1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i Test: Bälteskudde – Här är bilkuddarna som håller!
Skarmavbild-2023-09-26-kl.-10.28.50.jpg

Lyx

Trunki BoostApak bälteskudde bäst i test

Trunki BoostApak – Bästa bilkudden 2024!

9.2

Mellan

Axkid Bälteskudde Mate prisvärd bältesstol bäst i test

Axkid Bälteskudde Mate

8.2

Budget

Beemo

Beemoo Bälteskudde utan isofix – Bästa bilkudden!

8.2

Inledning

Då spänner vi fast säkerhetsbältena och sätter oss tillrätta! Det är dags att snacka snacket om bälteskuddar! Du vet när bältesstolen blivit för liten och det är dags att uppgradera. Du har barnet i baksätet, bilen är fulltankad, och säkerheten är A och O – men hur kan du vara säker på att junior faktiskt sitter bekvämt? Det handlar inte om att bara välja vilken bälteskudde som helst, vänner! Vi presenterar stolt Bälteskudde Bäst i Test 2024, där vi går igenom allt från bästa bälteskudde med isofix till bästa bilkudden för barn i olika åldrar. Om du undrat vilken bältesstol som är för liten och vilken som är en riktig säkerhetsvinnare, så har du kommit rätt! Kort sagt, med vår guide har vi täckt varje vinkel av bälteskuddens värld så att du kan köra med ro i sinnet och barnet sittandes i bästa möjliga komfort. Så, är du redo att ta säkerheten till nästa nivå? Gasen i botten, dags att kora bästa bilkudden!

Vi på Hemfakta har utsett Trunki BoostApak till bästa bilstolen 2024! Trunki BoostApak är bältesstolarnas finest – en kombinerad bälteskudde och ryggsäck som är både lekfull, lätt att montera och så grymt smidig för både utflykten och matinköpen! 

I vårt test blev Trunki BoostApak testvinnare, tack vare sin allroundiga funktion, komfort och kreativa design! Den har stor kapacitet och uppskattas av både föräldrar och barn.

I jakten på den bästa bältesstol har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer till ögonen ploppat ur sin hålor – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den stol som är bäst från den som inte är det. När det gäller bältesstolar är såklart säkerheten en avgörande faktor, men sen tillkommer det såklart komfort, pris och funktionsbredd! 

Med de sex bältesstolar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Trunki BoostApak – Bästa bilkudden 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Trunki BoostApak bälteskudde bäst i test

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Montering och användarvänlighet

10

Mångsidighet

9

Komfort

9.2

Totalpoäng

Motivering: Trunki BoostApak tar lyxkonceptet till en ny nivå. Förutom att vara skön för kidzen att sitta i, gör den även livet lättare för föräldrar. Barnen kan till och med bära den själva som en ryggsäck! Pluspoäng för material som håller i längden.

Ryggsäck och bältesstol i en revolutionerande två-i-ett-lösning! Pris ca. 800 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Trunki BoostApak till bästa bilstolen 2024! Trunki BoostApak är bältesstolarnas finest – en kombinerad bälteskudde och ryggsäck som är både lekfull, lätt att montera och så grymt smidig för både utflykten och matinköpen! Den blir till en kompis på alla äventyr. Så vare sig det är taxiresor, skolskjutsen eller en spontan utflykt, har denna smidiga pjäs it all covered! Att montera den är lätt som en plätt, tack vare bilens trepunktsbälte. Ett stort plus? Barnen kan själva bära den som ryggsäck, vilket gör den idealisk för självständiga små äventyrare. Denna mångsidiga juvel är inte godkänd som flygstolskudde, men vem bryr sig? Den är i alla fall lagom stor för att fungera som handbagage. Fånga dagen, eller som barnen säger, “carpe diem, mamma och pappa!”

 • Mått: 40 x 36 x 18 cm
 • Vikt: Anges ej av tillverkare
 • Material: Ryggsäck i polyester, Stol i PVC
 • Ålder: Rekommenderas för 4–12 år (15–36kg)
 • Särskilda egenskaper: Tvättbar klädsel, 8-liters volym, 3-punktsbälte för montering

Fördelar

 • Barnen älskar att ta den med sig, enligt användare
 • Lätt att montera och bra för spontana resor

Nackdelar

 • Några användare tycker att den är lite tung för mindre barn att bära

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från ett flertal parter för att skapa en objektiv bild av produkten. Dessa inkluderar Jollyroom1 och babymarkt.se2.

2

Beemoo Bälteskudde med ISOFIX

prisvärd bälteskudde

Lyx

Utmanare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Montering och användarvänlighet

8

Mångsidighet

7

Komfort

8.2

Totalpoäng

Motivering: Beemoo Bälteskudde med ISOFIX levererar både på pris och säkerhet. Men när det kommer till mångsidighet och komfort hamnar den lite efter Trunki BoostApak. Ändå, en stark utmanare!

Denna otroligt prisvärda bälteskudde är enkel att använda, säker och har dessutom ISO-fix. Pris ca. 500 kr.

Här har vi prisvärd säkerhet som inte kompromissar. Kära föräldrar, om ni vill ha en bälteskudde som inte endast är säker utan också mångsidig, då är det här ett smart val. Med sin ISO-fix-funktion sitter denna bälteskudde stadigt på plats. Och oroa dig inte om du inte har ISO-fix fästen nu – den funkar utmärkt som en standard bälteskudde också. Perfekt om man har tänkt köpa en ny bil inom kort, och gärna vill ha möjlighet att använda ISO-fix då, men inte har några ISO-fix fästen i dagsläget. Bälteskudden är anpassad för barn mellan 22 och 36 kg. Mångsidighet? Check! Och låt oss inte glömma att överdraget är avtagbart och går att tvätta i 30 grader, för barn är ju barn, och olyckor sker. Detta är den prisvärda och praktiska lösningen för att försäkra att ditt barn reser säkert.

 • Mått: 46 cm i bredd
 • Vikt: 8,4 kg
 • Material: Avtagbar klädsel (tvättbar i 30 grader)
 • Ålder: För barn mellan 22 och 36 kg (cirka 3–12 år)
 • Särskilda egenskaper: ISO-fix (kan även användas utan), stadiga bälteshorn

Fördelar

 • Användare hyllar dess mångsidighet med och utan ISO-fix.
 • Lätt att använda och installera i bilen.

Nackdelar

 • Enstaka användare har haft problem med att ansluta ISOFIX till vissa biltypers fästen.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från Jollyroom för att skapa en objektiv bild av produkten3. Antalet källor är begränsade.

3

Axkid Bälteskudde Mate

Axkid Bälteskudde Mate prisvärd bältesstol bäst i test

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Montering och användarvänlighet

7

Mångsidighet

8

Komfort

8.2

Totalpoäng

Motivering: Axkid Bälteskudde Mate ger dig grymt mycket bang för buck. Bra komfort och hållbarhet, riktigt uppskattad av användarna – perfekt för den prismedvetna familjen!

Prisvärd och smidig bältesstol och en riktig användarfavorit! Pris ca. 350 kr.

Ett prisvärt val för dig som inte vill tumma på säkerheten. Axkid Bälteskudde Mate ger dig en lätt och flexibel lösning när barnens gamla bältesstolar inte räcker till. För ca 350 kronor får du en bälteskudde som inte bara är smidig att flytta runt, den gör också att bilens trepunktsbälte placeras korrekt – en kritisk detalj för din lilla äventyrares säkerhet. Klädseln i stilren svart är avtagbar och maskintvättbar, vilket är guld värt i ett småbarnshem. Och om du någonsin behöver ta med en extra passagerare, är detta en perfekt extrastol som inte sviker på varken komfort eller säkerhet.

 • Mått: Bredd 42 cm, Höjd 17 cm, Djup 36 cm
 • Vikt: 1 kg
 • Material: Tyg (maskintvättbar klädsel)
 • Ålder: Godkänd för barn mellan 4-12 år enligt ECE R 44 04
 • Särskilda egenskaper: Avtagbar klädsel, bältesfäste, godkänd 15-36 kg

Fördelar

 • Många användare tycker att bälteskudden är enkel och smidig att använda
 • Den anses vara prisvärd och en god extrastol vid behov
 • Bälteskudden passar bra i bilen och är bekväm

Nackdelar

 • Ingen nämnvärd kritik har observerats i recensionerna

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från Babyworld för att skapa en objektiv bild av produkten. Antalet källor är begränsade4.

4

BUBBLEBUM Uppblåsbar Bälteskudde

säker bälteskudde

Mellan

Utmanare

7

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

9

Montering och Användarvänlighet

8

Mångsidighet

8

Komfort

7.6

Totalpoäng

Motivering: Bubblebum sticker ut som en uppblåsbar dröm för den moderna, rörliga familjen. Komforten? Ah, som att sitta på en molnmadrass tack vare memoryskummet. Men hållbarheten får ett litet tapp på poängen, då det inte är lika robust som andra modeller.

Den här smarta och annorlunda bälteskudden är smidig och enkel att ta med, samtidigt som den erbjuder både komfort och säkerhet. Pris ca. 430 kr.

Flyttbarhet möter komfort i en smidig paketering – det här är bälteskudden som passar lika bra i bilen som i handväskan. Med sin uppblåsbara design är den här bälteskudden inte bara enkelt att ta med sig på alla typer av resor, men även att förvara när den inte används. Och oroa dig inte, den har inte tummat på kvaliteten. Memoryskummet gör den till en komfortabel sits för ditt barn, medan bälteshällorna ser till att säkerheten inte äventyras. En ypperlig lösning för den moderna, rörliga familjen. Här får du en bälteskudde som är både smidig och säker, och godkänd enligt ECE R44/04.

Det här kan vara rätt val för dig som behöver en bälteskudde som är enkel att ta med – till exempel till bussen eller tåget, eller när man kan behöva en bälteskudde senare. Denna är nämligen uppblåsbar och tar väldigt lite plats när den inte används, den går enkelt ned i handväskan och kan enkelt blåsas upp till en bekväm bälteskudde när den behövs. Trots att den är uppblåsbar så håller den hög kvalitet och är bekväm för barnet att sitta på, och den har också bälteshällor som gör att bilbältet sitter korrekt. Den har memoryskum, och passar för barn som väger 15 till 36 kg.

Så här tycker användarna om BUBBLEBUM Uppblåsbar Bälteskudde

Fördelar

 • Användare upplever den som väldigt smidig och enkel att ta med.
 • Flertalet finner den bekväm att sitta på, särskilt tack vare memoryskummet.

Nackdelar

 • En del användare anser att den är mindre stabil jämfört med mer robusta modeller.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från ett flertal parter för att skapa en objektiv bild av produkten. Dessa inkluderar Jollyroom((Jollyroom, 2023-09-25)) och Amazon((Amazon, 2023-09-25)). Det är tydligt att denna uppblåsbara bälteskudde är ett utmärkt val för dig som värdesätter både komfort och smidighet.

 • Mått: Uppgift saknas
 • Vikt (barn): 15-36 kg (Stolen är uppblåsbar och väger väldigt lite)
 • Material: Polyester med memoryskum
 • Ålder: 4-11 år
 • Särskilda egenskaper: Uppblåsbar, kompakt design, bälteshällor för korrekt bältesläge
5

Beemoo Bälteskudde utan isofix – Bästa bilkudden för äldre barn!

prisvärd bälteskudde

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Montering och Användarvänlighet

8

Mångsidighet

8

Komfort

8.2

Totalpoäng

Motivering: Beemoo är budgetkung med armstöd som skyddsänglar! En riktig prisvärd pärla som inte tummar på säkerhet. Plus, klädseln är avtagbar och tvättbar – för vi vet ju alla att barn inte alltid är lika kliniskt rena som vi vuxna.

Trots sitt låga pris är denna bälteskudde säker, stabil och bekväm! Pris ca. 290 kr.

Säkerhet som sätter sig: Beemoo Bälteskudde ger ditt barn den extra milen i komfort och skydd. Med armstöd som agerar som skyddsänglar vid en kollision och en sittdyna som lyfter ditt barn till nya höjder (och säkrare bältesplacering), har vi här en bältesstol som inte tummar på det viktigaste – säkerheten. Klädseln? Avtagbar och tvättbar, för att barn inte alltid är de renaste passagerarna. Rekommenderad från 6 år och uppåt, och den passar såväl i farfars gamla Volvo som i familjens senaste SUV. Den saknar ISOFIX, men installationen är så lätt att du inte kommer att sakna det. Så om du är ute efter en bälteskudde som gör bilresan både säkrare och skönare för ditt barn, är Beemoo Bälteskudde ditt självklara val.

 • Mått: 36 x 20 x 45 cm
 • Vikt: Upp till 36 kg
 • Material: 100% Polyester
 • Ålder: Rekommenderad från 6 år
 • Särskilda egenskaper: Armstöd, ECE R44/04 godkänd, avtagbar och tvättbar klädsel

Ej tillgängligt

Sammanfattning: Källorna är begränsade och inga användarrecensioner finns för denna produkt ännu. Men med dom test och rekommendationer som finns, placeras Beemoo Bälteskudde som ett starkt alternativ för dom som vill säkra en komfortabel och säker bilresa för sina barn.

6

Bebe Confort Manga Safe – Billigate bilkudden i vårt test!

Bebe Confort Manga Safe billig och bra bältesstol

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Montering och Användarvänlighet

8

Mångsidighet

7

Komfort

7.8

Totalpoäng

Motivering: Bebe Confort Manga Safe är som utsiktsplatsen i bilen för ditt barn. Den uppfyller de senaste i-Size-säkerhetsstandarderna och har en vadderad sittyta, men komforten är inte på riktigt samma nivå som testets andra kandidater. Den får alltså silvermedaljen i budgetklassen.

Hög sittyta så kidsen kan spana ut genom fönstret! Pris fr. 260 kr.

Högt och komfortabelt – Manga i-Safe bälteskudde tar barnsäkerhet på allvar utan att försumma vardagsanvändbarhet. Den kompakta och lätta designen gör den enkel att montera med bilens 3-punktsbälte. Att vara i enlighet med de senaste R129 i-Size-säkerhetsstandarderna är en extra trygghetsstämpel. Vadderad sittyta och avtagbart, tvättbart överdrag gör resan både behaglig och hygienisk. Plus, den har en livslängd som sträcker sig från det att ditt barn är 6 år tills de fyller 12. Alltså, den här bälteskudden är inte bara en engångsinvestering – det är en långsiktig följeslagare på vägen.

 • Mått: 36 x 41 x 20 cm
 • Vikt: 0,95 kg
 • Material: Tvättbart textilöverdrag
 • Ålder: 6 till 12 år
 • Särskilda egenskaper: Vadderad sittyta, i-Size R129 kompatibel

Fördelar

 • Många användare lyfter fram den höga sittyta som ger bättre utsikt genom fönstret.
 • Användare uppskattar hur enkel och snabb den är att montera och rengöra.

Nackdelar

 • Enstaka användare menar att produkten inte är helt optimal för längre resor.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från ett flertal parter för att skapa en objektiv bild av produkten. Dessa inkluderar Babymarkt((Babymarkt, 2023-09-25)) och Amazon((Amazon, 2023-09-25)).

Köpguide Bälteskudde

Oavsett om du köper babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde så finns det förstås många saker som kan vara bra att tänka på. När det gäller bälteskudden så är den enklare i sitt utförande, och det finns inte lika stor skillnad mellan olika modeller – men självklart kan det ändå finnas skillnader. Det här är några av de saker som kan vara bra att tänka på.

Egenskaper och funktioner

Även om bälteskuddar alltid har i stort sett samma utförande, så kan de ha olika egenskaper och funktioner. Här finns såväl väldigt användbara funktioner som handlar om säkerhet, som mindre viktiga men ändå användbara funktioner.

En del bälteskuddar har till exempel bältessträckare eller liknande, en klämma som används för att justera bältet så att det hamnar rätt hela vägen. Alla bälteskuddar har så kallade ”horn” som håller bältet rätt nedtill, men med klämman kan man justera så att bältet hamnar rätt även upptill.

Även om de flesta tror att bälteskuddar och bältesstolar är precis lika säkra så stämmer det inte riktigt – bältesstolar har ofta flera säkerhetsdetaljer, krockskydd och håller bältet rätt hela vägen på ett sätt som bälteskuddar inte kan göra. Därför kan sådana detaljer som klämman som justerar bältet vara en stor fördel ur säkerhetssynpunkt.

Det finns förstås även detaljer som är mindre viktiga, men ändå kan vara praktiska, som till exempel mugghållare och liknande. Vilka egenskaper och funktioner man behöver kan man bara avgöra själv – men satsa gärna på säkerhetsdetaljer.

ISO-fix

Långt ifrån alla bälteskuddar har ISO-fix, men en del har det. När det gäller bälteskuddar kan ISO-fix kännas lite onödigt, men det finns faktiskt en del fördelar med det. Även om bälteskudden spänns fast med barnet så sitter den ännu stadigare med ISO-fix, vilket gör att den inte flyttar sig när barnet sätter sig på den, och den rör sig inte under bilfärden.

En annan fördel med ISO-fix är att kudden sitter fast även när barnet inte är med i bilen, vilket ökar säkerheten för föraren. En lös bältesstol eller bälteskudde kan orsaka stor skada vid en inbromsning eller olycka, då stolen eller kudden kan flyga runt i bilen. Utan ISO-fix bör man komma ihåg att sätta fast den varje gång man ska åka i väg, även om inget barn sitter där, men med ISO-fix behöver man inte göra det eftersom den redan sitter fast.

Huruvida det är värt att satsa på en bälteskudde med ISO-fix eller inte beror förstås mycket på om det finns ISO-fix fästen i bilen eller inte. Gör det inte det så är det förstås onödigt med en sådan bältesstol, även om de ofta kan användas som vanligt också – och då kan det kanske vara en fördel att ha möjligheten att använda ISO-fix om man senare byter bil.

I övrigt kan man säga att bälteskuddar är billiga, och de blir inte mycket dyrare med ISO-fix, vilket gör att det absolut kan vara värt att välja en sådan bälteskudde om man har ISO-fix fästen i bilen.

Vikt och ålder

Bälteskuddar är antingen anpassade för vikten 22-36 kg eller 15-36 kg. Att följa dessa viktrekommendationer är förstås viktigt, men det är också viktigt att tänka på barnets ålder och inte börja använda bälteskudde för tidigt.

Efter bilbarnstolen är det bältesstol eller bälteskudde man använder, och det bästa är att välja bältesstol och att använda det så länge som möjligt. Innan dess bör man dock använda bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt, tills barnet är minst fyra – och gärna längre.

Bälteskudden är dock ett bra val när barnet har blivit lite äldre, och bältesstolen kanske har blivit för liten. En bälteskudde kan också användas vid kortare bilturer när barnet är något yngre, men då bör barnet åtminstone vara i fem års ålder. I den åldern bör dock bältesstol användas i första hand, men att använda bälteskudde någon gång ibland kan vara okej.

Alla barn som är kortare än 135 centimeter bör använda någon form av särskild skyddsanordning i bilen. Med ”särskild skyddsanordning” menar man babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde. Det är alltså många år som bältesstol och bälteskudde används, och sannolikheten är stor att bältesstolen inte kommer kunna användas hela denna tid, och det är när den har blivit för liten som det är dags för bälteskudde.

 

Avslutande ord inför ditt köp av bälteskudde

Det viktigaste att tänka på när man köper babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde är att man alltid bör köpa nytt – aldrig begagnat. Självklart är det bra för både plånboken och miljön att välja begagnat, men när det gäller dessa saker så är säkerheten viktigast. Det är omöjligt att se om stolen eller kudden har varit med om en krock eller fått en ordentlig smäll, de kan se hela ut men ändå vara skadade, och då försämras säkerheten avsevärt. Dessutom har de ett bäst före datum som aldrig bör överskridas.

När man använder babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde så är det jätteviktigt att använda dem på rätt sätt. Framför allt är det viktigt att aldrig använda stolen eller kudde i framsätet om det finns en airbag där. Det är också viktigt att sätta fast stolen eller kudden på rätt sätt, och att spänna fast barnet på rätt sätt – kontrollera att bältet sitter korrekt. Ligger nedre delen av bältet för högt upp på magen så kan det till exempel orsaka inre skador vid en krock, och därför är det viktigt att använda bältesstolens eller bälteskuddens ”horn”.

Slutligen bör man alltid tänka på att använda rätt stol eller kudde för rätt ålder. Bilbarnstolen är säkrare än babyskyddet, men man bör inte byta förrän barnet sitter stadigt på egen hand. För bebisar som ännu inte sitter själva är babyskyddet säkrast, men därefter är bilbarnstolen säkrare och därför bör man byta till det så fort som möjligt – det vill säga när barnet kan sitta själv. Den bakåtvända bilbarnstolen bör sedan användas så länge som möjligt.

Barnet bör sitta i en bakåtvänd bilbarnstol tills han eller hon är minst fyra år, men gärna längre än så. Det är dock viktigt att barnet inte är för långt för bilbarnstolen, för då blir den osäkrare. Barnets huvud bör inte sticka upp över bilbarnstolens kant med mer än en tredjedel. Utöver det är det förstås viktigt att ta hänsyn till stolens maxvikt.

Efter bakåtvänd bilbarnstol bör man använda bältesstol, innan man slutligen byter till bälteskudde. Bältesstolen har flera säkerhetsdetaljer än bälteskudden, och är ett bättre val för barn som har vuxit ur bilbarnstolen. När barnet har blivit lite äldre kan man dock byta till bälteskudden, som sedan ska användas tills barnet är 135 centimeter lång.

Frågor och svar om bälteskudde

Det varierar, men bälteskudden ska inte användas innan barnet är fem år, och helst ska man använda bältesstol så länge som möjligt innan man byter till bälteskudde.

Tills barnet är 135 centimeter ska han eller hon använda någon form av speciell skyddsanordning i bilen, till exempel bälteskudde.

Livslängden för bilbarnstolar, bältesstolar och bälteskuddar varierar men brukar ligga omkring 7-10 år. Se till att kontrollera vad som gäller för den du köper, och använd aldrig en stol eller kudde som passerat bäst-före-datum.

 1. Jollyroom, 2023-09-25 []
 2. Babymarkt, 2023-09-25 []
 3. Jollyroom, 2023-09-25 []
 4. Babyworld, 2023-09-25 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser