Bäst i test: Barngrind – barngrindar för vilda barn!

Har din lilla avkomma lite för mycket spring i benen är det nog dags att investera i en barngrind. Utöver att hålla ditt barn tryggt och inom synhåll, kommer en säkerhetsgrind vid trappor och dörrkarmar låta dig avnjuta din kaffe i lugn och ro utan att du behöver fundera på huruvida ditt barn faktiskt fortfarande är vid liv. I vårt bäst i test har vi tagit fram årets bästa barngrindar – för din rätt till sinnesro! 

Våra barnsäkra experter har studerat grind efter grind för att tillslut landa i sex prima barngrindar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa barngrinden 2023

Så, vilken är den bästa barngrinden 2023? Jo den heter Lascal Kiddyguard Avant och är från kategorin Lyx! Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Lascal Kiddyguard Avant Trappgrind & Dörrgrind – Bästa barngrinden 2023

En nästintill osynlig barngrind som kan användas i både dörröppningar och trappor! Pris fr. 1.300 kr.

diskret och bra barngrind bäst i test trappgrind säkerhetsgrind

The one and only testvinnare är en otroligt smidig barngrind från Lascal. Det här är en diskret rullgardinsgrind som man fäster i väggen och som alltså rullas in automatiskt när den inte används, vilket gör att den är knappt märkbar när den är ihoprullad. Barngrinden är enkel att använda och har en smart enhandsfunktion så att den kan öppnas och stängas med bara en hand. Grinden passar för en bredd på upp till hela 120 cm.

Detta är helt klart en av de smidigaste barngrindarna på marknaden. Dessutom behöver den inte justeras, förlängas eller förkortas eftersom den fungerar som en gardin som dras ut och sätts fast på andra sidan. Den är testad och godkänd enligt EN1930:2011 och ASTM F1004:13, samt uppfyller standard för kemikalier i barnprodukter enligt REACH (EU) och CPSIA.

 • Tar minimalt med plats
 • Kan användas i både dörröppningar och trappor
 • Enhandsfunktion
 • Passar för dörröppningar på upp till 120 cm
 • Finns i vit och svart

Specifikationer:

 • Bredd: Upp till 120 cm
 • Höjd:

Här hittar du dom billigaste återförsäljarna: 

 

Utmanare Lyxklassen: BabyDan Flex XXL säkerhetsgrind / rumsavdelare

En smart och bred barngrind som kan användas som rumsavdelare, kaminskydd eller lekhage – bland annat! Pris fr. 1.300 kr.

BabyDan-Flex-XXL-bast-i-test-barngrind.

Låt oss presentera en barngrind som ger dig oändliga möjligheter. Den är bred nog att fungera som en rumsavdelare, vilket passar bra om man vill hålla barnet på ena sidan av rummet, men den kan också användas som kaminskydd eller lekhage.

Det här är BabyDans vanliga barngrind, men i en bredare modell, som gör det möjligt att anpassa grinden utifrån sina egna behov. Grinden består av en grindöppningssektion på 72 centimeter, samt ytterligare fyra sektioner med samma bredd – totalt 350 centimeter. Behöver man en ännu bredare grind så går det att köpa till flera sektioner.

 • Kan användas på många sätt
 • Kan kompletteras med ännu flera sektioner

Specifikation

 • Bredd: 90 – 350 cm
 • Höjd: 71 cm

Här hittar du dom billigaste återförsäljarna: 

 

 

Bäst i test: Mittemellan

Bäst i test Mellanklassen: Babydan Guard me Säkerhetsgrind

Snygg och prisvärd barngrind som fälls tillbaka automatiskt när den öppnats! Pris fr. 699 kr

billig och bra barngrind bäst i test

Barngrinden BabyDan Guard Me är en smidig barngrind som passar bra där det inte finns plats för en vanlig barngrind (som öppnas upp som en dörr). När den inte används syns den knappt, och när den väl används är den snygg och stilren. Denna grinden fälls automatiskt tillbaka efter att den har öppnats, och den passar i både smala och breda dörröppningar, uppe och nere i en trappa och inuti eller utanför en dörrkarm.

Grinden passar för öppningar upp till 89 cm om den monteras inne i öppningen, och upp till 79,5 cm om den monteras utanför, men det går även att köpa till förlängningar så att den kan täcka öppningar upp till 113,5 cm. Används den uppe i en trappa ska den monteras minst 13 cm från det första trappstegets kant.

 • Snygg
 • Prisvärd
 • Fälls tillbaka automatiskt
 • Tar minimalt med plats
 • Går att köpa till förlängningar

Specifikationer:

 • Bredd: Upp till 89 cm
 • Med förlängning: Upp till 113,5 cm
 • Höjd: 72,5 cm

Här hittar du dom billigaste återförsäljarna: 

 

Utmanare Mellanklassen: BabyDan Flexi Fit Metall barngrind

Smidig och flexibel barngrind! Pris fr. 500 kr.

BabyDan-Flexi-Fit-Metall-trappgrind-barngrind-bast-i-test

Ja här har vi ännu en barngrind från fanbäraren Baby Dan. Denna grind passar i i princip alla öppningar, då beslagen kan sitta på både utsidan och insidan av dörrkarmen. Den har en Quick Release-funktion som innebär att du enkelt kan ta bort grinden när du inte använder den, och den går dessutom att öppnas med en hand. När den är monterad på dörrkarmens insida passar den till dörröppningar mellan 67-105,5 cm, och när den monteras på utsidan kommer maxmåttet vara ungefär 5 cm mindre.

 • Enhandsfunktion
 • Kan användas i alla öppningar

Specifikationer: 

 • Höjd: 70 cm.
 • Bredd: 67-106 cm (5 cm kortare om den monteras på utsidan av dörrkarmen).

Här hittar du dom billigaste återförsäljarna: 

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budgetklassen: Babydan Premier Säkerhetsgrind – billig barngrind

Billig, säker, enkel och flexibel! Pris fr. 240 kr.

billig barngrind bäst i test

Denna barngrind är enkel att montera och har en indikator som visar om den är monterad på rätt sätt. Det här är en spänngrind som inte behöver skruvas fast i väggen, utan spänns mellan två ytor. Den är justerbar med förlängningar, och en förlängare ingår.

Grinden är enkel att öppna och stänga, enkel att använda och dessutom rätt snygg, eller hur? Med förlängaren har grinden en bredd på 73,5 – 86 cm.

 • Lågt pris
 • Enkel att montera
 • Kan användas på många olika ställen
 • Indikator visar om den är korrekt monterad
 • Spänngrind, behöver inte skruvas
 • Justerbar med förlängningar
 • En förlängare ingår
 • Enkel att öppna och stänga

Specifikationer:

 • Bredd: 73,5 – 86 cm med förlängare
 • Höjd: 73 cm

Här hittar du dom billigaste återförsäljarna: 

 

Utmanare budgetklassen: Hauck Open’n Stop barngrind

Kan spännas upp mellan två ytor! Pris fr. 350 kr.

Hauck-Openn-Stop-basta-barngrinden.

Här kommer ytterligare en barngrind som inte kräver någon större montering eller borrning i väggar. Den spänns helt enkelt upp mellan två ytor, och passar alltså perfekt i dörrkarmar och vid trappor. Grinden öppnas enkelt med en hand, och den har en dubbelt barnsäkrad stägningsmekanism. Vid behov går den också att borra upp, då det medföljer en fästanordning.

 • Lätt att montera
 • Dubbelt säkrad stängningsmekanism
 • Öppningsbar mittsektion

Specifikationer: 

 • Bredd (Med förlängning): min – max: 84-89cm
 • Höjd: 77cm

Här hittar du dom billigaste återförsäljarna: 

 

Så här utsåg vi testvinnaren Lascal Trappgrind & Dörrgrind:

I vårt test blev Lascal Kiddyguard Avant från kategorin Lyx utsedd till bäst i test. Detta är en säker barngrind av hög kvalitet som är enkel att montera och som knappt märks när den är ihoprullad. Dessutom har den en smart enhandsfunktion och kan förlängas och förkortas helt efter dina behov.

I sökandet efter den bästa barngrinden har vi gjort gedigen research. Vi har pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den grind som är bäst från den som inte är det. När det kommer till barngrindar finns det en grej som är viktigare än allt annat; säkerheten och användarvänligheten! Och där hänger allt som oftast resultatet ihop med prislappen.

Med de sex barngrindar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide för barngrindar

Det finns flera saker som man behöver fundera över när man väljer barngrind. Tre viktiga saker att tänka på är modell, montering och storlek. Dessa saker kan variera en del mellan olika barngrindar.

Modell

Den klassiska barngrinden har spjällror, som en spjälsäng, och kan vara i trä eller plast. Men det finns också modeller i andra material och med andra utformningar. Vilken modell som passar bäst beror främst på hur barngrinden ska användas, och vad man själv föredrar.

En barngrind med spjällror kan ofta användas på flera sätt, och behöver inte alltid skruvas fast i vägg, utan kan ibland stå mer fristående – till exempel som en lekhage. Detta gör att den kan användas på flera sätt.

Hur barngrinden öppnas och stängs kan också variera en del, och detta kan också vara bra att tänka på. Självklart ska barnet inte klara att öppna grinden, men det är också en fördel om det är enkelt för vuxna att öppna den.

Montering

Barngrindar kan monteras på lite olika sätt, och framför allt två sätt är vanliga. Det ena är förstås att den skruvas fast, och på så sätt sitter stadigt i väggen. En annan vanlig variant är att den spänns fast i dörröppningen, vilket gör att man inte behöver skruva.

Vad som fungerar bäst beror mycket på vart grinden ska sitta. Om man vill använda modellen som spänns fast så måste det finnas två ytor att spänna den emellan. Modellen som skruvas fast kan i stället sitta vart som helst, och behöver inte alltid stå mitt emellan två ytor. Det gör att den även kan användas framför eldstäder, möbler barnet inte får nå och så vidare. På så sätt är den modellen mer flexibel.

Många tror att den modell som spänns fast inte sitter lika bra, och att det finns risk att barnet drar ned grinden, men faktum är att dessa modeller ofta sitter ordentligt – nästan lika bra som de fastskruvade. Ska barngrinden sitta i en dörröppning och man vill slippa göra hål i väggen så kan detta alltså vara ett bra val.

Storlek

En del barngrindar kan kompletteras med flera delar om det behövs, men inte alla. Därför är det viktigt att ta reda på hur bred barngrinden behöver vara, och se till att välja rätt bredd. Ofta är de mer eller mindre justerbara, och kan anpassas till olika dörröppningar. Vill man ha möjlighet att använda barngrinden någon annanstans längre fram så kan det förstås också vara en fördel om det går att bygga på den, så att den kan passa någon annanstans.

Avslutande ord inför ditt köp av barngrind

Huruvida man behöver en barngrind, och till vad, varierar väldigt mycket. Börja med att fundera över om, och vart, behovet finns. Hur skulle en barngrind kunna underlätta för er? Om ni har trappor kan det förstås kännas tryggt att ha en barngrind både uppe och nere, kanske har ni rum utan dörrar som barnet inte ska kunna gå in i, en öppen spis som används eller balkong- och altandörrar som ska kunna öppnas utan att barnet går ut.

Välj sedan barngrind utifrån vart den behövs, och hur den kommer att användas. Om ni kommer att passera barngrinden flera gånger per dag kan det vara skönt med en grind som är enkel att öppna, om ni vill kunna flytta den senare kanske det är bra med en som kan förlängas med extradelar. Fundera helt enkelt över vad ni behöver, och vill ha, och välj den barngrind som bäst uppfyller era behov.

Vanliga frågor och svar om barngrind och säkerhetsgrind

Vilken är den bästa barngrinden?

I vårt test blev Lascal Kiddyguard Avant från kategorin Lyx utsedd till bäst i test. Detta är en säker barngrind av hög kvalitet som är enkel att montera och som knappt märks när den är ihoprullad. Dessutom har den en smart enhandsfunktion och kan förlängas och förkortas helt efter dina behov.

Hur länge behöver man använda barngrind?

Det varierar väldigt mycket, och beror också på hur och vart man använder barngrind. Vanligtvis används den dock tills barnet är omkring två år, men det varierar som sagt mycket – en del tar bort den tidigare, andra har den längre än så.

Hur monterar man barngrind?

Hur barngrinden ska monteras varierar, och beror på vilken modell man använder, samt vart den används. En del skruvas fast, medan andra spänns fast i dörröppningen och inte behöver skruvas.

 

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar