Bältesstol Bäst i Test 2022 – Den bästa framåtvända bilbarnstolen för ditt barn

Att välja rätt bältesstol är inte det enklaste, därför har vi sammanställt en jämförelse av olika framåtvända bilbarnstolar i detta bäst i test av bältesstolar. Som förälder prioriterar man säkerhet och komfort, men att veta vilken bältesstol som är bekvämast är svårt innan man har testat den, att veta vilken som är säkrast är ännu svårare. I dag kan man dock känna sig relativt trygg när man köper en framåtvänd bilbarnstol, eftersom de seriösa återförsäljarna enbart säljer produkter som är testade och godkända. Men med det sagt så finns det förstås bältesstolar som är bättre än andra och har ett extra säkerhetslager för att skydda ditt barn vid en eventuell kollision.

Bältesstol Bäst i Test – Den bästa framåtvända bilbarnstolen 2022

Det finns framåtvända bilbarnstolar för alla smaker och behov. Du behöver utgår från dina och ditt barns preferenser och behov. Vill du kunna använda isofix eller ha en bältesstol med lutning? Kanske vill du ha extra säkerhet, eller vill du ha den absolut högsta komforten som går att hitta hos en bältesstol om ni ofta färdas längre distanser? Oavsett vad du söker så kommer du att kunna hitta en bältesstol som uppfyller dina kriterier bland våra testade bältesstolar nedan.

I testet nedan finner du nio olika bältesstolar i tre olika prisklasser. Här finns bland annat tre högkvalitativa och mycket säkra framåtvända bilbarnstolar i premiumklassen med smarta funktioner. Du hittar också tre riktigt bra prisvärda bältesstolar i mellanklassen samt tre billigare bältesstolar i budgetklassen som trots sitt pris fortfarande uppfyller alla säkerhetskrav. Förhoppningsvis kan du hitta din favorit bland dessa och hitta rätt bilbarnstol för dig och ditt barn – oavsett vilken typ av bältesstol ni söker.

Du har väl inte missat vårt test av babyskydd eller vårt stora test av bakåtvända bilbarnstolar?

Bäst i test premiumklassen: BeSafe iZi Fix Flex i-Size – bästa bältesstolen 2022

Vår bäst i test vinnare i premiumklassen blev denna bältesstol som hör till en av de säkraste bältesstolarna tack vare de många säkerhetsdetaljerna den har utrustats med. Det är även den mest kompakta stolen med avtagbara sidor om ni behöver få in tre bältesstolar i baksätet, ca pris  3 400 kr.

 

Bästa bältesstolen

 

En bältesstol från BeSafe är ett säkert kort, eftersom de fokuserar på just säkerhet. Den här modellen är inget undantag, snarare tvärtom. När det gäller bältesstolar kan det här vara den säkraste som går att hitta just nu, därför blir denna modell den bästa bältesstolen i vårt bäst i test.

Läs gärna vårt utförliga test av BeSafe iZi Fix Flex i-Size

Här har man flera smarta detaljer som ökar säkerheten, till exempel en extra sidokrockkudde. Den fäster man på sidan av stolen, mot dörren, och den minskar kraften vid en sidokrock. Förutom sidokrockkudden så ingår även en liten kudde som placeras på bilbältet, vid axeln, och som minskar kraften mot huvudet och nacken vid en krock.

Något som utmärker den här bältesstolen, och som också är en säkerhetsdetalj, är den fjärde punkten för bältet. Den är placerad mellan barnet ben, och den håller ned bältet så att det inte hamnar mot barnets mage. Detta på grund av att bältet kan orsaka svåra inre skador om bältet ligger för högt upp på magen.

Motsvarigheten till den här fjärde punkten på de flesta andra bältesstolar är hornen som brukar finnas på sidorna. Här har man alltså valt att inte använda de traditionella hornen, eftersom det finns en risk att bältet glider ur dem och att de då hamnar under magen. 

En annan fördel med denna bältesstol, som dock inte handlar om säkerhet, är att den har extra sidor som går att ta bort. Utan dessa sidor blir stolen smidigare och du får plats med upp till tre bältesstolar av denna modell bredvid varandra. Det man dock bör tänka på är att få bilar har tre isofixfästen bak, i dessa fall får stolarna monteras utan isofix, det är dock inga problem att använda stolen utan isofix och försämrar inte säkerheten enligt Besafe i vår korrespondens med dem, tänk dock på att alltid bälta fast stolen vid färd utan barn i bilen! 

”Om man väljer att använda stolen utan isofix så är det viktigt att man bältar fast den även när barnet inte sitter i stolen – annars blir stolen en löst föremål i bilen och vid en krock kan detta vara farligt.

Annars är det ingen skillnad säkerhetsmässigt på själva stolen”

-Besafe

Det finns väldigt många smarta funktioner med den här bältesstolen. En annan funktion vi gillar lite extra mycket är möjligheten att luta ryggstödet lite, om barnet somnar till exempel. Man kan dock inte ändra lutningen under färd, som på bakåtvända bilbarnstolar, men det kan göras när barnet sitter i stolen om man stannar till. Den här funktionen finns inte på särskilt många bältesstolar, och många saknar detta när det är dags för bältesstol.

Förutom att det här är en av de säkraste bältesstolarna på marknaden, så är det också en av de dyraste. Det är visserligen inte särskilt förvånande att dessa saker går hand i hand, en hög säkerhet har helt enkelt ett högre pris. Och trots det höga priset så känns det här ändå som en mycket prisvärd bältesstol, med tanke på den höga säkerheten och kvaliteten. Det man även bör tänka på är att dessa premiumstolar håller värdet bättre än billigare bältesstolar och de säljs ofta för halva inköpspriset på andrahandsmarknaden medan en billigare bältesstol tappar nästan allt sitt värde. Vi på Hemfakta rekommenderar denna bältesstol som den bästa bältesstolen som finns att köpa. 

Fördelar:

 • Hög kvalitet
 • Mycket hög säkerhet
 • Rymlig även för äldre barn
 • Passar även i mindre bilar
 • Hög komfort för barnet
 • Enkelt att sätta fast barnet
 • Två olika lutningslägen
 • Justerbart ryggstöd som växer med barnet
 • Går att sätta fast med isofix
 • Många praktiska säkerhetsdetaljer
 • Bra andrahandsvärde

Nackdelar:

 • Hög inköpskostnad jämfört med andra bältesstolar

SE PRIS OCH MER INFORMATION:

 

 

Utmanare premiumklassen: Britax Römer KIDFIX III S Bältesstol

Vår utmanare i premiumklassen blev Britax Römer KIDFIX III S som har alla de senaste säkerhetsfunktionerna och som ger användaren en mycket hög komfort, pris ca 2 500 kr.

Britax Römer KIDFIX III S Bältesstol

Bältesstolen Britax Römer KIDFIX III S erbjuder högsta säkerhet. Tack vare de senaste säkerhetsfunktionerna är ditt barn alltid perfekt skyddat – från huvud till höft. Ett par av de smarta detaljer som syftar till att öka säkerheten är SecureGuard, som säkerställer att bältet har en optimal position över bäckenet på barnet. Du hittar även en chockabsorberande unik skumkudde som dämpar om barnets haka slår bröstet.

KIDFIX IIII S är designad och tillverkad i Tyskland och passar inte bara perfekt i de flesta bilar utan uppfyller också de högsta kvalitetsstandarderna. Detta gäller även klädseln som är tillverkade av slitstarka, lättskötta och tvättbara material – så att alla olyckor lätt kan tas hand om.

Det finns flera smarta funktioner med KIDFIX III S och en funktion vi gillar extra mycket är att ryggstödet justeras automatiskt på bältesstolen för att matcha vinkeln på sätet i bilen. En annan sak vi uppskattar är att bältesstolen har en ergonomiskt optimerad sittyta samt en mycket mjuk stoppning som ger mycket god komfort för barnet, också under långa bilresor. Installation görs smidigt med bilens 3-punktsbälte, men det går även utmärkt att installera den medISOfix tillsammans med bilens 3-punktsbälte.

Det som kan vara värt att känna till är att vissa barn vantrivs med SecureGuard, så för att dra mest nytta av den här bältesstolen bör du noga försäkra dig om att ditt barn trivs med det.

Fördelar

 • Rymlig sittyta
 • Hög kvalitet och god komfort för barnet
 • Mycket hög säkerhet
 • Rymlig även för långa barn
 • Enkel att anpassa efter ditt barn
 • Smidig installation

Nackdelar

 • Vissa barn vantrivs med SecureGuard

Specifikation

 • Passar barn mellan 4-12 år
 • Vikt: 15–36 kg
 • Position: framåtvänd

SE PRIS OCH MER INFORMATION:

Utmanare premiumklassen: Nuna, Aace Bältesstol Aspen

Vår nästa utmanare i premiumklassen blev Nuna, Aace Bältesstol Aspen som bjuder på en mix av hög säkerhet, komfort och otroligt snygg design, pris ca 2 900 kr.

Nuna, Aace Bältesstol Aspen

Nuna Aace bältesstol Aspen är en riktigt bra bältesstol som kombinerar hög säkerhet med god komfort. De anpassningsbara sidokollisionsskydden och bältesvägsindikatorerna gör bilfärden säker. Barnet kommer att njuta av bältesstolen precis som du gör och du kan känna dig glad eftersom bältesstolen är både säker och bekväm för ditt barn. Den här modellen har nämligen ett justerbart nackstöd och en sits med justerbart djup som kan anpassas efter växande barn. Dessutom kan ryggstödet lutas i hela åtta positioner – för optimal bekvämlighet.

Nuna Aace bältesstol Aspen har även ett integrerat ventilationssystem och ett andningsbart tyg som håller barnet lagom svalt, även under heta sommardagar. Vi uppskattar också att klädseln lätt kan tas av och tvättas om det behövs. Ett annat plus är den snygga och moderna designen på den här bältesstolen.

Sist men inte minst så kan bältesstolen smidigt installeras i med bilens säkerhetsbälte eller alternativt med ISOfix. Den här bältesstolen är utmärkt alternativ om du vill vara säker på att ditt barn ska åka bil säkert och bekvämt.

Fördelar

 • Sidokollisionsskydd (Side impact protection system) som ser till att barnet är skyddat vid sidokrockar
 • Ryggstödet kan lutas i 8 positioner
 • Sitsen har ett justerbart djup – optimalt för växande barn
 • Integrerat ventilationssystem och andningsbart tyg
 • Klädseln kan lätt avlägsnas och tvättas

Nackdelar

 • Prislappen är relativt hög

Specifikation

 • Lämplig från: 4 upp till 12 år
 • Mått: 44-68.8 x 51.5-56.2 x 63.2-84.9
 • Vikt: 7.1 kg
 • Maxvikt: 36 kg
 • Position: framåtvänd

SE PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Bäst i test mellanklassen – Britax Kidfix2 S bältesstol

Vår bäst i test i mellanklassen blev Britax Kidfix2 S som är en rymlig bältesstol som även håller högt fokus på både säkerhet och bekvämlighet, pris ca 1 900 kr.

 

Britax Kidfix2 S bältesstol test

 

Den här bältesstolen från Britax är väldigt säker, men även mycket bekväm och rymlig även för äldre barn. Den har ett justerbart nackstöd och en lång användningstid. Med den här bältesstolen sitter ditt barn bekvämt och säkert i bilen. Sidokrockskyddet med SICT-teknologin ger ett optimalt skydd vid sidokrock, det minskar krockkraften och deformeras vid en krock för att absorbera krockkraften innan den når barnet. Skyddet används genom att SICT-knappen vrids ut på ena sidan, mot dörren.

Här använder man sig av den fjärde bältespunkten istället för horn, eftersom det ska vara säkrare än hornen. Den här punkten, eller horn, används för att förhindra att bältet hamnar för högt upp på barnets mage eftersom det kan orsaka svåra inre skador vid en krock. Fördelen med den fjärde bältespunkten är att bältet inte glider undan lika lätt.

Nackdelen är dock att alla barn inte uppskattar den fjärde punkten, som är placerad mellan barnets ben och håller ned bältet, vilket kan göra att man struntar i att använda den. Detta bör man absolut inte göra, eftersom det kan göra att barnet skadas svårt vid en krock. Om man använder den fjärde punkten kan det här dock vara en fördel, eftersom bältet som sagt sitter kvar bättre där än under hornen på sidan.

Den här bältesstolen passar de flesta barn, föräldrar och bilar. Den kan användas med isofix, men fungerar även i bilar som inte har isofix fäste. Den är mycket säker, och mycket bekväm för barnet att sitta i. Det här är alltså en bra bältesstol för den som vill kunna använda isofix, eller för den som bara vill ha en säker och bekväm bältesstol.

Fördelar:

 • Hög säkerhet
 • Rymlig och bekväm
 • Lång användningstid
 • Sidokrockskydd med SICT-teknologin
 • Fjärde bältespunkt istället för horn
 • Justerbart nackstöd
 • Ergonomiskt utformat nackstöd som ger optimalt stöd
 • Kan användas med isofix

Nackdelar:

 • Alla barn gillar inte den extra bältespunkten

SE PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare mellanklassen: Cybex Solution S2 i-Fix 

Vår utmanare i mellanklassen blev denna bältesstol som har en rymlig sittyta och ett ställbart nackstöd som ger hög komfort åt ditt barn, pris ca 1 700 kr.

Cybex Solution S-fix

Cybex Solution S2 i-Fix har utrustats med en större och bredare sittyta och det finns även gott om utrymme för axlarna vilket ger ditt barn ännu bättre komfort. Den smalare konturen på bältesstolen gör att den passar perfekt i mindre bilar. Stolen har en mjuk stoppning och klädseln är smutsavstötande, vilket betyder att den är enkel att hålla ren. Vi uppskattar att klädseln har utrustats med inbyggda ventilationshål som ser till att barnet hålls sval. Du har även ett optimerat luftventilationssystemet i ryggstödet på sätet.

Du kan installera Cybex Solution S2 i-Fix i din bil antingen med eller utan Isofix. Isofix-connect-systemet ökar dock både stabiliteten och säkerheten. Att Cybex har lagt extra krut på säkerheten är väldigt tydligt. Solution S-Fix har utrustats med L.S.P. vilket är ett integrerat sidokollisionsskydd. Tack vare detta reduceras kraften vid en sidokrock med hela 25%.

Cybex Solution S2 i-Fix har ett nackstöd som kan justeras i tolv olika höjdnivåer och därmed säkerställer bästa skydd i varje tillväxtfas. Nackstödet kan också vinklas till ett upprätt eller tillbakalutat läge, vilket är bra är säkerhetsaspekt när barnet sover för att huvudet inte ska falla framåt.

Fördelar

 • Justerbart nackstöd
 • Integrerat sidokrocksskydd
 • Välventilerad klädsel och sits
 • Bred sittyta och mycket god sittkomfort

Nackdelar

 • Bälteshornen kan medföra en ökad risk för feldragning av bilbältet

Specifikation

 • Passar barn i åldrarna 4-12 år
 • Vikt: 15–36 kg
 • Position: framåtvänd
 • Installation: med hjälp av bilens 3-punktsbälte

SE PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare mellanklassen – Cybex Solution M-Fix bältesstol Isofix

Vår nästa utmanare i mellanklassen blev denna bältesstol då den har ett individuellt justerbart sidokrockskydd och patenterat nackstöd, ca pris 1 500 kr.

 

 

Framåtvänd bilbarnstol bäst i test

 

För den som vill ha en väldigt säker bältesstol med hög komfort, men inte kan betala flera tusen, så är det här ett väldigt bra alternativ. Det här är en väldigt prisvärd bältesstol där man har fokuserat mycket på säkerhet, och även på att barnet ska sitta bekvämt.

När det gäller säkerheten så finns här bland annat ett individuellt justerbart sidokrockskydd, L.S.P. System Plus, som ger en hög säkerhet vid sidokollisioner. Om bilen har isofix fästen så kan du använda dessa för att fästa bältesstolen, men det går även att använda den utan isofix om du inte har en bil med isofix fästen.

En annan väldigt smart funktion är Cybex patenterade nackstöd, som kan lutas. Det här är en perfekt funktion om barnet somnar i bilen, eftersom huvudet då inte ramlar framåt. Nackstödet kan även justeras i hela tolv lägen, så att det alltid är i precis rätt höjd för barnet.

Här finns även ett integrerat ventilationssystem som håller barnets kroppstemperatur lagom, även under varma sommardagar. Den här bältesstolen har en robust konstruktion och är rymlig även för äldre barn. Den höga komforten är också en stor fördel, eftersom barnet sitter bekvämt även under lite längre resor.

Det här är en riktigt bra bältesstol som kombinerar hög säkerhet med hög komfort, och som har många smarta funktioner som fokuserar på just dessa saker – säkerhet och komfort. Det här är ett bra alternativ om du vill att ditt barn ska sitta säkert och bekvämt, men samtidigt vill ha en bältesstol i en lite lägre prisklass.

Fördelar:

 • Individuellt justerbart sidokrockskydd
 • Kan sättas fast med isofix
 • Patenterat och justerbart nackstöd med tolv lägen och lutning
 • Integrerat ventilationssystem
 • Enkel att använda
 • Hög komfort för barnet
 • Robust konstruktion
 • Rymlig även för äldre barn
 • Mycket prisvärd

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

SE PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Bäst i test budgetklassen – Kinderkraft XPAND ISOFIX

Det här är en riktigt prisvärd bältesstol, som trots sitt låga pris är mycket säker och har flera stora fördelar. För dig som söker som en billig, men samtidigt riktigt bra, bältesstol kan det här vara precis rätt val. Ca pris 1000 kr.

Trots att denna bältesstol är vår vinnare i budgetklassen så känns det faktiskt inte alls som en budgetmodell. Den håller en hög kvalitet, och har stort fokus på säkerhet – vilket förstås är viktigt. Denna bältesstol är utformad för det växande barnet, med reglerbart nackstöd som ser till att ditt barn inte bara sitter bekvämt utan även säkert, oavsett längd.

Denna bältesstol är anpassad för barn som väger mellan 15 och 36 kg, och den används med bilens trepunktsbälte. Den har dock även ISO-FIX, så själva bältesstolen installeras med ISO-FIX medan barnet spänns fast med bilbältet. Detta gör att bältesstolen sitter fast i bilen även när barnet inte är med, vilket minskar risken för skador som kan orsakas om bältesstolen flyger runt i bilen när du bromsar kraftigt.

Men självklart är bältesstolen även mycket säker för ditt barn, och här finns till exempel extra sidoskydd som skyddar barnets huvud och axlar. Den är dessutom säkerhetstestad av instituten TASS INTERNATIONAL och INTERTEK. Detta gör att du kan känna dig säker på att denna bältesstol är ett säkert val.

Förutom hög säkerhet så erbjuder denna bältesstol även en hög komfort. Sittytan och ryggstödet är vadderat för att ge en skön färd, så i denna bältesstol kommer barnet att färdas både säkert och skönt.

Här finns även tydliga röda detaljer som visar vart bältet ska vara, för att garantera en säker bältesdragning. Det här gör det enkelt att sätta bältet rätt, vilket också ökar säkerheten – inte minst då korrekt bältesdragning är viktig för att skydda de inre organen, som kan skadas av bältet om det ligger fel.

Några mindre fördelar är till exempel att klädseln är avtagbar och tvättbar, vilket gör bältesstolen enkel att hålla ren, och att det dessutom går att välja mellan tre snygga färger – svart, röd och grå. Det här är helt enkelt en mycket högkvalitativ, säker och bekväm bältesstol som är ett utmärkt val för den som söker en lågt pris men inte vill tumma på säkerhet och komfort.

Fördelar

 • Mycket prisvärd bältesstol
 • Fokus på säkerhet
 • Håller en hög kvalitet
 • Reglerbart nackstöd
 • Har ISO-FIX för installation
 • Extra sidoskydd
 • Säkerhetstestad av två olika institut
 • Erbjuder en hög komfort
 • Vadderad sittyta och ryggstöd
 • Tydliga detaljer för bältesdragning
 • Avtagbar och tvättbar klädsel
 • Tre olika färger att välja mellan

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Djup: 40 cm
 • Höjd: 54 cm
 • Längd: 44 cm
 • Vikt: 5,5 kg
 • ISO-FIX: Ja
 • Bältestyp: Trepunktsbälte
 • Maxvikt: 36 kg
 • Material klädsel: 45 procent polyester, 55 procent bomull
 • Material fyllning: 100 procent polyester
 • Tvätt: 30 grader
 • Valbara färger: Svart, grå, röd

SE PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare i budgetklassen budgetklassen: Safety 1st Road FIX – billig men riktigt bra bältesstol

Den här fina och prisvärda bältesstolen ger dig mycket för pengarna. Trots det låga priset är det här en mycket säker bältesstol, som håller en hög kvalitet och som dessutom är mycket användarvänlig. Ett riktigt bra budgetalternativ, helt enkelt. Ca pris 1000 kr.

Trots sin låga prisklass är det här en överraskande bra bältesstol, som faktiskt känns som en dyrare modell på många sätt. Denna bältesstol håller framför allt en hög kvalitet, och här ligger fokus på säkerhet vilket förstås är en mycket stor fördel.

Men denna bältesstol är inte bara mycket säker, utan även användarvänlig. Den gör det enkelt att se till att barnet färdas säkert, och här finns till exempel tydliga röda detaljer för en korrekt bältesdragning. Dessa detaljer finns både upptill och nedtill, för att garantera att bältet ligger rätt hela vägen. Detta är viktigt då felaktig bältesdragning kan skada de inre organen vid en kraftig inbromsning, då bältet trycker emot organen.

Här finns även sidoskydd och slagabsorberande huvudstöd som ser till att barnet sitter både säkert och bekvämt. Huvudstödet är även justerbart för att kunna växa med barnet, och på så sätt färdas barnet alltid tryggt och med hög komfort, oavsett ålder och längd. Huvudstödet kan justeras i både höjd och bredd, i 7 olika positioner.

Denna bältesstol har ISO-FIX som gör den enkel att installera i bilen, och barnet sitter fast med bilens vanliga bälte. ISO-FIX ser till att bältesstolen alltid sitter fast på ett säkert sätt, även när barnet inte är med i bilen. På så sätt ökar säkerheten även för föraren då den tomma bältesstolen inte kan flyga runt i bilen vid en kraftig inbromsning.

Bältesstolen har en klädsel som är avtagbar och som kan tvättas i tvättmaskin på 30 grader. Sammanfattningsvis är detta en mycket prisvärd bältesstol, som trots sitt låga pris håller en riktigt hög kvalitet och ger en hög säkerhet och komfort.

Fördelar

 • En mycket prisvärd bältesstol
 • Ger mycket för pengarna
 • Fokus på säkerhet
 • Håller en hög kvalitet
 • Användarvänlig
 • Tydliga detaljer för korrekt bältesdragning
 • Sidoskydd och slagabsorberande huvudstöd
 • Huvudstöd som kan justeras i 7 positioner
 • Erbjuder en mycket hög komfort
 • Har ISO-FIX
 • Avtagbar och tvättbar klädsel

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Höjd: 66-82 cm
 • Bredd: 43-51 cm
 • Djup: 37 cm
 • Vikt: 5,8 kg
 • Godkänd: ECE R44/04
 • ISO-FIX: Ja
 • Bältestyp: Trepunktsbälte
 • Tvätt: 30 grader
 • Maxvikt: 36 kg
 • Material klädsel: 100 procent polyester

SE PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare budgetklassen: Britax Römer, Discovery SL, mycket prisvärd bältesstol

Vår utmanare i budgetklassen blev denna bältesstolen som har ett ergonomiskt utformat huvudstöd och väldigt låg vikt, vilket underlättar när du ska flytta på den, ca pris 900 kr.

Britax Römer, Discovery SL

Discovery SL är en mycket flexibel bältesstol med låg vikt som du smidigt och enkelt kan flytta mellan olika bilar. Säkerhet är naturligtvis något av det viktigaste när det kommer till bältesstolar och Britax Römer gör ett utmärkt jobb för att säkerställa att användaren känner sig säker. Du kan montera bältesstolen med hjälp av bilens trepunktsbälte eller med Soft-Latch ISOFIT-systemet som gör att ditt barn alltid sitter säkert. 

Den stora fördelen med Discovery SL är att den är designad med komfort i åtanke. Vi uppskattar framför allt den har ett ergonomiskt huvudstöd vilket ger ditt barn en optimal sovställning. Du kan justera både bältesstyrningen och huvudstödet i höjdled. Stolen har även djupa och mjukt vadderade sidovingar som ger en god komfort.

Den här modellen passar framförallt bra i de bilar där utrymmet är något begränsat, till exempel om du behöver ha fler bilbarnstolar eller passagerare i baksätet. Stolen är anpassad för barn med en vikt på mellan 15 och 36 kg vilket gör att du kan använda den länge. 

Fördelar

 • Smidig installation med hjälp av Soft-Latch ISOFIT-system
 • Djupa och vadderade sidovingar för god komfort
 • Huvudstödet är ergonomiskt utformat
 • Låg vikt på stolen

Nackdelar

 • Stol och klädsel saknar ventilation

Specifikation

 • Position: Framåtvänd
 • Vikt: 4,3 kg
 • Mått: H67–85 x B44 x D45 cm

SE PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Säkerhet i trafiken

Säkerhet är A och O när det kommer till att färdas i bil med sitt barn. Varje år skadas många barn eller faller offer i bilolyckor för att bilbältet eller bältesstolen inte använts på korrekt sätt. På transportstyrelsens hemsida kan du läsa närmre om hur du bäst skyddar barnen under bilkörningen.

Är du osäker på hur du monterar bältesstolen på rätt sätt? Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande har skapat en bra instruktionsfilm för tips om hur bältesstolen monteras rätt. Du finner den på deras hemsida.

Lagstadgade standarder för bilbarnstolar och bältesstolar

När du ska köpa en ny bältesstol vill du naturligtvis försäkra dig om att barnet kommer sitta både bekvämt och säkert. Det är mycket viktigt att du väljer en modell som uppfyller bilbarnstolslagarna och det finns för närvarande två olika lagstadgade standarder inom EU: ECE R44 och UN R129

ECE R44/04

En bilbarnstol eller bältesstol med ett ECE R44/04-märke garanterar att den uppfyller säkerhetskraven som har fastställts i säkerhetsstandarden ECE R44. För att bilbarnstolarna ska bli godkända i enligt ECE R44/04 testas dem noggrant med krockdockor i bland annat frontalkrockar i 50 km/h samt påkörning bakifrån i 30 km/h. Under testet används avancerade mätinstrument som är utformade för att utvärdera bältesstolen eller bilbarnstolens säkerhetsnivåer. Du hittar den orangefärgade ECE R44/04 godkännandeetiketten under bilbarnstolen.

 

ECE R129

i-Size (eller ECE R129) är en ny förordning för bilbarnstolar i grupp 0 och 0+/1 och har mer avancerade säkerhetsstandarder än ECE R44/04. Bilbarnstolar som är godkända i enlighet med i-Size kan således kännas igen på märket vid “i-Size”-märkningen. Du kan dessutom enkelt hitta bältesstolens längdklassificering på etiketten. 

Vilka skillnader finns mellan i-Size och ECE R44?

Medan ECE R44-bältesstolar utgår från barnets vikt, så utgår i-Size-bilbarnstolar från barnets längd och ålder. i-Size-bilbarnstolar har dessutom genomgått fler sidokrockstester för att säkerställa ett bättre skydd vid denna typ av krockar. En annan skillnad med i-Size är att dessa bilbarnstolar rekommenderar att barn skall åka bakåtvänt till dess att de är minst till 15 månader. Det har nämligen bevisats vara säkrare om det skulle inträffa en frontalkrock.

Risker för barnet under olika typer av kollisioner

Ett barns huvud är relativt tungt i förhållande till barnets kropp och dessutom håller barnets nackmuskler fortfarande på att utvecklas. Bilbarnstolar och bältesstolar är designade för att klara av att absorbera krockkrafterna genom dess skal och avleda bort resten av krafterna från barnets kropp. Men vad händer egentligen med barnet vid olika typer av kollisioner?

Sidokollisioner

Faktum är att var fjärde bilolycka är en sidokollision. Tråkigt nog så kan en sidokollision ofta orsaka allvarligare skador för ditt barn jämfört med en påkörning bakifrån eller en frontalkrock. Av den anledningen är det extra viktigt att välja en bältesstol med sidokollisionsskydd.

Ett tillförlitligt sidokollisionsskydd är kritiskt för att skydda ditt barn på bäst sätt vid en bilolycka

Det finns flera komponenter till att sidokollisioner är särskilt riskfyllda för barn:

 • Barnens huvud och bröstkorg är mycket känsliga för de skador som orsakas av krockkraften från en sidokollision.
 • Barnet kan även skadas av det mötande fordonet eller få kraftfull kontakt med bilens insida.
 • Barnet kan tryckas upp mot bildörren, detta gäller framförallt om bältesstolen är placerad på kollisionssidan.
 • Bilens inbyggda sidokrockkuddar är ofta placerade med syfte att skydda en vuxens huvud vid en krock, men inte ett barns.

Frontalkollisioner

De kraftigaste kollisionerna av alla är frontalkollisioner. När det kommer till frontalkollisioner så ger bakåtvända bilbarnstolar helt klart det bästa skyddet. Det är enligt fysikens lagar betydligt säkrare för ditt barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol vid en frontalkollision. Detta eftersom krockkrafterna kommer att avledas till den bakre delen på bilbarnstolen medan den återstående energin kommer att fördelas jämnt över barnets huvud, nacke och överkropp. Under frontalkollisioner där en framåtvänd bilbarnstol används fördelas krockkrafterna över både stolens konstruktion samt fastspänningssystem – vilket tyvärr kan resultera i att mer energi leds till ditt barns kropp.

Påkörning bakifrån

Påkörning bakifrån är mer sällsynta och i de fall där en olycka sker bakifrån så är de ofta inte i samma höga hastigheter som vid en frontalkollision. Även om det skulle vara lite bättre för barnet att sitta framåtvänd vid en påkörning bakifrån, så är bakåtvänt ändå alltid det optimala. För att vara på den säkra sidan även vid en påkörning bakifrån ska du se till att välja en bilbarnstol med frontbygel respektive ett underförankringsband som löser dilemmat med rotation av stolen vid en krock bakifrån.§§§

Avslutande ord inför ditt köp av bältesstol

Alla seriösa butiker säljer enbart godkända bältesstolar, så oavsett vilken du köper ska du kunna vara säker på att bältesstolen uppfyller grundläggande säkerhetskrav. Utöver säkerhet så kan det vara bra att välja en bältesstol som är rymlig och har ett justerbart nackstöd, vilket de flesta bältesstolar har, så att den kan användas länge.

I övrigt handlar det mest om att hitta rätt bältesstol, utifrån ens egna kriterier och behov. Om man har en liten bil eller behöver få plats med flera bilbarnstolar så kanske man behöver en smidig bältesstol, kanske vill man ha en med isofix eller så söker man någon annan funktion. Utgå från era behov och kriterier och välj den bältesstol som uppfyller dessa bäst.

Frågor och svar om bilbarnstolar

Bältesstolar är framåtvända och det absolut säkraste för barn är att åka bakåtvänt. Av den anledningen bör man inte börja använda bältesstol innan barnet fyllt fyra, men gärna ännu senare om det är möjligt. Det finns dock andra saker att ta hänsyn till också. Om barnet har vuxit ur den bakåtvända bilbarnstolen så är den inte lika säker längre. En bilbarnstol är urvuxen om barnet har passerat maxvikten, eller om huvudet når över bilbarnstolens kant med mer än en tredjedel.

Men med det sagt så bör man ändå inte vända barnet framåt för tidigt. Om barnet växer ur bilbarnstolen allt för tidigt, innan han eller hon är fyra, så bör man istället köpa en ny bilbarnstol. Det finns bilbarnstolar som kan användas både bakåt- och framåtvänt, så om man inte vill behöva köpa en ny bilbarnstol för en kort period så kan man välja en sådan.

Om man inte redan har köpt en bakåtvänd bilbarnstol så kan det också vara en bra idé att tänka på detta när man väljer bilbarnstol. Välj gärna en med förlängningsbart ryggstöd, så att bilbarnstolen kan växa med barnet och användas under lång tid. Att välja en högre maxvikt kan också vara en bra idé, men det är oftast längden som blir ett problem.

Vad är skillnaden mellan en bakåtvänd bilbarnstol och bältesstol?

En bilbarnstol används vanligtvis bakåtvänd, men det finns även modeller som kan användas både bakåt- och framåtvänt. En bältesstol används enbart framåt. En bakåtvänd bilbarnstol är säkrare, speciellt för mindre barn. Det finns tre olika typer av bilbarnstolar, även om det egentligen bara är en av dessa som ska kallas bilbarnstol egentligen. Det är babyskydd, bilbarnstol och bältesstol. Det finns även bälteskuddar, som enkelt förklarat är en bältesstol utan något ryggstöd. Dessa är inte alls lika säkra som bältesstolar, och man bör alltid börja med en bältesstol. Babyskyddet är det som används först, tills barnet kan sitta stadigt utan stöd. Bilbarnstolen är även säkrare än babyskyddet, men inte för bebisar som inte kan sitta själva. Den första tiden är alltså babyskyddet säkrast, men så fort barnet kan sitta själv bör man byta till en bilbarnstol. Man kan säga att bilbarnstolen är steg 2 i bilen, och bältesstolen är steg 3.

Är bältesstol detsamma som framåtvänd bilbarnstol?

Bältesstol kallas ibland för framåtvänd bilbarnstol, men egentligen är bilbarnstol och bältesstol två olika saker. Det finns som sagt även bilbarnstolar som kan användas både bakåt- och framåtvänt, och därför kan man även syfta på en sådan när man säger framåtvänd bilbarnstol. Med framåtvänd bilbarnstol kan man alltså antingen syfta på en vändbar bilbarnstol, eller en bältesstol. Men egentligen är framåtvänd bilbarnstol och bältesstol inte samma sak.

Vilken bilbarnstol är bäst i test?

I det här testet med bältesstolar har vi enbart fokuserat på just bältesstolar, och bilbarnstolar är ett kapitel för sig. Alla föräldrar har också olika favoriter när det kommer till bilbarnstolar, och även bältesstolar förstås. En stor favorit bland babyskydd och bilbarnstolar är dock MaxiCosi, som har flera olika modeller som är populära.

Är bälteskudde eller bältesstol bäst?

Bältesstol är betydligt säkrare än bälteskudden. Även om bältesstolen inte är lika säker som en bakåtvänd bilbarnstol så är den ändå säker. Bältesstolar har många säkerhetsfunktioner som sidokrockskydd och liknande, vilket en bältesstol inte har. Av den anledningen bör man inte byta från bakåtvänd bilbarnstol till bälteskudde, utan alltid börja med bältesstol när man vänder barnet framåt. Man bör sedan använda bältesstolen så länge som möjligt, innan man går över till att enbart använda bälteskudde.

Hur gammal får en bältesstol vara?

Bältesstolens ålder är viktig att hålla koll på, eftersom de helt enkelt inte är lika säkra då de har passerat bäst före datum. En annan anledning till att man inte bör använda en för gammal bältesstol är att utvecklingen går framåt, och nyare bältesstolar ofta är säkrare. Livslängden för en bältesstol är vanligtvis tio år. För babyskydd är livslängden oftast fem till sju år, och för bilbarnstolar är livslängden mellan sju och tio år. Under stolen ska det finnas datumstämplar som visar när den tillverkades, för att man ska kunna hålla koll på åldern. Om man återanvänder samma babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol när barnet får syskon så bör man tänka på att produkten inte bör passera bäst före datum under tiden den används. Både bilbarnstolar och bältesstolar kan användas många år, och de bör därför inte vara äldre än fem år när barnet börjar använda den.

Får man ha bältesstol i framsäte?

Ja, samtliga speciella skyddsanordningar för barn – det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde – får användas i framsätet. De får dock inte användas där om det finns en aktiv airbag. På en del bilar kan airbagen stängas av tillfälligt, men det absolut säkraste är att ta bort airbagen helt. Det kan man göra genom att lämna in bilen på en bilverkstad.

Hur länge ska barn använda bältesstol?

Enligt lag ska alla barn som är kortare än 135 centimeter och som färdas i en bil använda någon form av speciell skyddsanordning. Med speciell skyddsanordning menar man babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde. Det finns alltså ingen lag på att barnet måste använda just en bältesstol, utan enligt lag går även bälteskudde bra. Bältesstolen är dock betydligt säkrare än bälteskudden, och därför bör man använda en bälteskudde så länge som möjligt. Om man vänder barnet framåt vid fyra eller fem års ålder är det extra viktigt att man väljer en bältesstol istället för en bälteskudde. När barnet har vuxit ur bältesstolen eller inte sitter bekvämt i den längre så kan man byta till en bälteskudde. Det viktiga är dock att man använder något av detta tills barnet är minst 135 centimeter, eftersom det är lag på det. Bälteskudden används dock inte enbart på grund av att lagen kräver det, utan kanske främst på grund av att det gör bilfärden säkrare för barnet.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar