Babymonitor bäst i test – bästa babyvakten 2022 blev Owlet Monitor Duo 3

En babymonitor kan passa bra i flera olika situationer. Det vanligaste är förmodligen att man använder en sådan när barnet sover en bit ifrån där man själv befinner sig, för att hålla koll på om barnet vaknar. Då kan man antingen ha en vanlig modell där man endast hör barnet, eller en med kamera så att man även kan se barnet. Det finns dock en rad olika funktioner som gör att den fungerar perfekt även i andra situationer – till exempel att barnet mår bra. Då kan du behöva funktioner som temperaturvisare som talar om vilken temperatur det är där barnet sover, och rörelselarm som larmar när barnet inte har rört sig på en liten stund. Det finns också mer avancerade modeller som även kan visa syrehalt, hjärtfrekvens och visa hur många timmar barnet sovit.

Det finns minns sagt många olika modeller av babymonitors, eller babyvakter som framför allt de enklare modellerna ofta kallas. Det kan förstås göra det svårt att veta vilken man ska välja – vilka funktioner behöver man egentligen, är det värt att välja en dyrare modell som kan göra mer och vad ska man tänka på när man väljer en babymonitor? Sådana saker kommer vi att kolla närmare på här, och vi har även tagit fram några av de bästa modellerna som finns att välja mellan. Förhoppningsvis kan detta hjälpa dig att hitta rätt babymonitor för just era behov.

Köpguide för babymonitor

Det finns som sagt en hel del som kan vara bra att tänka på när man ska köpa babymonitor, men det du framför allt behöver fundera över är modell, batteritid och räckvidd samt funktioner. Här kommer vi kolla närmare på dessa saker, och hur du bör tänka när det gäller detta. Tänk dock på att det bara är du själv som kan avgöra vilken modell som är rätt, så utgå från vad ni behöver och vill ha.

Modell

Även om det finns många olika tillbehör och funktioner som skapar helt nya modeller, så finns det framför allt två olika modeller – babyvakten med endast ljud, och den som även har kamera. Det här kan dock vara en bra sak att börja med när man funderar över vilken babymonitor man ska välja. Fundera över varför du behöver en sådan – när och hur ska den användas? Skulle det vara en fördel om du kan se barnet, eller räcker det med att höra?

Något som kan vara bra att tänka på är att babymonitors med kamera kan ha många olika funktioner och egenskaper. Även om den enklare modellen med endast ljud också kan ha vissa funktioner så är det inte lika vanligt, och ibland finns inga andra funktioner än att du kan höra ditt barn. Men om det endast är det du behöver göra, då kan det förstås räcka med en sådan modell, som dessutom ofta är betydligt billigare.

Det är alltså två saker du behöver fråga dig: behöver du en kamera, och behöver du några andra funktioner som inte är lika lätt att hitta hos en modell utan kamera – eller kanske inte ens finns på sådana modeller? Är svaret på båda frågorna nej så räcker det förmodligen med en babyvakt utan kamera, men om svaret på någon av frågorna – eller båda – är ja, då bör du förmodligen välja en modell med kamera, och med de funktioner du behöver.

Batteritid och räckvidd

De flesta babyvakter är batteridrivna, även om många modeller även kan kopplas in till ett eluttag om man föredrar det. Föräldraenheten är dock alltid batteridriven, för att du ska kunna bära med dig den. Hur lång batteritid de har kan dock variera ganska mycket, och det är förstås en fördel med en lång batteritid.

Det finns babyvakter som har en batteritid på över 100 timmar, och dessa kan förstås vara ett bra val om man vill slippa tänka på detta hela tiden. Det är dock inte alltid batteritid nämns i produktbeskrivningen, så om det känns viktigt bör du se till att kolla upp det ordentligt innan.

Även räckvidden kan variera en del, och här varierar det förstås även hur viktigt det är med en lång räckvidd. Om du befinner dig hyfsat nära barnet, men ändå vill försäkra dig om att du hör när han eller hon vaknar, så behöver du förmodligen inte tänka så mycket på räckvidden – om du inte vill vara säker på att kunna gå iväg en bit ifall det någon gång skulle behövas.

Det kan dock vara bra att tänka på att räckvidden skiljer sig mycket åt mellan babyvakter med endast ljud, och de med kamera. Finns det en kamera är det vanligt att räckvidden är 200-300 meter, men utan kamera kan räckvidden vara betydligt längre – omkring 1000 meter är inte helt ovanligt. På många babymonitors med kamera har dock ljudet en längre räckvidd än bilden, så även om kameran slutar fungera när du befinner dig för långt ifrån så kan ljudet fungera så att du ändå kan höra om barnet vaknar.

Funktioner

När det gäller funktioner så finns det väldigt många olika – allt från nattlampa och temperaturmätare, till rörelselarm och mer avancerande funktioner. En funktion som kan vara användbar för många är möjligheten att spela upp vaggvisor, eller använda tvåvägskommunikation om man behöver prata med sitt barn.

Den mest avancerade modell vi har med här är Owlet Monitor Duo 3, som med hjälp av ett tillbehör även kan mäta barnets hjärtfrekvens och syrehalt samt visa hur många timmar barnet har sovit. Med andra ord finns det väldigt stora variationer – från enkla modeller som enbart låter dig höra barnet, till modeller med kamera, tvåvägskommunikation, vaggvisor och funktioner som låter dig hålla koll på barnets hälsa.

Så vilka funktioner behöver man egentligen? Ja, det kan man förstås bara svara på själv. Kanske räcker det med en babyvakt med ljud, eller kanske vill du kunna hålla koll på barnets hälsa. För en del är räckvidden eller batteritiden viktigast, men för andra kan funktioner som vaggvisor och tvåvägskommunikation vara ett måste.

Ta dig gärna tid att fundera över vad just du behöver. Läs om olika funktioner och fundera över vilka som skulle kunna komma till användning för dig. Skulle du känna tid tryggare om du kunde hålla koll på barnets hälsa? Skulle det vara användbart med tvåvägskommunikation så att du kan prata med ditt barn? Vill du kunna se barnet, eller räcker det med om du kan höra om barnet vaknar?

Det är förstås bara du som kan svara på dessa frågor. Det innebär inte att de är enkla att besvara, om du inte har använt en babymonitor tidigare så kan det förstås vara svårt att veta vad man faktiskt behöver och vill ha. Därför kan det vara bra att ta god tid på sig och fundera ordentligt, börja gärna kolla på detta innan barnet är fött så att du hinner fundera i lugn och ro innan du tar beslutet.

Hemfaktas test av babymonitor

Vi har tagit fram några olika babymonitors som alla är riktigt bra, och förhoppningsvis kan någon av dessa vara rätt val för dig. För att göra det enklare att hitta rätt så har vi delat upp dessa i tre olika kategorier: Premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Owlet Monitor Duo 3 – bästa babyvakten 2022


Det här är förmodligen den bästa babymonitor som går att hitta – och den är egentligen mycket mer än bara en babymonitor. Med denna kan du hålla koll på din barns hälsa, och får dessutom flera användbara funktioner. Ca pris 4500 kr.

bästa babyvakten 2022

Det här är rätt val för dig som inte bara vill kunna se och höra ditt barn, utan även vill kunna hålla koll på barnets hälsa. Det här är egentligen två produkter – en Owlet Cam som låter dig se ditt barn, och en Owlet Smart Sock som hjälper dig att hålla koll på barnets hälsa.

Dessa produkter kan användas med Owlet app där du får information om barnets behov med hjälp av proaktiva syre- och pulsnotiser. Du kan följa barnets mående både i realtid och över tid, vilket gör att du får en övergripande bild av barnets välbefinnande. Det Owlet låter dig hålla koll på är barnets syrehalt, hjärtfrekvens och sömntimmar.

Med HD-kameran kan du se barnet i mobilen, och det har ett nattläge så att det går att se även om det är mörkt i rummet, det finns även vidvinkel och möjlighet att zooma steglöst upp till fyra gånger. Utöver det finns en sensor för rumstemperatur, tvåvägskommunikation och bakgrundsljud.

Ljud och rörelse registreras så att du kan uppmärksammas på om bebisen gråter eller rör sig. Skulle några mätvärden vara avvikande från förinställda nivåer så kommer du förstås även att uppmärksammas på det.

Så hur fungerar detta? Jo, Smart Sock fäster du runt barnets fot, och den är bekväm för barnet att bära. Du får meddelanden via basenheten och appen, och basstation lyser dessutom grönt när allt är bra men meddelar med både ljud och ljus om något kan vara fel.

Smart Sock fungerar för barn upp till 18 månader som väger 2,3 till 13,6 kg. Därefter kan du förstås fortsätta använda kameran och praktiska funktioner som mätning av rumstemperatur, bakgrundsljud och tvåvägskommunikation.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • App med notiser
 • Håller koll på syrehalt
 • Håller koll på hjärtfrekvens
 • Visar sömntimmar
 • Se värden i realtid och över tid
 • Kamera med nattläge, vidvinkel och 4x zoom
 • Sensor för rumstemperatur
 • Tvåvägskommunikation
 • Bakgrundsljud

Nackdelar

 • Priset

Specifikation

 • Operativsystem: iOS 12 eller senare, Android 5.0 eller senare
 • Mått kamera: 5,5 x 10,4 x 5,5 cm
 • Vikt kamera: 0,31 kg
 • Smart sock mått: 8,8 x 8,8 x 1,7 cm
 • Smart sock vikt: 0,58 kg
 • Användarvikt Smart Sock: 2,3 – 13,6 kg
 • Användarålder Smart Sock: 0-18 månader

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare premiumklassen: Motorola MBP855 Connect Babyvakt med wifi

Denna högkvalitativa babymonitor gör det enkelt att hålla koll på din bebis, samtidigt som den erbjuder många användbara funktioner. Ca pris 2650 kr.

bra babymonitor

Här finns många fördelar: Du kan hålla koll med både mottagaren och med appen, den erbjuder tvåvägskommunikation och den motorstyrda kameran har även termometer. Här finns även mörkerseende, en 5 tums mottagare med tydlig färgdisplay och en kamera som är helt trådlös med ett uppladdningsbart batteri.

Du blir även varnad om det är för hög eller låg temperatur i rummet barnet sover i, och du kan välja att spela upp vaggvisor för barnet. Kameran kan monteras nästan vart och hur som helst, med hjälp av det flexibla fästet som ingår. Denna babymonitor kommunicerar med krypterad trafik, upp till 300 meter. Både nätadapter och uppladdningsbart batteri ingår.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Enkel att använda
 • Kan användas med app
 • Tvåvägskommunikation
 • Motorstyrd kamera
 • Visar rumstemperatur
 • Mörkerseende
 • 5 tums mottagare med tydlig färgdisplay
 • Trådlös kamera med uppladdningsbart batteri
 • Varnar vid för hög eller låg rumstemperatur
 • Kan spela upp vaggvisor
 • Flexibel montering
 • Kommunicerar med krypterad trafik
 • Upp till 300 meters räckvidd
 • Nätadapter och uppladdningsbart batteri ingår

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • App: iOS och Android
 • Räckvidd: 300 meter
 • Batteri: Uppladdningsbart
 • Mottagare: 5 tums färgdisplay

MER INFORMATION OCH PRIS:


Bäst i test mellanklassen: Angelcare Audio AC127 Babyvakt – prisvärd babymonitor


Denna prisvärda och högkvalitativa babyvakt har flera användbara funktioner som gör att du kan känna dig trygg medan barnet sover. Ca pris 1550 kr.

prisvärd babymonitor

Den här babyvakten larmar om barnet inte har rört sig på 20 sekunder, vilket kan vara den största fördelen här. Den övervakar även temperaturen i rummet, och erbjuder tvåvägskommunikation så att du kan kommunicera med ditt barn från ett annat rum.

Här finns en trådlös rörelsesensor-platta, och det är denna som gör att du kan bli meddelad om barnet inte har rört sig på 20 sekunder då den övervakar barnet med hög precision. Den känner av även de allra minsta rörelser. Den har en säker digital ljudöverföring som ger ett kristallklart ljud, och på föräldraenheten kan du enkelt hålla koll på rumstemperaturen och kommunicera med barnet vid behov.

Enheten i rummet ansluts till vägguttaget, och föräldraenheten drivs med uppladdningsbart batteri. Rörelsesensor-plattan har justerbar känslighet och den drivs med ett CR2450-batteri som ingår och som håller i upp till åtta månader. Föräldraenheten har en batteritid på 12 timmar per laddning, och räckvidden är upp till 250 meter.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Larmar när barnet inte rört sig på 20 sekunder
 • Övervakar temperaturen i rummet
 • Tvåvägskommunikation
 • Trådlös rörelsesensor-platta med hög precesion
 • Säker digital ljudöverföring med kristallklart ljud
 • Föräldraenhet med uppladdningsbart batteri
 • 12 timmars batteritid per laddning
 • Batteri till rörelsesensor-plattan ingår (håller upp till åtta månader)

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Batteritid (föräldraenhet): 12 timmar
 • Räckvidd: Upp till 250 meter
 • Batteri rörelsesensor-platta: CR2450 (ingår)
 • Batteri föräldraenhet: Uppladdningsbart batteri
 • Barnkammarenhet: Nätadapter

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare mellanklassen: Motorola Ease 34 Babyvakt


Det här är en mycket prisvärd babymonitor med kamera, termometer, tvåvägskommunikation, inbyggda vaggvisor och en stor skärm med zoomfunktion. Ca pris 1600 kr.

prisvärd babymonitor

Här finns allt man kan önska av en babymonitor och mer därtill: en kamera med mörkerseende och zoom-funktion, en bärbar mottagare med tydlig skärm på 4,3 tum samt möjlighet att spela upp vaggvisor, lugnande ljud eller ljudböcker. Det finns även en mikrofon som kan användas för att prata med barnet. Dessutom finns termometer så att du hela tiden kan hålla koll på temperaturen i rummet och upp till 300 meters räckvidd. Inomhus är dock räckvidden 50 meter.

Du blir även varnad när mottagaren är utom räckhåll från kameran, och mottagaren drivs med uppladdningsbart batteri som gör den portabel med krypterad trafik. Det finns LED-indikator ovanför skärmen som visar ljudnivån från rummet barnet sover i. Kameran har en kameragänga i foten.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Termometer
 • Tvåvägskommunikation
 • Kamera med mörkerseende och zoom
 • Bärbar mottagare med tydlig 4,3 tums skärm
 • Spela upp vaggvisor, lugnande ljud och ljudböcker
 • 300 meters räckvidd (50 meter inomhus)
 • Varnar när mottagaren är utom räckhåll från kameran
 • Uppladdningsbart batteri till mottagaren
 • Krypterad trafik
 • LED-indikator ovanför skärmen som visar ljudnivå
 • Kameragänga i foten av kameran

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Räckvidd: Upp till 300 meter (50 meter inomhus)
 • Skärm: 4,3 tum

MER INFORMATION OCH PRIS:

Bäst i test budgetklassen: Rubicson Trådlös babyvakt med kamera – billig och bra babymonitor

Den här babymonitorn överraskar med många användbara funktioner och egenskaper samt en hög kvalitet, trots sitt låga pris. Ca pris 800 kr.

billig och bra babymonitor

Här finns funktioner som mörkerseende från två meters avstånd, tvåvägskommunikation, tydlig färgdisplay på 2 tum och möjlighet att välja mellan nätadapter eller batteridrift till mottagaren. Babyenheten ska placeras nära barnet för bästa ljudupptagning.

Denna babymonitor erbjuder trådlös, krypterad överföring med upp till 200 meters räckvidd vid fri sikt. På monitorn finns knappar för justering av ljud, talkback, larminställningar, zoom och flera andra inställningar. Denna babymonitor är enkel att installera och använda, och den har bild och ljud med hög kvalitet.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Lågt pris
 • Mörkerseende
 • Tvåvägskommunikation
 • Tydlig färgdisplay på 2 tum
 • Mottagare med adapter eller batteridrift
 • Trådlös, krypterad överföring
 • Upp till 200 meters räckvidd vid fri sikt
 • Enkel att installera och använda
 • Bild och ljud med hög kvalitet

Nackdelar

 • Drar mycket batteri vid batteridrift

Specifikation

 • Räckvidd: Upp till 200 meter
 • Drift: Batteri eller nätadapter
 • Mörkerseende: 2 meters räckvidd
 • Skärm: 2 tums färgdisplay

MER INFORMATION OCH PRIS:


Utmanare budgetklassen: Dobi Babyvakt – billigaste babyvakten i vårt test


Det här är en enkel men prisvärd babyvakt som är ett bra val för den som främst behöver ljud. Den är högkvalitativ och erbjuder lång räckvidd, lång batteritid och låg strålning. Ca pris 640 kr.

billigaste babyvakten i vårt test

För den som endast behöver höra barnet så kan det här vara det bästa valet. Denna babyvakt är enkel att använda, håller hög kvalitet och den har en lång batteritid på över 120 timmar vilket innebär att den sällan behöver laddas. Den har också en riktigt lång räckvidd, på upp till 1000 meter. När det ändå blir dags att ladda så görs det enkelt med en USB C laddare, vilket är samma laddare som används till många mobiltelefoner. Det gör att du kan använda mobilladdaren eller enkelt hitta en ny laddare om du skulle tappa bort den som ingår. Det innebär även att du bara behöver ta med en laddare på semestern, om du har flera enheter som laddas med samma laddare.

På föräldraenheten finns ett praktiskt bältesclip, och om kontakten mellan enheterna bryts så finns ett inbyggt räckviddslarm som varnar. En annan stor fördel är den låga strålningen på under 10 mA, vilket är ungefär 3 procent av strålningen hos en mobiltelefon. Det finns också Zero emission Night Mode, det vill säga ingen strålning under Night Mode.

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Lång räckvidd (upp till 1000 meter)
 • Lång batteritid (över 120 timmar)
 • Laddas med USB C
 • Praktiskt bältesclip på föräldraenheten
 • Räckviddslarm
 • Låg strålning (under 10 mA)
 • Zero emission Night Mode (ingen strålning under Night Mode)

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Strålning: Under 10 mA (ingen strålning vid Night Mode)
 • Räckvidd: Upp till 1000 meter
 • Batteritid: Över 120 timmar

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Avslutande ord inför ditt köp av babymonitor

Vanligtvis börjar man använda babyvakten direkt när bebisen är nyfödd, men självklart kan man köpa en sådan när barnet redan är fött. Kanske är det först då man känner att man faktiskt skulle behöva en sådan. Vet man redan innan att man vill ha en så kan det dock vara bra att börja fundera i god tid, för att inte behöva stressa med beslutet. Det kan nämligen vara svårt att avgöra vilken man ska välja.

Hur länge man använder en babyvakt är förstås individuellt, och det finns ingenting som säger att man måste eller borde sluta vid en viss ålder. För de flesta så minskar behovet av en babymonitor när barnet själv kan ropa efter föräldrarna eller gå ur sängen, men vill man använda den längre så kan man förstås göra det. Har man en babymonitor med kamera så kan det förstås kännas tryggt att kunna se barnet även när han eller hon är lite äldre, om inte annat så för att försäkra sig om att barnet faktiskt sover – och inte klivit upp ur sängen och sitter och leker istället.

Det kan också vara tryggt för äldre barn att veta att mamma eller pappa hör om barnet ropar, oavsett vart de befinner sig. Då kan man helt enkelt förklara för barnet att babyvakten gör så att mamma eller pappa hör hela tiden, vart de än är någonstans. Det kan göra barnet tryggare och på så sätt även förbättra sömnen eftersom barnet kan slappna av.

När du ska använda en babyvakt bestämmer du helt enkelt helt själv, och det beror helt på när ni som föräldrar känner att det behövs en sådan. Kanske är det först när barnet är några år gammal som ni behöver en sådan, då barnet vill vara säker på att föräldrarna hör även när de är på en annan våning. Kanske känns en babymonitor onödig innan barnet är fött, men när barnet hunnit bli några månader så känns det viktigare. Eller kanske har ni aldrig något behov av en sådan. Köp en babymonitor om och när ni behöver den – köp den inte innan bara för att det verkar som om man ”ska” ha en sådan, och låt inte bli att köpa en när ni känner att ni behöver en bara för att det känns som om det är för sent då.

Vanliga frågor och svar om babymonitor

Vad gör en babymonitor?

En vanlig babymonitor fungerar lite som walkie talkies, men har ibland bara envägskommunikation så att du kan höra ditt barn och på så sätt vet om han eller hon har vaknat. Ibland finns även tvåvägskommunikation så att du kan prata med barnet. Det finns även många modeller som har kamera så du kan se barnet, och det finns en rad andra funktioner också – allt från temperaturmätare och nattlampa till vaggvisor och rörelselarm.

Varför behöver man en babymonitor?

Det kan finnas olika anledningar till att man behöver en babymonitor. Ofta handlar det om att man vill kunna höra om barnet vaknar, även om man befinner sig en bit ifrån rummet. Många babymonitors kan dock även visa temperaturen i rummet, spela vaggvisor eller låta dig prata med ditt barn. Generellt handlar det dock om trygghet, att kunna höra och kanske även se ditt barn, och hålla koll på hur han eller hon mår.

Vilken babymonitor är bäst?

Det beror helt på vad man behöver, och vad man själv vill ha. Vi har utsett Owlet Monitor till den bästa babymonitorn, då den har en rad olika funktioner och är så mycket mer än en babymonitor. Behöver du bara en enklare modell för att kunna höra, eller se, ditt barn så kan det vara någon annan som passar bäst för just dig.

Babymonitor bäst i test – de bästa babyvakterna 2022

 • Bäst i test premiumklassen: Owlet Monitor Duo 3 – bästa babyvakten 2022
 • Utmanare premiumklassen: Motorola MBP855 Connect Babyvakt med wifi
 • Bäst i test mellanklassen: Angelcare Audio AC127 Babyvakt – prisvärd babymonitor
 • Utmanare mellanklassen: Motorola Ease 34 Babyvakt
 • Bäst i test budgetklassen: Rubicson Trådlös babyvakt med kamera – billig och bra babymonitor
 • Utmanare budgetklassen: Dobi Babyvakt – billigaste babyvakten i vårt test
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar