1. Hem
 2. >
 3. Hemelektronik & Teknik
 4. >
 5. Bäst i test: Drönare – Flyg fina drönare flyg!
DJI-Mini-3-Pro-DJI-RC-RTF-bast-i-test-dronare.jpg

Lyx

bäst i test drönare

DJI Mini 4 Pro (DJI RC 2) RTF

8.8

Mellan

DJI-Mini-SE-Fly-More-Combo-RTF-bra-dronare

DJI Mini 2 SE Fly More Combo RTF

8.3

Budget

billig drönare

Ryze Tech Tello RTF Powered by DJI 

8

Inledning

..Och den fina drönaren flög! Har du alltid drömt om att sväva högt uppe i det blå kan en drönare vara din match made in heaven! Oavsett om du ska ta fina foton, filma häftiga videos, snurra runt runt runt eller spionera på grannen, lär du hitta en drönare som uppfyller alla dina trevliga och mindre trevliga behov i Hemfaktas stora drönartest. Häng med! 

På Hemfakta är vi rörande överens om att DJU Mini 4 Pro är årets bästa drönare 2024! Varför? För att den ger dig absolut mest drönare för pengarna, såklart! Tidigare användare höjer den dessutom till skyarna! 

Våra flygande experter har knappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima drönare i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du! Drönarna i detta test är inte testade av redaktionen själva – bedömningen baseras istället på hundratals användaromdömen, noga jämförelser, tidigare testresultat, expertomdömen och recensioner om produkterna.

När det kommer till drönare är funktioner, hastighetsnivåer, pris, kamera och användarvänlighet viktiga komponenter. I jakten på den bästa drönaren har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer med laserblick – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den drönare som är bäst från den som inte är det.

Om du fortfarande inte fått kläm på vilken drönare som passar just dig kommer här en jämförelse som kan hjälpa dig på traven!

1

DJI Mini 4 Pro (DJI RC 2) RTF – Bästa drönaren [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
bäst i test drönare

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Kamera

9

Användarvänlighet

9

Flygtid

8.8

Totalpoäng

Motivering: DJI Mini 4 Pro imponerar över hela linjen och sticker ut som den bästa drönaren i testet. Priset är högt, men det återspeglas i den exceptionella prestandan och de funktioner den erbjuder. Med en imponerande flygtid på 34 minuter, en kamera som kan fånga 4K-HDR-bilder och video samt användarvänliga funktioner som automatisk hinderdetektering och självstyrd filmsekvens, är detta verkligen en premiumprodukt. Den saknar märkbara nackdelar enligt användarrecensioner och erbjuder en överlägsen flygupplevelse.

Perfekt om du vill känna dig som ett riktigt proffs! Pris ca. 12.300 kr.

För dig som vill flyga som ett faktiskt proffs är det denna kvalitativa drönare från DJI du bör slänga ett extra öga på. Jämfört med sin föregångare har Mini 4 Pro fått sig en rejäl designuppdatering. Den erbjuder dig en avancerad säkerhetsteknik med ökad prestanda som ger dig en längre flygtid och en otrolig bildkvalitet. Här kan du foto 4K-HDR-bilder med en upplösning på 3840 x 2160 pixlar och filma 4K-videor med 100 fps. Du kan också välja någon av de automatiska funktionerna som skapar en självstyrd filmsekvens som du enkelt kan dela med andra. De inbyggda sensorerna bidrar till ökad säkerhet och undviker automatiskt hinder. Med den uppdaterade flygtiden på 34 minuter och den imponerande räckvidden på 12 km kommer du garanterat att nå nya höjder!

 • Flygtid: 34 min
 • Maxhastighet: 57 km/h
 • Upplösning: 4K HDR-video/ 4K-HDR-foto med 3840 x 2160 pixlar
 • Vikt: 249 g
 • Övriga funktioner: Återvänder automatiskt, 3-axlig mekanisk gimbal, Hinderdetektering i alla riktningar, 20 km videoöverföring

Fördelar 

 • Knivskarpa foton
 • Extremt lätt och kompakt
 • Stor förbättring på foton och filmer jämfört med föregångaren
 • Stabil och snabb flygning

Nackdelar 

 • Inga kända nackdelar

Sammanfattning: För att skaffa oss en objektiv bild av drönaren har vi hämtat cirka 400 recensioner från Amazon1 . Eftersom produkten är relativt ny på marknaden är användarrecensionerna dock något begränsade.

2

DJI Mavic 3 Classic Inkl. DJI RC 

DJI-Mavic-3-Classic-Inkl.-DJI-RC-dronare-bast-i-test.

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Kamera

8

Användarvänlighet

10

Flygtid

8.5

Totalpoäng

Motivering: Mavic 3 Classic är en stark utmanare, men prisskillnaden jämfört med vinnaren påverkar dess övergripande betyg. Med en imponerande flygtid på 46 minuter och en kraftfull Hasselblad-kamera är den idealisk för professionella användare. Trots några användares oro över priset, erbjuder den stabil flygning och högkvalitativa foton och videor.

För dig som vet vad du håller på med! Pris ca. 21.000 kr.

Mavic 3 Classic är den ultimata lösningen för seriösa flygare och filmare. Med en kraftfull flygprestanda och en Hasselblad-kamera har den allt du behöver för en minnesvärd flygning och storslagna scener. Den har en inbyggd 5,5-tums HD-skärm som ger tydlig bild, och med DJI Fly–appen kan du enkelt ta kontroll över allt som sker. Kameran kan filma i 5.1K HD, och den maximala flygtiden ligger på hisnande 46 minuter. Med en automatisk hinderdetektering, en räckvidd på 15 km och en avancerad Return-to-home-funktion, har du allt du behöver för en professionell och bekymmersfri flygning!

 • Flygtid: 46 min
 • Maxhastighet: 68.4 km/h
 • Upplösning: 5.1K HD
 • Vikt: 895 g
 • Övriga funktioner: Överföringsräckvidd på 15 km, Rundstrålande hinderavkänning, Kan sända ett liveflöde på 1080p/60fps

Fördelar 

 • Stabil flygning även vid blåst
 • Väldigt snabb
 • Bra flygtid
 • Knivskarpa foton

Nackdelar 

 • En del användare tycker att den är lite väl dyr

Sammanfattning: För att skaffa oss en objektiv bild av drönaren har vi hämtat cirka 400 recensioner från Amazon2 och Pricerunner3 .

3

DJI Mini 2 SE Fly More Combo RTF

DJI-Mini-SE-Fly-More-Combo-RTF-bra-dronare

Mellan

Vinnare

9

Pris

7

Kamera

9

Användarvänlighet

8

Flygtid

8.3

Totalpoäng

Motivering: DJI Mini 2 SE imponerar i mellanklassen med ett överkomligt pris och starka prestanda. Den kompakta designen, bra flygtid på 31 minuter och användarvänliga funktioner gör den till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna användare. Trots att kameran inte når samma nivå som de dyrare modellerna, ger den fortfarande bra resultat och erbjuder mycket för pengarna.

Extremt kompakt för både nybörjaren och drönexperten! Pris ca 6.000 kr.

Här kommer en supersmidig mackapär med ihopfällbar design, 3-axlig kamera, live-video och enkla kontroller. När drönaren är ihopfälld är den inte mycket större än en iPhone, vilket gör att du kan ha med dig den exakt varsomhelst utan större problem. Drönaren har en riktigt bra kamera med en 24mm brännvidd och 83º synfält. Den har en maximal hastighet på 38 km/h med vindmotstånd och en 10 km räckvidd. Dessutom kan den ta helautomatiska foton och filmer med funktionen QuickShots, där drönaren automatiskt fångar videor som den både förbättrar och lägger soundtrack på – HELT själv. Här får du helt klart väldigt mycket drönare för pengarna. Passar utmärkt för nybörjaren såväl som den erfarne.

 • Flygtid: 31 min
 • Maxhastighet: 46,8 km/tim
 • Upplösning: 2,7K
 • Vikt: 249 g
 • Övriga funktioner: 10 km räckvidd, 3-axklig kamera, live-video

Fördelar 

 • Extra perfekt för nybörjare
 • Bra kamera sett till pris
 • Stabil och enkel flygning

Nackdelar 

 • Kameran kan upplevas sämre för dig som vill filma professionellt

Sammanfattning: För att skaffa oss en objektiv bild av drönaren har vi hämtat cirka 2.000 recensioner från Amazon4 .

4

DJI Mini 3 (DJI RC) RTF

Bäst i test drönare

Mellan

Utmanare

8

Pris

8

Kamera

8

Användarvänlighet

8

Flygtid

8

Totalpoäng

Motivering: Mini 3 är en solid utmanare i mellanklassen, men prisskillnaden jämfört med vinnaren påverkar dess betyg. Den erbjuder en imponerande 4K HDR-kamera och andra avancerade funktioner, vilket rättfärdigar det högre priset för dem som söker professionell kvalitet. Trots detta är den inte lika överlägsen som Mini 4 Pro när det gäller prestanda.

En superkompakt drönare! Pris ca. 7.600 kr.

Ja, här har vi ännu en drönare från DJI. Detta är en något nyare variant än Mini 2 SE, men den hamnar ändå som utmanare då funktionerna inte skiljer sig något enormt trots att du får betala mer för Mini 3. Den absolut största skillnaden ligger i kameran! Vill du filma mer professionellt (alltså inte bara till typ sociala medier) så är det helt klart värt att köpa Mini 3. Här får du nämligen en 4K HDR-kamera som ger riktigt knivskarpa bilder!

Utöver detta får du en flygtid på runt 33 minuter (max 38) och en stadig och mjuk flygning i vindar upp till 10,7 m/s. Räckvidden är 10 km och den kommer med flera anti-störningsfunktioner! Denna är dessutom riktigt enkel att använda vilket gör att den även passar nybörjaren.

 • Flygtid: 33 min
 • Maxhastighet: 46,8 km/tim
 • Upplösning: 4K HDR
 • Vikt: 249 g
 • Övriga funktioner: 10 km räckvidd, Intelligenta lägen och quickshots
5

Ryze Tech Tello RTF Powered by DJI 

billig drönare

Budget

Vinnare

10

Pris

6

Kamera

9

Användarvänlighet

7

Flygtid

8

Totalpoäng

Motivering: Tello imponerar som budgetalternativet med sitt låga pris och acceptabla prestanda. För nöjesflygning och enkel användning är den ett utmärkt val. Trots begränsad flygtid och kameraupplösning ger den användarna en rolig och lättanvänd drönarupplevelse.

En enkel drönare som har en bra upplösning i relation till sitt låga pris! Pris ca. 1.300 kr.

Här har vi en drönare som är kul och enkel att flyga, med fina, lättanvända finesser och bra byggkvalitet. Det är en utmärkt instegsmodell för både vuxna och barn. Den här budgetvinnaren lämpar sig absolut bäst för ren nöjesflygning. Det är ingen professionell drönare vare sig för inspektion eller för att filma i 4K, utan är till för dig som tycker att det är härligt att leka loss – helt enkelt.

Trots dess låga pris, har den både bra byggkvalitet och fina funktioner. Du kan ansluta din smartphone eller koppla ihop den med kontroller från Playstation eller Xbox. Batteriet ger dig en flygtid  på 13 minuter och en kamera som är ungefär lika bra som en enklare mobilkamera. Drönaren väger inte särskilt mycket så det är inga problem att ta med den på solsemestern. Den har flera avancerade kamerafunktioner som ”Up & Away” där kameran backar ifrån dig och sedan flyger samtidigt som den filmar. Då får du en selfie med både höjd och avstånd för att sedan återvända till dig automatiskt. Den kan också filma i en cirkel runt dig eller ett angivet objekt.

Sist men inte minst finns det en drös roliga tillbehör att köpa, som till exempel skal i andra färger och fler batterier för längre flygtid. Det här är den ultimata testvinnaren för den som tycker att det är kul med drönare, men inte har förutsättningarna eller tiden till djupdykning. En basal drönare som gör vad den lovar men inte mycket mer, helt enkelt.

 • Flygtid: 13 min
 • Maxhastighet: 29 km/h
 • Upplösning: 720p (HD)
 • Vikt: 80 g

Fördelar 

 • Perfekt nybörjardrönare
 • Väldigt enkel att använda
 • Bra kamera sett till pris

Nackdelar 

 • Batteritid och räckvidd hade kunnat vara längre enligt många användare

Sammanfattning: För att skaffa oss en objektiv bild av drönaren har vi hämtat cirka 50 recensioner från NetOnNet5 och Clas Ohlson6 .

6

Gear4Play Lightning

Gear4Play-Lightning-Drone-billig-dronare

Budget

Utmanare

10

Pris

5

Kamera

9

Användarvänlighet

6

Flygtid

7.5

Totalpoäng

Motivering: Gear4Play Lightning är den ekonomiska vinnaren, särskilt för den lekfulla. Med ett mycket lågt pris erbjuder den grundläggande drönarupplevelse och enkla funktioner. Trots begränsad kamerafunktion och kort flygtid är den ett prisvärt val för de som söker en inledande och rolig drönarupplevelse.

Perfekt för den leksugna! Pris ca. 599 kr.

Testets billigaste drönare kommer från Gear4play, och kan med fördel användas av yngre barn och leksugna vuxna. Här får du i princip allt du behöver för en trevlig flygtur. Den har tre olika hastigheter och kan klara av viss vind, och kan alltså användas även utomhus. Här han du både ta bilder och spela in videoklipp från fågelperspektivet med en wi-fi-kamera. Du kan dessutom streama live-video direkt till din telefon. Den har en flygtid på 5-7 minuter och en distans på 40 m, och kommer med en Altitude hold-funktion vilket gör att den håller höjden själv. Här är det bara att ladda ner appen och påbörja flygningen!

 • Flygtid: 5-7 min
 • Maxhastighet: 3 hastigheter
 • Upplösning: 480P
 • Vikt: 500 g

Köpguide Drönare

Det finns flera saker som är viktigt att tänka på när du ska köpa drönare. I den här listan finns flera bra punkter att tänka på.

Kamera – Många vill kunna filma eller ta kort med sin drönare. Många nöjer sig med HD-kvalitet men 4K börjar bli populärt. I skrivande stund är 8K på ingång, kanske kommer vi se någon för konsumentmarknaden första modell detta eller nästa år.

Flygstil – Det finns drönare som är väldigt snabba, sedan finns det stabila drönare och de som inte är särskilt stabila. Till exempel kan en snabb drönare vara bra vid transportering, en stabil drönare bättre vid filmning.

Kostnad – Om du lägger mer pengar får du desto bättre byggkvalitet, mer finesser och avancerade funktioner. Billiga drönare tenderar att vara plastigare, ha sämre batterier, funktioner och kamera. Mer påkostade drönare för filmning har ofta bättre funktioner (till exempel HD), bättre optik och högre upplösning. Riktigt billiga drönare, som exempelvis vår budgetutmanare, är ofta mer lämpliga som leksaker, medan mer påkostade drönare klarar mer avancerade uppgifter. Det kan till exempel vara professionella, praktiska eller kreativa uppgifter.

Juridik – För att få använda drönare i vissa miljöer krävs det tillstånd. Det gäller exempelvis skyddsobjekt, naturskyddsområden och fängelser. I vissa fall kan det vara förbjudet om viss aktivitet sker i området just då. Man får till exempel inte flyga bland stora folksamlingar eller flyga för högt utan tillstånd. Ta reda på vad som krävs beroende på ditt ändamål och om din drönare har några särskilda funktioner.

Frågor och svar om drönare

Drönare är en liten flygande farkost som du kan styra med en kontroll eller med en mobil. Drönare är utrustade med kameror för att du ska kunna fota och filma från skyn. Autonoma drönare klarar av att utföra uppgifter helt på egen hand, till exempel flyga i ett visst mönster eller ta sefies.

Många mer avancerade drönare kräver ett drönarkort. Det är ett körkort för drönare, som transportstyrelsen tillhandahåller.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Amazon, 13/11-23 []
 2. Amazon, 13/11-23 []
 3. Pricerunner, 13/11-23 []
 4. Amazon, 13/11-23 []
 5. NetOnNet, 13/11-23 []
 6. Clas Ohlson, 13/11-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser