Drönare Bäst i Test – Årets bästa drönare 2022 blev en DJI

Vilken är den bästa drönaren? Här har vi inte bara en, utan flera utvalda testvinnare. Vi är väl medvetna om att det som är bäst för en nybörjare är inte alltid bäst för den hängivna entusiasten. Därför har vi flera alternativ.

Vi utgår från 3 olika prisgrupper:

 • Premiumklassen
 • Mellanklassen
 • Budgetklassen

Checklista vid köp av drönare

Det finns flera saker som är viktigt att tänka på när du ska köpa drönare. I den här listan finns flera bra punkter att tänka på.

Kamera – Många vill kunna filma eller ta kort med sin drönare. Många nöjer sig med HD-kvalitet men 4K börjar bli populärt. I skrivande stund är 8K på ingång, kanske kommer vi se någon för konsumentmarknaden första modell detta eller nästa år.

Flygstil – Det finns drönare som är väldigt snabba, sedan finns det stabila drönare och de som inte är särskilt stabila. Till exempel kan en snabb drönare vara bra vid transportering, en stabil drönare bättre vid filmning.

Kostnad – Om du lägger mer pengar får du desto bättre byggkvalitet, mer finesser och avancerade funktioner får du. Billiga drönare tenderar att vara plastigare, ha sämre batterier och så vidare. Mer påkostade drönare för filmning har ofta bättre funktioner (till exempel HDR), bättre optik och högre upplösning. som skiljer mellan vår modell i premiumklassen och den i medelklassen. Riktigt billiga drönare är ofta mer lämpliga som leksaker, medan mer påkostade drönare klarar mer avancerade uppgifter. Det kan till exempel vara professionella, praktiska eller kreativa uppgifter.

Juridik – För att få använda drönare i vissa miljöer krävs det tillstånd. Det gäller exempelvis skyddsobjekt, naturskyddsområden och fängelser. I vissa fall kan det vara förbjudet om viss aktivitet sker i området just då. Man får till exempel inte heller flyga bland stora folksamlingar eller flyga för högt utan tillstånd. Ta reda på vad som krävs beroende på ditt ändamål och om din drönare har några särskilda funktioner.

Testvinnande drönare i Premiumklassen

I den här prisgruppen har vi drönare för professionella kreatörer, entusiaster och andra konsumenter med höga krav. Här finns oftast högre krav på byggkvalitet, bättre batteritid, mer avancerade funktioner och 4K upplösning som standard. De är ofta större, tyngre och mer välutrustade. De kan vara mer krävande att flyga och kräver ofta ett drönarkort, liksom billigare drönare nästan alltid gör.

Testvinnare: DJI Mavic 2 Pro – Bästa drönaren

Detta är DJIs testvinnande drönare eftersom att den erbjuder utmärkt fotokvalitet, stabil flygfilmning vid höga hastigheter och avancerade funktioner. Detta utan att kosta som de allra dyraste drönarna på marknaden. Pris ca 14 989 kr.

Bästa drönare - Mavic Pro

DJI Mavic 2 Pro har först och främst en enastående kamera. Hasselbadaren har en bländare på f/2.8 – f/11 och 20 megapixlar. Du kan spara dina bilder i både RAW- och JPG-format. DJI Mavic 2 Pro har 3 förstärkta axlar som stabiliserar kameran, vilket är optimalt för film i högre hastigheter och även när drönaren rör sig i sidled. Det är också en fördel om du vill ha stadiga stillbilder. Kameran har också stöd för HDR och 10 bitars färgdjup. Detta bidrar till utmärkt färg och kontrast när du ska spela in film.

Flygtiden på 31 minuter imponerar inte särskilt mycket, men är ändå inte sämre än andra drönare i denna prisgrupp. Du kan flyga väldigt snabbt med denna, upp till hela 72 km/h. Den har liksom billigare modeller, trådlösa dataöverföring via OcuSync 2.0. I mobilen ser du vad kameran ser i HD-upplösning. Om man vill ha en ännu bättre upplevelse kan man också köpa VR-glasögon från DJI.

Fördelar:

 • Filma 4K med Hasselbladskamera
 • Hög fotoupplösning med 20 MP
 • Nya flygsystemet ActiveTrack 2.0
 • Hela 8 km räckvidd
 • Kompatibel med DJIs VR-glasögon

Nackdelar:

 • Bra kamera men inte i klass med riktiga systemkameror
 • Enbart 8 GB internminne

Specifikationer:

Flygtid31 min
Maxhastighet72 km/h
Upplösning4K / 30 fps (10 bit)
Vikt907 g
Längd322 mm
Bredd242 mm
Djup84 mm

 

Rekommenderad återförsäljare – Kjells kundklubb erbjuder bonuspoäng på samtliga köp, medlemspriser & exklusiva medlemserbjudanden

Övriga återförsäljare

Utmanare: Dji Phantom 4 PRO V2.0 RTF

Detta är en utmärkt utmanare eftersom att något vassare egenskaper, men på bekostnad av att inte vara lika portabel. Om du vill ha maximal prestanda, ska flyga utomhus och inte bryr dig om storlek så är detta drönaren för dig! Pris ca 19 790 kr.

Drönare test DJI Phantom

Detta den uppdaterade versionen av en av de populäraste drönarna från Dji i premiumklassen. Phantom 4 Pro+ v2 har nya finesser som kan värt ett köp. Några av de bästa sakerna är förbättrad bildkvalitet och videoöverföring med OcuSync. Ocusync Air system kan användas till vad som helst, till exempel bil, båt, flygplan eller multirotor. Det är ett överföringssystem som överför video på uppemot 4 km.

Den är väsentligt tystare med sina 60% lägre propellerljud. Det är perfekt om du ska till exempel ska flyga i närheten av andra människor. Många stör sig på högljudda drönare. Denna drönare är dessutom vindtålig och stabil. Kameran har en mekanisk slutare, vilket är fördelaktigt för om du vill filma rörliga objekt.

Sedan finns det elektroniska och mekaniska slutare. Elektroniska slutare är just elektroniska medan mekaniska slutare använder fysiska slutarridåer framför en sensor som sedan öppnas och stängs för att reglera exponeringen. Nackdelen med elektroniska slutare är att de inte öppnas och stängs över hela sensorytan samtidigt, viket innebär att den övre delen av bilden exponeras vid en annan tidpunkt än den nedre. Detta resulterar i att rörliga objekt kan se lite märkligare ut och de kan även variera i ljushet och färg.

Fördelar:

 • Imponerande flygtid
 • Tyst, stabil och vindtålig
 • Utmärkt bildkvalitet

Nackdelar:

 • Ganska dyr
 • Stor och klumpig

Specifikationer:

Flygtid70 min
Maxhastighet72 km/h
Upplösning4K / 60 fps
Vikt907 g
Längd289.50 mm
Bredd289.50 mm
Djup196 mm

 

Återförsäljare

 

Testvinnande drönare i Mellanklassen

Testvinnare: DJI Mavic Air 2 – Bästa drönare i mellanklassen

Detta är den bästa drönaren enligt vårt test, då det är väldigt bra drönare för att fotografera och filma. Den duger gott åt både glada amatörer och många professionella yrkesfotografer. Pris ca 8990 kr. 

Testvinnare: DJI Mavic Air 2 - Bästa drönare i mellanklassen 2021

Denna testvinnare är en mellan-modell mellan utmanaren DJI Mini 2 och Mavic 2 Pro. Den är som sin redan väldigt populära lillebror fast med bättre byggkvalitet, fler finesser och fantastisk kamera utan att hamna i premiumklassen. Faktum är att den är ännu bättre än sin storebror (som är testvinnare i premiumklassen) på några punkter. Mavic Air 2 har till skillnad från Mavic 2 Pro, slow-motion video på upp till 240fps, klart bättre batteritid i fjärrkontrollen och bättre sensorer för hinder.

Fotografering och filmning tillhör en av de mest populära ändamålen för drönarverksamhet idag. Denna drönare är kanske inte bäst i test på marknaden, men det är en av DJIs bästa drönare för konsumentmarknaden, dessutom till ett klart rimligare pris än toppmodellerna. Mavic Air 2 är en kraftfull drönare med avancerade funktioner i en mer kompakt formfaktor. Den har smarta fotograferingsfunktioner med utmärkt bildkvalitet. Styrningen som erbjuds är smartare och säkrar än hos andra modeller, vilket gör den väldigt lämplig för fotografer och filmare. Mavic Air 2 har en något sämre kamera än vinnaren i premiumklassen, med en mindre 12 MP sensor. Drönaren har en funktion som gör att du kan ta 48 MP bilder, även om sensorn är på bara 12 MP. Detta innebär i praktiken att du får större möjligheter att zooma, även om det inte blir optimal bildkvalitet.

Denna fantastiska drönare är förstärkt för att klara hårdare vindbyar. Den är snabb också! Den har en maxhastighet på 68 km/h. Batteritiden är likvärdig andra drönare för konsumenter. Den har inte minst 8K Hyperlapse. Det innebär att den tar en serie bilder med kort tidsintervall. Sedan lägger drönaren ihop bilderna i form av ett bildspel eller en video. All databearbetning genomförs av drönaren. Den har också stöd för FocusTrack som är ett program som är speciellt för scenbelysningstillämpningar.

Fördelar: 

 • Enastående bildkvalitet med 4K / 60fps video
 • Klart mindre filstorlekar med HEVC (H.265) videokodek
 • Mer naturtrogna färger med HDR (High Dynamic Range)
 • 8K Hyperlapse
 • Focustrack

Nackdelar: 

 • Något dyr
 • Bara 34 minuter flygtid 

Specifikationer:

Flygtid34 min
Maxhastighet68 km/h
Upplösning4k / 60 fps
Vikt570 g
Längd180 mm
Bredd97 mm
Djup84 mm

 

Rekommenderad återförsäljare – Kjells kundklubb erbjuder bonuspoäng på samtliga köp, medlemspriser & exklusiva medlemserbjudanden

Övriga återförsäljare

Utmanare: Dji Mini 2

Detta är utmanare som är superkompakt och har hyfsad bildkvalitet. Vill du ha en drönare som är enklast möjliga att frakta utan att vara en leksak, så bör du överväga Dji Mini 2. Pris ca 4 990 kr

Utmanare: Dji Mini 2

Dji Mini 2 är en superkompakt drönare från Dji med enastående bildkvalitet och flygglädje. Denna fina drönare har både välutvecklad mjukvara och välutvecklad hårdvara. Här finner du utmärkt bildkvalitet för en överkomlig peng, liksom proffsiga funktioner som digital zoom och bilder i RAW-format. RAW är ett fotoformat där fotot är i stort sett är oförändrat från kamerans sensor. Ofta ”förbättras” bilden på med färgrymd, ljussättning och så vidare om du sparar ner bilden i andra vanliga format. Kamerans räckvidd i luften är för övrigt på ofattbara 6 km. Batteritiden ligger på 31 minuter.
Detta är en utmärkt följeslagare för dig som ska filma i trånga utrymmen, till exempel vid grottor eller passager av olika slag. Det är den bästa kompakta drönare som vi kunnat hitta, och man får förhållandevis mycket för pengarna. Dessa kompakta natur gör att den är väldigt enkel att frakta. Dessa 31 minuter är inte jättelång tid men det räcker gott för att utföra en viss uppgift om man till exempel behöver fotografera något i sin närhet eller filma ett normallångt klipp till Youtube.

Fördelar:

 • Mycket kompakt
 • Kamera med 4K och RAW-format
 • Absolut prisvärd
 • Väldigt lång räckvidd

Nackdelar:

 • Bara 31 minuter flygtid
 • Inte klassledande bildkvalitet

Specifikation:

Flygtid31 min
Maxhastighet45 km/h
Upplösning4K / 30 fps
Vikt249 g
Längd140 mm
Bredd82 mm
Djup57 mm

 

Rekommenderad återförsäljare – Kjells kundklubb erbjuder bonuspoäng på samtliga köp, medlemspriser & exklusiva medlemserbjudanden

Övriga återförsäljare

Testvinnande drönare i budgetklassen

Testvinnaren i den här kategorin har inte mängder av avancerade finesser och kostar inte skjortan. Den är enkel, prisvärd, rolig och kan användas av nästan alla. Budgetklassen inriktar sig varken till yrkesproffs eller ambitiösa kreatörer.

Testvinnare: Ryze Tech Tello RTF Powerd by DJI – Bästa billiga drönaren

Detta är en utmärkt utmanare som inte har riktigt lika bra bildkvalitet som dyrare modeller men den har andra smarta funktioner och är dessutom billig. Pris ca 990 kr. 

 

billig drönare

 

Den är kul och enkel att flyga, med fina lättanvända finesser och bra byggkvalitet. Det är bäst i test för den är helt enkelt bäst för sin prisgrupp och för sitt ändamål. Jättebra instegsmodell även för vuxna som vill lära sig.

Denna testvinnare är den bästa drönaren för barn, ungdomar och ren nöjesflygning. Så den passar också unga vuxna eller vuxna med barnasinnet kvar. Det är ingen professionell drönare vare sig för inspektion eller för att filma i 4K. Det är för den som tycker att det är härligt att leka loss. Flyg inomhus eller utomhus.

Denna drönare från Ryze Tech är en lättflugen instegsmodell. Trots dess låga pris, så har den både bra byggkvalitet och fina funktioner. Du kan ansluta din smartphone eller koppla ihop den med kontroller från Playstation eller Xbox. Batteriet håller en flygtid  på 13 minuter. Den har dessutom en kamera som är ungefär lika bra som en enklare mobilkamera. Drönaren väger inte särskilt mycket så det är inga problem att ta med den på solsemestern. Perfekt för barn, eftersom att oaktsamhet inte gör någon vidare skada på omgivningen till skillnad från andra drönare.

Den har flera avancerade kamerafunktioner som ”Up & Away” där kameran backar ifrån dig och sedan flyger samtidigt som den filmar. Då får du en selfie med både höjd och avstånd för att sedan återvända till dig automatiskt. Den kan bland annat också filma i en cirkel runt dig eller ett angivet objekt.

Sedan finns det roliga tillbehör att köpa, som till exempel skal i andra färger och fler batterier för längre flygtid. Det här är den ultimata testvinnaren för den som tycker att det är kul med drönare, men inte har förutsättningarna eller tiden till att djupdyka. Detta är en basal drönare för basala behov. Det kan också vara en utmärkt julklapp eller födelsedagspresent.

Fördelar:

 • Passar barn, ungdomar och unga vuxna
 • Lättmanövrerad
 • Kostar väldigt lite i förhållande till andra drönare
 • Mycket drönare för pengarna
 • Enkla men smarta kamerafunktioner

Specifikationer:

Flygtid13 min
Maxhastighet29 km/h
Upplösning720p (HD)
Vikt80 g
Längd98 mm
Bredd92.5 mm
Djup41 mm

 

Rekommenderad återförsäljare – Kjells kundklubb erbjuder bonuspoäng på samtliga köp, medlemspriser & exklusiva medlemserbjudanden

Övriga återförsäljare

 

Utmanare: Dual Camera Foldable GPS Drone

En budgetdrönare med relativt avancerade funktioner till ett lågt pris. Pris ca 1 495 kr.

Budget drönare för nybörjare

Här har vi en riktig drönare för den som vill prova på drönarflyg utan en hög budget. Den har en realtidskamera och väger under gränsen på 250 gram, vilket innebär att du slipper kravet på ett drönarkort. Däremot ska alla drönare med kamera ha registrerad en registrerad operatör hos transportstyrelsen.

Här finns GPS-teknik som inte finns hos andra drönare i den här priskassen. Man kan låta den flyga en automatisk sträcka på en karta. Du kan också filma och fota med den.
Du kan följa din drönare med hjälp av din mobiltelefon. Du kan spara foton och filmer  på ett minneskort eller strömma det genom Wi-Fi till din smartphone.

Den medföjande mobilappen har olika inställningar och konfiguration. Utöver detta har den en rad funktioner. Till exempel kan den flyga mot en viss punkt dit man pekar. Den kan automatiskt komma tillbaka om den flyger för långt. Du kan också göra basala saker genom appen som att styra den och öka eller sänka hastigheten.

Fördelar:

 • Helt klart prisvärd
 • Dubbla kameror med bra upplösning
 • Någorlunda stabil konstruktion
 • Inget tillstånd eller drönarkort behövs
 • Drivs med AA-batterier

Nackdelar:

 • Saknar ”smarta” funktioner som t.ex. röststyrning

Specifikation:

Flygtid15 min
Maxhastighet
Upplösning4K / 720p (HD)
Vikt160 g
Längd360 mm
Bredd360 mm
Djup60 mm

 

Återförsäljare

Vanliga frågor

Vad är en drönare?

Autonoma drönare klarar av att utföra uppgifter helt på egen hand, till exempel flyga i ett visst mönster eller ta sefies.

Vad gäller för drönare?

De allra flesta drönare kräver ett drönarkort. Det är ett körkort för drönare, som transportstyrelsen tillhandahåller.

Hur högt kan drönare flyga?

Drönare för vanliga konsumenter klarar sällan av en höjd på över 120 meter. De brukar vara konstruerade så, eftersom att man inte får flyga över 120 meter eller utom synhåll.

Drönare Bäst i Test – Hemfaktas lista

 • Testvinnare: DJI Mavic 2 Pro – Bästa drönaren
 • Utmanare: Dji Phantom 4 PRO+ V2.0 RTF
 • Testvinnare: DJI Mavic Air 2 – Bästa drönare i mellanklassen
 • Utmanare: Dji Mini 2
 • Testvinnare: Ryze Tech Tello RTF Powerd by DJI – Bästa billiga drönaren
 • Utmanare: Dual Camera Foldable GPS Drone
Daniel Cederqvist

Daniel är en erfaren bloggare och skribent med en bakgrund som systemvetare. Han har en bred erfarenhet av IT och internetmarknadsföring. Webbdesign och SEO har han pysslat med sedan tidigt 2000-tal. På fritiden gillar han att pyssla med Hi-Fi, datorer och matlagning bland mycket annat.

Lämna en kommentar