Bästa mascaran – Bäst i Test 2022 blev Lancome Hypnôse

Mascara är ett måste i varje kvinnas necessär och utbudet växer mer och mer för varje år. Är du på jakt efter den bästa mascaran som både som separerar, bygger längd och fyllighet, ger volym och som inte kladdar av sig? Vi listar våra bästa tips på hur du väljer rätt mascara för just dina fransar och behov. Hemfakta listar allt ifrån marknadens bästa budgetmascaror till lyxiga mascaror och har utsett vinnare i vårt mascara bäst i test.

Historiskt sett har människor alltid använt smink för att förbättra sitt utseende. I Egypten har det gjorts fynd av smink som har mer än 10 000 år på nacken. I det forna Egypten tillverkades ögonskuggor av koppar och bly, medans ögonen sotades med kol.

Vid början av 1900-talets började allt fler av Hollywoods filmstjärnor synas med smink. T L Williams utvecklade den första mascaran av vaselin och kol, vilken han sedan gav till sin lillasyster Maybels under 1915. Sminkjätten Maybelline sålde därefter deras första kakmascara år 1917, och sedan har utveckligen bara fortsatt till dagens moderna mascaror.§

Så väljer du den bästa mascaran

Innan du köper en mascara så är det en god idé att först utvärdera hur dina ögonfransar ser ut och hur du önskar att de skall se ut. Vissa kvinnor önskar sig dramatisk volym och längd, medan andra är ute efter ett mer diskret och naturligt resultat. Det finns numera mascaror som är vattenfasta och som inte tas bort med enbart med vatten. Då använder man istället sminkborttagningsmedel. Vissa mascaror kan även endast tvättas bort med ljummet vatten.

Mascarans formula utgörs vanligtvis av färgpigment mixade i vax och vatten. I volymmascaror tillsätts det även förtjockande ämnen som exempelvis talk eller puder. I förlängande mascaror tillsätts ofta fibrer i silke eller nylon som efterliknar små ögonfransar som sedan fäster på ögonfranstoppen och tillför mer längd.

Välj rätt färg 

Mascaror finns numera i många olika färger som bland annat: svart, brun, mörkbrun, mörkblå och mörkgrön. Vissa märken har tillverkat varianter även i neonfärger, guld och silver. Det vanligaste är att välja en svart eller mörkbrun färg på mascaran.§

Bästa volymmascaran 

Mascaraborstens egenskaper är viktigt för mascarans effekt. Bara under de senaste åren har mascaraborstarna utvecklats mycket och numera är det vanligt att de är helgjutna i silikon, då detta ger ett precist resultat. En stor, tät borste ger mycket volym och fylliga, tjocka fransar. Även bågformade borstar ger volym och en stor fördel med dessa är att de följer fransradens form perfekt och kommer åt överallt.

Bästa mascaran för långa och fylliga fransar

Smala och långa mascaraborstar ger som regel mycket längd, fyllighet och definierar ögonfransarna. Välj därför en smal och avlång borste om du är ute efter långa och fylliga fransar.

Hitta din favorit i vårt mascara bäst i test

Det finns en hel uppsjö av olika mascaror på marknaden och det är därmed inte helt enkelt att hitta rätt i skönhetsdjungeln. Hitta den bästa mascaran i den prisklass som känns rätt för dig.

Testvinnare i Premiumklassen: Lancome Hypnôse Mascara

Vår vinnare i premiumklassen blev denna mascara då den ger längre och fylligare fransar, samtidigt som den har en lång hållbarhet, pris ca 300-400 kronor.

 

 Lancome Hypnôse Mascara

 

Lancome Hypnôse Mascara har funnits med under många år och är numera en riktig klassiker. Mascaran ökar volymen på ögonfransarna hela sex gånger. Fransarna blir också välseparerade och håller länge utan att fälla under ögonen. Den enda nackdelen med den här mascaran är det höga priset, men den är värd varenda krona med tanke på vad du faktiskt får för pengarna.

Fördelar

 • Fantastisk hållbarhet
 • Garanterat inga klumpar
 • Ger långa, välseparerade och fylliga fransar

Nackdelar

 • Relativt dyr 

PRIS OCH INFORMATION:

Utmanare premiumklassen: Clinique Lash Power Mascara

Clinique Lash Power Mascara blev vår utmanare i premiumklassen då detta är en fuktsäker mascara som ger vackert långa fransar med lång hållbarhet, pris ca 300 kronor.

 

Clinique Lash Power Mascara

 

Denna mascara från Clinique är garanterat fuktsäker klarar av både fuktighet och tårar. Trots detta sköljs den mycket enkelt bort med ljummet vatten. Lash Power Mascara har en speciell formula som formar sig som en tub runt fransen, vilket således gör att den varken fäller eller smular. Borsten är rejäl samtidigt som den är mycket enkel att måla med. Den ger långa fina fransar och lyckas till och med förlänga de minsta fransarna då den kommer åt nära fransroten. Det enda vi kan klaga på att att behållarens innehåll är lite snålt i förhållande till priset.

Fördelar

 • Enkel borttagning med ljummet vatten
 • Lång hållbarhet
 • Förlänger även de minsta fransarna
 • Smidig borste som är enkel att måla med

Nackdelar

 • Något liten behållare

PRIS OCH INFORMATION:

Testvinnare mellanklassen: IDUN Minerals Liv mascara

Den här mascaran från IDUN minerals blev vår testvinnare i mellanklassen eftersom den förlänger fransarna i bara ett svep, samtidigt som det är den bästa veganska mascaran, pris ca 200 kronor.

IDUN Minerals Liv mascara

IDUN Minerals Liv mascara är har en krämig och vegansk formula som ger ett dramatiskt volymgivande resultat som garanterat håller hela dagen. Mascaran är dessutom berikad med jojobaolja både stärker och återfuktar fransarna. Borsten består av ett gummimaterial, vilket gör den mycket enkel att applicera med. Till och med de kortaste fransarna blir separerade utan att klumpa ihop sig. IDUN Minerals Liv är vattenresistent och tvättas enkelt bort med en skonsam makeupborttagning. Vi tycker att den här mascaran har precis allt som en bra mascara ska ha, och ett plus är att den är prisvärd. Det som drar ned betyget är att doften på mascaran är något besvärande.

Fördelar

 • Vegansk mascara
 • Berikad med jojobaolja för att stärka fransarna
 • Ger volym och förlänger fransarna
 • Vattenresistent

Nackdelar

 • Något besvärande doft

PRIS OCH INFORMATION:

Utmanare Mellanklassen: Maybelline Snapscara Mascara

Vår utmanare i mellanklassen blev denna mascara från Maybelline som helt klart är den bästa mascaran för känsliga ögon, pris ca 200 kronor.

Maybelline Snapscara Mascara

Om du letar efter en mascara som är bra för känsliga ögon så är detta ett kap. Maybelline Snapscara Mascara är dessutom oftalmologiskt testad och lämplig för den som bär kontaktlinser. Andra fördelar med den här mascaran är att den ger en mjuk volym och definierade ögonfransar. Dessutom tvättas den enkelt bort med ljummet vatten och rengöringsservetter. Den här mascaran är mest lämplig för ett naturligt vackert resultat och inte det bästa valet inför en festkväll.

Fördelar

 • Idealisk för den som har känsliga ögon eller som bär linser 
 • Enkel att tvättas av
 • Ger definierade fransar med ren volym

Nackdelar

 • Det blir inget dramatiskt wow-resultat
 • Borsten kommer inte åt de minsta fransarna

PRIS OCH INFORMATION:

Testvinnare Budgetklassen: LA Girl – LA Fiber Lash Mascara

Vår vinnare i budgetklassen blev denna prisvänliga mascara från LA Girl som ger fantastiskt långa fransar, pris ca 100 kronor.

LA Fiber Lash Mascara

Denna Fiber Lash Dimensional Mascara från L.A Girl ger ett överraskande långa fransar. Detta en så kallad fibermascara vilket betyder att formulan innehåller små fibrer som ger fransarna en otrolig längd med bara ett par svep. Fibrerna ger också volym och en lång hållbarhet. Väger man dessutom in priset, så är det svårt att över huvud taget hitta en produkt som är lika prisvärd. Fiber Lash Dimensional Mascara sitter verkligen som berget, och varken tårar eller regnskurar rår på den. Det enda negativa vi har att säga om den här fibermascaran är att den sitter lite för bra och att den är svår att tvätta bort. Här krävs det mer än bara vatten och vanlig ansiktsrengöring. Har du en bra ögonmakeupborttagare till hands så är det här den bästa prisvänliga mascara du kan hitta!

Fördelar

 • Mycket prisvänlig
 • Get långa vackra fransar
 • Lång hållbarhet

Nackdelar

 • Mascaran är svår att tvätta av

PRIS OCH INFORMATION:

Så applicerar du mascaran på rätt sätt

Att applicera mascara på rätt sätt är inte så enkelt som det låter. Före du applicerar mascaran så är det viktigt att se till att området runt ögonen är helt torrt. Ett tips för att slippa att mascaran smetar av sig på ögonlocket och under ögat, är att se till att din ögonkräm är oljefri. För att få till en härlig volym på fransarna och för att öppna upp ögat kan du böja fransarna med en ögonfransböjare, vilket gör att det är lättare att komma åt med borsten samtidigt som fransarna också får mer böj. För att undvika att mascaran kladdar på ögonlocken när du applicerar mascaran kan du hålla en liten spegel nedanför hakan och fästa blicken nedåt.

Starta med att placera mascaraborsten tätt intill fransroten och gör zigg-zack rörelser medan du sveper längs med ögonfransarna. Börja i mitten av ögat och arbeta dig sedan utåt mens du lämnar ögonvrån till sist. Om du vill få till en riktig lösögonfranseffekt kan du måla ett par extra lager mascara i den yttre ögonvrån. För tjocka volymfransar kan du vänta i 30 sekunder mellan mascaralagren, detta gör att volym arbetas upp. Vill du ha ett mer naturligt resultat kan du jobba med våta mascaralager som istället torkar bort överflödig mascara.

Frågor och svar 

Vilken är den bästa mascaran?

I vårt stora test av mascaror blev Lancome Hypnôse Mascara vinnare eftersom det är en all-in-one mascara som ger långa och fylliga fransar som håller hela dagen.

Vilken är den bästa mascaran för lösögonfranseffekt?

I vårt test blev IDUN Minerals Liv mascara den bästa mascaran för lösögonfranseffekt då dess speciella formula förlänger även de minsta fransarna.

Vilken är den bästa lancome mascaran?

Lancome Hypnôse Mascara anses av många vara Lancomes bästa mascara någonsin.

 

Bästa mascaran 2022 – Hemfaktas lista

 • Testvinnare i Premiumklassen: Lancome Hypnôse Mascara
 • Utmanare premiumklassen: Clinique Lash Power Mascara
 • Testvinnare mellanklassen: IDUN Minerals Liv mascara
 • Utmanare Mellanklassen: Maybelline Snapscara Mascara
 • Testvinnare Budgetklassen: LA Girl – LA Fiber Lash Mascara
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar