1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i test: Bärsele – För nu är det slut på kånkandet!
2021667_1.jpg

Lyx

Bäst i test Bärsele

Babybjörn Harmony- Bäst i test!

8.4

Mellan

Bäst i test bärsele

Ergobaby Aerloom

7.6

Budget

Bäst i test bärsele

Najell Rise

8.4

Inledning

Ropen skalla bärsele åt alla! Vet ni vad vi föräldrar lämnar bakom oss från och med nu? KÅNKANDET. Detta ständiga bärande på barn. Vi måste ju tänka på våra arma armar! Det är inte bara vår rätt utan vår skyldighet som ansvarsfulla förebilder att införskaffa en bärsele. Men så kom vi ju till det här med beslut. Hur vet man vilken bärsele som är bäst? Vilken är mjukast, mest vadderad, luftigast och skönast? För att du ska slippa stirra dig blind på specifikationer och recensioner har vi gjort det år dig. Det har blivit dags att kora årets bästa bärsele! 

Våra experter har landat i ett gäng grymma bärselar i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du, var det egentligen en bärsjal du var ute efter? Det testet hittar du här! 

1

Babybjörn Harmony- Bäst i test!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test Bärsele

Lyx

Vinnare

5

Pris

9

Användarvänlighet

10

Ergonomi

9

Mångsidighet

9

Material

8.4

Totalpoäng

Motivering: Harmony är bäst i test för sin höga kvalitet, oöverträffad komfort, fantastisk flexibilitet, och god hållbarhet. Priset är högt, men kvaliteten och funktionerna rättfärdigar detta.

Ergonomisk, supermjuk och flexibel bärsele! Pris fr. 2.500 kr.

Babybjörns bärsele Harmony är det perfekta valet för föräldrar som söker en mjuk, följsam och ergonomisk bärsele med en lyxig känsla. Med sin höga komfort, avlastande midjebälte, vadderade axelband och ryggstöd gör Harmony bärupplevelsen otroligt bekväm för både oss som bär och barnet.

Meshtyget är supermjukt och formar sig kring barnet och skapar en närhet som varar hela tiden. Detta är speciellt viktigt när ditt barn ännu inte kan hålla huvudet upprätt själv, eftersom bärselens huvudstöd med sina tre olika lägen ger den nödvändiga stabiliteten och stödet för barnets huvud och nacke samtidigt som du har god uppsikt över ditt barn.

En imponerande funktion med denna bärsele är möjligheten att anpassa den efter barnets tillväxt. Det avlastande midjebältet kan justeras för att passa i midjehöjd när barnet är litet och sedan flyttas ned på höften när barnet blir större vilket ger en bättre fördelning av vikten. De vadderade axelbanden är en fröjd för våra axlar och ryggar, vilket gör det möjligt att bära bekvämt även under längre perioder. Förutom den överlägsna komforten och ergonomin erbjuder bärselen Harmony även flexibilitet i bärandet. Med fyra olika sätt att bära barnet på mage och rygg blir det enkelt och bekvämt oavsett vilket läge man väljer. Selen erbjuder en speciell position för nyfödda, möjlighet till både inåtvänt och utåtvänt bärande samt ryggbärande.

Fördelar

 • Tre olika bärsätt: Inåtvänt, framåtvänt och på ryggen
 • Avlastande midjebälte och ryggstöd
 • Justerbart huvudstöd
 • Mjuk mesh som formar sig kring barnet
 • Ålder från nyfödd upp till 3 år
 • Vikt och längd: 3,2 kg/52 cm – max 15 kg/100 cm
 • Material: 3D mesh
 • Öko-tex standard 100, klass 1
 • Uppfyller europeisk säkerhetsstandard för bärselar
2

Babybjörn one air

Bästa bärselen

Lyx

Utmanare

6

Pris

8

Användarvänlighet

9

Ergonomi

9

Mångsidighet

8

Material

8

Totalpoäng

Motivering: Denna bärsele är mycket användarvänlig och erbjuder goda ergonomiska egenskaper. Priset är mer överkomligt än Babybjörn Harmony, men materialet är något mindre följsamt.

Extra svalt och luftigt tyg! Pris fr. 2.000 kr.

Babybjörn bärsele One Air är en multifunktionell och mångsidig bärsele som levererar rätt stöd för det växande barnet. Oavsett om man vill bära sitt barn på magen eller ryggen finns det fyra olika sätt att bära som är enkla och bekväma i alla lägen. Med ett särskilt läge för nyfödda och möjlighet till både inåtvänt och utåtvänt bärande, samt ryggbärande, ger denna sele en fantastisk flexibilitet.

Med uppdateringarna för 2018 har bärsele One Air blivit ännu bättre. Huvudstödet har höjts och justeras på ett annat sätt för att ge ännu bättre stöd. Dessutom finns det nu mjukare och mindre tyg mellan barnet och föräldern vilket ökar komforten och närheten mellan er. Den justerbara sittytan har också fått en större maxbredd vilket gör det möjligt att anpassa selen perfekt efter barnets behov. Det som verkligen utmärker bärsele One Air är dess ergonomiska design och maximala komfort för både bäraren och barnet. Du kan enkelt justera selen för att passa din kropp på bästa sätt. Axelbanden är rejält vadderade och det avlastande midjebältet ger extra stöd. Huvudstödet är stadigt och justerbart, vilket är perfekt när barnet bärs utåtvänt och kan vikas ner när det behövs.

Fördelar

 • Fyra olika bärsätt: nyfödd, inåtvänt, utåtvänt, rygg
 • Ergonomisk design
 • Justerbar
 • Luftig 3D-mesh
 • Perfekt för varmt klimat
 • Uppfyller både europeisk och amerikansk säkerhetsstandard
 • Från nyfödd 53 cm – 3 år, 15 kg
3

Ergobaby Aerloom

Bäst i test bärsele

Mellan

Vinnare

6

Pris

8

Användarvänlighet

8

Ergonomi

7

Mångsidighet

9

Material

7.6

Totalpoäng

Motivering: En bra bärsele med fokus på hållbarhet. Den har bra ergonomi men är mindre mångsidig än de två första produkterna. Priset är lika som Babybjörn One Air, men materialval gör den unik.

Bärsele i återvunnet material! Pris fr. 2.000 kr.

Ergobaby Bärsele Aerloom är en bärsele som erbjuder både komfort och hållbarhet och som kan användas från nyfödd upp till cirka 3 år vilket ger dig långvarig användning.

Med Aerloom kan du bära ditt barn ergonomiskt i tre olika positioner – inåtvänt på magen och ryggen, samt utåtvänt på magen. Det ger dig flexibilitet och möjlighet att anpassa bärselen efter ditt barns behov och utveckling. De vadderade, c-formade axelremmarna och det korsryggsstöd som bärselen har bidrar till att avlasta och ge en riktigt skön komfort när man bär. En praktisk ficka med dragkedja är en bra detalj som gör det möjligt att ha med sig det viktigaste när ni är ute på äventyr. Den är perfekt för att förvara nycklar, telefon eller några små nödvändigheter.

Aerloom är designad för att passa in i din vardag. Den är ultralätt och kan enkelt vikas ihop, vilket gör den smidig att bära med sig. Dessutom är den tillverkad av FormaKnit™, ett elastiskt material som ger utmärkt passform och inbyggt luftflöde. Denna sömlösa stickningsteknik gör att bärselen anpassar sig efter din och ditt barns kroppsform på ett bekvämt sätt. Det är också värt att notera att Aerloom är tillverkad av återvunnen polyestertråd, med 87% av materialet som kommer från återvunna plastflaskor. Detta är ett positivt bidrag till hållbarhet och miljömedvetenhet.

Fördelar

 • Inbyggt luftflöde
 • Kan vikas ihop
 • Ergonomisk
 • Tre olika bärsätt
 • Prisbelönt med IF design award och godkänd av AGR samt IHDI
 • Från nyfödd (3.2 kg) till 3 år (15.9 kg)
 • 87% återvunnen polyester (GRS-certifirerad), 13% nylon
4

Ergobaby Omni 360 Bärsele

Bästa bärsele

Mellan

Utmanare

7

Pris

9

Användarvänlighet

8

Ergonomi

8

Mångsidighet

8

Totalpoäng

Motivering: Denna bärsele erbjuder bra användarvänlighet och ergonomi till ett mer överkomligt pris. Det erbjuder många bärsätt vilket är ett plus.

Justerbar, ergonomisk och amningsbar! Pris fr. 1.500 kr.

Ergobaby Omni 360 bärsele är en allt-i-ett lösning som kommer att vara din bästa vän under hela din barns bäraålder. Med denna sele kan du njuta av alla möjliga bärpositioner vilket ger både dig och ditt barn maximal komfort och ergonomi.

En av de bästa funktionerna är möjligheten att använda den från nyfödd och ända upp till 20 kg. Det gör att du kan använda samma sele under en lång tid och anpassa den efter ditt barns tillväxt. Den enkla justerbara skenan ger dig möjlighet att reglera sittpositionen för att säkerställa bästa möjliga stöd och ergonomi för ditt barn. Ergobaby Omni 360 erbjuder även en framåtriktad alternativ för de äldre barnen vilket kan vara ett trevligt alternativ när de är nyfikna på att utforska världen omkring dem. Dessutom ger den extra stöd åt korsryggen för att minska belastningen och ge dig extra komfort under längre bärande sessioner.

En fantastisk funktion är att denna sele är amningsbar, vilket gör det möjligt för dig att bekvämt amma ditt barn även när du är på språng. Den är utformad för att vara ergonomisk i alla bärpositioner och följer den rekommenderade M-formade positionen för att ge bästa möjliga stöd för ditt barns rygg och höfter.

Fördelar

 • Amningsbar
 • Justerbar på flera sätt
 • Ergonomisk
 • Följer M-formade positionen
 • Vikt från nyfödd till 20 kg
 • 100 % bomull
 • 3 bärpositioner
5

Najell Rise

Bäst i test bärsele

Budget

Vinnare

7

Pris

9

Användarvänlighet

9

Ergonomi

7

Mångsidighet

10

Material

8.4

Totalpoäng

Motivering: Najell Bärsele Rise ligger på samma nivå som testvinnaren med sin perfekta passform, justerbarhet och miljövänliga och bekväma materialval.

Bekväm, miljövänlig och prisvänlig! Pris fr. 1.600 kr.

Najell Bärsele Rise är en enkel och praktisk bärsele i svart Airmesh-material. Den imponerar med sin användarvänlighet och minimala inställningar som garanterar perfekt passform varje gång, där den justerbara frontpanelen är innovativ och låter dig enkelt anpassa sittställningen för maximal komfort. Med tre bärpositioner och lättjusterade reglage passar den både nyfödda och äldre barn upp till 3 år och dess låga vikt gör den bekväm att bära med sig överallt. Dessutom är det värt att nämna att Najell Rise är rekommenderad som höftvänlig av International Hip Dysplasia Institute och att dess materialval är miljö- och veganvänliga. En pålitlig partner för dig och ditt barns äventyr, helt enkelt!

 • Riktigt användarvänlig
 • Passar barn upp till 3 år
 • Rekommenderas som höftvänlig
 • Miljö- och veganvänlig
 • Ergonomisk
 • 3 bärpositioner
6

Najell Original Vol. 2

Bästa bärselen

Budget

Utmanare

6

Pris

9

Användarvänlighet

9

Ergonomi

8

Mångsidighet

8

Material

8

Totalpoäng

Motivering: Najell Original Vol.2 är en användarvänlig och ergonomisk bärsele som får plus för möjligheten att bäras även vid kejsarsnitt.

Bekväm, flexibel och amningsvänlig bärsele! Pris fr. 1.900 kr.

Najell Original Volume 2 är en ergonomisk bärsele som anpassar sig enkelt för barn från nyfödd upp till 3 år. De praktiska magnetspännena gör användningen smidig och tidsbesparande. Bärställningen kan varieras med en hand och delas med andra bärare utan justeringar. Selen är tillverkad av mjukt tyg som omsluter både förälder och barn bekvämt, och den ventilerande 3D-meshen på insidan minimerar överhettning. Med stabilt nackstöd och möjlighet att bära trots kejsarsnitt erbjuder selen flexibilitet och bekvämlighet vid alla tillfällen. Den separata hipseat-funktionen ger avlastning och amning är möjlig i selen. Med flera bärlägen och låg vikt är detta ett mångsidigt val!

 • Ergonomisk och användarvänlig
 • 3D-mesh som minimerar överhettning
 • 100% polyester
 • Möjlighet att bära trots kejsarsnitt
 • Amningsvänlig bärsele

Köpguide för bärsele


Man kan bara själv avgöra vilken bärsele som passar bäst för en själv, och ens barn. Det finns dock många olika saker som kan vara bra att tänka på, och här kommer vi att gå igenom några av dessa saker.

Bärsätt

Med en bärsele kan man bära barnet framåtvänt på magen, bakåtvänt på magen, på ryggen och på höften. Men alla bärselar kan inte användas på alla sätt. Det är dock vanligt att bärselen kan användas på magen och på ryggen, men en del kan endast användas på ett av dessa sätt – medan andra dessutom kan användas för att bära barnet på höften.

Här beror det förstås helt på vad man behöver. Om man köper en bärsele till en bebis är det förstås viktigt att bärselen kan användas på magen, vilket de allra flesta kan. Vill man senare kunna använda den på ryggen, eller på höften, så bör man välja en modell som fungerar på flera sätt.

Bärsele för nyfödd och äldre

Vilken ålder som bärselen är anpassad för kan variera en del. Många bärselar kan användas direkt från att barnet är nyfött, ibland med babyinlägg och ibland utan, medan andra kan användas först senare.

Även hur länge de kan användas kan variera en del. Upp till 15 kg, omkring 3 år, är vanligt men det finns även bärselar som kan användas längre eller är anpassade för äldre barn. Tänk på att kolla så att bärselen du väljer passar för barnets ålder, och kan användas så länge som du vill kunna använda den.

Funktioner och egenskaper

När det gäller funktioner och egenskaper så finns nästan hur många som helst. De vanligaste är kanske är de är ergonomiska, har stöd för huvudet, stödjer förälderns rygg på ett bra sätt och är justerbar på olika sätt.

Utöver det kan bärselen även ha förvaringsfickor på olika ställen, luva för barnet och mycket annat. Kolla gärna runt på olika bärselar och fundera över vilka funktioner och egenskaper som känns viktiga för dig.

Avslutande ord inför ditt köp av bärsele

För att göra det enklare att hitta rätt bland alla bärselar som finns så kan det vara bra att börja med att ta reda på vad man söker. Från vilken ålder ska bärselen användas, och hur länge? Behöver du en bärsele som kan bäras på både mage och rygg, och kanske även på höften, eller räcker det om man kan bära på ett sätt? Vill du ha något speciellt material, eller några speciella funktioner?

När du vet exakt vad du söker så kommer det att bli enklare att hitta det. Det kan även vara en bra idé att sätta en budget, för att kunna begränsa alternativen. Därefter är det bara att börja kolla runt, läsa på och jämföra. Känner du andra föräldrar så kan det vara en bra idé att be om tips och råd, men tänk på att den bärsele som passar för någon annan kanske inte alls är rätt val för dig. Utgå från dina egna behov och kriterier, och välj den bärsele som bäst uppfyller dessa.

 

Vanliga frågor och svar om bärsele

Det här kan variera väldigt mycket, men många bärselar kan användas direkt från födseln. Andra kan användas från till exempel ett halvår, nio månader eller ett år till exempel.

Det beror på vilken maxvikt bärselen har. Omkring 15 kg är vanligt, och många bärselar rekommenderas upp till 3 år, men det varierar väldigt mycket och det finns bärselar som kan användas längre än så.

Det finns många saker som kan skilja sig åt mellan olika bärselar, till exempel hur de kan bäras – på magen, på ryggen och kanske till och med på höften. Även material, utformning, funktioner och mycket annat kan skilja sig åt.

I vårt test blev BabyBjörn Harmony bäst i test tack vare sin höga kvalitet, oöverträffad komfort, fantastisk flexibilitet och goda hållbarhet. Priset är något högt, men kvaliteten och funktionerna rättfärdigar detta.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser