1. Hem
 2. >
 3. Sport & Fritid
 4. >
 5. Bäst i Test: Cykelhjälm – Håll skallen i behåll med året bästa cykelhjälmar!
Bell-Helmets-Super-Air-R-MIPS-basta-mtb-cykelhjalm.jpg

Lyx

Bell Helmets Super Air R MIPS bästa mtb cykelhjälm

Bell Helmets Super Air R MIPS

9.6

Mellan

Poc Kortal Race Mips bästa mtbhjälm

Poc Kortal Race Mips

8.6

Budget

Bell 4Forty MIPS

Bell 4Forty MIPS 

8

Inledning

Ja, visst kan det kännas trist att bara få ha på sig den där cykelhjämen när man ska ut å trampa? Den som är så snygg och sitter så fint på huvudet! När ska vi prata om det stigmat? 24/7-cykelhjälmsbärarna jag hör er! Ni som alltid föredrar cykelhjälms-looken framför den krossade melonen. Den här sången är för er (och för alla er som är sugna på att äntra världen av saftey meets fashion!) Från Hövding hjälmar som haute couture för ditt kranium! Till vassa MTB-hjälmar som minsann kan skydda haka och panna även i city. Cykelhjälm dam, cykelhjälm herr, MIPS-skydd och allt däremellan; dags att kora året bästa cykelhjälm!

Våra säkerhetsexperter har studerat hjälm efter hjälm för att tillslut landa i sex prima cykelhjälmar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Du förresten, letar du efter cykelhjälm till barnen? Kolla in vårt stora Cykelhjälm-för-barn-Bäst-i-Test!

I vårt test blev Bell Helmets Super Air R MIPS testvinnare, tack vare att den skyddar skallen likt inget annat! Här har du givetvis MIPS, du har löstagbart käkskydd, 18 ventilationskanaler, integrerat kamerafäste och X-Static® foder mot lukt och bakterier –  vad mer kan man önska?

I jakten på den bästa cykelhjälmen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den hjälm som är bäst från den som inte är det. När det gäller cykelhjälmar är såklart säkerheten den stora, avgörande faktor, men sen tillkommer det såklart komfort, hållbarhet, pris och eventuella extrafunktioner.

Med de sex cykelhjälmar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Bell Helmets Super Air R MIPS hjälm – Bästa Cykelhjälmen 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bell Helmets Super Air R MIPS bästa mtb cykelhjälm

Lyx

Vinnare

9

Pris

10

Hållbarhet/Miljö

10

Säkerhet

10

Komfort

9

Extrafunktioner

9.6

Totalpoäng

Motivering: Den här full-face-goingen sitter som en smäck och skyddar skallen som om den vore gjord av diamanter. MIPS? Yes. Extrafunktioner? Mer än du kan räkna.

När komfort möter säkerhet på högsta nivå! Tänk på att du kan slå i hakan även i stan, en Mtb-hjälm gör jobbet! Pris fr. 2700 kr.

Först ut har vi denna full-face hjälm! En terrängkung som inte bara ger maximalt skydd, utan även sätter ribban högt för ventilation och komfort. Med ett löstagbart käkskydd och Float Fit-systemet är passformen så skräddarsydd att du nästan glömmer att du har den på dig. Ett praktiskt anpassningssystem med gummiratt gör det enkelt att justera, så du kan fortsätta på din cykelresa utan att behöva pilla allt för mycket. Här har du som väntat ett inbyggt MIPS-rotationsskydd (som att ha en airbag för skallen). Och testbetygen och användarrecensionerna här, ja dom gör det till en förbannat lockande cykelhjälm helt enkelt! Och med en vikt som knappt känns, är detta en hjälm som lägger fokus där det behövs: på din säkerhet och komfort. Om du är ute efter en hjälm som inte kompromissar med något, så är Bell Helmets Super Air R MIPS din bästa kompanjon på två hjul.

 • Pris: ca 3.000 kr
 • Rotationsskydd: MIPS
 • Vikt: 440-689 gram
 • Storlek: 55-59 cm
 • Särskilda egenskaper: Löstagbart käkskydd, 18 ventilationskanaler, integrerat kamerafäste, X-Static® foder mot lukt och bakterier
2

Hövding 3

Hövding 3 bäst i test cykelhjälm

Lyx

Utmanare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Säkerhet

9

Komfort

9

Extrafunktioner

8.8

Totalpoäng

Motivering: Hövding 3 är som en bodyguard du inte ser. Men kom ihåg, den är säker, men inte idiot-säker.

Den osynliga väktaren på din färd – Hövdinghjälmen! Pris fr. 3000 kr.

Låt oss reda ut det direkt: här har vi “hjälmen” som inte ens är en hjälm. Det är en airbag i krageform, uppfunnen av svenska hjärnor. Sensorer spanar in dina rörelser 200 gånger per sekund, redo att blåsa upp sig som en beskyddande kudde runt ditt huvud och nacke på en tiondels sekund. Vetenskapligt sett, åtta gånger säkrare än en traditionell hjälm. Den har också smarta funktioner som ansluts till din telefon – den meddelar dina nödkontakter om olyckan är framme och levererar personlig cykeldata. Men, och det är ett stort men, om du cyklar in i en öppen lastbilsdörr eller liknande kommer den inte att aktiveras. Det kanske inte händer superofta, men man kan ändå säga: Den är säker, men inte idiot-säker.

 • Pris: 3000:-
 • Rotationsskydd: Ja
 • Vikt: 800 gram
 • Storlek: One size (Huvudstorlek 52-59 cm, halsmått upp till 45 cm i omkrets)
 • Särskilda egenskaper: Smart anslutning till telefon för ICE-kontakter och personlig cykeldata, endast för stadsmiljö och landsväg, godkänd för personer över 15 år.
3

Poc Kortal Race Mips

Poc Kortal Race Mips bästa mtbhjälm

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Säkerhet

8

Komfort

9

Extrafunktioner

8.6

Totalpoäng

Motivering: Kortal Race är som den där polaren som alltid är redo för lite offroad-action. Säker, hållbar och laddad med funktioner du inte visste att du behövde.

Det självklara valet för enduro och trailcykling! Pris fr. 1600 kr.

Poc Kortal Race Mips är det självklara valet för enduro och trailcykling. Denna hjälm är inte bara certifierad för e-cykelanvändning enligt de strikta NTA8776-standarderna, den har också en unibody-konstruktion som maximerar dess strukturella integritet. Känner du dig trött i nacken efter en dag i spåren? Oroa dig inte. En patenterad skärm snäpps av vid en krasch för att skydda dig. Om olyckan skulle vara framme kommer NFC-medicinskt ID och RECCO®-reflektor att göra räddningsinsatsen smidigare och effektivare. Användarvänlighet är hjälmens mellannamn tack vare ett 360° justeringssystem och kompatibilitet med sportglasögon. Med Poc Kortal Race Mips är du inte bara förberedd för äventyret, du är också förberedd för det oförutsägbara.

 • Pris: 1600:-
 • Rotationsskydd: MIPS
 • Vikt: 390g (mediumvikt)
 • Storlek: 51-62 cm
 • Särskilda egenskaper: NFC-medicinskt ID, RECCO®-reflektor, patenterad avtagbar skärm, certifierad för e-cyklar enligt NTA8776-standard.
4

POC Omne Air MIPS

POC Omne Air MIPS bästa cykelhjälmen

Mellan

Utmanare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Säkerhet

9

Komfort

8

Extrafunktioner

8.2

Totalpoäng

Motivering: En solid allroundare, men inte den som stjäl rampljuset.

Låg vikt, riktigt sköna ventilationskanaler och sitter som gjutet på skallen! Pris fr. 1500 kr.

Det optimala allroundskyddet, med komforten som du aldrig visste att du saknade. POC Omne Air MIPS är den cykelhjälm som täcker alla baser. Du kan njuta av längre turer med den låga vikten och de förstklassiga ventilationskanalerna. Funderar du på att cykelpendla? Inga problem, den här hjälmen är mer mångsidig än en schweizisk armékniv. Skulle olyckan vara framme, kommer RECCO® Reflector att hjälpa räddningspersonal att lokalisera dig snabbare. Användarna är eniga: den sitter som en dröm på huvudet. POC, det svenska företaget som grundades med målet att rädda liv, har definitivt levererat en vinnare här. Allt som allt, det här är en investering i säkerhet och komfort som du inte kommer att ångra.

 • Pris: 1500 kr
 • Rotationsskydd: MIPS
 • Vikt: 330 g
 • Storlek: Finns i tre storlekar (50-61 cm)
 • Särskilda egenskaper: RECCO® Reflector, justerbar, avtagbara öronkuddar, unisexmodell.
5

Bell 4Forty MIPS 

Bell 4Forty MIPS

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Säkerhet

8

Komfort

7

Extrafunktioner

8

Totalpoäng

Motivering: Bell 4Forty är som en gammal fransk servitör – pålitlig och får jobbet gjort, utan krusiduller.

Huvudsaken först: Bell 4Forty MIPS är hjälmen som tänker snabbare än du gör när du kraschar, och för en otrolig peng! Pris fr. 700 kr.

Ja, cykelhjälmar är inte bara en estetisk match till din träningsoutfit. De kan rädda ditt liv, och Bell 4Forty MIPS är en mästare på det. Vi snackar Multi-directional Impact System (MIPS), som minimerar risken för seriösa hjärnskador vid en eventuell vurpa. Så när du trillar och det snurrar i skallen, då har du MIPS-teknologin att tacka för att det inte blev värre. Och nej, den här bad boyen kompromissar inte med komforten. Det justerbara Float Fit-hjulet och No-Twist Tri-Glides håller allt på plats, från ditt huvud till remmarna. Oroa dig inte för svettiga pannor eller disiga glasögon, Sweat Guide Padding har du där som en trogen vän. Åsikterna från både användare och testare går hand i hand: Bell 4Forty MIPS är den hjälm du vill ha när du utmanar dina gränser.

 • Pris: 700 kr
 • Rotationsskydd: MIPS
 • Vikt: 380 gram
 • Storlek: 52-62 cm
 • Särskilda egenskaper: 15 ventilationshål, Float Fit justering, No-Twist Tri-Glides, Sweat Guide Padding, justerbar skärm.
6

Giro Syntax MIPS

giro-syntax-mips-cykelhjalm-mattsvart_bästa cykelhjälm

Budget

Utmanare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Säkerhet

8

Komfort

6

Extrafunktioner

7.8

Totalpoäng

Motivering: Syntax MIPS är en bubblare, och en favorit bland pendlingscyklisterna! Den når inte riktigt upp till sina konkurrenter högre upp i testet när det kommer till bästa val, men likväl en hållbar, snygg och bekväm cykelhjälm!

Både stilad och säker! Pris fr. 900 kr.

När det kommer till att kombinera skydd och snygg design, tror jag att vi har en riktig vinnare här. MIPS-teknologin i denna skönhet är inte bara ett fancy akronym – det minskar rotationskrafterna vid en eventuell krock, och det, mina vänner, kan vara skillnaden mellan en otäck upplevelse och en “det kunde varit värre”-incident. Men låt oss inte glömma komforten; med Roc Loc 5 Air Fit-systemet justerar du passformen snabbare än du säger “Vad var det där fordonet?”. Behöver du kyla ner skallen under heta sommardagar? De 25 Wind Tunnel-ventilerna och interna kanalerna har redan tänkt på det. Och nej, du behöver inte vara rädd för att se fånig ut; denna hjälm är lika snygg på landsvägarna som i citys pulserande hjärta. Slutligen, om andra bäst i test och användarrecensioner får säga sitt, ligger Giro Syntax MIPS i topp. Skön, säker, och snygg – vad mer kan man begära? Och det för en snäll peng dessutom!

 • Pris: 900:-
 • Rotationsskydd: MIPS
 • Vikt: 247 gram
 • Storlek: 51-65 cm
 • Särskilda egenskaper: 25 ventilationskanaler, Roc Loc 5 Air Fit-system

Köpguide Cykelhjälm – Så hittar du rätt cykelhjälm!

Hörrni, vare sig du är en flitig landsvägscyklist eller en casual citykryssare, så är en bra cykelhjälm lika viktig som de självlysande reflexerna på ditt bakhjul (för visst har du dom? tänkte väl!). Detta är alltså din guide till att finna den hjälmen som både skyddar ditt kreativa sinne och matchar din personliga stil.

Säkerhetsstandarder

Detta är din hjärna vi snackar om! Säkerheten är aldrig förhandlingsbar. Håll utkik efter MIPS (Multi-directional Impact Protection System) och CE-märkningar, som är en indikator på testad och godkänd säkerhet.

Storlek och Passform

Nästa viktiga punkt är hur väl hjälmen passar på ditt huvud. En bra passform kan göra skillnad i komfort och, viktigast av allt, i skyddet. Mät ditt huvud och jämför med storleksguiderna. Är det justerbart? Ännu bättre.

Ventilation

Om du inte vill ha en skållande het panna efter en kort sommartur, ta en titt på hjälmens ventilation. Antalet och storleken på ventilationshålen är avgörande.

Design och Estetik

Smaken är som baken – delad. Men låt oss vara ärliga, du vill se bra ut när du cyklar. Oavsett om du föredrar en minimalistisk look eller färgglada mönster, så finns det en hjälm som speglar din personliga stil.

Budget

Hjälmar finns i alla prisklasser, från budgetvänliga alternativ till lyxvarianter. Kom ihåg att du inte kan sätta ett pris på säkerhet, men det betyder inte att den dyraste hjälmen automatiskt är den bästa för just dig.

Användarrecensioner och Bäst-i-Test

Inte alltid helt objektiva, men definitivt användbara. En guldgruva av personlig erfarenhet från andra cyklister och expertbedömningar kan hjälpa dig att fatta det slutgiltiga beslutet.

Extra Funktioner

Vissa hjälmar kommer med extra tillbehör som inbyggd belysning, visir eller till och med Bluetooth. Är det nödvändigt? Kanske inte. Är det coolt? Absolut.

Avslutningsvis: Okej, nu är det dags att sätta hjulet i rullning! En bra cykelhjälm är en investering i din säkerhet och ditt välbefinnande. Så snöra på dig skorna, sätt hjälmen på huvudet och trampa iväg som den cykelstjärna du är!

Frågor och svar om cykelhjälmar

Allmän konsensus är att du bör byta ut din hjälm var femte år. Även om den ser ut att vara i toppskick så kan material försämras över tid och erbjuda mindre skydd. Har du varit med om en kollision, är det dags att byta ut hjälmen omedelbart, oavsett dess ålder.

MIPS står för “Multi-directional Impact Protection System”. Det är en teknologi som syftar till att minska rotationskrafterna mot hjärnan vid sneda slag eller kollisioner.

MIPS-teknologin minskar rotationskrafterna mot hjärnan vid sneda slag, vilket kan minska risk för allvarliga skador. Även om en hjälm utan MIPS kan erbjuda tillräckligt skydd vid en direkt påverkan, kan MIPS vara en livräddare vid komplicerade olycksscenarier. Kort sagt: Det är en bra investering.

Generellt sett, nej. Även om hjälmen ser ok ut på ytan, är det omöjligt att garantera dess säkerhetsprestanda utan att veta dess fullständiga historia. Små sprickor eller materialförsvagningar är inte alltid synliga och kan äventyra ditt skydd.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser