Dammsugare Bäst i Test 2022 – Electrolux EUO9GREEN

Vid det här laget så skulle nog ingen våga sig på att i svepande ordalag konstatera när den första dammsugaren dök upp. Enligt Wikipedia så uppfanns den första dammsugaren år 1868 i USA.§ Men historiker verkar i stor utsträckning tvista om när dessa numera oumbärliga manicker gjorde intåg i var persons hem. Vad vi däremot kan vara säkra på är att få av oss skulle vilja vara utan dem. Oavsett om det handlar om fint damm eller skräp och spill så står dammsugarna alltid redo att förenkla vår vardag. Men vad bör man egentligen tänka på när man köper en dammsugare?

Så hittar du den bästa dammsugaren

Tack vare tekniska framsteg så kan man i de flesta fall vara säker på att alla dammsugare gör sitt jobb. Men trots detta finns det enorma skillnader som handlar om allt i från huruvida dammsugaren på ett smidigt sätt minimerar antalet partiklar som sprids i luften till rörlighet tillbehör. Därför är det en bra idé att helt enkelt ta sig en funderare över vad man värdesätter. Föredrar du en liten praktisk dammsugare som kan plockas fram vid behov, eller vill du ha en större modell som tar hand om jobbet på kortast tid möjlig?

Fyra egenskaper att ha i åtanke inför ditt köp:

 • Smidighet och rörlighet kan variera stort. Om du inte vill riskera att behöva lyfta tungt så är det en bra idé att välja en lågviktsmodell. Men hjulkonstruktionen och slangar kan även påverka rörligheten. Kontrollera därför huruvida dammsugaren har rörliga leder för hjul- och slangfästen.
 • Ljudnivån är något som ibland helt och hållet glöms bort. Har man små barn eller vill kunna dammsuga diskret så kan det bli en tråkig överraskning om man köper en väldigt högljudd dammsugare. Turligt nog så finns det decibel-angivelser som gör att man lätt kan jämföra de olika modellernas ljudnivåer. Om ljudnivån är av stor vikt för dig ska du kika leta efter en modell med en ljudnivå under 70 dB(A). Det är desto bättre om ljudnivån ligger så nära 60 dB(A) som möjligt. 60 dB(A) motsvarar nämligen samma ljudnivå som ett samtal på vanlig nivå, medan 70 dB(A) motsvarar ljudnivån av en passerande personbil på 10 meters avstånd.
 • Priset är såklart viktigt när du ska köpa dammsugare. Men kom ihåg att det inte nödvändigtvis är sant att dyrare är det samma som bättre. Överraskande nog så har ofta lågprismodeller kommit att bli givna testvinnare.
 • Tillbehör kan vara pricken över i:et. Dammsugarpåsar eller behållare? Om dammsugaren behöver påsar så rekommenderar vi att du inför köpet kollar vilka påsar som är kompatibla och hur mycket de kostar. Ibland kan det bli väldigt dyrt om det behövs särskilda svårtillgängliga påsar. Men detta betyder inte att en dammsugare med behållare nödvändigtvis är bättre. Ibland är det smidigt att ha en färdig påse att slänga.

Läs vårt test av dammsugare och gör ett smart köp

Dessa punkter är så klart långt ifrån allt man bör tänka på när man väljer dammsugare. Men det är bara du själv som vet dina preferenser och önskemål. Genom att informera dig om utbudet så kan du däremot göra ett avsevärt mycket bättre köp.

Vi på Hemfakta har sammanställt en jämförelse av olika dammsugare som finns tillgängliga på den svenska marknaden. Vi har utsett testvinnare i olika prisklasser för att underlätta valet för dig. Har du tröttnat på att dammsuga hemma så har robotdammsugare utvecklats enormt på senare tid, läs gärna även vårt test av robotdammsugare.

Testvinnare i Premiumklassen: Electrolux EUO9GREEN dammsugare

Electrolux EUO9GREEN dammsugare bäst i test

När Electrolux grundades 1919 i Sverige så var det nog få som trodde att det dryga hundra år senare skulle komma att bli ett av världens mest populära vitvarumärken. Deras dammsugare EUO9GREEN med påse är på ett unikt sätt en representation av allt företaget har kommit att stå för. Lättanvänd, effektiv och tyst. Utöver att vara tillverkad av hela 70% återvunnen plast och kunna skryta med marknadens lägsta energiförbrukning, och därav modellbenämningen, så har den tack vare ett särskilt rörligt munstycke ett unikt högt luftflöde och stor smidighet. Med sina 65 decibels ljudnivå är den även väldigt tyst. Även om detta inte är en produkt som skryter med ett stort antal tillbehör så är det en oerhört pålitlig dammsugare. Enkel att använda, lågt partikelutsläpp och ett miljöinspirerat helhetstänk.

Fördelar

 • Sugförmåga i toppklass oavsett underlag
 • Ljudnivån är behaglig
 • Lågt partikelutsläpp

Nackdelar

 • Sladdvindan är dessvärre inte automatisk

PRIS OCH INFORMATION

Utmanare i premiumklassen: Miele Complete C3 Cat&Dog Powerline dammsugare

Utmanare i premiumklassen: Miele Complete C3 Cat&Dog Powerline dammsugare

Även om Tyska uppstickaren Miele har funnits sedan 1899 är det först på senare tid som de börjat bli ett populärt val även på svenska marknaden. Bakom deras dammsugare Complete C3 Cat&Dog Powerline döljer sig, trots dess något omständliga namn, en väldigt enkel och praktisk produkt. Vad som kännetecknar denna dammsugare med påse är hur den på ett unikt sätt hanterar hårstrån och ludd samtidigt som den neutraliserar dålig lukt. Därför har den blivit ett givet val för allt i från djurägare till de med många mattor i hemmet och personer som helt enkelt har tröttnat på hår och partiklar. Med sina 76 decibels ljudnivå är det knappast marknadens mest tysta dammsugare, men vad den tappar i diskretion vinner den i ren och skär prestanda. Med telskoprör, kabelvinda, klicksystem, möbelmunstycke, fogmunstycke och en sugpensel täcker den de allra mest krävande städbehoven och då den har en totalvikt på 7,26 kg är den samtidigt tillräckligt smidig för vardagsanvändning.

Fördelar

 • Lättnavigerad och lättviktig
 • Hög byggkvalitet
 • Neutraliserar dålig lukt

Nackdelar

 • Dammsugaren suger dåligt på mattor
 • Sladdvindan är något trög

PRIS OCH INFORMATION

 

Testvinnare i Mellanklassen: Philips FC8780 Performer Silent dammsugare

Testvinnare i Mellanklassen: Philips FC8780 Performer Silent dammsugare

Philips FC8780 Performer Silent utmärker sig som en mycket tystlåten dammsugare med en ljudnivå på endast 66 dB. Detta betyder att du kan dammsuga i hemmet utan att störa. Dammsugaren har mycket hög prestanda samtidigt som den har en låg energiförbrukning. Philips FC8780 klassas som A+AA i enlighet med EU: s energimärkning. Tack vare det effektiva allergifiltret suger dammsugaren upp och bibehåller hela 99,9 % av allt damm och allergener så att hemmet hålls rent. Vi ger pluspoäng för den långa sladden på 12 meter och att dammbehållaren rymmer hela 4 liter innan det är dags att byta påsen. Den enda nackdelen är att dammsugaren har en relativt hög vikt, vilket gör att den känns något klumpig.

Fördelar

 • Mycket tystlåten dammsugare
 • Låg energiförbrukning
 • Effektivt allergifilter
 • Lång sladd på 12 meter samt stor dammbehållare på 4 liter

Nackdelar

 • Relativt hög vikt på 8.90 kg

PRIS OCH INFORMATION

Utmanare i Mellanklassen: Electrolux ESP72DB dammsugare

Utmanare i Mellanklassen: Electrolux ESP72DB dammsugare

 

 

Electrolux ESP72DP Silent Performer är en smidig dammsugare med en motoreffekt på 650 watt. Trots att detta inte är den mest kraftfullaste motorn på dammsugaremarknaden så är den här modellen relativt effektiv med tanke på vad du betalar för den. Vi ger pluspoäng till dammsugarens 12 meter långa sladd, eftersom en bra räckvidd kommer göra att det går snabbare att dammsuga. Dammsugaren har också en automatisk sladdupprullning, vilket betyder att du endast behöver trycka på en knapp för att sladden snabbt och smidigt ska rullas in. Dammsugarpåsen har en stor kapacitet och rymmer hela 3,5 liter. Påsen har också en hygienisk stängning. Det finns en display med en indikator som indikerar när det är dags att byta ut dammsugarpåsen.

Något som drar ned betyget något är att dammsugaren har en ljudnivå på 70 dB, vilket betyder att den väsnas något mer än andra dammsugarmodeller.

Fördelar

 • 12 meter lång sladd samt dammsugarpåse på 3,5 liter
 • 12 meters räckvidd och en dammsugarpåse på 3,5 liter
 • Hygienfilter
 • Justerbar sugstyrka

Nackdelar

 • Något hög ljudnivå

PRIS OCH INFORMATION

 

Testvinnare i budgetklassen: Philips FC9331/09 dammsugare

Testvinnare i budgetklassen: Philips FC9331/09 dammsugare

Philips FC9331/09 är en riktigt bra dammsugare som lämpar sig för både mattor och hårda golv. Den här modellen är försedd med en toppmoderna uppsugningstekniken PowerCyclone 5  som garanterat ger ett dammfritt hushåll. Den här tekniken skiljer dammet från inomhusluften så snart dammet sugs upp. Philips FC9331/09 är en helt påslös dammsugare har den en dammbehållare istället för dammpåsar. Dammsugaren har också ett integrerat allergifilter vilket säkerställer att inga allergener från varken damm eller smuts letar sin väg tillbaka ut i luften. Vi tycker att Philips FC9331/09 lämpar sig väl till de flesta hem med både hårda golv och med mattor.

Fördelar

 • Med PowerCyclone 5-teknik
 • Påslös dammsugare
 • Med allergifilter
 • God rengöringsförmåga
 • Medföljer flera munstycken för både golv/möbler 

Nackdelar

 • Dammsugaren låter mycket

PRIS OCH INFORMATION

 

Val av dammsugare

Att välja dammsugare är inte alltid enkelt, och som vi nämnt här ovan så finns det många saker att överväga inför köpet. Urvalet av dammsugare växer konstant och du ser tydligt denna utveckling på dammsugarmarknaden. Detta betyder samtidigt att du har goda chanser att hitta exakt den dammsugare som passar dina önskemål och behov bäst.

De flesta av dagens dammsugare är väldigt bra och de många modeller har en effekt på mellan 600 till 700 watt. Enligt uppgifter från Energimyndigheten så måste alla nya dammsugare från den 1 september 2017 ha en effekt på under 900 watt. Ljudeffektnivån får dessutom maximalt ligga på 80 decibel.§

Du ska alltid välja dammsugare efter ditt behov och hur stor yta ditt hem har. En annan viktig faktor är att tänka över hur mycket hårt golv och mattor du har i huset. Har du mest hårt golv så har du genast ett stort och billigt urval av dammsugare att välja mellan, eftersom de flesta dammsugarna på marknaden har en bra rengöringsförmåga på just hårda ytor. Det kan därmed vara lite svårare att hitta bra dammsugare som suger bra på mattor.

På marknaden finner du allt ifrån de vanliga traditionella dammsugarna till innovativa  modeller med olika funktionaliteter. Idag kan du hitta allt ifrån handdammsugare till robotdammsugare. Alla modeller har givetvis sina fördelar, men även sina begränsningar. Vi på Hemfakta rekommenderar därför att du noga gör din research inför köpet och noga studerar vårt dammsugare bäst i test här ovan.

Förvaring av dammsugare

Sist men inte minst så är det bra att överväga hur mycket plats dammsugaren kräver när det kommer till förvaring. En regel brukar vara att försöka välja en modell i ungefär samma storlek som din befintliga dammsugare. Då är det smidigt att bara byta ut den gamla dammsugaren mot den nya modellen utan att behöva ändra på uppbevaringsstället.

I vissa fall är det så att du har saknat vissa tillbehör till din gamla dammsugare och att din nya modell kommer med exempelvis nya munstycken som kräver extra förvaring. Tänk dock på att vissa modeller har tillbehören inbyggda i maskinen – vilket därmed ofta betyder att dammsugaren kräver något större plats än den modell du har idag.

Vanliga frågor om dammsugare

Vilka dammsugare är bäst i test?

I vårt bäst i test av dammsugare tar Electrolux (EUO9GREEN) hem priset som bästa modell och detta för att den är smidig att använda, ett lågt partikelutsläpp och ett mycket bra miljöinspirerat helhetstänk.

Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny dammsugare?

Vi på Hemfakta rekommenderar först och främst att du väljer dammsugare efter på hur stor yta du bor på, samt om du hårda golv eller mattor och slutligen om du har husdjur i hemmet. Välj gärna en modell med minimum energiklass A.

Vilken ljudnivå ska dammsugaren ha?

Eftersträva att investera i en dammsugare med en lägre ljudnivå än <70dB(A) för att vara säker på att hålla en bra arbetsmiljö när du dammsuger.

Dammsugare Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

 • Testvinnare i Premiumklassen: Electrolux EUO9GREEN dammsugare
 • Utmanare i premiumklassen: Miele Complete C3 Cat&Dog Powerline
 • Testvinnare i Mellanklassen: Philips FC8780 Performer Silent
 • Utmanare i Mellanklassen: Electrolux ESP72DB
 • Testvinnare i budgetklassen: Philips FC9331/09

 

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar