Bäst i Test: Insomningstablett – 6 receptfria sömntabletter för dig med sömnproblem!

Svårt att sova? Ja, att sova det är för vissa människor en lyx! För tänk att det där mörkret som faller kan för oss nattugglor ge energi istället för att göra oss trötta. Då kan man drömma om att det skulle finnas en riktigt bra sömnmedicin… Oftast är det ju själva insomningen som är problemet och att börja där innan man lubbar till doktorn för beroendeframkallande läkemedel kan vara ett tips! En insomningstablett kan nämligen vara den perfekta lösningen – den sitter inte i så länge och ger inte samma dåsighet som många andra sömnmedel. Insomningstabletter finns både receptfria och på recept men vi ska titta närmare på dom bästa receptfria insomningstabletterna i detta bäst i test. Man vill ju ha insomningstabletter utan biverkningar, som inte i gengäld för att fixa natten – pajar dagen. Men när det kommer till receptfria sömntabletter och dom bästa insomningstabletterna i synnerhet så finns det lite att tänka på. Därför har vi här tagit fram det tunga artilleriet för dig med sömnsvårigheter och insomningsbesvär!

Hur går man då tillväga för att hitta den bästa insomningstabletten? Vi har sammanställt en stor guide om sömnproblem och ger även tips på vad du själv kan göra för att sova bättre om nätterna! Eftersom marknaden för receptfria sömntabletter är stor och det kan vara klurigt att hitta rätt produkt, tipsar vi även om dom bästa insomningstabletterna. Se vårt sömnproblem test nedan! Våra experter har landat i sex effektiva sömntabletter i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa insomningstabletten 2023

Så vilken är den bästa insomningstabletten? Great Earth Bedtime från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Great Earth Bedtime – Bästa sömnmedlet 2023!

Mild men effektiv! Great Earth Bedtime innehåller många verksamma substanser, samtidigt som den är skonsam mot kroppen! Pris fr. 200 kr.

Insomningstablett bäst i test

Great Earth Bedtime är ett väldokumenterat medel med väldigt många nöjda användare. Preparatet innehåller utvalda örter, vitaminer och mineraler som ska ge en god natts sömn. Great Earth Bedtime verkar både muskelavslappnande, har en lugnande inverkan och gör användaren mer rofylld. En stor fördel är att tabletten är mild och därmed kan användas även av människor som är känsliga mot liknande preparat.

 • Väldigt skonsam mot kroppen
 • Innehåller en stor kombination av verksamma ämnen
 • Verkar såväl muskelavslappnande som lugnande

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

 

Utmanare Lyxklassen: A.Vogel Dormeasan Orala Droppar

Dormesan är ett effektivt växtbaserat läkemedel som tas oralt, perfekt för den som inte vill använda tabletter! Pris fr. 200 kr.

  .                   Sömnproblem Dormeasan Orala droppar

A.Vogel Dormeasan Orala Droppar är ett traditionellt växtbaserad lösning som används vid tillfälliga insomningsbesvär eller vid oro. Produkten kan användas av både vuxna och ungdomar över 12 år. Lösningen har en mild smak och innehåller en kombination av Vänderot och Humle. Den här produkten är lätt att använda och ska endast spädas ut med lite vatten innan den intas.

 • Innehåller Vänderot och Humle
 • Lösningen intas oralt och passar den som inte kan eller vill ta tabletter i fast form
 • Mild smak

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

 

Bäst i test: Mittemellan

Testvinnare Mellanklassen: New Nordic Melissa Dream sömntablett

För den som vill ha lite mer tryck! Något starkare tabletter med god effekt för en fridfull sömn! Pris fr. 200 kr.

 

     .                    Sömnproblem - använd Melissa Dream

 

Mellisa Dream är receptfria sömntabletter som har en mycket effektiv verkan. Preparatet innehåller bland annat citronmeliss, grönt te, kamomill, B-vitaminer samt magnesium. Alla dessa ämnen är välkända för att ha en lugnande inverkan, samtidigt som dom stärker minnet och hjälper användaren att vakna upp utvilad. Melissa Dream passar bra för den som har en orolig sömn och som vanligtvis vaknar flera gånger upp under natten. Då preparatet är lite starkare bör man vara noggrann med att inte överskrida den rekommenderade doseringen.

 • Mycket effektiv verkan
 • Prisvärt
 • Innehåller flera örter och nyttiga vitaminer som ger en fridfull sömn

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

   

 

Utmanare Mellanklassen: Sedix, dragerad tablett 28 st

Effektivt och skonsamt preparat mot oro och tillfälliga insomningsbesvär! Pris fr. 200 kr.

 

Sedix, dragerad tablett

 

Sedix är ett växtbaserat preparat som kan användas vid lindrig oro, stress och tillfälliga insomningsbesvär. Produkten innehåller torkat extrakt av passionsblomma, vilket är ett växtextrakt som historiskt sett använts lång tid både i och utanför Europa. För den som är orolig för att bli beroende av sömnpreparat så finns det inte några rapporter om Sedix, som visar att preparatet skulle ha en beroendeframkallande effekt. 

 • Växtbaserat preparat
 • Effektivt vid tillfälliga insomningsbesvär
 • Det finns inga rapporter om att preparatet skulle vara beroendeframkallande

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

 

Bäst i test: Budget

Testvinnare Budgetklassen: Melatan – Bästa melatonin insomningstablett!

Det här är en sömntablett som passar perfekt vid jetlag! Melatan är inte beroendeframkallande men melatoninet (sömnhormon) har riktigt bra effekt för tillfällig användning. Pris fr. 80 kr.

Detta är en sömntablett som är framtagen för användning vid resor, och då främst om man reser över fler än fem tidszoner. Vid behov kan de dock även användas om man reser över färre tidszoner, 2-4. Denna tablett används bara under kortare perioder, och för att undvika jetlag under resor. Den aktiva substansen i detta läkemedel är Melatonin, vilket är ett sömnhormon som kroppen utsöndrar naturligt när det blir mörkt. Melatonin gör oss trötta, vilket gör att det blir lättare att somna. När man reser över flera tidszoner kan detta dock rubbas, vilket gör att man kan behöva ta sömntabletter, till exempel med Melatonin, för att kunna sova.

Denna sömntablett ska endast användas av vuxna personer, dock inte av någon som är gravid eller ammar. Dessa ska endast ta tillfälligt, maximalt 4 dagar. Dom är inte beroendeframkallande, men ska inte användas för långvariga sömnbesvär eller under en längre tid. När du kommer fram till din destination ska du börja ta Melatan, och du tar en tablett per dag, när du ska sova. Det är viktigt att ta tabletten vid rätt tid, och den ska tas vid läggdags lokal tid. Detta för att du ska kunna sova vid rätt tid där du befinner dig, och inte behålla din vanliga dygnsrytm som inte överensstämmer med det land du befinner dig i. För bästa effekt ska du undvika att äta två timmar innan och efter intag av Melatan. Undvik även alkohol innan, under och efter att du har använt den. Tabletten tas med ett glas vatten, och återigen, ska inte tas tillsammans med mat.

 • Bra sömntablett vid jetlag
 • Inte beroendeframkallande
 • Innehåller naturligt sömnhormon
 • Lågt pris

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

 

Utmanare Budgetklassen: Pharbio Valerina Natt

Vår utmanare i budgetklassen blev Pharbio Valerina Natt. Ett naturläkemedel med rogivande effekt och grymt prisvärt dessutom! Pris fr. 80 kr.

Pharbio Valerina Natt

Pharbio Valerina Natt är ett effektfullt naturpreparat som innehåller extrakt av ört Valeriana, eller vänderot som det även kallas på svenska. Denna ört har under en lång tid använts inom folkmedicinen som sömnfrämjande medicinalväxt. Vi ger produkten pluspoäng då den är mycket effektiv och prisvärd. Tänk dock på att dessa tabletter är starka och man bör vara noga med att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen.

 • Med vänderot
 • Effektivt växtbaserat preparat

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

   

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Great Earth Bedtime från kategorin Lyx testvinnare, tack vare kombinationen av effekt och skonsamhet. Det har fått väldigt fina recensioner av användare under lång tid och ger en tydlig avslappnande känsla efter intag, utan att göra kroppen dåsig vid uppvaknande.

I jakten på den bästa insomningstablett har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det preparat som är bäst från den som inte är det. När det kommer till insomningstabletter är effekt givetvis nummer ett, men detta i kombination med övriga reaktioner i kroppen. Kroppen ska blir lugn och rofylld efter intagande, hålla i sig under natten, men sedan helt släppa så du vaknar upp pigg och alert när morgonen är kommen.

Med de sex sömnpreparat vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Vad beror sömnproblem på? 

Sömnbesvär är kan ofta kopplas till stress, nedstämdhet, depression och ångest. En annan orsak till sömnproblemen kan också vara att kroppen har en låg produktion av hormonet melatonin. Brist på melatonin leder till att kroppen får svårt för att känna av när det är tid för att sova.§ Det är mycket viktigt att den som har sömnproblem tar itu med sömnproblemen, då en längre period av sömnlöshet kan resultera i ett sämre immunsystem samt andra problem med hälsan.

6-9 timmars sömn varje natt är vad en vuxen person bör få varje natt för att ha en optimal sömn. Mindre sömn än 6 timmar kan i längden ha en negativ inverkan på hälsan.§ Att hitta rätt hjälpmedel kan kännas svårt, men det finns många bra sömntabletter på marknaden. Det första du bör göra för att hitta den bästa insomningstabletten är att ta reda på vad för typ av sömnproblem du lider av.

Insomningsbesvär

Har du svårt att falla i sömn på kvällarna? Då känner du säkert igen scenariot där du ligger vaken i sängen och trots att du är trött så kan du bara inte somna? Då har du med största sannolikhet insomningsbesvär, och bör därför välja en sömntablett därefter. Insomningstabletter har en kort effekt (cirka 30-60 minuter) jämfört med sömntabletter.§ Därmed är insomningstabletter bäst lämpat för personer som har svårt att falla i sömn.

Orolig sömn

Sover du oroligt om nätterna och kanske vaknar du upp om och om igen utan att finna ro? Om du känner igen dig i dessa symptom så har du orolig sömn. Det finns flera receptfria sömntabletter som har en positiv inverkan på både sömnlängd som sömnkvalitet.

Hitta den bästa sömntabletten

Stress och svårigheter att somna kan oftast avhjälpas med hjälp av insomningstabletter. Receptfria sömntabletter innehåller vanligen olika växtextrakt såsom passionsblomma, humle och vänderot. Fördelen med just växtbaserade preparat, är att de som regel ger mindre biverkningar jämfört med receptbelagda tabletter. Denna typ av sömnmedel är således inte lika starka som läkemedel som skrivs ut hos doktorn, men många upplever att de receptfria sömntabletterna har räddat deras sömn. 

Vi har nedan samlat några av de bästa insomningstabletterna som du kan köpa receptfritt för att lindra dina sömnproblem. Vi har naturligtvis rankat dem i olika prisklasser så att det ska bli enklare att hitta den bästa insomningstabletten som passar din plånbok.

Så använder du insomningstabletter på rätt sätt

Insomningstabletter kan vara starka trots att de är receptfria. Det är därmed viktigt att du under alla omständigheter följer den rekommenderade dagsdosen. Läs noga på förpackningens anvisningar, så att du säkerställer att du inte får i dig för många tabletter. Det kan nämligen ge dig koncentrationssvårigheter och göra dig trött samt dåsig nästkommande dag.

Du ska ta insomningstabletter i förbindelse med att du går till sängs för att sova. I några fall ska du ta en eller två timmar innan men då står detta på förpackningen. Vissa insomningstabletter kan även användas under dagen för att lindra milda symptom på oro och stress, vilket i sådana fall står i anvisningarna. 

Metoder för att sova bättre

Det finns flera metoder som du kan testa före du väljer att köpa sömntabletter. Dessa tips kan hjälpa dig att lindra dina sömnbesvär och kan tillsammans med insomningstabletter användas som ett rent komplement.

 • Planera noggrant din sömn, försök lägga dig samma på samma tidpunkt varje dag.
 • Undvika sena middagar då detta resulterar i att din matsmältning är aktiv medans du sover. Detta kan göra att du sover oroligt och att du vaknar upp under natten.
 • Undvik koffein sen eftermiddag och på kvällen.
 • Utöva fysisk aktivitet regelbundet 
 • Testa att byta ut tv-tittandet under de sena timmarna mot en podd, ljudbok, meditation eller avslappnande musik.
 • Ta långpromenader, gärna varje dag.

Vi hoppas att vår guide om sömnbesvär och test av de bästa insomningstabletterna har varit till hjälp så att du har fått en bättre översikt över utbudet.

Frågor och svar om insomningstabletter

Vad är en insomningstablett? 

Insomningstabletter kännetecknas av att de har en kort effekt (cirka 30-60 minuter) och den här typens läkemedel är lämpat för personer som har svårt att falla i sömn.

Hur snabbt verkar en insomningstablett?

En insomningstablett har vanligen effekt inom 30 minuter, men det finns vissa undantag som verkar först efter 1-2 timmar.

Kan man ta en insomningstablett när man är gravid?

Läkare avråder som regel från all slags sömnmedicin under graviditet, om den inte är helt nödvändig. 

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post – Anna Sjöö

Lämna en kommentar