..Och den fina drönaren flög! Har du alltid drömt om att sväva högt uppe i det blå, kan en drönare vara din match made in heaven! Oavsett om du ska ta fina foton, filma häftiga videos, snurra runt runt runt eller spionera på grannen, lär du hitta en drönare som uppfyller alla dina trevliga och mindre trevliga behov i Hemfaktas stora drönartest. Häng med!
Våra flygande experter har knappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima drönare i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.
Bästa drönare 2023
- Bäst i test Lyxklassen: DJI Mini 3 Pro (DJI RC) RTF – Bäst i test!
- Utmanare Lyxklassen: DJI Mavic 3 Classic Inkl. DJI RC
- Bäst i test Mellanklassen: DJI Mini SE Fly More Combo RTF
- Utmanare Mellanklassen: Dji Mini 2
- Bäst i test Budgetklassen: Ryze Tech Tello RTF Powerd by DJI
- Utmanare Budgetklassen: Gear4Play Lightning Drone
Vilken är då den bästa drönaren? Juryn är enhällig! DJI Mini 3 Pro från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.
Bäst i test: Lyx
DJI Mini 3 Pro (DJI RC) RTF – bästa drönaren 2023
Perfekt om du vill känna dig som ett riktigt proffs! Pris fr. 11.300 kr.
För dig som vill flyga som ett faktiskt proffs är det denna kvalitativa drönare från DJI du bör slänga ett extra öga på. Jämfört med sin föregångare har Mini 3 Pro fått sig en rejäl designuppdatering. Den erbjuder dig en avancerad säkerhetsteknik med ökad prestanda som ger dig en längre flygtid och en otrolig bildkvalitet. Antingen filmar du i 4K eller tar RAW-bilder med en upplösning på 48 MP. Du kan också välja någon av de automatiska funktionerna som skapar en självstyrd filmsekvens som du enkelt kan dela med andra. De inbyggda sensorerna bidrar till ökad säkerhet och undviker automatiskt hinder. Med den uppdaterade flygtiden på 34 minuter och den imponerande räckvidden på 12 km kommer du garanterat att nå nya höjder!
- Vikbar och kompakt
- Hinderavkänning i tre riktningar
- FocusTrack, följ ditt subjekt
Specifikationer:
- Flygtid: 34 min
- Maxhastighet: 57 km/h
- Upplösning: 4K HDR-video/ 48MP RAW-foto
- Vikt: 249 g
Här är dom billigaste återförsäljarna:
Utmanare Lyxklassen: DJI Mavic 3 Classic Inkl. DJI RC drönare
För dig som vet vad du håller på med! Pris fr. 20.000 kr.
Mavic 3 Classic är den ultimata lösningen för seriösa flygare och filmare. Med en kraftfull flygprestanda och en Hasselblad-kamera har den allt du behöver för en minnesvärd flygning och storslagna scener. Den har en inbyggd 5,5-tums HD-skärm som ger tydlig bild, och med DJI Fly–appen kan du enkelt ta kontroll över allt som sker. Kameran kan filma i 5.1K HD, och den maximala flygtiden ligger på hisnande 46 minuter. Med en automatisk hinderdetektering, en räckvidd på 15 km och en avancerad Return-to-home-funktion, har du allt du behöver för en professionell och bekymmersfri flygning!
- Kan sända ett liveflöde på 1080p/60fps
- Inget behov av efterbearbetning
- Rundstrålande hinderavkänning
- Överföringsräckvidd på 15 km
Specifikationer:
- Flygtid: 46 min
- Maxhastighet: 68.4 km/h
- Upplösning: 5.1K HD
- Vikt: 895 g
Här är dom billigaste återförsäljarna:
Bäst i test: Mittemellan
Vinnare mellanklassen – DJI Mini SE Fly More Combo RTF
Extremt kompakt för både nybörjaren och drönexperten! Pris fr. 4.500 kr.
Här kommer en supersmidig mackapär med ihopfällbar design, 3-axlig kamera, live-video och enkla kontroller. När drönaren är ihopfälld är den inte mycket större än en iPhone, vilket gör att du kan ha med dig den exakt varsomhelst utan större problem. Drönaren har en riktigt bra kamera med en 24mm brännvidd och 83º synfält. Den har en maximal hastighet på 46 km/h och kan överföra bilder från upp till 4 km. Dessutom kan den ta helautomatiska foton och filmer med funktionen QuickShots, där drönaren automatiskt fångar videor som den både förbättrar och lägger soundtrack på – HELT själv. Här får du helt klart väldigt mycket drönare för pengarna. Passar utmärkt för nybörjaren såväl som den erfarne.
- Styravstånd: 4000 m
- Lätta och ihopfällbar
Specifikationer:
- Flygtid: 30 min
- Maxhastighet: 46 km/h
- Upplösning: 2,7K
- Vikt: 249 g
Här är dom billigaste återförsäljarna:
Utmanare Mellanklassen: Dji Mini 2 drönare
En superkompakt drönare perfekt för nybörjaren! Pris fr. 5.000 kr.
- Mycket kompakt
- Kamera med 4K och RAW-format
- Absolut prisvärd
- Väldigt lång räckvidd
Specifikationer:
- Flygtid: 31 min
- Msxhastighet: 45 km/h
- Upplösning: 4K / 30 fps
- Vikt: 249 g
Här är dom billigaste återförsäljarna:
Bäst i test: Budget
Ryze Tech Tello RTF Powerd by DJI – Bästa billiga drönaren
En enkel drönare som har en bra upplösning i relation till sitt låga pris! Pris fr. 1.200 kr.
Här har vi en drönare som är kul och enkel att flyga, med fina, lättanvända finesser och bra byggkvalitet. Det är en utmärkt instegsmodell för både vuxna och barn. Den här budgetvinnaren lämpar sig absolut bäst för ren nöjesflygning. Det är ingen professionell drönare vare sig för inspektion eller för att filma i 4K, utan är till för dig som tycker att det är härligt att leka loss – helt enkelt.
Trots dess låga pris, har den både bra byggkvalitet och fina funktioner. Du kan ansluta din smartphone eller koppla ihop den med kontroller från Playstation eller Xbox. Batteriet ger dig en flygtid på 13 minuter och en kamera som är ungefär lika bra som en enklare mobilkamera. Drönaren väger inte särskilt mycket så det är inga problem att ta med den på solsemestern. Den har flera avancerade kamerafunktioner som ”Up & Away” där kameran backar ifrån dig och sedan flyger samtidigt som den filmar. Då får du en selfie med både höjd och avstånd för att sedan återvända till dig automatiskt. Den kan också filma i en cirkel runt dig eller ett angivet objekt.
Sist men inte minst finns det en drös roliga tillbehör att köpa, som till exempel skal i andra färger och fler batterier för längre flygtid. Det här är den ultimata testvinnaren för den som tycker att det är kul med drönare, men inte har förutsättningarna eller tiden till djupdykning. En basal drönare som gör vad den lovar men inte mycket mer, helt enkelt.
- Väldigt enkelt drönare
- Lättmanövrerad
- Kostar väldigt lite i förhållande till andra drönare
- Mycket drönare för pengarna
- Enkla men smarta kamerafunktioner
Specifikationer:
- Flygtid: 13 min
- Maxhastighet: 29 km/h
- Upplösning: 720p (HD)
- Vikt: 80 g
Här är dom billigaste återförsäljarna:
Utmanare budgetklassen: Gear4Play Lightning – billig drönare mini för barn
Perfekt för den leksugna! Pris fr. 599 kr.
Testets billigaste drönare kommer från Gear4play, och kan med fördel användas av yngre barn och leksugna vuxna. Här får du i princip allt du behöver för en trevlig flygtur. Den har tre olika hastigheter och kan klara av viss vind, och kan alltså användas även utomhus. Här han du både ta bilder och spela in videoklipp från fågelperspektivet med en wi-fi-kamera. Du kan dessutom streama live-video direkt till din telefon. Den har en flygtid på 5-7 minuter och en distans på 40 m, och kommer med en Altitude hold-funktion vilket gör att den håller höjden själv. Här är det bara att ladda ner appen och påbörja flygningen!
- Enkel och lekfull
- Tre olika hastigheter
- Wifi-kamera
- Rekommenderad från 8 år.
Specifikationer:
- Flygtid: 5-7 min
- Maxhastighet: 3 hastigheter
- Upplösning: 480P
- Vikt: 500 g
Här är dom billigaste återförsäljarna:
Så här utsåg vi testvinnarna:
I vårt test blev DJI Mini 3 Pro (DJI RC) RTF, helt enkelt då den erbjuder absolut mest drönare för pengarna. Den har en hög hastighet på 57 km/h, en flygtid på hela 34 minuter och flera smarta funktioner.
När det kommer till drönare är funktioner, hastighetsnivåer, pris, kamera och användarvänlighet viktiga komponenter. I jakten på den bästa drönaren har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer med laserblick – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den drönare som är bäst från den som inte är det.
Med de sex drönare vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Att tänka på vid köp av drönare
Det finns flera saker som är viktigt att tänka på när du ska köpa drönare. I den här listan finns flera bra punkter att tänka på.
Kamera – Många vill kunna filma eller ta kort med sin drönare. Många nöjer sig med HD-kvalitet men 4K börjar bli populärt. I skrivande stund är 8K på ingång, kanske kommer vi se någon för konsumentmarknaden första modell detta eller nästa år.
Flygstil – Det finns drönare som är väldigt snabba, sedan finns det stabila drönare och de som inte är särskilt stabila. Till exempel kan en snabb drönare vara bra vid transportering, en stabil drönare bättre vid filmning.
Kostnad – Om du lägger mer pengar får du desto bättre byggkvalitet, mer finesser och avancerade funktioner. Billiga drönare tenderar att vara plastigare, ha sämre batterier, funktioner och kamera. Mer påkostade drönare för filmning har ofta bättre funktioner (till exempel HD), bättre optik och högre upplösning. Riktigt billiga drönare, som exempelvis vår budgetutmanare, är ofta mer lämpliga som leksaker, medan mer påkostade drönare klarar mer avancerade uppgifter. Det kan till exempel vara professionella, praktiska eller kreativa uppgifter.
Juridik – För att få använda drönare i vissa miljöer krävs det tillstånd. Det gäller exempelvis skyddsobjekt, naturskyddsområden och fängelser. I vissa fall kan det vara förbjudet om viss aktivitet sker i området just då. Man får till exempel inte flyga bland stora folksamlingar eller flyga för högt utan tillstånd. Ta reda på vad som krävs beroende på ditt ändamål och om din drönare har några särskilda funktioner.
Vanliga frågor och svar om drönare
Vad är en drönare?
Drönare är en liten flygande farkost som du kan styra med en kontroll eller med en mobil. Drönare är utrustade med kameror för att du ska kunna fota och filma från skyn. Autonoma drönare klarar av att utföra uppgifter helt på egen hand, till exempel flyga i ett visst mönster eller ta sefies.
Vilka regler har transportstyrelsen om drönare?
Många mer avancerade drönare kräver ett drönarkort. Det är ett körkort för drönare, som transportstyrelsen tillhandahåller.
Vilken är den bästa drönaren?
I vårt test blev DJI Mini 3 Pro (DJI RC) RTF, helt enkelt då den erbjuder absolut mest drönare för pengarna. Den har en hög hastighet på 57 km/h, en flygtid på hela 34 minuter och flera smarta funktioner.