En springcykel är verkligen ett bra val men det finns ju många modeller att välja från. Vi har testat och jämfört för att få fram balanscykel bäst i test. Med flera alternativ i vår lista samt köpguide får du stödet du behöver för att få bästa springcykeln till ditt barn.
Lyx
8.4
Mellan
9
Budget
8.4
En balanscykel, eller springcykel som det också kallas, är en cykel som kan börja användas tidigt och som tränar upp balansen. Balanscykeln har inga pedaler och den används ofta innan en vanlig cykel för att barnet ska kunna träna upp balansen innan man börjar med en cykel med trampor.
Förutom balans får barnet även träna på att styra samtidigt som det rullar framåt. Det blir precis som på en trehjuling men med balanscykel så liknar känslan den du har på en äkta cykel eftersom man bara har två hjul. En del väljer helt enkelt att hoppa över trehjulingen eftersom den naturliga balansen tränas upp med balanscykel medan trehjuling inte alls kräver samma balans.
Vi har tagit en titt på de allra bästa balancyklarna för att hjälpa dig att hitta den allra bästa modellen för ditt barn med tanke på kvalitet, funktioner och pris. Vi har testat och jämfört och belyser både nackdelar och fördelar med varje modell.
Du kan också läsa vidare i vår köpguide med viktiga tips att tänka på när du väljer bästa springcykeln för ditt barn.
Att köpa balanscykel kan kännas som en självklarhet men att hitta rätt modell kan vara desto svårare. Här går vi igenom några av de saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en balanscykel till sitt barn.
Det är egentligen inte särskilt mycket som skiljer olika balanscyklar åt när det gäller utformningen men det finns undantag. När vi har gått igenom balanscykel test och sett på de populäraste modellerna just nu så tycker vi att de överlag är lika varandra.
Det finns dock modeller som har lite annorlunda struktur på mittsektionen. Detta kommer att påverka hur barnet står över cykeln och var fötter kan placeras, eller inte placeras, när de lyfts från marken.
Vi har försökt att hitta bra videos då det är möjligt så att du kan se åkningen för varje modell. Detta är viktigt för du bör vara medveten om hur ditt barn kommer att kunna köra på springcykeln med tanke på placering av händer och fötter.
Det är vanligt att styret och sandeln är höj- och sänkbart men det finns modeller där sådana saker inte går att justera. Ibland är endast sadeln justerbar men inte styret, eller tvärtom. Att kunna justera och anpassa dessa vartefter barnet växer är förstås en fördel.
Fast räkna inte med att en höjbar sadel innebär att cykeln kommer att kunna användas hur länge som helst. Du bör matcha balancykeln med barnets längd så att det blir rätt.
Precis som med vanliga cyklar så är det viktigt att välja rätt storlek för däcken och även här är det tum som gäller. 10 och 12 tum är vanligast men även 14 tum förekommer på stora balanscyklar. På de flesta balanscyklar kan höjden på styre och sadel justeras till viss del men det finns förstås en gräns för hur mycket de kan justeras. Att välja rätt tum är alltså viktigt för att balanscykeln varken ska bli för stor eller för liten.
Generellt kan man säga att kvaliteten inte brukar skilja sig extremt mycket åt mellan billigare och dyrare balanscyklar även om det finns undantag. Ofta används balanscykeln bara under ett par år och så länge håller de flesta balanscyklar – med god marginal.
Självklart kan man ändå vilja satsa på en extra hög kvalitet. Detta kanske för att flera syskon ska kunna använda samma balanscykel och den behöver hänga med i många år framöver. Det är bara du själv som kan avgöra hur mycket du vill spendera på en balanscykel och vilka egenskaper som känns viktiga för dig.
Något vi upptäckte när vi genomförde vårt springcykel test är att de dyrare modellerna ofta är lite tyngre. Det ger en stabil och bra känsla. Därmed inte sagt att varje billig balanscykel är lätt som ett löv men det kan vara en faktor att tänka på.
Bra att tänka på inför ditt köp av balanscykel för barn
När man köper en balanscykel till sitt barn så bör man tänka på att det är viktigt att använda cykelhjälm. Detta gäller förstås oavsett om barnet cyklar på vanlig cykel, åker inlines, skateboard, sparkcykel eller vad som helst. Hjälm ska alltid användas och kan göra en väldigt stor skillnad om barnet skulle ramla.
När man ska välja balanscykel så bör man helt utgå från vad man vill ha. Den balanscykel som är bäst för någon annan är kanske inte alls rätt val för dig. När det gäller till exempel prisklass så kan visserligen kvaliteten variera lite grann, men det är viktigare att utgå från vad man kan – och vill – spendera.
Börja alltså med att fundera över vad du behöver, och vill ha. Tänk också på att välja rätt storlek på balanscykeln. Ofta kan både styre och sadel justeras men balanscykeln är ändå bara anpassad efter en specifik ålder.
Balanscykeln kan ofta börja användas när barnet är runt 2 år och används sedan tills barnet är 4 år ungefär. Det finns olika storlekar på balanscyklar, 10 tum och 12 tum är vanligast och dessa är anpassade för olika åldrar och kroppslängd.
Nej, en sparkbil har fler hjul och tränar inte upp balansen på samma sätt som en balanscykel. Dock använder man benen såväl med sparkbilen som med balanscykeln, men balanscykeln går eller springer man snarare med, medan man sparkar sig fram på en sparkbil.
Ja, balanscykel och springcykel är samma sak, och båda namnen är vanliga. Balanscykel är kanske det mest korrekta ordet eftersom den tränar upp balansen, men många barn går med den snarare än springer – framför allt i början.
Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡
Micro G bike chopper deluxe är en bra balanscykel, självklart var det en utmaning för min dotter som är 4 år att försöka att inte trilla av men är missnöjd med att man måste köpa separat en ringklocka, det borde ingå när man köper en balanscykel samt så går det inte att ställa in styret.