Bäst i test: Bröstpump – Manuella och Elektriska amningspumpar för enkel take away!

Om du börjar bli redo för att släppa loss din inre bröstmjölksguru är det hög tid att skaffa en bröstpump! Världen av bröstpumpar är dock stor och lite hjälp på traven är alltid en god idé – inte minst för er utarbetade föräldrar. För att bli en expertpumpare och ta kontrollen över mjölkfloderna finns det dock en del att tänka på. Ska pumpen vara elektrisk eller manuell? Ska den ha två pumpar eller en? Med en bröstpump i ena näven och en flaska färskmjölk i den andra kan vi nu stolt presentera: Årets bästa bröstpumpar – för en smidigare take away! 

Våra pumpande experter har knappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima bröstpumpar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom elektriska och manuella bröstpumpar.

Bästa Bröstpumpen 2023

Bästa Elektriska Bröstpumpen:

Bästa Manuella Bröstpumpen:

Så, vilken är den bästa bröstpumpen? Juryn är enhällig! Den elektriska bröstpumpen Medela Freestyle Flex och den manuella bröstpumpen Medela Harmony Pump & Feed Set blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Elektrisk Bröstpump 

Bäst i test Lyxklassen: Medela Freestyle Flex Amningspump – Bästa bröstpumpen 2023!

Smart, innovativ och enkel bröstpump! Pris fr. 3.400 kr.

Bäst i test Bröstpump Medela

Lyxklassens vinnare kommer från populära Medela och är ett kraftpaket i en ytterst lättviktig förpackning! Här kan du välja att pumpa ett eller båda brösten samtidigt vilket kan minimera pumpningstiden. Dessutom erbjuder den olika pumpinställningar och lägen, vilket gör att du enkelt kan hitta den rytm och styrka som passar dig bäst. Bröstpumpen efterliknar även barnets naturliga sugbeteende med separat stimulering- och utdrivningsfas.

Den är lätt att bära med sig och kommer med en praktisk väska för enkel transport vilket gör det enkelt för dig att pumpa var som helst och när som helst, vilket är en enorm fördel inte minst för aktiva föräldrar. Pumpen har även en tystgående funktion vilket gör att du kan pumpa diskret. Freestyle Flex har en tydlig och intuitiv skärm som visar olika inställningar och pumpalternativ. Den har bland annat en individuell vakuuminställning med minnesfunktion, och du kan dessutom enkelt starta eller pausa pumpningen, byta utdrivningsläge eller justera vakuumnivåer. Du kan dessutom ansluta den till en app.

Sist men inte minst är den här bröstpumpen väldigt enkel att rengöra. Den har få delar och ingen komplicerad montering vilket är en stor fördel när man har en hektisk vardag och inte vill spendera för mycket tid på urtråkig rengöring.

 • Dubbelbröst-funktion
 • Efterliknar barnets naturliga sugbeteende
 • Tydlig skärm och flera inställningar
 • Enkel att rengöra
 • Kan anslutas till app
 • BPA-fri

Specifikationer: 

 • Antal bröstmjölksflaskor: 4 st 150 ml bröstmjölksflaskor
 • Storlek medföljande brösttrattar: 24 och 21 mm

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Bäst i test Mellanklassen: Medela Swing Flex – Prisvärd!

Liknar lyxklassens vinnare men i mindre format! Pris fr. 1.300 kr.

Bäst i test bröstpump

I mellanklassen hittar vi en riktig räddare i nöden för ammande föräldrar som behöver lite extra flexibilitet. Den erbjuder snabb och effektiv urpumpning när du behöver det som mest. Denna amningspump är extremt lätt att använda och kräver ingen komplicerad installation. Den är liten och bärbar vilket gör det enkelt att ta med sig den överallt. Att kunna pumpa var som helst och när som helst är verkligen en stor fördel.

En av de bättre funktionerna med Medela Swing Flex är den nya brösttratten, PersonalFit Flex. Den har en mjuk kant, en vid öppningsvinkel och en oval form som kan roteras 360°. Detta gör pumpningen mer bekväm och optimerar mjölkproduktionen. Det faktum att bröstets form kan förändras under amningsperioden gör denna anpassningsbara brösttratt ännu mer värdefull. Med PersonalFit Flex kan du enkelt anpassa bröstpumpens passform för att hitta den mest bekväma och effektiva pumpningspositionen. Det finns fyra olika kanalstorlekar att välja mellan, och Medela erbjuder en storleksguide för att hjälpa dig att hitta rätt storlek. Detta är verkligen avgörande för en lyckad pumpning.

En annan fantastisk funktion är att Medela Swing Flex är utrustad med 2-Phase Expression-teknik. Detta efterliknar barnets naturliga sugmönster där det suger snabbare i början för att starta mjölkflödet och sedan långsammare för att amma. Det ger en mer naturlig och effektiv pumpning.

 • Enbröst-funktion
 • Flexibel brösttratt
 • Efterliknar barnets sugmönster

Specifikationer: 

 • Volym: 150 ml
 • Antal flaskor: 1 st

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Bäst i test Budgetklassen: Neno Uno Elektrisk Bröstpump

Effektivitet och bekvämlighet i ett portabelt paket! Pris fr. 630 kr.

Bästa bröstpumpen

 

 

 

Trots sitt låga pris lär denna amningspumpen sannerligen överträffa dina förväntningar! Med sina olika funktioner och bekvämligheter gör den nämligen hela pumpningsupplevelsen enklare och mer njutbar. Det mjuka, japanska silikonet som används i brösttratten kommer dessutom inte irritera din hud eller skapa obehag på annat sätt.

Något som imponerar är det breda utbudet av pumplägen och stimulationslägen. Med 6 stimulationslägen och 9 pumpnivåer kan du hitta den perfekta kombinationen som passar din kropp och dina behov. Det är som att ha en personlig massör som vet exakt vad du behöver för att få ut så mycket mjölk som möjligt. Den användarvänliga pekskärmen är dessutom en riktig bonus. Med bara ett knapptryck kan du justera sugkraften till den nivå som känns mest bekväm för dig. Det är som att ha en egen fjärrkontroll för dina bröst – vem hade trott att det skulle vara så enkelt?

Hygien är också högt prioriterat med Neno Uno. Det noggrant utformade sugsystemet förhindrar att mjölken rinner tillbaka och håller den färsk och ren. Dessutom kan alla plastdelar enkelt rengöras och steriliseras – antingen genom att du kokar dem i vatten eller genom att använda en ångsterilisator. Enkelhet och renlighet i ett!

Slutligen måste vi ju nämna portabiliteten hos Neno Uno. Med sin kompakta storlek, lätta vikt och inbyggda batteri med upp till 2 timmars användningstid kan du enkelt ta med pumpen överallt och använda den under hela dagen utan att behöva oroa dig för ström eller andra begränsningar.

 • Mjukt silikon
 • 6 stimulationslägen
 • 9 pumpnivåer
 • Användarvänlig pekskärm
 • 2 timmars användningstid

Specifikationer: 

 • Inbyggt batteri som laddas med USB-C
 • Vikt: 300 g

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Bäst i test: Manuell Bröstpump 

Bäst i test Lyxklassen: Philips Avent Comfort SCF330

Bekväm och ergonomisk manuell bröstpump! Pris fr. 500 kr.

Bäst i test bröstpump

 

Denna manuella bröstpump erbjuder både komfort och effektivitet för ammande föräldrar! För det första är den här bröstpumpen otroligt enkel att använda. Den har en intuitiv design och är lätt att montera och demontera. Med en bekväm handtag och ergonomisk design blir pumpningen smidig och skonsam för dina händer och handleder.

En av de stora fördelarna med Philips Avent Comfort SCF330 är dess bekvämlighet. Den är portabel och lätt att ta med sig, vilket gör att du kan pumpa var som helst och när som helst. Oavsett om du är på resande fot eller på jobbet, kan du enkelt ta med dig denna bröstpump för att hålla mjölkflödet igång.

Extra trevligt med denna amningspump är den otroligt mjuka silikonkudden som medföljer pumpen. Kudden ger en bekväm passform som anpassar sig efter formen på bröstvårtan och minskar eventuellt obehag under pumpning. Pumpen är inspirerad av barnets unika napprytm vilket bidrar till en effektiv sugning och hjälper till att tömma brösten på ett effektivt sätt.

Om du vill mata barnet direkt kan du fästa den mjuka nappen på flaskbehållaren!

 • Enkel att använda
 • Ergonomisk pumpning
 • Mjuk silokonkudde
 • Inspirerad av barnets napprytm

Specifikationer: 

 • Storlek flaska: 125 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Bäst i test Mellanklassen: Medela Harmony Pump & Feed Set – Bästa bröstpumpen 2023!

Enkel och praktisk! Pris fr. 400 kr.

Bästa bröstpumpen Medela

Söker du efter enkelhet har du hittat rätt! Medela Harmony Essentials Pack är ett smidigt set för ammande föräldrar som behöver tillfällig pumpning. Medela Harmony erbjuder enkel och bekväm pumpning för att samla och lagra bröstmjölk. Detta set inkluderar en manuell bröstpump komplett med en silikonnapp, fyra mjölkförvaringspåsar och fyra ultratunna amningsinlägg. Det är ett komplett paket som täcker dina behov både när du pumpar och matar.

Medela Harmony är perfekt för föräldrar som vill prova pumpning eller behöver en lätt resekamrat för tillfällig pumpning. Det är också en praktisk backup för dig med en elektrisk pump. Förpackningen innehåller allt du behöver för att komma igång, inklusive Harmony manuell bröstpump med PersonalFit Flex brösttratt, en flaska på 150 ml, en silikonnapp med skyddskåpa, förvaringspåsar för bröstmjölk och ultratunna amningsinlägg för att skydda mot läckage.

Värt att nämna är att brösttratten som medföljer har en storlek på 24 mm (storlek M). Men om det inte passar dig, finns det en storleksguide på Medelas webbplats för att hjälpa dig hitta rätt storlek.
 • Enkel bröstpump
 • Allt du behöver för en snabb pumpning
 • Mjuk brösttratt som formar sig efter ditt bröst
 • Set för pumpning, matning och lagring

Specifikationer: 

 • Storlek flaska: 150 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

  

Bäst i test Budgetklassen: Medela Harmony Manuell Bröstpump

Enkel och billig bröstpump! Pris fr. 280 kr.

Bästa bröstpumpen

I budgetklassen hittar du samma slags pump som mellanklassens vinnare – skillnaden är att du här inte får ett helt set utan enbart en pump med brösttratt. Perfekt för dig som helt enkelt bara vill pumpa.

Precis som med alla Medelas bröstpumpar får du en PersonalFit Flex brösttratt och ergonomiska 2-Phase-pumphandtag. Detta ger dig en överlägsen komfort och hjälper till att maximera mjölkproduktionen. Med en 105-graders öppningsvinkel, mjuk kant och oval form ger PersonalFit Flex en perfekt passform och minskar trycket på dina mjölkgångar jämfört med traditionella brösttrattar.

Medela Harmony levereras med en 24 mm PersonalFit Flex-brösttratt för extra komfort och maximal mjölkproduktion. Pumphandtaget är utformat för att möjliggöra en kombination av korta pumptag med låg volym för att stimulera mjölkflödet samt längre och djupare pumptag för optimal urpumpning av mjölken – precis som barnets naturliga sätt att amma.

 • Enkel bröstpump
 • Allt du behöver för en snabb pumpning
 • Mjuk brösttratt som formar sig efter ditt bröst

Specifikationer: 

 • Storlek flaska: 150 ml

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

 

Såhär utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev den elektriska bröstpumpen Medela Freestyle Flex och den manuella bröstpumpen Medela Harmony Pump & Feed Set utsedda till bäst i test. Detta då dessa amningspumpar erbjuder mest pump för pengarna och är både smarta, ergonomiska och smidiga.

I jakten på den bästa bröstpumpen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den pump som är bäst från den som inte är det. När det kommer till bröstpumpar är smidighet, ergonomi och bekvämlighet viktiga komponenter.

Med de sex bröstpumpar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide Bröstpump

Här är några saker att tänka på när du letar efter den perfekta bröstpumpen:

1. Effektivitet är nyckeln:

En av de viktigaste faktorerna att överväga är pumpens effektivitet. Se till att välja en pump som har en stark och konsekvent sugkraft för att ge dig en snabb och effektiv pumpning. Kolla också efter funktioner som dubbla pumpar, vilket kan hjälpa till att spara tid genom att pumpa båda brösten samtidigt.

2. Justerbara pumpinställningar:

Varje bröst är unikt, så det är viktigt att välja en pump med justerbara inställningar. Kolla efter en pump med olika sugnivåer och cykelinställningar så att du kan anpassa pumpningen efter dina egna behov och komfortnivåer.

3. Bekvämlighet och användarvänlighet:

En elektrisk bröstpump bör vara lätt att använda och bekväm att hantera. Kolla efter en pump med enkel knapptrycksfunktion, tydlig display och intuitiv design. En pump med ergonomiska handtag och mjuka brösttrattar kan också göra pumpningen mer bekväm och behaglig.

4. Enkel rengöring och underhåll:

Ingen vill spendera för mycket tid på rengöring och underhåll av sin bröstpump. Se till att välja en pump som är enkel att demontera och rengöra. Vissa modeller kan till och med rengöras i diskmaskinen, vilket gör livet ännu enklare för dig.

5. Portabilitet och tyst drift:

Om du vill kunna pumpa på språng, se till att välja en pump som är portabel och enkel att ta med sig. En kompakt design och ett inbyggt batteri kan vara praktiska funktioner för att göra pumpningen mer flexibel. Tänk också på att välja en pump med tyst drift om du föredrar att pumpa diskret.

Med dessa tips i åtanke är du redo att hitta den perfekta elektriska bröstpumpen som passar dina behov och livsstil. Kom ihåg att varje person är unik, så välj en pump som gör pumpningen till en bekväm och positiv upplevelse för dig. Lycka till med ditt val och njut av din amningsresa!

Ytterligare information om bröstpumpar

Fördelar med att använda en bröstpump

Modersmjölken är näringsrik och de allra flesta spädbarn klarar sig bra på enbart bröstmjölk de första sex månaderna. Bröstmjölken är framförallt lättsmält och innehåller all näring som spädbarnet behöver. Amning är ett naturligt och vanligt sätt att mata nyfödda barn på och som ger nära kroppskontakt med ditt barn. Livsmedelsverket rekommenderar enbart bröstmjölk under spädbarnets första sex månader och därefter delvis bröstmjölk upp till att barnet är år eller mer.[footnote]Läkemedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/barn-och-ungdomar/spadbarn[/footnote]

När du ammar kan det många gånger vara bra att komplettera med bröstpump. Detta gör att du kan pumpa ur mjölk och att någon annan kan flaskmata ditt spädbarn när du inte har möjlighet. Som vi nämnde i vår inledning så finns det otroligt många bra anledningar till att införskaffa en bröstpump. En bröstpump kan vara en hjälp åt de som har känsliga bröst eller som av någon annan anledning inte kan amma sitt spädbarn direkt från bröstet –  då är en bröstpump ett väldigt bra köp. I dagens samhälle lever många föräldrar en hektisk vardag, vilket är ännu en god anledning till att investera i en bröstpump av hög kvalité.

Enligt en sifoundersökning så upplever ett stort antal kvinnor problem med amning. Hela 6 av 10 kvinnor uppger att de har eller har haft problem med amningen under de första månaderna efter födseln. En bröstpump kan alltså göra amningen lättare och smidigare.[footnote]Expressen: https://www.expressen.se/mama/nyblivenmama/amning/ny-undersokning-allt-fler-kvinnor-upplever-problem-med-att-amma/[/footnote]

Bröstmjölk stärker barnets immunförsvar

Bröstmjölken innehåller näringsämnen som stärker spädbarnets immunförsvar, och som minimerar risken för olika infektioner och sjukdomar hos spädbarnet. Enligt 1177 Vårdguiden så minskar amning dessutom risken för plötslig spädbarnsdöd. Man tror att detta framför allt beror på att bröstmjölk minimerar risken för virusinfektioner, vilka i sin tur kan orsaka plötslig spädbarnsdöd. Spädbarn som ammas tenderar även att lättare att vakna om de får andningsuppehåll. 

Så använder du en bröstpump

Precis som med allt nytt som man lär sig så kan det ta ett stycke tid att komma igång med bröstpumpning. Du behöver framförallt ha mycket tålamod, speciellt de första gångerna då det är vanligt att man inte kan pumpa ur så mycket mjölk. Det är trots allt så att en bröstpump inte stimulerar samma känslor hos dig som ditt spädbarn gör. Allt eftersom tiden går så kommer du att vänja dig och din kropp lär sig att utlösa utdrivningsreflexen när du använder bröstpumpen, och med tiden bör även mjölkmängden öka.

Under de första veckorna kommer du och ditt spädbarn att arbeta tillsammans för att få igång din mjölkproduktion. Om ditt spädbarn är fullt friskt och amningen går som tåget så behöver du inte använda bröstpumpen som hjälp under den första tiden. Dock är pumpning således mycket praktiskt och om du av den ena eller andra anledningen behov av vara iväg från ditt spädbarn. Om det skulle vara så att dit spädbarn inte kan amma direkt från bröstet, till exempel om bebisen föddes för tidigt, har särskilda behov, eller om ni har fått skiljas åt av en viss anledning, så är det viktigt att du börjar dubbelpumpa bröstmjölk så nära förlossningen som möjligt.

Forskning har dessutom visat att personer som urpumpar inom de första timmarna efter förlossningen har lättare för att producera en större mängd bröstmjölk under de första dagarna och veckorna. Detta innebär då att spädbarnet får den bästa möjligheten att exklusivt matas med bröstmjölk.[footnote]Faseb: https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.31.1_supplement.650.19[/footnote]

Så ofta och mycket kan en bröstpump användas

I genomsnitt brukar man behöva använda bröstpumpen var fjärde timme, men det förkommer även situationer där det finns behov av att använda den oftare än så.

Generellt sätt brukar en bröstpump användas under 10-15 minuter per bröst och per gång. Ofta brukar man pumpa flera gånger per dag, men detta varierar givetvis från person till person. Det är alltid en god idé att rådfråga BB eller BVC.

Amningens tre faser

Man brukar dela in amning i tre olika faser. Du bör först och främst välja bröstpump utifrån vilken fas du befinner dig i, och därefter beroende på dina egna preferenser samt förhållningssätt till både amning och pumpning.

 • Initiera – Den första fasen sker under spädbarnets första fem dagar. Många gånger kan en bröstpump passa bra i detta stadium för att sätta igång amningen ordentligt men även för att få kroppen att starta bröstmjölkproduktionen fullt ut och att kicka igång ett bra flöde efter de första dagarna med råmjölk. I vissa fall hjälper sjukhuspersonal till med att få igång amningen innan du lämnar BB.
 • Bygga upp – Nästa fas infaller från den sjätte dagen till ca dag trettio och det är under denna perioden som kroppen hittar sin egna rytm. Kroppen lär sig hur mycket mjölk den skall producera för att göra spädbarnet mätt (eller spädbarnen). En bröstpump kan göra stor nytta för att bygga upp ett stabilt flöde trots om man inte låter bebisen amma direkt från bröstet. Givetvis kan man skifta mellan att pumpa och amma
 • Upprätthålla – Sist men inte minst så har vi fasen som kallas upprätthålla. Den infaller efter de trettio första dagarna när mjölkflödet har fastställts och kroppen producerar rätt mängd som spädbarnet behöver. När man slutar amma så kommer mjölkproduktionen så småningom att stanna av och en bröstpump kommer då verkligen till användning så länge man vill kunna mata barnet med bröstmjölk

Bör du välja en manuell eller elektrisk bröstpump?

När du står och ska välja bröstpump finns det vanligtvis funderingar på vilken modell som passar bra för just dig. Vi kan inte understryka detta nog, men valet av bröstpump är helt beroende på din livssituation samt hur din amning fungerar i grova drag. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till val av modell, utan det är snarare en fråga om personliga preferenser.

Manuella bröstpumpar är ofta bra mycket billigare jämfört med elektriska modeller. Dessutom är de tystgående och väldigt praktiska när du har behov av en pumpning då och då. Däremot så är denna modell mindre lämplig om du tänker använda bröstpumpen frekvent, eftersom du måste pumpa använda handtaget för att framställa det vakuum som behövs, något som väl kan vara slitsamt i det långa loppet. Elektriska bröstpumpar är generellt både enklare och bekvämare att använda tack vare att motorn sköter grovjobbet (pumpningen) åt dig. Med andra ord så kan det vara bekvämt att köpa en elektrisk bröstpump om du behöver pumpa ofta, för att slippa undan det manuella arbetet som kan bli tröttsamt i längden för händerna.

Så fungerar en elektrisk bröstpump

Många av dagens moderna elektriska bröstpumpar fungerar genom att variera mellan två olika lägen. Det ena läget initierar pumpningen och härmar spädbarnets första sug på bröstvårtan. Detta gör att utdrivningen av mjölken sätts igång i bröstet, vilken kallas för stimuleringsfasen. Det andra läget, utdrivningsfasen, simulerar spädbarnets sug när bröstmjölken väl har runnit till och defineras av ett kraftigare sug, men med en lägre frekvens.

En elektrisk bröstpump har en pumpmotor som tillkopplas en brösttratt, det vill säga den del av pumpen som ska placeras mot brösten. För ett jämnare tryck och för att undvika skavsår mot kanterna, ska bröstvårtan ska vara centralt positionerad i brösttratten. 

Singel- och dubbelpump

Elektriska bröstpumpar finns både som singel- eller dubbelpumpar. Den enkla bröstpumpen låter dig pumpa ett bröst i taget och medans en dubbelpump låter dig pumpa båda brösten samtidigt. Många tycker att dubbelpumpen är bättre eftersom den är mer tidseffektiv, även om den också är dyrare. Dubbelpumpen är särskilt fördelaktig om brösten ska pumpas ur dagligen; t.ex. om den ammande ska vara på jobbet och den andra föräldern blir hemma med spädbarnet.

Så fungerar den manuella bröstpumpen

Generellt sett fungerar de manuella pumparna med handtag på ett liknande sätt inledningsvis som de elektroniska pumparna. Du fäster brösttratten mot bröstet på precis  samma sätt som den elektriska pumpen, där bröstvårtan ska vara placerad i mitten. Många av de manuella pumparna låter dig sedan reglera trycket via en liten ventil för att efterlikna de två olika sugfaserna och därefter tar man tag i handtaget och börjar pumpa för hand. Mjölken hamnar direkt i en behållare, vilket antingen kan vara en flaska eller påse som kan användas omedelbart eller förvaras i kyl/frys för ett senare tillfälle.

Så skonsamma är bröstpumpar

Många av de olika bröstpumpar som finns på marknaden idag är utformade för att ge ammande föräldrar en behaglig och skonsam amning. De produkter som vi rekommenderar här på sidan har alla mjuka silikoninlägg som formar sig helt efter bröstet. Dessutom har många bröstpumpar masserande funktioner tillsammans med ett flertal olika inställningar, för att på så sätt skapa en anpassad och skonsam bröstpumpning.

Tänk på detta om du ska spara utpumpad bröstmjölk

Det går utmärkt att spara utpumpad bröstmjölk till ett tillfälle längre fram. Det är ett bra sätt att förse spädbarnet med mjölk ifall du behöver hoppa över amningen vid något tillfälle, eller om den andra föräldern (eller barnvakt) ska ta hand om barnet när du är iväg.

Det som är viktigt att tänka på ifall du ska spara bröstmjölk är således hygienen. Både pumpen och behållare som bröstmjölken förvaras i bör vara noggrant rengjorda och allra helst steriliserade för att hämna bakterietillväxt. Idag kan de flesta pumpar och kärl snabbt steriliseras genom att kokas i en kastrull under tio minuter.

Så rengör du din bröstpump på bästa sätt

Efter att du använt bröstpumpen räcker det vanligtvis att skölja ur flaskan och de övriga delarna i ljummet vatten. Vi på Hemfakta rekommenderar även att du veckovis steriliserar din bröstpump med kokande vatten för att hålla pumpen i bra skick.Tänk dock på att beroende på vilken slags modell du har så kan det finnas vissa delar som inte bör utsättas för vatten. Läs gärna instruktionerna för din bröstpump för att räta ut frågetecknet.

Frågor och svar om bröstpumpar

Vilken är den bästa bröstpumpen?

I vårt test blev den elektriska bröstpumpen Medela Freestyle Flex och den manuella bröstpumpen Medela Harmony Pump & Feed Set utsedda till bäst i test. Detta då dessa amningspumpar erbjuder mest pump för pengarna och är både smarta, ergonomiska och smidiga.

Vad använder man bröstpumpen till?

En bröstpump används kort och gott som ett hjälpmedel för att pumpa ut mjölk när du ammar.

Hur fungerar en bröstpump?

Bröstpumpens jobb är att försöka imitera det sug som ett ammande spädbarn skapar. Om du använder en manuell bröstpump får du själv pumpa med handen med hjälp av handtaget och försöka bilda det vakuum som behövs för att extrahera mjölken. En elektrisk bröstpump däremot skapar ett vakuum tack vare pumpmotorn.

Hur mycket mjölk pumpar man med en bröstpump?

Det är väldigt individuellt och utan utdrivningsreflex kommer du att kunna pumpa ut ett par milliliter mjölk, men så snart du har lyckats få igång utdrivningen kommer det generera hela mängden mjölk. 

Innehållsförteckning
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar
Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar