Välj en bältesstol bäst i test för många trygga åkturer i bilen med barnet som kan sitta framåtvänt. I vårt test kan du läsa mer om de olika modellerna som förtjänar en plats på prispallen. Vi ger dig också bra råd för hur du väljer bästa bältesstolen för ditt barn.
Lyx
8.8
Mellan
8.2
Budget
8.4
Det har blivit dags för ett bäst i test av framåtvända bilbarnstolar! Närmare bestämt ett bältesstol-bäst i test! Ja för visst vill du bara ha det bästa när det kommer till ungarnas säkerhet, men det bästa måste inte alltid vara bilbarnstolens Rolls royce (även om den säkert är ruskigt bra), det bästa när det kommer till bilbarnstolar är en fråga om behov och användning! En fråga om förutsättningar (du vill inte köpa en bilbarnstol om det drar in ungarnas middag) och en fråga om vad det är för barn som ska sitta i den givetvis. Det vi kan slå fast är att välja barnbilstol inte är något man gör i en axelryckning. Vare sig det är en framåtvänd eller bakåtvänd bilbarnstol, om det är en bilkudde eller ett babyskydd – ja egentligen det mesta som hör dom små liven till – vill du ha ditt på det torra. Du vill ha gjort jobbet, läst det finstilta!
Här på Hemfakta har vi utsett Cybex Anoris T i-Size Bilbarnstol till årets bästa bältesstol 2024! Och hur kommer det sig? Jo, denna bältesstolen har nämligen en helt ny teknik – lik ingen annan – som skapar en säkerhet – likt ingen annan. Den har nämligen en airbag som släpper på millisekunder vi krock. Otroligt, vi vet.
Du vill ha koll på säkerhet och komfort, du vill att bältesstolen ska gillas och vara bekväm hos barnet ifråga, kanske vill du ha ett extra säkerhetslager för att skydda barnet vid eventuell kollision – ja vad vet jag. Som tröst kan man känna sig rätt trygg när man köper en framåtvänd barnstol idag, eftersom seriösa återförsäljare bara säljer produkter som är testade och godkända. Så till frågan: Vilken är den bästa bältesstolen och vilken ska du välja till ditt barn? Ska det vara en bilbarnstol Isofix? Kör ni långa distanser? Oavsett vad du söker så kommer du att kunna hitta en bältesstol som uppfyller dina kriterier bland våra testade bältesstolar i testet nedan!
Våra experter har landat i nio olika framåtvända bilbarnstolar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget, där samtliga uppfyller alla säkerhetskrav. Dags att kora den bästa framåtvända bilbarnstolen! Och du förresten, du har väl inte missat vårt stora test om Babyskydd? Tänkte väl det!
I vårt test blev Cybex Anoris T i-Size Bilbarnstol testvinnare, tack vare helt ny teknik som skapar en säkerhet liknande ingen annan. Den har nämligen en airbag som släpper på millisekunder vid krock. Med det sagt är alla vinnare i vårt test säkra och bekväma men skiljer sig åt beroende på behov, pris och fordonstyp. Alla bilar har inte Isofax-fästen, därav har vi sett till att det finns modeller som passar vilken bilmodell du än har. Nedan har vi gjort en guide för allt du borde tänka på vid köp av bilbarnstol, men det är också dessa komponenter vi tagit hänsyn till när vi utsett våra testvinnare.
I jakten på den bästa bältesstolen har vi läst kundomdömen och gått igenom specifikationer och labbtester – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den stol som är bäst från den som inte är det. Med de nio bältesstolar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du och ditt barn kommer känna er väldigt trygga.
Säkerhet är A och O när det kommer till att färdas i bil med sitt barn. Varje år skadas många barn eller faller offer i bilolyckor för att bilbältet eller bältesstolen inte använts på korrekt sätt. På transportstyrelsens hemsida kan du läsa närmre om hur du bäst skyddar barnen under bilkörningen. Är du osäker på hur du monterar bältesstolen på rätt sätt? Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande har skapat en bra instruktionsfilm för tips om hur bältesstolen monteras rätt. Du finner den på deras hemsida.
När du ska köpa en ny bältesstol vill du naturligtvis försäkra dig om att barnet kommer sitta både bekvämt och säkert. Det är mycket viktigt att du väljer en modell som uppfyller bilbarnstolslagarna och det finns för närvarande två olika lagstadgade standarder inom EU: ECE R44 och UN R129
ECE R44/04
En bilbarnstol eller bältesstol med ett ECE R44/04-märke garanterar att den uppfyller säkerhetskraven som har fastställts i säkerhetsstandarden ECE R44. För att bilbarnstolarna ska bli godkända i enligt ECE R44/04 testas dem noggrant med krockdockor i bland annat frontalkrockar i 50 km/h samt påkörning bakifrån i 30 km/h. Under testet används avancerade mätinstrument som är utformade för att utvärdera bältesstolen eller bilbarnstolens säkerhetsnivåer. Du hittar den orangefärgade ECE R44/04 godkännandeetiketten under bilbarnstolen.
ECE R129
i-Size (eller ECE R129) är en ny förordning för bilbarnstolar i grupp 0 och 0+/1 och har mer avancerade säkerhetsstandarder än ECE R44/04. Bilbarnstolar som är godkända i enlighet med i-Size kan således kännas igen på märket vid “i-Size”-märkningen. Du kan dessutom enkelt hitta bältesstolens längdklassificering på etiketten.
Medan ECE R44-bältesstolar utgår från barnets vikt, så utgår i-Size-bilbarnstolar från barnets längd och ålder. i-Size-bilbarnstolar har dessutom genomgått fler sidokrockstester för att säkerställa ett bättre skydd vid denna typ av krockar. En annan skillnad med i-Size är att dessa bilbarnstolar rekommenderar att barn skall åka bakåtvänt till dess att de är minst till 15 månader. Det har nämligen bevisats vara säkrare om det skulle inträffa en frontalkrock.
Ett barns huvud är relativt tungt i förhållande till barnets kropp och dessutom håller barnets nackmuskler fortfarande på att utvecklas. Bilbarnstolar och bältesstolar är designade för att klara av att absorbera krockkrafterna genom dess skal och avleda bort resten av krafterna från barnets kropp. Men vad händer egentligen med barnet vid olika typer av kollisioner?
Faktum är att var fjärde bilolycka är en sidokollision. Tråkigt nog så kan en sidokollision ofta orsaka allvarligare skador för ditt barn jämfört med en påkörning bakifrån eller en frontalkrock. Av den anledningen är det extra viktigt att välja en bältesstol med sidokollisionsskydd. Ett tillförlitligt sidokollisionsskydd är kritiskt för att skydda ditt barn på bäst sätt vid en bilolycka
Det finns flera komponenter till att sidokollisioner är särskilt riskfyllda för barn:
De kraftigaste kollisionerna av alla är frontalkollisioner. När det kommer till frontalkollisioner så ger bakåtvända bilbarnstolar helt klart det bästa skyddet. Det är enligt fysikens lagar betydligt säkrare för ditt barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol vid en frontalkollision. Detta eftersom krockkrafterna kommer att avledas till den bakre delen på bilbarnstolen medan den återstående energin kommer att fördelas jämnt över barnets huvud, nacke och överkropp. Under frontalkollisioner där en framåtvänd bilbarnstol används fördelas krockkrafterna över både stolens konstruktion samt fastspänningssystem – vilket tyvärr kan resultera i att mer energi leds till ditt barns kropp.
Påkörning bakifrån är mer sällsynta och i de fall där en olycka sker bakifrån så är de ofta inte i samma höga hastigheter som vid en frontalkollision. Även om det skulle vara lite bättre för barnet att sitta framåtvänd vid en påkörning bakifrån, så är bakåtvänt ändå alltid det optimala. För att vara på den säkra sidan även vid en påkörning bakifrån ska du se till att välja en bilbarnstol med frontbygel respektive ett underförankringsband som löser dilemmat med rotation av stolen vid en krock bakifrån. NTF: https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-bil/barn-0-4-ar/
Alla seriösa butiker säljer enbart godkända bältesstolar, så oavsett vilken du köper ska du kunna vara säker på att bältesstolen uppfyller grundläggande säkerhetskrav. Utöver säkerhet så kan det vara bra att välja en bältesstol som är rymlig och har ett justerbart nackstöd, vilket de flesta bältesstolar har, så att den kan användas länge. I övrigt handlar det mest om att hitta rätt bältesstol, utifrån ens egna kriterier och behov. Om man har en liten bil eller behöver få plats med flera bilbarnstolar så kanske man behöver en smidig bältesstol, kanske vill man ha en med isofix eller så söker man någon annan funktion. Utgå från era behov och kriterier och välj den bältesstol som uppfyller dessa bäst.
En bilbarnstol används vanligtvis bakåtvänd, men det finns även modeller som kan användas både bakåt- och framåtvänt. En bältesstol används enbart framåt. En bakåtvänd bilbarnstol är säkrare, speciellt för mindre barn. Det finns tre olika typer av bilbarnstolar, även om det egentligen bara är en av dessa som ska kallas bilbarnstol egentligen. Det är babyskydd, bilbarnstol och bältesstol. Det finns även bälteskuddar, som enkelt förklarat är en bältesstol utan något ryggstöd. Dessa är inte alls lika säkra som bältesstolar, och man bör alltid börja med en bältesstol. Babyskyddet är det som används först, tills barnet kan sitta stadigt utan stöd. Bilbarnstolen är även säkrare än babyskyddet, men inte för bebisar som inte kan sitta själva. Den första tiden är alltså babyskyddet säkrast, men så fort barnet kan sitta själv bör man byta till en bilbarnstol. Man kan säga att bilbarnstolen är steg 2 i bilen, och bältesstolen är steg 3.
Bältesstol kallas ibland för framåtvänd bilbarnstol, men egentligen är bilbarnstol och bältesstol två olika saker. Det finns som sagt även bilbarnstolar som kan användas både bakåt- och framåtvänt, och därför kan man även syfta på en sådan när man säger framåtvänd bilbarnstol. Med framåtvänd bilbarnstol kan man alltså antingen syfta på en vändbar bilbarnstol, eller en bältesstol. Men egentligen är framåtvänd bilbarnstol och bältesstol inte samma sak.
I det här testet med bältesstolar har vi enbart fokuserat på just bältesstolar, och bilbarnstolar är ett kapitel för sig. Alla föräldrar har också olika favoriter när det kommer till bilbarnstolar, och även bältesstolar förstås. En stor favorit bland babyskydd och bilbarnstolar är dock MaxiCosi, som har flera olika modeller som är populära.
Bältesstol är betydligt säkrare än bälteskudden. Även om bältesstolen inte är lika säker som en bakåtvänd bilbarnstol så är den ändå säker. Bältesstolar har många säkerhetsfunktioner som sidokrockskydd och liknande, vilket en bältesstol inte har. Av den anledningen bör man inte byta från bakåtvänd bilbarnstol till bälteskudde, utan alltid börja med bältesstol när man vänder barnet framåt. Man bör sedan använda bältesstolen så länge som möjligt, innan man går över till att enbart använda bälteskudde.
Bältesstolens ålder är viktig att hålla koll på, eftersom de helt enkelt inte är lika säkra då de har passerat bäst före datum. En annan anledning till att man inte bör använda en för gammal bältesstol är att utvecklingen går framåt, och nyare bältesstolar ofta är säkrare. Livslängden för en bältesstol är vanligtvis tio år. För babyskydd är livslängden oftast fem till sju år, och för bilbarnstolar är livslängden mellan sju och tio år. Under stolen ska det finnas datumstämplar som visar när den tillverkades, för att man ska kunna hålla koll på åldern. Om man återanvänder samma babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol när barnet får syskon så bör man tänka på att produkten inte bör passera bäst före datum under tiden den används. Både bilbarnstolar och bältesstolar kan användas många år, och de bör därför inte vara äldre än fem år när barnet börjar använda den.
Ja, samtliga speciella skyddsanordningar för barn – det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde – får användas i framsätet. De får dock inte användas där om det finns en aktiv airbag. På en del bilar kan airbagen stängas av tillfälligt, men det absolut säkraste är att ta bort airbagen helt. Det kan man göra genom att lämna in bilen på en bilverkstad.
Enligt lag ska alla barn som är kortare än 135 centimeter och som färdas i en bil använda någon form av speciell skyddsanordning. Med speciell skyddsanordning menar man babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde. Det finns alltså ingen lag på att barnet måste använda just en bältesstol, utan enligt lag går även bälteskudde bra. Bältesstolen är dock betydligt säkrare än bälteskudden, och därför bör man använda en bälteskudde så länge som möjligt. Om man vänder barnet framåt vid fyra eller fem års ålder är det extra viktigt att man väljer en bältesstol istället för en bälteskudde. När barnet har vuxit ur bältesstolen eller inte sitter bekvämt i den längre så kan man byta till en bälteskudde.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡