Bästa hostmedicinen för vuxna 2022

Hosta är ofta väldigt jobbigt och irriterande, men faktum är att det även är bra att hosta. Hosta är nämligen kroppens sätt att försvara lungorna och att göra sig av med partiklar som inte ska finnas i luftvägarna. Det finns numera flera bra hostmediciner på marknader som kan lindra hostan. Så vilken hostmedicin ska man välja?

Svenskar köpte hostmedicin och liknande produkter för drygt 140 miljoner kronor. Vissa forskare menar dock att det går lika bra att dricka te för att bli av med hostan, medan andra hävdar att hostmedicinen fyller en viktig funktion.§

Bästa hostmedicinen för vuxna – Hemfaktas lista

Därför uppstår hosta

Det kan finnas olika anledningar till varför hosta uppstår. Du kan ha råkat sätta något i halsen, eller så kan det vara ett virus, bakterier eller slem i luftvägarna, exempelvis i förbindelse med en förkylning. Kort och gott så är hosta kroppens naturliga reflex att göra sig av med sådant som irriterar luftvägarna och för att förhindra att bakterier får fäste i lungorna. Hosta är med andra ord bra då detta hjälper till så att kroppen blir frisk snabbare.

Förkylning hör till en av de vanligaste anledningarna till att man får hosta. Rethosta eller torrhosta är ofta en vanlig reaktion när slemhinnorna i luftrören har blivit irriterade. Har du haft din förkylning en längre tid så kan det även bildas slem i luftvägarna och detta innebär att torrhostan ofta övergår i slemhosta som i vissa fall kan pågå en lång tid efter det att du blivit av med din förkylning. Hosta är vanligtvis inte farligt i sig, men tänk på att hostan i vissa fall beror ibland på andra underliggande sjukdomar som behöver kureras med antibiotika eller övrig medicin. Vid en långvarig hosta så kan hostdämpande medicin förse med lindring.§

Bästa receptfria hostmedicinen

Det är viktigt att man försöker hosta upp slemmet vid en förkylning när det kommer till irriterande slemhosta, så att luftrören rensas. En hostdämpande hostmedicin kan däremot göra det betydligt svårare att få upp slemmet. Har du hosta med mycket slem så rekommenderar vi att du provar en slemlösande hostmedicin. Slemlösande hostmediciner gör det enklare att hosta upp slemmet. Om du däremot har rethosta eller torrhosta kan en hostdämpande medicin som innehåller noskapin verka lindrande. Det finns också hostdämpande sugtabletter som lindrar och skyddar halsen mot irritation. 

Att hitta den bästa receptfria hostmedicinen är inte det lättaste. Det finns ett mycket stort utbud av olika hostmediciner på marknaden. Vi på Hemfakta har därmed sammanställt ett test av marknadens bästa hostmediciner för vuxna för att göra det enklare för dig att hitta rätt lindring. Vi har delat upp testet i tre kategorier: Hostmedicin mot slemhosta, hostmedicin mot torrhosta samt en hostmedicin för bägge sorter.

Bästa hostmedicinen mot slemhosta

 

Testvinnare Hostmedicin Slemhosta: Nipenesin Sirap 20 mg/ml, 300 ml

Nipenesin Sirap blev testvinnare i kategorin hostmedicinen mot slemhosta, då den innehåller den aktiva substansen guaifenesin som snabbt löser upp slemmet från luftvägarna och således lindrar hostan effektivt, pris ca 90 kr.

 

Bästa hostmedicinen för vuxna

 

Nipenesin Sirap är ett flytande läkemedel som används för att lindra hosta med segt slem. Medicinen kan användas av personer över 12 års ålder. Sirapen skall sväljas precis som den är och den bjuder på en len smak av honung och citron vilket är enkelt att svälja. Vi uppskattar dessutom att den känns len och skonsam för halsen. Medicinen är dryg och en öppnad flaska håller i upp till 6 månader, vilket gör att du kan använda den flera gånger om.

Fördelar

 • Mycket effektiv hostmedicin
 • God smak av honung och citron
 • Håller upp till 6 månader

Nackdelar

 • Inga nackdelar

INFORMATION OCH PRIS

 

Utmanare Hostmedicin Slemhosta: Bisolvon Citron Löslig Tablett 8mg, 16 st

Bisolvon Citron blev vår utmanare av hostmedicin mot slemhosta eftersom dessa tabletter löser upp segt slem som bildas och gör det  lättare att hosta upp. Ca pris 48 kr.

Hostmedicin Slemhosta

Bisolvon Citron är en löslig tablett som används vid tillfällig hosta med segt slem. Tabletterna har en frisk smak av citron samt pepparmint och de löses snabbt upp i varmt eller kallt vatten. Du behöver bara röra om i lösningen innan du dricker den. Vi tycker att den här lösningen är enklare att skölja ned jämfört med vanlig hostmedicin, vilket är ett stort plus. Den aktiva substansen i medicinen är bromhexin och den är lämplig för vuxna och barn som fyllt 12 år.

Fördelar

 • Enkel att skölja ned i halsen
 • Frisk smak
 • Tabletterna löses upp snabbt i vatten

Nackdelar

 • Tabletterna är inte fullt så effektfulla som vi hade önskat. De passar bättre om du har en lättare slemhosta.

INFORMATION OCH PRIS

 

Bästa hostmedicinen mot torrhosta

 

Testvinnare Hostmedicin Torrhosta: Nipaxon oral suspension 2,5 mg/ml 250 ml

Nixpaxon är testvinnare i kategorin hostmedicin mot torrhosta då den dämpar hostreflexen, vilket även gör att behovet av hosta försvinner, pris ligger på ca 106 kr.

Nipaxon är en hostmedicin som är speciellt utvecklat mot besvärlig torrhosta. Det är den aktiva substansen Noskapin som verkar på så sätt genom att dämpa hostreflexen i hjärnan, samtidigt utan att påverka hjärnans funktionalitet i övrigt. Vi tycker att Nixapon är mycket effektiv och att den snabbt hjälper till att lindra rethostan. Medicinen kan användas av vuxna samt barn över 4 år gamla. Lösningen smakar fänkål och lakrits, vilket vissa personer dock kan ha svårt för. Har man svårt för dessa smaker är det därmed bättre att välja en annan hostmedicin. Den ska drickas precis som den är och helst mellan måltiderna. Har

Fördelar

 • Effektiv verkan
 • Dämpar hostreflexerna
 • Ska drickas som den är

Nackdelar

 • Smaken av fänkål/lakrits kan upplevas som obehaglig för vissa personer

INFORMATION OCH PRIS

 

Utmanare Hostmedicin Torrhosta: Renässans Halsspray mot torrhosta 25 ml

Renässans Halsspray är utmanare i kategorin hostmedicin mot torrhosta eftersom sprayen är mycket enkel att använda och innehåller enbart naturliga ingredienser, pris ca 118 kr.

 

Renässans Halsspray mot torrhosta 25 ml

 

Renässans Halsspray är utvecklad mot torrhosta och den här halssprayen innehåller bara naturliga ingredienser, vilket sägs vara mer hälsosamt. Sprayen lindrar snabbt symptomen vid torrhet samtidigt som den verkar fuktgivande för ditt svalg. Produktens innehåll består av honungsextraktet Melle-Active™ (patenterat) samt eterisk salviaolja och eterisk ingefärsolja. Produkten är dessutom CE-märkt som medicinteknisk produkt klass 1 vilket således gör att halssprayen känns trygg att använda. Vi ger den här halssprayen pluspoäng då den är mycket dryg och innehåller ca 100 doser.

Fördelar

 • Halsspray som är enkel att använda
 • Passar bra åt den som inte tycker om att svälja medicin oralt
 • Innehåller enbart naturliga ämnen

Nackdelar

 • Priset är något högt
 • Kräver användning under lite längre tid

INFORMATION OCH PRIS

 

Hostmedicin som fungerar både mot slemhosta och torrhosta

Testvinnare Multianvändning: Bronwel Comp oral lösning, 240ml

Denna hostmedicin är testvinnare i kategorin som fungerar både mot slemhosta och torrhosta, och den här orala lösningen har en mycket effektiv verkan, pris ligger på ca 169 kr.

Hostmedicin mot slemhosta och torrhosta

Bronwel Comp räknas som ett traditionellt växtbaserat läkemedel som kan användas för att behandla olika sorter av förkylningshosta. Den orala lösningen innehåller extrakt av timjan såväl som läkemalva, vilket med fördel användas både mot torrhosta, men också för att underlätta upphostning av det sega slemmet. Vi tycker att den här lösningen är enkel att dricka och den har en behaglig smak av hallon och timjan. Helst ska man dricka den som den är, men om man har svårt att dricka ren medicin så kan man späda ut lösningen med vatten. Det medföljer även en måttbägare i förpackningen vilket underlättar dosering.

Det enda negativa med Bronwel Comp är att den har en kort hållbarhet och en öppnad flaska bör användas inom 4 veckor. 

Fördelar

 • Behaglig smak av hallon och timjan
 • Går att späda ut vid behov
 • Växtbaserat läkemedel
 • Medföljer en måttbägare

Nackdelar

 • Kort hållbarhet
 • Något dyr

INFORMATION OCH PRIS

 

Lindra hostan

Att ha besvär med hosta är aldrig roligt. Det finns tack och lov flera bra sätt för att lindra din hosta. Ofta brukar varm dryck hjälpa till att lindra besvären och det brukar kännas lent i halsen samtidigt som det gör så att slemmet tunnas ut. 

Det är vanligt att hostan förvärras under natten vid förkylning då luftvägarna har lättare för att torkas ut samtidigt som de blir mer känsliga när man enbart använder munnen för att andas genom. Näsdroppar kan förhindra detta problemet samtidigt som de har en hostdämpande effekt då de även underlättar så att du kan andas genom näsan medan du sover. All form av rökning kan ge härkomst till torrhosta och detta bör undvikas om möjligt. Tänk på att också passiv rökning kan leda till att man får besvär av hosta.

Tips om du hostar på natten

 • Testa gärna att sova med en extra kudde för att komma upp ytterligare i sängen.
 • Ha alltid ett glas vatten nära till hands att dricka ur.
 • Har du en täppt näsa kan du använda näsdroppar för att lindra. Detta eftersom om du enbart andas genom munnen så blir luftvägarna torra vilket leder till att du hostar ännu mer.
 • Använd hostmedicin strax före läggdags om du har besvär med svårare hosta som gör det svårt att sova.
 • Undvik att röka

Frågor och svar

Hur fungerar hostmedicin?

De slemlösande medicinerna bidrar till att lösa upp slemmet i luftrören, medan de hostdämpande medicinerna bidrar till att dämpa hostreflexen genom att ha effekt på det centrala nervsystemet. 

Varför hostar man på natten?

När du lägger dig ned så koncentreras slemmet eller partiklarna vanligtvis till halsen vilket således kan trigga hostan.

Varför uppstår hosta efter en förkylning?

Efter en förkylning vill kroppen försöka göra sig av partiklar eller bakterier och då är hosta är ett sätt för luftvägarna att frigöra sig från dessa partiklar som irriterar. 

Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar