Med en riktigt bra babyvakt vågar du lämna det sovande barnet för att göra annat i andra rum. Vi har testat och jämfört för att kora babymonitor bäst i test. Resultatet blev flera fina modeller som kan passa dig alldeles utmärkt. Läs vår guide för att välja bästa babyvakten!
Lyx
8.8
Mellan
8.6
Budget
8.7
Jaså din lilla luring, du vill alltså smyga på kidsen utan deras vetskap? Kanske sitta i soffan med en flarra finvin i handen eller läsa tidningen med en kopp brunt guld – helt ostört! Ja som förälder kan det ju vara skönt att ha koll på vad ungarna gör när man inte är närvarande. Sover dom, ler dom, gråter dom eller gör dom cirkuskonster uppe på garderoben? Då är det en babyvakt du behöver! Och idag innebär babyvakt inte bara ljud; tvärtom kan du både se, höra, prata och i vissa fall även kolla barnens hälsa genom ett enkelt litet knapptryck. Otroligt. Och nu har det äntligen blivit dags att kora årets bästa babymonitor 2024!
Här på Hemfakta har vi utsett Owlet Baby Monitor Duo 3 till årets bästa babymonitor 2024! Varför? Jo för att den gör allt, har allt, KAN allt? Utöver en otrolig babyövervakning håller den också koll på barnets hälsa och rummets temperatur MED MERA. Här får du extremt mycket babyvakt för pengarna!
I vårt test blev Owlet Baby Monitor Duo 3 testvinnare, tack vare sina många grymma egenskaper. Utöver att ha en kamera med nattläge, vidvinkel och zoom, håller den även koll på syrehalt, hjärtfrekvens och sömntimmar med hjälp av en strumpa som du sätter på barnet. Den har dessutom både temperaturövervakning och tvåvägskommunikation. Den erbjuder helt klart mest babyvakt för pengarna.
I jakten på den bästa babymonitorn har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer för att få en så tydlig bild som möjligt. När det kommer till babyvakter är användarvänlighet, bildkvalitet, funktioner och räckvidd viktiga komponenter (inte minst bildkvalitet i mörker!).
Med dom sex babyvakter ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Det finns som sagt en hel del som kan vara bra att tänka på när man ska köpa babymonitor, men det du framför allt behöver fundera över är modell, batteritid och räckvidd samt funktioner. Här kommer vi kolla närmare på dessa saker, och hur du bör tänka när det gäller detta. Tänk dock på att det bara är du själv som kan avgöra vilken modell som är rätt, så utgå från vad ni behöver och vill ha.
Även om det finns många olika tillbehör och funktioner som skapar helt nya modeller, så finns det framför allt två olika modeller – babyvakten med endast ljud, och den som även har kamera. Det här kan dock vara en bra sak att börja med när man funderar över vilken babymonitor man ska välja. Fundera över varför du behöver en sådan – när och hur ska den användas? Skulle det vara en fördel om du kan se barnet, eller räcker det med att höra?
Något som kan vara bra att tänka på är att babymonitors med kamera kan ha många olika funktioner och egenskaper. Även om den enklare modellen med endast ljud också kan ha vissa funktioner så är det inte lika vanligt, och ibland finns inga andra funktioner än att du kan höra ditt barn. Men om det endast är det du behöver göra, då kan det förstås räcka med en sådan modell, som dessutom ofta är betydligt billigare.
Det är alltså två saker du behöver fråga dig: behöver du en kamera, och behöver du några andra funktioner som inte är lika lätt att hitta hos en modell utan kamera – eller kanske inte ens finns på sådana modeller? Är svaret på båda frågorna nej så räcker det förmodligen med en babyvakt utan kamera, men om svaret på någon av frågorna – eller båda – är ja, då bör du förmodligen välja en modell med kamera, och med de funktioner du behöver.
De flesta babyvakter är batteridrivna, även om många modeller även kan kopplas in till ett eluttag om man föredrar det. Föräldraenheten är dock alltid batteridriven, för att du ska kunna bära med dig den. Hur lång batteritid de har kan dock variera ganska mycket, och det är förstås en fördel med en lång batteritid.
Det finns babyvakter som har en batteritid på över 100 timmar, och dessa kan förstås vara ett bra val om man vill slippa tänka på detta hela tiden. Det är dock inte alltid batteritid nämns i produktbeskrivningen, så om det känns viktigt bör du se till att kolla upp det ordentligt innan.
Även räckvidden kan variera en del, och här varierar det förstås även hur viktigt det är med en lång räckvidd. Om du befinner dig hyfsat nära barnet, men ändå vill försäkra dig om att du hör när han eller hon vaknar, så behöver du förmodligen inte tänka så mycket på räckvidden – om du inte vill vara säker på att kunna gå iväg en bit ifall det någon gång skulle behövas.
Det kan dock vara bra att tänka på att räckvidden skiljer sig mycket åt mellan babyvakter med endast ljud, och de med kamera. Finns det en kamera är det vanligt att räckvidden är 200-300 meter, men utan kamera kan räckvidden vara betydligt längre – omkring 1000 meter är inte helt ovanligt. På många babymonitors med kamera har dock ljudet en längre räckvidd än bilden, så även om kameran slutar fungera när du befinner dig för långt ifrån så kan ljudet fungera så att du ändå kan höra om barnet vaknar.
När det gäller funktioner så finns det väldigt många olika – allt från nattlampa och temperaturmätare, till rörelselarm och mer avancerande funktioner. En funktion som kan vara användbar för många är möjligheten att spela upp vaggvisor, eller använda tvåvägskommunikation om man behöver prata med sitt barn.
Den mest avancerade modell vi har med här är Owlet Monitor Duo 3, som med hjälp av ett tillbehör även kan mäta barnets hjärtfrekvens och syrehalt samt visa hur många timmar barnet har sovit. Med andra ord finns det väldigt stora variationer – från enkla modeller som enbart låter dig höra barnet, till modeller med kamera, tvåvägskommunikation, vaggvisor och funktioner som låter dig hålla koll på barnets hälsa.
Så vilka funktioner behöver man egentligen? Ja, det kan man förstås bara svara på själv. Kanske räcker det med en babyvakt med ljud, eller kanske vill du kunna hålla koll på barnets hälsa. För en del är räckvidden eller batteritiden viktigast, men för andra kan funktioner som vaggvisor och tvåvägskommunikation vara ett måste.
Ta dig gärna tid att fundera över vad just du behöver. Läs om olika funktioner och fundera över vilka som skulle kunna komma till användning för dig. Skulle du känna tid tryggare om du kunde hålla koll på barnets hälsa? Skulle det vara användbart med tvåvägskommunikation så att du kan prata med ditt barn? Vill du kunna se barnet, eller räcker det med om du kan höra om barnet vaknar?
Vanligtvis börjar man använda babyvakten direkt när bebisen är nyfödd, men självklart kan man köpa en sådan när barnet redan är fött. Kanske är det först då man känner att man faktiskt skulle behöva en sådan. Vet man redan innan att man vill ha en så kan det dock vara bra att börja fundera i god tid, för att inte behöva stressa med beslutet. Det kan nämligen vara svårt att avgöra vilken man ska välja.
Hur länge man använder en babyvakt är förstås individuellt, och det finns ingenting som säger att man måste eller borde sluta vid en viss ålder. För de flesta så minskar behovet av en babymonitor när barnet själv kan ropa efter föräldrarna eller gå ur sängen, men vill man använda den längre så kan man förstås göra det. Har man en babymonitor med kamera så kan det förstås kännas tryggt att kunna se barnet även när han eller hon är lite äldre, om inte annat så för att försäkra sig om att barnet faktiskt sover – och inte klivit upp ur sängen och sitter och leker istället.
Det kan också vara tryggt för äldre barn att veta att mamma eller pappa hör om barnet ropar, oavsett vart de befinner sig. Då kan man helt enkelt förklara för barnet att babyvakten gör så att mamma eller pappa hör hela tiden, vart de än är någonstans. Det kan göra barnet tryggare och på så sätt även förbättra sömnen eftersom barnet kan slappna av.
En vanlig babymonitor fungerar lite som walkie talkies, men har ibland bara envägskommunikation så att du kan höra ditt barn och på så sätt vet om han eller hon har vaknat. Ibland finns även tvåvägskommunikation så att du kan prata med barnet. Det finns även många modeller som har kamera så du kan se barnet, och det finns en rad andra funktioner också – allt från temperaturmätare och nattlampa till vaggvisor och rörelselarm.
Det kan finnas olika anledningar till att man behöver en babymonitor. Ofta handlar det om att man vill kunna höra om barnet vaknar, även om man befinner sig en bit ifrån rummet. Många babymonitors kan dock även visa temperaturen i rummet, spela vaggvisor eller låta dig prata med ditt barn. Generellt handlar det dock om trygghet, att kunna höra och kanske även se ditt barn, och hålla koll på hur han eller hon mår.
I vårt test blev Owlet Baby Monitor Duo 3 testvinnare, tack vare sina många grymma egenskaper. Utöver att ha en kamera med nattläge, vidvinkel och zoom, håller den även koll på syrehalt, hjärtfrekvens och sömntimmar med hjälp av en strumpa som du sätter på barnet. Den har dessutom både temperaturövervakning och tvåvägskommunikation. Den erbjuder helt klart mest babyvakt för pengarna.
Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡
Owlet baby monitor duo 3 tycker jag är helt ok. Ljudet var lite sämre än motorola som jag hade innan. Dock så köpte vi den via Lekmer och dem levererade för första gången snabbare än förväntat.