Barnmatstol bäst i test – bästa barnmatstolen 2022 blev Maxi-Cosi Minla Matstol

Även om man kan klara sig utan en barnmatstol, åtminstone den första tiden, så är det ändå ett måste för de flesta. En del väljer att skaffa en matstol så tidigt som möjligt, redan innan bebisen äter vanlig mat, för att kunna ha barnet med vid matbordet när familjen äter. När barnet är runt ett halvår och börjar äta vanlig mat så är det förstås praktiskt med en matstol, och även äldre barn kan behöva en högre stol för att komma upp och enklare kunna nå allting. Med andra ord kan man använda en barnmatstol länge – från att bebisen är nyfödd om man vill det, och tills barnet är 6-7 år eller ännu längre. Från 2-3 år används dock vanligtvis en juniorstol, men det finns också barnmatstolar som kan omvandlas och växa med barnet. Det finns helt enkelt många olika modeller av barnmatstolar, och ännu flera funktioner och egenskaper. Här har vi tagit fram några av de bästa barnmatstolarna, och vi kommer även att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en sådan.

Köpguide för barnmatstol

Det finns som sagt ett stort utbud av barnmatstolar, och det kan vara svårt att hitta rätt. Innan man bestämmer sig kan det vara en bra idé att ta reda på vad som finns att välja mellan, och att fundera över vad man behöver och vill ha. Här kommer vi att gå igenom hur du ska tänka när det gäller modell, barnets ålder och matstolens egenskaper. Detta är sådant som kan variera en del mellan olika matstolar, och som därför kan avgöra vilken som är rätt val för dig och ditt barn.

Modell

Det finns egentligen ett stort antal olika modeller – barnmatstolar utan ben, resematstolar, modeller som växer med barnet, juniorstolar och så vidare. Köper man en barnmatstol tidigt så kan det bästa valet vara en sådan som kan omvandlas och ändras vartefter barnet växer, och som på så sätt kan hänga med länge. Dessa kan ibland användas redan när barnet är nyfött, och ibland finns det möjlighet att köpa till en babyinsats så att den kan användas från nyfödd. Finns inget sådant alternativ så kan den istället användas från att barnet kan sitta själv, det vill säga när barnet är omkring ett halvår, vilket också är tidigt och ger en lång användningstid. Dessutom är det förstås när barnet är omkring ett halvår som man brukar behöva en barnmatstol, eftersom det är då barnet har börjat äta vanlig mat.

Det går inte att svara på vilken modell man bör välja, eftersom alla har olika behov. Om du köper en barnmatstol till din 3-åring är en juniorstol förmodligen rätt val, men om du vill kunna använda barnmatstolen från att bebisen är nyfödd behöver du en barnmatstol med babyinsats. Vill du ha en lång användningstid ska du välja en matstol som kan omvandlas, och som växer med barnet. Men det kan också vara något helt annat som är viktigt för dig – till exempel att stolen är smidig och kan fällas ihop, eller att det finns en avtagbar bricka.

Barnets ålder

Hur gammalt barnet är avgör till stor del vilken modell som är rätt. Om du vill kunna använda barnmatstolen direkt när bebisen är nyfödd behöver du en modell med babyinsats eller som det går att köpa babyinsats till, vill du använda den från att barnet är 6 månader så finns det många stolar att välja mellan och då är det en stol med sele och eventuellt bricka du behöver, men är barnet två år eller äldre så är juniorstol förmodligen det bästa valet.

Även när du vet vilken modell som passar bäst för barnet, utifrån barnets ålder, så finns det fortfarande ett stort antal matstolar att välja mellan och här får man fundera på sådant som egenskaper, tillbehör, vad man behöver och vad man vill ha. Det är dock viktigt att först och främst utgå från barnets ålder, så att man vet vilken modell det är som passar bäst.

Egenskaper

Självklart kan matstolar ha en massa olika egenskaper, och även tillbehör. Många stolar har till exempel en avtagbar bricka, vilket ofta kan vara praktiskt. Då kan matstolen användas vart som helst, och om barnet har börjat äta själv kan man placera maten inom räckhåll för barnet. Det brukar dock inte dröja särskilt länge innan man vill ha barnet vid bordet, och då är det viktigt att brickan kan plockas bort. Då blir det förstås också viktigt att stolen kan placeras nära bordet, så att barnet kan nå maten ifall han eller hon äter själv.

Något annat som kan vara viktigt är att stolen är lätt att rengöra. Är sitsen tygbeklädd och kanske även stoppad så är det en fördel om det kan tvättas i maskin, och övriga ytor bör vara enkla att torka av. En matstol blir ofta kladdig, och behöver med stor sannolikhet torkas av dagligen, och då är det förstås viktigt att det är enkelt att rengöra den.

För mindre barn är en säker sele förstås viktig, och även ett bekvämt fotstöd kan vara bra. På en del barnmatstolar kan fotstödet anpassas för att passa barnets längd. Ibland kan även höjden på matstolen anpassas för att kunna passa bordets höjd, och det finns även stolar med fällbar sits, vilket kan vara praktiskt för mindre barn. Att välja en barnmatstol som kan anpassas och justeras på många olika sätt kan vara praktiskt, så att man kan se till att den passar perfekt till bordet bordet och barnet. En del barnmatstolar är även hopfällbara, och detta kan förstås vara praktiskt om man bor trångt.

Hemfaktas test av barnmatstolar

Det kan vara svårt att hitta rätt matstol för barnet, eftersom det finns så många att välja mellan. För att göra det enklare så har vi tagit fram några av de bästa, och här har vi fokuserat på stolar som kan användas tidigt – om inte från nyfödd så från något halvår, och som sedan kan hänga med länge. De flesta av dessa kan även omvandlas för att kunna växa med barnet, vilket är väldigt praktiskt. Vi har delat upp dessa barnmatstolar i tre olika kategorier utifrån prisklass: premium, mellan och budget.

 

Bäst i test premiumklassen: Maxi-Cosi Minla Matstol – bästa barnmatstolen 2022


Det här är en riktigt mångsidig och flexibel barnmatstol som har många fördelar. Den håller en hög kvalitet och kan användas under lång tid, från 0 till 5 år. Ca pris 2150 kr.

bästa barnmatstolen 2022

Här finns allt man kan önska av en matstol och mer därtill. Sitsen kan fällas i fem lägen, vilket gör att även mindre barn kan sitta bekvämt. Den avtagbara brickan har också fyra positioner, och stolen kan enkelt fällas ihop för att enkelt kunna ställas undan när den inte används, eller tas med när man åker bort.

För de minsta finns en löstagbar babydyna och babysele som gör att bebisen sitter säkert, och när barnet blivit lite större finns ett smart och bekvämt fotstöd som kan anpassas efter barnets längd. Matstolen kan också ställas in i 9 olika höjdlägen för att passa perfekt till just ditt matbord.

Framtill på stolen finns hjul för att man enkelt ska kunna flytta runt den, till exempel när man behöver fälla ihop och ställa undan den. Överdraget är vattenavvisande och enkelt att torka rent, och sittdelens klädsel kan tvättas i tvättmaskin.

Fördelar

 • Mångsidig
 • Flexibel
 • Hög kvalitet
 • Lång användningstid
 • Fällbar sits
 • Avtagbar bricka med fyra positioner
 • Enkel att fälla ihop
 • Löstagbar babydyna och babysele
 • Bekvämt och justerbart fotstöd
 • Ställbar höjd i 9 lägen
 • Hjul framtill
 • Vattenavvisande överdrag
 • Enkel att göra ren
 • Klädseln kan tvättas i maskin

Nackdelar

 • Möjligen priset 

Specifikation

 • Ålder: 0-5 år
 • Mått: 106 x 57,5 x 87 cm
 • Material: Polyester, viskos, elastan, polyuretan, trä

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare premiumklassen: Stokke Steps matstol

Att denna fina matstol från Stokke blivit så populär är inte svårt att förstå. Här finns många smarta detaljer, möjlighet att köpa till tillbehör för att anpassa den efter olika behov och dessutom håller den en hög kvalitet. Ca pris 1900 kr.

Bra barnmatstol

Det här är en riktigt fin och stilren matstol som med hjälp av tillbehör kan anpassas och användas tidigt, utan några tillbehör passar stolen från 3 år. Det går dock att använda den redan när bebisen är nyfödd, om man köper till Stokke Bouncer, som enkelt monteras på stolen, och där indikatorer visar att den är korrekt monterad. Från 6 månader behövs istället Stokkes babysits som är ergonomiskt, bekväm och ser till att barnet sitter korrekt.

Om barnet är 3 år behövs dock inga tillbehör. Då sitter barnet bekvämt på stolen som den är, med justerbart fotstöd, som både gör det bekvämare för ditt barn och dessutom gör det enklare för barnet att komma upp i stolen på egen hand. Barnmatstolen har en skandinavisk design och den är ergonomisk, funktionell och bekväm. Den kan även kompletteras med flera andra tillbehör, förutom Stokke Bouncer och Stokke babysits, som till exempel bricka.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Stilren
 • Kan användas tidigt med tillbehör
 • Justerbart fotstöd
 • Ergonomisk
 • Bekväm

Nackdelar

 • Möjligen priset
 • Tillbehör krävs för att användas tidigt

Specifikation

 • Färg på sits: Vit
 • Färg på ben: Bok hazy grey
 • Ålder: Från 3 år utan tillbehör
 • Ålder med tillbehör: Från 0 år

MER INFORMATION OCH PRIS:


Bäst i test mellanklassen: Phil&Teds Poppy Matstol – prisvärd barnmatstol


Det här är en riktigt fin och smart matstol som kan användas under lång tid, tack vare att den går att omvandla. Den håller hög kvalitet och är mycket prisvärd. Ca pris 1200 kr.

prisvärd barnmatstol

En väldigt stol fördel med den här matstolen är att den inte blir helt oanvändbar den inte längre passar som matstol. Då kan man göra om den och använda den som barnstol i barnets rum istället, till exempel framför ett skrivbord. Den blir dock väldigt låg och passar inte framför matbord, men den kan definitivt komma till användning ändå.

Denna stol har en mjuk och bekväm sits som går enkelt att torka av när det behövs, och den har en säker 5-punktssele. Det finns också en praktisk matbricka som enkelt kan klickas på och av med ett knapptryck, och som dessutom kan diskas i diskmaskinen. Stolen väger bara 4 kg, vilket gör den enkel att flytta.

Fördelar

 • Väldigt fin
 • Hög kvalitet
 • Mycket prisvärd
 • Kan göras om till barnstol
 • Mjuk och bekväm sits
 • Enkel att torka av
 • 5-punktssele
 • Praktisk matbricka
 • Matbrickan kan diskas i diskmaskin
 • Låg vikt och enkel att flytta

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Vikt: 4 kg
 • Maxvikt: 20 kg
 • Höjd: 98,4 cm
 • Storlek sits: 34 x 31 x 33 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare mellanklassen: Kinderkraft Fini Matstol 2-i-1


Det här är en väldigt fin och mycket prisvärd barnmatstol, och även denna kan göras om till vanlig barnstol. Den är bekväm, säker och håller en hög kvalitet. Ca pris 850 kr.

prisvärd barnmatstol

Det här är en väldigt fin matstol med många fördelar. Den har en 2-i-1 funktion och växer med barnet: när den inte längre behövs som matstol så kan den göras om till en liten barnstol, som visserligen lär bli för låg för matbordet, men som definitivt kan användas någon annanstans istället.

Barnet sitter både bekvämt och säkert i stolen med fempunktsbältet, och det finns en praktisk och justerbar bricka. Både bältet och brickan kan plockas bort när barnet blivit äldre, och matstolen kan enkelt rengöras och det går dessutom enkelt att fälla ihop den för förvaring.

Fördelar

 • Väldigt fin
 • Prisvärd
 • Kan göras om till vanlig barnstol
 • Bekväm
 • Säker
 • Hög kvalitet
 • Avtagbart fempunktsbälte
 • Justerbar och avtagbar bricka
 • Enkel att rengöra
 • Enkel att fälla ihop

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Material: Polypropen, imitationsläder, bok
 • Maxvikt: 20 kg
 • Djup: 65 cm
 • Höjd: 97 cm
 • Bredd: 58 cm
 • Höjd ryggstöd: 38 cm
 • Mått sits: 22 x 28 cm
 • Mått bricka: 19 x 36 cm
 • Vikt: 5,1 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:

Bäst i test budgetklassen: Beemoo Care Neat Matstol – billigaste barnmatstolen i vårt test

Det här är en mycket prisvärd barnmatstol som trots sitt låga pris har många fördelar. Den håller en hög kvalitet och har en hyfsat lång användningstid. Ca pris 600 kr.

billigaste barnmatstolen i vårt test

Den här matstolen kan användas från att barnet är 6 månader och upp till 3 års ålder, med en maxvikt på 15 kg. Det är en klassisk barnmatstol som är stabil och hopfällbar, vilket gör den enkel att ställa undan när den inte används – perfekt om man har ont om plats hemma.

Här finns en fempunktssele, ett stadigt och bekvämt fotstöd och en avtagbar bricka. Sitsen är komfortabel och ser till att barnet sitter bekvämt under matstunden. Det här är en riktigt fin matstol som är enkel att använda.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Lågt pris
 • Hög kvalitet
 • Stabil
 • Hopfällbar
 • Fempunktssele
 • Stadig fotstöd
 • Avtagbar bricka
 • Bekväm sits

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Från ålder: 6 månader
 • Till ålder: 3 år
 • Maxvikt: 15 kg
 • Höjd: 96 cm
 • Längd: 52 cm
 • Bredd: 43,5 cm
 • Ryggstöd: 39 x 40 cm
 • Sits: 29 x 34 cm
 • Bricka: 43 x 23,5 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:


Utmanare budgetklassen: Beemoo Simple Matstol – billig och bra matstol för barn


Det här är en väldigt fin barnmatstol som trots sitt låga pris håller en hög kvalitet och har många fördelar och en lång användningstid. Ca pris 600 kr.

billig och bra matstol för barn

Den här fina matstolen finns i fyra snygga färger, och den kan användas från 6 månader och tills barnet är 4 år. Den växer med barnet, och kan enkelt transformeras till en juniorstol. På så sätt kan barnet fortsätta sitta bekvämt och på bra höjd, även när sådant som bälte och bricka inte längre behövs.

Denna matstol är enkel att rengöra, det går att ställa in hela stolen i duschen och skölja av den för att snabbt få den ren. Den kan även enkelt fällas ihop för att kunna ställas undan, vilket är perfekt om man har ont om plats hemma. En riktigt fin, högkvalitativ, stabil och flexibel matstol som kommer att hänga med länge.

Fördelar

 • Lågt pris
 • Hög kvalitet
 • Lång användningstid
 • Snygga färger
 • Kan göras om till juniorstol
 • Enkel att rengöra
 • Enkel att fälla ihop
 • Stabil

Nackdelar

 • Fotstödet sitter fast i brickan 

Specifikation

 • Från ålder: 6 månader
 • Till ålder: 4 år
 • Maxvikt: 15 kg (när bricka och grenstöd används)

MER INFORMATION OCH PRIS:

Avslutande ord inför ditt köp av barnmatstol

Det där med barnmatstolar är egentligen en hel vetenskap. Det finns många olika modeller, många olika funktioner och mycket som kan vara bra att tänka på när man använder en sådan. Här handlar det dock väldigt mycket om barnets ålder – såväl när det gäller vilken barnmatstol som är rätt val, som hur man använder den. Generellt kan man dock säga att säkerheten alltid är det viktigaste, och det gäller förstås alltid när man köper något till sitt barn. Om barnmatstolen används mot ett bord så kan det till exempel vara smart att fästa den i bordet på något sätt, eftersom barn i en viss ålder gärna sätter fötterna mot bordet och trycker sig bakåt, vilket kan göra att stolen välter. Här beror det förstås också på hur bordet ser ut och vart man placerar stolen. Ett annat sätt att undvika detta är att istället använda bricka och låta barnet sitta på säkert avstånd från bordet.

Att välja barnstol kan verka svårt, men det bästa är att börja med att kolla runt på olika alternativ för att bilda sig en uppfattning om vad som finns att välja mellan. Börja gärna i god tid om det finns möjlighet, och fundera över vad som är viktigt för just dig och ditt barn. Finns det någon sort som passar bättre än andra? Finns det några egenskaper eller funktioner som känns viktiga? Behöver du något speciellt tillbehör som inte finns till alla barnmatstolar? Utgå helt från era behov och kriterier när ni väljer matstol. Tänk på att många matstolar kostar en hel del, och att den med stor sannolikhet kommer att användas under en lång tid framöver – om inte 4-5 år så kanske åtminstone 2-3 år. Det gör att det är viktigt att hitta rätt, så ta god tid på dig innan du bestämmer dig och välj den barnmatstol som känns rätt för just er.

Vanliga frågor och svar om barnmatstolar

När kan man börja med barnmatstol?

Det varierar mycket mellan olika barnmatstolar. En del har babyinsats som gör att matstolen kan användas tidigt. Utan babyinsats kan en barnmatstol användas när barnet sitter stadigt på egen hand, vilket ofta är när barnet är omkring 6 månader. Det finns även modeller som man kan använda först senare, och som rekommenderas från till exempel ett eller tre år.

Hur länge använder man barnmatstol?

Eftersom det finns väldigt många olika barnmatstolar så kan de användas länge, men man använder olika modeller beroende på hur gammalt barnet är. Lite äldre barn använder juniorstolar, vilket är en annan modell av barnmatstol som egentligen bara är en högre stol. Det finns även barnmatstolar som kan växa med barnet och göras om vartefter barnet växer.

Vilken barnmatstol ska man välja?

Det beror på många saker så som barnets ålder, och vad man behöver. Vi har utsett Maxi-Cosi Minla till den bästa barnmatstolen, då den är väldigt mångsidig och kan användas under lång tid samtidigt som den håller en hög kvalitet. Det gäller dock att ta reda på vad man behöver och vill ha, och att sedan försöka hitta det.

Barnmatstol bäst i test – de bästa barnmatstolarna 2022

 • Bäst i test premiumklassen: Maxi-Cosi Minla Matstol – bästa barnmatstolen 2022
 • Utmanare premiumklassen: Stokke Steps matstol
 • Bäst i test mellanklassen: Phil&Teds Poppy Matstol – prisvärd barnmatstol
 • Utmanare mellanklassen: Kinderkraft Fini Matstol 2-i-1
 • Bäst i test budgetklassen: Beemoo Care Neat Matstol – billigaste barnmatstolen i vårt test
 • Utmanare budgetklassen: Beemoo Simple Matstol – billig och bra matstol för barn
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar