Test av bältesstolen BeSafe iZi Flex Fix i-Size, bilbarnstolen som blev Bäst i Test 2023

Även om bakåtvänt är det säkraste sättet för barn att färdas i bilen, så blir det förr eller senare dags för en framåtvänd bältesstol. Detta bör man dock vänta med tills barnet är minst fyra år gammal, och allra helst längre än så, av den enkla anledningen att det är säkrast.

Men med det sagt så är ändå bältesstolar väldigt säkra, och de utvecklas ständigt för att bli ännu säkrare. Det är alltså betydligt säkrare att använda en bältesstol än en bälteskudde, och självklart är det även ett betydligt bättre alternativ än att inte använda något alls. Det är också viktigt att komma ihåg att barn måste använda någon form av speciell skyddsanordning när de färdas i bil, enligt lagen. Detta gäller tills barnet är minst 135 centimeter lång. Här går man alltså inte efter ålder, utan efter längden.

Att välja bältesstol är dock inte det enklaste, det kan vara minst lika svårt som att välja babyskydd och bakåtvänd bilbarnstol. Självklart vill man ha en så säker bältesstol som möjligt, och med tanke på att bältesstolar trots allt är rätt annorlunda mot bakåtvända bilbarnstolar så kan det vara svårt att hitta en som man känner sig nöjd med. BeSafe iZi Flex Fix i-Size lanserades 2018, som världens första iSize-godkända bältesstol. Den blev snabbt populär, och anses vara betydligt bättre än BeSafes tidigare modeller. Vi har kollat närmare på den här omtalade bältesstolen i vårt BeSafe iZi Flex Fix i-Size test.

BeSafe iZi Flex Fix i-Size

 

SE MER INFORMATION OCH PRIS HOS:

Med fokus på säkerhet

Det är tydligt att man har fokuserat på säkerheten när man har tagit fram den här bältesstolen, och det här är förmodligen en av de säkraste bältesstolarna som går att hitta.

Här finns till exempel en extra sidokrockkudde som man fäster på sidan av stolen, mot dörren, för att minska kraften vid en sidokrock. Det finns även en liten kudde som man fäster på bältet, uppe vid axeln, för att minska kraften trycket mot nacke och huvud vid en krock.

En annan väldigt smart, och säker, funktion är den fjärde punkten för bältet. Den är placerad mellan barnets ben, och den håller ned bältet. Detta för att bältet inte ska hamna för högt upp på barnets mage, då det kan orsaka inre skador vid en krock.

Andra bältesstolar använder sig istället av horn på båda sidorna, som håller ned bältet. Bältet kan dock åka ur hornen under färden och då kan bältet hamna över magen, därför ska den här funktionen med en extra bältespunkt vara säkrare.

Det finns dock en nackdel med detta, nämligen att barnet inte gillar den extra punkten. En del barn upplever den som obekväm, och andra har svårt att acceptera den om de inte är vana vid det. Då finns risken att man helt enkelt väljer att strunta i att använda den. 

BeSafe iZi Flex Fix i-Size, justerbar på många sätt

BeSafe iZi Flex Fix i-Size har ett ryggstöd som kan förlängas, vilket många bältesstolar har – men inte alla. Det är dock en stor fördel, eftersom ryggstödet inte riskerar att bli för kort utan istället kan växa med barnet. Ryggstödet justeras med en snurrbar vred på sidan av stolen.

Det finns även två lutningslägen, så om barnet är trött så kan man luta ryggstödet lite bakåt ifall att barnet somnar. Lutningen kan dock inte ändras under färd, utan det måste göras innan man åker. Den kan dock ändras när barnet sitter i stolen, så det går bra att stanna till och ändra lutningen om barnet somnar. Lutningen ändras enkelt med en spak på sidan.

besafe izi flex fix i-size recension

Flexibel och smidig bältesstol

En anledning till att BeSafe iZi Flex Fix i-Size har blivit så populär är att den är väldigt anpassningsbar, smidig och smart. Den har extra sidor som kan tas bort för att göra stolen smalare, vilket är bra om man har en liten bil eller behöver få plats med flera stolar.

Det extra sidoskyddet som ska placeras på den sidan dörren är kan dock inte användas om man tar bort de extra sidorna. Finns det plats för hela bältesstolen, med sidor, så är det också bättre att använda den så. Men det är ändå en smart och användbar funktion.

Den här bältesstolen fäster man alltså med isofix, vilket har många fördelar – inte minst att stolen sitter bättre och säkrare. Barnet sätter man fast med bilens bälte, och om man inte har isofix fästen så kan man även använda stolen utan isofix.

Om man använder den utan isofix så är det dock viktigt att komma ihåg att spänna fast stolen även när barnet inte sitter i den, om man ska åka iväg. Detta för att stolen annars kan flyga runt i bilen och skada förare och eventuella passagerare vid en krock. Detta gäller dock alla bältesstolar som inte sitter fast med till exempel isofix.

En annan smart detalj är det praktiska bärhandtaget upptill på stolen, som gör den enkel att bära på – till exempel om man ska flytta den mellan olika bilar. Det hade dock varit en fördel om handtaget suttit lite längre ned, eftersom det är en ganska stor stol att bära på och den lätt kan hamna väldigt nära marken. 

Handtaget känns inte heller särskilt stabilt, utan snarare ganska klent. Förmodligen kommer man dock inte att bära den några längre sträckor, och för kortare sträckor fungerar det förmodligen utan problem. Det är ändå en väldigt smart detalj som alla bilbarnstolar och bältesstolar borde ha, då de kan vara lite klumpiga att förflytta.

Är BeSafe iZi Flex Fix i-Size prisvärd?

Det är egentligen svårt att hitta någon nackdel med den här smarta och säkra bältesstolen, men om vi ändå ska nämna någonting så är det just priset. Den här bältesstolen kostar mer än vad bältesstolar vanligtvis gör, den ligger helt enkelt i en lite högre prisklass.

Men trots det höga priset så måste vi ändå säga att det här är en prisvärd bältesstol. Framför allt på grund av den höga säkerheten. De flesta föräldrar håller förmodligen med om att säkerheten är det viktigaste när det gäller bilbarnstolar och bältesstolar, och det här är en av de säkraste bältesstolarna som går att hitta. Därför känns den väldigt prisvärd.

Andra egenskaper som gör den prisvärd är den höga komforten, och att den går att luta. Det här är en funktion som inte är särskilt vanlig på bältesstolar, men som många saknar när de byter ut bilbarnstolen. Att luta en bältesstol är förstås inte lika smidigt som att luta en bilbarnstol, det kan inte göras under färd, men det är ändå praktiskt att det går att göra.

Ett justerbart ryggstöd är nästan ett måste, eftersom man vill kunna använda bältesstolen länge. Det här är dock något som de flesta bältesstolar har i dag, men det finns de som inte har det. Att den här bältesstolen dessutom är väldigt rymlig gör att den utan problem kan användas länge, och att även lite äldre barn sitter bekvämt.

BeSafe iZi Flex Fix i-Size

SE MER INFORMATION OCH PRIS HOS:

Vem passar BeSafe iZi Flex Fix i-Size för?

Den här bältesstolen passar för de flesta, egentligen. Den passar framför allt för den som har isofix fäste i bilen, och vill ha en bältesstol med isofix. För den som behöver funktioner såsom möjligheten att luta ryggstödet är det här också ett bra val.

Det här är den perfekta bilbarnstolen för den som kan och vill spendera lite extra på en bältesstol, och som vill ha det allra bästa när det gäller säkerhet och komfort. För den som känner sig lite orolig över att vända barnet framåt i bilen kan det här vara ett utmärkt val, tack vare den mycket höga säkerheten.

Fördelar med BeSafe iZi Flex Fix i-Size:

 • Rymlig även för äldre barn
 • Passar även i mindre bilar
 • Väldigt hög säkerhet
 • Enkel att sätta fast barnet
 • Två olika lutningslägen
 • Praktiskt med isofix
 • Justerbart ryggstöd
 • Hög komfort för barnet
 • Många smarta säkerhetsdetaljer
 • Avtagbar klädsel

Nackdelar med BeSafe iZi Flex Fix i-Size:

 • Väldigt dyr jämfört med andra bältesstolar
 • Den extra punkten för bältet måste användas

Produktfakta BeSafe iZi Flex Fix i-Size

Produkttyp: Bältesstol

Anpassad för (vikt): 15-36 kg
Anpassad för (längd): 100-150 cm

Anpassad för (ålder): 4-12 år

Monteras med: Isofix, bilbälte

Godkännanden: R129 (i-Size)

Internt bälte: Nej

Färdriktning: Framåt

Finns i färgerna: Svart, grå, blå, beige, röd, grön

Produktvikt: 7 kg

Bredd: 52 cm

Höjd: 64 cm

Djup: 42 cm

Sammanfattning av BeSafe iZi Flex Fix i-Size:

Att BeSafe iZi Flex Fix i-Size är en populär bältesstol är inte svårt att förstå. Den här bältesstolen erbjuder ovanligt hög säkerhet, och en väldigt hög komfort för barnet. Här har man verkligen fokuserat på just dessa saker, eftersom man vet att det är dessa saker föräldrar utgår ifrån när de väljer bältesstol.

Den här bältesstolen har väldigt många fördelar. Den är enkel att använda, har praktiska funktioner och den passar även i mindre bilar tack vare att en del av sidorna kan tas bort. Det gör den till en perfekt bältesstol för alla bilar, alla föräldrar och alla barn.

Ett stort plus är den extra punkten för bältet, mellan barnets ben, som gör att bältet inte åker upp över magen. Här har man valt den här lösningen istället för hornen på sidorna som vanligtvis används, eftersom det här är ett säkrare alternativ.

Det här är helt enkelt en väldigt praktisk och säker bältesstol, där det är tydligt att man har fokuserat väldigt mycket på säkerhet. Förutom säkerhet finns många andra fördelar, hög komfort och praktiska funktioner som tillsammans gör det här till en av de bästa bältesstolarna på marknaden.

SE MER INFORMATION OCH PRIS HOS:

Montering av BeSafe iZi Flex Fix i-Size

Externa resurser

Besafe produktsida

UN R129-02 Reglementet

Innovation Awards

Adac test

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar