Vid det här laget så skulle nog ingen våga sig på att i svepande ordalag konstatera när den första dammsugaren dök upp. Historiker verkar i stor utsträckning tvista om när dessa numera oumbärliga manicker gjorde intåg i var persons hem. Vad vi däremot kan vara säkra på är att få av oss skulle vilja vara utan dem. Oavsett om det handlar om fint damm eller skräp och spill så står dammsugarna alltid redo att förenkla vår vardag. Och intressant nog så har enligt Energimyndigheten numera alla modeller oerhört låg energianvändning i förhållande till sugkraft. Det betyder att dammsugare på en och samma gång har blivit mer miljövänliga och mer effektiva då nästan alla lever upp till det Europeiska så kallade eko-designkravet. Men vad bör man egentligen tänka på när man köper en dammsugare?

Så hittar du den bästa dammsugaren – Vet vad du vill!

Tack vare tekniska framsteg så kan man i de flesta fall vara säker på att alla dammsugare gör sitt jobb. Men trots detta finns det enorma skillnader som handlar om allt i från huruvida dammsugaren på ett smidigt sätt minimerar antalet partiklar som sprids i luften till rörlighet tillbehör. Därför är det en bra idé att helt enkelt ta sig en funderare över vad man värdesätter. Föredrar du en liten praktisk dammsugare som kan plockas fram vid behov, eller vill du ha en större modell som tar hand om jobbet på kortast tid möjlig? Här kommer några saker att hålla i åtanke inför ditt köp.

  • Smidighet och rörlighet kan variera stort. Om du inte vill riskera att behöva lyfta tungt så är det en bra idé att välja en lågviktsmodell. Men hjulkonstruktionen och slangar kan även påverka rörligheten. Kontrollera därför huruvida dammsugaren har rörliga leder för hjul- och slangfästen.
  • Ljudnivån är något som ibland helt och hållet glöms bort. Har man små barn eller vill kunna dammsuga diskret så kan det bli en tråkig överraskning om man köper en väldigt högljudd dammsugare. Turligt nog så finns det decibel-angivelser som gör att man lätt kan jämföra de olika modellernas ljudnivåer.
  • Priset är så klart en viktig sak. Men kom ihåg att det inte nödvändigtvis är sant att dyrare är det samma som bättre. Överraskande nog så har ofta lågprismodeller kommit att bli givna testvinnare.
  • Tillbehör kan vara pricken över i. Vissa modeller levereras med särskilda tillbehör som möjliggör att man kan dammsuga i de flesta skrymslen och vrån. Ogillar man att behöva möblera om inför varje dammsugning så kan det vara värt att ta en extra titt på vilka tillbehör som medföljer.
  • Dammsugarpåsar eller behållare? Om dammsugaren behöver påsar så rekommenderar vi att du inför köpet kollar vilka påsar som är kompatibla och hur mycket de kostar. Ibland kan det bli väldigt dyrt om det behövs särskilda svårtillgängliga påsar. Men detta betyder inte att en dammsugare med behållare nödvändigtvis är bättre. Ibland är det smidigt att ha en färdig påse att slänga.

Dessa fem punkter är så klart långt ifrån allt man bör tänka på när man väljer dammsugare. Men det är bara du själv som vet dina preferenser och önskemål. Genom att informera dig om utbudet så kan du däremot göra ett avsevärt mycket bättre köp.

Bäst i test: Electrolux dammsugare (EUO9GREEN)

När Electrolux grundades 1919 i Sverige så var det nog få som trodde att det dryga hundra år senare skulle komma att bli ett av världens mest populära vitvarumärken. Deras dammsugare EUO9GREEN med påse är på ett unikt sätt en representation av allt företaget har kommit att stå för. Lättanvänd, effektiv och tyst. Utöver att vara tillverkad av hela 70% återvunnen plast och kunna skryta med marknadens lägsta energiförbrukning, och därav modellbenämningen, så har den tack vare ett särskilt rörligt munstycke ett unikt högt luftflöde och stor smidighet. Med sina 65 decibels ljudnivå är den även väldigt tyst. Även om detta inte är en produkt som skryter med ett stort antal tillbehör så är det en oerhört pålitlig dammsugare. Enkel att använda, lågt partikelutsläpp och ett miljöinspirerat helhetstänk.

Miele dammsugare bra köp (Complete C3 Cat&Dog Powerline)

Även om Tyska uppstickaren Miele har funnits sedan 1899 är det först på senare tid som de börjat bli ett populärt val även på svenska marknaden. Bakom deras dammsugare Complete C3 Cat&Dog Powerline döljer sig, trots dess något omständliga namn, en väldigt enkel och praktisk produkt. Vad som kännetecknar denna dammsugare med påse är hur den på ett unikt sätt hanterar hårstrån och ludd samtidigt som den neutraliserar dålig lukt. Därför har den blivit ett givet val för allt i från djurägare till de med många mattor i hemmet och personer som helt enkelt har tröttnat på hår och partiklar. Med sina 76 decibels ljudnivå är det knappast marknadens mest tysta dammsugare, men vad den tappar i diskretion vinner den i ren och skär prestanda. Med telskoprör, kabelvinda, klicksystem, möbelmunstycke, fogmunstycke och en sugpensel täcker den de allra mest krävande städbehoven och då den har en totalvikt på 7,26 kg är den samtidigt tillräckligt smidig för vardagsanvändning.

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här