Frågar du någon om deras drömkök, kommer du få många olika svar. Att välja rätt vitvaror som passar dina behov är ett viktigt beslut men också ett subjektivt sådant. Du behöver ta ställning till olika frågor som: Hur ofta lagar du mat? Vad tycker du om att laga? Använder du din häll eller kokplatta mer än din ugn? Kan du dra nytta av en extra ugn? Använder du en mikrovågsugn? Hur mycket mat brukar du vanligtvis ha liggande i kyl/frys? Detta skiljer sig så klart från person till person.

Om du vill ha två ugnar är det lätt att åstadkomma detta. Om du är ny på köksfronten och renoverar har du säkert full koll på att det i vilket fall finns varmluftsugn att välja bland, men också ångugnar. Dessa två val har varit mycket populära på senare tid och självklara val under renoveringar eftersom de ger dig mer flexibilitet och mångsidighet i ditt kök och dess design.

Varmluftsugn

En vanlig varmluftsugn är i princip som en vanlig ugn, men är mindre i storlek och bereder maten snabbare. Varmluftsugnar kombinera konvektionstillagning och mikrovågsteknik för att påskynda tillagningen. Om du vill använda ugnen och alltid är på språng, kanske du vill överväga en ugn med varmluft. Under bakning kommer ungefär 90% att vara konvektion och 10% mikrovågsugn. Stekning med tätare livsmedel är 70% konvektion 30% mikrovågsugn. Du kan använda en varmluftsugn lite som en vanlig mikrovågsugn, vilket är en enkel lösning för att spara plats istället för att ta upp ytterligare en yta för mikrovågsugn. Varmluftsugnar har varierande grad av teknik och kan vara radikalt olika. Idag gör bland annat Miele, Jenn-Air, Bosch och GE varmluftsugnar. Du kan köpa en varmluftsugn som en enskild del till ditt kök eller som en del i ett paket med exempelvis en induktionshäll.

Ångugn

En ångugn eller varmluftsugn med ångeffekt är en ugn som injicerar ånga i ugnsutrymmet. Ångkonvektionsugnar kan fungera som en vanlig varmluftsugn, en ångugn, eller en kombination av de två. När ugnen är påslagen, stängs ugnen och värmen förvandlar vatten till ånga. Många ångugnar har en avtagbar reservoar som behöver fyllas på när du använder ugnen. Några high-end modeller är anslutna till en vattenledning. Ugnen har en ventil för att minska trycket av ångan på liknande sätt som en tryckkokare eller en tekanna. Den använder en naturlig konvektions-metod som ger smak med värme, vätska eller luft, utan att behöva tillsätta smör eller olja. Ångande ugnar fungerar även bra för känsliga livsmedel såsom kammusslor och croissanter. Många människor använder också ångugnar för att koka grönsaker, fisk, kött, och för att fräscha upp matrester som tappat vätska. Det finns många olika modeller på marknaden idag för en mängd olika stilar och prisklasser.

Vilken ska du köpa?

Oavsett om du väljer en varmluftsugn eller en ångugnar så kommer din matlagning att tas till en helt ny nivå om du är van vid en vanlig ugn. Valet av typ av ugn beror på vilken som bäst passar din livvstil och dina matlagningsvanor.

Varför köpa en varmluftsugn?

Få bra tillagningsresultat snabbt utan lång förvärmning och tillagningstid. Fungerar som en kombinationsprodukt som inkluderar funktionerna hos en mikrovågsugn, vilket innebär att du inte längre behöver hitta en plats i köket för att passa en mikrovågsugn.

Varför köpa en ångugn?

Den mest hälsosamma tillagningsmetoden är att använda en ångugn. Maten tillförs fukt och även matrester kan återgå till sin originalkvalitet genom att fuktkoncentrationen återställs. Enklast att rengöra eftersom ånga förhindrar mat från att fästa på insidan av ugnen.

Dags att köpa varmluftsugn? En varmluftsugn tillagar maten med varmluft genom en blandning av konvektionstillagning och mikrovågsteknik. Varmluftsugnarna börjar bli mer och mer populära på marknaden och håller på att konkurrera ut de traditionella ugnarna, eftersom de arbetar mycket snabbare och ger ett bättre matlagningsresultat (framförallt vid bakning). Du kan köpa varmluftsugn separat eller kombinera den med en induktionshäll. Med en varmluftsugn behöver du inte längre ha en mikrovågsugn i ditt hem, vilket gör att varmluftsugnen kombinerar två vitvaror i en.

Skillnad varmluftsugn och vanlig ugn

En varmluftsugn är som en vanlig ugn med skillnaden att den tillagar maten med varmluft. Varmluftsugnar har olika typer av teknik och kan variera mycket. Generellt gäller att varmluftsugnar tillagar med en kombination av konvektion och mikrovågor. Du kan reglera andelen av respektive teknik. För bakning passar ca 90 procent konvektion och 10 procent mikrovågor. För stekning, av exempelvis kött, passar det bra med 70 procent konvektion och 30 procent mikrovågor.

Varmluftsugn bäst i test

Genom att köpa varmluftsugn kan tillaga mat snabbt och läckert. Du behöver dessutom inte köpa en extra mikrovågsugn, vilket både kostar pengar och tar plats, då en varmluftsugn även har mikrovågsugnens funktioner.

Numer är de flesta ugnarna som säljs varmluftsugnar. Det vanligaste är att dessa byggs in men det finns även fristående varmluftsugnar. Nedan har vi listat tre modeller av varmluftsugnar för inbyggnad som har bra prestanda och som är prisvärda.

Electrolux varmluftsugn EOP840X

Electrolux varmluftsugn som är mest populär just nu

Med Electrolux varmluftsugn lagar du mat som en kock i ditt hem. Electrolux EOP840X är en kombinationsugn med ånga och varmluft. Detta innebär att du kan laga allt från ångkokta grönsaker till läckert bröd, precis som på restaurangen eller bageri. Maten och bakverken behåller sin saftighet på utsidan och får samtidigt en knaprig yta. Du kan använda ugnens hela utrymme och maten blir jämnt tillagad var du en placerar den. Förutom det är Electrolux varmluftsugn lätt att rengöra, den till och med säger till själv när den behöver rengöring. Med ett enkelt knapptryck förvandlas matrester till aska.

Köp och jämför varmluftsugnar här.

Siemens varmluftsugn HB63A1520S

Siemens varmluftsugn använder innovativ teknik och finesser

Siemens varmluftsugn använder 3D-varmluftsteknik, vilket gör att du kan laga mat i tre nivåer samtidigt. Exempelvis kan du baka bullar på tre olika plåtar och få dem klara samtidigt – det sparar tid! HotAir Eco är en energibesparande funktion med 30 procent lägre energiförbrukning. På så sätt kan du laga din mat utan att belasta din elräkning och miljön. Med pyrolytisk självrengöring kallad activeClean, slipper du skrubba själv för att få ugnen ren. Räkna med perfekta matlagnings- och bakresultat, vid allt från pizza till kladdkakan.

Köp och jämför varmluftsugnar här.

Husqvarna varmluftsugn QCE5225K

Husqvarna varmluftsugn för inbyggnad

Husqvarna varmluftsugn modell QCE5225K är en mycket bra inbyggnadsugn för det stora eller lilla hushållet. Med ett ugnsutrymme på hela 74 liter, kan du laga flera maträtter samtidigt. Det här är en billig varmluftsugn som är ett bra val för alla plånböcker. Även denna ugn har en självrengöringsfunktion, vilket gör att du slipper gnida med såpa för att få den ren. Energiklass A gör att du kan laga mat med gott samvete.

Köp och jämför varmluftsugnar här.

Att tänka på när du ska köpa ångugn

Att välja modell av ångugn kan vara förvirrande då det finns ett stort antal modeller på marknaden. Det finns ångugnar för alla plånböcker och behov. Det är värt att investera i en kombiugn då vanliga ångugnar inte klarar av att tillreda och baka alla typer av råvaror och mat. En kombinationsugn har ångugnseffekt och fungerar även som en konventionell ugn utan ånga.

Vad är en ångugn?

I den här artikeln kan du även läsa om bäst i test bland ångugn och kombiugn med ångeffekt. En ångugn är en varmluftsugn med ångeffekt. Ugnen tillagar maten precis som namnet indikerar, med hjälp av ånga. En ångugn är en multi-produkt som kan användas som en vanlig varmluftsugn eller som en ångugn, alternativt genom en kombination av de båda teknikerna. Ångkonvektionsugnar, som de även benämns, tar din matlagning till nya höjder då de bibehåller råvarornas smak och färg. Du kan dessutom tillaga din mat mer kalorisnålt då du inte behöver tillsätta matfett för att få en krispig yta.

Olika funktioner hos ångugnar

Vattnet i ugnen bildar ånga då den kommer i kontakt med värme. Precis som med kaffemaskiner finns det olika sätt att fylla på vattendepån. Lyxigare produkter ansluts direkt till vattensystemet medan de flesta ångugnarna på marknaden har en behållare som manuellt behöver fyllas med vatten.

Ångugn bäst i test

Råd & Rön har testat sju ångugnar varav sex av dem var kombiugnar, dvs att de har vanlig värme och ångfunktion. Siemens ångugn blev bäst i test och är den enda rena ångugnen. Dock rekommenderas att köpa en kombinationsugn, eftersom en ångugn inte klarar att tillreda all typ av mat. Köper de en ren ångugn kan du behöva komplettera med en vanlig ugn, då är det bättre att satsa på en kombinationsugn. De bästa kombiugnarna kommer enligt testet av ångugnar från Electrolux och Bosch.

Bäst i test: Siemens ångugn CD634GBS1

Siemens ångugn bäst i test enligt Råd & Rön

Siemens ångugn CD634GBS1 blev bäst i test med betyget 79/100. Dock är detta en ren ångugn, vilket innebär att den inte klarar av all typ av matlagning och bakning. Köper du en ångugn som inte har kombifunktion kan du behöva komplettera med en annan typ av ugn vid sidan av, vilket tar upp mer plats och kostar mer. Då rekommenderas istället en kombinationsugn.

Köp och jämför ångugnar här.

 

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här