Bygg takterrass på din villa

Det finns många moderna hus och villor med takterrass. Det är ett fantastiskt sätt att skapa en yteffektiv plats där utrymmet under kan användas till annat. En takterrass skapar en känsla av lyx och den blir ofta en given samlingspunkt under härliga soliga dagar och kvällar. Dessutom ser en takterrass ofta lite spännande ut och kan ge en attityd till villan.

En takterrass handlar i många fall om att utnyttja ett område på en fastighet som annars skulle stått tom. Med en takterrass så kan man dra nytta av hela ytan och få större chans till solsken. 

Bygglov för takterrassen?

Det finns regler att följa för att få bygga en takterrass. I de allra flesta fall så krävs ett bygglov från byggnadsnämnden i den kommun man tillhör. En takterrass förändrar byggnadens karaktär på ett, i de flesta fall, dramatiskt sätt och kan ligga i strid med den arkitektoniska stil som byggnaden har eller som finns i området. Man kan få avslag på en bygglovsansökan och det kan ses som att takterrassen strider mot detaljplanen. Tala gärna med en takentreprenör för att ta reda på vad du behöver tänka på för just ditt hus och område. 

Det positiva med en takterrass och något som man bör försöka utnyttja är att den kan göras relativt osynlig från gatunivån. På så vis behöver den inte påverka stadsbilden på ett påtagligt sätt och då är ofta chansen större att en ansökan beviljas. Detta förutsatt att alla andra detaljer också är inkluderade och genomtänkta. Detta inkluderar säkerhet, brandrisk, brandsäkerhet, lösningar för avvattning och att lösningen inte påverkar byggnadens konstruktion negativt.

Ta hjälp av en arkitekt

En arkitekt är expert på att förvandla vaga tankar och idéer till konkret handling i form av färdiga ritningar. 

En arkitekt anpassar designen mot både byggnaden och mot den omkringliggande naturen och området. Detta ger en bättre möjlighet att få en bygglovsansökan godkänd.

Att anlita en arkitekt är viktigt oavsett om du vill bygga en takterrass som fastighetsägare eller som en privatperson på din egen villa.

Ta hjälp av en byggfirma

En byggfirma kan hjälpa dig från början till slut när du vill bygga en takterrass på din villa. Här finns den kunskap och utbildning som krävs för att säkerställa ett lyckat resultat som kommer att hålla länge. På så sätt kan du vara säker på att du får hantverkare som vet vad som krävs för ett hållbart resultat. Dessa arbetar med taksäkerhet i fokus och tar med alla verktyg och byggställningar som behövs för själva arbetet. Allt börjar med en kostnadsfri offert med ett fast pris och du slipper oroa dig för otrevliga överraskningar. Många erbjuder en helhetslösning och ser till att sköta allt från bygglov till ritningar, arkitekter, elektriker, rörmokare, plåtslagare och allt som du kan tänkas behöva. Läs även gärna vår artikel om Stockholms bästa takläggare.

Innehållsförteckning
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar
Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar