1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i Test: Dammsugare – Tystgående, kraftfulla och smidiga!
Electrolux-PD82-bast-i-test-dammsugare.jpg

Lyx

Electrolux EUO9GREEN Bäst i test dammsugare tystlåten

Electrolux EUO9GREEN

8.6

Mellan

Electrolux PD82 bäst i test dammsugare

Electrolux PD82

9.2

Budget

Philips-dammsugare.jpg

Philips FC9331/09

8.2

Inledning

Dammsugaren! Detta rengöringsdjur som pulserar fram över trösklar och skrovliga golvytor. Vad skulle vi göra utan den? Uppfunnen på 1860-talet i USA enligt vissa, men historikernas meningar äro delade. Oavsett kan vi väl enas om att dammsugare har gjort livet lite enklare för oss alla? Så vad ska man då ha för en dammsugare? Ja det beror givetvis på vad det är du ska dammsuga – bor du stort eller litet? Har du ojämna ytor, många trösklar, mattor i högar?! Det kanske är en robotdammsugare du är ute efter (dom är ju förbaskat bekväma) då kan du kolla in bästa robotdammsugaren! Det kanske är en sladdlös dammsugare, eller en handdammsugare du vill ha för att du har en massa små och krångliga ytor, eller så är det en skaftdammsugare för att du befinner dig i landet mittemellan! Du kanske avskyr dammsugarpåsar och vill ha en påslös dammsugare – ja vad vet egentligen jag. Oavsett om du är på jakt efter en liten dammsugare, en billig dammsugare, en grovdammsugare eller struntar i dom komponenterna för att du går över lik för att lägga vantar på den bästa dammsugaren på marknaden – så är vi din dammrenande anslagstavla på natthimlen! Här kommer dom: Bästa dammsugarna 2024!

Vi på Hemfakta har utsett Electrolux PD82 till årets bästa dammsugare! Här har vi en smidig, tyst och effektiv dammsugare som passar utmärkt för varierade golvytor.

Våra experter har landat i sex prima dammsugare i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I jakten på den bästa Dammsugare har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den dammsugare som är bäst från den som inte är det. När det kommer till dammsugare är givetvis sugkraften mycket viktig, men även ergonomi, ljudvolym och pris är avgörande komponenter i vårt test.

Vi har granskat och jämfört de bästa dammsugarna i tre olika prisklasser: Lyx, Mellan och Budget. Häng med när vi går igenom vad som skiljer dem åt!

1

Electrolux EUO9GREEN

hem-fakta-bast-i-test-logo
Electrolux EUO9GREEN Bäst i test dammsugare tystlåten

Lyx

Vinnare

6

Pris

10

Hållbarhet/Miljö

10

Sugeffekt

9

Ljudnivå

8

Tillbehör och design

8.6

Totalpoäng

Motivering: Electrolux EUO9GREEN utmärker sig särskilt inom hållbarhet med 70% återvunnen plast och marknadens lägsta energiförbrukning. Den erbjuder även utmärkt sugeffekt och en anmärkningsvärt låg ljudnivå.

När Electrolux grundades 1919 i Sverige så var det nog få som trodde att det dryga hundra år senare skulle komma att bli ett av världens mest populära vitvarumärken. Deras dammsugare EUO9GREEN med påse är på ett unikt sätt en representation av allt företaget har kommit att stå för. Lättanvänd, effektiv och tyst. Utöver att vara tillverkad av hela 70% återvunnen plast och kunna skryta med marknadens lägsta energiförbrukning, och därav modellbenämningen, så har den tack vare ett särskilt rörligt munstycke ett unikt högt luftflöde och stor smidighet. Med sina 65 decibels ljudnivå är den även väldigt tyst. Även om detta inte är en produkt som skryter med ett stort antal tillbehör så är det en oerhört pålitlig dammsugare. Enkel att använda, lågt partikelutsläpp och ett miljöinspirerat helhetstänk.

 • Mått (Höjd x Bredd x Djup): 255 x 307 x 502
 • Ljudnivå: Silent Air-teknologi och ger enbart från sig 65 dB.
 • Allergivänlig: Ja
 • Övriga egenskaper: Allergy Plus-filtret tar bort dammpartiklar och allergener från luften som blåses ut. Silent Air- teknologi.

Fördelar

 • Enastående sugkraft: Många användare är imponerade av dammsugarens sugkraft och noterar att den effektivt suger upp smuts och damm.
 • Tystgående: Flera recensenter lyfter fram dammsugarens låga ljudnivå och uppskattar att den inte stör under användning.
 • Lätt att manövrera: En del användare tycker att dammsugaren är lätt att hantera och dra över olika ytor.
 • Lång sladd: Dammsugarens långa sladd gör det enklare att nå olika delar av rummet utan att behöva byta uttag.

Nackdelar

 • Saknar vissa tillbehör: En användare saknar vissa tillbehör, som ett element- och ett litet möbelmunstycke.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-19)), Elon((Elon, 2023-10-19)), NetonNet((NetonNet, 2023-10-19)), Whiteaway((Whiteaway, 2023-10-19)) och Tretti((Tretti, 2023-10-19)). Antalet recensioner var begränsat till de tillgängliga källorna och uppgick till cirka 800 stycken. Dessa för- och nackdelar ger en översikt över användarnas erfarenheter med Electrolux UltraOne Classic dammsugare.

2

Philips FC8780 Performer Silent

philips-dammsugare1.jpg

Lyx

Utmanare

6

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

8

Sugeffekt

10

Ljudnivå

8

Tillbehör och design

8.2

Totalpoäng

Motivering: Philips FC8780 skryter med extrem tystnad vid användning. Den har också bra hållbarhetsegenskaper och effektivt allergifilter.

Philips FC8780 Performer Silent utmärker sig som en mycket tystlåten dammsugare med en ljudnivå på endast 66 dB. Detta betyder att du kan dammsuga i hemmet utan att störa. Dammsugaren har mycket hög prestanda samtidigt som den har en låg energiförbrukning. Philips FC8780 klassas som A+AA i enlighet med EU: s energimärkning. Tack vare det effektiva allergifiltret suger dammsugaren upp och bibehåller hela 99,9 % av allt damm och allergener så att hemmet hålls rent. Vi ger pluspoäng för den långa sladden på 12 meter och att dammbehållaren rymmer hela 4 liter innan det är dags att byta påsen. Den enda nackdelen är att dammsugaren har en relativt hög vikt, vilket gör att den känns något klumpig.

 • Mått (Höjd x Bredd x Djup): 470 x 320 x 280  mm
 • Ljudnivå: Mycket tystlåten dammsugare (65 dB)
 • Allergivänlig: Ja, effektivt allergifilter
 • Övriga egenskaper: Låg energiförbrukning, Lång sladd på 12 meter samt stor dammbehållare på 4 liter, miljömedveten med >90 % återvunnet material och 100 % återvunnet papper till Användarhandbok.

Fördelar

 • Många användare upplever att dammsugaren är mycket tyst i jämförelse med andra modeller.
 • Dammsugaren har en lång sladd, vilket gör det möjligt att städa hela rummet utan att behöva byta eluttag.
 • Användare noterar att dammsugaren har bra sugförmåga och fungerar effektivt på olika ytor, inklusive trägolv och mattor.
 • En inbyggd borste på stången underlättar rengöring och gör det möjligt att komma åt svåra ställen.
 • Dammsugaren är lätt och enkel att hantera och följer smidigt med under städningen.

Nackdelar

 • Vissa användare anmärker att dammsugarens ljudnivå, trots att den är tystare än genomsnittet, fortfarande kan vara något hög för deras preferenser.
 • En användare noterar att stålskaftet på dammsugaren är tungt, vilket kan vara besvärligt om den skulle träffa fötterna.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive NetonNet((NetonNet, 2023-10-19)) och användaromdömen från Philips egen hemsida((Philips, 2023-10-19)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är runt 300 stycken. Dessa recensioner ger en insikt i användarnas erfarenheter med Philips Performer Silent Dammsugare.

Duellen

Lyx

Duellen i Lyxklassen: Electrolux EUO9GREEN vs. Philips FC8780 Performer Silent

I den lyxiga dammsugarklassen har vi två imponerande deltagare. Electrolux EUO9GREEN och Philips FC8780 Performer Silent är båda effektiva och tystgående, men de har några distinkta egenskaper som skiljer dem åt. Electrolux EUO9GREEN är en mästare när det kommer till hållbarhet och miljöhänsyn med 70% återvunnen plast och låg energiförbrukning. Dess smidiga rörliga munstycke ger högt luftflöde och smidig manövrering. Den är enkel och pålitlig men saknar vissa tillbehör. Å andra sidan är Philips FC8780 Performer Silent känd för sin extremt låga ljudnivå på 66 dB, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som vill ha en tystare dammsugare. Den har också en bra allergifiltrening och lång sladd, men den är något tung och saknar vissa avancerade funktioner.

3

Electrolux PD82 – Bästa Dammsugaren [current_year]!

Electrolux PD82 bäst i test dammsugare

Mellan

Vinnare

8

Pris

10

Hållbarhet/Miljö

10

Sugeffekt

9

Ljudnivå

9

Tillbehör och design

9.2

Totalpoäng

Motivering: Electrolux PD82 är toppklass med sin SmartMode-teknik och återvunna material. Den är tyst, har en utmärkt sugeffekt och är smidig att använda. Dessutom till ett mycket bra pris!

Vi på Hemfakta har utsett Electrolux PD82 till årets bästa dammsugare! Här har vi en smidig, tyst och effektiv dammsugare som passar utmärkt för varierade golvytor. SmartMode-tekniken känner av golvtypen och justerar automatiskt sugeffekten för att glida från golv till matta. Resultatet är superbt och priset likaså! Den här dammsugaren gör sig utmärkt på skrovligare ytor med sitt OneGo Power Clean-munstycke vilket är anpassat för att fånga upp allt! Oavsett golvtyp. Den är dessutom miljömedveten och tillverkad på 75% återvunnet material! Electrolux PD82 är en mycket tyst dammsugare oavsett vilken yta som dammsugs, detta tack vare kombinationen av motorn, ett tätt system och munstyckets design. Utöver det är den mycket smidig att lyfta och bära runt på med handtaget i mitten som balanserar vikten.

 • Mått (Höjd x Bredd x Djup): 24,6 x 30 x 44.2 cm
 • Ljudnivå: Tyst och behaglig städning med PureSound-system. Mäter 57 dBA på matta och 70 dBA på hårda golv.
 • Allergivänlig: Ja, Hygienfilter
 • Övriga egenskaper: 12 meter lång sladd samt dammsugarpåse på 3,5 liter, Dammsugare från 75% återvunnet material

Fördelar

 • Många användare upplever att dammsugaren är ovanligt tyst under drift, vilket är särskilt uppskattat i hemmiljöer där ljudnivån är viktig.
 • En betydande andel av användarna noterar att dammsugaren har kraftig sugkraft och klarar effektivt av att rengöra olika ytor, inklusive mattor och parkettgolv.
 • Dammsugarens design får beröm från flera recensenter, och dess moderna utseende och eleganta färgscheman nämns som positiva aspekter.
 • Många användare uppskattar att dammsugaren levereras med tvättbara filter, vilket minskar underhållskostnaderna över tid.

Nackdelar

 • Vissa användare har noterat att dammsugaren saknar vissa avancerade funktioner som de förväntade sig, som mjuk effektreglering och avstängningsfunktion när munstycket parkeras.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Elgiganten((Elgiganten, 2023-10-19)), Tretti.se((Tretti.se, 2023-10-19)), Whiteaway((Whiteaway, 2023-10-19)) och Electrolux egen hemsida((Electrolux, 2023-10-19)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är runt 1000 stycken. Dessa recensioner ger en mångsidig inblick i användarnas erfarenheter med produkten från olika källor.

4

Miele Complete C3 Active Petrol Powerline

Miele Complete C3 Active Petrol Powerline bäst i test

Mellan

Utmanare

6

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

10

Sugeffekt

7

Ljudnivå

9

Tillbehör och design

7.8

Totalpoäng

Motivering: Miele Complete C3 är exceptionell när det kommer till sugeffekt och kompletta tillbehör, men ligger lite efter i ljudnivå och miljöegenskaper.

Även om Tyska uppstickaren Miele har funnits sedan 1899 är det först på senare tid som de börjat bli ett populärt val även på svenska marknaden. Bakom deras dammsugare Complete C3 Cat&Dog Powerline döljer sig, trots dess något omständliga namn, en väldigt enkel och praktisk produkt. Vad som kännetecknar denna dammsugare med påse är hur den på ett unikt sätt hanterar hårstrån och ludd samtidigt som den neutraliserar dålig lukt. Därför har den blivit ett givet val för allt i från djurägare till de med många mattor i hemmet och personer som helt enkelt har tröttnat på hår och partiklar. Med sina 76 decibels ljudnivå är det knappast marknadens mest tysta dammsugare, men vad den tappar i diskretion vinner den i ren och skär prestanda. Med telskoprör, kabelvinda, klicksystem, möbelmunstycke, fogmunstycke och en sugpensel täcker den de allra mest krävande städbehoven och då den har en totalvikt på 7,26 kg är den samtidigt tillräckligt smidig för vardagsanvändning.

 • Mått (Höjd x Bredd x Djup): 22,7 x 49,6 x 28,4 cm
 • Ljudnivå: 77 dB
 • Allergivänlig: Ja. Neutraliserar dålig lukt med AirClean-filter
 • Övriga egenskaper: Ergonomisk och bekväm hantering tack vare Comfort-handtaget, Enkel dammsugning av större ytor genom en räckvidd på 12 m, Levereras med: Fogmunstycke, Sugborste plastborstar, Golvmunstycke SBD 365-3, Möbelmunstycke. Sladdlängd på 8.5 meter.

Fördelar

 • Otrolig sugkraft: Många användare är imponerade av dammsugarens kraftfulla sugförmåga, vilket gör den effektiv på att rengöra olika ytor.
 • Lätt att använda: Användare noterar att dammsugaren är lätt att manövrera och hantera, vilket gör städningen enklare.
 • Praktisk förvaring: Extra munstycken som medföljer förvaras smidigt inuti dammsugaren, vilket uppskattas av användarna.
 • Lång sladd: En lång sladd ger god räckvidd och gör det enkelt att nå olika områden i hemmet.

Nackdelar

 • Tung: En del användare tycker att dammsugaren är lite tung att hantera, särskilt för äldre personer.

Sammanfattning: Recensioner från olika källor, inklusive Elgiganten och andra webbplatser, ger en positiv bild av Miele Complete C3 Active dammsugare. Den uppskattas för sin kraftfulla sugkraft, användarvänlighet och praktiska förvaring av tillbehör. Sammantaget har produkten ett genomsnittligt betyg på 4,9 av 5 stjärnor baserat på recensioner från ca 50 användare1.

Duellen

Mellan

Duellen i Mellanklassen: Electrolux PD82-GREEN vs. Miele Complete C3 Active Petrol Powerline

I Mellanklassen har vi Electrolux PD82-GREEN och Miele Complete C3 Active Petrol Powerline. Båda dessa dammsugare har sina egna styrkor och användningsområden. Electrolux PD82-GREEN har SmartMode-teknik som anpassar sugeffekten för olika golvtyper, vilket gör den mångsidig och effektiv. Den är miljömedveten med 75% återvunnet material och tyst på alla ytor. Den är också lätt och smidig att använda. Miele Complete C3 Active Petrol Powerline utmärker sig med sin höga sugeffekt och förmåga att hantera hår och ludd samtidigt som den neutraliserar dålig lukt. Den är utmärkt för djurägare och de med många mattor. Den har en längre sladd och praktisk förvaring av tillbehör, men den kan upplevas som lite tung.

5

Philips FC9331/09 Påslös dammsugare

Philips-dammsugare.jpg

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Sugeffekt

8

Ljudnivå

8

Tillbehör och design

8.2

Totalpoäng

Motivering: Philips FC9331/09 erbjuder ett utmärkt värde för priset, med bra teknik och design, samt effektiv allergikontroll.

Philips FC9331/09 är en riktigt bra dammsugare som lämpar sig för både mattor och hårda golv. Den här modellen är försedd med en toppmoderna uppsugningstekniken PowerCyclone 5  som garanterat ger ett dammfritt hushåll. Den här tekniken skiljer dammet från inomhusluften så snart dammet sugs upp. Philips FC9331/09 är en helt påslös dammsugare har den en dammbehållare istället för dammpåsar. Dammsugaren har också ett integrerat allergifilter vilket säkerställer att inga allergener från varken damm eller smuts letar sin väg tillbaka ut i luften. Vi tycker att Philips FC9331/09 lämpar sig väl till de flesta hem med både hårda golv och med mattor.

 • Mått (Längd x Bredd x Höjd): 410 x 281 x 247  mm
 • Ljudnivå: 76  dB
 • Allergivänlig: Ja. Med allergifilter
 • Övriga egenskaper: Påslös dammsugare med PowerCyclone 5-teknik. Medföljer flera munstycken för både golv/möbler 

Fördelar

 • Många användare har berömt dammsugarens kraftfulla sugförmåga och förmåga att effektivt rengöra både hårda golv och mattor.
 • En del användare har uppskattat den kompakta och lätthanterliga designen som gör det enkelt att manövrera dammsugaren runt i hemmet.
 • Flera recensenter har noterat att den stora behållaren för damm och smuts gör det möjligt att dammsuga längre utan att behöva tömma behållaren lika ofta.
 • Vissa användare har påpekat att den medföljande borsten på handtaget är praktisk för att nå svåråtkomliga platser och ytor.

Nackdelar

 • En del användare har kritiserat att slangen på dammsugaren är sperrig och lite svår att hantera, vilket kan vara besvärligt i trånga utrymmen.

Sammanfattning: För att sammanställa dessa för- och nackdelar har vi granskat ett urval av recensioner från olika användare på Pricerunner, med ett uppskattat antal recensioner på cirka 1500. Dessa recensioner ger en bred inblick i användarnas erfarenheter med Philips FC9331/09 dammsugare2.

6

Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini

Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini Sladdlös handdammsugare bäst i test

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Sugeffekt

8

Ljudnivå

10

Tillbehör och design

8.6

Totalpoäng

Motivering: Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini är mycket prisvärd, extremt portabel, och har en överraskande bra sugeffekt för sin storlek.

Är du ute efter en mindre, sladdlös dammsugare? Du kanske bor tight och inte har utrymme för en dammsugare av klassisk size, då kan jag berätta att den här minidammsugaren från Mi Vacuum Cleaner är riktigt kraftfull trots sin nätta storlek! Stor som en vattenflaska är den och enkel att bära med sig för nya områden. Här kommer du även åt små utrymmen som behöver rengöras så som tangentbord och andra krångliga vinklar! Trots att den är kompakt och väger väldigt lite är den här lilla goingen riktigt effektiv med rejäl hastighet och sugkraft. Mi Vacuum Cleaner Mini är lättanvänd med hjälp av den snabba start- och stoppfunktionen. Det multifunktionella munstycket kommer i två olika varianter som går att använda både separat och tillsammans. Med hjälp av en knapp tömmer du den enkelt och hygienskt. Här kan inga partiklar fly, den har ett dubbelt filtreringssystem och riskerar inte att läcka damm medan du städar. En riktigt bra handdammsugare!

 • Mått (Höjd x Bredd x Djup): 267 x 55 x 50 mm
 • Ljudnivå: Ej angivet
 • Allergivänlig: Ej spec. Dubbelt filtreringssystem med primärfilter i stål, samt HEPA-filterkärna
 • Övriga egenskaper: Motorhastighet på 88,000 rpm, Sugkraft på 6000 Pa. Batteriet räcker i 30 minuter. Smidig start- och stoppfunktionen, Enkel att rengöra.

Fördelar

 • Liten och smidig: Många användare uppskattar att Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini är lätt och enkel att hantera, vilket gör den idealisk för att komma åt trånga utrymmen och rengöra mindre områden.
 • Användbar för vardaglig rengöring: Användare noterar att den har tillräcklig sugkraft för att ta bort små partiklar som damm och smulor, vilket gör den praktisk för daglig användning.
 • Bra autonomi: Vissa användare har rapporterat om en utmärkt batteritid, vilket innebär att de inte behöver ladda den ofta.

Nackdelar

 • Begränsad effekt i EU-versionen: Användare har påpekat att EU-versionen av Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini har begränsad sugkraft jämfört med den asiatiska versionen, vilket vissa tycker är ett hinder.

Sammanfattning: Recensioner från olika källor, inklusive Prisjakt((Prisjakt, 2023-10-19)), NetonNet((NetonNet, 2023-10-19)), Amazon((Amazon, 2023-10-19)) och Mi Stores egen hemsida((Mi Store, 2023-10-19)) ger en positiv bild av Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini som en liten och smidig handdammsugare som passar bra för vardaglig rengöring av små områden och trånga utrymmen. Den har tillräcklig sugkraft för att ta bort små partiklar, och vissa användare har noterat en bra batteritid. Det är dock viktigt att nämna att EU-versionen har begränsad sugkraft jämfört med den asiatiska versionen.

Duellen

Budget

Duellen i Budgetklassen: Philips FC9331/09 vs. Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini Sladdlös

I Budgetklassen har vi Philips FC9331/09 och Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini Sladdlös. Båda dessa dammsugare erbjuder bra prestanda till ett överkomligt pris. Philips FC9331/09 är en påslös dammsugare med avancerad uppsugningsteknik. Den är bra på att separera damm från luft och har ett integrerat allergifilter. Den är ett utmärkt budgetalternativ för både mattor och hårda golv. Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini Sladdlös är en smidig handdammsugare som är praktisk för snabb rengöring. Den är också prisvärd och erbjuder enkel användning utan sladdar. Den är ett bra val om du behöver en kompakt dammsugare för små jobb.

Köpguide Dammsugare

Tack vare tekniska framsteg så kan man i de flesta fall vara säker på att alla dammsugare gör sitt jobb. Men trots detta finns det enorma skillnader som handlar om allt i från huruvida dammsugaren på ett smidigt sätt minimerar antalet partiklar som sprids i luften till rörlighet tillbehör. Därför är det en bra idé att helt enkelt ta sig en funderare över vad man värdesätter. Föredrar du en liten praktisk dammsugare som kan plockas fram vid behov, eller vill du ha en större modell som tar hand om jobbet på kortast tid möjlig?

Fyra egenskaper att ha i åtanke inför ditt köp:

 • Smidighet och rörlighet kan variera stort. Om du inte vill riskera att behöva lyfta tungt så är det en bra idé att välja en lågviktsmodell. Men hjulkonstruktionen och slangar kan även påverka rörligheten. Kontrollera därför huruvida dammsugaren har rörliga leder för hjul- och slangfästen.
 • Ljudnivån är något som ibland helt och hållet glöms bort. Har man små barn eller vill kunna dammsuga diskret så kan det bli en tråkig överraskning om man köper en väldigt högljudd dammsugare. Turligt nog så finns det decibel-angivelser som gör att man lätt kan jämföra de olika modellernas ljudnivåer. Om ljudnivån är av stor vikt för dig ska du kika leta efter en modell med en ljudnivå under 70 dB(A). Det är desto bättre om ljudnivån ligger så nära 60 dB(A) som möjligt. 60 dB(A) motsvarar nämligen samma ljudnivå som ett samtal på vanlig nivå, medan 70 dB(A) motsvarar ljudnivån av en passerande personbil på 10 meters avstånd.
 • Priset är såklart viktigt när du ska köpa dammsugare. Men kom ihåg att det inte nödvändigtvis är sant att dyrare är det samma som bättre. Överraskande nog så har ofta lågprismodeller kommit att bli givna testvinnare.
 • Tillbehör kan vara pricken över i:et. Dammsugarpåsar eller behållare? Om dammsugaren behöver påsar så rekommenderar vi att du inför köpet kollar vilka påsar som är kompatibla och hur mycket de kostar. Ibland kan det bli väldigt dyrt om det behövs särskilda svårtillgängliga påsar. Men detta betyder inte att en dammsugare med behållare nödvändigtvis är bättre. Ibland är det smidigt att ha en färdig påse att slänga.

Val av dammsugare

Att välja dammsugare är inte alltid enkelt, och som vi nämnt här ovan så finns det många saker att överväga inför köpet. Urvalet av dammsugare växer konstant och du ser tydligt denna utveckling på dammsugarmarknaden. Detta betyder samtidigt att du har goda chanser att hitta exakt den dammsugare som passar dina önskemål och behov bäst.

De flesta av dagens dammsugare är väldigt bra och de många modeller har en effekt på mellan 600 till 700 watt. Enligt uppgifter från Energimyndigheten så måste alla nya dammsugare från den 1 september 2017 ha en effekt på under 900 watt. Ljudeffektnivån får dessutom maximalt ligga på 80 decibel.

Du ska alltid välja dammsugare efter ditt behov och hur stor yta ditt hem har. En annan viktig faktor är att tänka över hur mycket hårt golv och mattor du har i huset. Har du mest hårt golv så har du genast ett stort och billigt urval av dammsugare att välja mellan, eftersom de flesta dammsugarna på marknaden har en bra rengöringsförmåga på just hårda ytor. Det kan därmed vara lite svårare att hitta bra dammsugare som suger bra på mattor.

På marknaden finner du allt ifrån de vanliga traditionella dammsugarna till innovativa  modeller med olika funktionaliteter. Idag kan du hitta allt ifrån handdammsugare till robotdammsugare. Alla modeller har givetvis sina fördelar, men även sina begränsningar. Vi på Hemfakta rekommenderar därför att du noga gör din research inför köpet och noga studerar vårt dammsugare bäst i test här ovan.

Förvaring av dammsugaren

Sist men inte minst så är det bra att överväga hur mycket plats dammsugaren kräver när det kommer till förvaring. En regel brukar vara att försöka välja en modell i ungefär samma storlek som din befintliga dammsugare. Då är det smidigt att bara byta ut den gamla dammsugaren mot den nya modellen utan att behöva ändra på bevaringsstället.

I vissa fall är det så att du har saknat vissa tillbehör till din gamla dammsugare och att din nya modell kommer med exempelvis nya munstycken som kräver extra förvaring. Tänk dock på att vissa modeller har tillbehören inbyggda i maskinen – vilket därmed ofta betyder att dammsugaren kräver något större plats än den modell du har idag.

Vanliga frågor om dammsugare

I vårt bäst i test av dammsugare tar Electrolux (EUO9GREEN) hem priset som bästa modell och detta för att den är smidig att använda, ett lågt partikelutsläpp och ett mycket bra miljöinspirerat helhetstänk.

Vi på Hemfakta rekommenderar först och främst att du väljer dammsugare efter på hur stor yta du bor på, samt om du hårda golv eller mattor och slutligen om du har husdjur i hemmet. Välj gärna en modell med minimum energiklass A.

Eftersträva att investera i en dammsugare med en lägre ljudnivå än <70dB(A) för att vara säker på att hålla en bra arbetsmiljö när du dammsuger.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Elgiganten, 2023-10-19 []
 2. Pricerunner, 2023-10-19 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser