Bergvärmepump Bäst i Test 2022 – vinnaren blev Bosch Compress 7001i LWM 3-12kW

Att installera bergvärme är kort och gott som att hämta energi direkt från naturen. Bergvärme har en väldigt låg driftkostnad vilket gör att investeringen på en kort tid återbetalar sig och att du därmed står bättre skyddad mot eventuella energiprishöjningar i framtiden. Överväger du att installera bergvärme? Vi har här sammanställt nyttig information som är bra att veta före du installerar bergvärme.

Bergvärme hör numera till den vanligaste sorten av nyinvestering i Sverige när det kommer till energikällor. En anledning till detta är att bergvärme lämpar sig väldigt bra för det svenska klimatet. En rapport som utförts av Energimyndigheten från 2005 visar även att 90% av de hushåll som använder bergvärme är nöjda. En färskare fältstudie där 20 svenska hushåll deltagit visar att alla var tillfreds med sina bergvärmepumpar.

Bergvärme – hur fungerar det?

Bergvärme är en typ av geoenergi som nyttjar lagrad solenergi i berggrunden.§ Energin hämtas således från grundvattnet vars temperatur ligger på mellan 6-8 grader celsius året om. För att dra nytta av värmen och nå grundvattnet borras ett hål 90-200 meter ner i marken. En grundläggande regel är att berggrund nära hav eller sjöar ofta har en något högre temperatur, då vattendragen bidrar till att värma upp grundvattnet. Djupet på hålet bestäms som regel av husets energibehov. Men en annan faktor som påverkar djupet är var någonstans i Sverige man är bosatt. I norra Sverige är avståndet avsevärt längre till berggrunden jämfört med i de södra delarna av landet. 

Borrhålet är vanligtvis ca 15 cm brett och här sänks det sedan ner en dubbelvikt kollektorslang där det cirkulerar vatten och frostskyddsvätska. Den uppvärmda vätskan i slangen pumpas sedan upp till bergvärmepumpen. Tack vare en energisnål kompressorteknik kan värmen sedan utvinnas av bergvärmepumpen, som därefter distribuerar ut värmen i bostadens värme- och varmvattensystem. När vätskan lämnat ifrån sig all värme till bergvärmepumpen, pumpas den på nytt ner i borrhålet för att blir uppvärmd igen på nytt.

Tänk på detta innan du installerar en bergvärmepump

Innan du bestämmer dig för att investera i en bergvärmepump, ät det lönsamt att kontrollera följande:

 • Kontrollera om någon av dina närmsta grannar har bergvärme. Det måste nämligen vara minst 20 meters avstånd mellan energibrunnar.
 • Har huset ett vattenburet uppvärmningssystem?
  Bergvärme värmer upp bostäder genom element och golvvärme och med andra ord är det ett vattenburet system.
 • Undersök om det finns några underjordiska ledningar vid tomten som kan begränsa dina möjligheter med hänsyn till placeringen av borrhålet.
 • Läs på “Vägledning för att borra brunn”, även kallad Normbrunn –16 som ställer krav och begränsningar gällande placering av borrhålet.§
 • Undersök vilka regleringar som gäller inom din kommun där du är bosatt. Det bästa är att vända sig till ditt lokala miljökontor för att få information.

När det sedan kommer till att välja rätt bergvärmepump så ska du ta hänsyn till flera faktorer. Det finns idag många modeller och märken av bergvärmepumpar på marknaden och det är inte det enklaste att välja rätt. Både prisskillnaderna, effektiviteten, och besparingarna för respektive modell varierar stort.

Nedan presenterar vi Hemfaktas stora jämförelse och bäst i test av bergvärmepumpar. Vi har delat upp bergvärmepumparna och utsett testvinnare i tre olika prisklasser för att du lättare ska hitta en lämplig modell i rätt prisklass.

Testvinnare Premiumklassen: Bosch Compress 7001i LWM 3-12kW

Bergvärmepump Bäst i Test Bosch Compress 7001i LWM 3-12kW

Bosch Compress 7000i LWM blev vårt testvinnare i premiumklassen då denna modell är en av de kraftfullaste maskinerna som finns på marknaden när det kommer till prestanda och funktionalitet. 7000i LWM erbjuder en smart funktion där varmvattenanvändningen enkelt kan regleras efter önskat behov.

Bergvärmepumpen har utrustats med en twin-rotarykompressor som är varvtalsstyrd och har energisnåla komponenter som syftar till att effektivisera driften. Bosch har även implementerat en online-service som möjliggör automatiskt anpassning av driften i relation till de aktuella elpriserna på elbörsen. Enda nackdelen med 7000i LWM är således den höga prislappen, men med hänsyn till prestandan är troligt att det är en investering som betalar sig i det långa loppet. 

Fördelar

 • Kraftfull
 • Effektiv drift
 • Varmvattenanvändningen kan justeras efter behov.

Nackdelar

 • Högt pris

Information

 • Effekt: kW (min-max): 3-12

 

PRIS OCH MER INFORMATION

 

Utmanare Premiumklassen: Nibe Bergvärmepump F1155 4-16 kW

Bärgvärmepump Nibe F1155

NIBE F1155 4-16 kW är en bergvärmepump som passar utmärkt för användning i medelstora villor och radhus. Denna modell är utrustad med NIBES bästa styrning på marknaden. Dina driftkostnader kommer minska eftersom kompressorn automatiskt anpassar sig efter de aktuella behoven i ditt hushåll. Du kan även schemalägga förändringar av både varmvatten- och inomhustemperaturen. Om du inte befinner dig i hemmet kan du styra temperaturen genom att utnyttja funktionen NIBE Uplink.

NIBE bergvärmepump F1155 4-16 kW har en höjd på 1500 mm vilket gör detta till en väldigt diskret av modell som smälter in i inredningen. Ett stort plus är att pumpen har robusta plåtar vilket garanterar en mycket effektiv ljudisolering. 

Fördelar

 • Låg driftkostand
 • Reglera eller schemalägg varmvatten- och inomhustemperaturen
 • Diskret modell
 • Effektiv ljudisolering

Nackdelar

 • Något krånglig användarmanual

Information

 • Effekt: kW (min-max): 4-16

 

PRIS OCH MER INFORMATION

 

Testvinnare Mellanklassen: CTC Bergvärmepump EcoHeat 400

 

CTC Bergvärmepump EcoHeat 400

CTC Bergvärmepump EcoHeat 400 är en av marknadens mest tystlåtna bergvärmepumpar tack vare dess ljudalstrande komponenter, vilka är inneslutna i en isolerad enhet. EcoHeat 400 är väldigt användarvänlig med smidig styrning både över sms och internet. Pekskärmen är ytterligare ett plus som kommer förenkla din vardag. Modellen erbjuder en hög verkningsgrad och detta kan beror dels på köldmediekretsen, dess kraftfulla kompressor men även den varvtalsstyrda lågenergicirkulationspumpen. Är ni på jakt efter en tystlåten modell är detta det bästa alternativet.

Fördelar

 • Mycket tyslåten modell
 • Enkel styrning
 • Hög verkningsgrad 

Nackdelar

 • Det går inte att schemalägga förändringar av varmvattentemperaturen

 

PRIS OCH MER INFORMATION

 

Utmanare Mellanklassen: NIBE bergvärmepump F1255-1,5-6

 

NIBE bergvärmepump F1255-1,5-6

Med NIBE bergvärmepump F1255 kan du minska ditt hushålls årliga energikostnad upp till hela 80 procent. Bergvärmepumpen anpassar sig på automatik till ditt hushålls effektbehov och den har en smart integrerad varmvattenberedare på 180 liter. Under sommarhalvåret kan du dessutom använda bergvärmepump F1255 för kylning av huset. Du kan dessutom styra denna bergvärmepump med hjälp av NIBE Uplink, oavsett vart någonstans du befinner dig. 

Fördelar

 • Automatisk anpassning av ditt hushålls effektbehov
 • Integrerad varmvattenberedare
 • Smidig styring med NIBE Uplink 

Nackdelar

 • Vissa användare klagar på att den här modellen låter mycket

Information

 • Effekt: kW (min-max): 1,5-6

 

FÖR PRIS OCH INFORMATION

 

Testvinnare Budgetklassen: CTC Värmepump EcoPart 400

CTC Värmepump EcoPart 400

 

 

CTC Värmepump EcoPart 400 är en flexibel produktlinje där du kan välja mellan berg-, mark- eller sjövärme efter era förutsättningarna. Ett stort plus är att detta är en prisvärd modell som ger dig största flexibilitet eftersom nya enheter enkelt kan anslutas om energibehovet skulle förändras. Med andra ord är det en framtidssäker produkt som med största säkerhet kommer att höja värdet på bostaden där den installeras.

Fördelar

 • Väldigt hög verkningsgrad
 • Kan smidigt anslutas till din befintliga vattentank
 • Nya enheter kan sammankopplas

Nackdelar

 • Går ej att styra över internet

Information

 • Finns i flera storlekar på 6-17 kw.

 

PRIS OCH INFORMATION

 

En strålande marknad för bergvärme

Bergvärme är bäst lämpat för hushåll som har ett högt energibehov eller vid nyproduktion då man borrar för vatten samtidigt. Enligt uppgifter från Energimyndigheten kommer hela 47 procent av vårt lands energi i dagsläget från förnyelsebara energikällor. §

Målsättningen för slutet av året är att andelen ska nå 50 procent och detta utgör en del av det projekt som kallas Energi 2020. Det övergripande målet är att hela EU ska ha höjt förnybar energi-användningen till 20 procent. Många värmepumpar som finns på marknaden klarar av att täcka upp till 95 procent av ett hushålls behov av värme- och varmvatten. Allra bäst är helt klart de värmepumpar som drar nytta av energi från bergvärme. 

Det finns många goda fördelar med att installera bergvärme och två av dessa är det både är miljövänligt och en långsiktig investering inför framtiden. Dock är installationskostnaden relativt hög, men på lång sikt lönar det sig som regel alltid. För att kunna dra nytta av bergvärme krävs det att hushållet har ett vattenburet distributionssystem. Dessutom kräver bergvärmepumpen cirka en tredjedel el för att fungera optimalt, detta är ju dock varken särskilt miljövänligt eller ekonomiskt. Många väljer därför att komplettera bergvärmepumpen med solenergi. En kombination av bergvärme och solceller gör således att du slipper oroa dig över elprisernas fluktuation i framtiden vilket är en viss ekonomiskt trygghet.

 

Kostnader för bergvärme

När du väl har bestämt dig för att köpa en bergvärmepump är det smart att jämföra priser. Utöver priset för bergvärmepumpen (inomhusdelen) så tillkommer både borrning och installation.

Som regel ligger kostnaden för bergvärmepump mellan 100 000 och 160 000 kronor.  Installationen består i vanligtvis av 3 delkostnader:

 • Bergvärmepump 45%
 • Borrning 45%
 • Installation 10%

 

Varför bergvärme? Vi listar fördelar och nackdelar

 

Fördelar

 • Miljövänligt
 • Kostnadseffektiv och långsiktig energiutvinning
 • Producerar både vatten och värme
 • Minskar kraftigt husets behov av köpt energi
 • Fördelar värmen i hushållet över en större yta

 

Nackdelar

 • Hög installationskostnad då du måste köpa bergvärmepump samt borra en energibrunn (på 50-200 meter djup).
 • Kräver ett distributionssystem som är vattenburet
 • Kräver tillstånd

 

Frågor och svar om bergvärmepump

Hur stor bergvärmepump behöver jag?

När det kommer till dimensioneringen av bergvärmepumpen är det den kapacitet du behöver ha ut i huset som avgör. Detta påverkas av: husets värmesystem, husets isolering, var någonstans i Sverige bostaden finns samt familjens vanor.

Vad kostar en bergvärmepump?

Kostnaden för en bergvärmepump brukar hamna på mellan 100 000 och 160 000 kronor. 

 

Hur ofta behöver en bergvärmepump service?

Vi rekommenderar att du ger din bergvärmepump service vartannat eller var tredje år för att vara säker på att bergvärmepumpens drift är optimal.

 

Bergvärmepump Bäst i Test 2022

 • Testvinnare Premiumklassen: Bosch Compress 7001i LWM 3-12kW
 • Utmanare Premiumklassen: Nibe Bergvärmepump F1155 4-16 kW
 • Testvinnare Mellanklassen: CTC Bergvärmepump EcoHeat 400
 • Utmanare Mellanklassen: NIBE bergvärmepump F1255-1,5-6
 • Testvinnare Budgetklassen: CTC Värmepump EcoPart 400
Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar