Bäst i test: Bilbarnstol – bakåtvänd bilbarnstol för trygga barn!

Har det blivit dags att köpa bilbarnstol? En bakåtvänd sådan? För ja, bakåt är ju trots allt det nya framåt. Att åka bakåt ger inte bara ditt barn möjlighet att se världen från ett helt annat perspektiv (ja, baklänges alltså), det är också supersäkert! Men som vanligt finns det vissa saker som sätter käppar i hjulet när det kommer till inköp.. för vilken är egentligen den bästa bilbarnstolen och vilken ska du välja till just ditt barn? Ska det vara en bilbarnstol Isofix? Ska det vara en som passar riktigt långa distanser? Oavsett vad du söker så kommer du att kunna hitta en bilbarnstol som uppfyller dina kriterier bland våra bilbarnstolar i testet nedan! Välkommen till testet som korar världens kanske bästa bilbarnstol!

Våra experter har landat i sex olika bakåtvända bilbarnstolar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget, där samtliga uppfyller alla säkerhetskrav. Dags att kora den bästa framåtvända bilbarnstolen! Och du förresten, du har väl inte missat våra stora test om framåtvända bilbarnstolar, babyskydd eller bältesstolar?

Bästa bilbarnstol 2023

Så vilken bakåtvänd bilbarnstol blev bäst i test? BeSafe Stretch Bilbarnstol från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget. PS: De flesta modeller vi listar nedan finns både med och utan ISOFIX!

Bäst i test: Lyx

Bäst i test Lyxklassen: BeSafe Stretch Bilbarnstol – Bästa bilbarnstolen 2023!

En rymlig bilbarnstol som växer med barnet! Pris fr. 6.700 kr.

Bakåtvänd bilbarnstol bäst i test

BeSafe Stretch Bilbarnstol är en imponerande bilbarnstol som verkligen lever upp till sitt namn. Den erbjuder enastående flexibilitet och anpassningsbarhet för att säkerställa både komfort och säkerhet för barnet under resor.

En av de mest imponerande egenskaperna hos BeSafe Stretch är dess förmåga att växa med barnet. Stolen är utrustad med en justerbar ryggstödshöjd och en utdragbar sittkudde, vilket gör att den kan anpassas efter barnets storlek och ålder. Detta innebär att du kan använda samma stol under flera år.

Säkerheten är naturligtvis av största vikt när det gäller bilbarnstolar, och BeSafe Stretch imponerar även på den fronten. Den är utrustad med ett fem-punktsbälte för att säkra barnet ordentligt och minska risken för skador vid en eventuell krock. Dessutom har stolen en integrerad sidokollisionsskydd för att ytterligare öka skyddet för barnet.Komfort är också en viktig faktor, och BeSafe Stretch har tagit detta i beaktning. Stolen har en ergonomisk design och är utrustad med generöst stoppade kuddar och ett mjukt tyg som gör resorna behagliga för barnet. Det är också lätt att justera sitt- och ligglägena för att hitta den mest bekväma positionen. En annan fördel med BeSafe Stretch är dess användarvänlighet. Stolen är enkel att installera i bilen med hjälp av bilens säkerhetsbälte eller ISOFIX-fästen. Den har även en smart magnetisk bälteshållare som gör det enklare att placera barnet i stolen och säkra bältet på rätt sätt.

 • Justerbart ryggstöd
 • Utdragbar sittkudde
 • Hög säkerhet
 • Ergonomisk design
 • Justerbart sitt-och liggläge

Specifikationer: 

 • Ålder: fr. 6 månader till 36 kilos vikt.
 • Bilbarnstolens vikt: 11,5 kg
 • Placering: Valfritt

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

 

Utmanare Lyxklassen: Axkid One+ 2 Bilbarnstol

Säkerhet och komfort! Pris fr. 8.000 kr.

Bäst i test bilbarnstol

Axkid One+ 2 bilbarnstol är en utmärkt bilbarnstol som erbjuder högsta säkerhet och bekvämlighet för barnet under bilresor. Den här bilbarnstolen imponerar på flera sätt och lever verkligen upp till föräldrars förväntningar. En av de främsta fördelarna med Axkid One+ 2 är dess otroliga säkerhetsfunktioner. Den har ett fem-punktsbälte och sidokollisionsskydd för att ge extra skydd till barnet. Stolen uppfyller de strängaste säkerhetsstandarderna och ger föräldrarna trygghet att deras barn är i säkra händer.

Komfort är också en prioritet med Axkid One+ 2. Stolen har en justerbar ryggstödshöjd och huvudstöd för att anpassa sig efter barnets tillväxt. Dessutom har den en generös stoppning och mjukt tyg för att göra resorna bekväma och behagliga för barnet. Stolen erbjuder även flera sitt- och ligglägen för att möta barnets behov under resan.

En annan imponerande egenskap hos Axkid One+ 2 är dess användarvänlighet. Stolen är enkel att installera i bilen med hjälp av bilens säkerhetsbälte eller ISOFIX-fästen. Den har också en tydlig och intuitiv installationsguide för att underlätta processen. Dessutom är stolen lätt att justera och anpassa för att passa barnets storlek och behov. Axkid One+ 2 är också utformad med tanke på hållbarhet och kvalitet. Den är tillverkad av robusta material och har en konstruktion som är avsedd att hålla länge. Detta gör det till en smart investering för föräldrar som vill ha en pålitlig och hållbar bilbarnstol.

 • Otroligt säker
 • Hög komfort
 • Enkel installation
 • Generöst benutrymme
 • Justerbart nackstöd

Specifikationer: 

 • Ålder: fr. 6 månader ca 7 år
 • Bilbarnstolens vikt: 10 kg

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

    

 

Bäst i test: Mittemellan

Bäst i test Mellanklassen: Axkid Minikid 3 Premium Bilbarnstol

Uppdaterad nyhet med smarta funktioner! Pris fr. 4.500 kr.

Bäst i test bakåtvänd bilbarnstol

Axkid Minikid 3 är en bakåtvänd bilbarnstol som passar barn från 61 cm upp till 36 kg. Den har ett ryggstöd som är hela 10 cm längre än tidigare modeller. Premium-modellen har en vadderad sits för att ge bättre komfort för barnet.

Minikid 3 är godkänd enligt R129-förordningen, har genomgått Plus-tester och tillåter bakåtvänt åkande upp till 7 års ålder. Axkid Minikid 3 har ett långt stödben som enkelt kan justeras med en knapp samt självspännande förankringsband som gör monteringen enkel. Du monterar stolen och vickar på den tills den sitter stadigt. Stolens främre justerbara ben används för att ställa in lutningen på stolen så att den passar ditt barn. Minikid 3 har endast en bältesklämma som bilens bälte går igenom vilket gör det smidigare att montera den i bilen.

Axkid Minikid 3 har ett vadderat nackstöd som anpassar sig efter barnets längd. Nackstödet har även en bromsfunktion som ger ökad komfort för de yngsta. Den unika funktionen med nackstödet och internbältet, som automatiskt justeras efter barnets längd och storlek när du spänner åt bältet, finns kvar och har nu en tydligare broms för nackstödet. Nackstödet kan låsas i 14 fasta positioner.

För extra sidokollisionsskydd finns ASIP (Axkid Side Impact Protection), som ger bästa möjliga skydd för ditt barn vid eventuella sidokrockar. ASIP används på sidan av bilbarnstolen som är närmast bildörren, medan den inte behövs när stolen används i mitten.

 • Långt ryggstöd
 • Justerbart stödben
 • Endast en bältesklämma
 • Generöst benutrymme
 • Justerbart nackstöd
 • Extra sidokollisionsskydd

Specifikationer: 

 • Ålder: fr. 6 månader ca 7 år
 • Bilbarnstolens vikt: 11 kg

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

 

Utmanare Mellanklassen: Britax DUALFIX M i-SIZE – Roterbar Bilbarnstol

Roterbar bilbarnstol! Pris fr. 5.000 kr.

Bäst i test bilbarnstol britax

Britax Römer DualFix M iSize är en imponerande bilbarnstol som erbjuder både säkerhet och bekvämlighet. Med sin iSize-kompatibilitet och 360-graders rotationsfunktion är den lätt att använda och anpassa efter behov. En av de stora fördelarna med DualFix M iSize är dess nyss nämnda rotationsfunktion, som gör det enkelt att placera och ta ut barnet ur stolen från vilken sida som helst. Detta gör det bekvämt för föräldrar och minskar belastningen på rygg och nacke.

Stolen har en robust konstruktion och är utrustad med avancerad sidokollisionsskyddsteknik för att ge extra skydd vid eventuella olyckor. Den erbjuder också flera lutningspositioner för att hålla barnet bekvämt under resan. Installationen av DualFix M iSize är smidig och säker. Den kan fästas med ISOFIX-fästen och har en tydlig indikator för korrekt installation. Den kan också justeras i höjdled för att anpassa sig efter barnets tillväxt.

Stolen är iSize-kompatibel och uppfyller de stränga säkerhetskraven i enlighet med den europeiska R129-standarden. Detta ger föräldrar en extra trygghet när det gäller barnets säkerhet.

 • Roterbar 360 grader
 • Flera lutningspositioner
 • Ergonomisk design
 • Hög säkerhet

Specifikationer: 

 • Ålder: fr. 3 månader till 4 år (18 kg)
 • Bilbarnstolens vikt: 14.1 kg

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Bäst i test: Budget

Bäst i test Budgetklassen: BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size

Billig bilbarnstol med pålitliga skyddsfunktioner! Pris fr. 3.000 kr.

Bäst i test bakåtvänd bilbarnstol

BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size är en bakåtvänd bilbarnstol som kombinerar säkerhet, komfort och användarvänlighet på ett utmärkt sätt. Denna bilbarnstol är speciellt utformad för att möta de stränga i-Size-standarderna och erbjuder ett pålitligt skydd för barnet under resan.

Stolen är konstruerad med hög kvalitet och är utrustad med avancerad sidokollisionsskyddsteknik för att maximera säkerheten vid eventuella olyckor. Detta ger föräldrarna extra trygghet genom att minimera riskerna för skador. En viktig säkerhetsfunktion är Dynamic Force AbsorberTM. Detta är en unik teknologi som finns i BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size. Dynamic Force AbsorberTM är placerad i framkanten av bilbarnstolen och är utformad för att absorbera och minska kraften vid en eventuell kollision. Genom att deformera och absorbera energin minskar den belastningen på barnets nacke och huvud, vilket ytterligare minskar risken för skador.

Installationen av iZi Modular RF X1 i-Size är enkel och säker. Stolen kan enkelt monteras med hjälp av ISOfix-fästen och har tydliga indikatorer som hjälper till att säkerställa korrekt installation. Den har också en magnetisk bälteshållare som underlättar i-Size-kompatibiliteten.

Utöver säkerheten erbjuder BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size även en hög komfortnivå för barnet. Den har flera justerbara funktioner, inklusive lutningspositioner och höjdjusteringar, för att säkerställa optimal komfort och passform för barnet. Detta är särskilt viktigt för längre resor då barnet kan sitta bekvämt och avslappnat under hela turen.

 • Pålitligt skydd
 • Extra säkerhetsfunktion
 • Enkel installation
 • Justerbara funktioner

Specifikationer: 

 • Ålder: fr. 3 månader till 4 år (18 kg)
 • Bilbarnstolens vikt: 15 kg

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

 

Utmanare Budgetklassen: Cybex Sirona Z2 i-Size – Vridbar bilbarnstol!

Vridbar bilbarnstol! Pris fr. 4.000 kr.

Bästa bakåtvända bilbarnstolen

CYBEX SIRONA Z2 I-SIZE erbjuder både säkerhet och bekvämlighet för ditt barn. Med sin i-Size-kompatibilitet och innovativa funktioner är den en pålitlig följeslagare under resan.

En fördel med SIRONA Z2 I-SIZE är dess 360-graders rotationsfunktion. Detta gör det enkelt att placera och ta ut barnet ur stolen från vilken sida som helst, vilket underlättar för föräldrar och minskar belastningen på rygg och nacke.Stolen har en robust konstruktion och är utrustad med avancerad sidokollisionsskyddsteknik för att ge extra skydd vid eventuella olyckor. Den erbjuder också flera lutningspositioner och höjdjusteringar för att hålla barnet bekvämt och säkert under resan.

Installationen av SIRONA Z2 I-SIZE är smidig och säker. Den kan fästas med ISOFIX-fästen och har tydliga indikatorer för att säkerställa korrekt installation. Dessutom har den en justerbar stödben som ger extra stabilitet och anpassning till bilens säte. SIRONA Z2 I-SIZE har också flera praktiska funktioner som underlättar användningen. Den har en magnetisk bälteshållare som gör det enklare att placera barnet i stolen, och den kan justeras i höjdled för att anpassa sig efter barnets tillväxt.

 • Roterbar bilbarnstol
 • Avancerad sidokollisionsskyddsteknik
 • Justerbara funktioner
 • Ergonomisk design
 • Växer med barnet
 • Höj och sänkbart nackstöd i 12 lägen
 • Fempunktssele med vaddering
 • Lutningsbar i fem lägen bakåtvänd
 • Lutningsbar i tre lägen framåtvänd

Specifikationer: 

 • Ålder: fr. 6 månader till 4 år (18 kg)
 • Bilbarnstolens vikt: 15 kg

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev BeSafe Stretch Bilbarnstol testvinnare, tack vare dess justerbarhet som gör att den växer med barnet samt dess otroliga säkerhet. Dessutom går den bilbarnstolen att använda ända tills barnet väger 36 imponerande kilon!

I jakten på den bästa bilbarnstolen har vi läst kundomdömen och gått igenom specifikationer och labbtester – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den stol som är bäst från den som inte är det. Med de sex bilbarnstolar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du och ditt barn kommer känna er väldigt trygga.

Tänk på detta innan du köper en bakåtvänd bilbarnstol

Står du och funderar på om du ska köpa en bakåtvänd bilbarnstol? Numera finns det ett stort utbud av olika bilbarnstolar som är lämpade till olika slags bilar beroende på stolens storlek och form. Före du investerar i en bakåtvänd bilbarnstol så finns det ett par punkter att väga in.

När du väljer bilbarnstol ska du för det första utgå ifrån vilken typ av bil du har. Du bör alltid kontrollera så att bilbarnstolen passar i din bil och på den tänkta platsen där den ska monteras, innan du köper den. Av den anledningen är det smart att läsa på om detta i förhand. För det andra behöver du väga in barnets storlek och behov. Välj gärna en bilbarnstol som kommer passa barnet länge, eftersom detta är mer ekonomiskt i längden. För att maximera användningslängden så kan du även välja en bilbarnstol som klarar 25 kg.

För det tredje så kan du köpa en Isofix, vilket gör ger en betydligt enklare och smidigare montering. Dessutom har den fördelen av att du kan flytta den mellan olika bilar. Tänk dock på att det kan innebära en lägre maxvikt, men om du istället installerar bilbarnstolen med både förankringsband och bilbälte så brukar det godkänt för en högre maxvikt. Nackdelen med detta är det bilbarnstolen då är mer omständlig att flytta på, tex. mellan olika bilar. 

I vårt test av bakåtvända bilbarnstolar har vi sammanställt flera av de bästa bilbarnstolarna i olika prisklasser. Detta för att hjälpa dig att hitta en bra och säker bilbarnstol som både du och ditt barn trivs med i många år framöver.

Skifta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol

Det är dags att skifta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol när ditt barn kan sitta upp själv utan stöd, vanligen vid ca 6-9 månaders ålder. Ur en säkerhetsaspekt så ska du som förälder se till att barnet åker bakåtvänt så länge som möjligt. I Sverige rekommenderar man att barn åker bakåtvänt till de fyller 5-6 år. Detta av den anledningen att bakåtvänt åkande är hela fem gånger mer säkert än framåtvänt åkande.

Bilbarnstol och ålder

 • 0 år – Babysskydd
 • 1 år – Bilbarnstol (bakåtvänd)
 • 3 år – Bilbarnstol (bakåtvänd)
 • 4 år- Bilbarnstol (bakåtvänd) / Bältesstol (framåtvänd)
 • 5 år – Bilbarnstol (bakåtvänd) / Bältesstol (framåtvänd)
 • 6 år – Bältesstol (framåtvänd)
 • 7 år – Bältesstol (framåtvänd)
 • 8 år – Bältesstol (framåtvänd)/ Bälteskudde
 • 9 år – Bältesstol (framåtvänd)/ Bälteskudde
 • 10 år – Bältesstol (framåtvänd)/ Bälteskudde
 • 11 år – Bältesstol (framåtvänd)/ Bälteskudde
 • 12 år – Bältesstol (framåtvänd)/ Bälteskudde

 

Frågor och svar om bakåtvända bilbarnstolar

Vilken är den bästa bilbarnstolen?

I vårt test blev BeSafe Stretch Bilbarnstol testvinnare, tack vare dess justerbarhet som gör att den växer med barnet samt dess otroliga säkerhet. Dessutom går den bilbarnstolen att använda ända tills barnet väger 36 imponerande kilon!

Vad är I-size?

I-size är en ny europeisk standard som anger att bilbarnstolen är enkel att installera på korrekt sätt.

Kan jag montera bilbarnstolen i framsätet?

Det går utmärkt att montera en bilbarnstol i framsätet, men det är däremot viktigt att koppla ur airbagen om den finns i framsätet.

Hur mycket bör bilbarnstolen maximalt luta?

Bilbarnstolen bör vara så upprätt som möjligt, detta för att ge det bästa skyddet vid en krock. Av den anledningen rekommenderar vi inte att bilbarnstolen har en lutning på mer än 30–35 grader. 

Varför är det bättre att montera en bilbarnstol med Isofix?

Det bättre av den anledningen att risken för felmontering minskar. Isofixstolar är därmed oftast enklare att montera och därmed mycket smidigare att flytta mellan olika bilar. 

Vilken bilbarnstol är smidigast att flytta mellan olika fordon?

Har du för avsikt att frekvent flytta bilstolen mellan olika fordon så rekommenderar vi en bakåtvänd bilbarnstol som monteras på en bas, vilket ger maximal flexibilitet. Slutligen så är bilbarnstolar som monteras med isofix överlag enklast att både montera i och ur fordonet.

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar