Bästa vårtmedlet – VårtFri Freeze blev Bäst i Test 2022

Vårtor är en slags typ av utväxter i huden som vanligen uppträder i flera klungor eller som en och en. Dessa utväxter orsakas av viruset Humant papillomvirus (HPV). Det finns mer än 100 olika typer av HPV, och dess effekt kan skilja sig åt från typ till typ. Vissa typer orsakar vanliga vårtor på händer och fötter, medan andra typer infekterar andra delar på kroppen. Vårtor räknas normalt som smittsamma, men samtidigt så brukar de inte anses ha en hög smittorisk. Det är till exempel vanligt att en familjemedlem smittas men att resterande familjen inte smittas. Detta beror på att olika personer har olika immunförsvar mot viruset. Personer med starkt immunförsvar mot HPV får nästan aldrig viruset, medan andra kan bli lätt infekterade.

Bästa vårtmedlet 2022 – Hemfaktas Bäst i Test lista

Så tar du bort dina vårtor

Som regel brukar vårtor inte ömma eller göra ont, men det finns dock vissa varianter som kan orsaka större fotvårtor på fotsulorna. I de fall som vårtorna orsakar smärta så har detta ofta att göra med att vårtorna finns på utsatta delar av kroppen där de naturligt utsätts för friktion eller tryck.§

Många upplever vanliga vårtor som väldigt irriterande. Som regel läker 50 procent av alla vårtor helt av sig själva efter en viss tid. Ofta kan det ta upp till 18 månader för en vårta att läka sig själv när det kommer till individer med normal hälsa. I vissa fall kan det dock ta flera år. Det finns tack och lov flera bra sätt att behandla vårtor på idag, och detta gör att du kan bli vårtfri relativt snabbt.

Testa ett vårtmedel

En bra och billig metod för att bli av med vårtorna är att ta hjälp av receptfria vårtmedel. För den vanliga sortens vårtor, också de mer svårbehandlade typerna, är det helt klart värt att testa ett vårtmedel. Behandlingen kräver ofta en hel del tålamod och i vissa fall upprepade kurer, men följer man behandlingen konsekvent så brukar ca 75 procent av alla vårtor helt försvinna.

Vårtor kan antingen tas bort med behandlingar för hemmabruk eller alternativt behandlas hos hudläkare. Det sistnämnda alternativet är som regel betydligt dyrare än de handlingar-du kan göra själv i hemmet. De vanligaste varianterna för hemmabruk är salvor, gel, frysmetoder och plåster. Det vårtmedel som du behöver är helt avgörande på vad du har för typ av vårta samt hur länge du har haft det.

Hemfaktas test av vårtmedel – vi listar 6 produkter

I vårt vårtmedel bäst i test har jämfört de bästa vårtmedel på marknaden. För att underlätta för dig så har vi delat in testvinnare i olika prisklasser. Vi hoppas att du som är drabbad ska bli vårtfri snabbt och enkelt.

Testvinnare Premiumklassen: VårtFri Freeze vårtmedel blev Bäst i Test

Vår testvinnare i premiumklassen blev VårtFri Freeze som är ett högteknologiskt vårtmedel som är smidigt och enkelt att använda, pris ca 270 kr.

Detta vårtmedel blev Bäst i Test 2020

 Detta är en av de första vårtbehandlingarna för hemmabruk som innehåller dikväveoxid (N2O), vilket är en extremt kall gas. Tack vare Ultra Freeze Technology™ så fryser gasen vårtan vid -80°C ,vilket kan jämföras med många andra frysbehandlingar som endast går till -57°C.

En behandling med VårtFri Freeze tar endast några få sekunder, och vårtans kärna nås snabbt och vårtan förstörs. Vanligtvis är det tillräckligt med en behandling för att ta bort vårtan. Dock kan stora vårtor kräva mer behandlingar, speciellt om vårtan sitter under fotsulan. Har vårtan inte försvunnit efter 14 dagar så går det bra att upprepa behandlingen. Flaskan räcker till 8 behandlingar så trots det något dyra priset så är detta en dryg produkt. Vi har inget att anmärka på när det kommer till Vårtfri Freeze då detta är en av de mest effektiva vårtmedel som finns på marknaden. 

Fördelar

 • Mycket effektiv och lätt att använda
 • Behandlingen tar ett par sekunder
 • Vanligtvis är det tillräckligt med en behandling

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Information

 • Innehåller dikväveoxid (N2O) i flytande form

PRIS OCH INFORMATION

 

Utmanare Premiumklassen: BioCool FootCare 500 g vårtmedel

Vår utmanare i premiumklassen är BioCool FootCare då det är ett effektivt fotbad som dessutom är miljömärkt, pris ca 350 kr.

BioCool FootCare 500 g vårtmedel Bäst i Test

Detta är ett fotbad som har utvecklats speciellt för att behandla vårtor, fotsvamp, nagelsvamp, hälsprickor och fotsvett. Fotbadet kan även användas i motverkande syfte. Badet är extra syrerikt och detta för att skapa rätt förutsättningar. 

Du behöver endast en matsked BioCool Footcare för en behandling och produkten aktiveras direkt när den kommer i kontakt med vatten. Behandlingen är visserligen mer tidskrävande än andra behandlingar då du ska bada fötterna omkring 20 minuter per gång. Samtidigt behöver du inte bada fötterna varje kväll, men ett fåtal gånger i veckan brukar ge bäst resultat. Vi ger den pluspoäng då den både är CE-märkt, miljövänlig och för att den kan användas av hela familjen, även av den som är gravid och av barn. 

Fördelar

 • Mycket dryg (upp till 30 fotbad)
 • Kan användas av hela familjen
 • Miljövänlig och CE-märkt

Nackdelar

 • Tidskrävande och ofta krävs det flertal fotbad för att se resultat

Information

 • Innehåller syreproducerande ämnen

PRIS OCH INFORMATION

 

Testvinnare Mellanklassen: Wortie Advanced, bra och prisvärt vårtmedel

Vår testvinnare i mellanklassen är Wortie Advanced vårtborttagare som används för att avlägsna envisa vårtor. Behandlingen är både enkel och snabb, pris ca 200 kr.

 

bra och prisvärt vårtmedel

 

Wortie Advanced bjuder på en ökad frysprestanda tack vare ett medföljande gel som appliceras på vårtan strax före frysning. Den här gelen har utvecklats speciellt för hjälpa till att ta bort de mer envisa vårtorna. När gelen appliceras koncentreras kylan mer effektivt och tränger lättare igenom vårtans hårda yta. Vi uppskattar att man även får med medföljande plåster i detta kitet. Plåstren användas således för att minska trycket på vårtan samt för att undvika obehag på huden. Detta är således ett prisvänligt och effektivt kit som biter på de envisa och gamla vårtorna.

Fördelar

 • Speciellt utvecklad för de envisa vårtorna
 • Effektiv och enkel att använda
 • Medföljande plåster för att minska obehag

Nackdelar

 • Det behövs upprepade behandlingar för att se resultat

PRIS OCH INFORMATION

 

Utmanare Mellanklassen: Scholl vårtbehandling 80 ml, effektiv behandling mot vårtor

Vår utmanare i mellanklassen är Scholl Vårtbehandling som är väldigt enkel och smidig att använda, pris ca 200 kr.

effektiv behandling mot vårtorTeknologin bakom Scholl Vårtbehandling är baserad på samma typ som vårdpersonalen använder. Ofta behövs det endast en behandling och här kommer du varken behöva använda förbehandling eller plåster. Efter en behandling bildas en blåsa på vårtan som vanligtvis faller av inom ramen av 10-14 dagar. Därefter börjar nu hud växa fram där vårtan tidigare suttit. Vi tycker att Scholl Vårtbehandling är väldigt enkel att använda och det hela går på under en minut. Produkten räcker till 12 engångsapplikatorer vilket gör att priset betalar sig i längden.

Fördelar

 • Mycket effektiv frysmetod
 • Ofta behövs enbart en behandling
 • Dryg produkt som räcker upp till 12 behandlingar

Nackdelar

 • Vissa användare tyckte att den här metoden kändes mer obehaglig än andra frysmetoder

PRIS OCH INFORMATION

 

Testvinnare Budgetklassen: Trans-Ver-Sal 12 mm medicinskt plåster, prisvärt vårtmedel

Vår testvinnare i budgetklassen blev Trans-Ver-Sal 12 mm medicinskt plåster då detta är det mest effektiva plåstret på marknaden, pris ca 100 kr.

prisvärt vårtmedel

Trans-Ver-Sal 12 mm medicinskt plåster är en utmärkt produkt när det kommer till att behandla vårtor hos barn. Produkten är mycket enkel och smidig att använda. Det finns många vårtmedel på marknaden med plåster, men ofta fungerar många av dessa inte lika bra som andra våtmedel. 

Plåstret kan användas för vårtbehandling på både händer och fötter. För bästa användning ska plåstret appliceras varje kväll strax innan sänggående, och det ska verka i minst 8 timmar. Man slänger plåstret direkt på morgonen. Denna behandling ska upprepas tills vårtan har försvunnit, men dock högst under 12 veckor.

Fördelar

 • Passar utmärkt för barn
 • Enkel och smidig metod
 • Prisvärt alternativ

Nackdelar

 • Det kräver ofta upprepade behandlingar för att se resultat

Information

 • Ett plåster innehåller 15000 mikrogram salicylsyra
 • 20 medicinska plåster per paket

PRIS OCH INFORMATION

Så skyddar du dig från fotvårtor

Det tar ungefär sex månader från smittotillfället tills vårtan väl uppkommer. Den allra vanligaste vårtsorten är vårtan som uppkommer på fötterna. Den smittar i fuktiga utrymmen när man går barfota. Viruset kan överleva under en lång period på ett golv och när du trampar på det så borrar det sig genom huden för att därefter börja växa och slutligen bilda en fotvårta.

Se till att tvätta dig noggrant med både tvål och vatten omedelbart efter misstänkt exponering mot viruset. Vi rekommenderar att du alltid använder badtofflor eller flipflops i  gemensamma duschar, simhallar eller omklädningsrum eftersom detta skyddar dig mot vårtorna.

Avslutande ord inför ditt köp av vårtmedel

Vi hoppas att du efter att ha läst igenom vår köpguide har fått svar på alla dina frågor inför köpet av vårtmedel. Förhoppningvis har du även skapat dig en bättre översikt av utbudet i vårt vårtmedel bäst i test.

Frågor och svar om vårtmedel

Varför får man vårtor?

Vårtor orsakas av humant papillomavirus, HPV. Vårtorna smittar som regel både genom hudkontakt samt via fuktiga handdukar eller genom våta ytor i duschar, simhallar och omklädningsrum.

Hur fungerar vårtmedel?

Det finns flera olika metoder för att ta bort vårtor. De mest populära är vårtmedel, frysmetoder eller vårtplåster. De aktiva ämnena i många vårtmedel är salicylsyra eller medel som baseras på myrsyra, och dessa verkar genom att den hudförhårdnad som vårtan består av förstörs. 

Hur länge ska vårtmedel användas?

Vissa vårtor reagerar omedelbart och försvinner inom en kort tid vid behandling med vårtmedel. Vilken typ av metod du ska välja beror helt på den vårttyp du har, samt hur lång tid du har haft vårtan. 

Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar