1. Hem
 2. >
 3. Hemelektronik & Teknik
 4. >
 5. Bäst i test: Brandvarnare – För lite mera BIIIP i livet!
7391421388048-png-scaled-e1691410214417.jpg

Lyx

Bäst i test brandvarnare

Google Nest Protect Smoke + CO Alarm

8.2

Mellan

Bäst i test brandvarnare

Capidi CAP388B Brandvarnare 2-Pack – Bästa brandvarnaren [current_year]! 

8.6

Budget

Bäst i test brandvarnare

Housegard Origo Brandvarnare 2-pack

7.6

Inledning

Och så var det ju det här med brandvarnare. Jag själv hyser en fruktansvärd stark hatkärlek till dessa små apparater. Visst, kanske kan de vara skillnaden mellan liv och död men pipandet är också fruktansvärt obehagligt – inte minst när batteriet ska bytas och man vaknar mitt i natten av ett öronbedövande BIIIIP som får även den modigaste av oss att skrika i ren och skär panik. Men vi är ju också ansvarsfulla människor och ansvarsfulla människor, ja, dom äger brandvarnare. Som plåster på såren kan vi ju åtminstone ha den absolut bästa, smidigaste, snyggaste och säkraste brandvarnaren på hela marknaden. Med det sagt – äntligen har det blivit dags att kora årets bästa brandvarnare! 

Våra experter har dykt ner i specifikationer, användarrecensioner och omdömen för att tillslut landa i sex pålitliga brandvarnare i olika prisklasser och med olika funktioner. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I vårt test blev Capidi CAP388B Brandvarnare 2-Pack utsedd till bäst i test. Den kombinerar överlägsen batteritid med robusta tekniska funktioner till ett rimligt pris, vilket gör den till ett utmärkt val för de flesta hushåll som vill ha en enkel och pålitlig brandvarnare som gör det den ska. Google Nest är mycket tekniskt avancerat men dras ner av sitt högre pris och något kortare batteritid.

I sökandet efter den bästa brandvarnaren har vi gjort gedigen research, pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den brandvarnare som är bäst från den som inte är det. När det kommer till brandvarnare är tekniska funktioner, batteritid, pris och användarvänlighet extra viktigt. Med de sex brandvarnare vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Google Nest Protect Smoke + CO Alarm

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test brandvarnare

Lyx

Vinnare

10

Tekniska Funktioner

7

Batteritid

9

Användarvänlighet

9

Design

6

Pris

8.2

Totalpoäng

Smart brandvarnare som övervakar både CO-värden, värme, luftfuktighet, och eventuell brandutveckling! Pris fr. 1.500 kr.

Om du gillar smarta hem lär du gilla Google Nest! Denna brandvarnare erbjuder en omfattande funktionalitet för att övervaka och skydda ditt hem från bränder. Den har två spektrumdetektorer som möjliggör mätning av både större och mindre partiklar – vilket alltså innebär att den varnar för flera olika typer av bränder. Den är kompatibel med Nest Cam och Philips Hue vilket ger dig möjlighet att utöka funktionaliteten och integrera systemen för en smidigare upplevelse.

Anslutningen via wifi och den medföljande appen gör det enkelt att övervaka och kommunicera med brandvarnaren från iOS- och Android-enheter. Dessutom erbjuder LED-dioderna på enheten 4 olika statuslägen vilket ger dig extra tydlig information. Installationen är enkel och bekväm med hjälp av Bluetooth LE, och enheten kan monteras både på taket och på väggen med den medföljande installationshårdvaran. Den inbyggda rörelsedetektorn och ljusmätaren ger ytterligare användningsområden – som användning som nattlampa och övervakning av ljusförhållandena i rummet.

Med en högtalare på 2W och en 85 dB siren ger brandvarnaren en pålitlig signal vid upptäckt av brand, vilket ger extra säkerhet. Dess självtestfunktion med hjälp av den inbyggda mikrofonen möjliggör regelbunden kontroll av enhetens funktionalitet utan krångel. Tidigare användare har enbart positivt att säga om Google Nest brandvarnare!

 • Har flera sensorer för exempelvis kolmonoxid
 • Kan urskilja rök från vattenånga
 • Utrustad med mikrofon för självtestning
 • Kan kopplas ihop med din mobil
 • Övervakar hemmets CO-värden, värme, luftfuktighet, och eventuell brandutveckling
 • Lätt att installera
 • Kan installeras på både tak och vägg
 • Använder både optisk och jonisationsdetektering
 • Extremt användarvänlig
 • Wi-Fi: Ja
 • Drivs av: Batteri
 • Batteritid: Cirka 5 år
 • Larmets ljudnivå: 85 dB
2

Netatmo Smart Brandvarnare med Wifi

Bästa brandvarnaren 2023

Lyx

Utmanare

8

Tekniska Funktioner

10

Batteritid

9

Användarvänlighet

8

Design

7

Pris

8.4

Totalpoäng

Smart och enkel brandvarnare! Pris fr. 1.000 kr.

Netatmo Smart Smoke Alarm erbjuder en pålitlig och enkel lösning för att uppmärksamma brand och rök i ditt hem. Med sitt 85 dB larm och möjligheten att skicka meddelanden till din telefon vid problem ger den extra trygghet och säkerhet. Den har ett inbyggt batteri som har en livslängd på hela 10 år. Dessutom övervakar den kontinuerligt WiFi-anslutningen och batteriets livslängd vilket ju gör den lite extra pålitlig. 

Detektorn är enkel både i sin användning och i sin installation. Det enda du behöver göra är att fästa den i taket och ladda ner Netatmo Security-appen. Med möjligheten att ställa in larmtest regelbundet kan du säkerställa att detektorn fungerar korrekt och är redo att varna dig vid rökupptäckt. En praktisk självkontrollfunktion övervakar också luftkvaliteten och ger varningar till din smartphone vid eventuella problem. Om du inte vill bli störd kan du enkelt stänga av varningarna.

Sammanfattningsvis erbjuder Netatmo Smart Smoke Alarm en pålitlig och enkel lösning för att hålla ditt hem säkert från brand och rök. Med dess långvariga batteri och smarta funktioner får du extra trygghet utan att behöva komplicera din vardag.

 • Optisk brandvarnare
 • Upptäcker rök, hög värme eller pyrande brand.
 • Kan kopplas ihop med din mobil
 • 10 års batteritid
 • Kontrollerar luftkvalitet
 • Kan fästas i taket
 • Larmets ljudnivå: 85 dB
 • Drivs av: Batteri
 • Wi-fi: Ja
3

Capidi CAP388B Brandvarnare 2-Pack – Bästa brandvarnaren [current_year]! 

Bäst i test brandvarnare

Mellan

Vinnare

9

Tekniska Funktioner

10

Batteritid

9

Användarvänlighet

7

Design

8

Pris

8.6

Totalpoäng

Brandvarnare som kan parkopplas med ett obegränsat antal andra enheter! Pris fr. 800 kr.

CAPiDi CAP388B är en pålitlig och mångsidig brandvarnare som passar utmärkt för både kontor, bostäder och fritidshus. Dess optiska rökdetektor ger snabb och tillförlitlig rökupptäckt. Denna brandvarnare kan trådlöst sammankopplas med ett obegränsat antal andra enheter genom ett mesh-nätverk. Om en brandvarnare upptäcker rök, kommer alla sammankopplade enheter att larma inom 3 sekunder vilket ger ett snabbt och effektivt varningssystem. Varnaren har ett inbyggt litiumbatteri som varar hela produktens livslängd på 10 år – vilket eliminerar behovet av batteribyten och ger användaren långvarig trygghet. Dess 200 meters räckvidd vid fri sikt ger extra flexibilitet i placeringen av enheterna.

CAPiDi CAP388B sänder på 868 MHz. Tidigare användare är mer än nöjda!

 • Trådlös sammankoppling med andra enheter där alla larmar vid rök
 • Optisk brandvarnare
 • Batteri med livslängd på 10 år
 • Sänder på 868 MHz
 • Larmets ljudnivå: 85 dB
 • Wi-Fi: Nej
4

Fibaro Brandvarnare FGSD-002

Bästa brandvarnare

Mellan

Utmanare

9

Tekniska Funktioner

6

Batteritid

8

Användarvänlighet

10

Design

9

Pris

8.4

Totalpoäng

Smart brandvarnare med snygg design! Pris fr. 600 kr.

Fibaro Smoke Sensor brandvarnare är en smart och diskret säkerhetslösning för hemmet som med sin snygga och minimalistiska design smälter in i din interiör. Trots sin lilla och kompakta storlek på 65×29 mm erbjuder enheten kraftfull funktionalitet. Den ger tidig varning vid upptäckt av rök och kan också utlösa andra händelser som att öppna fönster eller lysa upp nödutgångar. Brandvarnaren är intelligent och analyserar kontinuerligt luften för att snabbt reagera på även små mängder rök. Med hjälp av den smarta appen kan du enkelt kalibrera känsligheten. Vid larm skickar den en signal till ditt alarmsystem för ökad trygghet.

En av de mest imponerande funktionerna är möjligheten att synka brandvarnaren med andra Fibaro-enheter. Detta möjliggör automatiska sekvenser och situationsspecifik styrning, som att aktivera eller inaktivera lampor baserat på rörelse i rummet eller stänga av strömmen vid brand eller vattenläckage. Med den tillhörande appen kan du ha kontroll över ditt hem oavsett var du befinner dig, så länge du har en internetanslutning. Dessutom är den kompatibel med Amazon Alexa för röstkontrollsfunktioner.

Brandvarnaren är batteridriven och det inbyggda batteriet erbjuder en lång batteritid på upp till 2.5 år vilket minskar behovet av frekventa batteribyten.

 • Smart, optisk brandvarnare och röksensor
 • Liten, kompakt och stilren
 • Kan kopplas ihop med andra Fibaro-enheter
 • Batteritid på 2.5 år
 • Kan kopplas ihop med app
 • Wi-fi: Ja
5

Housegard Origo Brandvarnare 2-pack

Bäst i test brandvarnare

Budget

Vinnare

8

Tekniska Funktioner

5

Batteritid

8

Användarvänlighet

7

Design

10

Pris

7.6

Totalpoäng

Optisk brandvarnare där 30 enheter kan sammankopplas! Pris fr. 450 kr.

Detta utbyggbara brandvarnaresystem erbjuder en diskret och smart lösning för att hålla ditt hem säkert. Med sammankopplade brandvarnare i alla rum – där de larmar både vid rök och värme – får du ett omfattande skydd.  De optiska radiokommunicerande brandvarnarna är utformade för att vara både kraftfulla och intelligenta. Vid upptäckt av rök varnar alla enheter som är kopplade till systemet vilket ger en snabb och omfattande varning i hela huset. Möjligheten att ha upp till 30 enheter i samma system gör det särskilt lämpligt för större bostäder eller utrymmen.

En praktisk pausfunktion ger användaren extra kontroll över varningarna. Strömförsörjningen sker via medföljande 2x AA-batterier som kan hålla i upp till 18 månader innan de behöver bytas ut, vilket ger långvarig trygghet och minskar underhållsbehovet.

 • Optisk brandvarnare
 • 30 enheter kan sammankopplas
 • Batteritid på 18 månader
 • Pausfunktion
 • Varnar vid rök och värme
 • Wi-fi: Nej
 • Larmsignal: 85 dB
6

SiGN Smart Home WiFi Brandvarnare

Bästa brandvarnaren

Budget

Utmanare

7

Tekniska Funktioner

5

Batteritid

7

Användarvänlighet

6

Design

10

Pris

7

Totalpoäng

Testets billigaste brandvarnare! Pris fr. 300 kr.

SiGN Smart wifi brandvarnare erbjuder alla de vanliga fördelarna som kommer med en traditionell brandvarnare men tar det ett steg längre genom att ge notiser om rök eller brand även när du inte är hemma. Med sin smarta funktion kan den meddela dig om eventuell brand direkt på din mobil oavsett var du befinner dig.

Den erbjuder realtidsuppdateringar direkt i mobilen vilket ger extra trygghet och snabb åtgärdsmöjlighet vid eventuella händelser. Dess 85 dB ljudsignal i hemmet ger också en pålitlig varning på plats för ökad säkerhet. SiGN Smart Home appen ger dig en praktisk logg över händelser, vilket gör det lätt att hålla koll på brandvarnarens prestanda och eventuella tidigare händelser.

 • Kan kopplas ihop med Sign Smart-app
 • Ger även ljussignal
 • 85db ljud & blixtlarm
 • Alarmsignal: 85db
 • Wifi: Ja
 • Drivs av 2 AAA-batterier
 • Batteritid på 18 månader

Köpguide Brandlarm

 1. Typ: Det finns två huvudtyper av brandvarnare: optiska och jonisationsvarnare. Optiska brandvarnare är bäst för att upptäcka långsamt brinnande bränder, medan jonisationsvarnare är bättre för snabbt uppflammande bränder. Optiska varnare är vanligtvis mer lämpliga för hemmabruk eftersom de har färre falsklarm.
 2. Rökdetekteringsteknik: Kontrollera vilken typ av rökdetekteringsteknik som används av brandvarnaren. Optiska brandvarnare reagerar på synliga partiklar från rök, medan jonisationsvarnare reagerar på osynliga partiklar. En kombinationsbrandvarnare som använder både optisk och jonisationsdetektering kan ge bättre täckning.
 3. Strömkälla: Brandvarnare kan drivas av batterier, nätström eller en kombination av båda. Batteridrivna varnare ger flexibilitet och fungerar även vid strömavbrott. Nätströmsdrivna varnare är mer permanenta och behöver inte byta batterier, men de kan vara beroende av elektricitet.
 4. Batterilivslängd: Om du väljer en batteridriven brandvarnare, se till att kolla batteriets livslängd. Välj en brandvarnare med lång batterilivslängd för att minska frekventa byten.
 5. Trådlös koppling: Vissa brandvarnare erbjuder trådlös koppling, vilket gör att de kan kommunicera med varandra i ett nätverk. Detta möjliggör en snabb och effektiv varning i hela hemmet om en brandvarnare upptäcker rök.
 6. Smarta funktioner: Många moderna brandvarnare erbjuder smarta funktioner som anslutning till mobilappar, realtidsnotiser och fjärrövervakning. Smarta brandvarnare ger extra säkerhet och möjlighet att få varningar även när du inte är hemma.
 7. Test- och pausfunktioner: Se till att brandvarnaren har en enkel testfunktion för att kontrollera dess funktionalitet regelbundet. En pausfunktion kan vara användbar för att temporärt tysta varningen vid exempelvis matlagning, utan att inaktivera enheten.

 

Frågor och svar om brandvarnare

I vårt test blev Capidi CAP388B Brandvarnare 2-Pack utsedd till bäst i test. Den kombinerar överlägsen batteritid med robusta tekniska funktioner till ett rimligt pris, vilket gör den till ett utmärkt val för de flesta hushåll som vill ha en enkel och pålitlig brandvarnare som gör det den ska. Google Nest är mycket tekniskt avancerat men dras ner av sitt högre pris och något kortare batteritid.

Seriekopplade brandvarnare betyder att flera brandvarnare i ett system är anslutna i serie med varandra. Om en brandvarnare i systemet upptäcker rök eller brand, kommer alla varnare i systemet att aktiveras och larma samtidigt, vilket ger en snabb och omfattande varning i hela hemmet eller utrymmet.

Rekommendationen är att ha minst en brandvarnare per våning i ditt hem, inklusive källaren och vinden. Dessutom bör du placera en brandvarnare i varje sovrum och i närheten av sovutrymmen för att säkerställa full täckning. Generellt sett behöver du åtminstone en brandvarnare för varje 60-80 kvadratmeter boyta.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser