Bäst i test: Bestickset – Hylla din vardagsmiddag med dessa snygga bestick!

Bordet är dukat med blommor, tjusigt porslin och munblåsta glas. Intill var tallrik ligger linneservetten nyamanglad och en härlig perpetual-stew står och spinner på gasspisen. Så trallar du ut i köket, öppnar kökslådan och upptäcker till din fasa att i besticklådan är det 1000 gafflar och 1000 knivar men inte ett enda förbannat bestickset! Och med den där smäckra uppdukningen, ae det går ju bara inte an! Fort blåser du in på www och klickar hem det snyggaste setet på express! Två timmar senare har det landat i brevlådan, bara minuter innan gästerna till fredagsmiddagen är på ingång (drömmen är livets krydda som jag brukar säga, jag vet inte hur många expressbud som löser bestick-setet på två timmar men så är du säkert ute i lite godare tid än i det här tillspetsade scenariot!). Oavsett läge ska vi se till att du fyller dom där besticklådorna med några riktigt schyssta ätverktyg – ja för besticken är ju liksom budbäraren av allt det goda! Sista instansen av dyrbar last innan den hamnar i djurets gap! Dom måste vara on fleek. Inför framtidens alla middagar, från nyårsmiddagen till en enkel vardagsmiddag, låt investeringen börja!

Våra experter har skramlat bland hyllorna, skurit marmorerade KB-biffar, slurpat blomkålssoppa till duga och landat i sex prima Bestick-set i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa Bestickset 2023

Så vilket är det bästa Besticksetet? Hardanger Lykke Bestickset från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Hardanger Lykke Bestickset 24 delar – Bästa bestickset 2023!

Eleganta och exklusiva bestick från Hardanger ligger perfekt i dina händer! Pris fr. 1800 kr.

Hardanger Lykke Bestickset 24 delar

Vår testvinnare är detta exklusiva besticksetet från norska märket Hardanger. Dess vackra linjer och exklusiva design gör detta set till ett utmärkt allbestick som passar alla tillfällen. Detta bestickset har 24 delar och lämpar sig till sex personer. Du kan använda Lykke bestickset till både festliga middagar eller familjemåltider mitt i veckan. Detta eleganta och praktiska praktiskt bestick är av högkvalitativt stål som tål att diskas i diskmaskin. Vi uppskattar framför allt att de ligger perfekt i händerna.

 • Praktiskt såväl som elegant bestickset
 • Passar perfekt i handen
 • Tål att diskas i maskindisk
 • Högkvalitativt stål som håller i många år

Specifikationer

 • Material: rostfritt stål
 • Setet består av: 6 st matskedar, 6 st matgafflar, 6 st matknivar samt 6 st teskedar.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

 

Utmanare Lyxklassen: Radford Bright Bestickset Blank 24 delar

Hög kvalitet och mångsidig design! Pris fr. 1800 kr.

Vår utmanare i lyxklassen blev Radford Bright bestickset. Detta set är i 24 delar och har designats av Robert Welch. Besticksetet är i klassisk och mångsidig design, vilket gör att du kan använda dem till alla slags bordsdukningar både till vardagligt som festlig bruk. Radford Bright håller hög kvalitet och är tillverkade av 18/10 rostfritt stål. Slutligen så är knivbladen tillverkade av ett unikt härdat rostfritt stål, vilket resulterar i att det levererar den bästa möjliga skärförmågan.

 • Utmärkt skärägg
 • Hög kvalitet 
 • Passar både till vardag som till fest

Specifikationer

 • Material: Rostfritt stål
 • Materialspecifikation: 18/10 rostfritt stål
 • Skötselråd: Tål diskmaskin
 • Setet innehåller: 6 knivar, 6 gafflar, 6 matskedar och 6 teskedar

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare mellanklassen: Aida RAW Svart Bestickset 24 Delar – Stilrena svarta bestick!

Ja, dom här goingarna håller stilen! Industri möter landsbygd om du frågar mig. Kaxig möter klassisk! Pris fr. 800 kr.

Aida RAW Svart Bestickset 24 Delar svarta bestick bäst i test

Här har vi ett stilat svart bestickset som skapar lite rå industriell känsla kring bordet. Både schysst att para med samma stil som att jobba kontraster till exempelvis en lantlig, rustik känsla. Det här besticksetet från danska märket Aida ingår i serien RAW som bär ett enkelt och snyggt uttryck med skandinavisk känsla. Passar utmärkt till den eleganta dukningen (där det finns ett gäng fräna stengods-tallrikar från samma serie som är riktigt snygga ihop) som till en enklare vardagsdukning. Dom levereras dessutom i en snygg presentförpackning och vi vet ju alla att själva uppackandet är halva grejen! Besticken tål maskindisk i upp till 50°C. För längsta möjliga hållbarhet rekommenderas att du direkt tar ut besticken ur maskinen och torkar av dem efter avslutat program. Dessutom sitter dom inne på perfekt tyngd som vilar behagligt i handen!

 • Snyggt bestickset från danska Aida
 • Ren och enkel skandinavisk design
 • Levereras i fin presentförpackning

Specifikationer

 • Material: Svart rostfritt stål
 • I detta set får du: 6 x matkniv, 22,5 centimeter, 6 x gaffel, 20 centimeter, 6 x sked, 20 centimeter, 6 x tesked, 13,5 centimeter.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

 

Utmanare mellanklassen: Hardanger Bestick Fjord Bestickset 24 Delar

Bestickset från Hardanger med 10 års garanti och extra tyngd! Pris fr. 1200 kr.

Den här vackra och prisvärda bestickserien kommer från Hardanger Bestick som är ett populärt norskt märke. Serien Fjord kommer i en stilren, klassisk och tidlös design som håller i många år. Besticken är något tyngre vilket gör att de ligger otroligt bra i handen och säkerställer därmed att varje måltid lite extra njutningsfull. Detta bestickset kommer i 24 delar och består av matkniv, matgaffel matsked samt tesked för 6 personer. Sist men inte minst så utlovar Hardanger Bestick 10 års garanti, vilket gör att du kan använda dem i många år framöver.

 • Tål maskindisk
 • Mycket hög kvalitet – 10 års garanti
 • Besticken ligger bra i handen

Specifikationer

 • Material: Rostfritt stål (innehåller 18 % krom och 8 % nickel i det rostfria stålet)
 • I detta set får du: 6 bordsknivar, 6 bordsgafflar, 6 matskedar och 6 teskedar.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

 

Bäst i test: Budget

Vinnare budgetklassen: WMF Philadelphia Bestickset 16 delar blank stål 

Tidlöst bestickset från WMF som passar utmärkt både till vardagstillfällen och fest! Pris fr. 600 kr. (Obs 16 delar)

WMF Philadelphia Bestickset 24 delar blank stål

Detta bestickset från WMF är både modernt och tidlöst på samma gång. WMF Philadelphia bestickset har en trendig och vacker design med ett handtag som blir något bredare, vilket gör att dessa bestick är sköna att hålla i. Besticken kan du med med fördel diska i diskmaskin. Sist men inte minst så är detta bestickset tillverkat av Cromargan® blankt rostfritt stål som gör dem extra hållbara. Den enda nackdelen är att du inte kan köpa dessa som enskilda bestick.

 • Stilrena bestick i rostfritt Cromargan stål
 • Ergonomisk design med ett handtag som blir bredare
 • Tål att diskas i diskmaskin

Specifikationer

 • Polerad version
 • Syrafast och rostskyddad
 • Material: Cromargan® rostfritt stål
 • Setet innehåller 4 matskedar, 4 gafflar, 4 knivar och 4 teskedar. (Finns även i större set om 60 enheter för ca 1500 kr.)

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Utmanare budgetklassen: Dorre New England Bestickset 30 delar – Billigaste besticksetet i vårt test!

Grymt snyggt och grym prislapp på besticksetet från svenska märket Dorre i rostfritt stål! Pris fr. 400 kr.

New England Bestickset 30 delar

Detta set passar är perfekt för vardaglig användning men även för festliga tillfällen. Dorre New England Bestickset kommer i hela 30 delar och du får med 6 st grillknivar som gör att du med fördel kan använda setet till olika kötträtter. New England Bestickset har en kombination av moderna proportioner och vackra linjer vilket ger dem en funktionell karaktär. Detta gör även att du kan kombinera detta bestickset på olika sätt.  Detta set är väldigt skönt att äta med tack vare den rundade handtagsänden på besticken. Något som drar ned betyget är att matskeden är i en större storlek och passar ej för barn.

 • Något rundad handtagsände, vilket gör dem sköna att hålla i handen
 • Mycket bra pris
 • 30 delar
 • Detta set tål att rengöras i diskmaskin

Specifikationer

 • Material: Rostfritt stål
 • Paketet innehåller: 6st gafflar, 6st knivar, 6st grillknivar, 6st matskedar och 6st dessertskedar.

FÖR PRIS OCH INFORMATION: 

 

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Hardanger Lykke Bestickset 24 delar från kategorin Lyx testvinnare, det är ett bestickset av grym kvalitet i relation till pris – och det är ju ofta nyckeln när man ska fånga guldplatsen i våra test! Dom här besticken ligger otroligt skönt i hand, har en snygg och stilren design och är flexibla i sina användningsområden – det perfekta grundbesticket som lyfter upp dukningen både till vardag och fest.

I jakten på den bästa bestickset har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det set som är bäst från den som inte är det. När det kommer till bestickset är det en del att tänka på, men nummer ett är givetvis en fråga om smak och kvalitet. Vi tittar på bestickens utseende, hur sköna dom är i händerna, kvalitet och pris. Med dom sex bestickset vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

Ha detta i åtanke före du köper bestick

Standardbesticken som bör finnas i varje besticklåda är kniv, gaffel, matsked och tesked. Den mindre teskeden kan ofta även användas som dessertsked beroende på dess storlek, men annars går det bra att komplettera med en sådan sked. 

Tänk på detta inför valet:

 • Hur många behöver bestick behöver du? Ett bestickset om 16, 24, 30 eller 48?
 • Hur känns besticket i handen? Är det bekvämt att hålla i och praktiskt att använda vid olika tillfällen?
 • Känns besticket hållbart och är stålet stabilt? Tål det att diskas i diskmaskin?

Bestick för dagens alla måltider

Vid frukost använder vi kanske en matsked tillsammans med frukostflingorna, en tesked används till att röra om i kaffekoppen och till både lunch och middag använder vi oftast kniv och gaffel. Ett komplett bestickset inkluderar alla de nödvändiga sakerna vi behöver för dagens alla olika måltider. För att middagsbjudningen ska bli lyckad krävs det utöver god mat också fungerande bestick. Bestick är gjorda för att göra det lätt att skära, få grepp och avnjuta maten. Så se därför till att du har de bästa besticken redo för middagsbjudningen för att försäkra dig om att den blir lyckad och god. Av den anledningen är det klokt att investera i ett bra bestickset av hög kvalitet. Kanske behöver du även bestick som passar till mat som du grillat i en kolgrill? Missa då heller inte vårt kolgrill bäst i test.

Rätt pris

Som med allt annat så finns det många olika varianter av bestick och i alla möjliga prisklasser. Bestick av sämre kvalitet kommer inte hålla lika länge och du kommer få köpa nytt bestick oftare. För att sammanfatta så bör du välja besticken med tanke på framtiden eftersom det bättre att lägga lite mer pengar på bestick av högre kvalitet som håller längre. På så sätt kan du njuta av samma bestick i många år framöver. 

Avslutande ord inför ditt köp av bestickset

Vi hoppas att vår köpguide och bestickset bäst i test har varit till hjälp när du ska välja bestickset bland det stora utbudet på marknaden. Ha i åtanke att det finns stora skillnader mellan olika varumärken både vad gäller kvalitet och hållbarhet. Med detta sagt så är det viktigt att noga undersöka vilket varumärke och modell du föredrar. När det väl kommer till kritan så är val av bestick en smaksak.

Frågor och svar om bestick

Hur många delar bör ett bestickset innehålla?

Innan du köper ditt bestickset så är det bra att försäkra dig om att du köper tillräckligt antal. För en familj rekommenderas det minst fyra till sex olika delar av varje element.

Vad består en bestickserie av?

Storleken avgör helt och hållet vad som ingår, och de traditionella uppsättningarna innehåller de vanliga besticket: bordsknivar, gafflar, matskedar och tesked/dessertsked. 

Bör barnen äta med särskilda bestick?

Det beror på barnens ålder, men det finns speciellt bestick som är speciellt anpassade för barn och som är helt utan skarpa och spetsiga kanter.

Hur viktigt är det att välja bra kvalitet på besticken?

Som vi nämnt ovan så är kvaliteten a och o när det kommer till bestick. Välj gärna bestick med hög kvalitet och med härdad och rostfri metall så att de tål att rengöras i diskmaskin.

Är det stora skillnader mellan de olika märken och bestickseten?

Ja, det finns stora skillnader mellan olika tillverkare både gällande kvalitet och hållbarhet, och av den anledningen är att det bra att noga undersöka vilket märke och bestickset du föredrar.

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar