Så planerar du barnkalaset

Att planera ett barnkalas kan vara riktigt svårt. Att under flera timmar underhålla ett gäng barn, servera mat och dryck som faller alla i smaken och planera in aktiviteter som alla tycker är roligt kan kännas som en omöjlig uppgift. Men det behöver det inte vara. Här kommer några tips som gör det enklare att planera det bästa barnkalaset.

Tema på barnkalaset

Barnkalaset kan definitivt bli roligare med ett tema. Självklart bör födelsedagsbarnet själv få välja temat, och det kan vara i stort sett vad som helst. För mindre barn blir temat ofta en favoritkaraktär eller liknande – till exempel Barbie, Batman, någon karaktär från Disney, Babblarna, Paw Patrol, prinsessor, pirater eller liknande.

Hur långt man går på temat bestämmer man själv. Antingen märks temat främst på dukning och dekoration, och kanske även inbjudningskorten, eller också så går man all in på temat. Då kan man till exempel ha en maskerad och be gästerna klä sig efter temat, och anpassa aktiviteterna efter det valda temat.

Tänk dock på att om man ska be gästerna klä sig efter temat så är det en fördel om det är ett enkelt tema, och inte allt för specifikt. Ett alternativ kan vara att skicka med något litet med inbjudan, eller dela ut det i början av kalaset, som gästerna kan ha på sig. Det kan vara till exempel en ögonlapp om det är pirattema, eller en tiara om temat är prinsessor.

Låna in vänner och bekanta

Fråga föräldrar, syskon och vänner om de kan hoppa in på kalaset och agera clown, ansiktsmålare eller liknande. Kanske känner du någon som kan ha en kortare föreställning för barnen? Eller kanske någon som kan lära ut någonting? Fråga vänner och bekanta om de vill komma förbi en liten stund och sätta guldkant på kalaset.

Eller kanske känner du någon som äger ett lite ovanligt djur, som en iller eller en orm? Om barnen är äldre kan det vara väldigt roligt om ett sådant djur kommer på besök under kalaset, och barnen kan klappa och ställa frågor.

Planera ditt barnkalas

Mat och dryck vid barnkalas

Det viktigaste att komma ihåg när det gäller vad man serverar är att barnen inte kommer ha ro att sitta ned någon längre stund. Tänk på en tillställning för vuxna där man kan sitta och prata långt efter att maten tagit slut, och så tänker du tvärtom. Här kommer man förmodligen inte ens ha tid att äta upp innan man måste fortsätta leka.

Det spelar egentligen ingen större roll om du serverar mat eller snacks, men om det är mat så bör det gärna vara sådant som är enkelt och faller barn i smaken – pizza, hamburgare, pannkakor och liknande är ofta favoriter på barnkalaset. En annan bra idé kan vara en barnbuffé med olika plockmat, vilket också gör det enkelt om alla barn gillar olika saker.

Tänk på samma sak när det gäller tårtan om det ska finnas en sådan – alla barn gillar kanske inte tårta, eller just den sorten, så komplettera gärna med olika kakor och liknande, så att inget barn behöver sitta och titta på när de andra fikar.

Aktiviteter under barnkalaset

Om det är många barn på kalaset kan det bli svårt att få till lekar och liknande, och det kan också vara svårt att hitta på sådant som lockar alla barn. Då kan olika ”stationer” med olika aktiviteter vara en bra idé. Det behöver inte vara särskilt många stationer, satsa hellre på ett mindre antal ordentliga stationer.

På stationerna behöver det inte vara just lekar, utan det är egentligen enklare om det är andra typer av aktiviteter. Självklart måste aktiviteterna anpassas efter ålder men det kan vara sådant som pysselhörna, utmaningar och liknande. Om ni är flera vuxna kan det finnas en vuxen vid varje station som har ett uppdrag – till exempel att göra ansiktsmålning på barnen, eller att lära ut någonting, till exempel.

På ett mindre kalas är det kanske enklast att ha en aktivitet i taget. Planera då gärna in flera kortare aktiviteter. Sådant som tävlingar av olika slag, skattjakter, pyssel, fiskdamm och olika lekar fungerar bra – men återigen, anpassa det efter barnens ålder.

Dela upp kalaset i kvarter

Även om man kanske önskar att barnen ska äta eller fika halva tiden som kalaset pågår, och sedan roa sig själva andra halvan, så fungerar det sällan så. Självklart kan barn roa sig själva, men för att göra kalaset roligare så bör det finnas inplanerade aktiviteter, och att äta eller fika kommer förmodligen inte ta längre tid än en kvart.

Med detta i bakhuvudet kan det bli lättare att planera kalaset. Det här innebär inte att varje sekund av kalaset behöver vara planerat, men det kan ändå vara bra om det finns någon form av planering för att hålla barnen sysselsatta och underhållna under kalaset.

Om kalaset pågår under två timmar så är det alltså 8 olika kvartar. Första kvarten väntar man in alla, hänger av sig och pratar med kompisar. Den sista kvarten kan mindre barn ha fri lek, äldre barn kan prata och säga hejdå, man börjar avrunda helt enkelt. Däremellan ska man äta eller fika, så förmodligen blir det 5 aktiviteter som behöver planeras in.

Äldre barn kan ofta ha samma aktivitet en längre stund, så för dem krävs kanske bara 2-4 olika aktiviteter. Yngre barn behöver ofta omväxling så här kan det vara en bra idé med 5 olika aktiviteter.

Kalas på lekland, badhus eller i bowlinghallen

Ett alternativ för dig som vill slippa planera och slippa städa är att hålla kalaset på ett lekland, badhus, i en bowlinghall eller liknande. Det kommer garanterat att uppskattas av barnen, och du slipper planera så mycket – och framför allt slipper du städa.

Dessa alternativ kostar dock en del, men har man råd och möjlighet så kan det ändå vara ett bra alternativ. Tänk dock på att ni bör vara flera vuxna som håller koll på barnen då, även om det är ett mindre kalas. Om du bestämt dig för ett sådant kalas så är första steget att fråga födelsedagsbarnet vilken plats som lockar mest – om du inte redan vet svaret.

Att bli bjuden på kalas

När ditt barn blir bjuden på kalas så finns det några saker som är bra att tänka på: meddela om du kommer eller inte, kom i tid och berätta om eventuella allergier i god tid. Om barnet är mindre så bör förstås en förälder vara kvar, eller om föräldrarna som håller i kalaset önskar att föräldrarna stannar. Fråga gärna innan vad de föredrar om du är osäker.

När det gäller presenter så finns det egentligen inget rätt eller fel, även om många påstår att det finns oskrivna regler. Om födelsedagsbarnet är nära vän så vet säkerligen ditt barn vad han eller hon önskar sig. Beroende på ålder kan till exempel pop it leksaker, lekmatta, lego, barbiedockor, pyssel eller dockvagn vara bra presenter.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar