En bälteskudde bäst i test går det att lita på. Den är bekväm, enkel att använda och håller så länge som barnet behöver den i bilen. Dra nytta av vårt test och vår jämförelse för att välja den bästa bälteskudden för barnet som behöver sitta säkert i bilen.
Lyx
9.2
Mellan
8.2
Budget
8.2
Då spänner vi fast säkerhetsbältena och sätter oss tillrätta! Det är dags att snacka snacket om bälteskuddar! Du vet när bältesstolen blivit för liten och det är dags att uppgradera. Du har barnet i baksätet, bilen är fulltankad, och säkerheten är A och O – men hur kan du vara säker på att junior faktiskt sitter bekvämt? Det handlar inte om att bara välja vilken bälteskudde som helst, vänner! Vi presenterar stolt Bälteskudde Bäst i Test 2024, där vi går igenom allt från bästa bälteskudde med isofix till bästa bilkudden för barn i olika åldrar. Om du undrat vilken bältesstol som är för liten och vilken som är en riktig säkerhetsvinnare, så har du kommit rätt! Kort sagt, med vår guide har vi täckt varje vinkel av bälteskuddens värld så att du kan köra med ro i sinnet och barnet sittandes i bästa möjliga komfort. Så, är du redo att ta säkerheten till nästa nivå? Gasen i botten, dags att kora bästa bilkudden!
Vi på Hemfakta har utsett Trunki BoostApak till bästa bilstolen 2024! Trunki BoostApak är bältesstolarnas finest – en kombinerad bälteskudde och ryggsäck som är både lekfull, lätt att montera och så grymt smidig för både utflykten och matinköpen!
I vårt test blev Trunki BoostApak testvinnare, tack vare sin allroundiga funktion, komfort och kreativa design! Den har stor kapacitet och uppskattas av både föräldrar och barn.
I jakten på den bästa bältesstol har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer till ögonen ploppat ur sin hålor – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den stol som är bäst från den som inte är det. När det gäller bältesstolar är såklart säkerheten en avgörande faktor, men sen tillkommer det såklart komfort, pris och funktionsbredd!
Med de sex bältesstolar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Oavsett om du köper babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde så finns det förstås många saker som kan vara bra att tänka på. När det gäller bälteskudden så är den enklare i sitt utförande, och det finns inte lika stor skillnad mellan olika modeller – men självklart kan det ändå finnas skillnader. Det här är några av de saker som kan vara bra att tänka på.
Även om bälteskuddar alltid har i stort sett samma utförande, så kan de ha olika egenskaper och funktioner. Här finns såväl väldigt användbara funktioner som handlar om säkerhet, som mindre viktiga men ändå användbara funktioner.
En del bälteskuddar har till exempel bältessträckare eller liknande, en klämma som används för att justera bältet så att det hamnar rätt hela vägen. Alla bälteskuddar har så kallade ”horn” som håller bältet rätt nedtill, men med klämman kan man justera så att bältet hamnar rätt även upptill.
Även om de flesta tror att bälteskuddar och bältesstolar är precis lika säkra så stämmer det inte riktigt – bältesstolar har ofta flera säkerhetsdetaljer, krockskydd och håller bältet rätt hela vägen på ett sätt som bälteskuddar inte kan göra. Därför kan sådana detaljer som klämman som justerar bältet vara en stor fördel ur säkerhetssynpunkt.
Det finns förstås även detaljer som är mindre viktiga, men ändå kan vara praktiska, som till exempel mugghållare och liknande. Vilka egenskaper och funktioner man behöver kan man bara avgöra själv – men satsa gärna på säkerhetsdetaljer.
Långt ifrån alla bälteskuddar har ISO-fix, men en del har det. När det gäller bälteskuddar kan ISO-fix kännas lite onödigt, men det finns faktiskt en del fördelar med det. Även om bälteskudden spänns fast med barnet så sitter den ännu stadigare med ISO-fix, vilket gör att den inte flyttar sig när barnet sätter sig på den, och den rör sig inte under bilfärden.
En annan fördel med ISO-fix är att kudden sitter fast även när barnet inte är med i bilen, vilket ökar säkerheten för föraren. En lös bältesstol eller bälteskudde kan orsaka stor skada vid en inbromsning eller olycka, då stolen eller kudden kan flyga runt i bilen. Utan ISO-fix bör man komma ihåg att sätta fast den varje gång man ska åka i väg, även om inget barn sitter där, men med ISO-fix behöver man inte göra det eftersom den redan sitter fast.
Huruvida det är värt att satsa på en bälteskudde med ISO-fix eller inte beror förstås mycket på om det finns ISO-fix fästen i bilen eller inte. Gör det inte det så är det förstås onödigt med en sådan bältesstol, även om de ofta kan användas som vanligt också – och då kan det kanske vara en fördel att ha möjligheten att använda ISO-fix om man senare byter bil.
I övrigt kan man säga att bälteskuddar är billiga, och de blir inte mycket dyrare med ISO-fix, vilket gör att det absolut kan vara värt att välja en sådan bälteskudde om man har ISO-fix fästen i bilen.
Bälteskuddar är antingen anpassade för vikten 22-36 kg eller 15-36 kg. Att följa dessa viktrekommendationer är förstås viktigt, men det är också viktigt att tänka på barnets ålder och inte börja använda bälteskudde för tidigt.
Efter bilbarnstolen är det bältesstol eller bälteskudde man använder, och det bästa är att välja bältesstol och att använda det så länge som möjligt. Innan dess bör man dock använda bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt, tills barnet är minst fyra – och gärna längre.
Bälteskudden är dock ett bra val när barnet har blivit lite äldre, och bältesstolen kanske har blivit för liten. En bälteskudde kan också användas vid kortare bilturer när barnet är något yngre, men då bör barnet åtminstone vara i fem års ålder. I den åldern bör dock bältesstol användas i första hand, men att använda bälteskudde någon gång ibland kan vara okej.
Alla barn som är kortare än 135 centimeter bör använda någon form av särskild skyddsanordning i bilen. Med ”särskild skyddsanordning” menar man babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde. Det är alltså många år som bältesstol och bälteskudde används, och sannolikheten är stor att bältesstolen inte kommer kunna användas hela denna tid, och det är när den har blivit för liten som det är dags för bälteskudde.
Det viktigaste att tänka på när man köper babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde är att man alltid bör köpa nytt – aldrig begagnat. Självklart är det bra för både plånboken och miljön att välja begagnat, men när det gäller dessa saker så är säkerheten viktigast. Det är omöjligt att se om stolen eller kudden har varit med om en krock eller fått en ordentlig smäll, de kan se hela ut men ändå vara skadade, och då försämras säkerheten avsevärt. Dessutom har de ett bäst före datum som aldrig bör överskridas.
När man använder babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde så är det jätteviktigt att använda dem på rätt sätt. Framför allt är det viktigt att aldrig använda stolen eller kudde i framsätet om det finns en airbag där. Det är också viktigt att sätta fast stolen eller kudden på rätt sätt, och att spänna fast barnet på rätt sätt – kontrollera att bältet sitter korrekt. Ligger nedre delen av bältet för högt upp på magen så kan det till exempel orsaka inre skador vid en krock, och därför är det viktigt att använda bältesstolens eller bälteskuddens ”horn”.
Slutligen bör man alltid tänka på att använda rätt stol eller kudde för rätt ålder. Bilbarnstolen är säkrare än babyskyddet, men man bör inte byta förrän barnet sitter stadigt på egen hand. För bebisar som ännu inte sitter själva är babyskyddet säkrast, men därefter är bilbarnstolen säkrare och därför bör man byta till det så fort som möjligt – det vill säga när barnet kan sitta själv. Den bakåtvända bilbarnstolen bör sedan användas så länge som möjligt.
Barnet bör sitta i en bakåtvänd bilbarnstol tills han eller hon är minst fyra år, men gärna längre än så. Det är dock viktigt att barnet inte är för långt för bilbarnstolen, för då blir den osäkrare. Barnets huvud bör inte sticka upp över bilbarnstolens kant med mer än en tredjedel. Utöver det är det förstås viktigt att ta hänsyn till stolens maxvikt.
Efter bakåtvänd bilbarnstol bör man använda bältesstol, innan man slutligen byter till bälteskudde. Bältesstolen har flera säkerhetsdetaljer än bälteskudden, och är ett bättre val för barn som har vuxit ur bilbarnstolen. När barnet har blivit lite äldre kan man dock byta till bälteskudden, som sedan ska användas tills barnet är 135 centimeter lång.
Det varierar, men bälteskudden ska inte användas innan barnet är fem år, och helst ska man använda bältesstol så länge som möjligt innan man byter till bälteskudde.
Tills barnet är 135 centimeter ska han eller hon använda någon form av speciell skyddsanordning i bilen, till exempel bälteskudde.
Livslängden för bilbarnstolar, bältesstolar och bälteskuddar varierar men brukar ligga omkring 7-10 år. Se till att kontrollera vad som gäller för den du köper, och använd aldrig en stol eller kudde som passerat bäst-före-datum.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡