bomull Super Cambric-tyget med en imponerande trådtäthet på 280. Det tätt vävda tyget håller sängkvalster borta och är NOMITE-märkt för att garantera allergivänlighet.

Dunet i detta täcke är etiskt producerat och spårbarheten är säkerställd genom Traumpass-märkningen. Du kan vara trygg i vetskapen att dunet och fjädrarna inte kommer från levande djur. Med en blandning av 90% Pyreneiskt anddun och 10% fjäder erbjuder detta täcke en perfekt balans mellan mjukhet och stöd. Täcket har en bärighet på 12, vilket ger en behaglig och följsam känsla när du ligger under det. Det finns i tre olika varianter: sval, medium och varm, så att du kan välja den som passar dina behov bäst. Oavsett vilken variant du väljer, kommer täcket att isolera väl utan några köldbroar, tack vare att det är sytt i kassetter med kanalväggar. Täcket har tidigare blivit bäst i test hos andra testsidor.

Båda täckena i lyxklassen har hög kvalitet, men Engmo Dun Astrid sticker ut med sin mångsidighet och väl genomtänkta konstruktion, vilket ger en överlägsen anpassningsförmåga.

 • Fyllning: 90% Pyreneiskt anddun och 10% fjäder
 • Dunets ursprung: Europa
 • Allergitestad: Ja
 • Nomite: Fri från kvalster
 • Bärighet: 12

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Värnamo Of Sweden Lilja, men täcket har tidigare vunnit bäst i test hos andra testsidor vilket talar för positiva upplevelser hos användare.

Sammanfattning: För att ge en välgrundad översikt av Värnamo Of Sweden Lilja analyserar vi vanligtvis användarrecensioner från olika källor. I detta fall är dock användarupplevelserna online begränsade, och vårt betyg grundar sig därför på tidigare testresultat och täckets popularitet hos återförsäljare.

Duellen

Lyx

Engmo Dun Astrid  vs. Värnamo of Sweden Lilja

Engmo Dun Astrid erbjuder enastående elegans och välkonstruktion. Det är tillverkat av noga utvalda gåsdun och klätt i mjukt bomullstyg och har olika varianter för olika temperaturbehov vilket gör det mångsidigt. De små, sydda rutorna fördelar dunet jämnt och skapar en behaglig känsla. Astrid utmärker sig genom högkvalitativa material och en väl genomtänkt konstruktion. Värnamo of Sweden Lilja imponerar å andra sidan med hög trådtäthet och kvalitet. Det är tillverkat av det finaste bomullstyget Super Cambric och etiskt producerat dun, och erbjuder en perfekt balans mellan mjukhet och stöd. Trots sin höga kvalitet har Lilja en något begränsad anpassningsförmåga jämfört med Astrid.

3

Engmo Dun Cecilia

Bäst i test duntäcke

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Bärighet

9

Kvalitet på fyllning och material

8

Anpassningsbarhet (temperatur, olika kroppstyper)

10

Extra egenskaper

8.9

Totalpoäng

Motivering: Täcket erbjuder bra värde för pengarna med hög kvalitet på både fyllning och material. Allergitestat och NOMITE-certifierat.

Mycket täcke för pengarna! Pris ca. 2.100 kr.

Cecilia från Engmo Dun har kommit att bli en riktig kundfavorit som inte kompromissar med kvaliteten. Detta täcke erbjuder enastående komfort och sömnglädje till ett pris som ger mycket värde för pengarna. Med högklassigt myskandsdun och samma fina finish och yttertyg som sin mer exklusiva kusin Astrid kommer Cecilia verkligen att imponera.

Täcket har en utmärkt andningsförmåga och är perfekt för att upprätthålla en behaglig temperatur under hela natten. Cecilia är inte bara bra för din hälsa, utan också för miljön. Med certifieringarna Oeko Tex Standard 100+, Downafresh, Nomite allergi och EDFA European down & feather association kan du vara säker på att täcket är fritt från skadliga kemikalier, har tillverkats enligt stränga tvättkrav, har en hög täthet för att förhindra kvalster och att dunet är spårbart.

Med en bärighet på 10 erbjuder täcket en hög isoleringsförmåga vilket bekräftar att det innehåller högkvalitativt anddun. Myskandsdunet är större än vanligt anddun vilket ger bättre luftgenomströmning och andningsförmåga. Du kommer att kunna njuta av ett fluffigt och behagligt täcke som ger dig en god natts sömn.

 • Fyllning: 100% vitt europeisk gåsdun
 • Dunkvalitet: Klass 1 (bäst av tre klasser)
 • Dunets ursprung: Europa
 • Allergitestad: Ja
 • ÖKO-TEX Klass 1 (Standard 100)
 • Nomite: Fri från kvalster
 • Bärighet: 10

Fördelar 

 • Andas bra
 • Lätt och fluffigt
 • Kvalitativa och välsydda

Nackdelar 

 • Lite för varmt om du är en varm person
 • Enstaka användare önskar att täcket var lite fluffigare

Sammanfattning: För att skapa en bred bild av duntäcket har vi hämtat cirka 160 recensioner från Dunbutiken2 .

4

Jotex Feel

Bästa duntäcket 2023

Mellan

Utmanare

7

Pris

5

Bärighet

7

Kvalitet på fyllning och material

7

Anpassningsbarhet (temperatur, olika kroppstyper)

5

Extra egenskaper

6.7

Totalpoäng

Motivering: Ett täcke av god kvalitet, men det saknar viss information och är inte allergitestat.

Enkelt och bekvämt! Pris ca. 2.600 kr.

Det enfärgade täcket för enkelsäng är ett utmärkt val för den som söker både komfort och stil. Täcket är tillverkat av en blandning av anddun och andfjäder med en hög andel dun för att ge en lättare och fylligare känsla samtidigt som det ger värme. Tyget i bomullspercale är både mjukt och följsamt även fast det kan prassla en del.

Det är uppenbart att noggrann omsorg har lagts på konstruktionen av detta täcke. Med sydda mellanväggar hålls dunet på plats och fördelas jämnt över ytan för att ge en behaglig värme. Detta gör att täcket är medelvarmt och passar året runt. Den kvadratiska sömnaden på mellanväggen bidrar till den jämnare fördelningen av dunet vilket förstärker komforten.

Täcket är inte bara funktionellt utan också visuellt tilltalande. Med en dubbel söm och passpoalkant av satin runt om får det en elegant och stilren look som passar in i vilken sovrumssättning som helst. Det levereras dessutom i en snygg tygväska vilket är både praktiskt och gör det till en trevlig presentidé.

 • Fyllning: 90% vitt anddun, 10% vit andfjäder.
 • Dunets ursprung: Europa
 • Allergitestad: Nej
 • Bärighet: Okänt

Fördelar 

 • Varmt och skönt
 • Luftigt
 • Bra för dig som svettas på nätterna – detta andas bra så man slipper svettas

Nackdelar 

 • Täcket är lite prassligt enligt vissa användare

Sammanfattning: För att skapa en bred bild av duntäcket har vi hämtat cirka 10 recensioner från Jotex3 . Recensionerna är begränsade.

Duellen

Mellan

Engmo Dun Cecilia vs. Jotex Feel

Svinaherden från Ringsted Dun ger absolut mest täcke för pengarna! Det är tillverkat i bomullssatin och fyllt med europeiskt myskanddun och erbjuder en tyst och behaglig känsla. Med hög bärighet, allergitestning och NOMITE-certifiering ger det utmärkt värde för pengarna. Rebecca från Engmo Dun är dock också ett pålitligt val med högkvalitativt myskanddun och två varianter för olika temperaturbehov. Även det erbjuder det bra värde för pengarna och är både allergitestat och NOMITE-certifierat.

5

Ringsted Dun Svinaherden Duntäcke – Bästa duntäcket [current_year]!

Bäst i test duntäcke

Budget

Vinnare

9

Pris

10

Bärighet

9

Kvalitet på fyllning och material

10

Anpassningsbarhet

9

Extra egenskaper

9.7

Totalpoäng

Motivering: Svinaherden Duntäcke från Ringsted Dun ger utmärkt värde för pengarna, erbjuder hög kvalitet på både fyllning och material och har utmärkt anpassningsförmåga. Det är också allergitestat och NOMITE-certifierat, vilket gör det till ett bra alternativ även för allergiker.

Här får du absolut mest täcke för pengarna! Pris ca. 1.800 kr.

Svinaherden duntäcke från Ringsted Dun är ett fantastiskt val för den som söker både kvalitet och komfort. Tillverkat i finaste bomullssatin och fyllt med 90% europeiskt myskanddun, kommer detta täcke ge dig en tyst och behaglig känsla under hela natten. Det satintyg som används gör att täcket prasslar mindre än andra täcken vilket ger en extra lugn och ostörd sömnupplevelse.

Med stora anddun (11 av 13 i bärighet) blir täcket både fluffigt och lätt, vilket gör att du kan njuta av en skön och omslutande värme utan att känna dig tyngd ner. När det gäller hälsa och miljö kan du vara säker på att Svinaherden uppfyller högsta standard. Med certifieringarna Oeko Tex Standard 100+, Downafresh, Nomite allergi och EDFA European down & feather association kan du vara trygg i att produkten är fri från skadliga kemikalier, har tillverkats enligt stränga tvättkrav, har en hög täthet för att förhindra kvalster och att dunet är spårbart. Detta gör att täcket inte bara är bra för din egen hälsa utan också för miljön.

Med sin trådtäthet på 380 TC och rutig sömnad som håller dunet på plats, är Svinaherden tyst och prasselfritt. Du kan njuta av en silkeslen och nästintill ljudlös upplevelse. Myskanddunet, känt för sin förmåga att hålla värmen under kalla nätter samtidigt som det transporterar bort fukt, gör detta täcke till det mest exklusiva andduntäcket på marknaden. Du kommer verkligen att uppskatta den enastående komfort och kvalitet som Svinaherden erbjuder.

 • Fyllning: 90% europeiskt myskandsdun, 10% småfjäder
 • Dunkvalitet: Klass 1 (bäst av tre klasser)
 • Dunets ursprung: Europa
 • Allergitestad: Ja
 • Nomite: Fri från kvalster
 • Bärighet: 11
 • Spårbart dun

Fördelar 

 • Håller dig varm utan svett
 • Fluffigt och skönt
 • Prasslar inte
 • Känns lyxigt och kvalitativt
 • Lätt, mjukt och tyst
 • Ett plus att det står för bra djurhållning

Nackdelar 

 • Enstaka användare tycker att täcket kan bli för varmt på sommaren

Sammanfattning: För att skapa en bred bild av duntäcket har vi hämtat cirka 100 recensioner från Dunbutiken4 .

6

Engmo Dun Rebecca

Bäst i test duntäcke

Budget

Utmanare

9

Pris

9

Bärighet

9

Kvalitet på fyllning och material

9

Anpassningsbarhet

8

Extra egenskaper

8.8

Totalpoäng

Motivering: Täcket erbjuder riktigt bra värde för pengarna och har hög kvalitet på både fyllning och material. Det är dessutom både allergitestat och NOMITE-certifierat.

Bekvämt och funktionellt till ett lägre pris! Pris ca. 1.500 kr.

Engmo Dun Rebecca täcke är ett pålitligt val för den som söker komfort och värme. Det är stoppat med finaste myskanddun och perfekt för de som sällan fryser eller fryser ibland. Oavsett om det är en varm sommarnatt eller en kylig dag, kommer Rebecca att omsluta din kropp och ge dig en trygg och behaglig känsla.

Täcket är noggrant sytt i rutor med mellanväggar för att fördela dunet jämnt i ett mjukt och tätt bomullscambric-tyg. Detta ger en luftig och mjuk upplevelse när du kryper ner under täcket. Rebecca täcket finns i två varianter: svalt och medelvarmt. Det är fyllt med precis lagom mängd dun för att passa dem som sällan fryser eller fryser ibland. Du kan välja det som passar din personliga komfortnivå bäst.

När det gäller produktens egenskaper kan du vara säker på dess höga kvalitet. Fyllningen består av 10% vitt småfjäder och 90% vitt europeiskt myskanddun, vilket ger en lyxig och mjuk känsla. Yttertyget är tillverkat av 100% bomullscambric för extra komfort och hållbarhet. Med en bärighet på 10, enligt EN12130, är täcket konstruerat för att ge optimal isolering och värme. Täcket är även allergitestat och är NOMITE-certifierat, vilket innebär att det är fritt från kvalster.

Ringsted Dun Svinaherden överträffar dock med sin höga bärighet, sin tysta och behagliga känsla och sina höga användaromdömen!

 • Fyllning: 10% vitt småfjäder, 90% vitt europeisk myskanddun
 • Bärighet: 10
 • Dunkvalité: Klass 1 (bäst av tre klasser)
 • Dunets ursprung: Europa
 • Allergitestad: Ja
 • Nomite: Fri från kvalster

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Engmo Rebecca, men täcket har tidigare fått höga betyg hos en annan testsida vilket talar för positiva upplevelser hos användare.

Sammanfattning: För att ge en välgrundad översikt av Engmo Rebecca analyserar vi vanligtvis användarrecensioner från olika källor. I detta fall är dock användarupplevelserna online begränsade, och vårt betyg grundar sig därför på tidigare testresultat och täckets popularitet hos återförsäljare.

Köpguide Duntäcke – Välj rätt täcke för en god natts sömn

Det finns miljoner och åter miljoner duntäcken ute på marknaden. Här har du en köpguide som underlättar i köpprocessen:

Förstå duntäckets fördelar

 • Dunets naturliga isoleringsförmåga: Dun är känt för sin förmåga att hålla värmen och ge en behaglig temperatur under natten.
 • Lätt och fluffigt: Duntäcken är lättare än täcken av syntetiska material och ger en känsla av lyxig fluffighet.
 • Andningsförmåga: Dunet tillåter luftcirkulation och hjälper till att transportera bort fukt, vilket ger en mer behaglig sömnupplevelse.

Välj rätt fyllningsmaterial

 • Myskanddun: Myskanddun är känt för sin höga kvalitet och utmärkta isoleringsförmåga.
 • Gässdun: Gässdun är också vanligt förekommande och erbjuder bra värmeisolering.
 • Kombination av dun och fjäder: Vissa täcken innehåller både dun och fjäder, vilket ger en balans mellan mjukhet och stadga.

Bärighet och värmenivå

 • Bärighet: Bärighet indikerar dunets isoleringsförmåga och mäts vanligtvis på en skala från 1 till 13. Ju högre bärighet, desto bättre isolering.
 • Värmenivå: Välj ett täcke som passar din personliga komfortnivå. Täcken kan vara svala, medelvarma eller varma, beroende på mängden dun i täcket.

Tygkvalitet och konstruktion

 • Tygkvalitet: Välj ett täcke med ett högkvalitativt yttertyg, såsom bomullssatin eller bomullscambric. Detta ger en behaglig känsla och bidrar till täckets hållbarhet.
 • Konstruktion: Täcken kan vara sydda i rutor, kassetter eller kanaler. En konstruktion med mellanväggar hjälper till att hålla dunet jämnt fördelat och förhindrar att det samlas i ena änden av täcket.

Kvalitetscertifikat och garantier

 • Certifikat: Se efter certifieringar som Oeko Tex Standard 100, Downafresh och EDFA, vilka garanterar att täcket är fritt från skadliga kemikalier och att dunet är spårbart och etiskt erhållet.

Frågor och svar om duntäcke

I vårt test blev Svinaherden Duntäcke från Ringsted Dun bäst i test, helt enkelt då det ger utmärkt värde för pengarna, erbjuder hög kvalitet på både fyllning och material och har utmärkt anpassningsförmåga. Det är också allergitestat och NOMITE-certifierat vilket gör det till ett bra alternativ även för allergiker.

Att tvätta ett duntäcke kräver viss försiktighet för att bevara dess kvalitet och fluffighet. Här är några steg att följa när du tvättar ditt duntäcke:

Bärighet är en term som används för att beskriva dunets isoleringsförmåga och fluffighet i ett duntäcke. Det mäter dunets volym och förmåga att expandera för att skapa luftfickor som isolerar och behåller värme.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Dunbutiken, 23/11-23 []
 2. Dunbutiken, 23/11-23 []
 3. Jotex, 23/11-23 []
 4. Dunbutiken, 23/11-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser