1. Hem
 2. >
 3. Skönhet
 4. >
 5. Bäst i Test: Damparfym – Navigera dig genom doftdjungeln och sniffa på årets härligaste parfymer!
Skarmavbild-2023-09-13-kl.-12.30.46.jpg

Lyx

mob_blanche_edp-50_byredo parfym bäst i test dam

Byredo Parfums Blanche edp 50ml – Bästa Damparfym [current_year]!

9

Mellan

si armani parfym bäst i test dam

Giorgio Armani Si edp 30ml – Elegant och feminin doft!

8.2

Budget

elizabeth-arden-green-tea-scent-spray-eau-parfumee-bäst i test frisk parfym

Elisabeth Arden Green Tea – Lätt, frisk och prisvärd damparfym!

7.8

Inledning

Lekfull och flörtig, stram och elegant eller kanske sensuell och mystisk? Ja eller nåt helt annat – men du hajar vilket språk vi snackar? Parfymspråket givetvis. Visste du att en människas doftminne är starkare än något annat sinne? Den egna doften, så personlig, så karaktärsskapande! Ja för en doft ska ge en alla dom där härliga känslorna man vill bära med sig in i dagen – lyfta fram sidor man tycker om, öka spänsten i ryggraden och få en att vilja ta stora tuggar av livet (som Amelia Adamo hade sagt). Och vilken doft får då det? Ja det är ju olika naturligtvis, MEN! Världen av dofter är gigantisk och nog kan man behöva lite hjälp på traven i parfymlandskapet. Nu för tiden har vi ju lagt dom skarpa etiketterna när det kommer till kön och ålder på hyllan, en doft är personlig och vad som avgör doften, ja det är smaken (för att röra till det lite bland sinnena). Damparfym och herrparfym har rört sig mot ett gemensamt spektra – men här har vi tagit fram både några mer typiskt feminina dofter vid sidan av mer androgyna toner. Låt oss ta en titt och kanske hittar du din nya favorit?

Våra experter har landat i sex damparfymer i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Du förresten, var det herrparfym du var ute efter? Eller är du en unisex-förestpråkare som rör dig mellan världarna? Kolla in vårt Bäst i test av herrparfymer här!

I vårt test blev Byredos Blanche testvinnare. Här har du en älskad parfym, ett fluffigt moln av klass och kvalitet. Högt pris, visst, men doften här är oemotståndlig! Användbar i nästan varje sammanhang och den skriker hållbarhet. Den totala upplevelsen är som en ritzy gala i en flaska. Dessutom är den snygg och lyxig och håller länge på huden!

I jakten på den bästa damparfym har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester, gjort marknadsundersökningar och snackat med alla vi parfymbärare vi känner! Vi har tittat på presentation, doftkomposition, originalitet, pris och givetvis en hållbarhetsaspekt (både hur parfymen sitter och att den kommer från hållbara förhållanden). 

Med de sex damparfymer vi tagit fram ovan hoppas vi och tror att du kan hitta din nya favvodoft!

1

Byredo Parfums Blanche edp 50ml – Bästa Damparfym [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
mob_blanche_edp-50_byredo parfym bäst i test dam

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Doftens varaktighet

10

Unikhet

9

Användbarhet

9

Totalpoäng

Motivering: Byredo Parfums Blanche är som ett fluffigt moln av klass och kvalitet. Högt pris, visst, men den doften…oemotståndlig! Användbar i nästan varje sammanhang och den skriker hållbarhet. Den totala upplevelsen är som en ritzy gala i en flaska.

Klassiker som står sig, så lätt och elegant! Pris fr. 1600 kr.

Först ut (kanske inte helt otippat, har man en gång gått Byredo känns det svårt att sluta) är Byredos klassiker Blanche. Har du någonsin velat gå på moln? Byredo Parfums Blanche är nämligen din biljett till den upplevelsen. Lätt som en bris och lika oskyldig som ett nytvättat lakan, den här parfymen är som en frisk promenad genom ett moln av renhet (låter ju ändå lockande?). Toppnoterna av vit ros och rosépeppar tar plats med en mjuk bas av sandelträ och mysk. Det här är lyx som inte skriker – den viskar med en elegans som endast dom mest sofistikerade förstår. Sedan 2009 har denna doft varit en storsäljare, och vi förstår varför! Och nu kanske det är din tur att komma till samma insikt!

 • Storlek: 50 ml
 • Innehåll: Vit ros, rosépeppar, aldehyder; hjärta av viol, neroli, pion; bas av blont trä, sandelträ, mysk.
 • Användning: Passar alltid
 • Förpackning: Minimalistisk och stilren med high end-känsla
 • Om doften vore en dag: En tidig vårfrukost på en solig veranda, med en bris som bär med sig doften av nyblommade vita rosor och nytvättade lakan.

Fördelar

 • Lätt och elegant doft som passar i nästan alla sammanhang.
 • Mycket långvarig doft som håller hela dagen.

Nackdelar

 • Högt pris kan vara en barriär för många.
2

Yves Saint Laurent Opium Black – Sitter hela dagen!

Black Opium från YSL elegant damparfym fest

Lyx

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

10

Doftens varaktighet

9

Unikhet

8

Användbarhet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Black Opium från YSL levererar en raffinerad och ihållande doft som är svår att motstå. Priset kan vara lite saftigt, men du får en parfym som håller hela dagen och natten.

Förförisk och drömsk är den, Yves Saint Laurent’s sensuella doftklassiker! Pris fr. 850 kr.

Black Opium från Yves Saint Laurent är en doft som vägrar gå obemärkt förbi – en kombination av kaffe och kakao som är lika provocerande som den är förförisk! En sån där parfym som tar scenen och äger den, något som du säkert uppmärksammat själv (ja man får säga att den är rätt välexponerad och recenserad i dom flesta doft- och beautymagasin). Prata inte om att smyga in någonstans; med denna på handleden, blir du kvällens oförglömliga huvudnummer. Doften är långvarig, från tidig morgon till sen kväll, och kommer med en fläkt av rockstjärneglamour (som man ju får känslan av så fort man ser den där tjusiga flaskan). Självsäkert, djärvt, men ändå med en touch av lyx – det är den här parfymens signatur. Stilren, även om den inte bjuder på några extra whistles and bells. När det kommer till prisvärdhet, är detta en doft som du kommer vilja klicka hem, oavsett kostnad.

 • Storlek: 50 ml
 • Innehåll: Top: Päron, rosépeppar; Hjärta: Kaffe, jasmin, bittermandel, lakrits; Bas: Vanilj, patchouli, cederträ, kashmirträ
 • Användning: Elegans för både vardag och fest
 • Förpackning: Luxuös, kaxig och lite rockig flaska som tar för sig
 • Om doften vore en dag: En sen natt i en pulserande storstad

Fördelar

 • Långvarig doft som sitter kvar hela dagen.
 • Många användare upplever doften som unik och beroendeframkallande.

Nackdelar

 • Vissa kan tycka att doften inte passar för vardagsanvändning, även om detta är subjektivt.
3

Giorgio Armani Si edp 30ml – Elegant och feminin doft!

si armani parfym bäst i test dam

Mellan

Vinnare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Doftens varaktighet

8

Unikhet

9

Användbarhet

8.2

Totalpoäng

Motivering: Armani Si är som en Oscarskväll i en flaska. Stor bang för din buck och den doften ger dig ständiga ovationer med sin sensuella, självsäkra karaktär. Den briljerar i användbarhet och är mer budgetvänlig än våra lyxkandidater.

Med den här klassikern levererar du oförglömliga intryck! Pris fr. 600 kr.

Säg Sì till livet, säg Sì till kärlek, och mest av allt, säg Sì till Giorgio Armani’s Si EdP! Den här är månne inte en doft för vardagen för alla – nej, här pratar vi fest och glamour! (Men ett lätt sprut kan vara helt rätt även för en vardag med lite guldkant om du frågar mig!) Både chic och generös, den här parfymen är som en röd matta rullad ut inför din entré. Intensiv, kvinnlig, elegant  och lyxig, det är en doft som inte bara luktar fantastiskt – den gör ett oförglömligt intryck. Den sätter sig fint och håller hela dagen, och som en bonus får du komplimanger till höger och vänster. Sì till det!

 • Storlek: 30 ml
 • Innehåll: Toppnoter av svartvinbär, mellannoter av blommor som ros och fresia, basnoter av patchouli, vanilj, ambroxan och tränoter
 • Användning: Idealisk för fest och utgång, inte vardag
 • Förpackning: Luxuös flaska som reflekterar doftens elegans och stil
 • Om doften vore en dag: En natt på en glittrande gala, med champagnebubblor i glaset och ett leende som fängslar alla ögon i rummet.

Fördelar

 • Långvarig doft som får komplimanger till höger och vänster.
 • Chic och generös doft som gör varje dag till en fest.

Nackdelar

 • Kan vara för intensiv för vardagligt bruk för vissa.
4

Gucci Flora Gorgeous Jasmine edp 30ml – Kaxig damparfym!

gucci-flora-gentle-jasmine-eau-de-parfum-30-ml_parfym bäst i test dam

Mellan

Utmanare

8

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

7

Doftens varaktighet

8

Unikhet

7

Användbarhet

7.2

Totalpoäng

Motivering: Gucci’s Flora är som att kliva in i en Miley Cyrus musikvideo – spännande, men inte för alla. Den har sina starka sidor men hamnar lite efter när det gäller hållbarhet och varaktighet av doften.

Ett floralt mästerverk med en rebellisk twist! Pris fr. 700 kr.

Miley Cyrus som ambassadör? Då vet du att det handlar om något speciellt. Och det är Gucci Flora Gorgeous Jasmine – en parfym som är lika fräsch och obändig som popstjärnan själv! Med toppnoter av citrus som kolliderar med hjärtat av Grandiflorum-jasmin, har Gucci skapat en doft som är både feminin och upprorisk. Den här doften är som ett soundtrack till ditt mest äventyrliga sommarflirt, fast i en slank, turkos, maximalistisk (och otroligt vacker) flaska! Rekommenderas för dom som inte nöjer sig med tråkig vardag – här är det sommar, sol och sassiness som gäller! Stämmer det in på dig, ditt alteregeo eller din plan för framtiden? Time to hit it!

 • Storlek: 30 ml. Men olika storlekar tillgängliga
 • Innehåll: Blommiga noter. Grandiflorum-jasmin, mandarinorange, sandelträ, benzoin
 • Användning: Perfekt för sommaren
 • Förpackning: Turkos glasflaska med Guccis karaktäristiska Flora-mönster
 • Om doften vore en dag: En solig söndag på en musikfestival, där du dansar barfota i gräset

Fördelar

 • Doften är sofistikerad men inte överväldigande, lätt och perfekt att ha som en go-to parfym.
 • Priset är relativt överkomligt för den kvaliteten och doften du får.

Nackdelar

 • Vissa användare kan tycka att doften är för diskret och inte lika långvarig.
5

Elisabeth Arden Green Tea – Lätt, frisk och prisvärd damparfym!

elizabeth-arden-green-tea-scent-spray-eau-parfumee-bäst i test frisk parfym

Budget

Vinnare

10

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

6

Doftens varaktighet

7

Unikhet

10

Användbarhet

7.8

Totalpoäng

Motivering: Elisabeth Arden’s Green Tea Scent är som en dag på en koreansk spa-anläggning – skönt men inte överväldigande. Hög poäng på pris men saktar in när det kommer till varaktighet och unikhet.

Frisk, lätt och en parfym för dig som kanske i allmänhet har lite svårt för starka dofter! Pris fr. 300 kr.

Är du en sån där som tycker att den godaste doften som finns är nyduschat hår eller nytvättade lakan? Då är vi två! Men nog finns det parfymer även för oss. Elisabeth Ardens Green Tea är en sån där doft som bara är en lätt air, inte det minsta tung för skalle eller näsborrar men som ändå sprider en otrolig doft och friskhet. Vid första sprut luktar den rätt mycket citrus men när den lagt sig lite kommer den mer balanserade och sofistikerade doften av grönt te fram. Så vill du dofta så fräscht att folk tror du badar i grönt te? Då är Elizabeth Arden Green Tea din go-to! Här snackar vi en doft som inte strävar efter att ta över rummet, men som säkert får näsan att svänga en extra gång. Och det är inte så konstigt. Med toppnoter som bergamott och rabarber är det här som en kall sommarbrygd för ditt luktsinne – uppfriskande och oerhört tilltalande. Vi älskar!

 • Storlek: 100 ml. Men flera storlekar tillgängliga
 • Innehåll: Toppnoter av bergamott, citron och apelsin, hjärtnoter av pepparmint och grönt te, basnoter av ekmossa och mysk.
 • Användning: Dag och kväll, för den som föredrar en lätt och fräsch doft.
 • Förpackning: Klassisk glasflaska som andas tidlös elegans.
 • Om doften vore en dag: En skön lördagsmorgon när du vaknar upp, tar en dusch och känner dig redo att erövra världen – med ett leende.

Fördelar

 • Mycket prisvärd.
 • Lätt och uppfriskande doft som passar bra i vardagen.

Nackdelar

 • Kan uppfattas som en “yngre” eller “grönare” doft, vilket inte passar alla.
6

Clean Warm Cotton edp 30ml

clean_warm_cotton_parfumer-bäst i test frisk parfym

Budget

Utmanare

7

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Doftens varaktighet

8

Unikhet

9

Användbarhet

7.6

Totalpoäng

Motivering: Clean’s Warm Cotton är som en nybäddad säng i ett 5-stjärnigt hotell – lyxigt på ett diskret sätt. Bra varaktighet och användbarhet, men tappar lite på prisfronten.

Doften av nytvättat och vårbris och apelsinblomma! Och så älskad av användarna! Pris fr. 300 kr.

Sist ut i testet fortsätter vi i samma spår som budgetklassens vinnare; Är du typen som tar en sniff av nytvättade kläder och tänker, “Ah, om bara livet alltid kunde dofta så här”? Say no more, vi har din doft. Möt Clean Warm Cotton EdP. En doft som får dig att må som när du snurrar runt i en fluffig handduk efter duschen eller lägger kinden mot din nytvättade favorit-t-shirt. Från det första sprayet av citrus och verbena, till hjärtat av apelsinblomma och marina noter, och slutligen den trygga landningen i mysk och bärnsten – den här parfymen är som en varm kram i flaska. Bonus? Inte en enda kanin har behövt sniffa denna innan du gör det – Clean kör 100% djurvänligt. Dessutom har Clean Warm Cotton fått ett betyg som briljerar på parfymrecension.se – där den landat betyget 4.9 av 5 baserat på 360 omdömen! Är det kanske på g att blir 361?

 • Storlek: 30 ml
 • Innehåll: Citrus, verbena, blommor, apelsinblomma, marina noter, fougère, mysk, bärnsten.
 • Användning: Daglig, eller när du behöver en uppfriskande känsla.
 • Förpackning: Minimalistisk och återvinningsbar.
 • Om doften vore en dag: En strålande vårdag när allt känns nytt, fräscht och fullt av möjligheter.

Fördelar

 • Ren och enkel doft som många finner trösterik.
 • Bra för dem som vill ha en doft som inte är för påflugen.

Nackdelar

 • En del tycker att doften är för neutral och saknar personlighet.

Köpguide Damparfym

Visste du att en människas doftminne är starkare än något annat sinne? Ja, en rätt parfym kan bli ditt signum, nästan som en auditiv version av ditt ansikte. Ingen press, alltså. För att underlätta ditt val har vi dissekerat parfymvärlden och bjuder nu på en guide som får dig att dofta som drömmen!

Vad du bör tänka på:

 1. Doftnoter: Parfymer är uppbyggda i pyramidstruktur – toppnoter, hjärtnoter och basnoter. Toppnoterna känner du först, men det är hjärt- och basnoterna som håller i sig.
 2. Styrka: Eau de parfum håller längre än eau de toilette, men är också starkare och dyrare. Välj efter tillfälle och budget.
 3. Ålder: Doftpreferenser kan ändras över tid. Titta på din parfymskala; kanske är det dags att bryta mönstret?
 4. Säsong: Visst kan du rocka tunga kryddnoter mitt i sommaren, men generellt passar lättare dofter bättre i värmen.
 5. Testa: Låt parfymen sjunka in i huden innan du bestämmer dig. Och för guds skull, låt inte den där pappremsan bli din enda referenspunkt.

För den nyfikne:

 • Orientaliska dofter: Tanken på en mystisk natt i Marrakech? Satsa på kryddiga, varma dofter.
 • Blommiga dofter: Om du är den eviga romantikern som tänker livet genom en Instagramfilter – gå för blommigt.
 • Fräscha dofter: Om du vill kännas lika ren som en nyöppnad Macbook, satsa på citrus och marina noter.

Förstå Parfymtyperna – en kort överblick av alla dessa namn!

  • Eau de Parfum (EdP): Har högst koncentration av parfymoljor, oftast mellan 15-20%. Längre hållbarhet på huden, kan räcka upp till 6-8 timmar.
  • Eau de Toilette (EdT): Mellan 5-15% parfymoljor. Lättare och luftigare, håller oftast 3-5 timmar.
  • Eau de Cologne (EdC): Mellan 2-4% parfymoljor. Fräsch och lätt, håller i cirka 2 timmar.
  • Eau de Fraiche: Lägst koncentration av parfymoljor, ungefär 1-3%. Håller i 1-2 timmar.

Identifiera Dina Noter

  • Toppnoter: Den första doften du känner när du sprayar parfymen, oftast lättare noter som citrus eller örter.
  • Hjärtnoter: Uppträder när toppnoterna börjar avta, ofta blommiga eller kryddiga.
  • Basnoter: De tyngsta noterna som varar längst, ofta dofter som trä, bärnsten eller musk.

Ditt Personliga Val

  • Daglig Användning: Välj en lättare doft för dagtid, som EdT eller EdC med friska noter.
  • Kväll & Speciella Tillfällen: Ett kraftigare EdP med sensuella basnoter passar ofta bra.
  • Årstid: Vissa dofter passar bättre under kalla månader (t.ex. träiga, kryddiga) medan andra är bättre för varma månader (t.ex. citrus, havsdofter).

Prova Först

  • Få prov på parfymer och testa dem i flera dagar innan du bestämmer dig.
  • Låt doften sätta sig på din hud i minst 30 minuter innan du avgör.

Varumärke & Budget

  • Både kända designers och nischade parfymhus erbjuder kvalitativa parfymer.
  • Sätt en budget innan shopping. Kom ihåg att dyrare inte alltid är bättre, men ingrediensernas kvalitet kan skilja sig.

Förvaring

  • Förvara din parfym på en sval, mörk plats för att bevara doften längre.
  • Undvik att förvara i badrummet där temperatur och fuktighet varierar.

Gillar du inte någon av parfymerna i testet eller vill djupdyka bredare innan du hittar din doft? Andra klassiska parfymer vi övervägde i detta test var: Versace Birgit Crystal, Calvin Klein in2U, Dolce Gabbana Light & Blue, Paco Rabanne Fame Parfum, Hugo Boss The Sent, Ari by Ariana Grande, Carolina Herrera, Yves Saint Laurent MYSLF och Chanel no. 5.

Slutord: Parfym är något personligt och unikt för varje individ. Det viktigaste är att hitta en doft som du känner dig bekväm i och som kompletterar din personlighet. Lycka till i ditt sökande!

Källförteckning

När vi gjort vår research har vi främst hämtat information från företagens egna hemsidor och välkända parfymsajter. I det här fallet har vi läst på om specifikationer och användning på:

Byredo, Lyko.se, Eleven.se

Användaromdömen

Lyko.se, Eleven.se, Parfymrecensioner, Elle mfl.

Frågor och svar om Damparfym

Skillnaden ligger i doftkoncentrationen! Eau de Parfum har en högre koncentration av doftoljor, oftast mellan 15–20%, vilket gör att doften håller längre. Eau de Toilette har en lägre koncentration, kring 5–15%, vilket gör den lättare och mer subtil. Så om du är ute efter en doft som håller från morgon till kväll, välj Eau de Parfum. Om du letar efter något lätt för dagtid, kör på Eau de Toilette!

För det första, ignorera pappersremsorna i butiken; de avslöjar inte hela sanningen. Spraya lite på handleden och låt den sjunka in i huden. Ge den tid att utvecklas, så att du kan uppleva alla noter. Och kom ihåg, aldrig gnugga handlederna mot varandra, det förstör doftstrukturen. Låt doften berätta sin historia i sin egen takt!

Teoretiskt, ja. Men det är lite som att mixa Cola och mjölk; resultatet kan bli fantastiskt eller katastrofalt. Om du verkligen vill leka doft-DJ, börja med att testa dofterna på olika delar av kroppen. Olika dofter kan dock kollidera och skapa en oharmonisk kombination, så var försiktig. Vissa märken erbjuder parfymer som är gjorda för att kombineras, om du inte vill ta några risker (exempelvis clean sist ut i testet).

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser