1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i Test: Barncykel – Dom bästa cyklarna från 3 upp till 12 år!
specialized-rockhopper-26-2022 bästa barncykel

Lyx

Insera 26 lyx

Insera X2600 26"

9

Mellan

Volare 26 mellan

Volare - Xc Race 26"

8.8

Budget

PinePeak Hector

PinePeak Hector 26"

8.6

Inledning

Så ungen ska bege sig ut och upptäcka världen? Ja det är det aldrig för tidigt för. Trampa in i framtiden, stanna och plocka lite kottar, känna vinden i håret – ja cykla kan ju verkligen vara det härligaste som finns. Men hur i den där världen ska du hitta rätt barncykel för just ditt barn? Lungan – det är därför vi är här. Några tankar kanske är: Vilken storlek ska det vara på cykeln? Vad ska cykeln vara utrustad med för säkerhetsfunktioner för att både du och barnet ska känna sig trygga på vägarna? Ska cykeln ha stödhjul, ja då kanske du vill att dom ska vara avtagbara så det kan finnas en utvecklingspotential? Ja men visst. Det finns en hel värld av cyklar där ute; modeller i alla dess färger, former, funktioner och pris! Icke att förglömma, ska ni satsa på lite högre kvalitet eller en budgetmodell? Finns det några syskon som kan ärva barncykeln? Det är är komponenter att ha i åtanke! Vi har tagit fram 18 riktigt bra cyklar från mini till junior-cyklist så låt oss inte hålla på det längre, här är bästa barncykeln 2024! Glöm inte heller hjälmen, se vårt cykelhjälm test för barn här!

I vårt bäst i test av barncyklar hittar du många bra modeller från olika varumärken! Vi har listat modeller i storlekar som sträcker sig från 12-26 tum vilket motsvarar ett ålderspann från 3 upp till 12 år. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx & Budget, indelat i sju åldersintervall!

Bäst i test: Barncykel 26 tum – 9-12-åringar

I vårt test har vi plockat fram 6 testvinnare. Detta tack vare att dom alla är cyklar med hög säkerhet och komfort!

När vi sammanställt vårt test har vi jämfört dom bästa barncyklarna på marknaden. Vi har gjort grundlig research, gått igenom labbtester, konsumentupplevelser och rannsakat specifikationer. I vår bedömning har vi främst tittat på säkerhet, stabilitet, komfort och funktioner. Men även utseende, mångsidighet och hur länge barnet kan använda cykeln är viktiga komponenter.

Med dom 18 cyklar för barn vi handplockat i detta test är vi stensäkra på att det finns någon som passar just dig. Det är ett brett prisspann men samtliga håller hög kvalitet!

1

Insera X2600 Cykel 26" – Bästa barncykeln för 9-12 åringar [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Insera 26 lyx

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Komfort

10

Säkerhet & Stabilitet

9

Design

9

Hållbarhet

9

Totalpoäng

Plus

Kraftfull struktur

Lättviktig

Stabil

Bra för nybörjare

Minus

Inga stänkskärmar

Inget fotstöd

 

Upptäck offroadcykling med Insera X2600!

Det här är en perfekt barncykel för barnet som vill ta sig ut och cykla i naturen. Modellen är gjord för att passa perfekt för nybörjare på offroadcykling. Det går att cykla på ett tryggt och stabilt sätt över rötter och slingriga stigar.

Konstruktionen är stadig och kraftfull. Samtidigt säkrar ramen av aluminium att det är enkelt att få med sig cykeln. Inte dumt då man hamnar på platser där det kan krävas lyft för att komma vidare.

insera fram
Denna kan cyklas i lera och vatten!

 

En cykel som är rolig att cykla på

Det fina med Insera cykeln är att den är så kul att cykla på. I vårt barncykel test så insåg vi att olika nivåer av erfarenhet inte spelar någon roll. Det här är en cykel som klarar tuffare tag men som är minst lika kul att cykla på där underlaget är jämnare.

Du behöver med andra ord inte oroa dig för att denna cykel skulle vara för avancerad för barnet som tidigare bara har cyklat på vanlig cykel. Med den fina Shimano-växeln är det enkelt att hitta rätt körstil och nivå. Den dämpade framgaffeln som är låsbar gör att du får stabilitet även då terrängen blir lite tuffare.

Här är en testkörning i snö med Insera mountainbike:

8 frågor och svar om Insera 26” cykel

1. Vilken ålder passar denna cykel för?

Cykeln är ett bra val för 9-12 åringar. Barn som är 140-160 cm långa kan cykla på ett säkert och kontrollerat sätt på Insera cykeln.

2. Finns det pakethållare?

Nej, det här är en montainbike för barn utan pakethållare.

3. Går det att lägga till fotstöd?

Ja, det går att lägga till ett fotstöd om det känns viktigt.

4. Hur lång garanti får man för cykeln?

Det är 5 års garanti som gäller för denna cykel.

5. Vad är det för bromsar på Insera?

Insera har hydrauliska skivbromsar som är mycket kraftfulla. De är särskilt bra om du ska köra i lera och vatten.

6. Fungerar det att köra i snö med denna cykel?

Snökörning är möjligt men tänk på att barnet bör öva på detta för att cykla på ett säkert sätt. Ta en titt på testkörningsvideon här ovan!

7. Vem passar Insera för?

Det här är ett bra val för barnet som vill komma igång med mountainbikecykling eller bara har lust att cykla lite mer i terräng. Cykeln är väl anpassad till cyklisten utan tidigare erfarenhet av terrängcykling.

8. Går det att få rabatt på cykeln?

Det beror på när du köper den. Det kan vara möjligt med rabatt och då bör du passa på eftersom denna cykel kan bli ganska dyr.

 • Material: Aliminum
 • Ramstorlek: 43 cm
 • Framgaffel: Zoom MLO 389A, låsbar
 • Växellåda: Shimano TX-800 / TY500
 • Bromsar Logan hydraulisk skivbroms
 • Hjulstorlek: 26 tum
 • Antal växlar: 24
2

Volare - Xc Race 26 Tum

Volare 26 mellan

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Komfort

9

Säkerhet & Stabilitet

8

Design

9

Hållbarhet

8.8

Totalpoäng

Plus

Stabil

Hög kvalitet

God sikt

Rolig cykling

Stänkskydd

Minus

Tyngre

Ingen pakethållare

Volare Xc Race ger rolig cykling

Något vi märkte snabbt när vi testade Volare Xc Race är att det verkligen blir race. Det blir kul att cykla med denna modell. Den är gjord för att ge god sikt och känslan av att susa fram på ett säkert och stabilt sätt.

Konstruktionen är lite tyngre och det särskilt när vi jämför med andra barncyklar som är bäst i test och gjorda av aluminium. Det går inte riktigt att jämföra aluminium och annan metall som väger mer. Men vi kan säga att slitstarkheten är mycket god precis som med aluminiumramar.

Volare Xc race reglage

En riktigt bekväm cykel

Det som får oss att välja Volare Xc Race som en av de bästa barncyklar som finns just nu är att den är så bekväm. Det finns två handbromsar som sitter mycket bra till och sadeln är både mjuk och välformad.

Sadelstolpen är extra lång så att barnet kan använda denna cykel i flera års tid. När vi tänker på denna aspekt så kan vi verkligen se att priset är högst skäligt. De bredare däcken är också ett plus som leder till att cyklingen blir stabil och säker. Mycket bra om det ska cyklas till skolan.

 

8 frågor och svar om Volare XC Race 26 tum

1. Är detta en säker barncykel?

Det tycker vi att den är. Du har 2 handbromsar, reflexer på hjulen såväl som fram och bak såväl som lampor som drivs med batterier fram och bak.

2. Finns det ringklocka på Volare Xc Race?

Ja, cykeln kommer med en ringklocka som hörs väl.

3. Går det att justera höjden på styret?

Nej, styret kommer att förbli i samma höjd då det inte går att höja eller sänka.

4. Vilken ålder passar 26 tum för?

Det här är en cykel med 26 tums däck som passar bra för åldrarna 9-12 år. Men du kan också gå på innebensmått där det lägsta är 71,6 cm och det högsta 84,4 cm.

5. Passar denna cykel för terrängcykling?

Enklare terräng bör inte vara några problem med så breda däck. Men det är inte en mountainbike vilket är viktigt att påpeka.

6. Finns denna cykel i andra färger?

Vi har inte hitta denna specifika modell i andra färger men det är inte omöjligt att den kan finnas med olika färg. Kombinationen rött och grått bör dock passa många.

7. Finns det en fotbroms?

Nej, denna cykel ska bromsas med händerna nära handtagen.

8. Finns det stänkskydd?

Ja, du får ett väl tilltaget stänkskydd för bakdäcket så att kläder inte blir nedstänkta när barnet cyklar till skolan en regnig morgon.

 • Material: Metall
 • Hjulstorlek: 26 tum
 • Antal växlar: 21
 • Lägsta sadelhöjd: 78 cm
 • Högsta sadelhöjd: 92 cm
 • Cykelns vikt: 17,8 kg
3

Pinepeak Hector - Billig barncykel 26 Tum

PinePeak Hector

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Komfort

8

Säkerhet & Stabilitet

8

Design

9

Hållbarhet

8.6

Totalpoäng

Plus

Lätt att montera

Stabil

Bra däck

Bekväm

Minus

Enklare konstruktion

Tyngre

 

En enklare barncykel med god dämpning

Vi blev positivt överraskade av Pinepeak Hector. Modellen ser ju ganska enkel ut och det är den också. Du får sköta en hel del montering själv. Det är absolut inte svårt men något att vara medveten om. Men när cykeln väl är redo att cyklas på så blir det körglädje!

Däcken är riktigt stabila och det rör sig i grund och botten om en enklare mountainbike. Med gott om växlar så gillar barn att cykla på Pinepeak Hector hemma och kanske också till skolan om det är möjligt.

Gott om fart men på ett stabilt sätt

En god anledning till att denna cykel är så roligt att cykla på är förstås att man lätt får fart. Men samtidigt upplever vi att modellen är mycket stabil och säker. Det här märket är mycket populärt i Turkiet så vi har översatt omdömen därifrån som bekräftade precis det vi upplever. Hector är en sportig och stabil cykel.

Det vi måste säga är att cykeln kanske inte är helt perfekt för en nioåring som är väldigt kort. Rekommendationen ligger snarare på omkring 12 år och upp. En längd på minst 140 cm är att rekommendera för att det ska kännas tryggt att cykla på Hector.

Här kan du se närmre på cykeln:

8 frågor och svar om Pinepeak Hector

1. Finns det ringklocka på cykeln?

Ja, denna cykel har en bra ringklocka vilket ökar säkerheten när barnet ska cykla på cykelvägen bland andra cyklister och gångtrafikanter.

2. Vilken metall är ramen gjord av?

Den är gjord av Hi-Ten stål och det är också därför som vikten går upp. Detta stål står emot slitage på ett mycket bra sätt men väger förstås mer än aluminium.

3. Vilken typ av bromsar har cykeln?

Den har V-bromsar som du kommer åt via styret. Dessa fungerar bra men barn som inte har cyklat utan fotbroms tidigare får förstås öva på detta.

4. Är detta en bra cykel för terräng?

Viss terräng kommer Pinepeak Hector cykeln att klara av. Den har hjul som kan ta lite offroad men det handlar främst om en cykel för jämnare underlag så den är mer för vardagsanvändning.

5. Finns det stänkskydd?

Nej, den här cykeln kommer utan stänkskydd så det får du ordna med på egen hand om det behövs.

6. Är cykeln bra för mörkercykling?

Inte förrän du förser den med reflexer och lampor fram och bak så att cyklisten syns ordentligt i trafiken.

däck hector
Hector har inga reflexer på ekrarna

7. Hur är stötdämpningen?

Den här cykeln har god stötdämpning för vanlig körning och vägar som kanske är av grus eller jord. Men för smala stigar med rötter och stenar så är det inte optimalt.

8. Är sadeln bekväm?

Sadeln har en långsmal form som är gjord för att vara bekväm för normala cykelturer. För lite längre sträckor och i terräng är det inte lika bekvämt men helt klart godkänt.

 • Material: Aluminium
 • Hjulstorlek: 26 tum
 • Antal växlar: 21
 • Maxvikt: 135 kg
 • Cykelns vikt: 14,3 kg

 

4

Volare Thombike 24 Tum - Nexus 3 – Bästa barncykeln för 8 -10-åringar 24 tum!

Volare Nexus 3

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Komfort

10

Säkerhet & Stabilitet

9

Design

9

Hållbarhet

9

Totalpoäng

Plus

Hand och fotbroms

Bekväm sadel

Pakethållare

Stabil

Minus

Tyngre

Dyrare

En riktigt bra cykel att börja med

För barn som kanske inte har cyklat utan stöd tidigare eller som helt enkelt har en bit kvar till balansen på cykel i 8 års ålder så är Volare Thombike ett grymt val. Vi älskar den stadiga känslan och kombinationen av fotbroms och handbroms.

Det här är en cykel som kan ta barnet till nästa nivå på ett mycket tryggt sätt. Som förälder är det förstås också skönt att veta att barnet cyklar på en riktigt bra cykel. Designen är gjord för att göra det lätt för barnet att cykla säkert och tryggt.

Volare nexus handtag

Praktiskt med pakethållare och stänkskärm

Vi gillar också att en barncykel har både stänkskärm och pakethållare. Om barnet ska vara ute och cykla under regniga veckor så är det ju guld värt att kläderna inte blir smutsiga av bakhjulet. Det här är en cykel som man kan ta sats med och cykla fort framåt genom pölar!

Vi gillar att det går att justera både styre och sadel. På så vis är detta ett mycket bra val för barn från 8 år och upp. Du kan enkelt se till att storleken blir rätt i enlighet med barnets längd. Det här är helt klart en cykel som man kan växa med och sedan låta ett yngre syskon få ta över!

8 frågor och svar om Volare Thombike 24 tum

1. Kan man bromsa med fötterna?

Ja, den här cykeln har en fotbroms såväl som en handbroms. På så vis kan barnet lära sig att bromsa med handen på ett säkert och tryggt sätt.

2. Vilken ålder passar denna cykel för?

Riktlinjen är att cyklar med 24 tumsdäck passar för barn i 8-10 årsåldern. Men vi vill poängtera att du bör gå på innerbensmåttet för att få god passform. Lägsta innerbensmåttet är 63 cm och det högst är 81 cm.

3. Hur högt kan jag höja sadeln?

Högsta sadelhöjd är 74 cm och den lägsta är 55 cm så det finns gott om plats för att växa på denna cykel.

4. Kan jag få denna cykel med stödhjul?

Nej, den här modellen kommer inte med stödhjul. Men barn som inte kan cykla sedan tidigare kan sänka sadeln till en nivå så att fötterna kan vara stadigt i marken under inlärningstiden lite som med en balanscykel för små barn.

5. Finns det ringklocka?

Ja, den här cykeln kommer med en ringklocka som sitter på den vänstra sidan på styret.

ringklocka Volare nexus
Det är en liten men smidig ringklocka!

6. Finns det ett cykellås?

Ja, det sitter vid bakdäcket och kan räcka väl för hemmabruk om cykeln placeras på en säker plats. Annars rekommenderar vi att du skaffar ett extra lås för platser som vid skolan och då cykeln står på en mer allmän plats.

7. Passar denna cykel både för pojkar och flickor?

Ja, cykeln har en sportig design men formen på ramen är sådan att den kan passa lika bra för pojkar som för flickor.

8. Kommer cykeln färdigmonterad?

Den här modellen kommer färdigmonterad till 85% så det är inte mycket som ska till för att barnet ska kunna börja cykla på den.

 • Material: Metall
 • Hjulstorlek: 24 tum
 • Antal växlar: 3 
 • Cykelns vikt: 17 kg
5

Volare Gradient 24 tum - Jättefin barncykel för 8-10 år!

Aurelia - Barncykel - Plus 24 Tum 6 Växlar Grön bäst i test barncykel junior

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Komfort

9

Säkerhet & Stabilitet

810

Design

8.8

Totalpoäng

Plus

Justerbar sadelhöjd

Bastant

Stabil

Med reflexer

Minus

Har inte belysning

Dyrare

Volare Gradient är en bastant mountainbike för barn

Det här är en bastant och riktigt stabil mountainbike för barn. Vi tycker att den är väldesignad med justerbar sadel och en lätt ram i slitstarkt aluminium. Här finns det ingen fotbroms så detta är ett bra val för barn som känner sig bekväma med att cykla med handbroms.

Handtagen har gummibeläggning som ger ett bekvämt och säkert grepp. Cykeln rekommenderas från 8 år men det är förstås viktigt att du undersöker vad som kommer att passa barnets längd. Barnet bör vara minst 130 cm långt för att kunna cykla tryggt med lägsta sadelhöjd.

Hög kvalitet gör priset rimligt

Vi inser att priset på denna barncykel ligger lite högre. Men vi tycker att detta är försvarbart med tanke på den höga kvalitet som du får. Reflexerna som finns bak och fram gör det tryggt att cykla i mörker. Men du måste köpa till lampor för dessa kommer inte med cykeln.

När vi testade att montera så var det enkelt nog. Cykeln kommer i stort sett färdigmonterad. Vi vill dock påpeka att det är viktigt att hålla ordning på pedalerna. De måste monteras på rätt sida annars kan de gå sönder vilket då inte täcks av garantin.

8 frågor och svar om Volare Gradient barncykel

1. Kan cykeln förses med stödhjul?

Ja, det går att montera standardstödhjul på cykeln om det finns behov av detta.

2. Är det här en bra cykel för terräng?

Ja, detta är en bra cykel för terrängcykling för barn. Däcken är gjorda för att klara mer än vanligt asfaltunderlag.

3. Är detta en cykel för flickor eller pojkar?

Volare Gradient anges som en mountainbike för pojkar men det ska sägas att designen är sådan att den också kan anses vara en mountainbike för flickor.

4. Finns Gradient i andra färger?

Ja, du kan hitta samma modell i andra färger som till exempel i sportigt gult.

volare gradient gul
Volare Gradient finns också i gul skala

5. Finns det fotbroms på Volare Gradient?

Nej, till skillnad från många andra 24 tumscyklar så har Volare Gradient mer än 3 växlar och därmed är det handbromsar som gäller. Det finns 2 handbromsar att använda.

6. Vilket märke kommer växlarna från?

Det är Shimano-växlar på denna cykel så det bör inte vara några problem i backarna.

7. Finns det stänkskärm på Gradient cykeln?

Nej, precis som du kan se på bilden så finns det ingen stänkskärm och detta är eventuellt något du vill skaffa till om cykeln ska användas till vardags till exempel för att cykla till skolan.

8. Behöver vi lampor för barncykeln?

Ja, om cykeln ska cyklas när det är mörkt så behövs det en lampa. Om barnet däremot bara leder den i mörker så går det bra utan.

 • Tumstorlek: 24 tum
 • Material: Aluminium
 • Vikt: 15 kg
 • Frambroms typ: Mekanisk skivbroms
 • Bakbroms typ: Mekanisk skivbroms
 • Antal växlar: 7 växlar
 • Belysning fram: Ingen
 • Belysning bak: Ingen
6

Impulse Autumn – Billigaste barncykeln för 8-10 åringar, 24 tum

Bäst i test budgetklassen 24 tum: Impulse Autumn, billigaste barncykeln för 8-10 åringar

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Komfort

9

Säkerhet & Stabilitet

8

Design

8

Hållbarhet

8.6

Totalpoäng

Plus

Fin design

Bra för nybörjare

Stabil

Bra sadel

Minus

Knepig montering

Lite känslig

Tung

Impulse Autumt kan vara en bra start

När barnet är redo att cykla utan stöd men vill ha fortsatt broms med fot så är Impulse Autumn ett bra val. Det här är en enklare modell som är gjord för att erbjuda barn i 8-10 årsåldern säker och trygg cykling. Den har ringklocka såväl som reflexer.

Impulse Autumn har också handbroms vilket kan vara bra övning för barnet för kommande cyklar. Sadeln är mycket bekväm och gör att ditt barn kan cykla med komfort under längre stunder. Formen är helt klart behaglig både för barn och föräldrar.

Montering som kan kräva lite tålamod

Den här cykeln levereras delvist monterad och det inte vara några svårigheter att slutföra monteringen då det medföljer en tydlig beskrivning. Vi vill dock säga att det kan krävas lite verktyg som inte kommer med.

Om du tycker att det är svårt att montera bör du kanske be om hjälp. Vi vill också säga att den här cykeln väger 17 kg. Det innebär att det kan vara lite svårt och otymplig att lyfta vid t.ex trottoarkanter. Annars tycker vi att det är en enklare cykel som erbjuder smidighet och möjlighet att cykla lätt även uppför backar med hjälp av 3 växlar.

Här kan du se monteringsinstruktioner från Jollyroom:

8 frågor och svar om Impulse Autumn

1. Hur tungt kan barnet som cyklar vara?

Denna cykel är byggd för att klara av 80 kg användarvikt som mest. Vuxna som väger mer bör alltså inte testa cykeln!

2. Är hjulen bra?

Vi tycker att hjulen av gummi håller god kvalitet men det här beror förstås också på hur och var man cyklar med cykeln.

Impulse autumn hjul
Som du kan se är det inte mountainbikehjul men de är stadiga och av gummi

3. Kan denna cykel användas för terrängcykling?

Nej, du bör inte använda Impulse Autumn för terrängcykling. Den har inte däck för det och designen är inte gjord för den typen av skakiga turer.

4. Var kommer växlarna från?

Den här cykeln har utrustats med Shimano Nexus växlar som håller mycket god kvalitet.

5. Passar denna cykel för pojkar och flickor?

Cykeln har flickform med lågt insteg men den kan förstås användas både av pojkar och flickor.

6. Finns denna modell i större eller mindre storlekar?

Nej, denna modell är särskilt till för 24 tumshjul. Den finns inte i mindre eller större format.

7. Kan jag köpa Impulse Autumn lokalt i butik?

Det finns lokala cykelbutiker som har denna modell men vi har också sett att den ofta är slutsåld i lokala butiker. Det enklaste kan vara att beställa cykeln online.

8. Har cykeln belysning?

Nej, det får du lägga till. Men det finns reflex både framtill och baktill vilket ger god synlighet när det cyklas i mörker.

 • Material: Metall och plast
 • Hjulstorlek: 24 tum
 • Antal växlar: 3 st
7

Volare Gradient – Bästa barncykeln [current_year] för 6-8 åringar 20 tum!

Volare Gradient 20 tum

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Komfort

10

Säkerhet & Stabilitet

9

Design

9

Hållbarhet

9

Totalpoäng

Plus

Lätt

Slitstark

Breda däck

Sköna handtag

Minus

Styret kan inte justeras

Ingen pakethållare

Volare Gradient är en riktigt cool barncykel!

Om det ska vara en riktigt cool barncykel för barn mellan 6 och 8 år så ska det vara en Volare Gradient 20 tum! Det här är en cykel som kombinerar lätt vikt med enorm slitstarkhet. Designen är unik och du bör kanske vara lite försiktig med att inte visa bilder på cykeln för barnet förrän du faktiskt har bestämt dig för att köpa den!

Handtagen är gjorda av gummimaterialet kraton. Det ger väldigt sköna handtag vilket är viktigt på den här typen av cykel. Vi upplever att den är väldigt stabil och givetvis kul att köra med i terräng. De breda däcken ger ett finfint grepp och handbromsarna fungerar fint.

Volare Gradient 20 sadel
Sadeln har en bra form!

Bästa valet för barn som vill köra terräng

När barn tycker om att ge sig av från cykelvägen och ut på gräs, grus och stigar så är en Volare Gradient ett väldigt bra val av cykel. Den här cykeln kan man köra terräng med utan att skada sig själv eller cykeln.

Vi vill poängtera att det inte finns någon fotbroms och att det här med största sannolikhet är ett bra val för barn som redan har jobbat upp balansen och som är redo för utmaningen. Dessutom ska du tänka på att det inte går att justera styrets höjd. Måtta upp och säkra dig om att den kommer att passa.

8 frågor och svar om Volare Gradient 20 tum

1. Går det att justera sadeln?

Ja, det går att justera sadeln mellan 60 och 72 cm så viss flexibilitet får du.

2. Finns det reflexer och cykellampor?

Ja, det finns reflexer på hjulen och en under sadeln. Men lampor får du själv ordna med för de kommer inte med cykeln.

Volare Gradient 20 reflexer

3. Kommer cykeln färdigmonterad?

Nej, du måste montera klart cykeln. Den är redo till 85% och det är viktigt att noga följa instruktionerna för hur den ska sättas ihop.

4. Finns det pakethållare?

Nej, den här cykeln är utan pakethållare både bak och fram.

5. Är detta en säker cykel för barn?

Cykeln är säker och stabil men det är förstås viktigt att använda rätt typ av skyddsutrustning samt att se till att barnet förstår hur cykeln ska användas för terrängcykling.

6. Vad är innerbensmåtten för Volare Gradient 20 tum?

Det lägsta innerbensmåttet är 60 cm och det högsta 72 cm. Det är klokt att gå på dessa värden när du vill se om cykeln har god passform för ditt barn.

7. Finns cykeln med stödhjul?

Ja, du kan faktiskt använda stödhjul för denna cykel vilket kan göra det mycket enklare för barnet att komma igång.

8. Kommer cykeln med ett cykelstöd?

Ja, denna cykel kommer med ett cykelstöd.

 • Material: Aluminium och kraton
 • Hjulstorlek: 20 tum
 • Antal växlar: 6
 • Cykelns vikt: 12
8

HOJJA 20 tum - En klassisk barncykel!

Bästa barncykeln för 6-8 åringar

Mellan

VInnare

8

Pris

9

Komfort

9

Säkerhet & Stabilitet

9

Design

10

Hållbarhet

9

Totalpoäng

Plus

Med cykelkorg

Stabil

Hög kvalitet

Bekväm

Minus

Lite hård sadel

Pakethållare tillbehör

 

Hojja juniorcykel för 6-8 år imponerar!

HOJJA sticker ut med sin stilrena design och höga hållbarhet. Den är utrustad med kraftiga hjul och praktiska tillbehör vilket gör den till en bekväm och säker barncykel. Dess mångsidighet och trafiksäkra egenskaper gör den till en utmärkt investering för föräldrar.

Var dock medveten om att alla tillbehör inte kommer automatiskt med cykeln. Du får cykelstöd och cykelkorg men pakethållare är ett tillbehör du måste lägga till. Detta kan vara bra att komma ihåg när du beställer online.

En stilren cykel för barn

Hojja är en stabil och stilren barncykel med tre växlar. Cykeln har en pulverlackerad ram vilket skapar en bättre beständighet. Det gör också att den ser så himla fin ut. Det är svårt att stå emot när man ser bilderna på Hojja!

Hojja har också en fin lädersadel men vi måste säga att den lädret till trots ger träsmak i början. Det tar lite tid att cykla in den. Hjulen är lite kraftigare och det gör cyklingen bekväm och behaglig för barnet som håller på att lära sig.  Hojja 20 tums cykel är utrustad med både fot- och handbroms, ringklocka, stänkskärmar samt reflexer vilket bidrar till att öka trafiksäkerheten.

8 frågor och svar om Hojja 20 tums barncykel

1. Finns det ringklocka på cykeln?

Ja, det finns en ringklocka som är enkel att använda och som har en klar och fin klang som hörs ordentligt.

2. För vilken längd passar cykeln?

Barn som är mellan 115 och 140 cm långa kan bekvämt cykla på Hojja 20 tum. Därmed finns det utrymme för att växa och njuta av denna cykel i flera års tid.

3. Är detta en bra cykel för terräng?

Hojja har förvisso riktigt bra och stadiga hjul men de är inte framtagna för terrängcykling.

4. Är det enkelt att höja och sänka sadel?

Ja, du behöver inte särskilda verktyg för detta. Det finns ett snabbfäste som du använder för att få rätt höjd på sadeln.

5. Vad är cykelkorgen gjord av?

Cykelkorgen är gjord av naturmaterial och behandlad för att klara av normalt slitage.

Hojja cykelkorg
Cykelkorgen för Hojja är superfin!

6. Finns det stänkskärmar?

Ja, det finns stänkskärmar både fram och bak så barnet blir inte smutsigt av att cykla i pölar.

7. Ska jag montera cykeln?

Du får sätta på pedaler och styre men mer än så är det inte för cykeln kommer i stort sett färdigmonterad.

8. Passar denna cykel för pojkar och flickor?

Ja, denna cykel passar lika bra för pojkar som för flickor.

 • Material: Stål
 • Hjulstorlek:  20 tum
 • Antal växlar: 3 växlar
9

Pinepeak Forest – Prisvärd barncykel för 6 – 8 åringar 20 tum!

Pinepeak Forest

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Komfort

9

Säkerhet & Stabilitet

8

Design

8

Hållbarhet

8.6

Totalpoäng

Plus

Stabil

Prisvärd

Säker

Lättmonterad

Minus

Ingen cykellampa

Utan stänkskärm

Pinepeak Forest är en stabil barncykel

Om du är ute efter något som håller riktigt hög kvalitet och som erbjuder barnet stabil och säker cykling så kan Pinepeak Forest vara ett utmärkt val. Det här är en cykel som är gjord för att klara lite tuffare tag.

En titt på däcken visar dig att du lätt kan köra på underlag som inte är så jämna. Det rör sig om en mountainbikecykel för barn. Modellen har en form som passar bra för pojkar och flickor. Det går att justera både sadel och styre så att barnet kan växa med cykeln.

Pinepeak Forest hjul
Pinepeak Forest har ett kraftigt däck!

Lätt att montera cykeln

Vi gillar verkligen att det är enkelt att montera den här barncykeln. Det hela fungerar på ett mycket logiskt sätt och du får tydliga anvisningar. Vi tycker verkligen att detta kan kallas för en bra och billig cykel som man har det bra med från start.

Framförallt vill vi säga att vi i vårt barncykel test insåg att det här är ett säkert val för barn. En cykel som ser cool ut och som är så kul att cykla på går hem. Om du ska ge bort en cykel som present så är en Pinepeak Forest ett säkert val till ett barn mellan 6 och 8 år gammalt.

Här ser du hur Pinepeak Forest ska monteras:

8 frågor och svar om Pinepeak Forest 20 tum

1. Från vilken ålder passar denna cykel?

Den här cykeln kan passa ett barn från 6 år och kan sedan användas i cirka 2 års tid tills barnet har vuxit ur 20 tumscykeln.

2. Är cykeln tung?

13 kg är förstås ganska tungt för ett barn men annars kan vi inte säga att det rör sig om en särskilt tung cykel. Den bör vara enkel nog att hantera rent viktmässigt.

3. Hur tungt kan barnet vara?

Barnet ska inte väga mer än 70 kg för att kunna cykla säkert på denna cykel.

4. Finns det pakethållare?

Nej, den här cykeln är utan pakethållare och har heller inte stänkskärmar eller en cykelkorg framtill.

5. Är Pinepeak Forest säker att cykla på?

Förse ditt barn med rätt skyddsutrustning och visst är detta en säker cykel. Den har en stadig design som är trygg och fin för barnet som lär sig att cykla.

6. Är detta en bra cykel för mörkerkörning?

Den har reflexer och det är ju bra för mörkerkörning. Men du måste montera på lampa fram och bak om du tänker ta med dig barnet ut på cykeltur i mörkret med denna cykel.

7. Är sadeln bekväm?

Sadeln har en bra form och i vårt test av barncyklar så fick vi tummen upp för sadeln på Pinepeak Forest.

8. Finns Pinepeak Forest i flera storlekar?

Ja, du kan finna denna modell även i 24 tum och kanske andra storlekar. Det beror på butik och vad som finns på lager men det kan vara möjligt att fortsätta med Forest när det blir dags för en större storlek.

 • Material: Metall, gummi, plast
 • Hjulstorlek: 20 tum
 • Antal växlar: 6
 • Cykelns vikt: 13,25 kg
 • Maxvikt: 70 kg
10

Stålhästen Trampa barncykel – Bästa barncykeln för 4 – 6 åringar 16 tum!

Trampa 16 blå

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Komfort

10

Säkerhet & Stabilitet

9

Design

9

Hållbarhet

9

Totalpoäng

Plus

Hög kvalitet

Stabil

Säker

Med cykelkorg

Minus

Dyrare

Stålhästen Trampa 16 tum är en klassiker

För dig som vill ha en klassisk barncykel så är detta det allra bästa valet. Trampa är en liten pärla. Den ser i stort sett ut som Stålhästens vuxencyklar men den är byggd för barnet som lär sig att cykla. Formen är i enlighet med historiska svenska cyklar.

Barn tycker som bekant om att ha cyklar som ser precis ut som de som vuxna cyklar på. Stödhjulen kan du plocka av. Det går ju också bra att börja utan stödhjulen om barnet bara kan nå ner till marken med fötterna.

Fin design med cykelkorg

Cykelkorgen ingår men den behöver inte användas. Det är enkelt att plocka loss den om barnet av någon anledning helst cyklar utan. Vi imponeras av den vackra designen och tycker också att både sadel och handtag är bekväma.

Trampa cykelkorg

Ramen är pulverlackerad för att klara av mer. Detta är helt klart en cykel som kan få hänga med länge och sedan skickas vidare till ett yngre syskon. När vi tänker på detta så kan priset ändå tyckas vara mycket rimligt.

8 frågor och svar om Trampa från Stålhästen

1. Vilken ålder passar Trampa för?

Denna cykel är för 4-6 år men det bästa är att ta en titt på barnets längd som bör vara på mellan 100 och 125 cm. Trampa 16 kan passa mycket bra för barn som är redo att börja cykla på riktigt.

2. Kommer cykeln färdigmonterad?

Den är i stort sett färdigmonterad men du måste sätta på pedalerna och justera styret. Detta är inte svårt. Du får förstås också montera stödhjulen om du vill ha dessa på.

3. Finns det handbroms?

Ja, det finns en handbroms men barnet har en fotbroms också. Handbromsen är mer för att vänja sig vid att även kunna bromsa på detta vis. Dessutom går det ju snabbare att få stopp på cykeln när det finns både fotbroms och handbroms.

4. Finns Trampa i andra färger?

Ja, Trampa cykeln finns också i grönt eller i rosa.

5. Passar cykeln för terräng?

Däcken har god kvalitet och ett fint fäste men de är gjorda för cykling på vanlig väg och inte ute i skogen.

6. Vad är sadeln och handtagen gjorda av?

Både sadel och handtag är beklädda med PU, konstläder. Känslan är som läder fast PU klarar förstås av utomhusklimatet på ett bra sätt.

7. Är detta en tung cykel?

I och med att många delar av cykeln är gjorda av stål så väger den lite mer än liknande barncyklar som är helt av aluminium. Vikten på över 7 kg bidrar med stabilitet.

8. Finns det reflexer och lampa på cykeln?

Det finns gott om reflexer på denna cykel på pedaler, bak och fram. Men den kommer inte med lampa så om du vill ha detta får du köpa till en cykellampa och montera den.

 • Material: Stål och aluminium
 • Hjulstorlek: 16 tum
 • Antal växlar: Inga växlar
 • Cykelns vikt: 9,5 kg
11

Stålhästen Trampa

16-flick-gron-sid-4-768×664-1.jpg

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Komfort

9

Säkerhet & Stabilitet

8

Design

8

Hållbarhet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Stålhästen Trampa erbjuder bra värde för pengarna och har en charmig design. Dess funktioner som snabbjusterbar sadel och säkerhetsdetaljer gör den till ett starkt mellanklassval.

Den här fina lilla cykeln ser ut som en vuxencykel i miniformat, och finns dessutom i flera härliga färger. Men den är inte bara fin, den är även riktigt bra och dessutom enkel att använda för lite mindre barn. Pris fr. 3000 kr.

Den här fina cykeln har inte bara ett väldigt charmigt och tilltalande utseende. Den är även högkvalitativ, och gör det enkelt att lära barnet cykla. Det här är den perfekta cykeln att börja träna med stödhjul på, för att sedan ta av stödhjulen och fortsätta utan. Cykeln har en klassisk design och en sadel med snabbfäste, som gör det enkelt att höja och sänka sadeln. Ramen är pulverlackerad för bättre beständighet, och både stödhjul och cykelkorg ingår till denna prisvärda men samtidigt högkvalitativa cykel. Här finns både fotbroms och handbroms i fram, ett kedjeskydd i lackerad stål, ringklocka samt reflexer på flera ställen – på hjulen i fram och bak, samt på pedalerna. Den låga vikten på 9,5 kg gör cykeln enkel att hantera för barnet, samtidigt som den erbjuder en väldigt hög komfort.

 • Charmig design
 • Hög kvalitet
 • Sadel med snabbfäste för enkel justering
 • Pulverlackerad ram för bättre beständighet
 • Stödhjul och cykelkorg ingår
 • Mycket prisvärd barncykel
 • Både fotbroms och handbroms i fram
 • Kedjeskydd i lackerad stål
 • Ringklocka och flera reflexer
 • Enkel att hantera tack vare låg vikt
 • Hög komfort
 • Material: Ram av high-tensile stål
 • Hjulstorlek: 16 tum
 • Cykelns vikt: 9,5 kg
 • Broms: Fotbroms, handbroms fram
12

Pinepeak Leah – Billigaste barncykeln för 4-6 åringar 16 tum!

Bäst i test budgetklassen 16 tum: Pinepeak Leah, billigaste barncykeln för 4-6 åringar

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Komfort

8

Säkerhet & Stabilitet

8

Design

8

Hållbarhet

8.4

Totalpoäng

Leah från Pinepeak är utrustad med stödhjul vilket gör den utmärkt till de barn som håller på att lära sig konsten att cykla. Den här fina modellen kommer i färgerna rosa och vit. Det är en trygg och säker cykel som är utrustad med både kedjeskydd, ringklocka, och reflexer. Vi uppskattar även att den har en praktisk cykelkorg på styret. Leah är också enkel att använda för barnet och den har fotbroms på bakhjulet samt handbroms på framhjulet. En nackdel med den här barncykeln är att den levereras i olika delar och att den skall monteras upp. Tyvärr är monteringsanvisningarna något svåra att förstå sig på.

 • Medföljande stödhjul
 • Säker cykel med kedjeskydd, ringklocka och reflexer
 • Praktisk cykelkorg
 • Material: Metall och plast
 • Hjulstorlek: 16 tum
13

Frog 40 14 – Bästa barncykeln [current_year] för 3,5 – 5-åringar 14 tum!

Frog 40 14 bäst i test barncykel

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Komfort

10

Säkerhet & Stabilitet

9

Design

9

Hållbarhet

9

Totalpoäng

Motivering: Frog 40 14 får höga poäng över hela linjen med sin innovativa design och högkvalitativa komponenter. Den är speciellt anpassad för unga cyklister och ger en utmärkt helhetsupplevelse.

Lätt vikt för tuffa backar och längre distanser! Pris fr. 4800 kr.

Här har vi en riktigt kul 2-hjuling att ge sig ut och spana på världen med! Robust och lättnavigerad tar sig barnet fram på Frog 40 med låg vikt och hög tålighet. Ramen här har en helt unik form med lägre hjulbas och låg tyngdpunkt vilket ger ökad balans och bidrar till snabb inlärning. Den har även en smart styrbegränsare och en form som ger barnet bra överblick över väg och omgivning. Drivlinan är näst intill underhållsfri utan växlar men likväl är cykeln följsam i skiftande tempon och i backar. Den är även inkapslad och skyddas av ett roterande kedjeskydd vilket håller kläder rena och ökar driftsäkerheten. Den här cykeln har en vikt på bara 6.5 kilo vilket gör det enklare för barnet att orka med i tuffa backar och längre distanser. Stabila handtag i gummi och starka bromsar gör färden säker oavsett väderförhållanden och underlag!

 • Lätt men robust stomme i aluminium (6061 T6) med lågt insteg för smidigt handhavande
 • Välbalanserad geometri som ger en föredömligt stadig känsla med sin låga tyngdpunkt
 • Inbyggd styrbegränsning som förhindrar kraftiga styrrörelser och därmed ökar säkerheten
 • Helt inkapslad drivlina utan krångliga växlar som dessutom skyddas av ett roterande kedjeskydd
 • Vevarmar aluminium med låg q-faktor som begränsar bredden mellan barnets fötter
 • Bekväm komfortsadel som är fullt anpassad efter barnens mindre bäcken
 • Lätthanterliga v-bromsar som inte kräver mer kraft än vad små barn kan prestera
 • Bromshandtag med en räckvidd som passar även mindre händer
 • Stabilt hjulset med aluminiumfälgar som rullar på greppsäkra däck med pålitliga egenskaper
 • En totalvikt på låga 6,5 kilo som kan bli helt avgörande när tröttheten kommer smygande

i samarbete med PriceRunner

 • Material: Aluminium
 • Hjulstorlek: 14 tum
 • Antal växlar: oväxlad
 • Cykelns vikt: 6.46 kg
14

Yipeeh

Barncykel 14 tum bäst i test - för 3,5 - 5-åringar

Budget

Vinnare

9

Pris

9

Komfort

9

Säkerhet & Stabilitet

9

Design

8

Hållbarhet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Yipeeh är en stabil och säker cykel med bra funktioner för inlärning. Dess trafiksäkerhetsfunktioner och justerbara sadel gör den till en pålitlig mellanklasscykel.

Denna trafiksäkra och stabila barncykel passar bra till barn som håller på att lära sig cykla. Finns i flera trevliga färger! Pris fr. 2500 kr.

Denna barncykel från Yipeeh är en stabil och snygg barncykel. Den passar utmärkt när ditt barn håller på att lära sig att cykla. Den har breda cykelhjul med grova mönster, något som ger cykeln ett utmärkt grepp och gör den enklare att balansera på. Cykeln är utrustad med stödhjul som gör att barnet kan lära sig cykla innan de behöver oroa sig över att balansera. När barnet är redo kan stödhjulen plockas bort. Precis som men många andra barncyklar  så kan man på denna modellen också ställa in sadeln efter barnets höjd. Yipeeh är utrustad med säkerhetsfunktioner som slutet kedjeskydd och har en upprätt sittställning vilket ger en bättre säkerhet i trafiken. 

 • Utrustad med både fotbroms och handbroms
 • Stabil cykel med breda hjul
 • Har slutet kedjeskydd och upprätt sittställning
 • Sadelhöjden kan enkelt justeras
 • Material: Metall
 • Hjulstorlek: 14 tum
15

BTWIN BARNCYKEL 14″ 3-5 ÅR 500 ROBOT – Billigaste barncykeln för 3-5-åringar!

BARNCYKEL 14" 3-5 ÅR 500 ROBOT bäst i test

Budget

Vinnare

10

Pris

9

Komfort

8

Säkerhet & Stabilitet

8

Design

7

Hållbarhet

8.4

Totalpoäng

Motivering: BTWIN BARNCYKEL 14″ ger hög prestanda för sitt pris och är lämplig för unga cyklister. Dess låga ram gör det lätt för barnet att kliva upp, men den har något kortare hållbarhet än övriga deltagare.

Denna barncykel från BTWIN är en riktig användarfavorit! Pris fr. 1400 kr.

Denna barncykel från BTWIN passar bra för 3-5 åringar som håller på att lära sig att cykla. De stabila stödhjulen ser till att barnet får en god balans. Dessutom är det lätt för barnet att kliva upp på cykeln eftersom den har en väldigt låg ram. Sadeln på cykeln är justerbar så att du enkelt kan anpassa det efter barnets längd och gummidäcken robusta. Detta ger även möjlighet för barnet att växa med cykeln så att den kan användas i flera år. Denna cykel passar barn från 90 till 105 cm. Bara börja trampa!

 • Sadeln kan enkelt höjdjusteras
 • Handbroms & ringklocka
 • Synlig reflex
 • Rejäla gummidäck
 • Material: Metall, gummi, plast
 • Hjulstorlek: 14 tum
16

Crescent Knytt 12 Jr  – Bästa barncykeln [current_year] 3-4 år, 12 tum!

Crescent Knytt 12 Jr 2022

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Komfort

10

Säkerhet & Stabilitet

9

Design

9

Hållbarhet

9

Totalpoäng

Motivering: Crescent Knytt 12 Jr är en perfekt startcykel för unga cyklister med högkvalitativa material och överlägsen säkerhet. Dess design och komfort gör den till en utmärkt lyxklasscykel.

Perfekt startcykel för minicyklisten! Pris. fr 2700 kr.

Dags för det första åket? Då har vi en stark kandidat i Crescent Knytt 12! Med rejäla stödhjul (som kan monteras av) är det här en minivariant av Crescents större mountainbike-modeller i samma höga kvalitet. Materialen på sadel och handtag är speciellt framtagna och godkända för barnets känsliga hud. Med fotbroms, handbroms, ringklocka och kedjeskydd har barnet allt som behövs för att hantera cykeln på ett smidigt sätt. Den har reflexer fram och bak och även reflexsidor på däcken för rejäl synlighet i mörket. Cykeln passar barn som är 80-100 centimeter långa.

i samarbete med PriceRunner

 • Material: Aluminium
 • Hjulstorlek: 12 tum
 • Antal växlar: 1
17

Stålhästen Rulla – Bästa Springcykel!

Rulla.jpg

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Komfort

9

Säkerhet & Stabilitet

8

Design

8

Hållbarhet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Stålhästen Rulla är en utmärkt balanscykel med hög komfort och säkerhetsfunktioner. Dess charmiga design och användarvänlighet gör den till det bästa valet för unga cyklister som vill lära sig balans.

Den här fina och högkvalitativa cykeln ser ut som en riktig vuxencykel, men i mindre format. Den har många fördelar och en charmig design, och den passar perfekt för barn som vill börja träna på balansen utan att behöva tänka på att trampa. Pris fr. 1000 kr.

Det här är en balanscykel, vilket innebär att den inte har några trampor. Det gör att barnet kan börja cykla och träna upp balansen, utan att behöva tänka på tramporna. På så sätt blir det enkelt för barnet att komma igång med cyklingen, och det gör balanscykeln som en perfekt första cykel. Den här cykeln har en väldigt charmig design, med klassiskt utseende, och den ser ut exakt som en vuxencykel men i ett mindre format. Det ingår dessutom en praktisk cykelkorg där barnet kan förvara sådant som ska följa med på cykelturen. Denna cykel håller en hög kvalitet, och den passar perfekt för barn som är mellan 2 och 4 år eller 90-105 centimeter långa. Cykeln levereras färdigmonterad vilket gör det extra smidigt, då det bara är att hoppa upp på den direkt och åka iväg. Ramen är pulverlackerad för en hög beständighet, och sandeln har ett snabbfäste som gör det enkelt att justera höjden. På så sätt kan man snabbt höja sadeln vartefter barnet växer, så att den alltid är i precis rätt höjd för barnets längd.

 • Smidig balanscykel för att träna upp balansen
 • Charmig design
 • Praktisk cykelkorg ingår
 • Håller hög kvalitet
 • Levereras färdigmonterad
 • Pulverlackerad ram för hög beständighet
 • Snabbfäste på sadeln för enkel höjdjustering
 • Ram och framgaffel: High-Tensile stål
 • Sadel och handtag: Brun PU
 • Styre: Aluminium
 • Ringklocka: Lackerad aluminium
 • Hjul: X-rims aluminium
 • Sadelstolpe: Stål
 • Nav fram/bak: Aluminium
 • Hjulstorlek: 12 tum
 • Antal växlar: Inga
 • Vikt: 4,2 kg
18

12 tum: Pinepeak Jasper Barncykel

Bäst i test premiumklassen 12 tum Pinepeak Jasper Barncykel - bästa barncykeln för 3 / 4 / 5-åringar

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Komfort

8

Säkerhet & Stabilitet

9

Design

8

Hållbarhet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Pinepeak Jasper är en häftig och trafiksäker barncykel som konkurrerar väl med andra i sin kategori. Dess funktioner och justerbara sadel gör den till en pålitlig utmanare.

Denna barncykel är en häftig och trafiksäker modell att cykla på! Pris fr. 1000 kr.

Denna barncykel från Pinepeak passar utmärkt till den unga cyklisten som vill ha en häftig cykel i snygga färger! Den är utrustad med kedjeskydd, ringklocka, medföljande stödhjul,  fotbroms på bakhjulet och handbroms på framhjulet vilket gör den till en trygg och bekväm att cykel för barnet att cykla på. Den har även medföljande reflexer vilket gör detta till ett trafiksäkert val. Sadeln är även justerbar vilket är en fördel då barnet kan växa med cykeln. Rekommenderad ålder är från 3–4,5 år.

 • Häftig cykel i härliga mönster
 • Utrustad med kedjeskydd, ringklocka, medföljande stödhjul, reflexer, fotbroms på bakhjulet och handbroms på framhjulet
 • Justerbar sadel
 • Material: Metall och plast
 • Hjulstorlek: 12 tum
 • Antal växlar: 1 växel

Köpguide – Tänk på detta innan du köper en barncykel

När du som förälder ska införskaffa en cykel till ditt barn är det viktigt att du prioriterar ditt barns säkerhet. Det första du ska göra är att försäkra dig om att barncykeln har rätt storlek. Barnet ska kunna nå ned till marken med båda fötterna för att cykeln ska vara säker. När det kommer till barncyklar så är rätt storlek A och O, detta av den anledningen att barnet ska kunna ha full kontroll över cykeln. 

Storleksguide barncykel 

Det är inte alltid det enklaste att välja rätt storlek på barncykeln, men det finns ett par saker att utgå ifrån när du ska komma fram till vilken storlek ditt barn ska ha. Det som är viktigt att känna till är att barncyklar mäts på ett annat sätt jämfört med cyklar för vuxna. Vuxencyklar mäts vanligtvis i ramstorlek medan cyklar för barn som regel delas in i tumstorlek och ålderskategori. Det är dock viktigt att känna till att detta enbart är en vägledning. Är ditt barn väldigt långt för sin ålder så kommer du förmodligen göra klokast i att välja en större storlek på cykeln. En enkel metod för att hitta rätt storlek på cykeln är att mäta ditt barns innerbensmått. Det är alltså inte rekommenderat att enbart utgå från barnets ålder eller längd när du ska välja storlek på cykeln till barnet.

Så här gör du för att mäta innerbensmåttet:

 • Se till att barnet står helt platt på golvet, utan skor.
 • Använd ett måttband.
 • Mät från grenen och längst med hela benets insida till marken.
 • Slutligen är det dags att hitta en passande cykel med de matchande måtten!

Genom att ta reda på barnets innerbensmått och att jämföra det med barncykelns sadelhöjd, får du enkelt svar på modellen passar eller ej. Det är en passande cykel för ditt barn om barnets innerbensmått matchar sadelns höjd.

Tabell över innerbensmått och tumstorlek

 • Innerbensmått: 39-48 cm |Tumstorlek: 12″
 • Innerbensmått: 46-53 cm |Tumstorlek: 14″
 • Innerbensmått: 51-72 cm |Tumstorlek: 16″
 • Innerbensmått: 55-72 cm |Tumstorlek: 18″
 • Innerbensmått: 60-82 cm |Tumstorlek: 20″
 • Innerbensmått: 69-90 cm |Tumstorlek: 24″
 • Innerbensmått: 76-96 cm |Tumstorlek: 26″

Barncykel och säkerhet

När det är dags köpa cykel så är det oftast bättre att välja en av hög kvalitet eftersom dessa cyklar vanligtvis har en bättre säkerhet. Detta är en grundregel när det kommer till de flesta produkter som ska användas av barn, vare sig du är på jakt efter en barncykel, bältesstol eller en barnvagn.

Ur en säkerhetsaspekt så är det också viktigt att införskaffa skydd till barnet. Tänk också på att cykelhjälmslagen gäller för barn gäller upp till 15 års ålder.[footnote]https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/Cykel/[/footnote] Det rekommenderas även att kombinera cykelhjälmen med både knäskydd och armbågsskydd för att säkerställa att barnet har fullt skydd. Du bör även undvika att montera cykeln själv om du inte har kunskapen, använd dig av din lokala cykelreparatör för montering om du köper en nedmonterad cykel på nätet. Slutligen så är färgvalet på cykeln givetvis av stor vikt då barnet ska tycka om sin cykel och ha en positiv anknytning till den. Läs gärna vårt Bäst i Test om cykelhjälmar för barn.

Bör barncykeln ha fotbroms eller handbroms? 

En mycket vanlig fråga kring barncyklar är om barnet ska ha fotbroms eller handbroms. Det är en stor fördel om barncykeln har en fotbroms, då det är enklare att lära sig hantera än handbroms samtidigt som det också är säkrare eftersom barn många gånger kan ha för svaga händer för en handbroms. 

Att trampa baklänges på en cykel för att stanna är en onaturlig rörelse, speciellt för yngre barn. En mer naturlig reflex är bromsa genom att sätta ned fötterna eller med hjälp av pedalerna. Fotbromscyklar anses som regel som ett tryggt alternativ bland föräldrarna eftersom det är oftast så man själv lärde sig konsten att cykla på. Experter rekommenderar att man bör vänta med handbroms till dess att barnet är moget för det, vilket brukar vara någon gång mellan 4-7 år. Mindre barn har oftast inte har den koordination som handbromsen kräver.

Känner du dig osäker på om ditt barn klarar av att hantera en handbroms så är fotbromsen ett bra val. Det allra viktigaste när du köper en barncykel är att du själv känner dig trygg och säker med valet, för då blir även barnet tryggt.

När kan barn cykla i trafiken utan en vuxens sällskap?

Trafikmiljön kan skilja sig åt mycket på olika orter och av den anledningen är det svårt att ange en exakt ålder då barn klarar av att vistas själva i trafiken. Enligt NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) bör barnen vara minst 11-12 år gamla för att cykla i trafiken själva.[footnote]https://ntf.se/ntf-anser/barn/[/footnote]

Sammanfattning om barncyklar

Att få uppleva den där lyckan när ditt barn äntligen kan cykla är en otrolig glädje för dig som förälder, likväl som för barnet. En bra barncykel öppnar upp för nya äventyr och det blir enklare för hela familjen att göra utflykter tillsammans. Att cykla ihop är både roligt och ger effektiv träning. Barndomen ska vara en tid för utforskning, upplevelser och lärdomar. De flesta personer minns sin första cykeltur med stolthet. Av den anledningen är det viktigt att du väljer en bra och säker cykel.

Jakten på den bästa barncykeln är inte alltid det lättaste. I det här testet har du fått ta del av en stor köpguide som belyser vad som är viktigt att ha i åtanke när du väljer modell och storlek på barncykeln. Vi har även listat de 14 bästa modellerna i olika storlekar och prisklasser för att du enkelt ska hitta rätt.

Frågor och svar om barncyklar

En springcykel passar bra för att träna upp barnets balans och koordination  men utan några pedaler. En traditionell barncykel för mindre barn har vanligtvis stödhjul, medan barncyklar för lite äldre barn ofta är utan stödhjul.

Fotbroms är ofta lättare för barnet att hantera och det är många gånger säkrare. Yngre barn har ofta en tendens att knipa åt frambromsen för hårt vid hög fart, vilket kan orsaka tvärstopp och olyckor. Av den anledningen är det bäst att satsa på en barncykel med fotbroms.

Barncyklar kan ofta vara väldigt tunga vilket gör det svårt för barnen att hålla full kontroll. Det är mycket bättre att satsa på en lättare cykel till ditt barn så att det blir enklare att hantera cykeln.

Om ditt barn behöver stödhjul beror på hur väl barnet kan cykla. Kan ditt barn hålla balansen bra på en vanlig barncykel kommer det inte behövas stödhjul.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 • Jag funderar på en Hojja i rosa för min 6 åriga dotter men är inte helt säker. En så dyr cykel när de växer så snabbt…

  • Det är väl värt att satsa på kvalitet även då de växer. Men mät sitthöjden och välj en modell som du kan sänka och höja sadeln på så får du ju ut mer av den.

 • Denna webbplats använder cookies

  Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

  Hantera dina cookieinställningar

  Nödvändiga cookies

  Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

  Funktionella cookies

  Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

  Cookies för statistik

  För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

  Cookies för personlig anpassning

  För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser