Crosstrainer bäst i test – Bästa crosstrainer 2022 blev inCondi ET660i

Vill du komma i form hemma? Crosstrainer är svenskarnas favorit i gymmet – och med flera goda skäl. Med en crosstrainer hemma tränar du både ben, bakdel och överkropp enkelt och effektivt. I vårt crosstrainer bäst i test har vi samlat marknadens bästa crosstrainers för hemmabruk. Läs också vår köpguide nedan om vad du bör tänka på inför köpet.

Så köper du rätt crosstrainer för dig

En crosstrainer eller elliptisk träningsmaskin, som de ibland också kallas för, är en träningsmaskin som låter dig utföra allt ifrån gång, löpning eller trappklättring med minimal belastning på lederna.§ Detta gör crosstrainer till en utmärkt maskin för den som är ute efter en skonsam träningsmaskin. Är du nyfiken på att införskaffa flera olika träningsmaskiner till ditt hemmagym ska du inte heller missa vårt spinningcykel bäst i test.

Vilken typ av crosstrainer bör jag välja?

Crosstrainers brukar komma i två olika stilar: bakdriven eller framdriven, vilket hänvisar till var svänghjulet är placerat på maskinen. Om vi kikar på crosstrainers i budget- eller mellanklassen så hittar du oftast att alla modeller har svänghjulet baktill. Dessa träningsmaskiner upptar vanligtvis mindre plats men ger oftast också en kortare steglängd. Oavsett om du väljer en bak- eller framdriven modell, är de viktigaste ingredienserna för alla crosstrainers att den är stabil och bekväm att använda. Är du lång så ska du inte frestas med att välja en maskin med en för kort steglängd. 

Vilka funktioner är viktiga?

Svänghjulets vikt kan vara ett bra sätt att bedöma maskinens övergripande kvalitet. Ett tyngre svänghjul bör ge en jämnare och mer konsekvent motståndsnivå. Leta gärna efter en crosstrainer på minimum 5 kg, men om du är ute efter en maskin i mellanklassen och bortom det, vill du definitivt att den ska vara tyngre. Håll utkik efter hur många motståndsnivåer som finns tillgängliga på maskinen, om den har förmågan att ändra lutningen och om det finns några förinställda träningspass.

Andra viktiga funktioner att ha i åtanke när du ska välja den bästa crosstrainer maskinen är relaterade till dess storlek och steglängd. Om du är lång behöver du en längre steglängd och längre handtag för att vara bekväm när du tränar. Tyngre användare bör också hålla koll på maskinens maxvikt, särskilt om du väljer en billigare crosstrainer, då dessa ofta är mindre stabila.

Displayen är också en viktig del av maskinen. Det är den vi står och tittar på för det mesta under träningspasset. Därför måste du naturligtvis också tänka på vad du föredrar här. Du känner förmodligen till de klassiska inbyggda skärmarna från gymmet, där du kan se hastighet, watt, motstånd, hjärtfrekvens och så vidare. Det är också det vanligaste på cross-trainers för hemmabruk, men det finns också LED-skärmar eller med möjlighet att fästa en surfplatta.

Hur mycket behöver jag spendera?

Om du har en tight budget finns det anständiga crosstrainers tillgängliga för under 4 000 kronor, men du kommer säkert att offra en viss stabilitet och funktioner till det priset. Det finns utmärkta hemmamodeller tillgängliga mellan 5 000 och 10 000 kronor. Om du jagar en upplevelse över gymstandard är det kanske dags att använda kreditkortet istället – du kan behöva spendera långt över 10 000 kronor. 

Hemfaktas crosstrainer test 2022 – Vi listar 5 modeller 

För att göra det enklare för dig att välja den bästa crosstrainer för dina behov har vi sammanställt en jämförelse av 5 olika modeller på marknaden. Vi har delat upp vårt crosstrainer bäst i test i olika prisklasser: premium-, mellan- och budgetklassen så att du enkelt kan välja en modell med rätt pris. Läs vårt crosstrainer bäst i test nedan.

Vinnare i Premiumklassen: inCondi ET660i, inSPORTline, Bästa Crosstrainer

Vår vinnare i premiumklassen blev inCondi ET600i som är en stabil och smidig crosstrainer med Bluetooth-teknologi och appen iConsole+ möjliggör virtuella träningspass, pris ca 13 000 kronor.

Crosstrainer test

Denna crosstrainer från inSPORTline är en robust crosstrainer som bjuder på flera motiverande träningspass – antingen genom de inbyggda programmen eller de funktioner du kan ta del av genom appen iConsole+ som du smidigt ansluter din mobiltelefon via Bluetooth. Vi ger inCondi ET600i pluspoäng för pedalerna som har en steglängd på hela 40 cm och som har en mönstrad yta för antiglid-effekt. Maskinen har en remdrift och ett svänghjul på 8 kg vilket betyder att den går mycket smidigt och tyst när du tränar. Utöver detta har den ett magnetiskt motstånd i 16 st olika nivåer vilka du enkelt justerar med  några få knapptryck. En annan fördel är att du enkelt kan flytta på crosstrainern när den inte används tack vare transporthjulen.

Fördelar

 • Hög stabilitet och viktgräns
 • Många träningsprogram att välja mellan
 • Anslutning till surfplatta/mobiltelefon med appen iConsole+
 • Utmärkt steglängd på 40 cm

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Steglängd: 40 cm
 • 18 st träningsprogram (varav 12 är förinställda)
 • Max användarvikt 200 kg
 • Bakgrudsbelyst LCD skärm

 

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare i Premiumklassen: FitNord Hiker 300F, Crosstrainer

Vår utmanare i premiumklassen blev denna crosstrainer från FitNord som är mycket kompakt, stabil och har en lång steglängd, pris ca ca 14 500 kronor.

FitNord Hiker 300F, Crosstrainer

 

Hiker 300F Crosstrainer från FitNord sticker ut med dess kompakta storlek och långa steglängd. Maskinen upptar väldigt litet utrymme för att vara en framdriven crosstrainer – den upptar endast 160 cm. Trots detta så är steglängden exceptionell med sina 51 cm och detta gör att den är mycket behaglig att använda. Hiker 300F Crosstrainer har totalt 13 program och där fyra av dessa är hjärtfrekvensprogram, vilket betyder att motståndet justeras helt automatiskt enligt utövarens hjärtfrekvens. Med Hiker 300F Crosstrainer får du även en upprätt position som hjälper till att stärka rygg-axelområdet. En annan fördel är stabiliteten hos pedalerna som är säkrade med dubbla skenor samt säkerhetsstänger, vilket betyder att du kan känna dig trygg och säker när du tränar. Det som drar ned betyget är att maskinen inte har en hållare för vattenflaska.

Fördelar

 • Maximal stabilitet
 • Upptar litet utrymme
 • Lång stegkänsla
 • Många olika program att välja mellan 

Nackdelar

 • Vi saknar en hållare för vattenflaska.

Specifikation

 • Antal program: 13 st
 • Steglängd: 51 cm
 • Transporthjul: Ja
 • Max användarvikt: 135 kg

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vinnare i Mellanklassen: Titan Fitness Crosstrainer C65

Vår vinnare i mellanklassen blev Titan Fitness Crosstrainer C65 som är en robust och stabil crosstrainer med hela 21 olika träningsprogram, pris ca 8 500 kronor.

Titan Fitness Crosstrainer C65

Titan Life Crosstrainer C65 är utrustad med ett drivkraftssystem ”Drive force system”  vilket bjuder på en känsla av att svänghjulet väger 11 kg trots att den endast väger 6 kg. Det betyder att du får en smidigare crosstrainer som du enkelt kan ställa undan när du inte använder den. Titan Life Crosstrainer C65 kommer med hela 21 träningsprogram och har 40 cm i steglängd vilket är fördelaktigt. Utöver detta har du en tydlig display där du kan avläsa distans, tid, hastighet, motstånd, puls, kalorier, varv/minut och watt. Denna crosstrainern är även utrustad med handpulssensorer, vilket betyder att du kan hålla koll på pulsen under träning. Något som drar ned betyget något är att den låter relativt högt under användning.

Fördelar

 • Handpulssensorer
 • Drive force system
 • Många program att välja mellan

Nackdelar

 • Låter relativt högt vid användning

Specifikation

 • Antal program: 21 st
 • Svänghjulsvikt: 6 kg
 • Steglängd: 40 cm
 • Max användarvikt: 130 kg

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare i Mellanklassen: Finnlo Loxon III, Crosstrainer

Vår utmanare i mellanklassen blev denna crosstrainer från Finnlo som ger en god komfort och mycket tystlåten träning , pris ca 10 000 kronor.

Finnlo Loxon III, Crosstrainer

Finnlo Loxon III är en utmärkt crosstrainer med bra funktioner och god komfort. Vi uppskattar särskilt datorn på denna crosstrainer som bjuder på en högkvalitativ display för en mycket exakt anpassad träning. Du kan enkelt ställa in träningens intensitet och kan välja på hela 16 nivåer, med 12 fördefinierade profiler eller 4 pulsstyrda träningsprogram. Finnlo Loxon III kommer med ett precisionskullager, vilket säkerställer en mycket smidig och tyst funktion. De inbyggda transporthjulen är också en fördel om du behöver ställa undan din crosstrainer för att spara plats när du inte tränar.

Fördelar

 • Högkvalitativ dator och display
 • Tystlåten träning tack vare dess precisionskullager
 • Inbyggda transporthjul

Nackdelar

 • Vi saknar en hållare för vattenflaska

Specifikation

 • Antal program: 12 st
 • Steglängd: 40 cm
 • Svänghjulsvikt: 20 kg
 • Max användarvikt: 150 kg

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare i Budgetklassen: Casall XT100, Bästa Crosstrainer i budgetklassen

Casall XT100 blev vår vinnare i budgetklassen då detta är en elegant, stabil och budgetvänlig crosstrainer med ett pris på ca 5 700 kr.

Billig crosstrainer

Casall XT100 är en mycket prisvärd crosstrainer som lämpar sig väl för lättare pulsträning och rehabilitering. Tack vare öppningen mellan svänghjulet och styrstolpen är det enkelt att både kliva av och på träningsmaskinen. Detta är därmed ett bra val för den som utövar rehabiliteringsträning och för den som har svårigheter med att lyfta benen högt. Vi ger pluspoäng för dess display som är enkel att förstå sig på samt att maskinen har en hållare för surfplatta eller mobiltelefonen. Tänk på att maskinens steglängd endast är på 38 cm och därmed passar den bättre åt personer som är något kortare.

Fördelar

 • Perfekt för rehabiliteringsträning
 • Bra och tydlig display
 • Rymlig hållare för surfplatta/mobiltelefon
 • 12 olika program att välja mellan

Nackdelar

 • Steglängden är endast på 38 cm – ej lämpad för långa personer.

Specifikation

 • Antal program: 12 st
 • Steglängd: 38 cm
 • Svänghjulsvikt: 6 kg
 • Max användarvikt: 150 kg

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vanliga frågor och svar om crosstrainer

 

Hur länge bör man träna på en crosstrainer?

Har du aldrig tränat på en crosstrainer förut, så är det en god idé att börja smått och testa sig fram. Du kan därefter förlänga träningspasset när du börjar känna dig varm i kläderna.

Crosstrainer – hur gör man?

Crosstrainer-rörelsen påminner om längdskidåkning, men skillnaden är att benen går i en elliptisk rörelsebana. En crosstrainer har vanligtvis rörliga armar och ett fast grepp på mitten så att du kan växla ditt grepp under träningens gång.

Vad tränar man för kroppsdelar med en crosstrainer?

Crosstrainern är bra att använda för konditionsträning då samtliga av musklerna på din kropp är aktiva, både armar, ben blir belastade samt mag- och ryggmuskler tränas.

 

Crosstrainer Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

 • Vinnare i Premiumklassen: inCondi ET660i, inSPORTline, Bästa Crosstrainer
 • Utmanare i Premiumklassen: FitNord Hiker 300F, Crosstrainer
 • Vinnare i Mellanklassen: Titan Fitness Crosstrainer C65
 • Utmanare i Mellanklassen: Finnlo Loxon III, Crosstrainer
 • Testvinnare i Budgetklassen: Casall XT100, Bästa billiga Crosstrainer i budgetklassen
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar