Billiga Attefallshus upp till 30 kvm – mer yta till en låg kostnad

Planerar du att köpa ett attefallshus? Attefallshuset är en riktig bra investering för de som önskar mer yta. Med ett attefallshus på tomten skapar du mer plats för både familj och vänner. Idag finns det färdiga attefallshus att köpa för dig som vill ha en sommarstuga, gästbostad, hemmakontor, bastu eller om du bara vill ha extra boyta. Det finns många olika varianter att välja mellan – läs vår guide och jämförelse för att hitta prisvärda och billiga attefallshus som faller dig i smaken.

Attefallshus – Vad är det?

I Sverige byggs det varje år mellan 5 000 och 6 000 attefallshus, där majoriteten av dessa byggs som komplementbyggnad. En komplementbyggnad är en fristående byggnad som inte räknas som huvudbyggnaden på tomten.[footnote]Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Komplementbyggnad[/footnote] Ett attefallshus är med andra ord ett fristående hus som du får uppföra i närhet av din permanenta bostad. Riksdagen har tagit beslut om att du ska kunna bygga ett attefallshus utan bygglov. Men tänk dock på att det finns olika regler som gäller beroende på vad du tänkt använda huset till. Läs mer om dessa regler nedan.

Regler för att bygga attefallshus

Sedan juli 2014 har det varit möjligt att uppföra attefallshus som kompementbyggnad på upp till 25 kvm – utan att ha bygglov.[footnote]Boverket: https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/attefallshus/[/footnote] Med komplementbyggnad syftar vi på garage, förråd eller gäststuga. Men om du däremot tänker använda attefallshuset som komplementbostadshus, med andra ord som självständig bostad, får du lov att bygga upp till 30 kvm. Detta enligt de nya regler som trädde i kraft den 1 mars 2020. Det gäller dock att du noga följer plan- och bygglagen med hänsyn till bostadsstandard. Ett attefallshus skall bland annat följa Boverkets byggregler och Boverkets konstruktionsregler.

Storlek på ett attefallshus

När det kommer till storleken på ett attefallshus så är det också strikta regler som gäller. Den högsta höjden, alltså från marken till taknocken, får vara maximalt 4,0 meter. Du kan därmed bygga ett attefallshus med loft om du önskar. Ett loft är exempelsvis smart om du har behov av ett extra sovutrymme. Du får lov att bygga flera attefallshus på tomten, men tänk på att alla attefallshus tillsammans högst får vara 30 kvm. Placeringen är minst lika viktig som storleken. Om du uppför ett attefallshus närmare än 4,5 meter från närmsta granne måste du därmed ha berörda grannars medgivande.

Attefallshus – Kostnad?

Vill du köpa ett eller flera billiga attefallshus till din tomt? Då ska du ha i åtanke att kostnaden kommer att variera beroende på modellen som du väljer. Faktorer som spelar in för pristet är bland annat typ av isolering, innertak, fönster samt extra tillval som stuprör och annat. Det finns garanterat ett attefallshus för alla smaker – och för alla plånböcker. Om du inte själv vill montera huset så kan du ofta välja att köpa till montering eller alternativt välja att själv anlita en snickare.

Hur du sedan väljer att inreda ditt attefallshus är upp till dig och dina behov. Vill du ha ett kök där du kan laga mat så är det en god idé att exempelvis välja en bärbar induktionshäll som är enkel att flytta på.

Billiga attefallshus

Vi har valt ut de bästa attefallshusen i olika prisklasser för att göra det enklare för dig att få en översikt över vad marknaden har att erbjuda. Nedan har vi samlat både dyra, medel- och billiga attefallshus.

Testvinnare Premiumklassen: Attefallshus Polhus Sophie 29 m²

Vår vinnare i premiumklassen blev Attefallshus Polhus Sophie på 29 m² som har ett mysigt loft och mycket ljus invärtes, pris ca 104 000 kronor.

Attefallshus Polhus Sophie på 29 m²

Attefallshus Polhus Sophie kan användas till mycket – som gäststuga, hemmakontor eller hobbylokal. Invändigt finns tre rum på nedersta våningen samt ett trevligt sovloft i loftet. Detta attefallshus sätts ihop smidigt och enkelt tack vare de utförliga monteringsanvisningarna som medföljer. Även den som aldrig tidigare uppfört hus bör klara av att sätta upp denna variant. Ett stort plus är att allt virke som krävs för att sätta upp huset ingår vid leveransen: fönster, ytterdörr, innerdörrar, skruv och spik. Den höga prislappen är det enda vi har att klaga på.

Fördelar

 • Allt virke ingår i leveransen: innerdörrar, ytterdörr, fönster, skruv och spik
 • Tydliga monteringsanvisningar medföljer
 • Rymlig och mycket ljus invärtes

Nackdelar

 • Prislappen

Information

 • Byggyta: 21,34 kvm
 • Maxhöjd: 3823 mm
 • Vägghöjd: 2633 mm

MER INFORMATION & PRIS

 

Utmanare Premiumklassen: Palmako Attefallshus Charlotte 24,6 m² 

Vår utmanare i premiumklassen blev attefallshuset Charlotte från Palmako som är ett modernt hus med ett härligt ljusinsläpp, pris ca 82 000 kronor.

Attefallshus - Charlotte

Charlotte från Palmako är ett stilfullt attefallshus som har ett modernt utseende. Attefallshusets fönster mäter ända ner till golvet och detta ger således ett fantastiskt ljusinsläpp. Du har även möjlighet att placera både dörrar och fönster enligt dina önskemål för en planlösning som är anpassad helt efter dina behov. Vi uppskattar att attefallshuset har extra tjocka väggar – vilket gör att du kan isolera väggarna med upp till 100 mm isolering. Detta ger dig ett energismart komplementboende. Materialet är hållbart och av hög kvalitet. Attefallshuset Charlotte levereras i en fullständig byggsats som består av färdigbyggda väggelement samt med alla fästelement. Dessutom är de övriga detaljerna redan färdigkapade för en enkel montering. Det som drar ned betyget är att du själv behöver köpa till material till taket.

Fördelar

 • 5 års garanti
 • Hållbart material av hög kvalitet
 • Mycket fint ljusinsläpp
 • Extra tjocka väggar för bättre isoleringsmöjligheter

Nackdelar

 • Takmaterial säljs separat

Information

 • Storlek: 24,6 kvm
 • Tjocklek på väggar: 160 mm

För att få ett komplett attefallshus behöver du även köpa till:

 • 7 x underlagspapp
 • 13 x takshingel
 • 7 x takpapp

MER INFORMATION & PRIS

 

Testvinnare Mellanklassen: Sorselestugan Attefallshus med Loft 24 m² 

Vår vinnare i mellanklassen blev Sorselestugan Attefallshus som har två rum och ett loft vilket ger massor av plats och möjligheter, pris ca 75 000 kronor.

Sorselestugan med Loft 24 m² 1

Sorselestugan Attefallshus utgörs av två rum på nedervåningen och ett loft en trappa upp. Ett stort plus är att du har möjlighet att sätta in extravägg om du önskar dela av något av rummen eller vill bygga till ett badrum. Attefallshuset är tillverkat av svensk senvuxen furu vilket är mycket hållbart och som dessutom ger ett mysigt intryck. Du har möjlighet för att köpa till många tillbehör som bland annat: Isolerpaket Tak & golv, fönster och takavvattning.

Fördelar

 • Möjlighet för att sätta in en extravägg
 • Tillverkat av svensk senvuxen furu
 • Mysig känsla

Nackdelar

 • För att få ett komplett hus så är det många olika tillbehörspaket som du behöver köpa till

Information

 • Storlek: 24 kvm

MER INFORMATION & PRIS

 

Utmanare Mellanklassen: Vibostugan Njuta, Attefallshus

Vibostugan Njuta blev vår utmanare i mellanklassen – detta attefallshus är gediget och lämpar sig utmärkt som hemmakontor eller gästboende, pris ca 77 000 kronor.

VIBOSTUGAN NJUTA HEMMAKONTOR

Attefallshuset Njuta från Vibostugan är en mycket hemtrevlig och gedigen modell som kommer med sadeltak. Du har en rad olika möjligheter vare sig du vill använda huset som ett gästboende, hobbyhus eller hemmakontor. Attefallshuset är tillverkat av endast svenskt virke. Du kan välja mellan storlekarna 20, 25 och 29 kvm. Huset levereras med komplett monteringssats med färdiga gavelspetsar och väggmoduler vilket är en stor fördel. Ett plus är att det medföljer golvspånskivor och till taket medföljer både råspont och underlagspapp. Något som drar ned betyget är att byggbeskrivningen är något otydlig vilket kan försvåra byggandet. 

Fördelar

 • Perfekt för både gäststuga och hemmakontor
 • Levereras med komplett monteringssats
 • Mycket hemtrevlig attefallshus som passar på de flesta tomter

Nackdelar

 • Byggbeskrivningen är något otydlig

Information

 • Storlek: 20 kvm

MER INFORMATION & PRIS

Testvinnare Budgetklassen: Sorselestugan Attefallshus (15-9) 24 m², Billigt attefallshus

Sorselestugan Attefallshus blev vår testvinnare i budgetklassen då detta attefallshus har ett mysigt utseende, både invärtes och utvändigt, pris ca 52 000 kronor.

Sorselestugan Attefallshus (15-9) 24 m² 1, Billigt attefallshus

Detta attefallshus har ett hemtrevligt utseende och är tillverkat av hållbart svensk senvuxen furu. Sorselestugan Attefallshus består av ett sovrum på 9 m2 samt ett större kök/vardagsrum på 15 m2 vilket gör att det passar bra som gäststuga eller hobbyhus. Du har dessutom möjlighet för att köpa till en veranda med knuttimrade räcken – perfekt för de långa sommarkvällarna när du vill sitta utomhus. Du får med tydliga monteringsbeskrivningar som beskriver bygget steg för steg. Det som drar ned betyget är att du behöver köpa till många tillvalspaket för att bygget ska bli komplett.

Fördelar

 • Tydliga monteringsbeskrivningar medföljer
 • Tillverkat av svensk senvuxen furu
 • Möjlighet för att köpa till veranda

Nackdelar

 • Många tillvalspaket som ska köpas till

Information

 • Storlek: 24 kvm
 • Utvändigt mått (cm): 623×385
 • Invändigt mått (cm): 376×376 samt 234×376

MER INFORMATION & PRIS

 

Frågor & svar om attefallshus

Vilka intyg krävs för att få uppföra ett attefallshus?

För en kompementbyggnad krävs det att du gör en anmälan till din hemkommun. 

Kan man bygga flera attefallshus på tomten?

Enligt lag så får du lov att bygga flera attefallshus på din tomt – men attefallshusen får vara högst vara 30 kvm tillsammans.

Vad får ett attefallshus användas till?

Attefallshuset får både användas som komplementbostadshus och som komplementbyggnad, men tänk på att reglerna skiljer sig åt.

 

Billiga Attefallshus – Bäst i Test 2023

 • Testvinnare Premiumklassen: Attefallshus Polhus Sophie 29 m²
 • Utmanare Premiumklassen: Palmako Attefallshus Charlotte 24,6 m² 
 • Testvinnare Mellanklassen: Sorselestugan Attefallshus med Loft 24 m² 
 • Utmanare Mellanklassen: Vibostugan Njuta, Attefallshus
 • Testvinnare Budgetklassen: Sorselestugan Attefallshus (15-9) 24 m² 1, Billigt attefallshus

 

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar