Här hittar du bröstpump bäst i test och vi har noga sett på de allra bästa produkterna för att jämföra och ta fram informationen du behöver. Det finns flera möjliga val så läs noga vårt omdöme och tänk igenom dina behov för att köpa bästa bröstpumpen för dig.
Lyx
9
Mellan
8.5
Budget
8
Jamen visst har det blivit dags att släppa lös din inre bröstmjölksguru? Då är det hög tid att skaffa en bröstpump! Världen av bröstpumpar är dock stor och lite hjälp på traven är alltid en god idé – inte minst för er utarbetade föräldrar. För att bli en expertpumpare och ta kontrollen över mjölkfloderna finns det dock en del att tänka på. Ska pumpen vara elektrisk eller manuell? Ska den ha två pumpar eller en? Med en bröstpump i ena näven och en flaska färskmjölk i den andra kan vi nu stolt presentera: Årets bästa bröstpumpar 2024 – för en smidigare take away!
Vi på Hemfakta är rörande överens om att Medela Freestyle Hands Free och Medela Harmony är årets bästa bröstpumpar 2024! Här har vi två fantastiska bröstpumpar som ger dig väldigt mycket pump för pengarna!
Våra pumpande experter har knappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima bröstpumpar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom elektriska och manuella bröstpumpar. Och du! När du ändå är i köpsvängen för bebisprylar kan du ju kolla i vårt bäst i test babymonitor också! Ps: Produkterna i detta test är inte testade av redaktionen (av förklarliga skäl) – bedömningen baseras istället på hundratals användaromdömen, noga jämförelser, tidigare testresultat, expertomdömen och recensioner om produkterna.
Bästa Elektriska Bröstpumpen:
Dessa två bröstpumpar utmärker sig genom att erbjuda utmärkt prestanda över olika prisklasser. Medela Freestyle kombinerar bärbarhet, handsfree-funktion och hög användarvänlighet, medan Medela Harmony Pump & Feed Set erbjuder enkelhet och användarvänlig pumpning till ett fantastiskt pris.
Deras överlägsna prestanda över hela spektrumet av funktioner och användarvänlighet gör dem till de bästa valen, vardera i sin prisklass.
Här är några saker att tänka på när du letar efter den perfekta bröstpumpen:
En av de viktigaste faktorerna att överväga är pumpens effektivitet. Se till att välja en pump som har en stark och konsekvent sugkraft för att ge dig en snabb och effektiv pumpning. Kolla också efter funktioner som dubbla pumpar, vilket kan hjälpa till att spara tid genom att pumpa båda brösten samtidigt.
Varje bröst är unikt, så det är viktigt att välja en pump med justerbara inställningar. Kolla efter en pump med olika sugnivåer och cykelinställningar så att du kan anpassa pumpningen efter dina egna behov och komfortnivåer.
En elektrisk bröstpump bör vara lätt att använda och bekväm att hantera. Kolla efter en pump med enkel knapptrycksfunktion, tydlig display och intuitiv design. En pump med ergonomiska handtag och mjuka brösttrattar kan också göra pumpningen mer bekväm och behaglig.
Ingen vill spendera för mycket tid på rengöring och underhåll av sin bröstpump. Se till att välja en pump som är enkel att demontera och rengöra. Vissa modeller kan till och med rengöras i diskmaskinen, vilket gör livet ännu enklare för dig.
Om du vill kunna pumpa på språng, se till att välja en pump som är portabel och enkel att ta med sig. En kompakt design och ett inbyggt batteri kan vara praktiska funktioner för att göra pumpningen mer flexibel. Tänk också på att välja en pump med tyst drift om du föredrar att pumpa diskret.
Med dessa tips i åtanke är du redo att hitta den perfekta elektriska bröstpumpen som passar dina behov och livsstil. Kom ihåg att varje person är unik, så välj en pump som gör pumpningen till en bekväm och positiv upplevelse för dig. Lycka till med ditt val och njut av din amningsresa!
Modersmjölken är näringsrik och de allra flesta spädbarn klarar sig bra på enbart bröstmjölk de första sex månaderna. Bröstmjölken är framförallt lättsmält och innehåller all näring som spädbarnet behöver. Amning är ett naturligt och vanligt sätt att mata nyfödda barn på och som ger nära kroppskontakt med ditt barn. Livsmedelsverket rekommenderar enbart bröstmjölk under spädbarnets första sex månader och därefter delvis bröstmjölk upp till att barnet är år eller mer11 .
När du ammar kan det många gånger vara bra att komplettera med bröstpump. Detta gör att du kan pumpa ur mjölk och att någon annan kan flaskmata ditt spädbarn när du inte har möjlighet. Som vi nämnde i vår inledning så finns det otroligt många bra anledningar till att införskaffa en bröstpump. En bröstpump kan vara en hjälp åt de som har känsliga bröst eller som av någon annan anledning inte kan amma sitt spädbarn direkt från bröstet – då är en bröstpump ett väldigt bra köp. I dagens samhälle lever många föräldrar en hektisk vardag, vilket är ännu en god anledning till att investera i en bröstpump av hög kvalité.
Enligt en sifoundersökning så upplever ett stort antal kvinnor problem med amning. Hela 6 av 10 kvinnor uppger att de har eller har haft problem med amningen under de första månaderna efter födseln. En bröstpump kan alltså göra amningen lättare och smidigare12 .
Bröstmjölken innehåller näringsämnen som stärker spädbarnets immunförsvar, och som minimerar risken för olika infektioner och sjukdomar hos spädbarnet. Enligt 1177 Vårdguiden så minskar amning dessutom risken för plötslig spädbarnsdöd. Man tror att detta framför allt beror på att bröstmjölk minimerar risken för virusinfektioner, vilka i sin tur kan orsaka plötslig spädbarnsdöd. Spädbarn som ammas tenderar även att lättare att vakna om de får andningsuppehåll.
Precis som med allt nytt som man lär sig så kan det ta ett stycke tid att komma igång med bröstpumpning. Du behöver framförallt ha mycket tålamod, speciellt de första gångerna då det är vanligt att man inte kan pumpa ur så mycket mjölk. Det är trots allt så att en bröstpump inte stimulerar samma känslor hos dig som ditt spädbarn gör. Allt eftersom tiden går så kommer du att vänja dig och din kropp lär sig att utlösa utdrivningsreflexen när du använder bröstpumpen, och med tiden bör även mjölkmängden öka.
Under de första veckorna kommer du och ditt spädbarn att arbeta tillsammans för att få igång din mjölkproduktion. Om ditt spädbarn är fullt friskt och amningen går som tåget så behöver du inte använda bröstpumpen som hjälp under den första tiden. Dock är pumpning således mycket praktiskt och om du av den ena eller andra anledningen behov av vara iväg från ditt spädbarn. Om det skulle vara så att dit spädbarn inte kan amma direkt från bröstet, till exempel om bebisen föddes för tidigt, har särskilda behov, eller om ni har fått skiljas åt av en viss anledning, så är det viktigt att du börjar dubbelpumpa bröstmjölk så nära förlossningen som möjligt.
Forskning har dessutom visat att personer som urpumpar inom de första timmarna efter förlossningen har lättare för att producera en större mängd bröstmjölk under de första dagarna och veckorna. Detta innebär då att spädbarnet får den bästa möjligheten att exklusivt matas med bröstmjölk13 .
I genomsnitt brukar man behöva använda bröstpumpen var fjärde timme, men det förkommer även situationer där det finns behov av att använda den oftare än så.
Generellt sätt brukar en bröstpump användas under 10-15 minuter per bröst och per gång. Ofta brukar man pumpa flera gånger per dag, men detta varierar givetvis från person till person. Det är alltid en god idé att rådfråga BB eller BVC.
Man brukar dela in amning i tre olika faser. Du bör först och främst välja bröstpump utifrån vilken fas du befinner dig i, och därefter beroende på dina egna preferenser samt förhållningssätt till både amning och pumpning.
När du står och ska välja bröstpump finns det vanligtvis funderingar på vilken modell som passar bra för just dig. Vi kan inte understryka detta nog, men valet av bröstpump är helt beroende på din livssituation samt hur din amning fungerar i grova drag. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till val av modell, utan det är snarare en fråga om personliga preferenser.
Manuella bröstpumpar är ofta bra mycket billigare jämfört med elektriska modeller. Dessutom är de tystgående och väldigt praktiska när du har behov av en pumpning då och då. Däremot så är denna modell mindre lämplig om du tänker använda bröstpumpen frekvent, eftersom du måste pumpa använda handtaget för att framställa det vakuum som behövs, något som väl kan vara slitsamt i det långa loppet. Elektriska bröstpumpar är generellt både enklare och bekvämare att använda tack vare att motorn sköter grovjobbet (pumpningen) åt dig. Med andra ord så kan det vara bekvämt att köpa en elektrisk bröstpump om du behöver pumpa ofta, för att slippa undan det manuella arbetet som kan bli tröttsamt i längden för händerna.
Många av dagens moderna elektriska bröstpumpar fungerar genom att variera mellan två olika lägen. Det ena läget initierar pumpningen och härmar spädbarnets första sug på bröstvårtan. Detta gör att utdrivningen av mjölken sätts igång i bröstet, vilken kallas för stimuleringsfasen. Det andra läget, utdrivningsfasen, simulerar spädbarnets sug när bröstmjölken väl har runnit till och defineras av ett kraftigare sug, men med en lägre frekvens.
En elektrisk bröstpump har en pumpmotor som tillkopplas en brösttratt, det vill säga den del av pumpen som ska placeras mot brösten. För ett jämnare tryck och för att undvika skavsår mot kanterna, ska bröstvårtan ska vara centralt positionerad i brösttratten.
Elektriska bröstpumpar finns både som singel- eller dubbelpumpar. Den enkla bröstpumpen låter dig pumpa ett bröst i taget och medans en dubbelpump låter dig pumpa båda brösten samtidigt. Många tycker att dubbelpumpen är bättre eftersom den är mer tidseffektiv, även om den också är dyrare. Dubbelpumpen är särskilt fördelaktig om brösten ska pumpas ur dagligen; t.ex. om den ammande ska vara på jobbet och den andra föräldern blir hemma med spädbarnet.
Generellt sett fungerar de manuella pumparna med handtag på ett liknande sätt inledningsvis som de elektroniska pumparna. Du fäster brösttratten mot bröstet på precis samma sätt som den elektriska pumpen, där bröstvårtan ska vara placerad i mitten. Många av de manuella pumparna låter dig sedan reglera trycket via en liten ventil för att efterlikna de två olika sugfaserna och därefter tar man tag i handtaget och börjar pumpa för hand. Mjölken hamnar direkt i en behållare, vilket antingen kan vara en flaska eller påse som kan användas omedelbart eller förvaras i kyl/frys för ett senare tillfälle.
Många av de olika bröstpumpar som finns på marknaden idag är utformade för att ge ammande föräldrar en behaglig och skonsam amning. De produkter som vi rekommenderar här på sidan har alla mjuka silikoninlägg som formar sig helt efter bröstet. Dessutom har många bröstpumpar masserande funktioner tillsammans med ett flertal olika inställningar, för att på så sätt skapa en anpassad och skonsam bröstpumpning.
Det går utmärkt att spara utpumpad bröstmjölk till ett tillfälle längre fram. Det är ett bra sätt att förse spädbarnet med mjölk ifall du behöver hoppa över amningen vid något tillfälle, eller om den andra föräldern (eller barnvakt) ska ta hand om barnet när du är iväg.
Det som är viktigt att tänka på ifall du ska spara bröstmjölk är således hygienen. Både pumpen och behållare som bröstmjölken förvaras i bör vara noggrant rengjorda och allra helst steriliserade för att hämna bakterietillväxt. Idag kan de flesta pumpar och kärl snabbt steriliseras genom att kokas i en kastrull under tio minuter.
Efter att du använt bröstpumpen räcker det vanligtvis att skölja ur flaskan och de övriga delarna i ljummet vatten. Vi på Hemfakta rekommenderar även att du veckovis steriliserar din bröstpump med kokande vatten för att hålla pumpen i bra skick.Tänk dock på att beroende på vilken slags modell du har så kan det finnas vissa delar som inte bör utsättas för vatten. Läs gärna instruktionerna för din bröstpump för att räta ut frågetecknet.
I vårt test blev den elektriska bröstpumpen Medela Freestyle Hands Free och den manuella bröstpumpen Medela Harmony Pump & Feed Set utsedda till bäst i test. Detta då dessa amningspumpar erbjuder mest pump för pengarna och är både smarta, ergonomiska och smidiga.
En bröstpump används kort och gott som ett hjälpmedel för att pumpa ut mjölk när du ammar.
Bröstpumpens jobb är att försöka imitera det sug som ett ammande spädbarn skapar. Om du använder en manuell bröstpump får du själv pumpa med handen med hjälp av handtaget och försöka bilda det vakuum som behövs för att extrahera mjölken. En elektrisk bröstpump däremot skapar ett vakuum tack vare pumpmotorn.
Det är väldigt individuellt och utan utdrivningsreflex kommer du att kunna pumpa ut ett par milliliter mjölk, men så snart du har lyckats få igång utdrivningen kommer det generera hela mängden mjölk.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡