1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i Test: Bältesstol – Bästa framåtvända bilbarnstolen för ditt barn!
Cybex-Anoris-T-i-Size-Bilbarnstol-basta-baltesstolen-hemfakta-e1680081615919.jpg

Lyx

Cybex Anoris T i-Size Bilbarnstol bästa bältesstolen hemfakta

Cybex Anoris T i-Size

8.8

Mellan

Britax Römer KIDFIX III S Bältesstol

Britax Römer KIDFIX III S

8.2

Budget

Cybex Solution S-fix

Cybex Solution S2 i-Fix 

8.4

Inledning

Det har blivit dags för ett bäst i test av framåtvända bilbarnstolar! Närmare bestämt ett bältesstol-bäst i test! Ja för visst vill du bara ha det bästa när det kommer till ungarnas säkerhet, men det bästa måste inte alltid vara bilbarnstolens Rolls royce (även om den säkert är ruskigt bra), det bästa när det kommer till bilbarnstolar är en fråga om behov och användning! En fråga om förutsättningar (du vill inte köpa en bilbarnstol om det drar in ungarnas middag) och en fråga om vad det är för barn som ska sitta i den givetvis. Det vi kan slå fast är att välja barnbilstol inte är något man gör i en axelryckning. Vare sig det är en framåtvänd eller bakåtvänd bilbarnstol, om det är en bilkudde eller ett babyskydd – ja egentligen det mesta som hör dom små liven till – vill du ha ditt på det torra. Du vill ha gjort jobbet, läst det finstilta!

Här på Hemfakta har vi utsett Cybex Anoris T i-Size Bilbarnstol till årets bästa bältesstol 2024! Och hur kommer det sig? Jo, denna bältesstolen har nämligen en helt ny teknik – lik ingen annan – som skapar en säkerhet – likt ingen annan. Den har nämligen en airbag som släpper på millisekunder vi krock. Otroligt, vi vet. 

Du vill ha koll på säkerhet och komfort, du vill att bältesstolen ska gillas och vara bekväm hos barnet ifråga, kanske vill du ha ett extra säkerhetslager för att skydda barnet vid eventuell kollision – ja vad vet jag. Som tröst kan man känna sig rätt trygg när man köper en framåtvänd barnstol idag, eftersom seriösa återförsäljare bara säljer produkter som är testade och godkända. Så till frågan: Vilken är den bästa bältesstolen och vilken ska du välja till ditt barn? Ska det vara en bilbarnstol Isofix? Kör ni långa distanser? Oavsett vad du söker så kommer du att kunna hitta en bältesstol som uppfyller dina kriterier bland våra testade bältesstolar i testet nedan!

Våra experter har landat i nio olika framåtvända bilbarnstolar i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget, där samtliga uppfyller alla säkerhetskrav. Dags att kora den bästa framåtvända bilbarnstolen! Och du förresten, du har väl inte missat vårt stora test om Babyskydd? Tänkte väl det!

I vårt test blev Cybex Anoris T i-Size Bilbarnstol testvinnare, tack vare helt ny teknik som skapar en säkerhet liknande ingen annan. Den har nämligen en airbag som släpper på millisekunder vid krock. Med det sagt är alla vinnare i vårt test säkra och bekväma men skiljer sig åt beroende på behov, pris och fordonstyp. Alla bilar har inte Isofax-fästen, därav har vi sett till att det finns modeller som passar vilken bilmodell du än har. Nedan har vi gjort en guide för allt du borde tänka på vid köp av bilbarnstol, men det är också dessa komponenter vi tagit hänsyn till när vi utsett våra testvinnare.

I jakten på den bästa bältesstolen har vi läst kundomdömen och gått igenom specifikationer och labbtester – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den stol som är bäst från den som inte är det. Med de nio bältesstolar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du och ditt barn kommer känna er väldigt trygga.

1

Cybex Anoris T i-Size – Bästa Bältesstolen [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Cybex Anoris T i-Size Bilbarnstol bästa bältesstolen hemfakta

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Komfort

8

Användarvänlighet

10

Säkerhet

9

Användaromdömen

8.8

Totalpoäng

Motivering: Cybex Anoris T i-Size Bilbarnstol får höga betyg inom alla egenskaper. Den har en hög komfort, utmärkt säkerhet med integrerad airbag, och har positiva användaromdömen. Priset är högre, men det är en värd investering för att säkerställa barnets säkerhet.

Bilbarnstolen med integrerad airbag, säkerhet på ny nivå! Vi älskar! Pris ca. 7600 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Cybex Anoris T i-Size till årets bästa bältesstol 2024! För ja, här har vi grejer! Framåtvänt åkande utan att tumma det minsta på säkerheten! Den hyllade framåtvända bilbarnstolen Anoris T i-Size från Cybex är alltså den första bilbarnstolen med en integrerad airbag för hela kroppen. Den ger 50% mer skydd än traditionella framåtvända bilbarnstolar och är minst lika säker som en bakåtvänd bilbarnstol. Anoris T sitter inne på helt egen teknologi, airbagen är inbyggd i stötbarriären och blåser upp vid frontalkrock på millisekunder. Den stoppar framåtrörelse, minskar tryck på magen och håller barnet på plats. Den har ett linjärt krocksystem som skyddar huvud och nacke, som absorberar kraften vid en krock i det energiabsorberande materialet i stolens skal. Utöver den har den LED-indikatorer som direkt berättar om stolen är korrekt installerad och att airbagen är aktiv. Ja, jag får kanske ta tillbaks det där jag sa om att man inte nödvändigtvis behöver bilbarnstolarnas Rolls Royce, för det är nog den vi har här och den är förbaskat bra!

Så tycker experten

Enligt Spencer på T31 är Cybex Anoris en otroligt imponerande stol som utöver att ha alla basic-funktioner som komfort och användarvänlighet, också är den säkraste barnstolen på marknaden just nu.

 • Maxvikt: 21 kg
 • Rekommenderad ålder: Från 15 månader upp till cirka 6 år
 • Rekommenderad längd: 76–115 cm.
 • Godkänd enligt: Säkerhetsstandarden i-Size.
 • Montering: ISOFIX
 • Övrigt: Testvinnare i ADAC, tre olika lutningslägen, Cybex Airbagteknologi inbyggd i stötbarriären, Obegränsat benutrymme, Linjärt sidokrockssystem – L.S.P System

Fördelar 

 • Enkel att installera
 • Hög komfort
 • Väldigt hög säkerhet
 • Hög hållbarhet
 • Prisvärd

Nackdelar 

 • Går inte att snurra stolen
 • Kostar en del

Sammanfattning: Omdömena kommer från olika testare runt om i världen, inklusive MadeForMums2 och HonestJohn3 .  Eftersom stolen är relativt ny är användarrecensionerna hittills relativt begränsade.

2

BeSafe iZi Fix Flex i-Size

BeSafe iZi Fix Flex bäst i test bältesstol hemfakta

Lyx

Utmanare

7

Pris

8

Komfort

9

Användarvänlighet

10

Säkerhet

9

Användaromdömen

8.6

Totalpoäng

Motivering: BeSafe iZi Fix Flex i-Size är en stark utmanare i lyxklassen. Den har hög komfort och säkerhet, med positiva användaromdömen. Priset är högre än genomsnittet, men det är en prisvärd investering för säkerheten.

Säkerhetsdetaljer så det ryker om det! Kompakt med avtagbara sidor om ni behöver få in tre bältesstolar i baksätet! Pris ca. 3 500 kr.

En bältesstol från BeSafe är ett säkert kort, eftersom de fokuserar på just säkerhet. Den här modellen är inget undantag, snarare tvärtom. När det gäller bältesstolar kan det här vara den säkraste som går att hitta just nu, därför blir denna modell den bästa bältesstolen i vårt bäst i test. Läs gärna vårt utförliga test av BeSafe iZi Fix Flex i-Size! Här har man flera smarta detaljer som ökar säkerheten, till exempel en extra sidokrockkudde. Den fäster man på sidan av stolen, mot dörren, och den minskar kraften vid en sidokrock. Förutom sidokrockkudden så ingår även en liten kudde som placeras på bilbältet, vid axeln, och som minskar kraften mot huvudet och nacken vid en krock. Något som utmärker den här bältesstolen, och som också är en säkerhetsdetalj, är den fjärde punkten för bältet. Den är placerad mellan barnet ben, och den håller ned bältet så att det inte hamnar mot barnets mage. Detta på grund av att bältet kan orsaka svåra inre skador om bältet ligger för högt upp på magen. Motsvarigheten till den här fjärde punkten på de flesta andra bältesstolar är hornen som brukar finnas på sidorna. Här har man alltså valt att inte använda de traditionella hornen, eftersom det finns en risk att bältet glider ur dem och att de då hamnar under magen. En annan fördel med denna bältesstol, som dock inte handlar om säkerhet, är att den har extra sidor som går att ta bort. Utan dessa sidor blir stolen smidigare och du får plats med upp till tre bältesstolar av denna modell bredvid varandra. 

Det finns väldigt många smarta funktioner med den här bältesstolen. En annan funktion vi gillar lite extra mycket är möjligheten att luta ryggstödet lite, om barnet somnar till exempel. Man kan dock inte ändra lutningen under färd, som på bakåtvända bilbarnstolar, men det kan göras när barnet sitter i stolen om man stannar till. Den här funktionen finns inte på särskilt många bältesstolar, och många saknar detta när det är dags för bältesstol. Förutom att det här är en av de säkraste bältesstolarna på marknaden, så är det också en av de dyraste. Det är visserligen inte särskilt förvånande att dessa saker går hand i hand, en hög säkerhet har helt enkelt ett högre pris. 

 • Maxvikt: 36 kg.
 • Rekommenderad ålder: 4-12 år
 • Rekommenderad längd: 100–150 cm
 • Godkänd enligt: i-Size.
 • Montering: ISOFIX + 3-punktsbälte.
 • Övrigt: Lustningsbar, rymlig även för äldre barn, justerbart ryggstöd, passar även i mindre bilar

Fördelar 

 • Lättmonterad
 • Bekväm
 • Lätt att flytta
 • Känns säker
 • Barnen uppskattar den
 • Tar liten plats i bilen

Nackdelar 

 • Bälteskudden/skyddet kunde vara lite mindre enligt vissa användare
 • Lite för dyr enligt vissa

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat användarrecensioner från flera källor, inklusive Babyworld4 , Jollyroom5 och Babymarkt6 . Sammanlagt har vi hämtat cirka 120 användarrecensioner.

3

Britax Römer KIDFIX III S

Britax Römer KIDFIX III S Bältesstol

Lyx

Utmanare

8

Pris

8

Komfort

8

Användarvänlighet

9

Säkerhet

8

Användaromdömen

8.2

Totalpoäng

Motivering: Britax Römer KIDFIX III S Bältesstol erbjuder hög komfort och säkerhet till ett konkurrenskraftigt pris. Den har positiva användaromdömen och är ett utmärkt alternativ i lyxklassen.

Alla dom senaste säkerhetsfunktionerna och som ger användaren mycket hög komfort! Pris ca. 2 200 kr.

Bältesstolen Britax Römer KIDFIX III S erbjuder högsta säkerhet. Tack vare de senaste säkerhetsfunktionerna är ditt barn alltid perfekt skyddat – från huvud till höft. Ett par av de smarta detaljer som syftar till att öka säkerheten är SecureGuard, som säkerställer att bältet har en optimal position över bäckenet på barnet. Du hittar även en chockabsorberande unik skumkudde som dämpar om barnets haka slår bröstet. KIDFIX IIII S är designad och tillverkad i Tyskland och passar inte bara perfekt i de flesta bilar utan uppfyller också de högsta kvalitetsstandarderna. Detta gäller även klädseln som är tillverkade av slitstarka, lättskötta och tvättbara material – så att alla olyckor lätt kan tas hand om.

Det finns flera smarta funktioner med KIDFIX III S och en funktion vi gillar extra mycket är att ryggstödet justeras automatiskt på bältesstolen för att matcha vinkeln på sätet i bilen. En annan sak vi uppskattar är att bältesstolen har en ergonomiskt optimerad sittyta samt en mycket mjuk stoppning som ger mycket god komfort för barnet, också under långa bilresor. Installation görs smidigt med bilens 3-punktsbälte, men det går även utmärkt att installera den medISOfix tillsammans med bilens 3-punktsbälte. Det som kan vara värt att känna till är att vissa barn vantrivs med SecureGuard, så för att dra mest nytta av den här bältesstolen bör du noga försäkra dig om att ditt barn trivs med det.

 • Maxvikt: 5–36 kg
 • Rekommenderad ålder: 4-12 år
 • Rekommenderad längd: Från 105 cm
 • Godkänd enligt: ECE R 44/04
 • Montering: ISOFIX eller/och 3-punktsbälte
 • Övrigt: Anpassningsbar, enkel installation, rymlig även för långa barn

Fördelar 

 • Riktigt hög säkerhet
 • Enkel att installera
 • Bekväm för barnet
 • Ger barnet rörelsefrihet

Nackdelar 

 • Vissa användare tycker att stolen borde kunna lutas lite mer för vila

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat användarrecensioner från flera källor, inklusive Amazon7 och Babymarkt8 . Sammanlagt har vi hämtat cirka 250 användarrecensioner.

4

Britax Kidfix II S

Britax Kidfix2 S bältesstol test

Mellan

Vinnare

8

Pris

8

Komfort

8

Användarvänlighet

9

Säkerhet

8

Användaromdömen

8.2

Totalpoäng

Motivering: Britax Kidfix II S bältesstol erbjuder en balans mellan pris, komfort och säkerhet. Den har positiva användaromdömen och är ett bra val i mittemellanklassen.

Vår bäst i test i mellanklassen blev Britax Kidfix II S! En rymlig bältesstol med högt fokus på både säkerhet och bekvämlighet! Pris ca. 1800 kr.

Den här bältesstolen från Britax är väldigt säker, men även mycket bekväm och rymlig även för äldre barn. Den har ett justerbart nackstöd och en lång användningstid. Med den här bältesstolen sitter ditt barn bekvämt och säkert i bilen. Sidokrockskyddet med SICT-teknologin ger ett optimalt skydd vid sidokrock, det minskar krockkraften och deformeras vid en krock för att absorbera krockkraften innan den når barnet. Skyddet används genom att SICT-knappen vrids ut på ena sidan, mot dörren. Här använder man sig av den fjärde bältespunkten istället för horn, eftersom det ska vara säkrare än hornen. Den här punkten, eller horn, används för att förhindra att bältet hamnar för högt upp på barnets mage eftersom det kan orsaka svåra inre skador vid en krock. Fördelen med den fjärde bältespunkten är att bältet inte glider undan lika lätt. Nackdelen är dock att alla barn inte uppskattar den fjärde punkten, som är placerad mellan barnets ben och håller ned bältet, vilket kan göra att man struntar i att använda den. Detta bör man absolut inte göra, eftersom det kan göra att barnet skadas svårt vid en krock. Om man använder den fjärde punkten kan det här dock vara en fördel, eftersom bältet som sagt sitter kvar bättre där än under hornen på sidan.

Den här bältesstolen passar de flesta barn, föräldrar och bilar. Den kan användas med isofix, men fungerar även i bilar som inte har isofix fäste. Den är mycket säker, och mycket bekväm för barnet att sitta i. Det här är alltså en bra bältesstol för den som vill kunna använda isofix, eller för den som bara vill ha en säker och bekväm bältesstol.

 • Maxvikt: 36 kg
 • Rekommenderad ålder: 4-12
 • Rekommenderad längd: Från 105 cm
 • Godkänd enligt: ECE R 44/04
 • Montering: ISOFIX eller/och 3-punktsbälte
 • Övrigt: Sidokrockskydd med SICT-teknologin, Ergonomisk, Justerbart nackstöd 

Fördelar 

 • Bekväm och ergonomisk
 • Lätt att installera
 • Hög komfort och säkerhet
 • Prisvärd

Nackdelar 

 • Vissa användare menar att nack- och ryggstöd kunde vara lite bekvämare

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat användarrecensioner från flera källor, inklusive Amazon9 och Britax10 . Sammanlagt har vi hämtat cirka 500 användarrecensioner.

5

Cybex Solution S2 i-Fix 

Cybex Solution S-fix

Mellan

Utmanare

8

Pris

8

Komfort

9

Användarvänlighet

9

Säkerhet

8

Användaromdömen

8.4

Totalpoäng

Motivering: Cybex Solution S2 i-Fix erbjuder god komfort och säkerhet till ett konkurrenskraftigt pris. Den har positiva användaromdömen och är ett bra val i mittemellanklassen.

Rymlig sittyta och ett ställbart nackstöd som ger hög komfort åt ditt barn! Pris ca. 2000 kr.

Cybex Solution S2 i-Fix har utrustats med en större och bredare sittyta och det finns även gott om utrymme för axlarna vilket ger ditt barn ännu bättre komfort. Den smalare konturen på bältesstolen gör att den passar perfekt i mindre bilar. Stolen har en mjuk stoppning och klädseln är smutsavstötande, vilket betyder att den är enkel att hålla ren. Vi uppskattar att klädseln har utrustats med inbyggda ventilationshål som ser till att barnet hålls sval. Du har även ett optimerat luftventilationssystemet i ryggstödet på sätet. Du kan installera Cybex Solution S2 i-Fix i din bil antingen med eller utan Isofix. Isofix-connect-systemet ökar dock både stabiliteten och säkerheten. Att Cybex har lagt extra krut på säkerheten är väldigt tydligt. Solution S-Fix har utrustats med L.S.P. vilket är ett integrerat sidokollisionsskydd. Tack vare detta reduceras kraften vid en sidokrock med hela 25%. Cybex Solution S2 i-Fix har ett nackstöd som kan justeras i tolv olika höjdnivåer och därmed säkerställer bästa skydd i varje tillväxtfas. Nackstödet kan också vinklas till ett upprätt eller tillbakalutat läge, vilket är bra är säkerhetsaspekt när barnet sover för att huvudet inte ska falla framåt.

 • Maxvikt: 36 kg
 • Rekommenderad ålder: 4-12
 • Rekommenderad längd: 100-150 cm
 • Godkänd enligt: UN R129-standarden
 • Montering: 3-punktsbälte eller ISOFIX
 • Övrigt: Justerbart nackstöd, Integrerat sidokrocksskydd, Välventilerad klädsel och sits

Fördelar 

 • Bekväm och ergonomisk
 • Barnet slipper svettas i det andningsbara materialet
 • Hög säkerhet
 • Enkel installation
 • Väldigt prisvärd

Nackdelar 

 • Enligt vissa användare kan ryggstödet skaka lite

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat användarrecensioner från flera källor, inklusive Pricerunner11 och Amazon12 . Sammanlagt har vi hämtat cirka 500 användarrecensioner.

6

Cybex Solution M-Fix Isofix

Framåtvänd bilbarnstol bäst i test

Mellan

Utmanare

8

Pris

8

Komfort

8

Användarvänlighet

9

Säkerhet

8

Användaromdömen

8.2

Totalpoäng

Motivering: Cybex Solution M-Fix bältesstol Isofix erbjuder god komfort och säkerhet till ett konkurrenskraftigt pris. Den har positiva användaromdömen och är ett bra val i mittemellanklassen.

Individuellt justerbart sidokrockskydd och patenterat nackstöd! Pris ca. 1 800 kr.

    .       

För den som vill ha en väldigt säker bältesstol med hög komfort, men inte kan betala flera tusen, så är det här ett väldigt bra alternativ. Det här är en väldigt prisvärd bältesstol där man har fokuserat mycket på säkerhet, och även på att barnet ska sitta bekvämt. När det gäller säkerheten så finns här bland annat ett individuellt justerbart sidokrockskydd, L.S.P. System Plus, som ger en hög säkerhet vid sidokollisioner. Om bilen har isofix fästen så kan du använda dessa för att fästa bältesstolen, men det går även att använda den utan isofix om du inte har en bil med isofix fästen. En annan väldigt smart funktion är Cybex patenterade nackstöd, som kan lutas. Det här är en perfekt funktion om barnet somnar i bilen, eftersom huvudet då inte ramlar framåt. Nackstödet kan även justeras i hela tolv lägen, så att det alltid är i precis rätt höjd för barnet.

Här finns även ett integrerat ventilationssystem som håller barnets kroppstemperatur lagom, även under varma sommardagar. Den här bältesstolen har en robust konstruktion och är rymlig även för äldre barn. Den höga komforten är också en stor fördel, eftersom barnet sitter bekvämt även under lite längre resor. Det här är en riktigt bra bältesstol som kombinerar hög säkerhet med hög komfort, och som har många smarta funktioner som fokuserar på just dessa saker – säkerhet och komfort. Det här är ett bra alternativ om du vill att ditt barn ska sitta säkert och bekvämt, men samtidigt vill ha en bältesstol i en lite lägre prisklass.

 • Maxvikt: 36 kg
 • Rekommenderad ålder: 3-12 år
 • Rekommenderad längd: 100-150 cm
 • Godkänd enligt: ECE R44/04
 • Montering: 3-punktsbälte eller ISOFIX
 • Övrigt: Individuellt justerbart sidokrockskydd, justerbart nackstöd, integrerat ventilationssystem

Fördelar 

 • Lätt att installera
 • Bekväm och prisvärd
 • Barnet kan sova bekvämt i stolen då huvudet inte ramlar framåt
 • Rejäl och säker

Nackdelar 

 • Lite stor för vissa bilar menar några användare

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat användarrecensioner från flera källor, inklusive Pricerunner13 och Amazon14 . Sammanlagt har vi hämtat cirka 500 användarrecensioner.

7

Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol bäst i test billig bilstol

Budget

Vinnare

9

Pris

7

Komfort

8

Användarvänlighet

9

Säkerhet

7

Användaromdömen

8

Totalpoäng

Motivering: Cybex Solution M-Fix bältesstol Isofix erbjuder god komfort och säkerhet till ett konkurrenskraftigt pris. Den har positiva användaromdömen och är ett bra val i mittemellanklassen.

Individuellt justerbart sidokrockskydd och patenterat nackstöd! Pris ca. 1 800 kr.

    .       

För den som vill ha en väldigt säker bältesstol med hög komfort, men inte kan betala flera tusen, så är det här ett väldigt bra alternativ. Det här är en väldigt prisvärd bältesstol där man har fokuserat mycket på säkerhet, och även på att barnet ska sitta bekvämt. När det gäller säkerheten så finns här bland annat ett individuellt justerbart sidokrockskydd, L.S.P. System Plus, som ger en hög säkerhet vid sidokollisioner. Om bilen har isofix fästen så kan du använda dessa för att fästa bältesstolen, men det går även att använda den utan isofix om du inte har en bil med isofix fästen. En annan väldigt smart funktion är Cybex patenterade nackstöd, som kan lutas. Det här är en perfekt funktion om barnet somnar i bilen, eftersom huvudet då inte ramlar framåt. Nackstödet kan även justeras i hela tolv lägen, så att det alltid är i precis rätt höjd för barnet.

Här finns även ett integrerat ventilationssystem som håller barnets kroppstemperatur lagom, även under varma sommardagar. Den här bältesstolen har en robust konstruktion och är rymlig även för äldre barn. Den höga komforten är också en stor fördel, eftersom barnet sitter bekvämt även under lite längre resor. Det här är en riktigt bra bältesstol som kombinerar hög säkerhet med hög komfort, och som har många smarta funktioner som fokuserar på just dessa saker – säkerhet och komfort. Det här är ett bra alternativ om du vill att ditt barn ska sitta säkert och bekvämt, men samtidigt vill ha en bältesstol i en lite lägre prisklass.

Motivering: Maxi-Cosi RodiFix AirProtect erbjuder ett utmärkt pris och god säkerhet. Den är ett bra budgetalternativ för föräldrar som inte vill kompromissa med säkerheten.

Älskad av både vuxna och barn! Ja på riktigt. Rymlig, men smidig och grym prislapp! Pris ca. 1300 kr.

     .     

Här har vi en budgetvariant till duga! Ja Maxi-Cosi RodiFix har blivit hyllad och fått utmärkelser i mängder, så nog har dom gjort en del rätt. Det här är en ergonomiskt utformad bältesstol som gått in stenhårt för både säkerhet och bekvämlighet. Med ett sidokrockskydd med luftfyllda kuddar (AirProtect) skapas bättre skydd för både huvud och axelparti. Dessutom kan stolen justeras och växa med barnet i både höjd och bredd, men dom lägger även in behovet av självständighet ikapp med att barnet blir äldre. En stabilitet och öppen design gör det enkelt för barnet att själv sätta sig i stolen. Dessutom gör ISOfix-systemet bilbarnstolen lättmonterad och minimerar risken för installationsfel.

 • Maxvikt: 36 kg
 • Rekommenderad ålder:  4-12 år
 • Rekommenderad längd: Från cirka 110 cm
 • Godkänd enligt: Säkerhetsstandarden i-Size
 • Montering: 3-punktsbälte eller ISOFIX
 • Övrigt: sidokrockskydd med AirProtect, justerbart nackstöd, optimerat bältesdragningssystem

Fördelar 

 • Enkel att installera
 • Prisvärd
 • Bekväm för barnet
 • Säker
 • Fungerar även för sovande barn
 • Tar inte för stor plats i bilen

Nackdelar 

 • Känns lite plastig enligt vissa
 • Vissa tycker att den borde gå att luta bakåt ännu mer

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat användarrecensioner från flera källor, inklusive Pricerunner15 och Jollyroom16 . Sammanlagt har vi hämtat cirka 500 användarrecensioner.

8

Britax Adventure 

Britax Römer Adventure Plus Bältesstol bäst i test hemfakta

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Komfort

8

Användarvänlighet

8

Säkerhet

8

Användaromdömen

8.4

Totalpoäng

Motivering: Cybex Solution M-Fix bältesstol Isofix erbjuder god komfort och säkerhet till ett konkurrenskraftigt pris. Den har positiva användaromdömen och är ett bra val i mittemellanklassen.

Individuellt justerbart sidokrockskydd och patenterat nackstöd! Pris ca. 1 800 kr.

    .       

För den som vill ha en väldigt säker bältesstol med hög komfort, men inte kan betala flera tusen, så är det här ett väldigt bra alternativ. Det här är en väldigt prisvärd bältesstol där man har fokuserat mycket på säkerhet, och även på att barnet ska sitta bekvämt. När det gäller säkerheten så finns här bland annat ett individuellt justerbart sidokrockskydd, L.S.P. System Plus, som ger en hög säkerhet vid sidokollisioner. Om bilen har isofix fästen så kan du använda dessa för att fästa bältesstolen, men det går även att använda den utan isofix om du inte har en bil med isofix fästen. En annan väldigt smart funktion är Cybex patenterade nackstöd, som kan lutas. Det här är en perfekt funktion om barnet somnar i bilen, eftersom huvudet då inte ramlar framåt. Nackstödet kan även justeras i hela tolv lägen, så att det alltid är i precis rätt höjd för barnet.

Här finns även ett integrerat ventilationssystem som håller barnets kroppstemperatur lagom, även under varma sommardagar. Den här bältesstolen har en robust konstruktion och är rymlig även för äldre barn. Den höga komforten är också en stor fördel, eftersom barnet sitter bekvämt även under lite längre resor. Det här är en riktigt bra bältesstol som kombinerar hög säkerhet med hög komfort, och som har många smarta funktioner som fokuserar på just dessa saker – säkerhet och komfort. Det här är ett bra alternativ om du vill att ditt barn ska sitta säkert och bekvämt, men samtidigt vill ha en bältesstol i en lite lägre prisklass.

Motivering: Britax Adventure Bältesstol erbjuder ett riktigt bra pris och rimlig säkerhet. Det är ett annat budgetalternativ för föräldrar med begränsad budget.

Perfekt för dig med med bil som inte är utrustad med ISOFIX-förankringspunkter! Pris ca. 1200 kr.

Här har vi testets billigaste bilbarnstol, men det betyder inte att säkerheten tummas på det minsta. Det här är en bältesstol från det välkända märket Britax Römer med bekvämt säte och hög rygg som passar utmärkt för all typ av resande. Den är ett riktigt bra alternativ för dig med en bil som inte är utrustad med ISOFIX-förankringspunkter. Den uppfyller den nya i-Size standarden och förutom snabb installation (som görs med bilens säkerhetsbälte) ger det höga ryggstödet en ökad säkerhet. Den är rikligt vadderad och kan, tack vare sin smala desing, även installeras i baksätet på flertalet bilar.

 • Maxvikt: 36 kg
 • Rekommenderad ålder:  3.5-12 år
 • Rekommenderad längd: 100-150 cm
 • Godkänd enligt: i-Size-standard, R129
 • Montering: 3-punktsbälte eller ISOFIX
 • Övrigt: Inbyggt krockskydd, Nya ISOFIX-anslutningar, ergonomisk, justerbar

Fördelar 

 • Mjuk och bekväm
 • Ger bra stöd
 • Perfekt för den med mindre bil
 • Omtyckt av barnen
 • Säker

Nackdelar 

 • Kan vara lite för smal för bredare/större barn enligt användare

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat användarrecensioner från flera källor, inklusive Babymarkt17 och Amazon18 . Sammanlagt har vi hämtat cirka 500 användarrecensioner.

9

Kinderkraft XPAND ISOFIX

1.jpg

Budget

Utmanare

9

Pris

9

Komfort

7

Användarvänlighet

8

Säkerhet

8

Användaromdömen

8.2

Totalpoäng

Motivering: Cybex Solution M-Fix bältesstol Isofix erbjuder god komfort och säkerhet till ett konkurrenskraftigt pris. Den har positiva användaromdömen och är ett bra val i mittemellanklassen.

Individuellt justerbart sidokrockskydd och patenterat nackstöd! Pris ca. 1 800 kr.

    .       

För den som vill ha en väldigt säker bältesstol med hög komfort, men inte kan betala flera tusen, så är det här ett väldigt bra alternativ. Det här är en väldigt prisvärd bältesstol där man har fokuserat mycket på säkerhet, och även på att barnet ska sitta bekvämt. När det gäller säkerheten så finns här bland annat ett individuellt justerbart sidokrockskydd, L.S.P. System Plus, som ger en hög säkerhet vid sidokollisioner. Om bilen har isofix fästen så kan du använda dessa för att fästa bältesstolen, men det går även att använda den utan isofix om du inte har en bil med isofix fästen. En annan väldigt smart funktion är Cybex patenterade nackstöd, som kan lutas. Det här är en perfekt funktion om barnet somnar i bilen, eftersom huvudet då inte ramlar framåt. Nackstödet kan även justeras i hela tolv lägen, så att det alltid är i precis rätt höjd för barnet.

Här finns även ett integrerat ventilationssystem som håller barnets kroppstemperatur lagom, även under varma sommardagar. Den här bältesstolen har en robust konstruktion och är rymlig även för äldre barn. Den höga komforten är också en stor fördel, eftersom barnet sitter bekvämt även under lite längre resor. Det här är en riktigt bra bältesstol som kombinerar hög säkerhet med hög komfort, och som har många smarta funktioner som fokuserar på just dessa saker – säkerhet och komfort. Det här är ett bra alternativ om du vill att ditt barn ska sitta säkert och bekvämt, men samtidigt vill ha en bältesstol i en lite lägre prisklass.

Motivering: Kinderkraft XPAND Bältesstol en bra kombination av pris och prestanda. Det är ett bra budgetalternativ för föräldrar med begränsad budget.

En riktigt prisvärd bältesstol, som trots sitt låga pris gör allt vad den ska! Pris ca. 1300 kr.

Trots att denna bältesstol är vår vinnare i budgetklassen så känns det faktiskt inte alls som en budgetmodell. Den håller en hög kvalitet, och har stort fokus på säkerhet – vilket förstås är viktigt. Denna bältesstol är utformad för det växande barnet, med reglerbart nackstöd som ser till att ditt barn inte bara sitter bekvämt utan även säkert, oavsett längd.

Denna bältesstol är anpassad för barn som väger mellan 15 och 36 kg, och den används med bilens trepunktsbälte. Den har dock även ISO-FIX, så själva bältesstolen installeras med ISO-FIX medan barnet spänns fast med bilbältet. Detta gör att bältesstolen sitter fast i bilen även när barnet inte är med, vilket minskar risken för skador som kan orsakas om bältesstolen flyger runt i bilen när du bromsar kraftigt. Men självklart är bältesstolen även mycket säker för ditt barn, och här finns till exempel extra sidoskydd som skyddar barnets huvud och axlar. Den är dessutom säkerhetstestad av instituten TASS INTERNATIONAL och INTERTEK. Detta gör att du kan känna dig säker på att denna bältesstol är ett säkert val.

Förutom hög säkerhet så erbjuder denna bältesstol även en hög komfort. Sittytan och ryggstödet är vadderat för att ge en skön färd, så i denna bältesstol kommer barnet att färdas både säkert och skönt. Här finns även tydliga röda detaljer som visar vart bältet ska vara, för att garantera en säker bältesdragning. Det här gör det enkelt att sätta bältet rätt, vilket också ökar säkerheten – inte minst då korrekt bältesdragning är viktig för att skydda de inre organen, som kan skadas av bältet om det ligger fel. Några mindre fördelar är till exempel att klädseln är avtagbar och tvättbar, vilket gör bältesstolen enkel att hålla ren, och att det dessutom går att välja mellan tre snygga färger – svart, röd och grå. Det här är helt enkelt en mycket högkvalitativ, säker och bekväm bältesstol som är ett utmärkt val för den som söker en lågt pris men inte vill tumma på säkerhet och komfort.

 • Maxvikt: 36 kg
 • Rekommenderad ålder:  4-12 år
 • Rekommenderad längd: 100-150 cm
 • Godkänd enligt: R129
 • Montering: 3-punktsbälte eller ISOFIX
 • Övrigt: Justerbar, extra sidoskydd, säkerhetstestad enligt två institut

Fördelar 

 • Lätt att installera
 • Växer med barnet tack vara justerbarheten
 • Bekväm
 • Robust
 • Mjuk och ergonomisk

Nackdelar 

 • Går inte att fästa med ISOFIX på alla bilmodeller, enligt vissa användare

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat användarrecensioner från flera källor, inklusive Jollyroom19 och Amazon20 . Sammanlagt har vi hämtat cirka 500 användarrecensioner.

Köpguide Bältesstol

Säkerhet i trafiken

Säkerhet är A och O när det kommer till att färdas i bil med sitt barn. Varje år skadas många barn eller faller offer i bilolyckor för att bilbältet eller bältesstolen inte använts på korrekt sätt. På transportstyrelsens hemsida kan du läsa närmre om hur du bäst skyddar barnen under bilkörningen. Är du osäker på hur du monterar bältesstolen på rätt sätt? Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande har skapat en bra instruktionsfilm för tips om hur bältesstolen monteras rätt. Du finner den på deras hemsida.

Lagstadgade standarder för bilbarnstolar och bältesstolar

När du ska köpa en ny bältesstol vill du naturligtvis försäkra dig om att barnet kommer sitta både bekvämt och säkert. Det är mycket viktigt att du väljer en modell som uppfyller bilbarnstolslagarna och det finns för närvarande två olika lagstadgade standarder inom EU: ECE R44 och UN R129

ECE R44/04

En bilbarnstol eller bältesstol med ett ECE R44/04-märke garanterar att den uppfyller säkerhetskraven som har fastställts i säkerhetsstandarden ECE R44. För att bilbarnstolarna ska bli godkända i enligt ECE R44/04 testas dem noggrant med krockdockor i bland annat frontalkrockar i 50 km/h samt påkörning bakifrån i 30 km/h. Under testet används avancerade mätinstrument som är utformade för att utvärdera bältesstolen eller bilbarnstolens säkerhetsnivåer. Du hittar den orangefärgade ECE R44/04 godkännandeetiketten under bilbarnstolen.

ECE R129

i-Size (eller ECE R129) är en ny förordning för bilbarnstolar i grupp 0 och 0+/1 och har mer avancerade säkerhetsstandarder än ECE R44/04. Bilbarnstolar som är godkända i enlighet med i-Size kan således kännas igen på märket vid “i-Size”-märkningen. Du kan dessutom enkelt hitta bältesstolens längdklassificering på etiketten. 

Vilka skillnader finns mellan i-Size och ECE R44?

Medan ECE R44-bältesstolar utgår från barnets vikt, så utgår i-Size-bilbarnstolar från barnets längd och ålder. i-Size-bilbarnstolar har dessutom genomgått fler sidokrockstester för att säkerställa ett bättre skydd vid denna typ av krockar. En annan skillnad med i-Size är att dessa bilbarnstolar rekommenderar att barn skall åka bakåtvänt till dess att de är minst till 15 månader. Det har nämligen bevisats vara säkrare om det skulle inträffa en frontalkrock.

Risker för barnet under olika typer av kollisioner

Ett barns huvud är relativt tungt i förhållande till barnets kropp och dessutom håller barnets nackmuskler fortfarande på att utvecklas. Bilbarnstolar och bältesstolar är designade för att klara av att absorbera krockkrafterna genom dess skal och avleda bort resten av krafterna från barnets kropp. Men vad händer egentligen med barnet vid olika typer av kollisioner?

Sidokollisioner

Faktum är att var fjärde bilolycka är en sidokollision. Tråkigt nog så kan en sidokollision ofta orsaka allvarligare skador för ditt barn jämfört med en påkörning bakifrån eller en frontalkrock. Av den anledningen är det extra viktigt att välja en bältesstol med sidokollisionsskydd. Ett tillförlitligt sidokollisionsskydd är kritiskt för att skydda ditt barn på bäst sätt vid en bilolycka

Det finns flera komponenter till att sidokollisioner är särskilt riskfyllda för barn:

 • Barnens huvud och bröstkorg är mycket känsliga för de skador som orsakas av krockkraften från en sidokollision.
 • Barnet kan även skadas av det mötande fordonet eller få kraftfull kontakt med bilens insida.
 • Barnet kan tryckas upp mot bildörren, detta gäller framförallt om bältesstolen är placerad på kollisionssidan.
 • Bilens inbyggda sidokrockkuddar är ofta placerade med syfte att skydda en vuxens huvud vid en krock, men inte ett barns.

Frontalkollisioner

De kraftigaste kollisionerna av alla är frontalkollisioner. När det kommer till frontalkollisioner så ger bakåtvända bilbarnstolar helt klart det bästa skyddet. Det är enligt fysikens lagar betydligt säkrare för ditt barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol vid en frontalkollision. Detta eftersom krockkrafterna kommer att avledas till den bakre delen på bilbarnstolen medan den återstående energin kommer att fördelas jämnt över barnets huvud, nacke och överkropp. Under frontalkollisioner där en framåtvänd bilbarnstol används fördelas krockkrafterna över både stolens konstruktion samt fastspänningssystem – vilket tyvärr kan resultera i att mer energi leds till ditt barns kropp.

Påkörning bakifrån

Påkörning bakifrån är mer sällsynta och i de fall där en olycka sker bakifrån så är de ofta inte i samma höga hastigheter som vid en frontalkollision. Även om det skulle vara lite bättre för barnet att sitta framåtvänd vid en påkörning bakifrån, så är bakåtvänt ändå alltid det optimala. För att vara på den säkra sidan även vid en påkörning bakifrån ska du se till att välja en bilbarnstol med frontbygel respektive ett underförankringsband som löser dilemmat med rotation av stolen vid en krock bakifrån. NTF: https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-bil/barn-0-4-ar/

Avslutande ord inför ditt köp av bältesstol

Alla seriösa butiker säljer enbart godkända bältesstolar, så oavsett vilken du köper ska du kunna vara säker på att bältesstolen uppfyller grundläggande säkerhetskrav. Utöver säkerhet så kan det vara bra att välja en bältesstol som är rymlig och har ett justerbart nackstöd, vilket de flesta bältesstolar har, så att den kan användas länge. I övrigt handlar det mest om att hitta rätt bältesstol, utifrån ens egna kriterier och behov. Om man har en liten bil eller behöver få plats med flera bilbarnstolar så kanske man behöver en smidig bältesstol, kanske vill man ha en med isofix eller så söker man någon annan funktion. Utgå från era behov och kriterier och välj den bältesstol som uppfyller dessa bäst.

Frågor och svar om bilbarnstolar

En bilbarnstol används vanligtvis bakåtvänd, men det finns även modeller som kan användas både bakåt- och framåtvänt. En bältesstol används enbart framåt. En bakåtvänd bilbarnstol är säkrare, speciellt för mindre barn. Det finns tre olika typer av bilbarnstolar, även om det egentligen bara är en av dessa som ska kallas bilbarnstol egentligen. Det är babyskydd, bilbarnstol och bältesstol. Det finns även bälteskuddar, som enkelt förklarat är en bältesstol utan något ryggstöd. Dessa är inte alls lika säkra som bältesstolar, och man bör alltid börja med en bältesstol. Babyskyddet är det som används först, tills barnet kan sitta stadigt utan stöd. Bilbarnstolen är även säkrare än babyskyddet, men inte för bebisar som inte kan sitta själva. Den första tiden är alltså babyskyddet säkrast, men så fort barnet kan sitta själv bör man byta till en bilbarnstol. Man kan säga att bilbarnstolen är steg 2 i bilen, och bältesstolen är steg 3.

Bältesstol kallas ibland för framåtvänd bilbarnstol, men egentligen är bilbarnstol och bältesstol två olika saker. Det finns som sagt även bilbarnstolar som kan användas både bakåt- och framåtvänt, och därför kan man även syfta på en sådan när man säger framåtvänd bilbarnstol. Med framåtvänd bilbarnstol kan man alltså antingen syfta på en vändbar bilbarnstol, eller en bältesstol. Men egentligen är framåtvänd bilbarnstol och bältesstol inte samma sak.

I det här testet med bältesstolar har vi enbart fokuserat på just bältesstolar, och bilbarnstolar är ett kapitel för sig. Alla föräldrar har också olika favoriter när det kommer till bilbarnstolar, och även bältesstolar förstås. En stor favorit bland babyskydd och bilbarnstolar är dock MaxiCosi, som har flera olika modeller som är populära.

Bältesstol är betydligt säkrare än bälteskudden. Även om bältesstolen inte är lika säker som en bakåtvänd bilbarnstol så är den ändå säker. Bältesstolar har många säkerhetsfunktioner som sidokrockskydd och liknande, vilket en bältesstol inte har. Av den anledningen bör man inte byta från bakåtvänd bilbarnstol till bälteskudde, utan alltid börja med bältesstol när man vänder barnet framåt. Man bör sedan använda bältesstolen så länge som möjligt, innan man går över till att enbart använda bälteskudde.

Bältesstolens ålder är viktig att hålla koll på, eftersom de helt enkelt inte är lika säkra då de har passerat bäst före datum. En annan anledning till att man inte bör använda en för gammal bältesstol är att utvecklingen går framåt, och nyare bältesstolar ofta är säkrare. Livslängden för en bältesstol är vanligtvis tio år. För babyskydd är livslängden oftast fem till sju år, och för bilbarnstolar är livslängden mellan sju och tio år. Under stolen ska det finnas datumstämplar som visar när den tillverkades, för att man ska kunna hålla koll på åldern. Om man återanvänder samma babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol när barnet får syskon så bör man tänka på att produkten inte bör passera bäst före datum under tiden den används. Både bilbarnstolar och bältesstolar kan användas många år, och de bör därför inte vara äldre än fem år när barnet börjar använda den.

Ja, samtliga speciella skyddsanordningar för barn – det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde – får användas i framsätet. De får dock inte användas där om det finns en aktiv airbag. På en del bilar kan airbagen stängas av tillfälligt, men det absolut säkraste är att ta bort airbagen helt. Det kan man göra genom att lämna in bilen på en bilverkstad.

Enligt lag ska alla barn som är kortare än 135 centimeter och som färdas i en bil använda någon form av speciell skyddsanordning. Med speciell skyddsanordning menar man babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde. Det finns alltså ingen lag på att barnet måste använda just en bältesstol, utan enligt lag går även bälteskudde bra. Bältesstolen är dock betydligt säkrare än bälteskudden, och därför bör man använda en bälteskudde så länge som möjligt. Om man vänder barnet framåt vid fyra eller fem års ålder är det extra viktigt att man väljer en bältesstol istället för en bälteskudde. När barnet har vuxit ur bältesstolen eller inte sitter bekvämt i den längre så kan man byta till en bälteskudde.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Spencer Hart, T3, 17/10-23 []
 2. MadeForMums, 17/10-23 []
 3. HonestJohn, 17/10-23 []
 4. Babyworld, 17/10-23 []
 5. Jollyroom, 17/10-23 []
 6. Babymarkt, 17/10-23 []
 7. Amazon, 17/10-23 []
 8. Babymarkt, 17/10-23 []
 9. Amazon, 17/10-23 []
 10. Britax, 17/10-23 []
 11. Pricerunner, 17/10-23 []
 12. Amazon, 17/10-23 []
 13. Pricerunner, 17/10-23 []
 14. Amazon, 17/10-23 []
 15. Pricerunner, 17/10-23 []
 16. Jollyroom, 17/10-23 []
 17. Babymarkt, 17/10-23 []
 18. Amazon, 17/10-23 []
 19. Jollyroom, 17/10-23 []
 20. Amazon, 17/10-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser