Den bästa barncykeln är trygg, stadig och slitstark. Vi testade för att säkra oss om att kedjan satt kvar, att ramen höll måttet och att cykeln var enkel för ett barn att manövrera. Resultatet är flera modeller som kan få titeln som barncykel bäst i test inom olika kategorier.
Lyx
9
Mellan
8.8
Budget
8.6
Så ungen ska bege sig ut och upptäcka världen? Ja, det är det minsann aldrig för tidigt för. Trampa in i framtiden, stanna och plocka lite kottar, känna vinden i håret – ja, cykla kan ju verkligen vara det härligaste som finns.
Men hur i den där världen ska du hitta rätt barncykel för just ditt barn? Om det känns jobbigt kan du ta det lugnt, det är därför vi är här. Några tankar kanske är: Vilken storlek ska det vara på cykeln? Vad ska cykeln vara utrustad med för säkerhetsfunktioner för att både du och barnet ska känna sig trygga på vägarna? Ska cykeln ha stödhjul? Då kanske du vill att de ska vara avtagbara så det kan finnas en utvecklingspotential? Ja men visst.
Det finns en hel värld av cyklar där ute; modeller i alla dess färger, former, funktioner och pris! Icke att förglömma, ska ni satsa på lite högre kvalitet eller en budgetmodell? Finns det några syskon som kan ärva barncykeln? Det här är komponenter att ha i åtanke! Vi har tagit fram 18 riktigt bra cyklar från mini till junior-cyklist så låt oss inte hålla på det längre, här är bästa barncykeln 2024! Glöm inte heller hjälmen, se vårt cykelhjälm test för barn här!
I vårt bäst i test av barncyklar hittar du många bra modeller från olika varumärken! Vi har listat modeller i storlekar som sträcker sig från 12-26 tum vilket motsvarar ett åldersspann från 3 upp till 12 år. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mellan och Budget och det hela är indelat i sju åldersintervall!
Säkerhet – Cykeln ska vara trygg och stabil.
Hög kvalitet – Det bör vara en cykel som med rätt hantering håller åtminstone tills det blir dags för nästa storlek.
Barnets kärlek – Vi har tagit reda på vad barn tycker om de olika modellerna och vilka som gillas bäst av de som faktiskt ska cykla på dem.
Enkel montering – Det får inte bli för klurigt och vi har premierat cyklar som är i stort sett färdigmonterade när de kommer fram.
Ett vettigt pris – Även om priset är högt så ska det vara prisvärt, så har vi resonerat.
Barncykelscenen är dynamisk och därför gör vi med regelbundna mellanrum uppdateringar av denna sida. Några märken förblir favoriter som Stålhästen och Volare men vi håller ett öga på nyheter för att se om de kan vara bättre än det vi först kom fram till. Du får alltså uppdaterad information hos oss såväl som tips om klassikerna som aldrig går ur tiden.
När vi sammanställt vårt test har vi jämfört dom bästa barncyklarna på marknaden just nu. Vi har gjort grundlig research, gått igenom labbtester, konsumentupplevelser och rannsakat specifikationer. Vi har också tagit en titt på barns reaktioner då de får testa cyklarna.
Vi är stensäkra på att det finns någon som passar just dig bland dessa modeller. Det är ett brett prisspann men samtliga håller hög kvalitet!
När du som förälder ska införskaffa en cykel till ditt barn är det viktigt att du prioriterar ditt barns säkerhet. Det första du ska göra är att försäkra dig om att barncykeln har rätt storlek. Barnet ska kunna nå ned till marken med båda fötterna för att cykeln ska vara säker. När det kommer till barncyklar så är rätt storlek A och O, detta av den anledningen att barnet ska kunna ha full kontroll över cykeln.
Det är inte alltid det enklaste att välja rätt storlek på barncykeln, men det finns ett par saker att utgå ifrån när du ska komma fram till vilken storlek ditt barn ska ha. Det som är viktigt att känna till är att barncyklar mäts på ett annat sätt jämfört med cyklar för vuxna.
Vuxencyklar mäts vanligtvis i ramstorlek medan cyklar för barn som regel delas in i tumstorlek och ålderskategori. Det är dock viktigt att känna till att detta enbart är en vägledning. Är ditt barn väldigt långt för sin ålder så kommer du förmodligen göra klokast i att välja en större storlek på cykeln.
En enkel metod för att hitta rätt storlek på cykeln är att mäta ditt barns innerbensmått. Det är alltså inte rekommenderat att enbart utgå från barnets ålder eller längd när du ska välja storlek på cykeln till barnet.
Så här gör du för att mäta innerbensmåttet:
Genom att ta reda på barnets innerbensmått och att jämföra det med barncykelns sadelhöjd så får du enkelt svar på modellen passar eller ej. Det är en passande cykel för ditt barn om barnets innerbensmått matchar sadelns höjd.
Tabell över innerbensmått och tumstorlek
När det är dags köpa cykel så är det oftast bättre att välja en av hög kvalitet eftersom dessa cyklar vanligtvis har en bättre säkerhet. Detta är en grundregel när det kommer till de flesta produkter som ska användas av barn, vare sig du är på jakt efter en barncykel, bältesstol eller en barnvagn.
Ur en säkerhetsaspekt så är det också viktigt att införskaffa skydd till barnet. Tänk också på att cykelhjälmslagen gäller för barn gäller upp till 15 års ålder. Det rekommenderas även att kombinera cykelhjälmen med både knäskydd och armbågsskydd för att säkerställa att barnet har fullt skydd.
Du bör även undvika att montera cykeln själv om du inte har kunskapen. Vänd dig till din lokala cykelreparatör för montering om du köper en nedmonterad cykel på nätet. Slutligen så är färgvalet på cykeln givetvis av stor vikt då barnet ska tycka om sin cykel och ha en positiv anknytning till den.
En mycket vanlig fråga kring barncyklar är om barnet ska ha fotbroms eller handbroms. Det är en stor fördel om barncykeln har en fotbroms, då det är enklare att lära sig hantera än handbroms samtidigt som det också är säkrare eftersom barn många gånger kan ha för svaga händer för en handbroms.
Att trycka till med handen på ett cykelstyre för att stanna är en onaturlig rörelse, speciellt för yngre barn. En mer naturlig reflex är bromsa genom att sätta ned fötterna eller med hjälp av pedalerna. Fotbromscyklar anses som regel som ett tryggt alternativ bland föräldrarna eftersom det är oftast så man själv lärde sig konsten att cykla på.
Experter rekommenderar att man bör vänta med handbroms till dess att barnet är moget för det vilket brukar vara någon gång mellan 4-7 år. Mindre barn har oftast inte har den koordination som handbromsen kräver.
Vi kan dock säga av erfarenheten vi fått från våra tester av barncyklar att det kan vara bra med handbromsen som ett extra alternativ just för att vänja sig i ung ålder vid denna typ av broms.
Känner du dig osäker på om ditt barn klarar av att hantera en handbroms så är fotbromsen ett bra val. Det allra viktigaste när du köper en barncykel är att du själv känner dig trygg och säker med valet för då blir även barnet tryggt.
Trafikmiljön kan skilja sig åt mycket på olika orter och av den anledningen är det svårt att ange en exakt ålder då barn klarar av att vistas själva i trafiken. Enligt NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) bör barnen vara minst 11-12 år gamla för att cykla i trafiken själva.
Att få uppleva den där lyckan när ditt barn äntligen kan cykla är en otrolig glädje för dig som förälder, likväl som för barnet. En bra barncykel öppnar upp för nya äventyr och det blir enklare för hela familjen att göra utflykter tillsammans.
Att cykla ihop är både roligt och ger effektiv träning. Barndomen ska vara en tid för utforskning, upplevelser och lärdomar. De flesta personer minns sin första cykeltur med stolthet. Av den anledningen är det viktigt att du väljer en bra och säker cykel.
Med en riktigt stabil och slitstark cykel så går det att ge sig ut på äventyr tillsammans även i ung ålder. Vi vill också påpeka att själva aktiviteten kan få så stor betydelse för hur barnet utvecklas under kommande år. Det är en investering i hälsa såväl som kvalitetstid för familjen att satsa på den bästa barncykeln!
En springcykel passar bra för att träna upp barnets balans och koordination men utan några pedaler. En traditionell barncykel för mindre barn har vanligtvis stödhjul, medan barncyklar för lite äldre barn ofta är utan stödhjul.
Fotbroms är ofta lättare för barnet att hantera och det är många gånger säkrare. Yngre barn har ofta en tendens att knipa åt frambromsen för hårt vid hög fart, vilket kan orsaka tvärstopp och olyckor. Av den anledningen är det bäst att satsa på en barncykel med fotbroms.
Barncyklar kan ofta vara väldigt tunga vilket gör det svårt för barnen att hålla full kontroll. Det är mycket bättre att satsa på en lättare cykel till ditt barn så att det blir enklare att hantera cykeln.
Om ditt barn behöver stödhjul beror på hur väl barnet kan cykla. Kan ditt barn hålla balansen bra på en vanlig barncykel kommer det inte behövas stödhjul.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡
Jag funderar på en Hojja i rosa för min 6 åriga dotter men är inte helt säker. En så dyr cykel när de växer så snabbt…
Det är väl värt att satsa på kvalitet även då de växer. Men mät sitthöjden och välj en modell som du kan sänka och höja sadeln på så får du ju ut mer av den.