1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i test: Barngrind – Barngrindar för klåfingriga barn!
SC532-03-10-03-1301_1.jpg

Lyx

diskret och bra barngrind bäst i test trappgrind säkerhetsgrind

Lascal Kiddyguard Avant

9

Mellan

billig och bra barngrind bäst i test

Babydan Guard me

8.6

Budget

billig barngrind bäst i test

Babydan Premier

8.6

Inledning

Har din lilla pys en massa spring i benen och klåfingrighet i…ja, fingrarna, är det nog dags att investera i en barngrind. Utöver att hålla ditt barn tryggt och inom synhåll kommer en säkerhetsgrind vid trappor och dörrkarmar låta dig avnjuta din kaffe i lugn och ro utan att du behöver fundera på huruvida ditt barn faktiskt fortfarande är vid liv. I vårt bäst i test har vi tagit fram årets bästa barngrindar – för din rätt till sinnesro! 

Vi på Hemfakta har utsett Lascal Kiddyguard Avant till årets bästa barngrind 2024! Den är diskret, robust, har enhandsfunktion, kan både förlängas och förkortas och är dessutom testad och godkänd enligt flera olika säkerhetstest. Fantastiskt! 

Våra barnsäkra experter har studerat grind efter grind för att tillslut landa i sex prima barngrindar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du! Produkterna i detta test är inte testade av redaktionen själva – bedömningen baseras istället på hundratals användaromdömen, noga jämförelser, tidigare testresultat, expertomdömen och recensioner om produkterna.

I sökandet efter den bästa barngrinden har vi gjort gedigen research. Vi har pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den grind som är bäst från den som inte är det. När det kommer till barngrindar finns det en grej som är viktigare än allt annat; säkerheten och användarvänligheten! Och där hänger allt som oftast resultatet ihop med prislappen. Med de sex barngrindar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Därför blev Lascal Kiddyguard Avant Trappgrind & Dörrgrind bäst i test

Lascal Kiddyguard Avant Trappgrind & Dörrgrind står ut som bäst i test på grund av dess nästintill osynliga design, enhandsfunktion och höga säkerhetsstandarder. Dess överlägsna kvalitet och användarvänlighet gör den till det optimala valet för dig som söker en riktigt kvalitativ barngrind med diskretion och säkerhet i fokus.

1

Lascal Kiddyguard Avant Trappgrind & Dörrgrind – Bästa barngrinden [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
diskret och bra barngrind bäst i test trappgrind säkerhetsgrind

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Användarvänlighet

9

Kvalité

9

Flexibilitet

10

Säkerhet

9

Totalpoäng

Motivering: Lascal Kiddyguard Avant Trappgrind & Dörrgrind får höga poäng över hela linjen. Dess höga pris återspeglas i dess överlägsna kvalitet och användarvänlighet. Den diskreta designen och flexibiliteten gör den till ett utmärkt val för olika utrymmen. Dessutom uppfyller den höga säkerhetsstandarder vilket är avgörande för en barngrind.

En nästintill osynlig barngrind som kan användas i både dörröppningar och trappor! Pris ca. 1.300 kr.

The one and only testvinnare 2024 är en otroligt smidig barngrind från Lascal. Det här är en diskret rullgardinsgrind som man fäster i väggen och som alltså rullas in automatiskt när den inte används, vilket gör att den är knappt märkbar när den är ihoprullad. Barngrinden är enkel att använda och har en smart enhandsfunktion så att den kan öppnas och stängas med bara en hand. Grinden passar för en bredd på upp till hela 120 cm.

Detta är helt klart en av de smidigaste barngrindarna på marknaden. Dessutom behöver den inte justeras, förlängas eller förkortas eftersom den fungerar som en gardin som dras ut och sätts fast på andra sidan. Den är testad och godkänd enligt EN1930:2011 och ASTM F1004:13, samt uppfyller standard för kemikalier i barnprodukter enligt REACH (EU) och CPSIA.

 • Bredd: Upp till 120 cm
 • Höjd: 80 cm
 • Övrigt: För både dörröppningar och trappor, enhandsfunktion, tar minimalt med plats

Fördelar 

 • Väldigt enkel att använda
 • Snygg och stilren
 • Skönt att den går att fälla in så att den inte är i vägen när den inte behövs
 • Barnsäker
 • Lätt att montera

Nackdelar 

 • Enstaka användare menar att den inte alls är så enkel att stänga och öppna med en hand

Sammafattning: För att skapa en bred bild av barngrinden har vi hämtat cirka 140 recensioner från Babymarkt1 och Amazon2 .

 

2

BabyDan Flex XXL säkerhetsgrind / rumsavdelare

BabyDan-Flex-XXL-bast-i-test-barngrind.

Lyx

Utmanare

8

Pris

8

Användarvänlighet

8

Kvalité

10

Flexibilitet

9

Säkerhet

8.6

Totalpoäng

Motivering: BabyDan Flex XXL är stark i flexibilitet då den även går att använda som rumsavdelare. Priset är högt men den erbjuder kvalitet och säkerhet. Användarvänligheten är bra, men inte lika smidig som vinnaren.

En smart och bred barngrind som kan användas som rumsavdelare, kaminskydd eller lekhage – bland annat! Pris ca. 1.300 kr.

Låt oss presentera en barngrind som ger dig oändliga möjligheter. Den är bred nog att fungera som en rumsavdelare vilket passar bra om man vill hålla barnet på ena sidan av rummet, men den kan också användas som kaminskydd eller lekhage.

Det här är BabyDans vanliga barngrind, men i en bredare modell, som gör det möjligt att anpassa grinden utifrån sina egna behov. Grinden består av en grindöppningssektion på 72 centimeter, samt ytterligare fyra sektioner med samma bredd – totalt 350 centimeter. Behöver man en ännu bredare grind så går det att köpa till flera sektioner.

 • Bredd: 90 – 350 cm
 • Höjd: 71 cm
 • Övrigt: Kan kompletteras med flera sektioner, väldigt flexibel

Fördelar 

 • Väldigt enkel montering
 • Väldigt praktiskt att den även går att förlänga och förkorta – det ger den många användningsmöjligheter
 • Barnsäker

Nackdelar 

 • Dörren hade gärna fått vara lite enklare att öppna och stänga enligt vissa användare

Sammafattning: För att skapa en bred bild av barngrinden har vi hämtat cirka 40 recensioner från Amazon3 . Recensionerna är begränsade.

Duellen

Lyx

Lascal Kiddyguard Avant Trappgrind & Dörrgrind – Bästa barngrinden 2024! vs. BabyDan Flex XXL säkerhetsgrind / rumsavdelare

I lyxklassen står Lascal Kiddyguard Avant Trappgrind & Dörrgrind som vinnare och utmanas av BabyDan Flex XXL säkerhetsgrind / rumsavdelare. Båda produkterna har höga priser där Lascal Kiddyguard Avant utmärker sig med sin nästintill osynliga design och enhandsfunktion. Dessutom är den godkänd enligt olika säkerhetsstandarder och uppfyller kemikaliekriterierna enligt REACH och CPSIA. Å andra sidan erbjuder BabyDan Flex XXL flexibilitet som rumsavdelare och lekhage vilket gör den mer anpassningsbar. Trots detta ger Lascal Kiddyguard Avant en överlägsen kvalitetskänsla och enkelhet i användningen, vilket gör den till det bästa valet.

3

Babydan Guard me

billig och bra barngrind bäst i test

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Användarvänlighet

8

Kvalité

8

Flexibilitet

9

Säkerhet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Babydan Guard me imponerar med sitt pris, användarvänlighet och säkerhet. Dessutom är dess fällbara design en extra fördel. Kritik riktas mot vissa otydliga monteringsanvisningar och upplevd plastighet, vilket påverkar den totala poängen.

Snygg och prisvärd barngrind som fälls tillbaka automatiskt när den öppnats! Pris ca. 699 kr

Barngrinden BabyDan Guard Me är en smidig barngrind som passar bra där det inte finns plats för en vanlig barngrind (som öppnas upp som en dörr). När den inte används syns den knappt, och när den väl används är den snygg och stilren. Denna grinden fälls automatiskt tillbaka efter att den har öppnats, och den passar i både smala och breda dörröppningar, uppe och nere i en trappa och inuti eller utanför en dörrkarm.

Grinden passar för öppningar upp till 89 cm om den monteras inne i öppningen, och upp till 79,5 cm om den monteras utanför, men det går även att köpa till förlängningar så att den kan täcka öppningar upp till 113,5 cm. Används den uppe i en trappa ska den monteras minst 13 cm från det första trappstegets kant.

 • Bredd: Upp till 89 cm
 • Med förlängning: Upp till 113,5 cm
 • Höjd: 72,5 cm
 • Övrigt: Fälls tillbaka automatiskt, tar liten plats, kan förlängas

Fördelar 

 • Väldigt enkel att installera
 • Robust och barnsäker
 • Enkel att öppna och stänga
 • Väldigt diskret när den inte används

Nackdelar 

 • Monteringsanvisningarna är rätt otydliga enligt vissa användare
 • Vissa användare tycker att den känns lite plastig

Sammafattning: För att skapa en bred bild av barngrinden har vi hämtat cirka 250 recensioner från Babymarkt4 och Clas Ohlson5 .

4

BabyDan Flexi Fit

BabyDan-Flexi-Fit-Metall-trappgrind-barngrind-bast-i-test

Mellan

Utmanare

9

Pris

8

Användarvänlighet

8

Kvalité

9

Flexibilitet

8

Säkerhet

8.4

Totalpoäng

Motivering: BabyDan Flexi Fit Metall erbjuder flexibilitet och kvalitet till ett rimligt pris. Dess snabba borttagning och användarvänliga funktioner är fördelar. Vissa användare kan dock uppleva monteringen som krånglig vilket påverkar den totala poängen.

Smidig och flexibel barngrind! Pris ca. 500 kr.

Ja här har vi ännu en barngrind från fanbäraren Baby Dan. Denna grind passar i i princip alla öppningar, då beslagen kan sitta på både utsidan och insidan av dörrkarmen. Den har en Quick Release-funktion som innebär att du enkelt kan ta bort grinden när du inte använder den, och den går dessutom att öppnas med en hand. När den är monterad på dörrkarmens insida passar den till dörröppningar mellan 67-105,5 cm, och när den monteras på utsidan kommer maxmåttet vara ungefär 5 cm mindre.

 • Höjd: 70 cm.
 • Bredd: 67-106 cm (5 cm kortare om den monteras på utsidan av dörrkarmen).
 • Övrigt: Enhandsfunktion, fungerar till alla slags öppningar

Fördelar 

 • Känns kvalitativ
 • Robust och barnsäker
 • Enkel att öppna och stänga

Nackdelar 

 • En del användare tycker att monteringen och monteringsanvisningarna var krångliga

Sammafattning: För att skapa en bred bild av barngrinden har vi hämtat cirka 250 recensioner från Babymarkt6 .

Duellen

Mellan

Babydan Guard me vs. BabyDan Flexi Fit

I mellanklassen jämförs vinnaren Babydan Guard Me med utmanaren BabyDan Flexi Fit Metall. Babydan Guard me imponerar med sin smidiga och stilrena design, automatiska återfällningsfunktion och att den passar bra där det inte finns plats för en vanlig barngrind. Å andra sidan erbjuder BabyDan Flexi Fit Metall flexibilitet och enkel användning, även fast vissa användare klagar på krånglig montering. Båda produkterna har liknande totalpoäng, och valet mellan dem beror på dina preferenser och behov.

5

Babydan Premier

billig barngrind bäst i test

Budget

Vinnare

10

Pris

9

Användarvänlighet

8

Kvalité

8

Flexibilitet

8

Säkerhet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Babydan Premier Säkerhetsgrind får högsta betyg för pris vilket gör den till ett utmärkt budgetalternativ. Användarvänligheten är god, men vissa klagar över krångliga monteringsinstruktioner.

Billig, säker, enkel och flexibel! Pris ca. 240 kr.

Denna barngrind är enkel att montera och har en indikator som visar om den är monterad på rätt sätt. Det här är en spänngrind som inte behöver skruvas fast i väggen, utan spänns mellan två ytor. Den är justerbar med förlängningar, och en förlängare ingår.

Grinden är enkel att öppna och stänga, enkel att använda och dessutom rätt stilren, eller hur? Med förlängaren har grinden en bredd på 73,5 – 86 cm.

 • Bredd: 73,5 – 86 cm med förlängare
 • Höjd: 73 cm
 • Övrigt: Indikator för rätt montering, spänngrind, justerbar med förlängningar

Fördelar 

 • Snabb och enkel montering
 • Stabil och barnsäker
 • Skadar inte väggen med skruvar

Nackdelar 

 • Monteringsinstruktionerna är onödigt krångliga enligt vissa användare

Sammafattning: För att skapa en bred bild av barngrinden har vi hämtat cirka 250 recensioner från Babymarkt7 och Clas Ohlson8 .

6

Hauck Open’n Stop

Hauck-Openn-Stop-basta-barngrinden.

Budget

Utmanare

9

Pris

7

Användarvänlighet

8

Kvalité

8

Flexibilitet

8

Säkerhet

8

Totalpoäng

Motivering: Hauck Open’n Stop erbjuder konkurrenskraftigt pris och användbarhet. Montering och öppningsmekanismen kan vara svåra för vissa användare vilket påverkar den totala poängen.

Kan spännas upp mellan två ytor! Pris ca. 350 kr.

Här kommer ytterligare en barngrind som inte kräver någon större montering eller borrning i väggar. Den spänns helt enkelt upp mellan två ytor, och passar alltså perfekt i dörrkarmar och vid trappor. Grinden öppnas enkelt med en hand, och den har en dubbelt barnsäkrad stägningsmekanism. Vid behov går den också att borra upp, då det medföljer en fästanordning.

 • Bredd (Med förlängning): min – max: 84-89cm
 • Höjd: 77cm
 • Övrigt: Enkel montering, dubbelt säkrad stängningsmekanism, öppningsbar mittsektion

Fördelar 

 • Praktisk
 • Relativt enkel montering
 • Barnsäker

Nackdelar 

 • Flera användare verkar ha haft problem med att montera grinden så att den sitter korrekt
 • Vissa användare tycker den är lite för svår att öppna

Sammafattning: För att skapa en bred bild av barngrinden har vi hämtat cirka 1.000 recensioner från Amazon9 .

Duellen

Budget

Babydan Premier vs. Hauck Open’n Stop

I budgetklassen jämförs vinnaren Babydan Premier Säkerhetsgrind med utmanaren Hauck Open’n Stop. Babydan Premier imponerar med sitt låga pris, enkelhet i användning och flexibilitet med förlängningar. Å andra sidan erbjuder Hauck Open’n Stop konkurrenskraftigt pris och enkel montering, men vissa användare har haft svårigheter med korrekt installation och öppningsmekanismen. Båda produkterna är bra budgetalternativ, men Babydan Premier får högre betyg för sitt överkomliga pris och användarvänlighet.

Köpguide Barngrindar

Det finns flera saker som man behöver fundera över när man väljer barngrind. Tre viktiga saker att tänka på är modell, montering och storlek. Dessa saker kan variera en del mellan olika barngrindar.

Modell

Den klassiska barngrinden har spjällror, som en spjälsäng, och kan vara i trä eller plast. Men det finns också modeller i andra material och med andra utformningar. Vilken modell som passar bäst beror främst på hur barngrinden ska användas, och vad man själv föredrar.

En barngrind med spjällror kan ofta användas på flera sätt, och behöver inte alltid skruvas fast i vägg, utan kan ibland stå mer fristående – till exempel som en lekhage. Detta gör att den kan användas på flera sätt.

Hur barngrinden öppnas och stängs kan också variera en del, och detta kan också vara bra att tänka på. Självklart ska barnet inte klara att öppna grinden, men det är också en fördel om det är enkelt för vuxna att öppna den.

Montering

Barngrindar kan monteras på lite olika sätt, och framför allt två sätt är vanliga. Det ena är förstås att den skruvas fast, och på så sätt sitter stadigt i väggen. En annan vanlig variant är att den spänns fast i dörröppningen, vilket gör att man inte behöver skruva.

Vad som fungerar bäst beror mycket på vart grinden ska sitta. Om man vill använda modellen som spänns fast så måste det finnas två ytor att spänna den emellan. Modellen som skruvas fast kan i stället sitta vart som helst, och behöver inte alltid stå mitt emellan två ytor. Det gör att den även kan användas framför eldstäder, möbler barnet inte får nå och så vidare. På så sätt är den modellen mer flexibel.

Många tror att den modell som spänns fast inte sitter lika bra, och att det finns risk att barnet drar ned grinden, men faktum är att dessa modeller ofta sitter ordentligt – nästan lika bra som de fastskruvade. Ska barngrinden sitta i en dörröppning och man vill slippa göra hål i väggen så kan detta alltså vara ett bra val.

Storlek

En del barngrindar kan kompletteras med flera delar om det behövs, men inte alla. Därför är det viktigt att ta reda på hur bred barngrinden behöver vara, och se till att välja rätt bredd. Ofta är de mer eller mindre justerbara, och kan anpassas till olika dörröppningar. Vill man ha möjlighet att använda barngrinden någon annanstans längre fram så kan det förstås också vara en fördel om det går att bygga på den, så att den kan passa någon annanstans.

Avslutande ord inför ditt köp av barngrind

Hur man behöver en barngrind, och till vad, varierar väldigt mycket. Börja med att fundera över om, och vart, behovet finns. Hur skulle en barngrind kunna underlätta för er? Om ni har trappor kan det förstås kännas tryggt att ha en barngrind både uppe och nere, kanske har ni rum utan dörrar som barnet inte ska kunna gå in i, en öppen spis som används eller balkong- och altandörrar som ska kunna öppnas utan att barnet går ut.

Välj sedan barngrind utifrån vart den behövs, och hur den kommer att användas. Om ni kommer att passera barngrinden flera gånger per dag kan det vara skönt med en grind som är enkel att öppna, om ni vill kunna flytta den senare kanske det är bra med en som kan förlängas med extradelar. Fundera helt enkelt över vad ni behöver, och vill ha, och välj den barngrind som bäst uppfyller era behov.

Frågor och svar om barngrind och säkerhetsgrind

I vårt test blev Lascal Kiddyguard Avant från kategorin Lyx utsedd till bäst i test. Detta är en säker barngrind av hög kvalitet som är enkel att montera och som knappt märks när den är ihoprullad. Dessutom har den en smart enhandsfunktion och kan förlängas och förkortas helt efter dina behov.

Det varierar väldigt mycket, och beror också på hur och vart man använder barngrind. Vanligtvis används den dock tills barnet är omkring två år, men det varierar som sagt mycket – en del tar bort den tidigare, andra har den längre än så.

Hur barngrinden ska monteras varierar, och beror på vilken modell man använder, samt vart den används. En del skruvas fast, medan andra spänns fast i dörröppningen och inte behöver skruvas.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Babymarkt, 28/11-23 []
 2. Amazon, 28/11-23 []
 3. Amazon, 28/11-23 []
 4. Babymarkt, 28/11-23 []
 5. Clas Ohlson, 28/11-23 []
 6. Babymarkt, 28/11-23 []
 7. Babymarkt, 28/11-23 []
 8. Clas Ohlson, 28/11-23 []
 9. Amazon, 28/11-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser