Vi alla har säkert någon gång haft svårt att somna eller vaknat upp under natten. Men när det påverkar våra vardagsliv kan det vara smart att hitta en lösning som kan hjälpa till med sömnsvårigheterna. Istället för att omedelbart gå till läkaren och få utskrivet beroendeframkallande läkemedel, så kan det vara en god idé att testa alternativa metoder, som sömntabletter, för att lindra sömnbesvären. Hur går man då tillväga för att hitta den bästa insomningstabletten?

Vi har sammanställt en stor guide om sömnproblem och ger även lite tips på vad du själv kan göra för att sova bättre om nätterna. Eftersom marknaden för receptfria sömntabletter är stor och att det många gånger kan vara aningen svårt att hitta rätt produkt, tipsar vi även om de bästa insomningstabletterna. Se vårt sömnproblem test nedan.

Vad beror sömnproblem på? 

Sömnbesvär är kan ofta kopplas till stress, nedstämdhet, depression och ångest. En annan orsak till sömnproblemen kan också vara att kroppen har en låg produktion av hormonet melatonin. Brist på melatonin leder till att kroppen får svårt för att känna av när det är tid för att sova.§ Det är mycket viktigt att den som har sömnproblem tar itu med sömnproblemen, då en längre period av sömnlöshet kan resultera i ett sämre immunsystem samt andra problem med hälsan.

6-9 timmars sömn varje natt är vad en vuxen person bör få varje natt för att ha en optimal sömn. Mindre sömn än 6 timmar kan i längden ha en negativ inverkan på hälsan.§ Att hitta rätt hjälpmedel kan kännas svårt, men det finns många bra sömntabletter på marknaden. Det första du bör göra för att hitta den bästa insomningstabletten är att ta reda på vad för typ av sömnproblem du lider av.

Insomningsbesvär

Har du svårt att falla i sömn på kvällarna? Då känner du säkert igen scenariot där du ligger vaken i sängen och trots att du är trött så kan du bara inte somna? Då har du med största sannolikhet insomningsbesvär, och bör därför välja en sömntablett därefter. Insomningstabletter har en kort effekt (cirka 30-60 minuter) jämfört med sömntabletter.§ Därmed är insomningstabletter bäst lämpat för personer som har svårt att falla i sömn.

Orolig sömn

Sover du oroligt om nätterna och kanske vaknar du upp om och om igen utan att finna ro? Om du känner igen dig i dessa symptom så har du orolig sömn. Det finns flera receptfria sömntabletter som har en positiv inverkan på både sömnlängd som sömnkvalitet.

Hitta den bästa sömntabletten

Stress och svårigheter att somna kan oftast avhjälpas med hjälp av insomningstabletter. Receptfria sömntabletter innehåller vanligen olika växtextrakt såsom passionsblomma, humle och vänderot. Fördelen med just växtbaserade preparat, är att de som regel ger mindre biverkningar jämfört med receptbelagda tabletter. Denna typ av sömnmedel är således inte lika starka som läkemedel som skrivs ut hos doktorn, men många upplever att de receptfria sömntabletterna har räddat deras sömn. 

Vi har nedan samlat några av de bästa insomningstabletterna som du kan köpa receptfritt för att lindra dina sömnproblem. Vi har naturligtvis rankat dem i olika prisklasser så att det ska bli enklare att hitta den bästa insomningstabletten som passar din plånbok.

Vinnare i Premiumklassen: Great Earth Bedtime insomningstablett blev det bästa sömnmedlet

Vår vinnare i premiumklassen blev Great Earth Bedtime eftersom detta preparat innehåller många verksamma substanser, samtidigt som det är skonsamt mot kroppen, pris ca 300 kronor.

 

Bästa sömntabletten Great-Earth-Bedtime

Great Earth Bedtime är ett väldokumenterat medel med väldigt många nöjda användare. Preparatet innehåller utvalda örter, vitaminer och mineraler som ska ge en god natts sömn. Great Earth Bedtime verkar både muskelavslappnande, har en lugnande inverkan och gör användaren mer rofylld. En stor fördel är att tabletten är mild och att den därmed kan även kan användas av människor som är känsliga mot liknande preparat.

Fördelar

 • Väldigt skonsam mot kroppen
 • Innehåller en stor kombination av verksamma ämnen
 • Verkar såväl muskelavslappnande som lugnande

Nackdelar

 • Tabletterna är något stora att svälja

PRIS OCH INFORMATION:

Utmanare premiumklassen: A.Vogel Dormeasan Orala Droppar

Vår utmanare i premiumklassen blev Dormesan vilket är ett effektivt växtbaserat läkemedel som tas oralt och passar den som inte vill använda tabletter, pris ca 300 kronor.

Sömnproblem Dormeasan Orala droppar

A.Vogel Dormeasan Orala Droppar är ett traditionellt växtbaserad lösning som används vid tillfälliga insomningsbesvär eller vid oro. Produkten kan användas av både vuxna och ungdomar över 12 år. Lösningen har en mild smak och innehåller en kombination av Vänderot och Humle. Den här produkten är lätt att använda och ska endast spädas ut med lite vatten innan den intas.

Fördelar

 • Innehåller Vänderot och Humle
 • Lösningen intas oralt och passar den som inte kan eller vill ta tabletter i fast form
 • Mild smak

Nackdelar

 • Något dyr

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare mellanklassen: New Nordic Melissa Dream sömntablett

Det här preparatet blev vår vinnare i mellanklassen tabletterna är starka och har en effektiv verkan, samtidigt som de ger en fridfull sömn, pris ca 200 kronor.

 

Sömnproblem - använd Melissa Dream

 

Mellisa Dream är receptfria sömntabletter som har en mycket effektiv verkan. Preparatet innehåller bland annat citronmeliss, grönt te, kamomill, B-vitaminer samt magnesium. Alla dessa ämnen är välkända för att ha en lugnande inverkan, samtidigt som de stärker minnet och hjälper användaren att vakna upp utvilad. Melissa Dream passar bra för den som har en orolig sömn och som vanligtvis vaknar flera gånger upp under natten. Då preparatet är starkt skall man också vara noggrann med att inte överskrida den rekommenderade doseringen.

Fördelar

 • Mycket effektiv verkan
 • Prisvärt
 • Innehåller flera örter och nyttiga vitaminer som ger en fridfull sömn

Nackdelar

 • Då tabletterna är starka är det mycket viktigt att inte överskrida rekommenderad dosering.

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Mellanklassen: Sedix, dragerad tablett 28 st

Sedix blev vår utmanare i mellanklassen så det här är ett effektivt och skonsamt preparat mot oro och tillfälliga insomningsbesvär, pris ca 200 kronor.

 

Sedix, dragerad tablett

 

Sedix är ett växtbaserat preparat som kan användas vid lindrig oro, stress och tillfälliga insomningsbesvär. Produkten innehåller torkat extrakt av passionsblomma, vilket är ett växtextrakt som historiskt sätt använts lång tid både i och utanför Europa. För den som är orolig för att bli beroende av sömnpreparat så finns det inte några rapporter om Sedix, som visar att preparatet skulle ha en beroendeframkallande effekt. 

Fördelar

 • Växtbaserat preparat
 • Effektivt vid tillfälliga insomningsbesvär
 • Det finns inga rapporter om att preparatet skulle vara beroendeframkallande

Nackdelar

 • Passar främst vid insomningsbesvär

PRIS OCH INFORMATION

 

Testvinnare Budgetklassen: Pharbio Valerina Natt

Vår vinnare i budgetklassen blev Pharbio Valerina Natt då detta är ett naturläkemedel med en en rogivande effekt, dessutom är det en väldigt prisvärd produkt, pris ca 60 kr.

Pharbio Valerina Natt

Pharbio Valerina Natt är ett effektfullt naturpreparat som innehåller extrakt av ört Valeriana, eller vänderot som det även kallas på svenska. Denna ört har under en lång tid använts inom folkmedicinen som sömnfrämjande medicinalväxt. Vi ger produkten pluspoäng då den är mycket effektiv och prisvärd. Tänk dock på att dessa tabletter är starka och man bör vara noga med att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen.

Fördelar

 • Med vänderot
 • Effektivt växtbaserat preparat

Nackdelar

 • Starka tabletter
 • Det krävs stor noggrannhet med den rekommenderade dagsdosen 

PRIS OCH INFORMATION

Så använder du insomningstabletter på rätt sätt

Insomningstabletter kan vara starka trots att de är receptfria. Det är därmed viktigt att du under alla omständigheter följer den rekommenderade dagsdosen. Läs noga på förpackningens anvisningar, så att du säkerställer att du inte får i dig för många tabletter. Det kan nämligen ge dig koncentrationssvårigheter och göra dig trött samt dåsig nästkommande dag.

Du ska ta insomningstabletter i förbindelse med att du går till sängs för att sova. I några fall ska du ta en eller två timmar innan men då står detta på förpackningen. Vissa insomningstabletter kan även användas under dagen för att lindra milda symptom på oro och stress, vilket i sådana fall står i anvisningarna. 

Metoder för att sova bättre

Det finns flera metoder som du kan testa före du väljer att köpa sömntabletter. Dessa tips kan hjälpa dig att lindra dina sömnbesvär och kan tillsammans med insomningstabletter användas som ett rent komplement.

 • Planera noggrant din sömn, försök lägga dig samma på samma tidpunkt varje dag.
 • Undvika sena middagar då detta resulterar i att din matsmältning är aktiv medans du sover. Detta kan göra att du sover oroligt och att du vaknar upp under natten.
 • Undvik koffein sen eftermiddag och på kvällen.
 • Utöva fysisk aktivitet regelbundet 
 • Testa att byta ut tv-tittandet under de sena timmarna mot en podd, ljudbok, meditation eller avslappnande musik.
 • Ta långpromenader, gärna varje dag.

Vi hoppas att vår guide om sömnbesvär och test av de bästa insomningstabletterna har varit till hjälp så att du har fått en bättre översikt över utbudet.

Frågor och svar om insomningstabletter

Vad är en insomningstablett? 

Insomningstabletter kännetecknas av att de har en kort effekt (cirka 30-60 minuter) och den här typens läkemedel är lämpat för personer som har svårt att falla i sömn.

Hur snabbt verkar en insomningstablett?

En insomningstablett har vanligen effekt inom 30 minuter, men det finns vissa undantag som verkar först efter 1-2 timmar.

Kan man ta en insomningstablett när man är gravid?

Läkare avråder som regel från all slags sömnmedicin under graviditet, om den inte är helt nödvändig. 

 

Bästa insomningstabletten 2021

 • Vinnare i Premiumklassen: Great Earth Bedtime insomningstablett
 • Utmanare premiumklassen: A.Vogel Dormeasan Orala Droppar
 • Testvinnare mellanklassen: New Nordic Melissa Dream sömntablett
 • Utmanare Mellanklassen: Sedix, dragerad tablett 28 st
 • Testvinnare Budgetklassen: Pharbio Valerina Natt

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här