Bästa matkassen 2022 – Bäst i Test

För 10-20 år sedan var fenomenet ”matkasse” som vi känner den idag något helt okänt. Att någon annan skulle bestämma vilken mat man skulle äta och dessutom handla och köra hem sakerna till dörren kändes som en dyr lyx. Idag är fallet annorlunda. Vi har idag tillgång till flera olika företagsmodeller som arbetar med just matkassar. Det dessa företag gör är just att de levererar en matkasse full med ingredienser för att laga ett visst antal middagar eller måltider. Varje företag har olika inriktningar, och ofta finns det flera olika typer av matkassar att använda sig av. Oavsett om du är vegan, glutenintolerant eller har kräsna barn finns det ofta en matkasse för dig.

Bästa matkassen 2022

Varför köpa en matkasse?

Varför man väljer att köpa en matkasse varierar från hushåll till hushåll. Många ser det som ett sätt att spara tid då jobb och annat i vardagen gör att det blir svårt att planera och handla till riktiga middagar och måltider. Genom att slippa de sysslorna kan man få mer tid till att göra det man verkligen vill med sin tid.

Matkassen kan också vara en viktig källa till matlagningsinspiration. Genom att få nya spännande recept och råvaror hem till dörren kan man hitta nya smaker och rätter som man gillar. Då kan man bryta den traditionsenliga cirkeln av samma maträtter som upprepas i oändlighet.

Har du någon gång funderat på att ändra något i din kosthållning så kan matkassen även vara ett stöd då. Vill du äta mer vegetariskt så kan du välja en vegetarisk matkasse en vecka, eller kanske välja en matkasse som har en vego-dag per kasse? Det finns även kassar som är särskilt utformade för att vara extra nyttiga.

Du som av någon anledning inte heller har möjlighet att handla kan dra fördel av matkassen. Om vardagsbesvär som att ta sig till affären är för krävande så kan matkassen göra att du ändå får bra och trevlig mat på bordet.

Hur fungerar matkasse?

Alla matkassar fungerar olika, men grundprincipen är att du får hem en matkasse fylld med råvaror för några olika rätter som du även får recept till. Antalet måltider och portioner varierar mellan de olika matkassarna, och likaså innehållet. I vissa fall kan du styra vilka rätter du får hem, medan andra matkassar har bestämt rätterna innan.

I matkassen följer de flesta råvaror med, men ibland räknar företagen med att vissa saker redan finns i hemmet. Det kan handla om smör att steka saker i och enklare kryddor.

Eftersom varje matkasse skiljer sig från andra matkassar är det viktigt att jämföra några olika alternativ. Här nedan kommer därför en jämförelse utav några av Sveriges största matkasse-företag!

Jämförelse mellan olika matkassar

Vilken matkasse ska man välja? Jo – den som passar din smak och dina behov bäst. Kika igenom beskrivningarna här nedan och läs jämförelsen för att lära dig vad som passar just ditt hushåll bäst.

Hello Fresh Matkasse – högt rankad i många tester

hello fresh matkasse test
Hello Fresh satsar, precis som namnet antyder, på färska ingredienser i största möjliga mån.

Pris klassisk matkasse 4 portioner / 5 måltider: 925 kr

Hello fresh erbjuder en typ av matkasse som kan anpassas för olika kriterier. Deras standardurval är klassiskt, familjevänligt, vegetariskt och snabbt & enkelt. Dock kan du alltid välja ut vilka måltider du vill ha i din kasse, och på så sätt anpassa dina måltider efter 12 recept varje vecka. Självklart har du även möjlighet att välja antalet portioner och hur många måltider per vecka du önskar.

Alla val kan göras via en app eller via hemsidan, och du kan lätt välja att pausa matkassen om du inte vill ha den, eller att byta leveransadress till ex. sommarstugan. Hello Fresh lägger även vikt vid att minska matsvinn genom att endast inkludera den mängd råvaror som behövs i recepten i matkassen.

Se mer info och pris:

 

Linas Matkasse – stort och välkänt företag

Linas matkasse test recension
Linas Matkasse är den klassiska matkassen som var först att erbjuda detta populära koncept.

Pris klassisk matkasse 4 portioner / 5 måltider: 929 kr

Linas Matkasse har byggt upp en stor kundkrets och anses ofta som ett av de mest välkända matkasseföretagen tack vare deras välutförda reklamarbete. Du får välja bland flera olika varianter av matkassar, allt ifrån flexitarian till vegetariska kassar, kassar för två som vill ha inspiration eller en kasse för barnfamiljen som behöver kunna skräddarsy sin meny finns hos Linas Matkasse.

Matkassarna som inte är barnkassen går inte att anpassa vilket drar ner betyget något för kassen, men däremot finns det flera olika typer av kassar att välja mellan vilket gör situationen bättre. Linas Matkasse har ingen bindningstid.

Se mer info och pris:

 

Matkomfort – vällagad mat med miljötänk

matkomfort matkasse recension
Matkomfort erbjuder matkassar med miljötänk och obefintligt svinn.

Pris klassisk matkasse 4 portioner / 4 måltider: 1150 kr

Matkomfort erbjuder flera olika matkassar, allt ifrån en premiumvariant till snabba kassar och vegetariska alternativ. Alla recept är framtagna av Matkomforts egna kockar och matkassarna innehåller allt du behöver utom salt, peppar och något att steka i. Alltså bra för dig som inte kan/ vill gå till affären för basvaror.

Dessutom kommer alla råvaror i portionsförpackade lådor, vilket gör att matsvinnet blir i princip noll. Köttet som kommer med lådorna är svenskt och ofta är grönsakerna närodlade och ekologiska. Så, söker du efter något lite extra lyxigt med fokus på bra råvaror och miljövänligt tänk så är Matkomfort ett lovande företag!

Se mer info och pris:

 

Middagsfrid matkasse – toppbetyg i flera tester

middagsfrid matkasse test
Middagsfrid har ett stort leveransområde, till skillnad från många andra matkassar.

Pris klassisk matkasse 4 portioner / 5 måltider: 945 kr

Det finns ett matkasse-företag som gång på gång syns med höga betyg i olika test, och det är Middagsfrid. Middagsfrid har flera olika matkassar för olika familjer och smaker med varierande grad vegetariska recept. Du får roliga recept och en välfylld matkasse utan bindningstid.

Middagsfrid får ett extra + för antalet städer de levererar sina matkassar till! Få andra matkasse-företag finns i lika många orter. Något annat som utmärker Middagsfrid är att de ger en möjlighet att beställa till en fruktkasse och/ eller en mellis-kasse. Toppen för dig som vill se till att ha mer bra mat hemma!

Se mer info och pris:

 

Simple feast – vegetariska och veganska matkassar med miljö- och smakfokus

Simple feast matkasse
Simple feast, enkel lyxig vardagsmat hem till dörren.

Leveransområde: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Jönköping, Norrköping, Lund, Helsingborg, Borås, Halmstad, Örebro och Karlstad.

Pris klassisk matkasse 4 portioner / 3 måltider: 999 kr

Simple feast erbjuder veganska och vegetariska matkassar! En vegansk matkasse är annars ganska svår att hitta, men här finns det en vegansk matkasse som innehåller riktigt härliga rätter. Du kan välja mellan en snabblagad matkasse eller en som är mer kulinarisk, baserat på dina tidsmöjligheter i köket.

I Simple feast matkassarna ingår alla ingredienser till rätterna, och allt är portionsförpackat för miljöns, plånboken och vardagens skull. Något som är extra bra med Simple feast ur miljösynpunkt (utöver den köttfria maten) är att alla förpackningar är gjorda av växtfibrer!

Se mer info och pris:

 

Mat.se Matkasse – köp en matkasse samtidigt som du handlar övriga måltider

mat.se matkasse
Mat.se erbjuder en färdig matkasse och en matkasse som kan kombineras ihop av olika recept.

Pris klassisk matkasse 4 portioner / 5 måltider: Varierar mellan olika veckor, ca. 600-900 kr

Mat.se är mest känt som en matvarubutik online – men de har också matkassar! Du får förslag för 5 måltider varje vecka och kan sedan välja att lägga ingredienserna i varukorgen tillsammans med din övriga vecko-handling. Du har full frihet i att ta bort/ byta ut ingredienserna och innehållet, och du behöver inte skriva på en prenumeration för att ta del av Mat.se Matkassen.

Till skillnad från de andra matkassealternativen vi jämför i detta inlägg kan du alltså få hela veckans alla måltider från ett och samma ställe, vilket sparar mycket tid! Detta samtidigt som du kan få inspiration och idéer till att laga nya måltider på ett enkelt sätt.

Frågor och svar om matkassar

Vilken matkasse passar mig bäst?

Alla hemsidor har exempelmenyer som du kan kolla på för att se om deras mat är något som skulle passa dig. Hur många portioner och måltider som ges är viktigt, köp inte mer eller mindre än vad du behöver. Kanske passar Middagsfrid eller Mat.se bäst för dig som vill effektivisera din veckohandling då du kan köpa mycket från samma ställe. Eller så passar Simple Feast, Matkomfort eller Linas mer exklusiva påsar bättre om du vill laga mer avancerad mat.

Är matkassar dyra?

Priset är viktigt att tänka på. De flesta matkassar kostar ungefär lika mycket, men med vissa variationer. Här är det viktigt att tänka på vilken matbudget du har i vanliga fall, och vilka fördelar matkassen har som kan göra det värt att satsa på en sådan.

För vem passar färdiga matkassar?

Matkassar ett bra alternativ för dig som vill ha mer tid och matinspiration i vardagen. Idag finns det flera olika matkasse-företag som är bra på olika saker att välja mellan. Vill du testa på en matkasse går det ofta bra utan bindningstid, så du kan hitta rätt matkasse just för dig.

Sofia Marklund

Lämna en kommentar