Black Friday & Black Week 2022 – Köp det du längtat efter till Rea pris!

En gång per år infaller den stora reafesten ”Black Friday”, vilket innebär att många butiker har extra bra erbjudanden. Under denna fredag väljer många att klicka hem julklapparna, passa på att köpa något de behöver eller unna sig något som går att köpa till ett riktigt bra pris just denna dag. Det faktum att Black Friday endast inträffar en dag per år gör det till en ganska stor händelse, och det kan vara smart att vara ute i god tid och börja planera redan nu, för att lyckas hitta bästa erbjudandena och göra de största fynden under Black Friday.
Se vår lista med företag nedan för att hitta de bästa erbjudandena under Black Week.

Vad är Black Friday?

Black Friday är helt enkelt en dag, en fredag närmare bestämt, då väldigt många butiker väljer att ha väldigt bra erbjudanden – en readag, helt enkelt. Man kallar det ofta för ”Black Friday rea” och ett erbjudande som gäller endast under Black Friday är ett ”Black Friday erbjudande”. Den här dagen infaller alltid i november, rättare sagt den sista fredagen i november, vilket i år är 26 november.

Eftersom Black Friday ständigt utvecklas så kommer ständigt nya varianter. En del butiker kör till exempel en ”Black Weekend” vilket innebär att deras erbjudanden gäller hela helgen, medan andra butiker gör en ”Black Week” och låter det pågå under hela veckan. Då ofta med extra bra erbjudanden under just fredagen, eller under helgen.

En annan variant kan vara till exempel ”Dagens deal” där butiken tar fram ett supererbjudande varje dag under veckan, som endast gäller den dagen. Även tävlingar och liknande förekommer. Måndagen efter Black Friday infaller ”Cyber Monday” som kan kallas en rival till Black Friday. Dock brukar Black Friday vara det man fokuserar mest på, och det butikerna lägger mest fokus på.

I USA är Black Friday den största readagen, och den markerar starten på julhandeln. Just i USA är det här en väldigt stor dag, och butikerna öppnar väldigt tidigt och stänger sent just denna dag. Det är ingen officiell helgdag, men många arbetsplatser och skolor räknar det som en klämdag eftersom Thanksgiving firas i samma veva, och därför är många lediga och har möjlighet att shoppa.

Det finns olika historier om hur Black Friday uppkom och vart namnet kommer ifrån. Man tror att det kan komma från Phiadelphia, någon gång innan 1961, och handlar om den stora ökningen av trafik och fotgängare dagen efter Thanksgiving. Först 1975 ska denna benämning dock ha börjat spridas utanför Phiadelphia.

En annan förklaring kan vara att butiker och företag ofta är ”Back in Black” vid denna tid på året, det vill säga att man kan se i bokföringen att siffrorna inte är röda utan att företaget kommer att gå med vinst under det aktuella året. Detta är dock en förklaring som kommit senare, och man tror att det är något man har lagt till för att Black Friday ska associeras med någonting positivt.

Oavsett vilket så har Black Friday växt till något enormt – och letat sig långt utanför USA. I Sverige är det fortfarande inte i närheten av lika stort som i USA, men det är ändå en stor readag som alla känner till – och många uppskattar.

Att tänka på när du handlar under Black Friday 2022

För många är Black Friday lite av en höjdpunkt, och man kanske har avvaktat med att köpa sådant man behöver eller vill ha för att man vill se om det går att hitta billigare under denna dag. Många köper julklapparna under Black Friday, medan andra bara letar efter de allra bästa fynden. Oavsett vilket så finns det en hel del som kan vara bra att tänka på.

I Sverige har Black Friday alltid varit stort på internet, vilket var en fördel redan förra året och även i år, då man fortfarande bör undvika trängsel. Förmodligen kommer Black Friday främst hålla hus på internet även detta år, så det är här vi kommer att leta efter årets bästa erbjudanden. Men vad ska man egentligen tänka på när man shoppar under Black Friday, och hur lyckas man fynda på bästa sätt? Det får du veta här.

Hitta bästa erbjudandena

Om man inte har fyndat under Black Friday tidigare så kan det vara bra att känna till att det finns väldigt stora skillnaderna mellan olika butiker, just när det gäller deras erbjudanden. Du kan kolla i många butiker utan att hitta några särskilt imponerande erbjudanden, medan andra butiker har väldigt bra erbjudanden och många. Det finns även butiker som inte alls deltar i Black Friday.

Här gäller det alltså att kolla runt ordentligt, och verkligen leta för att hitta bra erbjudanden. Att använda sig av sidor som listar bästa erbjudandena och där man kan söka på olika kategorier kan vara en bra idé, och det kan spara en hel del tid.

Det kan också vara en bra idé att fundera över vad man söker. Gör gärna en lista i god tid innan, som du kan fylla på efter hand. Skriv ned allt du vill kolla efter under Black Friday. Ofta fyndar man julklappar denna dag, men skriv hellre specifika produkter som du ska kolla efter.

Vilka produkter som finns till bäst pris under Black Friday kan också variera, och likaså vilka butiker som vanligtvis har bäst erbjudanden. Här kan det alltså löna sig att redan innan kolla upp vad som brukar gå att fynda denna dag, och fundera över om det är något man behöver.

Det finns alltid en stor risk att man råkar klicka hem sådant man egentligen inte behöver, inte minst under en sådan dag som Black Friday när det kan komma riktigt bra erbjudanden. Tänk dock på att ett erbjudande bara är bra om det är något du faktiskt behöver – det spelar ingen roll hur bra priset är, om du inte behöver produkten så är det ändå inget bra köp. Fokusera alltså på sådant som du faktiskt behöver, eller vill ha.

Stort tryck

Det kan också vara bra att tänka på att det ofta är väldigt stort tryck under Black Friday, vilket framför allt innebär två saker. Det har hänt att vissa webbutiker inte går att komma in på ibland, för att det helt enkelt är för många som försöker samtidigt. Det gäller alltså att ha tålamod. Här kan det vara en bra idé att vara ute i god tid, och att försöka igen en liten stund senare om det inte går.

Det stora trycket innebär också att många paket ska levereras efter Black Friday, vilket ofta innebär betydligt längre leveranstider än vanligt. Ofta kan det ta längre tid för butiken att skicka beställningen, åtminstone om många har beställt därifrån. Därefter tar ofta själva leveransen längre tid också, eftersom fraktbolagen har ett stort antal paket att leverera.

Beställ alltså ingenting som du måste ha inom en vecka. Det kan hinna fram, men det finns också en stor risk att det inte gör det. Många har även beställt julklappar som inte hunnit fram innan julafton – trots att julafton infaller nästan en månad senare. Självklart tar det inte alltid så pass lång tid, men räkna med en något längre leveranstid och var även beredd på att det i värsta fall kan ta extremt lång tid.

Var ute i god tid – och var snabb

Två bra råd inför Black Friday är att vara ute i god tid, och att vara snabb. Börja gärna kolla redan tidigt om du har möjlighet, eftersom det bästa ofta tar slut först – av förklarliga skäl. Först till kvarn, med andra ord. En del butiker på nätet påbörjar Black Friday vid midnatt, medan andra börjar på morgonen. Därtill finns det som sagt butiker som börjar redan på måndagen innan Black Friday och har en ”Black Week” i stället, men ofta har de ändå sina bästa erbjudanden under Black Friday.

Det gäller också att vara snabb. Att kolla runt i en webbutik i lugn och ro, lägga ned lite i varukorgen, vänta en stund, fortsätta, gå iväg, fundera och sedan beställa är ingen bra idé just denna dag. Risken är nämligen stor att en del fynd hinner ta slut innan du har slutfört ditt köp. Om du hittat något du verkligen vill ha – beställ det direkt.

Vanliga frågor och svar om Black Friday

Har alla butiker erbjudanden under Black Friday?

Nej, alla butiker deltar inte i Black Friday, men ändå väldigt många. På nätet har de allra flesta butiker erbjudanden, även om alla inte har det, och även många fysiska butiker har Black Friday-erbjudanden.

Har butikerna erbjudanden i butik eller online?

Black Friday pågår både i fysiska butiker och i butiker på nätet. Framför allt på nätet brukar det vara en ganska stor rea, men även många fysiska butiker har erbjudanden under denna dag. I USA är det kanske främst fysiska butiker som har de bästa erbjudandena, men i Sverige är det snarare tvärtom – även om många hellre letar erbjudanden i butiker så är det främst online vi handlar under Black Friday.

Pågår Black Friday en vecka eller en dag?

Själva Black Friday är endast en dag, som namnet antyder. Det har dock tillkommit begrepp som ”Black Weekend” och ”Black Week”, vilket innebär att vissa butiker har bra erbjudanden under hela helgen eller hela veckan – det vill säga redan flera dagar innan Black Friday.

Se alla aktuella Black Week erbjudanden nedan

Företag
Krea
NordicInk
Mat.se
Guldfynd
Beautycos SE
Middagsfrid SE
Baby V
Advisa SE
Proffsmagasinet
Insplanet
Bythjul SE
Babyshop SE
Bagaren och Kocken
Avida SE
Zmarta SE
NordicFeel SE
MEDS
Verktygsproffsen
Simple Feast SE
Bonti https://bonti.se
Skånska Byggvaror
Marginalen Bank
Lendo SE
Doktor.se
Confident Living SE
Skistart SE
Granit SE
Beijer Bygg
Staples SE
GardenStore SE
Enklare
Resurs Bank SE
Elodie Details SE
Watski SE
Babyface.se
COOP Bank SE
Eleven SE https://eleven.se
Stor&Liten
Werlabs SE
Designtorget
Computersalg SE
Bättre Nätter SE
Bloomify SE
Bodystore SE
Tirendo SE
Outdoorexperten
Litenleker
Webhallen
Lamp24 SE
Gymgrossisten SE
Granngården
DentaWorks SE
AXO Finans SE
Lyko SE
InkClub SE
Sporttema SE
Climbing247 SE
Matsmart
Sambla SE
WhiteAway SE
Kjell & Company
Värmepumpshopen
Linas Matkasse
Babyland
Ginza
Hedvig SE
Lampgallerian
Dack-online.com SE
ABS Wheels SE
Autoexperten
Matkomfort SE
HelloFresh SE
Hifiklubben SE
Parfym.se
Cervera
Bank Norwegian SE
PN Jakt
Jollyroom SE
Svenska Gummihuset
Quicktest SE
KitchenTime SE
Träningsmaskiner.com
Lekia SE
LloydsApotek
Hjulonline SE
Skruvat SE
Dackonline SE
Polarn O. Pyret
enemo
Fortum SE
Tretti.se
BYGGmax SE
Kortio SE https://kortio.se
Coolshop SE
Åhlens
Dentway SE
Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar