Bästa antiinflammatoriska medicinen 2022 blev Ipren Ipaflex (Receptfritt)

Ledvärk, muskelvärk, mensvärk, tandvärk, ryggvärk, ibland är livet smärtsamt. Om du lider av tillfällig smärta i muskler eller leder så är antiinflammatoriska mediciner bra att ha till hands hemma. Vilken är den bästa antiinflammatoriska medicinen på marknaden? I detta inlägg kommer vi att titta närmare på vilka olika slags typer av antiinflammatoriska  preparat som går att hitta receptfritt. Vi kommer även ta upp viktiga punkter samt vad som är bra att tänka på vid intag. I vårt bäst i test hittar du även den bästa antiinflammatoriska medicinen 2022.

Bästa antiinflammatoriska medicinen (receptfritt) – Hemfaktas lista

Tänk på detta innan du köper antiinflammatorisk medicin

Antiinflammatoriska mediciner eller NSAID-preparat är en benämning av en samling läkemedel som har en inflammationsdämpande effekt. NSAID står för Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs, vilket betyder anti-inflammatoriska läkemedel som varken innehåller kortikosteroider eller steroider.§ Dessa preparat används vanligtvis vid smärtlindring vilket passar bra om du har råkat ut för en skada eller har tillfällig värk och smärta. Preparaten kan även användas om du är nyopererad och din läkare rekommenderar dig att ta smärtstillande.

Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när du ska välja typ av antiinflammatorisk medicin. Det är till exempel viktigt att du väljer rätt preparat om du har hjärt- och kärlproblem, är gravid eller har en känslig mage. Tar du dessutom andra mediciner måste du ta reda på hur dess effekt påverkas av de receptfria antiinflammatoriska läkemedlen. Om du känner dig osäker så är det alltid bäst att först kontakta en farmaceut eller din läkare då de har kunskap om vad som är lämpligt för just dig. Använder du exempelvis någon typ av hostmedicin så bör du alltid först rådgöra en läkare om du kan kombinera med antiinflammatorisk medicin. Under vissa tillfällen så kan det vara okej att kombinera vissa antiinflammatoriska preparat, medan det i andra situationer kan vara farligt att blanda. 

När är det lämpligt att använda antiinflammatoriska läkemedel?

Antiinflammatoriska läkemedel kan ha en febernedsättande samt smärtstillande verkan och kan används av allt ifrån idrottsutövare till de som lider av reumatiska sjukdomar med muskel- och ledvärk. I ett tidigt skede av olika sportskador såsom tennisarmbåge eller musarm så är det ofta nog med vila för att bli av av med symptomen. Antiinflammatorisk medicin kan således passa utmärkt tillsammans med enklare övningar.

Likväl som med andra läkemedel så bör antiinflammatoriska preparat användas på ett varsamt sätt. Det finns vissa studier som pekar på att vissa antiinflammatoriska läkemedel kan ge biverkningar som exempelvis: förvärrad astma, halsbränna, och i vissa sällsynta fall även orsaka skada i matsmältningskanalen. Under vissa omständigheter är det bättre att låta bli att använda antiinflammatoriska preparat och det kan vara om du tidigare har haft en blödning i matsmältningskanalen, om du är allergisk eller känslig mot antiinflammatoriska medel samt om du har problem med lever eller njure.§

Bästa antiinflammatoriska medicinen blev Ipren Ipaflex

Att hitta den bästa receptfria antiinflammatoriska medicinen är inte det lättaste med tanke på att det finns väldigt stort utbud av olika preparat på marknaden. Vi har därmed sammanställt ett test av den bästa antiinflammatoriska medicinen för att göra det enklare för dig att hitta rätt lindring. Vårt bäst i test är uppdelat i tre prisklasser: premium-, mellan- och budgetklassen.

Vinnare: Ipren Ipaflex, mjuka kapslar 200 mg 20 st, Antiinflammatorisk medicin

Vår vinnare i premiumklassen blev Ipaflex som är ett effektivt och dubbelverkande preparat som lindrar inflammation och smärta, pris ca 100 kronor.

Vinnare Premiumklassen: Ipren Ipaflex, mjuka kapslar 200 mg 20 st, Antiinflammatorisk medicin

Ipaflex är en värktablett som verkar dubbelverkande och som lindrar både inflammation och smärta i kroppen. Detta preparat kan med fördel används vid lätta upp till måttliga smärttillstånd, exempelvis vid muskelvärk, ledvärk, tandvärk, huvudvärk eller mensvärk.  Denna antiinflammatoriska medicin kommer i form av mjuka kapslar som därmed är enkla att svälja jämfört med andra hårda tabletter. Ipaflex kan tas av vuxna samt barn över 12 år. Vi uppskattar framför allt att de är enkla att svälja och att de har en lång effekt på upp till 12 timmar. En nackdel med dessa tabletter är att de innehåller sojalecitin och därmed skall preparatet inte användas av den som är allergisk mot soja eller jordnötter.

Fördelar

 • Enkla att svälja tack vare att de mjuka kapslarna
 • Lång effekt på upp till 12 timmar
 • Brett användningsområde

Nackdelar

 • Personer med allergi mot soja och jordnötter skall undvika detta preparat

PRIS OCH INFORMATION:

 

2:a Treo, Antiinflammatorisk brustablett

Vår utmanare i premiumklassen blev Treo som är en upplösbar värktablett som är väldigt skonsam mot magen, pris ca 100 kronor.

Treo, Antiinflammatorisk brustablett

 

Treo brustablett tillhör gruppen NSAID-preparat, vilket betyder att det är en antiinflammatorisk medicin. Dessa brustabletter innehåller 500mg acetylsalicylsyra samt 50mg koffein, vilka har en inflammationshämmande, smärtstillande och febernedsättande effekt. Treo har ett brett användningsområde och kan användas för att behandla besvär av olika slags typer av värk, exempelvis huvudvärk, mensvärk, muskelvärk, tandvärk och ledvärk samt att det lindrar migrän-smärta. Vi ger Treo pluspoäng då den är relativt enkel att använda och smidigt löses upp i vatten. Treo passar bra åt den som inte kan eller vill svälja tabletter. Brustabletten är skonsammare mot magen jämfört med en fast tablett som innehåller acetylsalicylsyra. En begränsning är dock att vid feber så ska Treo endast ges till vuxna över 18 år.

Fördelar

 • Skonsam mot magen
 • Passar bra för de som tycker det är obehagligt att svälja tabletter
 • Treo har en relativt snabb effekt (30 minuter)

Nackdelar

 • Vid feber så skall Treo endast ges till vuxna personer över 18 år.

PRIS OCH INFORMATION:

 

3:a Ipren filmdragerad tablett, Antiinflammatorisk medicin

Vår vinnare i mellanklassen blev Ipren som har en långvarig lindring på ca 8 timmar och som kan användas vid allt från lindriga till måttliga smärttillstånd, pris ca 50 kronor.

 Ipren filmdragerad tablett, Antiinflammatorisk medicin

 

Ipren® 400 mg tablett är en snabbverkande filmdragen tablett som kan användas vid lätta till måttliga smärttillstånd, exempelvis feber, tandvärk, huvudvärk, muskel- och ledvärk och mensvärk. Ipren® är en antiinflammatorisk värktablett som ger lindring inom 30 minuter och som ger en långvarig effekt i drygt 8 timmar. Den kan användas av vuxna och ungdomar över 12 år. Vissa  användare tycker att filmdragna tabletter är svåra att svälja vilket således drar ned betyget något.

Fördelar

 • Relativt långvarig lindring i upp till 8 timmar
 • Snabb lindring inom 30 minuter
 • Brett användningsområde

Nackdelar

 • Tabletterna är något svåra att svälja för vissa personer

PRIS OCH INFORMATION:

 

4:a McNeil Ipren Oral Suspension, Antiinflammatorisk flytande lösning

Vår vinnare i budgetklassen blev Ipren Oral Suspension då denna flytande lösning är enkel att svälja och med fördel kan användas till mindre barn, pris ca 40 kronor.

McNeil Ipren Oral Suspension, Antiinflammatorisk flytande lösning

Ipren oral suspension kan användas vid lätta till måttliga smärttillstånd och även för att dämpa feber vid olika förkylningssjukdomar. Lösningen har en smak av apelsin och är sockerfri, vilket är en fördel för tänderna. En annan stor fördel med Ipren oral suspension är dess flytande form som passar utmärkt för de som inte kan eller vill svälja tabletter. Det här preparatet kan användas till mindre barn från 6 månaders ålder och är därmed ett bra val när det kommer till att ta ned feber hos barn. Det som drar ned betyget är att effekten endast varar i upp till 6 timmar.

Fördelar

 • Den flytande formen gör lösningen enkel att svälja
 • Kan med fördel användas till småbarn
 • Smak av apelsin
 • Febernedsättande

Nackdelar

 • Effekten verkar endast i upp till 6 timmar

PRIS OCH INFORMATION:

 

Frågor och svar om antiinflammatoriska mediciner

Vart kan jag köpa antiinflammatoriska mediciner?

Du kan handla receptfria antiinflammatoriska preparat hos olika apotek på nätet. 

Hur länge verkar antiinflammatoriska mediciner?

Antiinflammatoriska mediciner har en verkan från 5 upp till 12 timmar beroende på preparatets egenskaper.

Hur fungerar antiinflammatoriska preparat?

Om din kropp blir skadad reagerar den genom att sätta igång en rad processer som således orsakar en inflammation i området. NSAID-mediciner dämpar en sådan reaktion genom att förhindra att det skapas inflammationsframkallande ämnen samtidigt som det ger en smärtstillande effekt.

Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar