1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i test: Cykelhjälm barn – Håll huvudet intakt!
Stiga-Sports-Play-MIPS-cykelhjalm-barn-bast-i-test.jpg

Lyx

Stiga-Sports-Play-MIPS-cykelhjalm-barn-bast-i-test.

Stiga Sports Play+ MIPS

9

Mellan

Stiga-Sports-Play-Cykelhjalm-Barn-basta-cykelhjalmen-barn

Stiga Sports Play 

8.8

Budget

MET-Yo-Yo-Cykelhjalm-Barn-bast-i-test-

MET Yo-Yo 

8.6

Inledning

Cykelhjälm för barn, denna otroliga uppfinning. En liten kapsel som skyddar ditt barns huvud och gör dom till små cyklande superhjältar, hela bunten! Och glöm de monotona tråkfärgerna som vuxnas hjälmar kommer i – nu kan ditt barn välja en hjälm som matchar deras cykel, personlighet eller ser ut som en toalett (tja, varför inte). Här har vi tagit fram årets bästa cykelhjälmar för barn, som alla finns att köpa i flera olika färger!  Se även vårt barncykel test här!

Våra säkerhetsexperter har studerat hjälm efter hjälm för att tillslut landa i sex prima cykelhjälmar för barn i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I vårt test blev Stiga Sports Play+ MIPS testvinnare, vilket berodde på dess funktionella och säkerhetsklassade egenskaper. Den har ett innovativt och säkert yttre och inre skal som håller barnets huvud säkert vid alla aktiviteter. Dessutom är den utrustad med MIPS-teknologin, det allra senaste inom hjälmsäkerhet.

I jakten på den bästa cykelhjälmen för barn har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den hjälm som är bäst från det som inte är det. När det kommer till cykelhjälm är säkerhet, material, teknologi och storlek avgörande komponenter. Med de sex cykelhjälmar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du (och ditt barn) inte kommer bli besviken.

1

Stiga Sports Play+ MIPS – Bästa cykelhjälmen för barn [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Stiga-Sports-Play-MIPS-cykelhjalm-barn-bast-i-test.

Lyx

Vinnare

8

Pris

10

Kvalitet

10

Säkerhet

8

Design

9

Storlekar

9

Totalpoäng

Motivering: Stiga Sports Play+ MIPS får höga poäng för kvalitet och säkerhet med sin användning av EPP-material och MIPS-teknologi. Designen och storleksjusterbarheten är också starka, och priset är rimligt med tanke på funktionerna. Det särskiljer sig genom att erbjuda hög säkerhet och kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris.

En högteknologisk, säker och snygg cykelhjälm! Pris fr. 1.000 kr.

“STIGAs lekfulla Play+ hjälm är en tuffing som klarar av det mesta. Med det smarta multi-impact materialet EPP, kommer den här hjälmen inte ge sig vid första (eller hundrade) slaget. Med ett gäng ventilationshål för att hålla huvudet svalt och ett elastiskt system för att justera storleken, sitter den som en smäck. Och för att säkerställa det allra senaste inom hjälmsäkerhet, är Play+ utrustad med teknologin MIPS, som skyddar mot roterande krafter som kan uppstå vid sneda islag. Är du redo att släppa ditt barns inre dare devil fri, och låta den här hjälmen ta hand om resten? Klart du är!

 • Yttre material: Nylon
 • Storlek: M (52-56 cm), S (48-52 cm)
2

Giro Scamp MIPS 

prisvärd cykelhjälm för barn bäst i test

Lyx

Utmanare

9

Pris

9

Kvalitet

9

Säkerhet

8

Design

8

Storlekar

8.6

Totalpoäng

Motivering: Giro Scamp MIPS presterar bra överallt och är särskilt stark på säkerhet och kvalitet. Det är en pålitlig och prisvärd hjälm som erbjuder god passform och skydd.

En klassisk cykelhjälm som är säker, bekväm och enkel att justera! Pris fr. 530 kr.

Här kommer en cykelhjälm som varit med länge – vilket ju alltid är ett gott tecken. På denna hjälm kan storleken och passformen enkelt justeras med det smarta Roc Loc Jr-systemet. Hjälmen har också ett klämskydd, och många ventilationshål som ökar komforten. Det här är en riktigt bra och prisvärd cykelhjälm som framför allt är säker, men också väldigt bekväm att använda. Även här finns den nya och revolutionerande tekniken MIPS, som skyddar hjärnan vid sneda islag och rotationsvåld.

 • Storlek: XS (45-49 cm), S (49-53 cm)
 • Yttre material: Polycarbonat
3

Stiga Sports Play 

Stiga-Sports-Play-Cykelhjalm-Barn-basta-cykelhjalmen-barn

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Kvalitet

10

Säkerhet

8

Design

8

Storlekar

8.8

Totalpoäng

Motivering: Stiga Sports Play Cykelhjälm Barn är en pålitlig och prisvärd hjälm med god säkerhet och justerbarhet. Den får bra poäng över hela linjen och passar bra för barn i olika åldrar.

En säker och flexibel cykelhjälm! Pris fr. 330 kr.

Här kommer Lyxvinnarens lillasyster Stiga Sports Play – en riktigt tålig och robust hjälp som skyddar ditt barns huvud oavsett vilken aktivitet som är på G. Den har ett gäng ventilationshål som håller huvudet svalt, och ett elastiskt system som gör det enkelt att justera storleken. Tack vara det innovativa multi-impactsystemet EEP klar hjälmen många, många smällar. Rekommenderad ålder mellan 0-7 år.

 • Storlek: S (48-52 cm), M (52-56 cm)
 • Yttre material: Plast
4

Giro Hale MIPS

cykelhjälmen för barn bäst i test

Mellan

Utmanare

8

Pris

9

Kvalitet

10

Säkerhet

7

Design

8

Storlekar

8.4

Totalpoäng

Motivering: Giro Hale MIPS imponerar med sin höga kvalitet, säkerhet och design. Det är en bra balans mellan prestanda och pris, med teknologier som MIPS för extra säkerhet.

Högkvalitativ cykelhjälm som är snygg, säker och bekväm! Pris fr. 470 kr.

Denna snitsiga cykelhjälm har ett Roc-Loc Sportsystem som gör det enkelt att justera storleken, och som ser till att passformen alltid blir perfekt. Den har också ett flyttbart visir och många ventilationshål. Här finns en ny och revolutionerande teknik som skyddar hjärnan mot rotationsvåld och sneda islag: MIPS. Tekniken fungerar som ett inre skal som reducerar kraften och fördelar den vid sneda islag och rotationsvåld, upp till 40 procent. Det här är alltså en extra säker cykelhjälm. Den har en låg vikt och är mycket bekväm att använda.

 • Yttre material: In-Mold Polycarbonate
 • Storlek: 50-57 cm
5

MET Yo-Yo 

MET-Yo-Yo-Cykelhjalm-Barn-bast-i-test-

Budget

Vinnare

10

Pris

9

Kvalitet

9

Säkerhet

8

Design

7

Storlekar

8.6

Totalpoäng

Motivering: MET Yo-Yo erbjuder en bra balans mellan pris och prestanda med en stilren design och god säkerhet. Det är ett populärt val med många fördelaktiga egenskaper.

En populär klassiker! Pris fr. 220 kr.

Met YoYo är en riktigt populär hjälm bland kidsen (och deras föräldrar). Den är snygg, tålig och har ett extra starkt yttre skal i ABS och ett inre stötupptagande skal av EPS. Den kommer med flera ventilationshål och en skön vaddering som gör att hjälmen sitter som en smäck. De intre kuddarna är dessutom tvättbara. Den här hjälmen kommer garanterat sitta kvar på ditt barns huvud oavsett aktivitet!

 • Storlek: S (51-55cm), M (54-57cm)
 • Yttre material: ABS
6

Nordic Hoj Babblarna

billigaste cykelhjälmen för barn

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Kvalitet

8

Säkerhet

9

Design

8

Storlekar

8.6

Totalpoäng

Motivering: Nordic Hoj Babblarna-hjälm sticker ut med sitt låga pris och goda passform. Även om kvaliteten är något lägre än några konkurrenternas, är det ett bra val för föräldrar som letar efter en prisvärd hjälm.

Den är billig, säker, bekväm, enkel att använda och har ett fint motiv. Pris fr. 150 kr.

Denna fina cykelhjälm kommer alla Babblare-fans avguda! Men det är förstås inte bara det fina motivet som är en fördel – här finns faktiskt flera, trots det låga priset. Hjälmen är av riktigt hög kvalitet, uppfyller standarden EN1080, har en justerbar ring inuti som ger perfekt passform på huvudet och är mycket lätt och bekväm. Den är även testad och godkänd av KTH för sneda islag. Här finns även det gröna spännet, som löser ut sig vid hög påfrestning för att förhindra att barnet blir hängande i hjälmen om den fastnar i någonting. Det här är alltså en riktigt säker och riktigt bra hjälm, till ett riktigt bra pris. Passar barn mellan ca. 2-7 år.

 • Yttre material: ABS
 • Storlek: 49-56 cm

Köpguide för barnhjälm

När du ska köpa cykelhjälm till ditt barn finns det en sak som är viktigare än något annat: säkerhet. Det låter kanske konstigt, eftersom alla hjälmar bör vara säkra, men det finns både bättre och sämre alternativ. Säkerheten handlar även om hur man använder hjälmen – storleken, hur den sitter och så vidare. Här går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa cykelhjälm till barn.

Säkerhet och det gröna spännet 

Oavsett vad du köper är säkerheten förstås alltid viktigast, framför allt när du köper något till ditt barn. Man använder förstås hjälm just av denna anledning, men trots det kan säkerheten skilja sig ganska mycket mellan olika hjälmar – och beroende på hur man använder dem.

Först och främst är det förstås viktigt att välja rätt storlek, och att använda cykelhjälmen på rätt sätt. Det handlar framför allt om att se till att den sitter rätt, och att inte använda en hjälm som har varit med om en olycka eller fått en kraftig smäll. Cykelhjälmen kan nämligen skadas utan att det syns, och då skyddar den betydligt sämre.

Något det ofta pratas om när det gäller just cykelhjälmar för barn är det gröna spännet. Detta är också en detalj som ökar säkerheten, och som rekommenderas för barn under 7 år. Det gröna spännet löser ut vid högre påfrestning, vilket gör att barnet inte blir hängande i hjälmen om den skulle fastna i någonting.

Storlek

Att välja rätt storlek på hjälmen är också viktigt, inte minst för att det ökar säkerheten. Hjälmar för barn kan ofta användas under flera år, men det är viktigt att hålla koll på när det är dags att byta. Mät barnets huvud regelbundet, och håll koll på hur hjälmen sitter. Den måste sitta på rätt sätt för att ge optimal säkerhet.

Många hjälmar kan justeras på flera ställen. Banden som sitter under hakan kan förstås justeras och spännas, och ibland kan hjälmen även justeras inuti för perfekt passform vid huvudet. Det här är förstås också viktigt att tänka på, eftersom det är avgörande för hur hjälmen sitter, men också för att hjälmen ska sitta stadigt. Tänk dock på att detta inte har något att göra med själva storleken, utan hjälmen blir ändå för liten förr eller senare, och då måste den bytas ut.

Design

Hur viktig är egentligen utformningen? Designen? Motivet? Utformningen kan förstås påverka säkerheten, det kan finnas detaljer som gör hjälmen säkrare till exempel. En del cykelhjälmar har även inbyggd lampa för ökad synlighet, som i sin tur ger ökad säkerhet. När det gäller utseendet i övrigt, till exempel motivet på hjälmen, så har det förstås ingen betydelse när det gäller säkerheten. Självklart kan det vara kul för barnet med ett fint motiv, men fokusera i första hand på säkerheten.

Något som kan vara bra att tänka på när det gäller motivet, framför allt när det gäller mindre barn, är hur lätt det blir att få barnet att använda hjälmen. Självklart måste barnet ha hjälm, men en del mindre barn kan till en början tycka väldigt illa om det. Det kan leda till att man väljer att undvika att cykla, för att slippa bråka om hjälm. En hjälm med ett roligt motiv, kanske av favoritkaraktären, kan göra det roligare att använda hjälm. Självklart är säkerheten fortfarande viktigast, men ofta går det att hitta en hjälm som är både säker och har ett motiv som barnet uppskattar.

Avslutande ord inför ditt köp av cykelhjälm för barn

Det viktigaste att tänka på när det gäller användandet av cykelhjälm är just att den alltid ska användas – oavsett om barnet cyklar själv eller i en cykelstol bakom mamma eller pappa. När barnet färdas på en cykel ska han eller hon alltid använda cykelhjälm. Det är också viktigt att storleken är rätt, att hjälmen sitter rätt och att den byts ut när den blivit för liten. Byt också hjälm om den varit med om en olycka eller fått en kraftig smäll, även om du tycker att den ser hel ut.

När du ska köpa cykelhjälm till ditt barn är det viktigaste att fokusera på säkerheten. De cykelhjälmar som säljs idag är oftast testade och godkända, även om det finns undantag. Det kan vara en bra idé att dubbelkolla detta, och gärna fokusera på andra säkra detaljer. Även om det inte är ett måste så är det förstås ett plus om det finns något som ökar säkerheten – till exempel grönt spänne för mindre barn, LED-lampa och liknande.

Vanliga frågor och svar om hjälm för barn

För att veta vilken storlek man ska välja så måste man mäta barnets huvud, och sedan följa en tabell. Ofta har barn upp till 3 år en storlek, barn mellan 2 och 7 år en annan och så vidare. Det är dock alltid viktigt att välja utifrån måtten på huvudet, och inte utifrån ålder.

En hjälm bör bytas ut efter en olycka eller kraftig smäll, eftersom den inte ger samma skydd efter det, även om den fortfarande ser hel ut. Man bör alltså aldrig köpa en begagnad cykelhjälm, eftersom det inte går att veta om den varit med om en olycka eller fått en smäll. Barns cykelhjälmar bör förstås även bytas ut när de blivit för små.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser