Bästa babysittern 2022 blev 4moms MamaRoo 4.0 – Bäst i Test

En babysitter kan vara perfekt i många olika situationer: för att underhålla eller lugna bebisen, när du behöver ha händerna fria en stund. Många babysitters är mycket smidiga och kan därför enkelt flyttas mellan olika rum, och tas med när ni ska åka bort. Det finns dock väldigt många olika modeller att välja mellan, med olika funktioner och egenskaper, och i olika prisklasser. Här har vi tagit fram några av de bästa för att göra det enklare för dig att hitta rätt, vi kommer även att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en babysitter.

Babysitter Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

Det här är våra vinnare och utmanare i de olika klasserna. Här hittar du allt från avancerade modeller med många olika funktioner, till enklare babysitters. Oavsett vad du letar efter så är sannolikheten stor att någon av dessa är rätt val för dig.

Köpguide för babysitter

I dag är det förmodligen svårare att köpa babysitter än vad det var för 20-30 år sedan, eftersom utbudet är betydligt större. Numera finns allt från enklare modeller som i stort sett är likadana som för några årtionden sedan, men det finns också mer avancerade modeller med många olika funktioner och egenskaper.

Det gäller att välja mellan gungfunktion, automatisk vaggning och vibrationer – eller en modell helt utan sådana finesser. Därtill ska man fundera över om man önskar ljudeffekter, ljuseffekter eller kanske en babysitter som senare kan omvandlas till en fåtölj när barnet blivit större. Ja, att välja babysitter kan minst sagt kännas svårt. Här kommer vi därför att gå igenom några saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att ta sig igenom det stora utbudet av babysitters och hitta den modell som passar bäst.

Modell

Det finns som sagt en hel del olika modeller av babysitters, och fördelen med detta är att du kan hitta en som passar just dig och ditt barn perfekt. Här kan du till exempel välja mellan en enklare modell, en mer avancerad modell eller en modell med flera användningsområden.

En enklare modell är den klassiska modellen av babysitters, en sådan som du kanske själv satt i som bebis. Dessa har vanligtvis bara ett bälte som ser till att bebisen sitter tryggt, och ibland en lekbåge med enklare leksaker. Dessa modeller kan gungas lätt, men har inga automatiska gungfunktioner eller liknande. En fördel med dessa är dock att de är lätta och smidiga, och oftast går de enkelt att fälla ihop så att du kan ta med den när du ska iväg, eller ställa undan den när den inte används. Dessa modeller brukar även kunna vinklas i olika lägen, det vill säga att ryggstödet kan fällas upp och ned, samt att gungfunktionen går att låsa.

En mer avancerad modell har flera funktioner. Här kan det vara allt från funktioner som ljudeffekter och ljuseffekter som definitivt lär fascinera barnet, till funktioner som vaggning och vibrationer eller automatisk gungfunktion. Dessa modeller kan ibland roa barnet längre stunder, och vibrationer kan även ha flera fördelar – de kan till exempel lugna barnet, lindra när barnet har ont i magen eller hjälpa barnet att komma till ro och somna.

Babysitters med flera användningsområden är väldigt smarta och kan användas på flera olika sätt, eller en längre tid. Det kan till exempel handla om att babysittern enkelt kan göras om till en liten vagga, som blir en trygg och mysig sovplats för bebisen, vilket förstås är smart om bebisen somnar i babysittern. Ofta kan de då fällas i flera olika lägen, där det mest upprätta läget passar bra när barnet ska äta, mellanläget blir som en babysitter och det liggande läget blir en liten säng där barnet kan sova.

En annan modell med flera användningsområden är den som kan omvandlas till ett fåtölj när barnet har blivit äldre. Dessa babysitters har alltså en längre användningstid, eftersom den kan hänga med flera år extra. Ofta finns det ändå någon maxvikt, men det är ofta en hög maxvikt på till exempel 25 kg, vilket gör att den kan användas under en väldigt lång tid. Dessa modeller har ofta vibration eller liknande, och ibland även ljudeffekter, och dessa funktioner kan vanligtvis fortsätta användas när babysittern har omvandlats till en fåtölj.

Användningstid

Användningstiden är sällan något som varierar särskilt mycket mellan olika babysitters, väljer du till exempel en vanligare modell så är det ungefär samma användningstid för alla, och tyvärr sällan en särskilt lång sådan. Vanligtvis används en babysitter under första halvåret ungefär, men de kan användas tills maxvikten är uppnådd – och det allra vanligaste är att maxvikten är 9 kg, även om det finns modeller med lite högre maxvikt.

Det finns dock även babysitters som har betydligt högre maxvikt än så, och en funktion som gör att de kan omvandlas till en mysig fåtölj när bebisen inte längre behöver babysittern. Dessa modeller är förstås otroligt prisvärda, eftersom de har en betydligt längre användningstid. Istället för att bara användas något halvår så kan de användas i många år framöver. Dessa är alltså ett bra val för dig som vill få ut så mycket som möjligt av babysittern, och vill ha en riktigt prisvärd modell.

Funktioner

En babysitter kan ha många olika funktioner, och det här är en sådan sak som kan skilja sig åt en hel del mellan olika modeller. Vanliga funktioner är till exempel ljud och ljus, eller att den kan spela musik. Ibland finns det även möjlighet att ansluta sin mobiltelefon och själv välja vilken musik man vill spela för barnet. Ljud- och ljusfunktioner är ganska vanligt, men det finns inte på alla modeller, till exempel enklare modeller brukar inte ha sådana funktioner.

Andra funktioner som förekommer är vibrationer och automatisk vagg- eller gungfunktion. I stort sett alla babysitters kan gunga, men de enklare modellerna gör det på grund av sin lutning och utformning, när barnet rör sig eller föräldrarna knuffar till babysittern lite så börjar den gunga lätt. De mer avancerade modellerna har en motor som ser till att babysittern gungar konstant, och ofta kan man då välja hur mycket den ska gunga. Andra modeller har istället vaggningsfunktion och vaggar då i sidled istället för fram och tillbaka.

Något som kanske inte riktigt kan räknas som funktion, utan snarare som tillbehör, är leksaker. Många babysitters har leksaker, och dessa är oftast hängande och placerade ovanför barnets huvud. Ibland kan dessa leksaker snurra, blinka, göra ljud eller liknande, och ibland hänger de bara där. Även om leksaker är betydligt enklare än vibrationer eller ljud- och ljuseffekter, så är det ändå något som bebisar brukar uppskatta och tycka om att ligga och titta på, så en modell med leksaker kan definitivt vara ett bra val.

Bästa babysittern 2022 – vi listar 6 modeller

Vi har tagit fram 6 olika babysitters i olika prisklasser, med olika funktioner och egenskaper och i olika utföranden. Här finns såväl babysitters med många användningsområden och babysitters som kan omvandlas när de inte längre behövs som babysitter, till lite – eller mycket – enklare modeller. För att det ska bli enklare att hitta rätt bland dessa så har vi delat upp dem i tre olika kategorier, utifrån prisklass: premium, mellan och budget. 

Bäst i test premiumklassen: 4moms MamaRoo 4.0 – bästa babysittern 2022

Vår vinnare i premiumklassen är en mycket högkvalitativ och avancerad babysitter, med flera olika rörelsemönster och flera andra smarta funktioner. Ca pris 2900 kr.

Bästa babysitter

Denna högkvalitativa och moderna babysitter har många fördelar: Den har flera olika rörelsemönster, den har ljudfunktioner, den kan styras från smartphonen och den har stilren design. Här kan du välja mellan fem olika rörelsemönster, den kan till exempel guppa upp och ned eller vagga från sida till sida, precis som föräldrar gör när de tröstar barnet. Dessa rörelser är alltså framtagna för att efterlikna de rörelser som föräldrar gör när de ska lugna, trösta eller söva sitt barn.

Här finns även inspelade naturljud och lugnande musik att välja mellan, men man kan även koppla ansluta sin egen musikspelare och välja vad man vill spela för barnet. Med mobilen väljer man både hastighet och musik, och ovanför barnet finns tre snurrbara bollar med speglar och skallrande ljud. Sitsen är justerbar så att bebisen antingen kan sitta eller ligga, och tyget är enkelt att ta av och kan tvättas i tvättmaskinen.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Fem olika rörelsemönster
 • Förinspelade ljud och musik
 • Kan styras med mobilen
 • Möjlighet att välja egen musik
 • Tre snurrande bollar ovanför barnet
 • Justerbar sits med sitt- och liggläge

Nackdelar

 • Priset

Specifikation

 • Babysitterns vikt: 7 kg
 • Maxvikt: 9 kg

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: Doomoo Babysitter Växa

Denna högkvalitativa och smarta babysitter har en annorlunda utformning, och en lång användningstid. När den inte längre används som babysitter kan den nämligen enkelt omvandlas till en mysig fåtölj, och barnet kan fortsätta använda den i många år till. Ca pris 1000 – 1750 kr.

Babysitter Doomoo Babysitter Växa

Denna mjuka och mysiga babysitter håller en hög kvalitet, och har en riktigt stor fördel. När den inte längre behövs som babysitter så kan den enkelt omvandlas till en mysig fåtölj, och sedan kan den användas i många år till. Den höga maxvikten på 25 kg gör att barnet har en skön fåtölj att använda under många år framåt.

När den används som babysitter har den en ställbar gunga, och det finns en justerbar 3-punktssele som anpassas efter barnet, och som kan tas bort när barnet blivit tillräckligt stadig. Den ställbara gungfunktionen kan enkelt justeras och bytas till ett fast läge.

Denna babysitter är fylld av Doomoos EPS-kulor och dessa har en naturligt antibakteriell egenskap, och de formar sig bekvämt efter barnets kropp och huvud. När man inte längre behöver en babysitter kan man enkelt omvandla den till en mysig sittpuff, vilket ger denna babysitter en riktigt lång användningstid.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Kan omvandlas till sittpuff
 • Riktigt lång användningstid
 • Ställbar gunga
 • Justerbar 3-punktssele

Nackdelar

 • Inga ljud-, ljusfunktioner eller leksaker
 • Högt pris

Specifikation

 • Maxvikt: 25 kg
 • Mått: 50 x 32 x 70 cm
 • Tvättråd: 30 grader
 • Material: GOTS-certifierad ekologisk bomull, polyester, elastan, polyuretanskum och EPS-kulor i polystyren

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: Tiny Love 3-i-1 Rocker Napper – prisvärd babysitter

Det här är en riktigt fin och väldigt smart babysitter, med många funktioner. Den är ställbar i tre lägen och kan användas som både babysitter och vagga. Ca pris 1200 kr.

Tiny Love 3-i-1 Rocker Napper - prisvärd babysitter

Det här är en mycket prisvärd babysitter av hög kvalitet, som med stor sannolikhet kommer att användas flitigt. Det här är nämligen inte bara en babysitter, utan den kan enkelt omvandlas till en mysig vagga – perfekt om bebisen somnar i babysittern. När den omvandlas till vagga fälls kanterna upp så att barnet får en trygg sovmiljö.

Här finns en leksak som kan spela musik, och som samtidigt hjälper barnet att utveckla sin gripförmåga. Babysittern har tre lägen, där det högsta läget passar bra när bebisen har börjat äta, detta läget passar även bra när du vill leka och kommunicera med ditt barn. Du fäller babysitter med ett enkelt enhandsgrepp, och det kan göras utan att väcka barnet.

Denna babysitter har även en låg vikt och en smidig storlek, vilket gör den enkel att flytta mellan olika rum samt ta med när ni ska iväg. Det här är en riktigt smart babysitter som kan användas vi många olika situationer – till exempel vid matstunder, vid sovstunder, för lek eller bara för en mysig stund medan mamma eller pappa behöver ha händerna fria.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Kan enkelt omvandlas till mysig vagga
 • Tre olika lägen
 • Leksak som spelar musik

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Maxvikt: 9 kg
 • Mått: 75 x 77 x 47 cm
 • Vikt babysitter: 5,6 kg
 • Batterikrav: 1 st C-batteri, 3 st AAA-batteri

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: Ingenuity Babysitter

Även detta är en riktigt smart babysitter, som har en lång användningstid tack vare att den kan omvandlas till en skön fåtölj när man inte längre behöver en babysitter. Här finns även många andra fördelar, och en hög kvalitet. Ca pris 1300 kr.

Ingenuity Babysitter

Denna högkvalitativa och mysiga babysitter har många fördelar, den största och mest utmärkande fördelen är att den kan omvandlas till en fåtölj när man inte längre behöver en babysitter. Även när du omvandlat den till fåtölj så kan den användas med lugnande vibrationer och spela upp naturliga ljud eller musik.

Ryggläget kan ställas in i tre olika positioner, och babysittern kan gunga fram och tillbaka. Här finns också en leksaksbåge med mysiga leksaker att titta på, men när det är dags att omvandla babysittern till en gungstol för större barn så kan denna lekbåge tas av.

Denna babysitter har ett lyxigt och mjukt tyg, som är bekvämt för barnet att ligga i. Här finns även ett säkerhetsbälte i fleecematerial som skyddar barnets känsliga hud, och det medföljande nackstödet ger hög komfort till mindre bebisar och är enkelt att ta bort när barnet blivit större. Det går även att fälla ihop babysittern så att den tar väldigt lite plats när den ska ställas undan, eller följa med på resor. Den låga vikten gör den även enklare att bära och flytta runt mellan olika rum.

Fördelar

 • Kan omvandlas till mysig gungstol för större barn
 • Lugnande vibrationer
 • Naturliga ljud och musik
 • Ryggläge med tre olika positioner
 • Leksaksbåge
 • Säkerhetsbälte i fleecematerial
 • Medföljande nackstöd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 78 x 74 x 43 cm
 • Vikt: 2,2 kg
 • Batterier: 3 x C-batterier
 • Material: Plast, metall, polyester

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

 

Bäst i test budgetklassen: Beemoo Simple Babysitter – billigaste babysittern i vårt test

Denna prisvärda babysitter är av enklare modell, men är ett perfekt val för den som söker en billigare modell. Trots sitt låga pris finns här flera fördelar, som en mysig lekbåge och ryggstöd med fem olika lägen. Ca pris 450 kr.

Beemoo Simple Babysitter - billigaste babysittern i vårt bäst i test

Denna prisvärda babysitter är av en betydligt enklare modell, men här finns ändå många fördelar. Babysittern håller en hög kvalitet, den har en mysig lekbåge med leksaker som barnet kan kolla på och här finns även ett praktiskt bärhandtag.

Några av alla andra fördelar är till exempel säkerhetsselen som ser till att barnet ligger både bekvämt och tryggt, stödben som enkelt fälls upp och ned, gungfunktion som kan stoppas med stödbenen och ett ryggstöd som kan justeras i fem olika lägen där ett läge är helt plant.

Denna babysitter är enkel att fälla ihop, vilket gör att den är enkel att förvara och inte tar upp mycket plats. Det gör också att den är enkel att ta med när man ska åka bort, och den är även mycket enkel att flytta mellan olika rum. Lekbågen är avtagbar och har två mjuka figurer, och tyget är avtagbart och kan tvättas i maskin, det ska dock torka på plats på babysittern för att inte krympa.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Mycket prisvärd
 • Mysig lekbåge
 • Praktiskt bärhandtag
 • Gungfunktion och stödben
 • Ryggstöd med fem olika lägen
 • Enkel att fälla ihop

Nackdelar

 • Inga funktioner

Specifikation

 • Maxvikt: 9 kg
 • Tvättråd: Maskintvätt, 40 grader
 • Mått: 79 x 41 x 35 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: Kaxholmen Babysitter – billig och bra babysitter

Även denna babysitter är av enklare modell, och kan vara ett bra val för dig som inte önskar några speciella funktioner. Denna babysitter är högkvalitativ och ett utmärkt val för dig som vill ha en enkel babysitter utan några finesser. Ca pris 600 kr.

Kaxholmen Babysitter - billig och bra babysitter

Denna babysitter är av enklare modell och kan vara ett bra val för den som inte behöver eller vill ha några speciella finesser eller funktioner. Den håller en mycket hög kvalitet och kommer med stor sannolikhet att kunna hänga med länge, så att eventuella småsyskon kan använda den senare till exempel.

Ryggstödet går att justera i olika lägen, och gungfunktionen går enkelt att låsa om man vill att babysittern ska vara stilla. Denna babysitter är även mycket enkel att fälla ihop och blir då smidig och lätt att ta med på resan, eller ställa undan. Den har även en låg vikt som tillsammans med den smidiga storleken gör den enkel att flytta mellan olika rum.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Ryggstöd går att justera i olika lägen
 • Gungfunktion som enkelt kan låsas
 • Mycket enkel att fälla ihop
 • Smidig storlek och lätt att flytta

Nackdelar

 • Inga funktioner eller leksaker

Specifikation

 • Maxvikt: 9 kg
 • Mått: 70 x 40 x 46-65 cm
 • Material: Nylon/Polyamid
 • Tvättråd: Handtvätt, 30 grader

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av babysitter

En babysitter kan faktiskt ha flera användningsområden än vad man tror, och i dag finns det många olika modeller som passar olika bra för olika ändamål. Vanligtvis används babysittern antingen för att roa eller lugna barnet, samtidigt som föräldrarna får vila armarna en stund – eller får möjlighet att utföra någon hushållssyssla i närheten.

Ibland kan babysittern användas när bebisen har svårt att komma till ro, eftersom vibrationer eller gungfunktion kan vara mycket rogivande och få den lilla att somna. För många föräldrar är det alltså något man använder en liten stund innan läggning. Vibrationer kan även hjälpa när bebisen har ont i magen, och finns det leksaker som hänger på babysittern så kan dessa hjälpa till att stimulera barnets utveckling.

Det här innebär alltså att vilken babysitter som är rätt för just dig och ditt barn kan bero på vilka behov ni har. Om du bara söker en enkel babysitter där barnet är nöjd en liten stund medan du fixar med annat så kan förmodligen vilken som helst fungera nästan, även om det kan vara en fördel med flera roliga leksaker eller annat som kan underhålla barnet.

Om babysittern ska kunna lugna barnet eller hjälpa till vid magont så kan det vara en fördel med sköna och lugnande vibrationer. För att lugna, eller söva, barnet kan det även fungera bra med gungfunktion eller en babysitter som fungerar som en vagga – det vill säga antingen en modell som gungar fram och tillbaka, eller en som vaggar i sidled.

När du ska köpa en babysitter kan det alltså vara en bra idé att först fundera över vilka behov du har, och utifrån det välja en modell som passar bra. Självklart bör du också fundera över vad du föredrar – kanske är det en specifik modell du gillar bättre, eller en speciell färg du vill ha. Om du vet vad du söker så kommer det definitivt att bli lättare att hitta det. Det kan dock vara en bra idé att börja med att kolla runt för att få lite inspiration, och för att ta reda på vad som finns.

Vanliga frågor och svar om babysitter

Vad är en babysitter bra för?

De flesta bebisar gillar att sitta i en babysitter, och blir lugna av det. Finns det hängande leksaker eller annat spännande på babysittern så kan de även bli roade, och leksakerna kan vara bra på flera sätt och stimulera utvecklingen. Babysittern kan ge föräldrarna möjlighet att ha händerna fria en stund, och dessutom är babysitters ofta smidiga och enkla att ta med – såväl att flytta mellan olika rum, som att ta med när man åker bort.

För vilken ålder passar babysitter?

Det finns sällan någon lägsta ålder för babysitter, och de flesta är framtagna för att kunna användas från att bebisen är nyfödd. Med det sagt är det förstås viktigt att inte låta barnet sitta i babysittern för länge, och man bör inte heller lämna bebisen i babysittern utan vara i närheten. En babysitter kan användas tills maxvikten är uppnådd, och vanligtvis används den tills bebisen är omkring ett halvår.

Hur länge kan bebisen sitta i en babysitter?

Världshälsoorganisationen rekommenderar att små barn inte bör sitta i samma position längre än en timme, och därför bör babysittern inte användas under längre stunder än så. Många babysitters har timers och dessa tider kan också vara lämpliga att följa. Vanligtvis kan man välja tid på timern, från omkring 8 minuter och upp till en halvtimme.

En babysitter kan både roa och lugna din bebis, samtidigt som du får händerna fria en stund. Här har vi jämfört babysitters och tagit fram de bästa.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar