1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i test: Bröstpump – Manuella och Elektriska amningspumpar för enkel take away!
freestyle-flex-new-front.jpg

Lyx

Bäst i test bärbar bröstpump hands free

Medela Freestyle Hands Free Dubbelbröstpump

9

Mellan

Bäst i test bröstpump

Medela Swing Flex

8.5

Budget

Bästa bröstpump

Neno Uno Elektrisk Bröstpump

8

Inledning

Jamen visst har det blivit dags att släppa lös din inre bröstmjölksguru? Då är det hög tid att skaffa en bröstpump! Världen av bröstpumpar är dock stor och lite hjälp på traven är alltid en god idé – inte minst för er utarbetade föräldrar. För att bli en expertpumpare och ta kontrollen över mjölkfloderna finns det dock en del att tänka på. Ska pumpen vara elektrisk eller manuell? Ska den ha två pumpar eller en? Med en bröstpump i ena näven och en flaska färskmjölk i den andra kan vi nu stolt presentera: Årets bästa bröstpumpar 2024 – för en smidigare take away! 

Vi på Hemfakta är rörande överens om att Medela Freestyle Hands Free och Medela Harmony är årets bästa bröstpumpar 2024! Här har vi två fantastiska bröstpumpar som ger dig väldigt mycket pump för pengarna! 

Våra pumpande experter har knappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i sex prima bröstpumpar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom elektriska och manuella bröstpumpar. Och du! När du ändå är i köpsvängen för bebisprylar kan du ju kolla i vårt bäst i test babymonitor också! Ps: Produkterna i detta test är inte testade av redaktionen (av förklarliga skäl) – bedömningen baseras istället på hundratals användaromdömen, noga jämförelser, tidigare testresultat, expertomdömen och recensioner om produkterna.

Bästa Elektriska Bröstpumpen:

1

Medela Freestyle Hands Free Dubbelbröstpump – Bästa bröstpumpen 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test bärbar bröstpump hands free

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Användarvänlighet

10

Bekvämlighet

9

Effektivitet/snabbhet

9

Totalpoäng

Motivering: Medela Freestyle erbjuder enastående prestanda över alla aspekter. Dess handsfree-funktion, portabilitet och höga användarvänlighet skiljer den från andra pumpar i testet och gör den idealisk för aktiva föräldrar. Dess anpassningsbara inställningar och enkla rengöring ger en bekväm och effektiv pumpning.

Smart, innovativ och enkel bröstpump! Pris ca. 3.500 kr.

Lyxklassens vinnare kommer från populära Medela och är ett kraftpaket i en ytterst lättviktig förpackning! Här kan du välja att pumpa ett eller båda brösten samtidigt – HELT HANDS FREE. Du kan alltså bara ploppa in den innanför BHn och låta pumpen, som du enkelt kan ha i fickan, göra sitt medan du gör ditt. Denna bröstpumpen är därför lite extra smidig för aktiva föräldrar. Medela Freestyle är en uppgradering från tidigare testvinnare Medela Freestyle Flex – och den stora skillnaden är just att denna modellen är bärbar och hands free.

Den erbjuder många olika pumpinställningar och lägen vilket gör att du enkelt kan hitta den rytm och styrka som passar dig bäst. Bröstpumpen efterliknar även barnets naturliga sugbeteende med separat stimulering- och utdrivningsfas. Sist men inte minst är den här bröstpumpen väldigt enkel att rengöra – inte minst då den kan rengöras i diskmaskin.

 • Typ: Elektrisk bröstpump
 • Tål maskindisk: Ja
 • Pumpningslägen: 9 nivåer av undertryck
 • Batteritid: Cirka 2h
 • Övrig info: Bärbar och hands free bröstpump, dubbel, kan anslutas till app, kupor som endast väger 76g

Fördelar 

 • Enkel och diskret
 • Ger riktigt bra och bekväm pumpning
 • Fäster riktigt bra vid bröstet
 • Användarna uppskattar att du kan utföra dina vanliga sysslor samtidigt som du pumpar
 • Väldigt enkel att använda

Nackdelar 

 • En del användare önskar att pumpen var något tystare
 • Några få användare ansåg att den medföljande slangen var något kort

Sammanfattning: För att skapa oss en så bred och objektiv bild av bröstpumpen som möjligt har vi samlat in cirka 1.000 recensioner från Medela1 och Amazon2 .

2

Medela Swing Flex

Bäst i test bröstpump

Mellan

Vinnare

8

Pris

8

Användarvänlighet

9

Bekvämlighet

9

Effektivitet/snabbhet

8.5

Totalpoäng

Motivering: Medela Swing Flex erbjuder enastående prestanda i mellanklassen. Dess funktioner samt dess anpassningsbara trattsstorlekar och 2-Phase Expression-teknik, ger användaren flexibilitet och effektivitet vid pumpning.

Smart och prisvärd bröstpump! Pris ca. 1.300 kr.

I mellanklassen hittar vi en riktig räddare i nöden för ammande föräldrar som behöver lite extra flexibilitet. Den erbjuder snabb och effektiv urpumpning när du behöver det som mest. Denna amningspump är extremt lätt att använda och kräver ingen komplicerad installation. Den är liten och bärbar vilket gör det enkelt att ta med sig den överallt.

En av de bättre funktionerna med Medela Swing Flex är den nya brösttratten, PersonalFit Flex. Den har en mjuk kant, en vid öppningsvinkel och en oval form som kan roteras 360°. Detta gör pumpningen mer bekväm och optimerar mjölkproduktionen. Det faktum att bröstets form kan förändras under amningsperioden gör denna anpassningsbara brösttratt ännu mer värdefull. Det finns fyra olika kanalstorlekar att välja mellan, och Medela erbjuder en storleksguide för att hjälpa dig att hitta rätt storlek.

En annan fantastisk funktion är att Medela Swing Flex är utrustad med 2-Phase Expression-teknik. Detta efterliknar barnets naturliga sugmönster där det suger snabbare i början för att starta mjölkflödet och sedan långsammare för att amma.

 • Typ: Elektrisk bröstpump
 • Tål maskindisk: Ja
 • Pumpningslägen: 9 nivåer av undertryck
 • Batteritid: Cirka 1.5h
 • Övrig info: PersonalFit som anpassar sig efter ditt bröst, fyra olika kanalstorlekar

Fördelar 

 • Lätt att använda och rengöra
 • Väldigt bekväm
 • Ger bra sug
 • Bra batteritid

Nackdelar 

 • Något högljudd enligt vissa användare

Sammanfattning: För att skapa oss en så bred och objektiv bild av bröstpumpen som möjligt har vi samlat in cirka 1.000 recensioner från Medela3 och Amazon4 .

3

Neno Uno Elektrisk Bröstpump

Bästa bröstpump

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Användarvänlighet

7

Bekvämlighet

8

Effektivitet/snabbhet

8

Totalpoäng

Motivering: Trots sitt låga pris levererar Neno Uno anmärkningsvärd användarvänlighet och effektivitet. Dess olika pumpningslägen och portabilitet gör den till ett överkomligt alternativ med god prestanda i budgetklassen.

Effektivitet och bekvämlighet i ett portabelt paket! Pris ca. 630 kr.

Trots sitt låga pris lär denna amningspumpen sannerligen överträffa dina förväntningar! Med sina olika funktioner och bekvämligheter gör den nämligen hela pumpningsupplevelsen enklare och mer njutbar. Det mjuka, japanska silikonet som används i brösttratten kommer dessutom inte irritera din hud eller skapa obehag på annat sätt.

Något som imponerar är det breda utbudet av pumplägen och stimulationslägen. Med 6 stimulationslägen och 9 pumpnivåer kan du hitta den perfekta kombinationen som passar din kropp och dina behov. Den användarvänliga pekskärmen är dessutom en riktig bonus. Med bara ett knapptryck kan du justera sugkraften till den nivå som känns mest bekväm för dig.

Hygien är också högt prioriterat med Neno Uno. Det noggrant utformade sugsystemet förhindrar att mjölken rinner tillbaka och håller den färsk och ren. Dessutom kan alla plastdelar enkelt rengöras och steriliseras – antingen genom att du kokar dem i vatten eller genom att använda en ångsterilisator.

Med sin kompakta storlek, lätta vikt och inbyggda batteri med upp till 2 timmars användningstid kan du enkelt ta med pumpen överallt och använda den under hela dagen utan att behöva oroa dig för ström eller andra begränsningar.

 • Typ: Elektrisk bröstpump
 • Tål maskindisk: Nej
 • Pumpningslägen: 9 nivåer (6 stimulationslägen)
 • Batteritid: Upp till 2 h
 • Övrig info: Inbyggt batteri som laddas med USB-C, mjukt silikon, användarvänlig pekskärm

Duellen

Medela Hands Free vs. Medela Swing och Neno Uno Bröstpump

Bland de elektriska pumparna hittar vi Medela Hands Free, Medela Swing och Nenu Uno vilka alla är riktigt bra bröspumpar med olika fördelar. Vinnaren, Medela Freestyle Hands Free, erbjuder handsfree-funktionen, vilket saknas i de övriga modellerna. Det ger föräldrarna möjlighet att vara aktiva under pumpningen, vilket är stor fördel jämfört med de andra modellerna. Medela Swing Flex har å andra sidan anpassningsbara trattsstorlekar och 2-Phase Expression-teknik, vilket ger flexibilitet vid pumpning – allt detta till ett lägre pris. Neno Uno erbjuder i sin tur en imponerande användarvänlighet och effektivitet till ett lågt pris, men saknar några av de mer avancerade funktionerna som finns hos de två andra.

4

Philips Avent Comfort SCF330

Bäst i test bröstpump

Lyx

Vinnare

9

Pris

7

Användarvänlighet

8

Bekvämlighet

9

Effektivitet/snabbhet

8.2

Totalpoäng

Motivering: Philips Avent Comfort SCF330 erbjuder en ergonomisk design och bekvämlighet i en manuell pump. Trots några mindre klagomål från användare ger dess kompakta och portabla natur en bekväm pumpning.

Bekväm och ergonomisk manuell bröstpump! Pris ca. 500 kr.

Denna manuella bröstpump erbjuder både komfort och effektivitet för ammande föräldrar! Den har en intuitiv design och är lätt att montera och demontera. Med ett bekvämt handtag och ergonomisk design som innebär att mjölken flödar lättare när du är bekvämt bakåtlutad och avslappnad – blir pumpningen smidig och skonsam för din rygg och dina händer och handleder.

En av de stora fördelarna med Philips Avent Comfort SCF330 är dess bekvämlighet. Den är portabel och lätt att ta med sig, vilket gör att du kan pumpa var som helst och när som helst.  Dessutom har den en otroligt mjuk silikonkudde som medföljer pumpen. Kudden ger en bekväm passform som anpassar sig efter formen på bröstvårtan och minskar eventuellt obehag under pumpning. Pumpen är inspirerad av barnets unika napprytm vilket bidrar till en effektiv sugning och hjälper till att tömma brösten på ett effektivt sätt.

Om du vill mata barnet direkt kan du fästa den mjuka nappen på flaskbehållaren!

 • Typ: Manuell bröstpump
 • Tål maskindisk: Ja
 • Övrig info: Ergonomisk pumpning, inspirerad av barnets napprytm

Fördelar 

 • Kompakt och enkel att använda
 • Lätt att bära med sig
 • Skön på bröstet
 • Skön att hålla i – får inte ont i handen

Nackdelar 

 • Vissa användare tycker att den gnisslar lite högt vid varje pumpning
 • Några få användare menar att man ändå måste sitta lite framåtlutad för att pumpningen ska fungera som den ska

Sammanfattning: För att skapa oss en så bred och objektiv bild av bröstpumpen som möjligt har vi samlat in cirka 1.500 recensioner från Philips5 och Amazon6 .

5

Medela Harmony Pump & Feed Set – Bästa bröstpumpen 2024!

Bästa bröstpump Medela

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Användarvänlighet

9

Bekvämlighet

9

Effektivitet/snabbhet

9

Totalpoäng

Motivering: Medela Harmony Pump & Feed Set utmärker sig med sitt utmärkta pris/prestanda-förhållande. Den erbjuder en användarvänlig pumpning och är en praktisk lösning för tillfällig användning eller som en backup till en elektrisk pump.

Enkel och praktisk bröstpump! Pris ca. 400 kr.

Söker du efter enkelhet har du hittat rätt! Medela Harmony Essentials Pack är ett smidigt set för ammande föräldrar som behöver tillfällig pumpning. Medela Harmony erbjuder enkel och bekväm pumpning för att samla och lagra bröstmjölk. Detta set inkluderar en manuell bröstpump komplett med en silikonnapp, fyra mjölkförvaringspåsar och fyra ultratunna amningsinlägg.

Medela Harmony är perfekt för föräldrar som vill prova pumpning eller behöver en lätt resekamrat för tillfällig pumpning. Det är också en praktisk backup för dig med en elektrisk pump. Förpackningen innehåller allt du behöver för att komma igång, inklusive Harmony manuell bröstpump med PersonalFit Flex brösttratt, en flaska på 150 ml, en silikonnapp med skyddskåpa, förvaringspåsar för bröstmjölk och ultratunna amningsinlägg för att skydda mot läckage.

Specifikation((Medela, 2/11-23))

 • Typ: Manuell bröstpump
 • Tål maskindisk: Ja
 • Övrig info: Set för pumpning, matning och lagring, brösttratt som formar sig efter ditt bröst

Fördelar 

 • Väldigt bra pris/prestanda-balans
 • Lätt och enkel att använda
 • Går snabbt att pumpa
 • Bekväm mot bröstet
 • Enkel att rengöra

Nackdelar 

 • Vissa användare tycker att det är lite för många delar i förpackningen

Sammanfattning: För att skapa oss en så bred och objektiv bild av bröstpumpen som möjligt har vi samlat in cirka 100 recensioner från Babymarkt7 och Medela8 . Recensionerna är dock något begränsade.

6

Medela Harmony

Bästa bröstpump

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Användarvänlighet

9

Bekvämlighet

9

Effektivitet/snabbhet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Medela Harmony Manuell Bröstpump erbjuder utmärkt prestanda till ett överkomligt pris i budgetklassen. Dess ergonomiska design och förmåga att leverera komfortabel pumpning gör den till ett pålitligt alternativ.

Enkel och billig bröstpump! Pris ca. 280 kr.

I budgetklassen hittar du samma slags pump som mellanklassens vinnare – skillnaden är att du här inte får ett helt set utan enbart en pump med brösttratt. Perfekt för dig som helt enkelt bara vill pumpa.

Precis som med alla Medelas bröstpumpar får du en PersonalFit Flex brösttratt och ergonomiska 2-Phase-pumphandtag. Detta ger dig en överlägsen komfort och hjälper till att maximera mjölkproduktionen. Med en 105-graders öppningsvinkel, mjuk kant och oval form ger PersonalFit Flex en perfekt passform och minskar trycket på dina mjölkgångar jämfört med traditionella brösttrattar.

Medela Harmony levereras med en 24 mm PersonalFit Flex-brösttratt för extra komfort och maximal mjölkproduktion. Pumphandtaget är utformat för att möjliggöra en kombination av korta pumptag med låg volym för att stimulera mjölkflödet samt längre och djupare pumptag för optimal urpumpning av mjölken – precis som barnets naturliga sätt att amma.

 • Typ: Manuell bröstpump
 • Tål maskindisk: Ja
 • Övrig info: Mjuk brösttratt som formar sig efter ditt bröst, extremt användarvänlig

Fördelar 

 • Lätt och enkel att använda
 • Går snabbt att pumpa
 • Bekväm mot bröstet
 • Enkel att rengöra

Nackdelar 

 • Lite för många smådelar enligt en del användare

Sammanfattning: För att skapa oss en så bred och objektiv bild av bröstpumpen som möjligt har vi samlat in cirka 250 recensioner från Babymarkt9 och Medela10 .

Duellen

Medela Harmony Set vs. Philips Avent och Medela Harmony bröstpump

Medela Harmony Pump & Feed set utmärker sig med din enkelhet och flexibilitet och sina otroligt nöjda kunder. Här får du enkel pumpning till ett rimligt pris. Philips Avent Comfort har å sin sida en ergonomisk design och bärbarhet som ger användaren en bekväm pumpning – den är dock något dyrare. Medela Harmony Manuell Bröstpump har samma funktioner som testvinnaren men utan de fördelar som kommer med de tillbehör du får med testvinnaren. Detta är en bra och enkel pump för dig som bara vill pumpa lite då och då utan krångel.

Därför sticker bäst i test vinnarna, Medela Hands Free och Medela Harmony, ut:

Dessa två bröstpumpar utmärker sig genom att erbjuda utmärkt prestanda över olika prisklasser. Medela Freestyle kombinerar bärbarhet, handsfree-funktion och hög användarvänlighet, medan Medela Harmony Pump & Feed Set erbjuder enkelhet och användarvänlig pumpning till ett fantastiskt pris.

Deras överlägsna prestanda över hela spektrumet av funktioner och användarvänlighet gör dem till de bästa valen, vardera i sin prisklass.

Köpguide Bröstpump

Här är några saker att tänka på när du letar efter den perfekta bröstpumpen:

1. Effektivitet är nyckeln:

En av de viktigaste faktorerna att överväga är pumpens effektivitet. Se till att välja en pump som har en stark och konsekvent sugkraft för att ge dig en snabb och effektiv pumpning. Kolla också efter funktioner som dubbla pumpar, vilket kan hjälpa till att spara tid genom att pumpa båda brösten samtidigt.

2. Justerbara pumpinställningar:

Varje bröst är unikt, så det är viktigt att välja en pump med justerbara inställningar. Kolla efter en pump med olika sugnivåer och cykelinställningar så att du kan anpassa pumpningen efter dina egna behov och komfortnivåer.

3. Bekvämlighet och användarvänlighet:

En elektrisk bröstpump bör vara lätt att använda och bekväm att hantera. Kolla efter en pump med enkel knapptrycksfunktion, tydlig display och intuitiv design. En pump med ergonomiska handtag och mjuka brösttrattar kan också göra pumpningen mer bekväm och behaglig.

4. Enkel rengöring och underhåll:

Ingen vill spendera för mycket tid på rengöring och underhåll av sin bröstpump. Se till att välja en pump som är enkel att demontera och rengöra. Vissa modeller kan till och med rengöras i diskmaskinen, vilket gör livet ännu enklare för dig.

5. Portabilitet och tyst drift:

Om du vill kunna pumpa på språng, se till att välja en pump som är portabel och enkel att ta med sig. En kompakt design och ett inbyggt batteri kan vara praktiska funktioner för att göra pumpningen mer flexibel. Tänk också på att välja en pump med tyst drift om du föredrar att pumpa diskret.

Med dessa tips i åtanke är du redo att hitta den perfekta elektriska bröstpumpen som passar dina behov och livsstil. Kom ihåg att varje person är unik, så välj en pump som gör pumpningen till en bekväm och positiv upplevelse för dig. Lycka till med ditt val och njut av din amningsresa!

Ytterligare information om bröstpumpar

Fördelar med att använda en bröstpump

Modersmjölken är näringsrik och de allra flesta spädbarn klarar sig bra på enbart bröstmjölk de första sex månaderna. Bröstmjölken är framförallt lättsmält och innehåller all näring som spädbarnet behöver. Amning är ett naturligt och vanligt sätt att mata nyfödda barn på och som ger nära kroppskontakt med ditt barn. Livsmedelsverket rekommenderar enbart bröstmjölk under spädbarnets första sex månader och därefter delvis bröstmjölk upp till att barnet är år eller mer11 .

När du ammar kan det många gånger vara bra att komplettera med bröstpump. Detta gör att du kan pumpa ur mjölk och att någon annan kan flaskmata ditt spädbarn när du inte har möjlighet. Som vi nämnde i vår inledning så finns det otroligt många bra anledningar till att införskaffa en bröstpump. En bröstpump kan vara en hjälp åt de som har känsliga bröst eller som av någon annan anledning inte kan amma sitt spädbarn direkt från bröstet –  då är en bröstpump ett väldigt bra köp. I dagens samhälle lever många föräldrar en hektisk vardag, vilket är ännu en god anledning till att investera i en bröstpump av hög kvalité.

Enligt en sifoundersökning så upplever ett stort antal kvinnor problem med amning. Hela 6 av 10 kvinnor uppger att de har eller har haft problem med amningen under de första månaderna efter födseln. En bröstpump kan alltså göra amningen lättare och smidigare12

Bröstmjölk stärker barnets immunförsvar

Bröstmjölken innehåller näringsämnen som stärker spädbarnets immunförsvar, och som minimerar risken för olika infektioner och sjukdomar hos spädbarnet. Enligt 1177 Vårdguiden så minskar amning dessutom risken för plötslig spädbarnsdöd. Man tror att detta framför allt beror på att bröstmjölk minimerar risken för virusinfektioner, vilka i sin tur kan orsaka plötslig spädbarnsdöd. Spädbarn som ammas tenderar även att lättare att vakna om de får andningsuppehåll. 

Så använder du en bröstpump

Precis som med allt nytt som man lär sig så kan det ta ett stycke tid att komma igång med bröstpumpning. Du behöver framförallt ha mycket tålamod, speciellt de första gångerna då det är vanligt att man inte kan pumpa ur så mycket mjölk. Det är trots allt så att en bröstpump inte stimulerar samma känslor hos dig som ditt spädbarn gör. Allt eftersom tiden går så kommer du att vänja dig och din kropp lär sig att utlösa utdrivningsreflexen när du använder bröstpumpen, och med tiden bör även mjölkmängden öka.

Under de första veckorna kommer du och ditt spädbarn att arbeta tillsammans för att få igång din mjölkproduktion. Om ditt spädbarn är fullt friskt och amningen går som tåget så behöver du inte använda bröstpumpen som hjälp under den första tiden. Dock är pumpning således mycket praktiskt och om du av den ena eller andra anledningen behov av vara iväg från ditt spädbarn. Om det skulle vara så att dit spädbarn inte kan amma direkt från bröstet, till exempel om bebisen föddes för tidigt, har särskilda behov, eller om ni har fått skiljas åt av en viss anledning, så är det viktigt att du börjar dubbelpumpa bröstmjölk så nära förlossningen som möjligt.

Forskning har dessutom visat att personer som urpumpar inom de första timmarna efter förlossningen har lättare för att producera en större mängd bröstmjölk under de första dagarna och veckorna. Detta innebär då att spädbarnet får den bästa möjligheten att exklusivt matas med bröstmjölk13 .

Så ofta och mycket kan en bröstpump användas

I genomsnitt brukar man behöva använda bröstpumpen var fjärde timme, men det förkommer även situationer där det finns behov av att använda den oftare än så.

Generellt sätt brukar en bröstpump användas under 10-15 minuter per bröst och per gång. Ofta brukar man pumpa flera gånger per dag, men detta varierar givetvis från person till person. Det är alltid en god idé att rådfråga BB eller BVC.

Amningens tre faser

Man brukar dela in amning i tre olika faser. Du bör först och främst välja bröstpump utifrån vilken fas du befinner dig i, och därefter beroende på dina egna preferenser samt förhållningssätt till både amning och pumpning.

 • Initiera – Den första fasen sker under spädbarnets första fem dagar. Många gånger kan en bröstpump passa bra i detta stadium för att sätta igång amningen ordentligt men även för att få kroppen att starta bröstmjölkproduktionen fullt ut och att kicka igång ett bra flöde efter de första dagarna med råmjölk. I vissa fall hjälper sjukhuspersonal till med att få igång amningen innan du lämnar BB.
 • Bygga upp – Nästa fas infaller från den sjätte dagen till ca dag trettio och det är under denna perioden som kroppen hittar sin egna rytm. Kroppen lär sig hur mycket mjölk den skall producera för att göra spädbarnet mätt (eller spädbarnen). En bröstpump kan göra stor nytta för att bygga upp ett stabilt flöde trots om man inte låter bebisen amma direkt från bröstet. Givetvis kan man skifta mellan att pumpa och amma
 • Upprätthålla – Sist men inte minst så har vi fasen som kallas upprätthålla. Den infaller efter de trettio första dagarna när mjölkflödet har fastställts och kroppen producerar rätt mängd som spädbarnet behöver. När man slutar amma så kommer mjölkproduktionen så småningom att stanna av och en bröstpump kommer då verkligen till användning så länge man vill kunna mata barnet med bröstmjölk

Bör du välja en manuell eller elektrisk bröstpump?

När du står och ska välja bröstpump finns det vanligtvis funderingar på vilken modell som passar bra för just dig. Vi kan inte understryka detta nog, men valet av bröstpump är helt beroende på din livssituation samt hur din amning fungerar i grova drag. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till val av modell, utan det är snarare en fråga om personliga preferenser.

Manuella bröstpumpar är ofta bra mycket billigare jämfört med elektriska modeller. Dessutom är de tystgående och väldigt praktiska när du har behov av en pumpning då och då. Däremot så är denna modell mindre lämplig om du tänker använda bröstpumpen frekvent, eftersom du måste pumpa använda handtaget för att framställa det vakuum som behövs, något som väl kan vara slitsamt i det långa loppet. Elektriska bröstpumpar är generellt både enklare och bekvämare att använda tack vare att motorn sköter grovjobbet (pumpningen) åt dig. Med andra ord så kan det vara bekvämt att köpa en elektrisk bröstpump om du behöver pumpa ofta, för att slippa undan det manuella arbetet som kan bli tröttsamt i längden för händerna.

Så fungerar en elektrisk bröstpump

Många av dagens moderna elektriska bröstpumpar fungerar genom att variera mellan två olika lägen. Det ena läget initierar pumpningen och härmar spädbarnets första sug på bröstvårtan. Detta gör att utdrivningen av mjölken sätts igång i bröstet, vilken kallas för stimuleringsfasen. Det andra läget, utdrivningsfasen, simulerar spädbarnets sug när bröstmjölken väl har runnit till och defineras av ett kraftigare sug, men med en lägre frekvens.

En elektrisk bröstpump har en pumpmotor som tillkopplas en brösttratt, det vill säga den del av pumpen som ska placeras mot brösten. För ett jämnare tryck och för att undvika skavsår mot kanterna, ska bröstvårtan ska vara centralt positionerad i brösttratten. 

Singel- och dubbelpump

Elektriska bröstpumpar finns både som singel- eller dubbelpumpar. Den enkla bröstpumpen låter dig pumpa ett bröst i taget och medans en dubbelpump låter dig pumpa båda brösten samtidigt. Många tycker att dubbelpumpen är bättre eftersom den är mer tidseffektiv, även om den också är dyrare. Dubbelpumpen är särskilt fördelaktig om brösten ska pumpas ur dagligen; t.ex. om den ammande ska vara på jobbet och den andra föräldern blir hemma med spädbarnet.

Så fungerar den manuella bröstpumpen

Generellt sett fungerar de manuella pumparna med handtag på ett liknande sätt inledningsvis som de elektroniska pumparna. Du fäster brösttratten mot bröstet på precis  samma sätt som den elektriska pumpen, där bröstvårtan ska vara placerad i mitten. Många av de manuella pumparna låter dig sedan reglera trycket via en liten ventil för att efterlikna de två olika sugfaserna och därefter tar man tag i handtaget och börjar pumpa för hand. Mjölken hamnar direkt i en behållare, vilket antingen kan vara en flaska eller påse som kan användas omedelbart eller förvaras i kyl/frys för ett senare tillfälle.

Så skonsamma är bröstpumpar

Många av de olika bröstpumpar som finns på marknaden idag är utformade för att ge ammande föräldrar en behaglig och skonsam amning. De produkter som vi rekommenderar här på sidan har alla mjuka silikoninlägg som formar sig helt efter bröstet. Dessutom har många bröstpumpar masserande funktioner tillsammans med ett flertal olika inställningar, för att på så sätt skapa en anpassad och skonsam bröstpumpning.

Tänk på detta om du ska spara utpumpad bröstmjölk

Det går utmärkt att spara utpumpad bröstmjölk till ett tillfälle längre fram. Det är ett bra sätt att förse spädbarnet med mjölk ifall du behöver hoppa över amningen vid något tillfälle, eller om den andra föräldern (eller barnvakt) ska ta hand om barnet när du är iväg.

Det som är viktigt att tänka på ifall du ska spara bröstmjölk är således hygienen. Både pumpen och behållare som bröstmjölken förvaras i bör vara noggrant rengjorda och allra helst steriliserade för att hämna bakterietillväxt. Idag kan de flesta pumpar och kärl snabbt steriliseras genom att kokas i en kastrull under tio minuter.

Så rengör du din bröstpump på bästa sätt

Efter att du använt bröstpumpen räcker det vanligtvis att skölja ur flaskan och de övriga delarna i ljummet vatten. Vi på Hemfakta rekommenderar även att du veckovis steriliserar din bröstpump med kokande vatten för att hålla pumpen i bra skick.Tänk dock på att beroende på vilken slags modell du har så kan det finnas vissa delar som inte bör utsättas för vatten. Läs gärna instruktionerna för din bröstpump för att räta ut frågetecknet.

Frågor och svar om bröstpumpar

I vårt test blev den elektriska bröstpumpen Medela Freestyle Hands Free och den manuella bröstpumpen Medela Harmony Pump & Feed Set utsedda till bäst i test. Detta då dessa amningspumpar erbjuder mest pump för pengarna och är både smarta, ergonomiska och smidiga.

En bröstpump används kort och gott som ett hjälpmedel för att pumpa ut mjölk när du ammar.

Bröstpumpens jobb är att försöka imitera det sug som ett ammande spädbarn skapar. Om du använder en manuell bröstpump får du själv pumpa med handen med hjälp av handtaget och försöka bilda det vakuum som behövs för att extrahera mjölken. En elektrisk bröstpump däremot skapar ett vakuum tack vare pumpmotorn.

Det är väldigt individuellt och utan utdrivningsreflex kommer du att kunna pumpa ut ett par milliliter mjölk, men så snart du har lyckats få igång utdrivningen kommer det generera hela mängden mjölk. 

 1. Medela, 2/11-23 []
 2. Amazon, 2/11-23 []
 3. Medela, 2/11-23 []
 4. Amazon, 2/11-23 []
 5. Philips, 2/11-23 []
 6. Amazon, 2/11-23 []
 7. Babymarkt, 2/11-23 []
 8. Medela, 2/11-23 []
 9. Babymarkt, 2/11-23 []
 10. Medela, 2/11-23 []
 11. Läkemedelsverket, 2/11-23 []
 12. Expressen, 2/11-23 []
 13. Faseb, 2/11-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser