Det kan vara en utmaning att lära sitt barn att cykla och det krävs ofta en hel del tålamod. Men att få uppleva den där lyckan när ditt barn äntligen kan cykla är en otrolig glädje för dig som förälder, likväl som för barnet.

En bra barncykel öppnar upp för nya äventyr och det blir enklare för hela familjen att göra utflykter tillsammans. Att cykla ihop är både roligt och ger effektiv träning. Barndomen ska vara en tid för utforskning, upplevelser och lärdomar. De flesta personer minns sin första cykeltur med stolthet.

Så hur lyckas du hitta rätt barncykel till ditt barn? Det finns flera olika modeller att välja mellan och det kan minst sagt vara svårt att välja rätt modell. Är det bäst att satsa på en barncykel av hög kvalitet och betala ett högre pris eller ska man satsa på en budgetmodell? Det går inte svara generellt på denna frågan eftersom det är helt avgörande av vilken budget man har samt om eventuella syskon kommer ärva barncykeln. I vårt barncykel bäst i test längre ned har vi utsett olika testvinnare för att hjälpa dig att välja rätt cykel till ditt barn. 

Tänk på detta innan du köper en barncykel

När du som förälder ska införskaffa en cykel till ditt barn är det viktigt att du prioriterar ditt barns säkerhet. Det första du ska göra är att försäkra dig om att barncykeln har den rätta tumstorleken beroende på hur långt barnet är. När det kommer till barncyklar så är storleken A och O, och detta av den anledningen att barnet ska kunna ha full kontroll över cykeln. Det är väldigt enkelt att prova ut storleken. Den absolut minsta modellen på 12 tum är lämplig för barn i åldrarna 2-3,5.

Barnet ska kunna nå ned till marken med båda fötterna för att cykeln ska vara säker. Det är också en stor fördel om barncykeln har fotbromsar, då det är enklare att lära sig hantera än handbroms samtidigt som det också är säkrare eftersom barn många gånger kan ha för svaga händer för en handbroms. Se därför gärna till att cykelstyret är lågt och rakt, medan framgaffeln gärna får vara lite böjd för att ge ett bättre grepp.

Säkerheten är viktig – barncykel

När det är dags köpa cykel så är det oftast bättre att välja en med hög kvalitet eftersom dessa cyklar vanligtvis har en bättre säkerhet. Du bör även undvika att köpa en cykel i kartong om du inte är helt säker på hur du ska montera ihop den. Ur säkerhetsaspekt så är det också viktigt att införskaffa skydd till barnet. Cykelhjälmen är en självklarhet, men det rekommenderas även att kombinera hjälmen med både knäskydd och armbågsskydd för att säkerställa att barnet har fullt skydd. Slutligen så är färgvalet på cykeln givetvis av stor vikt då barnet ska tycka om sin cykel och ha en positiv anknytning till den.

I vårt bäst i test av barncyklar hittar du hitta många bra modeller i olika prisklasser. Vi har utsett testvinnare av 20-, 16- och 12-tum för barn i olika åldrar. Givetvis har vi sorterat cyklarna i olika prisklasser så att du lättare kan hitta en cykel som passar ditt barn men även din plånbok.

Barncykel 20-tum bäst i test – för 6 / 7 / 8-åringar

Testvinnare Premiumklassen: Frog 52 barncykel

Vår testvinnare i premiumklassen blev Frog 52 som är mycket trafiksäker och ett bra verktyg för barnets cykelutveckling, pris ca 4 300 kronor.

Testvinnare Premiumklassen: Frog 52 barncykel

Frog 52 är en åttaväxlad barncykel för barnets fortsatta cykelutveckling. Ramen är av aluminium och har en vikt på 8,7 kg. Som ett resultat av detta är cykeln mycket lätt vilket även gör det möjligt för barnet att cykla stabilt, samt att lyfta och kontrollera cykeln även när barnet inte sitter på sadeln. Frog 52 har 8 växlar från Shimano, vilket hjälper barnet att utveckla sina cykelkunskaper. Barnet får goda chanser att lära sig hur man måste anpassa cyklingen till terrängen, till exempel vid uppförsbackar och nedförsbackar.

Cykeln har 20” hjul och en stor fördel är att både sadel och bromssystem smidigt kan justeras efter barnets längd. Trafiksäkerheten är av stor vikt och denna cykel är designad med detta i åtanke. Frog 52 gör att barnet får en upprätt sittställning, vilket betyder att barnet kommer att se rätt ut över trafiken vilket även ger en bättre stabilitet. Den här cykeln passar barn mellan 6-8 år.

Fördelar

 • Trafiksäker
 • Unisex – passar både till pojken och flickan
 • Bra verktyg för barnets cykelutveckling
 • 8 Växlar

Nackdelar

 • Inga nackdelar

 

FÖR PRIS OCH INFORMATION:

 

 

Vinnare Mellanklassen: Impulse Premium Durian Juniorcykel 20 tum

Vår vinnare i mellanklassen blev denna barncykel då den är en stabil och säker modell med både pakethållare och cykelkorg, pris ca 2 600 kronor.

Vinnare Mellanklassen: Impulse Premium Durian Juniorcykel 20 tum

Denna snygga cykel från Impulse är en stabil och säker modell som passar bra till vardags. Den har en lätt ram i aluminium, samt kommer med breda hjul med aluminiumfälgar. Impulse Premium Durian har tre växlar (Shimano), kedjeskydd, fot- och handbroms, stänkskärmar samt reflexer. Med denna cykel kan ditt barn få med sig allt som behövs på färden tack vare cykelkorgen och pakethållaren, vilket även resulterar i att denna cykel både är praktisk och snygg.

Fördelar

 • Breda hjul vilket ger stabilitet
 • Cykelkorg och pakethållare
 • Fot- och handbroms

Nackdelar

 • Något hård sadel

INFORMATION OCH PRIS:

 

Vinnare i budgetklassen: Impulse Blizzard Barncykel 20 tum, Svart/Grön

Vår vinnare i budgetklassen blev denna barncykel då den är både trygg och bekväm för barnet att cykla på, pris ca 1 400 kronor.

Vinnare i budgetklassen: Impulse Blizzard Barncykel 20 tum, Svart/Grön

Detta är enfin barncykel från Impulse Blizzard som är optimal till den unga cyklisten! Cykeln kommer i häftiga färger och mönster. Den är utformad med ringklocka, cykelstöd, handbroms både fram och bak. Den har även reflexer och är mycket  trygg och bekväm för barnet att cykla på. Ett annat plus är att sadeln är justerbar vilket betyder att barnet kan växa med cykeln. Rekommenderad ålder är från 6 upp till 8 år. En nackdel är att cykeln saknar pakethållare.

Fördelar

 • Häftig och snygg barncykel i trevliga färger
 • Utrustad med ringklocka, handbroms både fram och bak, cykelstöd samt reflexer
 • Justerbar sadel

Nackdelar

 • Kedjan är torr och behöver oljas ofta
 • Vi saknar en pakethållare

PRIS OCH INFORMATION

 

Barncykel 16-tum bäst i test – för 4 / 5 / 6-åringar

 

Testvinnare Premiumklassen: SCOTT ROXTER 16 tum

Vår testvinnare i premiumklassen blev denna barncykel från Scott då den väger lite samt har breda däck för ett ordentligt grepp, pris ca 3 300 kronor.

Testvinnare Premiumklassen: SCOTT ROXTER 16 tum

Cykelmärket Scott har ett flertal olika trevliga modeller av barncyklar i sortimentet, och Scott Roxter 16 är perfekt för de yngre barnen! Den har en tuff design och breda däck som ger ett ordentligt grepp. Detta är en lättanvänd sextontummare som är trafiksäker tack vare att den kommer med en upprätt sittställning.

Ett par fördelar med Scott Roxter 16 är att dess aluminiumram väger lite, vilket gör att ditt barn själv kan hantera och bära upp cykeln på trottoaren utan svårigheter. Cykeln har fotbroms både bak och handbroms fram vilket är en fördel då barnet kan välja det som känns bäst. Denna cykel är lämplig för barn mellan ca. 4-6 år.

Fördelar

 • Fotbroms bak & handbroms fram
 • Breda däck vilket ger stabilitet
 • Trafiksäker

Nackdelar

 • Inga växlar

MER INFORMATION OCH PRISER: 

 

Testvinnare Budgetklassen: Pinepeak Barncykel 16 tum

Vår testvinnare i budgetklassen blev den här modellen från Pinepeak som passar bra till barn som lär sig att cykla då den är utrustad med avtagbara stödhjul, pris ca 1000 kronor.

Testvinnare Budgetklassen: Pinepeak Barncykel 16 tum

Vår testvinnare i budgetklassen blir Pinepeak barncykel 16 tum, blå. Det här är en snygg cykel i tuffa färger och mönster. Denna cykel är perfekt för barn som är igång med att lära sig att cykla då den är utrustad med stödhjul (avtagbara). Slutligen så kommer denna barncykel med en justerbar sadel samt både fot- och handbroms, vilket är bra i säkerhetsaspekt. Rekommenderad ålder för denna cykel är från 4–7 år.

Fördelar

 • Justerbar sadel 
 • Perfekt för barn som håller på att lära sig att cykla då cykeln är utrustad med avtagbara stödhjul
 • Fot- och handbroms
 • Stänkskärmar fram och bak, samt ringklocka och reflexer medföljer

Nackdelar

 • Inga växlar

 

FÖR PRIS OCH INFORMATION:

 

Barncykel 12-tum bäst i test – för 2 / 3 / 4-åringar

 

Vinnare Premiumklassen: Paw Patrol Cykel 12 tum

Den här barncykeln blev vår vinnare i premiumklassen då den är utrustad med både stänkskydd och avtagbara stödhjul, pris ca 1 300 kronor.

Vinnare Premiumklassen: Paw Patrol Cykel 12 tum

Paw Patrol är en cool cykel som lämpar sig för de barn som håller på att lära sig att cykla då den kommer med ett par coola stödhjul. Med sina snygga motiv av Tasspatrullen blir cyklingen till ett äventyr och det gör förmodligen även cyklingen lite roligare för barnet. Det medföljer både stänkskydd och avtagbara stödhjul. Sist men inte minst så har cykeln en ringklocka, vilket gör att barnet kan signalera och upptäckas av andra. 

Fördelar

 • Prisvärd cykel
 • Häftigt motiv vilket gör cyklingen roligare

Nackdelar

 • Cykeln ska monteras vilket kräver viss erfarenhet
 • Vissa delar på cykeln är i plast vilket gör den mindre hållbar.

FÖR PRIS OCH INFORMATION:

Vinnare Mellanklassen: Pinepeak Jasper Barncykel 12 tum, Svart/Röd

Vår vinnare i mellanklassen blev denna barncykel som är en häftig och trafiksäker modell att cykla på, pris ca 1 000 kronor.

Vinnare Mellanklassen: Pinepeak Jasper Barncykel 12 tum, Svart/Röd

 

Denna barncykel från Pinepeak passar utmärkt till den unga cyklisten som vill ha en häftig cykel i snygga färger! Den är utrustad med kedjeskydd, ringklocka, medföljande stödhjul,  fotbroms på bakhjulet och handbroms på framhjulet vilket gör den till en trygg och bekväm att cykel för barnet att cykla på. Den har även medföljande reflexer vilket gör detta till ett trafiksäkert val. Sadeln är även justerbar vilket är en fördel då barnet kan växa med cykeln. Rekommenderad ålder är från 3–4,5 år.

Fördelar

 • Häftig cykel i härliga mönster
 • Utrustad med kedjeskydd, ringklocka, medföljande stödhjul, reflexer, fotbroms på bakhjulet och handbroms på framhjulet
 • Justerbar sadel

Nackdelar

 • Vissa delar på den här barncykeln är i plast vilket är mindre hållbart.

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: Pinepeak Barncykel Rutig 12 tum, Rosa

Vår testvinnare i budgetklassen blev denna modell från Pinepeak som har både avtagbara stödhjul och justerbar sadel samt styre vilket gör att barnet kan växa med cykeln, pris ca 800 kronor.

Testvinnare Budgetklassen: Pinepeak Barncykel Rutig 12 tum, Rosa

Den här fina barncykeln från Pinepeak lämpar sig bra till en tjej mellan 2-4 år. Den kommer med avtagbara stödhjul samt ett justerbart styre och sadel. Detta gör att barnet kan växa med cykeln och att de kan användas längre. En annan fördel är att den här modellen har gott om reflexer samt både fot- och handbroms. Det medföljer även en ringklocka vilket gör cykeln mer trafiksäker.

Fördelar

 • Avtagbara stödhjul och ett justerbart styre och sadel
 • Många reflexer
 • Utrustad med både fot- och handbroms
 • Ringklocka medföljer

Nackdelar

 • Stänkskyddet på bakre hjulet är väldigt kort så det fyller en sämre funktion
 • Något krånglig att montera

 

PRIS OCH INFORMATION:

 

Frågor och svar om barncyklar

Vad är skillnaden på en springcykel och en barncykel?

En springcykel passar bra för att träna upp barnets balans och koordination  men utan några pedaler. En traditionell barncykel för mindre barn har vanligtvis stödhjul, medan barncyklar för lite äldre barn ofta är utan stödhjul.

Bör barncykeln ha fotbroms eller handbroms?

Fotbroms är ofta lättare för barnet att hantera och det är många gånger säkrare. Yngre barn har ofta en tendens att knipa åt frambromsen för hårt vid hög fart, vilket kan orsaka tvärstopp och olyckor. Av den anledningen är det bäst att satsa på en barncykel med fotbroms.

Är det bättre med en lättare eller tyngre cykel?

Barncyklar kan ofta vara väldigt tunga vilket gör det svårt för barnen att hålla full kontroll. Det är mycket bättre att satsa på en lättare cykel till ditt barn så att det blir enklare att hantera cykeln.

Behöver mitt barn stödhjul?

Om ditt barn behöver stödhjul beror på hur väl barnet kan cykla. Kan ditt barn hålla balansen bra på en vanlig barncykel kommer det inte behövas stödhjul.

 

Barncykel Bäst i Test 2021

Barncykel 20-tum bäst i test – för 6 / 7 / 8-åringar

 • Testvinnare Premiumklassen: Frog 52 barncykel
 • Vinnare Mellanklassen: Impulse Premium Durian Juniorcykel 20 tum
 • Vinnare i budgetklassen: Impulse Blizzard Barncykel 20 tum, Svart/Grön

Barncykel 16-tum bäst i test – för 4 / 5 / 6-åringar

 • Testvinnare Premiumklassen: SCOTT ROXTER 16 tum
 • Testvinnare Budgetklassen: Pinepeak Barncykel 16 tum

Barncykel 12-tum bäst i test – för 2 / 3 / 4-åringar

 • Vinnare Premiumklassen: Paw Patrol Cykel 12 tum
 • Vinnare Mellanklassen: Pinepeak Jasper Barncykel 12 tum, Svart/Röd
 • Testvinnare Budgetklassen: Pinepeak Barncykel Rutig 12 tum, Rosa

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här